Gość: Wojciech IP: *.kvarner.net 21.08.01, 15:28 No wlasnie, kto tak uwaza? Prosze o zabieranie glosu. Ja mam na ten temat swoje zdanie, ale podziele sie nim za jakis czas, chcialbym najpierw zobaczyc co wy myslicie... Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: malko Re: Kto uwaza ze Daewoo Espero to IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 21.08.01, 16:01 Cześci z ascony pasują do espero i są tańsze niż te z ASO Daewoo :-) Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Kto uwaza ze Daewoo Espero to IP: *.*.*.* 21.08.01, 16:11 A nexia to kadet itd. Zgadzam sie. Link Zgłoś
Gość: Sven Re: Kto uwaza ze Daewoo Espero to IP: *.waw.cdp.pl 21.08.01, 16:37 Toz to fakt. Byla sztama GM i DU. Link Zgłoś
Gość: Wojciech A jak jest naprawde. IP: *.kvarner.net 22.08.01, 11:09 Tak, Nexia to rzeczywiscie Kadett, tylko taki po restylingu. Jednak wg mnie ten restyling byl calkiem udany, auto wyglada dosc gustownie. Europejscy producenci dopiero jakis czas pozniej zaczeli stosowac dwukolorowe, "diamentowe" swiatla tylne. Np. Renault (Laguna I faza II i Megane faza II) az sie tym zachlysnelo. Natomiast z Espero sprawa wyglada nieco inaczej. Fakt, auto bazuje na mechanizmach Opla Ascony, ma ta sama plyte podlogowa, mechanizmy, itp. Jednak to jest powszechna metoda projektowania nowych modeli w przemysle samochodowym. Dlaczego nikt np. nie powiedzial o Vectrze I ze "to tylko przerobiona Ascona"? Ten samochod dokladnie w takim samym stopniu bazuje na Asconie, a moze nawet w wiekszym, bo mial nawet dokladnie te same silniki. W Espero przynajmniej silniki byly nieco inne, a 1.5 16V to jakby odpowiednik oplowskiego Ecoteca. Golf III idealnie odziedziczyl wszystkie mechanizmy lacznie ze szkieletem nadwozia (gdzieniegdzie tylko powzmacnianym) po Golfie II. Astra, cudowna bron Opla z poczatku lat 90-tych, to tylko zmodernizowany Kadett, z przednim zawieszeniem przejetym z Vectry. Plyta podlogowa, reszta mechanizmow jest ta sama. Citroen Xsara bazuje na rozwiazaniach technicznych (plyta podlogowa, zawieszenie, silniki, skrzynia biegow) na Peugeocie 306. A to co koncern PSA zrobil z Peugeotem 106 i Citroenem Saxo, to juz nawet szkoda pisac. Tych przykladow mozna by podac duzo wiecej. Jednak wszyscy czepili sie biednego Espero, mimo ze na rynku jest wiele przykladow aut duzo bardziej podobnych do siebie konstrukcyjnie. Espero rownie dobrze mozna by nazwac np. przerobiona Vectra. No ale to juz nie brzmialo by tak pogardliwie :))))) Wiec chyba tu jest pies pogrzebany... Link Zgłoś
Gość: disturbe Re: A jak jest naprawde. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.01, 14:45 Popieram Wojciecha w całej rozciągłości! Link Zgłoś
Gość: Wojciech Re: A jak jest naprawde. IP: *.kvarner.net 23.08.01, 11:05 Dzieki, milo slyszec glos poparcia :-)))))) Link Zgłoś
Gość: disturbe Re: A jak jest naprawde. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.08.01, 12:16 Nie ma sprawy, ku chwale Ojczyzny! Link Zgłoś
Gość: gajowy Re: Kto uwaza ze Daewoo Espero to IP: *.stat.gov.pl 23.08.01, 13:43 słyszałem od znajomego pracownika Opla, że nie jest to kopia wprost ze znanej nam ascona, a jej odpowiednika na rynek australijski, tam GM jest pod inną marką (nie pamiętam teraz jaką). Tak, czy inaczej diabeł tkwi tylko w szczegółach. Nie wiem jak wygląda wymienność części miedzy tymi markami. Miedzy Nexią (wiem, bo mam), a kadetem jest bardzo przyjemna, bo oplowskie części są tańsze i lepsze jakościowo. pozdrawiam Link Zgłoś
Gość: sahel Re: Kto uwaza ze Daewoo Espero to IP: *.wpts.com.pl 23.08.01, 14:16 Otoz Daewoo Espero to: podwozie z Opla Ascony Silniki z Opla Vectry (przynajmniej 1.8 8V) nadwozie projektowala firma Bertone osobiscie uwazam, ze Espero to najbardziej udany samochod daewoo. Link Zgłoś
Gość: Wojciech Re: Kto uwaza ze Daewoo Espero to IP: *.kvarner.net 23.08.01, 14:53 Gość portalu: sahel napisał(a): > Otoz Daewoo Espero to: > podwozie z Opla Ascony (...) ====================================== No dobra, a czemu nie powiedziec "podwozie z Opla Vectry"? Przeciez te dwa auta maja takie same podwozie? Link Zgłoś
Gość: sahel Re: Kto uwaza ze Daewoo Espero to IP: *.wpts.com.pl 23.08.01, 15:02 to dlaczego w temacie nie napisales ze du espero to przerobiona vectra? Link Zgłoś
Gość: Wojciech Re: Kto uwaza ze Daewoo Espero to IP: *.kvarner.net 23.08.01, 15:15 Bo nikt tak nie mowi!!! Chodzilo mi wlasnie o sprowokowanie tej dyskusji, bo wszyscy bez zastanowienia klepia, ze "Espero to tylko przerobiona Ascona". Przeczytaj moja odpowiedz pt. "A jak jest naprawde". Link Zgłoś
Gość: jan Re: Kto uwaza ze Daewoo Espero to IP: *.zm-skawina.com.pl 27.08.01, 11:03 Kiedyś DU należało już ( samochodowa część tego koncernu ) do GM. Montowano wtedy w Korei samochody: Nexia znane tez w Azji pod nazwą Cielo. Był to Opel Kadet, w którym zmodernizowano nadwozie. Zresztą w USA produkowano także Kadeta pod nazwą Pontiac Le Mans. Można ta auta spotkac w Polsce, gdyż nasi rodacy sprowadzaki je na początku lat 90 do Polski. Espero istotnie był montowany w Australii prze filię GM. Po zakończeniu produkcji w tym kraju przeniesiono ja do Korei. Link Zgłoś
Gość: Wojciech Re: Kto uwaza ze Daewoo Espero to IP: *.kvarner.net 27.08.01, 11:17 Wszystko prawda, tylko wydaje mi sie ze Pontiac LeMans byl produkowany wlasnie w Korei w fabryce Daewoo, stamtad exportowano go do USA jako "amerykanski" samochod. Link Zgłoś
Gość: jan Re: Kto uwaza ze Daewoo Espero to IP: *.zm-skawina.com.pl 27.08.01, 11:23 być może. Link Zgłoś
Gość: Franek Re: Kto uwaza ze Daewoo Espero to IP: *.mannesmann.de 27.08.01, 11:40 > być może. na 100% Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Kto uwaza ze Daewoo Espero to IP: *.exbud.com.pl 15.10.01, 11:51 Gość portalu: Franek napisał(a): > > być może. > na 100% Otóż NIE, Szanowni Przedmówcy!! Ani jedno ani drugie! Projekt stylistyczny został wykonany na zamówienie Firmy Citroen!! Tak Szanowni Państwo to miał być Citroen, a co więcej Xantia! Wystarczy poptrzeć z profilu. Wywodzi się w pierwszej lini z Flagowego "okrętu" Citroena a mianowicie XM'a. Podobny kąt pochylenia szyby czołowej i identyczny podział szyby w drzwiach tylnych!. Ale że podobieństw było za duzo a i auto było na dodatek sedan, a nie hatchbak, nie zostało przyjęte przez Citroena. Trafiło po jakimś czasie do rąk Koreańczyków. A teraz odnośnie mariażu DU i Opla. To był ale w kwestii Nexii - Kadet po restylizacji. I tyle pokrewieństw. Link Zgłoś
Gość: JózekDW Re: Daewoo Espero to Citroen Xantia + Ascona IP: 217.153.46.* 15.10.01, 12:00 Nadwozie Espero to odrzucony projekt Citroena Xantii, zrobiony przez Bertone. Natomiast wnętrze jest Dajewo a podzespoły i niektore elementy z Ascony. Generalnie fajen autko. Link Zgłoś