Dodaj do ulubionych

2l benzyna bez turbo, maksymalna moc i moment?

24.08.13, 09:34
w dobie downsizingu i wsadzania do każdej benzynki turbiny Mazda jako jeden z nielicznych producentów próbuje tworzyć wydajne silniki bez turbo i taki właśnie silnik chce wsadzić do nowej trójki MPS. Zastanawiam się, gdzie leży limit mocy i maksymalnego momentu obrotowego, jaki można w zgodzie z normami emisji wycisnąć z 2 litrowego silnika benzynowego? Dwa pierwsze z brzegu przykłady do clio sport z 203 koniami i 215 Nm oraz GT 86 z 200 końmi i 205 Nm momentu. Jak myślicie, o ile można te wyniki poprawić? Szczególnie ciekaw jestem właśnie momentu obrotowego.
Obserwuj wątek
    • nazimno Fizyka, fizyka: 24.08.13, 10:01

www.torcbrain.de/drehmoment-und-leistung/
      • zmiany_zmiany Re: Fizyka, fizyka: 24.08.13, 13:51
        dlaczego linkujesz artykuły po niemiecku?
        • agios_pneumatos Re: Fizyka, fizyka: 24.08.13, 14:51
          zmiany_zmiany napisał(a):

> dlaczego linkujesz artykuły po niemiecku?

Bo to nie dość, że język międzynarodowy, to przecież obowiązujący w Polsce.
          W sumie niektórzy daliby się pokroić, żeby tak było.
          • przemekthor Re: Fizyka, fizyka: 24.08.13, 15:09
            Niemiecki nie jest językiem międzynarodowym. To, że instrukcje obsługi sedesu w resortach na Dominikanie są po niemiecku nie wynika z faktu, że niemiecki jest językiem międzynarodowym.
            • agios_pneumatos Re: Fizyka, fizyka: 24.08.13, 15:14
              przemekthor napisał:

> Niemiecki nie jest językiem międzynarodowym.

Nie pierdziel.

Poważnie?

Napisz coś jeszcze o języku urzędowym.

• przemekthor Re: Fizyka, fizyka: 24.08.13, 16:37
                Poważnie. Pojedź do jakiegoś kraju w którym nie obowiązuje urzędowy niemiecki i spróbuj się w tym kretyństwie z kimś dogadać, kto nie jest Niemcem. Albo sporządzić umowę.
            • nazimno Oczywiscie, ze sa po niemiecku. 24.08.13, 15:18
              Nie ma po polsku, bo na calym swiecie znany jest fakt, ze u nas wszyscy sa perfekcjonistami
              w korzystaniu z sedesu. Swiadczy o tym stan publicznych toalet - gdziekolwiek by one nie byly.
          • nazimno Tylko nieuk nie rozumie prostych 24.08.13, 15:11
            fizycznych zaleznosci, wyrazonych przy pomocy rownan.

Jezyk do tego jest niepotrzebny, a gdyby nawet byl potrzebny, to srednio inteligentny
            osobnik potrafi sobie z tym poradzic.

Wyciagnij wiec stosowny wniosek dotyczacy siebie samego.
            • agios_pneumatos Re: Tylko nieuk nie rozumie prostych 24.08.13, 15:19
              nazimno napisał:

> Wyciagnij wiec stosowny wniosek dotyczacy siebie samego.

Wnioski są dwa:

1. Jesteś chamem, bo nie odpowiedziałeś użytkownikowi zmiany-zmiany,
              2. Jesteś chamem, bo obrażasz innych użytkowników nie odnosząc się do meritum zagadnienia.

Wyżej wymienione wnioski dotyczą ciebie. Wobec siebie nie mam materiału do wyciągania wniosków.

Abo inaczej, bo nie ogarniesz: gdzie półgłówku napisałem coś na temat treści zalinkowanej tabelki?
              • nazimno I znowu bledne wnioski. 24.08.13, 15:44
                Najwazniejsze, ze uswiadomiles sobie, ze nic z tego nie kapujesz.
                ( i innych rzeczy tez).

Juz dawno temu wypisywales glupoty na temat charakterystyki mocy i momentu obrotowego
                w zaleznosci od obrotow silnika.

Wymadrzac potrafisz sie tylko na temat niebieskich skrzynek.
                • zmiany_zmiany Re: I znowu bledne wnioski. 25.08.13, 12:52
                  nazimno napisał:

> Juz dawno temu wypisywales glupoty na temat charakterystyki mocy i momentu obro
                  > towego
                  > w zaleznosci od obrotow silnika.

wszyscy wypisujecie głupoty na ten temat. co więcej w każdej gazecie branżowej wypisują głupoty. Jeszcze nie spotkałem nikogo, kto by czuł o co w tym naprawdę chodzi
                  • nazimno Wiec wal swoje smialo. 25.08.13, 14:46
                    Nie pekaj.
            • zmiany_zmiany Re: Tylko nieuk nie rozumie prostych 24.08.13, 19:14
              nazimno napisał:
              > fizycznych zaleznosci, wyrazonych przy pomocy rownan.
              >
              > Jezyk do tego jest niepotrzebny, a gdyby nawet byl potrzebny, to srednio inteli
              > gentny
              > osobnik potrafi sobie z tym poradzic.
              >
              > Wyciagnij wiec stosowny wniosek dotyczacy siebie samego.

ok, na pewno wiesz co mówisz
      • carnivore69 Re: Fizyka, fizyka: 24.08.13, 14:21
        No, ale masz tu dwie zmienne i jedno rownanie, wiec alles mag. Pytanie jest wiec de facto o drugie rownanie, ktore polaczy przynajmniej jedna z nich z pojemnoscia silnika.

Pzdr.
        • nazimno Spalanie paliwa jest juz prawie 24.08.13, 15:21
          doprowadzone do granic maksymalnego wykorzystania tkwiacej w nim energii.
          Liczy sie wskaznik mocy "z litra pojemnosci skokowej".
    • tiges_wiz Re: 2l benzyna bez turbo, maksymalna moc i moment 24.08.13, 14:08
      a co ci powie moment obrotowy?

ktore auto bedzie szybsze? 100 Nm i 2000 obr czy 75 Nm i 4000 obr?

taki hint.
      sila = moc/predkosc
      • agios_pneumatos Re: 2l benzyna bez turbo, maksymalna moc i moment 24.08.13, 14:53
        tiges_wiz napisał:

> a co ci powie moment obrotowy?
        >
        > ktore auto bedzie szybsze? 100 Nm i 2000 obr czy 75 Nm i 4000 obr?
        >
        > taki hint.
        > sila = moc/predkosc
        >

Tyle, że on pyta o granicę żyłowania silników.

Przyjmuje się, że Subaru FA20 jest już na granicy zdrowego rozsądku.
        • nazimno Na granicy zdrowego rozsadku sa twoje posty. 24.08.13, 16:56
      • liczbynieklamia Re: 2l benzyna bez turbo, maksymalna moc i moment 24.08.13, 18:09
        > a co ci powie moment obrotowy?
        Stosunek maksymalnego momentu obrotowego do pojemności silnika jest proporcjonalny do kluczowego parametru określającego wysilenie silnika - średniego ciśnienia użytecznego. Tak więc akurat przy badaniu wysilenia, moment obrotowy ma znaczenie.
        • nazimno 12 lat roznicy: 24.08.13, 18:28

www.autosnout.com/Compare.php?Spec=80&Rival=337&Audi%20TT%20S%202.0T%20270%20vs%20Lotus%20Esprit%202.0%20Turbo%20GT3
        • takpytamsie Re: 2l benzyna bez turbo, maksymalna moc i moment 25.08.13, 07:59
          czyli można z tego wnioskować, że jeśli Mazda zwiększyła stopień sprężania swoich silników skyactive z 11 do 14, to będą mogli z dwulitrowej benzyny wyciągnąć większy moment obrotowy?
          • nazimno Tak. 25.08.13, 08:39
            Jaka bedzie trwalosc takiego silnika?
            Okaze sie dopiero w eksploatacji po kilku latach.
            Silniki te sa wrazliwe na JAKOSC paliwa, ktora w pewnych krajach jest czasem dyskusyjna.

• liczbynieklamia Re: 2l benzyna bez turbo, maksymalna moc i moment 25.08.13, 10:48
            Nic pewnego. Wzrost stopnia sprężania wcale nie musi oznaczać wzrostu średniego ciśnienia użytecznego (najprostszy przykład - silniki doładowane mają niższe stopnie sprężania i wyższe MEP niż wolnossące odpowiedniki). Być może zrobili to dla podniesienia sprawności, a żeby nie spowodowało to zjawiska spalania stukowego będą zmuszeni ograniczyć napełnianie cylindra mieszanką i w efekcie maksymalny moment obrotowy spadnie.
            • takpytamsie Re: 2l benzyna bez turbo, maksymalna moc i moment 25.08.13, 11:15
              to jeszcze jedno pytanie. Skyactiv 2.0 jest w dwóch wariantach, 120 i 165 koni mechanicznych. Moment obrotowy ten sam (210) przy 4000 i maksymalna moc też osiągana przy tych samych obrotach (6000). Stopień sprężania w obu przypadkach ten sam (14:1). Większą moc uzyskują więc tylko poprzez manipulacje mieszanką czy jak to robią?
              • tiges_wiz Re: 2l benzyna bez turbo, maksymalna moc i moment 25.08.13, 11:24
                moc = moment obrotowy * obroty

wiec nie interesuje cie moment obrotowy przy 4000 obr.
                zazwyczaj się to robi albo odpowiednia mapa wtrysku, albo równie skutecznie zwężka w dolocie.
              • liczbynieklamia Re: 2l benzyna bez turbo, maksymalna moc i moment 27.08.13, 14:25
                Gdyby silnik był idealny to moment obrotowy byłby stały, a moc proporcjonalna do obrotów - każde napełnienie cylindra dawałoby tyle samo energii. Niestety w rzeczywistym silniku im szybciej się to odbywa, tym trudniej dokładnie napełnić cylinder mieszanką (lub powietrzem) i potem dokładnie opróżnić go ze spalin - stąd spadek momentu obrotowego blisko maksymalnych obrotów. Można jednak temu przeciwdziałać - najbardziej znana metoda to stosowanie 3, 4 lub 5 zaworów na cylinder, które ułatwiają wymianę mieszanki, aby ten spadek nie był tak widoczny. Nie poprawia to wprawdzie osiągów w dolnym zakresie obrotów, ale znacząco zwiększa moc przy wysokich obrotach. Tutaj jest pewnie analogiczna sytuacja - da się zawalczyć na różne sposoby, które powodują np. mocniejsze albo szybsze otwieranie się zaworów.
            • nazimno ...u samego zrodla... 25.08.13, 11:54

www.mazda.com/mazdaspirit/skyactiv/engine/skyactiv-g.html
    • nazimno Przeanalizuj dane z tej tabeli: 24.08.13, 16:10
      www.autosnout.com/Car-Power-List.php
      Porownaj/wylicz sobie wskaznik "mocy z litra poj. skokowej".
      Uwazaj na silniki z doladowaniem i nie bierz ich pod uwage.
      Ciekawe, co Ci z tego wyjdzie.

• takpytamsie Re: Przeanalizuj dane z tej tabeli: 24.08.13, 16:40
        na razie udało mi się zlokalizować hondę s2000, która z dwóch litrów wyrabiała 240 koni i 208 Nm momentu. Wygląda na to, że o ile moc jeszcze da się żyłować, o tyle moment obrotowy na poziomie 215 Nm renówki sport jest chyba maksem.
        • nazimno Szybko i "z palca" znalazlem te liste, moment obr. 24.08.13, 17:04

Wprawdzie dane nie sa w jednostkach metrycznych, ale na kolejnosc nie ma to wplywu:

www.supercarworld.com/cgi-bin/showtop10.cgi?9
        • nazimno S2000 to jeden z najczesciej kradzionych 24.08.13, 17:19
          samochodow w USA nalezacych do kategorii "klejnocika uzytkownika"
          Pewnie sie domyslasz, dlaczego.
    • sebaat Re: 2l benzyna bez turbo, maksymalna moc i moment 24.08.13, 19:08
      Moim zdaniem nie ma górnej granicy.
      Dzisiaj robi się silniki o pojemności 1 L i mocy ponad 200 KM (bez turbo) - nowe, sportowe, CYWILNE motocykle, zatem śmiało można założyć, że z 2 L wyjdzie ok. 400 KM (bez turbo)
      Wszystko zależy od obrotów silnika, zobacz, że motocykle osiągają taką moc w okolicy 15,000 obr/min, silniki F1 z pojemności 2.4 L osiągają ponad 800 KM przy obrotach rzędu 20000 obr/min a nic nie stoi na przeszkodzie żeby zbudować silnik który rozkręca się do 40000-50000 obr/min i więcej - takie silniczki robi się do modeli więc techniczne ograniczenie tutaj nie istnieje.
      Problemy są tylko dwa: ekologia i ekonomia. O ile ekonomia dla wybranych nie jest problemem o tyle ekologia zabije wszystkie silniki spalinowe i jestem pewny, że za 20-30 lat nawet jak ktoś zechce zrobić silnik spalinowy 2.0 o mocy nie większej 100 KM to i tak nie przejdzie homologacji, niestety :(

Ktoś podał przykład Hondy S2000 - 240 KM - silnik rozkręca się do 9000 obr/min - po dołożeniu turbo z tego silnika wyciągano 800 KM - żywotność zapewne marna, ale fakt, że jednak się da.
      • przemekthor Re: 2l benzyna bez turbo, maksymalna moc i moment 24.08.13, 19:28
        Dobre, hehe.
      • nazimno 50 000 obr/min 24.08.13, 19:33
        I to ma byc silnik tlokowy?

Noooo, dawno sie tak nie ubawilem.

• zmiany_zmiany Re: 50 000 obr/min 24.08.13, 19:48
          to powiedz jakie fundamentalne prawo byłoby złamane, panie najmądrzejszy
          • tiges_wiz Re: 50 000 obr/min 24.08.13, 19:54
            wytrzymałość na rozciąganie i ściskanie :>

masz masę, którą trzeba rozpędzić i zatrzymać :>
            wiesz. jest coś takiego jak bezwładność, ale dla ciebie to pikuś :>
            • zmiany_zmiany Re: 50 000 obr/min 24.08.13, 20:21
              przy 20000 obr nie ma rozciągania, ściskania i bezwładności?
              • tiges_wiz Re: 50 000 obr/min 24.08.13, 20:25
                energia kinetyczna to (mv*v)/2

rośnie więc do kwadraty prędkości :>
                20000 to mamy albo w małych silniczkach do modeli, albo w f1 gdzie masz niski skok i najlepsze materiały, a i tak silnik ma trwałość liczoną w setkach kilometrów :>
                • zmiany_zmiany Re: 50 000 obr/min 24.08.13, 20:35
                  yyyy so what??
                  • nazimno ...nie rznij glupa... 24.08.13, 21:11
                • nazimno Nie wiem, czy widziales, tiges. 24.08.13, 21:21
                  Jaguar:

www.bladonjets.com/applications/automotive/jaguar-c-x75-concept-case-study/
                  Zastosowano w nim dwie mikroturbiny gazowe o mocy po 70kW.

www.bladonjets.com/
                  Sluza one jako zrodlo energii elektrycznej przeznaczonej na doladowanie akumulatorow.

No i nawet te turbiny nie musza sie az tak szybko krecic.

• chris62 Re: 2l benzyna bez turbo, maksymalna moc i moment 26.08.13, 10:59
      takpytamsie napisał(a):
      Dwa pierwsze z brzegu przykłady do clio
      > sport z 203 koniami i 215 Nm oraz GT 86 z 200 końmi i 205 Nm momentu. Jak myśl
      > icie, o ile można te wyniki poprawić? Szczególnie ciekaw jestem właśnie momentu
      > obrotowego. "
      -----------------------------------------------------------------
      Poprawić? Po co?
      Moje 2,016V 140 KM to i tak sporo za dużo na możliwości ruchu w POlsce.
      natomiast dla tyc co przegrali wojnę zbudowano takie drogi szybkiego ruchu żeby się pozabijali na nich jeżdżąc 250 km/h ale do takiej jazdy lepszy jest jak dla mnie dobry turbodiesel i dluższe przełożenia skrzyni biegów niż wyjąca benzyna wolnossąca na krótszych przełożeniach.
      2 litrowy TD ma ok. 400 Nm to daje moc na szóstym biegu i w aucie jest cicho.

Niemniej jak dużo momentu to i dużo problemów zresztą elementów.
      Zrobisz taki Subaru 40 tys KM i po sprzęgle - serwis skasuje ok 6 tys PLN.

Wolnossący silnik ma wiele wad ale ma też zaletę jest po prostu bardziej trwały i niezawodny a mój z racji instalki LPG jest jeszcze do tego ekonomiczny he he.
      Ekonomiczna jest też eksploatacja - sprzęgło mam jeszcze oryginalne ale nawet jeśli to wymiana zamknie się w kwocie ok 500 PLN to lepsze niż 10x tyle za sprzęgło do diesla.

Wysilać silnik jest sens ale do wyścigów. Do normalnej eksploatacji nie ma sensu pożytek żaden a trwałość spada do kwadratu.

@ litówka jest podobna do każdej inne 2 litówki róznice na papierze sa nieistotne w realnym pojeździe.
      Poczuje sie różnicę do mniejszej pojemności pod warunkiem że masy aut są zbliżone.
      Bo silnik to jedno a to co on ciągnie to drugie. Do cięższego wozu trzeba silniejszego konia czyż nie?

• iygreek Re: 2l benzyna bez turbo, maksymalna moc i moment 27.08.13, 00:27
        > Niemniej jak dużo momentu to i dużo problemów zresztą elementów.
        > Zrobisz taki Subaru 40 tys KM i po sprzęgle - serwis skasuje ok 6 tys PLN.
        Sorry, ale powtarzasz obiegowe bzdety :-))
        Po pierwsze subaru diesel wcale tego momentu nie ma znowu tak dużo..
        Po drugie na kilka tysięcy sprzedanych , wpadkę ze sprzęgłem zaliczyło kilkanaście
        Po trzecie sprzęgieł ko z wymianą to 3 tys. w ASO - łatwo zweryfikować w ASO Koper..
        Po czwarte jednak jaskółka wiosny nie czyni... ale przejechałem 92 tys. i jakoś go nie wymieniałem..
        Po piąte miałem kiedyś LPG i była to najgorsza rzecz jaką kiedykolwiek w swojej motoryzacyjnej historii zrobiłem swojemu samochodowi - porażka po całości, mocy mniej, po jakimś czasie wolnych obrotów brak, a co najgorsze nie można znaleźć żadnego fachowca , który by je odnalazł - MASAKRA.
        • agios_pneumatos Re: 2l benzyna bez turbo, maksymalna moc i moment 27.08.13, 07:38
          iygreek napisał:

> Po piąte miałem kiedyś LPG i była to najgorsza rzecz jaką kiedykolwiek w swojej
          > motoryzacyjnej historii zrobiłem swojemu samochodowi - porażka po całości, moc
          > y mniej, po jakimś czasie wolnych obrotów brak, a co najgorsze nie można znaleź
          > ć żadnego fachowca , który by je odnalazł - MASAKRA.

Bo trzeba było do jako pojechać. :P
          • iygreek Re: 2l benzyna bez turbo, maksymalna moc i moment 27.08.13, 18:02
            > Bo trzeba było do jako pojechać. :P
            To było ponad 10 lat temu.. i był to P205 GTI , a instalacja była 2 generacji - nie znałem się na tym, nie wiedziałem o zwężce na dolocie - w efekcie.. dałem ciała..po całości.
            Do dziś czuję wstyd i wyrzuty sumienia , że mogłem to zrobić mojemu ulubionemu samochodzikowi :-))
        • jackk3 Re: 2l benzyna bez turbo, maksymalna moc i moment 27.08.13, 16:26
          No i czy przypadkiem ten 'problem' ze sprzeglem nie dotyczyl tylko polskich kierowcow?
          • iygreek Re: 2l benzyna bez turbo, maksymalna moc i moment 27.08.13, 17:56
            tego nie wiem, ale wątpię. Szukanie w google frazy: "subaru legacy diesel clutch problems" coś tam jednak zwraca.. :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka