Dodaj do ulubionych

Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba

06.10.13, 23:15
W którym minivanie, z tyłu zmieszczą się na spokojnie dwa foteliki 15-16 kg i jeszcze pomiędzy nimi może podróżować osoba dorosła?
Obserwuj wątek
    • who_cares Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 07.10.13, 00:08
      Dacia Lodgy
    • qqbek Nowe, czy używane? 07.10.13, 00:41
      Ogólnie to Renault Espace, Opel Sintra, Chrysler/Lancia Voyager, Ford Galaxy/S-Max, Toyota Previa, Mercedes Viano, KIA Carnival (choć tego akurat auta nie polecam:).

W każdym minivanie powinno być dość miejsca na dwa foteliki 18-36kg i dorosłego pośrodku. No, chyba że źle rozumiesz pojęcie minivana i chcesz pod nie podciągnąć jakieś "wynalazki" polegające na robieniu "aut rodzinnych" na płytach podłogowych kompaktów (a nawet mniejszych aut).
    • marusmk Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 07.10.13, 07:28
      postimg.org/gallery/2ysat7z2/
      Nawet w czasie jazdy (oczywiście że jako pasażer) możesz chodzić po aucie.
      Zwróć uwagę że również pomiędzy przednimi siedzeniami jest przejście.
      • galtomone Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 07.10.13, 08:42
        NIe chce byc zlosiwy, ale w tych autach to czesciej sie bedzie chodzic po aucie, jak fura bedzie stala w warsztacie niz jak bedzie jechala ;-)
        • marusmk Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 07.10.13, 10:09
          Podaj w takim razie takie auto o którym cicho sza na forach ich użytkowników.
          Bo w takie pierdzenie jak twoje i niemieckich mediów po prostu nie ufam.

Tak że proszę: podaj twój typ i poczytamy fora.
          • marusmk Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 07.10.13, 10:12
            O mojej propozycji poczytasz (pierwszy link nie tylko o Peugeot):
            www.peugeot-klub.pl/index.php?board=32.0
            forum.lanciapolska.org/viewforum.php?f=208
          • galtomone Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 07.10.13, 10:29
            Nie badz ORDYNARNY - chyba, ze tak Cie wychowano.

Slyszales kawal o uzytkownikach Alfy Romeo, co to sie rano wszyscy u mechanika spotykaja?
            Niestety Lancia to taki sam badziew - choc AR ladniejsze...

Tak sie tez sklada, ze poprzednie generacje tzw. eurovana - czyli Puga 806/Cytryny/Fista/Lancii tez nalezaly do jednego z najbardziej awayrjnych aut (to o palme pierszenstwa walczac z Espacem).

Moze brzudsze ale Sharan/Galaxy/Alhambra na ich tle to byly synonimy niezawodnosci.
            Nie wspominajav o japonskich odpowiednikach - Previa, Sienna, Oddysey.

Wystarczy zreszta popatrzec na ceny nowych/Lanci i dowolnego odpowiednika od Toyoty czy VW.... taka utrata wartosci nie bierze sie znikad. Jak i dowcipy o autach czy niechec klientow to wsadzania kasy w niepewne auta.

Oczywiscie, ze wszystkie auta sie psuja... tylko niestety niektore czesciej niz inne.
            • vogon.jeltz Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 07.10.13, 12:16
              > Slyszales kawal o uzytkownikach Alfy Romeo, co to sie rano wszyscy
              > u mechanika spotykaja? Niestety Lancia to taki sam badziew - choc
              > AR ladniejsze...

Tak to jest, jak ktoś kieruje się stereotypami zaczerpniętymi z kiepskich dowcipasów... Bo co takiego się niby w tych Alfach psuje? Powiadają, że Alfy mają awaryjne zawieszenie i że jest ono drogie w serwisowaniu. No jasne, że jest, skoro to wielowahacz, a polskie drogi są jakie są. Ale najzabawniejsi są krytykujący Alfy właściciele Passatów B5, którym mina szybko rzednie, jak muszą wyremontować zawieszenie w swoich solidnych niemieckich furach (o silnikach w tych cudownych maszynach będzie jeszcze wspomniane niżej).

A w takiej Lancii Lybrze na ten przykład to nawet i zawieszenie się nie psuje, bo jest stosunkowo proste i wytrzymałe, a gdyby nawet, to jest tanie w serwisowaniu - choć to marka z aspiracjami do klasy premium.

Alfy i Lancie mają za to jedne z najlepszych - obok BMW - silników diesla na świecie. Te motory słyną właśnie z niezawodności i bezawaryjności, więc jedynym powodem odwiedzania serwisu jest okresowa wymiana części eksploatacyjnych. Włosi nie mają na swoim koncie takich kloców, jak niesławny, zrobiony z gó.wnolitu 2.0 TDI wiadomego producenta. Co do japońców - jako, że zdaje się jesteś ich fanem - to robią rewelacyjne benzyniaki, ale do dziś nie potrafią zrobić porządnego diesla, który dorównałby markom europejskim. To prawda, że 25 lat temu robili niezniszczalne wolnossące ropniaki o "porażającej" mocy 70KM z dwóch litrów pojemności, ale odkąd w świecie diesli zaszła rewolucja bezpośredniego wtrysku, żółci pozostali jednak wyraźnie w tyle.

Jedyne na co można narzekać we włoskich samochodach to duperele, głównie elektryczne i elektroniczne. Ale takie awarie raczej nie grożą koniecznością pchania samochodu.
              • galtomone Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 07.10.13, 15:01
                Poogladaj troche TG, opinie miedzy innymi Clarksona o AR nie wziely sie z powietrza.
                U mnie w rodzinie byla jedna AR - 156, po roku jezdzenia (nowka z salonu) miala juz wymieniony silnik, w drugim roku skrzynie - to z duzych napraw. Omalych awariach nawet nie mowie.
                Po dwoch latach, mimo kosmicznej utraty wartosci Wujas sie jej pozbyl bo zyla wlasnym zyciem.
                Kumple w pracy (w UK) gdy ja mialem nudna do bolu Avensis I mial tez 156 (2,5l) ja codziennie przyjezdzalem swoja do pracy on raz w tydoniu mniej wiecej bo glownie stala na warsztacie...

Skoro i na zachodzie te auta nie trzymaja ceny to nie bierze sie to z nikad tylko ze zlej opinii. A ta tez nie bierze sie znikad. Gdyby tak bylo to jeszcze do nie dawna japonskie marki nie bylyby synonimami trwalosci (teraz to juz tez nieprawda).
                • galtomone Uzupelniajac 07.10.13, 15:02
                  C ci po najlepszym silniku i trwalym zawieszeniu jak z powodu marnej elektryki i elektroniki auto i tak nie jedzie.
                  Naprawa silnika jest stosunkowo prosta.
                  Rozwiazanie problemow z elektryka i elektryka jest kosztowne, dlugotrwale i potrafi doprowadzic do bialej goraczki....
                • vogon.jeltz Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 07.10.13, 15:26
                  > Poogladaj troche TG, opinie miedzy innymi Clarksona o AR
                  > nie wziely sie z powietrza.

Clarkson to buc, więc jego opinie są opiniami buca. Ale jeśli już powołujesz się na nie jako coś istotnego, to może obejrzyj sobie to:
                  www.youtube.com/watch?v=GT7dpPQ43ac
                  Akurat 156 jest modelem znanych z różnych niedomagań. Cóż, nie jednemu Fiatowi zdarza się wypuszczenie bubla. Ale już jej następczyni czyli 159 to samochód ze wszech miar godny uwagi i jakoś nie słyszy się narzekania na jej awaryjność. Podobnie jeśli chodzi o Lancie - przykładowa Lybra z mojego poprzedniego posta też uchodzi za auto trwałe i niezawodne. A np. nie wiem czy zauważyłeś, ale Lancia Kappa - bardzo rzadka w gruncie rzeczy "post-rządowa" limuzyna - ma wielką nadreprezentację wśród... taksówek. Co samo w sobie jest niezłą rekomendacją, bo taryfiarze, dla których auto jest narzędziem pracy, raczej nie braliby sobie na głowę samochodu z wiecznymi problemami.

> Skoro i na zachodzie te auta nie trzymaja ceny to nie bierze sie to z nikad
                  > tylko ze zlej opinii. A ta tez nie bierze sie znikad.

Właśnie, że bardzo często bierze się znikąd. Często jest to po prostu wynik głupich stereotypów. Stilo i Croma były świetnymi autami, ale sprzedawały się kiepsko, bo to Fiat... W dzisiejszym świecie "planned obsolescence" jakość jest niczym, a marketing i wizerunek - wszystkim.
                  • galtomone Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 07.10.13, 15:30
                    Ale ja wiem, ze JC o AR zawsze opowiada z zachwytem. Zawsze powtarza, ze prawdziwy "petrol head" powinien choc raz AR mic... co nie zmienia faktu, ze te auta sie psuja i kropka.

Inaczej.... skoro Lancia i AR i Citoren...itd.. to takie rewelacyjne samochody to skad taka a nie inna opinia o tych autach (nie w PL, generalnie) i tak duza utrata wartosci. Wg mnie opinie na temat aut najlepiej weryfikuje rynek, a ten dla ww marek jest bezlitosny.
                    • vogon.jeltz Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 07.10.13, 16:01
                      > Inaczej.... skoro Lancia i AR i Citoren...itd.. to takie rewelacyjne samochody
                      > to skad taka a nie inna opinia o tych autach (nie w PL, generalnie)
                      > i tak duza utrata wartosci.

No właśnie między innymi ze stereotypów. Ilu ludzi boi się "magicznego" hydropneumatycznego zawieszenia w Citroenach ("panie, jak panu coś padnie to kaplica"), bo nie zdaje sobie sprawy, że jest ono w gruncie rzeczy bardzo niezawodne, a do tego tańszsze w serwisowaniu (wiem z doświadczenia) niż tradycyjne? Poza tym takie samochody jak Lancia czy Alfa to jednak swoista ekstrawagancja, a większość ludzi ma zakorzenioną niechęć do ekstrawagancji, czy w ogóle do rzeczy nietypowych, innych niż ma sąsiad. Stąd potem trudno sprzedać taki samochód, więc obniża się cenę i tworzy się zamknięte koło - "skoro chodzą tak tanio, to musi być coś z nimi nie tak". Zobacz jakie ceny mają teraz używane Saaby, pomijając może odrestaurowane krokodyle kabrio. Legendarna szwedzka jakość, doskonałe silniki, bezpieczeństwo na najwyższym poziomie - a cena jak za Opla, albo i mniej, bo to ekstrawagancki i nietypowy samochód, a do tego już nieprodukowany.

> Wg mnie opinie na temat aut najlepiej weryfikuje rynek, a ten
                      > dla ww marek jest bezlitosny.

Pewnie za to co napiszę napadną na mnie wszyscy okoliczni liberałowie i korwinoidzi, ale coś takiego jak rynek NIE ISTNIEJE. A doprecyzowując - nie istnieje rynek taki, jak wyobrażają sobie ludkowie wychowani na prymitywnej ekonomii rodem z XVIII wieku, zwulgaryzowanej dodatkowo przez neoliberałów, a którym świadomi konsumenci podejmują racjonalne decyzje na podstawie wiarygodnych danych dostarczanych przez producentów. Rynek to ściema. Dlatego bardzo często bardzo dobre obiektywnie produkty ponoszą klęskę, zaś zwycięża ładnie opakowana i dobrze reklamowana kolorowa tandeta.
                      • galtomone Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 07.10.13, 16:11
                        No...ale to jest Opel :-)
                        • vogon.jeltz Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 07.10.13, 16:17
                          No ale przecież nie jest. Z Opla ma tylko podłogę. Silniki - własne benzyny albo fiatowskie diesle (które brało całe GM). Jedne i drugie rewelacyjne.
                      • galtomone Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 07.10.13, 16:13
                        A co do rynku - choc generalnie masz czy mozesz miec racje to sytuacja ta rynku uzywanych aut raczej nie dotyczy. Nie ma reklam, lobby, itd... chcesz kuoujesz...nie chcesz - cena idzie w dol.
                        • vogon.jeltz Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 07.10.13, 16:46
                          > Nie ma reklam, lobby, itd... chcesz kuoujesz ...nie chcesz - cena idzie w dol.

Ależ są! Tylko że to "lobby" i "reklamy" to nie producenci, a np. mechanicy, preferujący określone marki i sąsiad, szwagier, kolega, który coś poleci. Albo - kierując się niesprawiedliwymi stereotypami - odradzi...
                          • galtomone Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 07.10.13, 17:15
                            No czyli dokladnie normalny rynek...
                            • marusmk Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 07.10.13, 18:52
                              galtomone napisał:
                              > No czyli dokładnie normalny rynek...

No i wyszło szydło z worka :)

Ja mam Peugeota 307(Pb) 2004 od nowego, sąsiad ma 807(HDi) 2006 rocznik od nowego i nie znają mechanika (poza wymianą tego co trzeba- rozrząd, oleje, filtry itp/itd), kupiona Phedra(HDi) rocznik 2008: u mnie rok u znajomego cztery (reszta Holandia) to samo.
                              Mimo że u mnie w okolicy francuzy są popularne- u trzech mechaników których mam za płotem jakoś nie widzę marności tych aut.
                              Za to widzę bidę z nędzą germańskich :)
                              Zwłaszcza u tego- który właśnie elektryką się zajmuje.

PS.
                              Sorry za ostry ton poprzednio.
                              • galtomone Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 08.10.13, 07:03
                                Moze francuzy sie poprawily, wiem ze Pug sie w pewnym momecie bardzo zaczal przykladac do jakosci po problemach (ktorych sam doswiadczylem) w 406 I 607.
                                Ale Alfy I Lancii jednak bym nie kupil....

Poza tym abstrahujac od awaryjnosci...jednak kwestia utraty wartosci jest istotna.
                                • fantomka44 Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 08.10.13, 10:37
                                  Chłopcy, chłopcy, chłopcy !!!
                                  Może wróćmy do meritum ;-)
                                  Klasyfikacji i nazewnictwa aut się nie czepiajcie, ale powiedzmy, że rezygnujemy z opcji wymienionych wyżej vanów, a skupiamy się na minivanach, który wybrać biorąc pod uwagę:
                                  1. przestronność wnętrza, zarówno siedzenia, jak i bagażnik.
                                  2. niezawodność
                                  3. koszty eksploatacji i części - w takiej właśnie hierarchii ważności
                                  TOYOTA VERSO / MERCEDES B / WW TOURAN / RENAULT SCENIC / FORD C-MAX / MAZDA 5

• fantomka44 Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 08.10.13, 10:41
                                    no może jeszcze C4 PICASSO
                                  • galtomone Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 08.10.13, 10:46
                                    Osobiscie to nie chcialbym zadnego z ww.
                                    Gdybym dzis kupowal vana wolabym Previe II z automatem i silnikiem beznynowym 2.4 + LPG, ewentualnie cos ze stajni VW - Sharan, Alhambra (mozna sie rozgladnac za Oddysey).

Z tego co slyszalem (tu nalezalby pogrzebac i potwierdzic)- dosc udanym autem (i to nie tylko na tle I generacji) jest Kia Carnival II (choc jest chyba mniejsza niz inne minivany).

To co wymienilas to nie minivany tylko troche wieksze kompakty. Polowa funkcjonalnosci to duza ilosc przestrzani nad glowa, z ktora nie bardzo jest co zrobic.
                                    Fakt bagazniki wieksze, ale za to siedzi sie w nich troche jak na krzeslach.

Jak juz kupowac Vana to prawdziwego ;-)

A jak juz sie bardzo upierasz, ze tamte za duzo, to na twoim miejscu rzucilbym jeszcze okiem na protoplaste Verso czyli Avensis Verso - najlepiej automat + 2.0 benzyna (to starszy silnik z Avensis I, bez wtrysku bezposredniego, wiec z instalacja LPG nie ma problemu i fajnie to jezdzi).

Chyba, ze koniecznie chcesz mlodsze auto....

Osobiscie sie teraz przekonuje o tym, ze mlodsze nie koniecznie oznacza lepsze. Mialem Avenis I , teraz mam II i to jak spadla jakosc wykonania tego auta i jak wiele kiedys trwalaych elementow zastapiono platikiem jest przerazajaco smutna. Tyle, ze na pierwszy rzut oka ladniej wyglada...
        • marusmk Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 07.10.13, 10:20
          Eurovana kupiłem tylko dlatego, że właśnie przez około miesiąc siedziałem na forach aut które najprawdopodobniej ty masz na myśli :)

• galtomone Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 07.10.13, 10:31
            To jestes wyjatkowo odwazny....
            Ja nie kupilbym nie dlatego, ze prosto i tanio mozna naprawic (o ile to prawda?), ale dlatego, ze balbym sie, ze jak przyjdzie co do czego, to nawet tego nie przepchne samodzilnie o metr...
    • welek14 Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 07.10.13, 12:59
      W C4 picasso taki układ się mieści bez problemu.
    • marusmk Re: Minivan - 2 x 15-36 kg + osoba 07.10.13, 20:42
      Odważnie napiszę tak: francuskie silniki 2.0 HDI 136KM są silnikami pancernym-nie do zajechania.
      Jak już coś zdycha- to niemieckie (Bosh i Siemens) pompy/turbiny i wtryski :)

Ale i na to jest sposób- wiedzieć że to nowoczesne konstrukcje i postępuje się z nimi inaczej jak jak ze starymi rumplami.
      I nie dotyczy to tylko francuzów.
      Podstawowa sprawa: paliwo tylko dobrej jakości, właściwe oleje i filtry wymieniane corocznie.
      O tym nie wiedział kuzyn: zalewał tani lewy ON skądś tam- pojeździł tylko trzy miesiące i kilka tyś. na wtryskiwacze poszło.

Obroty niektórych elementów pompy to 200 (dwieście) tysięcy obrotów na minutę !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka