Dodaj do ulubionych

Auto - technika motoryzacyjna

07.07.14, 11:21
pamietacje taki tytuł?
www.automotopedia.pl/m/47/517/auto-technika-motoryzacyjna?set=
w przeciwieństwie do obecnych gazet kiblowych tam była wiedza przez duże W.
Jak podawali to fakty bazujące na doswiadczeniach robionyc w odowiednic instytucjach i na uczelniach.
Czemu mi sie przypomniało - przy dyskusji o olejach. Poziom wiedzy nas wszystkich jest zatrwazajaco mały. Stamtąd pamietam artykuły o różnicach miedzy olejami do silników diesla w USA i w Europie wynikajacych z luzów montazowych pomiedzy cylindrem a piersicieniem i zdolnoscią do brania "w siebie" wiekszej ilosci produktów spalania w oleju w USA.
Tam były artykuły oparte na rzetelnych badaniach jak różnią się własciwosci smarne oleju nowego od tego po 10 tys km (wtedy nikt rzedziej nie wymieniał),
Tam były wyniki badań mówiące o tym że rączka trzymajaca klapę silnika w maluchu otwartą z uwagi na chłodzenie jest o kant d*py bo po pomiarach wyszło że róznica Z i BEZ miesci sie w 1 stopniu.
itd itp
żal pewnych rzeczy. Nie ma teraz takiego tytułu bo by sie nie opłacało...
Obserwuj wątek
    • galtomone To co ja mam i mam robic? 07.07.14, 11:53
      trypel napisał:

> Stamtąd pamietam artykuły o różnicach miedzy olejami
      > do silników diesla w USA i w Europie wynikajacych z luzów montazowych pomiedzy
      > cylindrem a piersicieniem i zdolnoscią do brania "w siebie" wiekszej ilosci pr
      > oduktów spalania w oleju w USA.

Mozesz napisac dokladniej o co chodzi w tym fragmencie - zdolnoscią do brania "w siebie" wiekszej ilosci produktów spalania w oleju w USA.

I teraz pytanie do znawcow.

Lex z USA... ale auto produkowane w JPN. Mam jej traktowac jak auto amerykanskie czy jednak jak Japonskie?
      RX300 Europa ma 201KM moj (nominalnie) 223KM - ten sam silnik.

Producent zaleca syntetyk 5W30 - ja leje Helixa 5W40 - dobrze/zle jakies oponie czy robi to jakakolwiek roznice?

Planuje wymieniac co 10k.
      • trypel Re: To co ja mam i mam robic? 07.07.14, 12:18
        człowieku
        to było 20 lat temu.
        Nie mam skanu :)
        wiem ze dość dokładnie wytłumaczyli dlaczego oleje w usa są takie a nie inne i wymienia je sie czesciej niż u nas. Do tego były badania jak sie zmieniają jego własciwosci w zależnosci od ilosci sadzy rozpuszczonej w oleju (a tego jest sporo)
        • galtomone Re: To co ja mam i mam robic? 07.07.14, 12:43
          A co ty na to? forum.gazeta.pl/forum/w,20,151836966,151865407,A_co_Wy_co_zalecacie_czesta_wymiane_na_to_.html :-)
          • nazimno Zamiast forumowego szamanstwa: 07.07.14, 12:47

www.inig.pl/INST/nafta-gaz/nafta-gaz/Nafta-Gaz-2012-12-22.pdf
            PS
            Czy to takie trudne odnalezc sobie publikacje w jezyku polskim?
            • galtomone Re: Zamiast forumowego szamanstwa: 07.07.14, 12:59
              Wole aby osoba ktora lepiej zna temat strescila w prostych slowach to co najwazniejsze i co wynika z takiego artykulu.
              Z drugiej strony fahcowiec w temacie zapewne bez wiekszych problemow przedstawi i udowodni odwrotny p. widzenia. :-)
              • nazimno Wolisz wyjasnienia Kubusia Puchatka? 07.07.14, 13:49
                Jest cala biblioteka polskich materialow na temat eksploatacji olejow, smarow
                i innych mazidel samochodowych.

Nikt tutaj nie dysponuje zadnym laboratorium ( poza oczkami i nosem ).

Wiec na co liczysz?
                Ze Ci powiedza, ze trzeba cos wymienic po 11321,785 km przebiegu?

Dlatego wprowadzono czujniki jakosci oleju silnikowego.

Badanie rzeczywistosci przy uzyciu palca mozna pozostawic dzieciom do lat 3.
                • galtomone Re: Wolisz wyjasnienia Kubusia Puchatka? 07.07.14, 13:54
                  Nie wole.
                  Ale myslalem, ze ktos co nieco czytal i stresci najwazniejsze - leniwy jestem (i po co tracic czas doch osob na cyztanie tego samego?) :-)
            • do.ki Re: Zamiast forumowego szamanstwa: 23.01.15, 21:41
              No, łatwo nie jest. Klikamy na link:

"Nie znaleziono żądanej strony."
          • trypel Re: To co ja mam i mam robic? 07.07.14, 13:53
            ja na to tylko tyle:
            jak kupuję nowy pojazd to niezależnie w jakim jest stanie wymieniam wszystkie płyny eksploatacyjne nie zapominając równiez o bardzo ważnym a pomijanym płynie hamulcowym. I zaczynam odliczać od zera.
            I wiem co mam w środku.
            • nazimno I to jest, gazdo, "samo prowda", hej... 07.07.14, 14:04
    • bimota Re: Auto - technika motoryzacyjna 07.07.14, 15:16
      A MLODEGO TECHNIKA CHYBA SIE JESZCZE WYDAJE... :p
      • dr.hayd Re: Auto - technika motoryzacyjna 08.07.14, 12:34
        owszem, Młody Technik jest wciąż wydawany, ale w nim też coraz więcej reklam i lokowania produktu niż rzetelnej wiedzy.
        • wsk175 Re: Auto - technika motoryzacyjna 08.07.14, 12:45
          Tamta gazeta przedstawiała fakty i tylko fakty, obecna piśmidła to 90% reklam i 10% bełkotu dla imbecyli.
          Sprzedajne dziennikarzyny dostają od producenta suweniry i wychwalają byle złom.
          Wydawca szmatławca to Niemiec, więc wyroby reszty świata to syf.
          • revivale Re: Auto - technika motoryzacyjna 23.01.15, 15:47
            Nie zgodzę się z Tobą w żadnym procencie. Jeśli czytasz takie gazety nie oznacza to, że wszystkie takie są. Polecam sprawdzić sobie Moto -Tabu- w dodatku w wersji mobilnej, a więc wygodniejsze niż w wersji papierowej. Moto-Tabu Super wywiady i nowinki techniczne- wszystko pod okiem znakomitych redaktorów! Polecam!
            • xvqqvx Nie polecam mototabu.pl - denny serwis 23.01.15, 16:05
              Nie polecam dennego serwisu promującego się kretyńskim spamowaniem.
            • mroczna.strona.dzdzownicy Re: Auto - technika motoryzacyjna 23.01.15, 16:26
              Nie polecam beznadziejnej strony, pełnej wirusów! Liczne błędy merytoryczne świadczą o niefachowej redakcji. Odradzam, omijajcie tą stronę jak najdalej!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka