Dodaj do ulubionych

Koło dojazdowe - jak dobrać?

17.04.14, 11:30
Hej,

czy na posdtawie założonych do auta fleg i opon może wywnioskować w jakim rozmiarze musi być koło dojazdowe, żeby pasowało?

Innymi słowy mam: opony 215/70 R16 (rozstawu srob felgi jeszcze nie znam - ale poznam) jak do tego dobrac pasujace kolo dojazdowe? Da sie?
Obserwuj wątek
    • nazimno Oblicz sobie zewnetrzna srednice 17.04.14, 12:04
      wypadkowa kola.

Powinna sie zgadzac ze srednica innych kol.
      Ponadto obciazalnosc musi spelniac warunki wymagane.

Poinformuj sie jednak u producenta / przedstawiciela.
      To bezpieczniejszy wariant.

• trypel Re: Oblicz sobie zewnetrzna srednice 17.04.14, 12:32
        no własnie nie do końca.
        największy rozmiar jak znalazłem koledze to 135/90 R18. Jest prawie tak duży jak oryginał ale gdzie taki kupić :). Pozostaje na zapas standardowe koło wozić
        • galtomone Re: Oblicz sobie zewnetrzna srednice 17.04.14, 12:45
          Koledze mnie czy jakiemus Twojemu koledze?
          • trypel Re: Oblicz sobie zewnetrzna srednice 17.04.14, 12:53
            koledze Cie :)
    • galtomone Czy bedzie OK? 12.05.14, 10:47
      Lex ma opony 225/70 16 (europa ma 215 stad pomylka w pierwszym poscie).

Czy kolo z CR-V o wymiarze 155/90 17 bedzie OK?
      Honda chyba troche lzejsza...

Chodzi o to, zeby dalo rade do najblizszego wulkanizatora dojechac (bez szalenstw) i uszkadzania napedu.
      • trypel 1,5 % róznicy w średnicy 12.05.14, 10:51
        bedzie OK.
        spokojnie dojedziesz.
        • galtomone Re: 1,5 % róznicy w średnicy 12.05.14, 10:56
          A wagowo?
          Tak rzucielm okien na powrownanie autocentrum.
          Nie wiem do jakiej CRV to kolo, ale Lex jest ok. 200kg ciezszy...

Rozstaw srod na feldze ten sam - cos jeszcze jest istotne?
          • trypel Re: 1,5 % róznicy w średnicy 12.05.14, 14:59
            a to już chyba nośność opony.
            • galtomone Re: 1,5 % róznicy w średnicy 12.05.14, 15:16
              To okresla jakis parametra (litera? symbol) czy powinno na oponie po prostu pisc, ile maks kg?
              Nigdy czegos takiego nie szukalem na oponie...
              • trypel Re: 1,5 % róznicy w średnicy 12.05.14, 15:21
                indeks nośności
                www.oponeo.pl/narzedzia/indeks-nosnosci?gclid=CMnqi429pr4CFdShtAodiwwASA
                • galtomone Dzieki!!! 14.05.14, 07:15
                  Danke!!!! ;-)

Rozumiem, ze otwor okragly w srodku felgi tez ma znaczenie?
                  Felga nie trzyma sie na samuch srubach?
                  • vogon.jeltz Re: Dzieki!!! 14.05.14, 10:35
                    > Rozumiem, ze otwor okragly w srodku felgi tez ma znaczenie?

No jasne! Jak będzie za mały, to w ogóle felgi nie założysz. Jak za duży - to ci będzie felga latać.
                    • jestklawo Re: Dzieki!!! 14.05.14, 11:10
                      >Jak za duży - to ci będzie felga latać.

a nie trzeba jej przykręcić? śrubami?
                      Dopóki śruby się nie zerwą, dopóty nic nie będzie latać
                      • galtomone Re: Dzieki!!! 14.05.14, 12:03
                        No raczej felga sie nie trzyma na samych srubah wiec otwor centralny musi byc dopasowany.
                        • jestklawo Re: Dzieki!!! 14.05.14, 16:20
                          a skąd sugestia, że trzyma się na samych śrubach?
    • vogon.jeltz Re: Koło dojazdowe - jak dobrać? 12.05.14, 11:14
      > jak do tego dobrac pasujace kolo dojazdowe? Da sie?

Kup po prostu dojazdówkę "dedykowaną" (jak to będzie po polsku bez tego ohydnego anglicyzmu?) do twojego samochodu. Skoro masz koła szesnastki - to w rozmiarze 16 cali. I będzie git.

Poszukaj na serwisach aukcyjnych, ewentualnie przejdź się na giełdę samochodową - sprzedawcy mogą mieć oryginalne koła dojazdowe, które dostarczane były z nowymi samochodami. Czasem będzie to koło od innego modelu, ale parametry felg (przede wszystkim rozstaw śrub, dalej: offset [ET] i średnica otworu centrującego) w ramach jednej marki są zazwyczaj dość zunifikowane.
      • galtomone Re: Koło dojazdowe - jak dobrać? 12.05.14, 11:41
        vogon.jeltz napisał:

> > jak do tego dobrac pasujace kolo dojazdowe? Da sie?
        >
        > Kup po prostu dojazdówkę "dedykowaną"

Nie znalazłem takiej , wydaje mi sie, ze nigdy takich nie bylo.

> Skoro masz koła szesnastki - to w rozmiarze 16 cali. I będzie git.

No nie wiem czy to takie proste. Srednica koła mui byc identyczna/zblizona do fabrycznego koła.
        Koło dojazdowe 155/70 16 ma mniejsza srednice niz 155/70 17.
        Przeciez tzw. "balon" 60/65/70.... to nie wysokosc kola w calach z boku tylko stosunek szerokosci do czegos tam...

> Czasem będzie to koło od innego modelu, ale parametry felg (przede wszystkim rozstaw śrub, dalej: offset [ET] i średnica otworu centrującego)
        > w ramach jednej marki są zazwyczaj dość zunifikowane.

No jakos mi sie nie widzidzi, zeby kolo dojazdowe z GS'a czy Avensis pasowalo :-)
      • crannmer Re: Koło dojazdowe - jak dobrać? 12.05.14, 12:21
        vogon.jeltz napisał:
        > Kup po prostu dojazdówkę "dedykowaną" (jak to będzie po polsku bez tego ohydneg
        > o anglicyzmu?) do twojego samochodu.

W zeszlym wieku mowiono na to "przeznaczony/a do".
        • jestklawo Re: Profesorze Miodku 13.05.14, 07:56
          Dedykować NIE jest anglicyzmem. To stare, polskie słowo oznaczające "ofiarować, ofiarowywać, poświęcić, poświęcać komuś coś, np. wiersz, powieść, film".
          Uniwersalny słownik języka polskiego pod red. prof. Stanisława Dubisza (Warszawa 2003, t. 1, s. 564).
          Coś się od zeszłego wieku zmieniło żałosny trollu?
          • vogon.jeltz Re: Profesorze Miodku 13.05.14, 12:05
            Poproś kogoś inteligentnego, kto posiada trochę szersze umiejętności niż tylko kopypastowanie ze słownika, żeby wyjaśnił ci, że nie o tym starym znaczeniu słowa "dedykowany" rozmawiamy. "Dedykowany" w znaczeniu "przeznaczony do", "stworzony specjalnie dla" JEST anglicyzmem.
            • crannmer Re: Profesorze Miodku 13.05.14, 13:33
              Prozne wysilki i starania. Ja tego ****** juz dawno odfiltrowalem w nastawach.
            • jestklawo Re: Profesorze Miodku 13.05.14, 15:18
              vogon.jeltz napisał:

> Poproś kogoś inteligentnego, kto posiada trochę szersze umiejętności

przynajmniej jesteś uczciwy i sam potrafisz wyłączyć się ze sprawy

a jeśli juz zabrałeś głos na temat, o którym nie masz pojęcia, należało kopypastować (a cóż to za potworek, tak mówicie do siebie tam na zmywaku?) ze słownika (z podaniem źródła) języka polskiego, że "dedykowany" znaczy "przeznaczony do", "stworzony specjalnie dla".

>nie o tym starym znaczeniu słowa "dedykowany" rozmawiamy

i że stare znaczenie od nowego wieku już nie obowiązuje, bo chyba coś mnie ominęło

BTW, jeśli pytasz kolegę z pracy, czy to jego kara stoi na kornerze, to jest to dosyć zabawny, ale nie obowiązujący sposób porozumiewania. Mój nauczyciel angielskiego mówił na to "pewex englisz"
              • vogon.jeltz Re: Profesorze Miodku 13.05.14, 16:04
                > przynajmniej jesteś uczciwy i sam potrafisz wyłączyć się ze sprawy

Ja bym ci nawet chętnie wytłumaczył, ale to wymagałoby edukacji od podstaw, a na moje usługi w tym zakresie zwyczajnie cię nie stać, drogi chłopcze.

> a jeśli juz zabrałeś głos na temat, o którym nie masz pojęcia

Natomiast ty poproś kogoś, kto w ogóle posiadł obcą ci umiejętność czytania ze zrozumieniem, żeby wyjaśnił ci, jakim cudem zabieram głos w podwątku, który sam zapoczątkowałem.

> kopypastować (a cóż to za potworek, tak mówicie do siebie tam na zmywaku?) ze s
                > łownika (z podaniem źródła) języka polskiego, że "dedykowany" znaczy "p
                > rzeznaczony do"

Następnie zapoznaj się ze znaczeniem słowa "anglicyzm" i dowiedz się, dlaczego słowniki nie uwzględniają wielu takich słów i konstrukcji językowych, mimo iż na co dzień funkcjonują one w języku potocznym (ale także np. biznesowym).

> i że stare znaczenie od nowego wieku już nie obowiązuje,
                > bo chyba coś mnie ominęło

Ominęły cię lekcje czytania ze zrozumieniem w szkole, drogie dziecko. Nikt poza tobą nie analizował pierwotnego znaczenia słowa "dedykowany", więc twój wtręt był totalnie z dupy.

> BTW, jeśli pytasz kolegę z pracy, czy to jego kara stoi na kornerze

A na koniec poproś kogoś, kto posiadł umiejętność obsługi rolki w myszce, żeby przescrollował (fuj, jaki paskudny potworek) stronę parę postów w dół i odszukał moją odpowiedź dla pokrewnego ci przygłupa podpisującego się "bunkum".
      • bunkum Re: Koło dojazdowe - jak dobrać? 13.05.14, 03:23
        "dedykowaną" (jak to będzie po polsku bez tego ohydneg
        > o anglicyzmu?) do twojego samochodu.

Ani dedykowany nie jest ohydny, ani tez nie jest anglicyzmem. O dedykacji nie slyszales pewnie. Po roku za miedza udajesz obcojezykowca ktory jezyka maci w gebie zapomnial. Dzis po angielskiemu caly czas nie potrafisz, ale juz udawac mozna, ze po polsku sie nie pamieta.
        To na tym forum chyba tylko taka moda, bo nocna zmiana czyscicieli kibli na Heathrow po polskiemu musi sie wszyskim dzielic z sikaczami przy pisuarach, czy ci tego chca, czy tez nie.
        Takie widac twoje PRZEZNACZENIE, swiatowcu jeden..
        • vogon.jeltz Re: Koło dojazdowe - jak dobrać? 13.05.14, 12:50
          > Po roku za miedza udajesz obcojezykowca ktory jezyka maci w gebie zapomnial.

Za jaką miedzą? Jestem w Polsce, głupi ciulu. Siedzę w takiej branży, że akurat często spotykam się ze słówkiem "dedykowany" w znaczeniu "przeznaczony", że jak pisałem szybko post na forum, to było pierwsze, co przyszło mi do głowy i nie chciało wyjść.

> Takie widac twoje PRZEZNACZENIE, swiatowcu jeden

Weź może pospier.dala, albo co...
          • crannmer Re: Koło dojazdowe - jak dobrać? 13.05.14, 13:35
            Temu drugiemu tez nic nie wytlumaczysz. Rownie pokretny, jak ten pierwszy. Przy nich nawet bimota jest tytanem logiki i spojnosci wypowiedzi.
    • soulshuntr Re: Koło dojazdowe - jak dobrać? 12.05.14, 20:15
      Prosze bardzo. Amerykanski e-bay spare tire podaje rozmiar dojazdowki T165/90 D18. Nie wiem czy akurat ten rocznik co twoj.
      • soulshuntr Re: Koło dojazdowe - jak dobrać? 12.05.14, 20:29
        P.S. Na allegro ktos sprzedaje dojazdowki o takim rozmiarze opony, tyle ze do nissana murano. Nie wiem czy rozstaw srub bedzie ten sam (ilosc sie zgadza). W koncu to tez byla produkcja na rynek polnocnoamerykanski.
        • galtomone Re: Koło dojazdowe - jak dobrać? 14.05.14, 07:16
          U mnie musi byc 5x114.3
          • soulshuntr Re: Koło dojazdowe - jak dobrać? 14.05.14, 10:16
            Murano ma 5x114,3. Jedyna roznica to offset - lexus 30 murano 25 lub odwrotnie bo juz nie pamietam.
            • galtomone Re: Koło dojazdowe - jak dobrać? 14.05.14, 10:35
              soulshuntr napisał(a):

> Murano ma 5x114,3. Jedyna roznica to offset - lexus 30 murano 25 lub odwrotnie
              > bo juz nie pamietam.

Przepraszam za durne pytanie... ale co to offset?

Znalazlem koła do CRV - 155/90 R70 ale maja wiekszy otwor niz ma lex, wiec nie da rady :-(
              • vogon.jeltz Re: Koło dojazdowe - jak dobrać? 14.05.14, 10:38
                > Przepraszam za durne pytanie... ale co to offset?

Gugla zamkli? ;)
                pl.wikipedia.org/wiki/ET_(felgi)
                opon-market.pl/article/parametr-et-w-felgach-aluminiowych/
              • soulshuntr Re: Koło dojazdowe - jak dobrać? 14.05.14, 10:40
                Offset czyli ETXX to odsadzenie czyli wyrażona w milimetrach odległość płaszczyzny montażowej od płaszczyzny symetrii felgi. Pytanie jeszcze o srednice otworu centrujacego czy sa te same? Ale to tez nie jest wiekszy problem bo albo mozna go powiekszyc na tokarce lub wsadzic pierscien dystansowy.
                • galtomone Re: Koło dojazdowe - jak dobrać? 14.05.14, 10:44
                  A takie pierscienie to beda w firmach handlujacych felgami jak sadze?
            • vogon.jeltz Re: Koło dojazdowe - jak dobrać? 14.05.14, 10:36
              > Jedyna roznica to offset - lexus 30 murano 25 lub odwrotnie

5 mm różnicy offsetu nie ma żadnego znaczenia, szczególnie przy dojazdówce.
              • galtomone Ale rozmiar zly :-( 14.05.14, 10:43
                Murano ma 165/90 18 co daje srednice 29.7
                Orginalne kolo ma 225/70 16 czyli 28.4

Najlepiej pasowalaby dojazdowka w rozm. 155/90 17 - srednica 28.0
                Teraz szukam takiej by otwor centralny mial 5,9 cm

Musze chyba do ASO Lexa podjechac, żeby kji te dane potwierdzili - inaczej boje sie, ze kupie na alledrogo cos do tzw. dupy.
                • soulshuntr Re: Ale rozmiar zly :-( 14.05.14, 10:52
                  > Murano ma 165/90 18 co daje srednice 29.7
                  tak, ale lex ma taki sam rozmiar. Waga obu samochodow tez jest chyba podobna wiec powinno wszystko pasowac. Spytaj sprzedajacych cze przyjma zwrot towaru jesli nie bedzie kolo pasowalo?
                  • galtomone Re: Ale rozmiar zly :-( 14.05.14, 11:27
                    Skad wiesz, ze lex ma taki sam rozmiar?
                    Mnie sie wydaje, ze do pierwszej generacji nie bylo dojazdowki - moze do II juz jest i moze do tego (one maja chyba wieksze felgi) rozmiar juz pasuje.

Przy rozmiarach 225/70 16 i 155/90 17 roznica w srednicy to 0.4 cala czyli 1 cm.
                    Rznica 1.3 cala (jak u Ciebie) to juz 3,3 cm - wydaje mi sie, ze za duzo.
                    • vogon.jeltz Re: Ale rozmiar zly :-( 14.05.14, 11:54
                      > Rznica 1.3 cala (jak u Ciebie) to juz 3,3 cm - wydaje mi sie, ze za duzo.

Nie za dużo. Dojazdówka może być (i zwykle jest) w widoczny sposób mniejsza. W niektórych samochodach dawali takie samo koło dojazdowe niezależnie od fabrycznego rozmiaru felg.

Aha, i dojazdówkę zakładaj w razie czego na tył - chyba że Lex ma napęd na cztery łapy, to wtedy nie wiem...
                      • galtomone Re: Ale rozmiar zly :-( 14.05.14, 12:02
                        No wlasnie jest 4x4.
                        • soulshuntr Re: Ale rozmiar zly :-( 14.05.14, 12:12
                          Wiec wlasnie z tego powodu w instrukcji obslugi samochodu jest napisane, zeby nie przekraczac max dystansu jazdy na dojazdowce, a na kole jest podana max. predkosc jazdy. Wszystko to po to, zeby nie rozpieprzyc mechanizmu roznicowego ktory automatycznie zaczyna pracowac, gdy kola maja rozna srednice.
                          • galtomone Re: Ale rozmiar zly :-( 14.05.14, 12:25
                            No tak... tylko, ze im wieksza roznica w rozmiarze tym nizsza predkosc maksymlana, prawda?
                            A jako, ze kola dojazdowe jednak nie beda z lexa to chyba lepiej kupic takie, ktore bedzie mialo mniejsza niz wieksza roznice w srednicy....
                            • vogon.jeltz Re: Ale rozmiar zly :-( 14.05.14, 13:02
                              > A jako, ze kola dojazdowe jednak nie beda z lexa

Rili?
                              allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=lexus+ko%C5%82o+dojazdowe&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y
                              > to chyba lepiej kupic takie, ktore bedzie mialo mniejsza
                              > niz wieksza roznice w srednicy.

Dżizas, to kup se tą siedemnastkę ze 155/90 i nie płacz już. Nie musi być takiej samej średnicy jak normalne felgi. Przecież możesz mieć dwa komplety felg (zima/lato) w różnych rozmiarach, a dojazdówka wciąż będzie taka sama.
                              • galtomone Re: Ale rozmiar zly :-( 14.05.14, 13:58
                                vogon.jeltz napisał:

> > A jako, ze kola dojazdowe jednak nie beda z lexa
                                >
                                > Rili?
                                > rel="nofollow">allegro.pl/listing/listing.php?order=p&string=lexus+ko%C5%82o+dojazdowe&search_scope=wszystkie+dzia%C5%82y

Rili.
                                Tam sa kola, glownie do IS'ow (za male) albo do nastpenej generaxji RX'a (za duze)

> > to chyba lepiej kupic takie, ktore bedzie mialo mniejsza
                                > > niz wieksza roznice w srednicy.
                                >
                                > Dżizas, to kup se tą siedemnastkę ze 155/90 i nie płacz już.

Na razie czekam na info o ET i srednicy otworu centrujacego.

> Nie musi być takie
                                > j samej średnicy jak normalne felgi.

Kolo powinno byc takiej samej lub zblizonej. Pod tym zgledem najlepiej wypada zestaw 155/90 17. Nie chce sobie w razie czego rozwalic napedu. A ponad 3 cm roznicy to juz sporo.

> Przecież możesz mieć dwa komplety felg (zi
                                > ma/lato) w różnych rozmiarach, a dojazdówka wciąż będzie taka sama.

Ale mam dwa w identycznym rozmiarze.
                                • vogon.jeltz Re: Ale rozmiar zly :-( 14.05.14, 14:14
                                  > Na razie czekam na info o ET i srednicy otworu centrujacego.

W dojazdówce ET będzie miało marginalne znaczenie. Zły offset może powodować ocieranie koła o błotnik lub nadkole, ale dojazdówka jest przecież wąska.

Z kolei otwór centrujący będziesz miał w większości przypadków we wszystkich autach zbliżonej klasy w ramach jednej marki (a nawet koncernu) taki sam.

> Pod tym wzgledem najlepiej wypada zestaw 155/90 17.

No to taki sobie kup. Tu masz od Toitoiki Rav4, na bank będzie pasować, bo to pokrewny model. I cena dobra, jak porównać z innymi ofertami:
                                  allegro.pl/kolo-dojazdowe-17-5x114-3-toyota-rav-4-i4218491198.html
                                  • galtomone Re: Ale rozmiar zly :-( 14.05.14, 14:45
                                    vogon.jeltz napisał:

> > Na razie czekam na info o ET i srednicy otworu centrujacego.
                                    >
                                    > W dojazdówce ET będzie miało marginalne znaczenie. Zły offset może powodować oc
                                    > ieranie koła o błotnik lub nadkole, ale dojazdówka jest przecież wąska.

Owszem, ale jest jeszcze tarcza i szczeka. Nie wiem jakie to jest wielkie w RX bo kola jeszcze nie sciagalem.

> Z kolei otwór centrujący będziesz miał w większości przypadków we wszystkich au
                                    > tach zbliżonej klasy w ramach jednej marki (a nawet koncernu) taki sam.
                                    >
                                    > > Pod tym wzgledem najlepiej wypada zestaw 155/90 17.
                                    >
                                    > No to taki sobie kup. Tu masz od Toitoiki Rav4, na bank będzie pasować, bo to p
                                    > okrewny model. I cena dobra, jak porównać z innymi ofertami:
                                    > allegro.pl/kolo-dojazdowe-17-5x114-3-toyota-rav-4-i4218491198.html

Juz z gosciem rano gadalem. Chyba sie zdecyduje.
                                    • vogon.jeltz Re: Ale rozmiar zly :-( 14.05.14, 15:12
                                      > Owszem, ale jest jeszcze tarcza i szczeka.

Zacisk. Szczęki są w hamulcach bębnowych.

Z tarczą i zaciskiem nie ma problemu. Jeśli mieszczą się w normalnej feldze 16", to tym bardziej zmieszczą się w dojazdówce 17".
      • galtomone Dziekuje - juz sprawdzam. 14.05.14, 07:15

• galtomone Re: Koło dojazdowe - jak dobrać? 14.05.14, 07:22
        Wg tego : tire-size-conversion.com/tire-size-calculator/
        Blizsza srednice do oryginalu uzyskam przy rozmiarze 155/90 17
    • galtomone Kalkulator rozmiaru kola 14.05.14, 10:46
      Takie cos znalazlem, mam nadzieje, ze to dobrze wylicza :-)
      tire-size-conversion.com/tire-size-calculator/
      • vogon.jeltz Re: Kalkulator rozmiaru kola 14.05.14, 10:58
        Tu masz po polskiemu: www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/
        • galtomone Re: Kalkulator rozmiaru kola 14.05.14, 12:25
          THX!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka