Dodaj do ulubionych

Czy opony moga sie popsuc od predkosci?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 17:26
wlasnie popsulem opony continental - na autostradzie w niemczech po
kilkugodzinnej jezdzie z predkosciami miedzy 200 a 230 km/h w oponach
continental z indeksem H cos sie stalo - chyba pekla siatka bo prawa strona
zaczelo trzasc jakby kolo bylo kwadratowe - od drezdna juz nie moglem jechac
wiecj niz 150km/h bo sie balem ze opona strzeli

czy to mozliwe zeby sie popsula tak od razu od przekroczenia predkosci max o
okolo 20 km/h?
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? 03.08.04, 17:33
      Oczywiście. Zwłaszcza, jeśli miały kilka lat.
    • Gość: Michal Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? IP: *.fornfyndet.se 03.08.04, 17:42
      Szymi Witaj,
      wsrod nas zywych.Miales cholerne szczescie.Opone z indexem H montuje sie do aut
      nie przekraczajacyh 200km/h dokladnie co maja max 205.Jezeli doszloby do
      wypadku bylaby odpowiedzialna firma ktora zamotowala opony na Twoim bolidzie.
      Powinny byc minimum z indexem V.W Uni sa wyraznie sformulowane przepisy i nie
      wolno w autach po roku 1998 montowac innych opon niz te ktore zaleca fabryka.
      Szymi prywatnie bylem kiedys w fabryce Gislaved (Continental Gruppen) tam
      zademonstrowano w specjalnej komorze ,ktora posiadala szyby pancerne jak to
      wyglada w rzeczywistosci.Zalozono opone z indexem H i widac jak sie ona
      oodksztalca przy max predkosci symulowano docisk do jezdni i "pogazowano" do
      przodu. opona wystrzelila juz przy 220km/h w piereszj chwili myslalem ze ktos
      rzucil granat,pozniej sobie zdalem sprawe,ze nigdy nie chcialbym byc w takim
      aucie co posada opony o nizszym indexie a rwie szybciej.
      Takze uwaga, opona nie klaruje duzego marginesu zalezy tez od marki.
      Pzdr.Michal
      • Gość: Szymi Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 21:39
        hmm no to rzeczywiscie niezbyt ciekawie moglo byc - swoja droga jakby mi
        strzelila z tylu przy 200 km/h to moze jeszcze bym jakos sie zatrzymal ale
        przod to raczej by byla niezla lipa
        • kierowiec1 Przednia vs. tylna 08.10.04, 08:11
          Gość portalu: Szymi napisał(a):

> hmm no to rzeczywiscie niezbyt ciekawie moglo byc - swoja droga jakby mi
          > strzelila z tylu przy 200 km/h to moze jeszcze bym jakos sie zatrzymal ale
          > przod to raczej by byla niezla lipa

Wypowiedz godna Szymiego.

W rzyczywistosci jest dokladnie odwrotnie.
          Pekniecie przedniej opony jest znacznie mniej krytyczne. Przy odrobinie
          szczescia nawet znaczne predkosci mozna przezyc.

Natomiast pekniecie tylnej prowadzi przy predkosciach nieco tyko wyzszych od
          100 do prawie natychmiastowego odlotu.

Pozdr.

K.

• Gość: Joasia Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? IP: *.dip.t-dialin.net 03.08.04, 17:44
      > na autostradzie w niemczech po
      > kilkugodzinnej jezdzie z predkosciami miedzy 200 a 230 km/h

a na ktorej autostradzie tego wyczynu dokonales?
      400 - 600 albo i wiecej kilometrow z ta szybkoscia
      gdzie jest tak dlugi odcinek bez ograniczen szybkosci nawet nie pytam bo
      ograniczenia to Ciebie pewnie nie interesuja.

Indeks H - jestes pewny ze jest do 200 km/h
      moj samochod ma podane w papierach 190 km/h i mam opony indeks H
      samochod znajomego z 191 km/h musi juz miec opony indeks V

Dluzsza jazda z predkoscia wyraznie przekraczajaca dopuszczalna dla danej opony
      doprowadza do jej zniszczenia.
      • Gość: Szymi Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 18:03
        > a na ktorej autostradzie tego wyczynu dokonales?
        > 400 - 600 albo i wiecej kilometrow z ta szybkoscia
        > gdzie jest tak dlugi odcinek bez ograniczen szybkosci nawet nie pytam bo
        > ograniczenia to Ciebie pewnie nie interesuja.

oczywiscie z malymi przerwami ale

od insbrucka do monachium jechalem wolniej bo nie wiedzialem gdzie sie austrai
        skonczyla i juz mozna grzac :))) potem od monachium na wylotowej do norymbergi
        juz ponad 200 non stop (i tak mnie zrobil 360 modena ktory dawal ze 300 - mam
        na video:)))))))))) potem praktycznie od rozjadu na regensburg do chemnitz
        oprocz zakretpow to caly czas pedal w podloge

w zasadzie to az do granicy - przed drezdnem byly trzy pasy tak jak za monacjium

zyc nie umierac

a we wrzesniu chyba jade na ring sie przejechac ring taxi (m5) i sprobowac na
        polnocnym torze jaki czas zrobie xedem:))))) - taka zabawa a koszt tory to
        tylko kilkadziesiat euro:)

pzdr
        • Gość: TakMaByc Indeks IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.04, 13:53

opony.netcar.pl/x_C_X__P_SAS__P2_3714.html
          J - do 100 km/h
          K - do 110 km/h
          L - do 120 km/h
          M - do 130 km/h
          N - do 140 km/h
          P - do 150 km/h
          Q - do 160 km/h
          R - do 170 km/h
          S - do 180 km/h
          T - do 190 km/h
          H - do 210 km/h
          V - do 240 km/h
          W - do 270 km/h
          Y - do 300 km/h
          VR - powyżej 210 km/h
          ZR - powyżej 240 km/h

jescze tu to samo
          moto.trojmiasto.pl/news.phtml?id_news=1946
    • Gość: AdM Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 03.08.04, 17:44

> wlasnie popsulem opony continental - na autostradzie w niemczech po
      > kilkugodzinnej jezdzie z predkosciami miedzy 200 a 230 km/h w oponach
      > continental z indeksem H cos sie stalo - chyba pekla siatka bo prawa strona
      > zaczelo trzasc jakby kolo bylo kwadratowe - od drezdna juz nie moglem jechac
      > wiecj niz 150km/h bo sie balem ze opona strzeli
      >
      > czy to mozliwe zeby sie popsula tak od razu od przekroczenia predkosci max o
      > okolo 20 km/h?

Biorąc pod uwagę jakiś zapas, który powinna mieć opona plus przekłamanie
      prędkościomierza, można stawiać na jakąś wadę, która się w tych warunkach
      ujawniła. Z drugiej stony nie masz prawa mieć pretensji do producenta, który
      jasno dopuszcza 210km/h.
    • greenblack Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? 03.08.04, 17:48
      Sprawdziłem tu i ówdzie, i w Xedosach 6 montowano seryjnie opony z indeksem V,
      bo przecież ten wóz ma v maks 216 km/h, więc ktoś po drodze
      musiał "zaoszczędzić" na gumach. Mam nadzieję, że nie Ty...

PS Czy rejestracja Twojego wozu zaczyna się od WSE?
      • Gość: Szymi Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 17:59
        to ja tak zaoszczedzilem:))))) wstyd:)

aha lecialem ponad 230 km/h miejscami mam to na video jak zgram do avi to
        gdzies wrzuce na internet (wyraznie widac) i dam znac - jest tam tez film z
        fabryki lambo i ferrari kolo modeny - kosmos:)))) oraz drugi jak pod ratyzbona
        dwoch mlodych niemcow w czerwonej mazdzie 3 sie sciaga ze mna i pruja 220 km/h -
        zaczyna mi sie mazda 3 podobac ciekawe co to za silnik byl?

za chwile jade do shell autoserv maja dla mnie pare nowek Pirelli P7 w dobrej
        cenie 329 PLN za sztuke wiec je biore (indeks V) :)))

Pa

ps. rejestracja zaczyna sie od WF
        • proceaupe Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? 03.08.04, 20:29
          ta 3 to pewnie 2.0, 150 KM. Zajebiste autko i jak na ten silnik i wyposazenie -
          cena naprawde dobra (81 tys. z autoklima, ABS, ESP, kpl. poduch, CD itd.,
          itp.). Jakbym potrzebowal srednich rozmiarow sedana z rozsadnym bagaznikiem -
          to bylby moj wybor z pewnoscia!
          • Gość: Szymi Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 21:11
            2 litry 150 KM? no to niezle - super zabawka jak na ta klase - bardzo ladny i
            do tego szybki - bylem bardzo zdziwiony ze tak daja czadu w koncu ten
            samochodzik wydal mi sie jakis strasznie wysoki a na zakretach autostrady
            prawie wogle sie nie pochylal - moze to jakis podkrecony byl?
            • proceaupe Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? 04.08.04, 14:11
              Jezdzilem testowka, ale z silnikiem 1.6. Silnik troche anemiczny (zapewne 2.0
              rekompensuje to z nawiazka), ale zawieszenie bardzo mi sie spodobalo. Dosc
              sztywne i sprezyste. Troche cierpi na tym komfort (nieznacznie), ale zakrety to
              czysta przyjemnosc. Zalezy kto co lubi, ale dla mnie takie zawieszenie jest
              optymalne. Polecam.
              Problem jest tylko jeden: siec serwisowa i czas oczekiwania na auto. Teraz to
              chyba najwczesniej grudzien/styczen.
    • sopocianin Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? 03.08.04, 19:51

P - 93 MPH = 150 kmh
      Q - 99 MPH = 160 kmh
      S - 112 MPH = 180 kmh
      T - 118 MPH = 190 kmh
      U - 124 MPH = 200 kmh
      H - 130 MPH = 210 kmh
      V - 149 MPH = 240 kmh
      W - 168 MPH = 270 kmh
      Y - 186 MPH = 300 kmh
      Z - 149+ MPH
      Powyzsze to oznakowania i predkosc dopuszczalna dla poszczegolnych opon.
      Przekroczenie predkosci dopuszczalnej dla danej opony (w twoim wypadku 20 kmh)
      spowodowalo wzost obciazenia opony o 20%. Na krotkim odcinku zawsze wytrzymaja,
      ale nie wiecej jak 5 -10 minut. Pozniej wszystko zalezy od szczescia i
      gladkosci drogi, bo maly kamien czy dziura to pewny wystrzal opony.
      • Gość: heh Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 20:52
        "Przekroczenie predkosci dopuszczalnej dla danej opony (w twoim wypadku 20 kmh)
        spowodowalo wzost obciazenia opony o 20%" - bełkot
        • sopocianin Re:hehu zlamany: 03.08.04, 22:39
          Gość portalu: heh napisał(a):

> "Przekroczenie predkosci dopuszczalnej dla danej opony (w twoim wypadku 20
          kmh)
          >
          > spowodowalo wzost obciazenia opony o 20%" - bełkot
          hehu zlamany:
          nie wiesz, to nie pisz - milczenie jest zlotem.
          Sila odsrodkowa rosnie z kwadratem predkosci katowej, o ile wiesz co to jest
          • Gość: veni Re:hehu zlamany: IP: 213.76.148.* 04.08.04, 12:12
            to że heh nie napisał nic - to wiadomo, Twe wytlumaczenie jednak jest na
            podobnym poziomie, więc nie musisz się puszyć

pozdr
    • meps Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? 03.08.04, 22:30
      Nie jestem pewien czy kilkugodzinna jazda z prędkością na granicy indeksu opon,
      i do tego przy dość wysokiej temperaturze jest najrozsądniejszą rzeczą.Myślę
      że do opisanej jazdy konieczny byłby przynajmniej indeks V (do 240)
      • Gość: ? Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 23:24
        Poprostu je przegżałeś, mogłeś je dotknąć po wyjsciu z auta.
        • Gość: R4 Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? IP: *.acn.pl 04.08.04, 08:55
          ble, ble, ble,
          Szymi po pierwsze toś osioł, twoja maździna nie poleci w życiu więcej niż 220,
          a wątpię czy da radę fabryczne dwieście kilkanaście - swoje latka już ma, 230
          idzie auto mające pod 200 kucy, jażysz? Na video i liczniku to możesz mieć i
          trzysta - na video i liczniku....
          Po drugie toś osioł bo zakładasz nieodpowiednie opony...

ps. aha, jak leciałeś z austriackich alp to może wyciągnąłeś i 300 :))))))))))
          • Gość: Michal Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? IP: *.fornfyndet.se 04.08.04, 13:38
            • Re:hehu zlamany:
            sopocianin 03.08.2004 22:39 odpowiedz na list

Gość portalu: heh napisał(a):

> "Przekroczenie predkosci dopuszczalnej dla danej opony (w twoim wypadku 20
            kmh)
            >
            > spowodowalo wzost obciazenia opony o 20%" - bełkot
            hehu zlamany:
            nie wiesz, to nie pisz - milczenie jest zlotem.

• Re:hehu zlamany: IP: 213.76.148.*
            Gość: veni 04.08.2004 12:12 odpowiedz na list

to że heh nie napisał nic - to wiadomo, Twe wytlumaczenie jednak jest na
            podobnym poziomie, więc nie musisz się puszyć

pozdr
            --------------------------------------------------------------------------------
            Veni ,
            Sopocianin napisal wyraznie ,zrozumiale.Czego do niego chcesz?
            "Sila odsrodkowa rosnie z kwadratem predkosci katowej, o ile wiesz co to jest"
            Pzdr.Michal

• Gość: Szymi Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 17:18
            nie wiem czy dobrze pamietam ale czy to ty jestes tym bedzwalem co sie
            produkowal tu kiedys na temat silnikow cyt "v4" w hondize accord i o tym jak to
            silniki czterocylindrowe maja wysza kulture pracy niz V6?

twoja maździna nie poleci w życiu więcej niż 220,
            > a wątpię czy da radę fabryczne dwieście kilkanaście - swoje latka już ma, 230
            > idzie auto mające pod 200 kucy, jażysz?

co znaczy "jazysz"? liceum skonczylem jakies 5 lat temu wiec nie jestem w twoim
            wieku i nie znam wszystkich slowek

ps.

1. widze ze jestes specem od predkosci i jestes w stanie lepiej ocenic moja
            predkosc telepatycznie niz licznik w moim samochodzie

2. samochody to nie ludzie nie ma zaleznosci ze taki sam model jak jest nowy
            jezdzi szybciej niz starszy egzemplarz

230
            > idzie auto mające pod 200 kuc

wbij se do paly bedzwale ze predkosc nie zalezy bezposredni od mocy ale jeszcze
            od np masy, Cx, przelozen skrzyni i tysiaca innych rzeczy

morgan z silnikem 160 KM idzie 300 km/h
    • Gość: pierwszy odważny Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.04, 14:36
      >na autostradzie w niemczech po
      > kilkugodzinnej jezdzie z predkosciami miedzy 200 a 230 km/h w oponach
      > continental z indeksem H cos sie stalo - chyba pekla siatka bo prawa strona
      > zaczelo trzasc jakby kolo bylo kwadratowe - od drezdna juz nie moglem jechac
      > wiecj niz 150km/h bo sie balem ze opona strzeli

Szymi, nikt tego Ci nie powiedział, więc zrobię to ja :
      Nie jesteś dobrym kierowcą, ale zwykłym debilem.
      Opona zaczęła się rozwarstwiać, a Ty zwolniłeś "tylko" do 150.
      Nie raczyłeś nawet popatrzeć na kapcie...bo i po co.
      Skoro furka nie rozlatuje się przy 150 to grzejemy dalej.
      Nie pomyślałeś, że jesteś o włos od śmierci (swojej i czyjejś)

Dziwne, że dyskutanci piszą tylko na temat opon, a nie o stanie Twojego umysłu.
      Chyba jak zobaczyli, że napisałeś 230 km/h to stałeś się nagle bożyszczem,
      którego nie wypada krytykować.

Dla mnie jesteś dupkiem i szpanerkiem, a nie kierowcą.
      Zmądrzej stary.
      • Gość: Radek Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.08.04, 15:33
        Tak!
        Dla mnie Szymi jest bogiem ;-)
        Skoro twierdzi, że potrafi opanować samochód po wybuchu tylnej opony przy 200
        km/h.

• Gość: Szymi Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 17:13
        > Opona zaczęła się rozwarstwiać, a Ty zwolniłeś "tylko" do 150.
        > Nie raczyłeś nawet popatrzeć na kapcie...bo i po co.

jak zaczelo pukac to sie zatrzymalem na parkingu i zobaczylem co jest grane
        inna sprawa ze nic nie bylo widac

> Dziwne, że dyskutanci piszą tylko na temat opon, a nie o stanie Twojego
        umysłu.
        > Chyba jak zobaczyli, że napisałeś 230 km/h to stałeś się nagle bożyszczem,
        > którego nie wypada krytykować.

co sie tak goraczkujesz, na pustej autostradzie to zagrazalem innym w
        minimalnym stopniu

> Dla mnie jesteś dupkiem i szpanerkiem, a nie kierowcą.

przed nikim nie szpanowalem - lubie sobie szybko pojechac i tyle
        • Gość: R4 Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? IP: *.acn.pl 05.08.04, 09:04

nie wiem czy dobrze pamietam ale czy to ty jestes tym bedzwalem co sie
          produkowal tu kiedys na temat silnikow cyt "v4" w hondize accord i o tym jak to
          silniki czterocylindrowe maja wysza kulture pracy niz V6?

Szymi ty glucie z nosa, woskowina zalała ci umysł i wszystko pomieszałeś, cytat
          wygląda tak że się WIERNIE odtwarza cudze, skorzystaj z wyszukiwarki i spróbuj
          znależć moje teksty o "v4".... powodzenia baranie.....
          Mowa była o tym że nie brakuje takich które mają lepsze osiągi gnido, o
          kulturze to żeś sobie sam doćwierkał...

twoja maździna nie poleci w życiu więcej niż 220,
          > a wątpię czy da radę fabryczne dwieście kilkanaście - swoje latka już ma, 230
          > idzie auto mające pod 200 kucy, jażysz?

co znaczy "jazysz"? liceum skonczylem jakies 5 lat temu wiec nie jestem w twoim
          wieku i nie znam wszystkich slowek

Stan polskiej ośiwiaty jest opłakany, to że wypuszczają takich głupków tylko to
          potwierdza.

ps.

1. widze ze jestes specem od predkosci i jestes w stanie lepiej ocenic moja
          predkosc telepatycznie niz licznik w moim samochodzie

Kretynie inżynierowie już ją ocenili, o przekłamaniach licznika słyszałeś,
          innym rozmiarze opon, etc.

2. samochody to nie ludzie nie ma zaleznosci ze taki sam model jak jest nowy
          jezdzi szybciej niz starszy egzemplarz

Bąku statystycznie im starsze auto tym bardziej nie trzyma parametrów, ale
          twoja maździna z oszczędności pozbawiona opon o odpowiednim indeksie zapewne
          jest w wyśmienitym stanie.....

230
          > idzie auto mające pod 200 kuc

wbij se do paly bedzwale ze predkosc nie zalezy bezposredni od mocy ale jeszcze
          od np masy, Cx, przelozen skrzyni i tysiaca innych rzeczy

Jasne ćwoku nakładł bym ci młotem do łba że twa maździna ma to wszystko
          standard, ale wątpię by to coś dało, kumasz buraku, 230 poleci może z
          Kasprowego....

morgan z silnikem 160 KM idzie 300 km/h

No właśnie kozo z nosa, morgan, a nie twoja standardowa maździna 140 kucy...

ps. wyprasuj dresik cioto bo ci trzy paski wlazły na umysł
          • dywersant1 Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? 08.10.04, 07:25

A może tak forum "opony"?
            • Gość: Michal Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? IP: *.fornfyndet.se 08.10.04, 12:01
              Jezeli nie przekraczasz indexu predkosci opony, to nie.Lecz kazda opona przy
              szybszej jezdzie szybciej sie zuzywa.
              Pzdr.Michal
              • drpawelek Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? 08.10.04, 17:30
                Nie widzialem tego watku wczesniej, ale podziwiam odwage. 150km/h na
                uszkodzonych oponach swiadczy jednak o zimnej krwi mistrza kierownicy.
                Wyrazy uznania!
                • Gość: dziadzia Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? IP: *.eventusnet.com / *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 19:25
                  Pomijam zimną krew "miszcza kierownicy" i chciałbym panom (o ile już dorośli
                  do tego określenia) Szymiemu i R4 zwrócić poradzić, aby bardziej uważali na to
                  co piszą.
                  Ich wiara w to , że morgan mający pod maską 160 KM może rozwinąć prędkość
                  300 km/h wydaje się być niezachwiana ....bo wiadomo MORGAN...

W/w panom chciałbym sprawić zimny prysznic niżej zamieszczonym cytatem:

SILNIK:
                  Pojemność skokowa: 4398ccm
                  Średnica cylindra/skok tłoka: 82,7x92
                  Stopień sprężania: 10
                  Moc maksymalna KM/obr. (kW): 286/5400 (210)
                  Maksymalny moment obrotowy (Nm/obr): 440/3600

Osiągi
                  V max (km/h): 286
                  0 –100 km/h (sek.): poniżej 5
                  Spalanie (l/100km):
                  -miejskie: 18,4
                  -pozamiejskie: 8,9
                  -łączone: 12,4

Na podstawie tych danych jasno widać jak się ma moc silnika morgana do osiąganej
                  przez niego prędkości.
                  Kłania się tutaj "wspaniała" aerodynamika antycznych kształtów tej skądinąd
                  wspaniałej maszynki.
                  www.autoplaneta.pl/article.php?sid=56
                  • drpawelek 300km/h morganem. 08.10.04, 19:39
                    Wydaje mi sie, ze morgany wystepowaly z roznymi silnikami - cztero-, szescio- i
                    osmiocylindrowymi. Nie wiem jak to jest w tej chwili, ale tak bylo do niedawna.
                    Procz tego, 200 km/godz w samochodzie z takim nadwoziem wydaje mi sie niezbyt
                    komfortowe. Pomijam tutaj rowniez to, ze sa to pojazdy...drewniane.
    • dywersant1 Re: Czy opony moga sie popsuc od predkosci? 11.10.04, 07:20
      co za pytanie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka