• galtomone Australia 15.03.14, 09:50
      Kto oglądał kwalifikacje?

Mnie sie bardzo podobało. Mały docisk areo, olbrzymi moment... te auta jezdza troche tak jak bolidy z turbo z lat 80tych.
      No I Vettel nie wszedl do Q3 - super :-)

Wogole widac, ze mlodzi radza sobie swietnie, Button tez kiepsko.

Dla mnie kosmos, jakim momentum te auta dysponuja teraz. Nawet na prostych tyl tanczy po wlaczeniu ERS.
      • samspade Re: Australia 15.03.14, 12:20
        Downsizing panie. Ale spoko Newey cos wymysli i paluch znowu bedzie o sekunde szybszy na okrazeniu
        • galtomone Re: Australia 15.03.14, 22:34
          Na razie PALUCH dostaje po dupie od mlodszego kolegi z temau :-)
          • samspade Re: Australia 16.03.14, 08:55
            Ile to kwestia palucha a ile samochodu okaze sie pozniej. Na razie wyglada ze samochod. Bo trudno mi uwierzyc ze bylby wolniejszy o 2s na okrazeniu.
          • chris62 Re: Australia 17.03.14, 10:40
            Młodszy kolega zdyskwalifikowany - za dużo palił:)
            • galtomone Sam przepis... 17.03.14, 11:29
              ...mi sie nie podoba. W koncu jest limit 100kg na wyscig.... a jak zostanie przepalone... co za roznica? W ten sposob zbyt ogranicza sie producentow w mozliwosci wyciagniecia (choc na chwile, czegos wiecej z silnika).

Ale poki co obowiazywal wszystkich, wiec jesli sapla wiecej paliwa i mial dzieki temu wiecej KM - no to jest to nie fair.
              • samspade Re: Sam przepis... 17.03.14, 12:39
                Przepis jak przepis. W teorii równy dla wszystkich. Działania RB trochę wątpliwe. Inne zespoły nie miały problemów z zastosowaniem się do poleceń FIA.
                • galtomone Re: Sam przepis... 17.03.14, 14:09
                  O tym mowie. Przpis wydaje mi sie nie zoruzmialy i dzoiwny ale poki obowiazuje to sorry... ale trzeba sie trzymac.
      • vogon.jeltz Re: Australia 15.03.14, 15:56
        > te auta jezdza troche tak jak bolidy z turbo

Może dlatego, że mają turbo?
        • galtomone Re: Australia 15.03.14, 22:38
          Wycioles "z lat 80 tych" a to dosc istotna informacja. W tamtych czasach w F1 z powodu regulaci docisk areodynamiczny byl symboliczny (mniej wiecej tak jak obecnie - choc teraz ograniczenia nie poszly az tak daleko). Wtedy bolidy dysponowaly olbrzymia moca (przypuszczam , ze jakies 200 - 300 KM wicej niz obecne - bez aktywnego ERS) I opanowanie tego wcale nie bylo proste...
          Zaraz potem (gdy moc oscylowala w okolicy 1000KM) wprowadzono nowiniki tymu kontrola trakcji, itd... zeby dalo sie tym jezdzic.
      • galtomone GP Australii super! 16.03.14, 09:49
        Podoba mi sie Magnussen i Bottas.
        Jestem zaskoczony Red Bullem (pozytywnie) bo nic takiego finalu nie zapowiadalo - w tym swietle cieszy, ze to nie znow Vettel jest tym, ktory ma szczescie do auta.

Totalne rozczarowanie Kimim!!! Rozumiem, ze auto nie pozwala jeszcze na wiecej... ale po rostu jechal kiepsko.
        Cieszy miejsce Button ale mysle, ze na koniec sezonu bedzie za swoim kolega z teamu.
        • samspade Re: GP Australii super! 16.03.14, 11:43
          galtomone napisał:

> Totalne rozczarowanie Kimim!!! Rozumiem, ze auto nie pozwala jeszcze na wiecej.
          > .. ale po rostu jechal kiepsko.

Skoro auto nie pozwala na więcej to jak miał jechać?
          • galtomone Jak dobry kierowca! 16.03.14, 11:53
            Jak Alonso?
            Rozwalenie auta w Q2 I blokowanie kół w wyściugu to nie jest to co robi kierowca chcacy walczyc o Mistrzostwo Świata. A z tym blokowaniem kol to nie byl jeden raz.

Ja wiem, ze teraz hamowanie bolidu to kosmos, bo naciska sie hamulac a hamulce sie nie wlaczaja tylko MGU-K a dopiero potem lapia klocki... ale jednak...
            • samspade Re: Jak dobry kierowca! 16.03.14, 12:10
              A Alonso pojechał jakiś super wyścig? Nie zauważyłem.
              Ferrari ma sporo do nadrobienia.
              • galtomone Re: Jak dobry kierowca! 16.03.14, 18:29
                Na tle Kimiego sporo lepszy. Nie popelnial prostych bledow, I nie rozwalil auta.
                • samspade Re: Jak dobry kierowca! 17.03.14, 12:26
                  Sporo czy lepszy nie istotne. Widać na pewno że fiat odstaje od reszty. Sam Fernando mówi ze mają problem z hamulcami. Pytanie na ile się podciągną.
                  • galtomone Re: Jak dobry kierowca! 17.03.14, 14:08
                    A to zupelnie osobna kwestia. Farrari faktycznie (znow) rozczarowuje.... Ale Kimi tym bardziej.
                    Mam wrazenie, ze sie chlop toche wypalil i nie jest glodny zwuciestwa jak kiedys.... Ot... jezdzi dobrze to jedzie...
                    • samspade Re: Jak dobry kierowca! 17.03.14, 17:17
                      Po jednym wyscigu trudno az tak wyrokowac. Szczegolnie przy pronlemach z samochodem.
    • galtomone V12 vs V10 vs V8 vs V6 - sound 17.03.14, 18:33
      • polokokt Re: V12 vs V10 vs V8 vs V6 - sound 17.03.14, 23:53
        w nawiązaniu do dźwięku, nie do końca to sie podobalo kierownictwu GP Australii:

www.sport.pl/F1/1,96296,15636154,Nowe_bolidy_sa_za_ciche__Organizatorzy_GP_Australii.html#BoxSportTxt
        • jamesonwhiskey Re: V12 vs V10 vs V8 vs V6 - sound 18.03.14, 01:09
          w 2010 zupelnie przypadkim trafilem na f1 w pewnej miescinie w drodze na lotnisko jechalem taxi wiaduktem a pod tym wiaduktem dokladnie w tym momencie smignely dwa bolidy ryk szczerze mowiac mocno mnie zaskoczyl nie spodziewalem sie zupelnie te terazniejsze brzmia bardziej jak oktawka tsi a nie bolid f1 generalnie lipa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka