Dodaj do ulubionych

Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo

IP: *.toya.net.pl 03.04.02, 19:10
Jestem świeżo po przeczytaniu artykułu „Szable w dłoń” z numeru kwietniowego
AMS.
Zastanawia mnie sposób punktacji w dziale bezpieczeństwo. Przyznają więcej
punktów za hamowanie Fiatowi, który ma dłuższą drogę hamowania. Co ciekawsze
wyniki drogi hamowania w przypadku Fiata pokrywają się z danymi z innych
publikacji, natomiast Toyota ma drogę hamowania o około 1 m dłuższą. Wartości
przyspieszeń od 60-100 i 80-120 km/h też są gorsze dla Toyoty niż podawane w
innych publikacjach. Co dziwne dane Fiata są zbliżone do tych podawanych w
innych pismach. Poziom hałasu w Toyocie według innych jest taki jak podają ale
przy szybkości 160 a nie 130. Praktycznie wszystkie dane dla Toyoty są dziwnie
inne, zawsze na niekorzyść. Komu mam wierzyć? A może nie lubią Toyoty? A może
chcieli udowodnić, że Toyota Corolla nie jest lepsza od Fiata Stilo?

Obserwuj wątek
    • Gość: Krzysiek Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.02, 19:28
      Corolla ponoc pali okropnie duzo. W tescie wyszlo cos okolo 9 litrow!!! Jak na
      silnik 1.6 to troche za duzo. 2,4 to rozumiem, ale 1.6??? To moze byc pieta
      achillesowa tego autka.
    • Gość: m Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.acn.pl / 10.128.134.* 03.04.02, 19:29
      Gość portalu: Krzysiek napisał(a):

> Jestem świeżo po przeczytaniu artykułu „Szable w dłoń” z numeru kwi
      > etniowego
      > AMS.
      > Zastanawia mnie sposób punktacji w dziale bezpieczeństwo. Przyznają więcej
      > punktów za hamowanie Fiatowi, który ma dłuższą drogę hamowania. Co ciekawsze
      > wyniki drogi hamowania w przypadku Fiata pokrywają się z danymi z innych
      > publikacji, natomiast Toyota ma drogę hamowania o około 1 m dłuższą. Wartości
      > przyspieszeń od 60-100 i 80-120 km/h też są gorsze dla Toyoty niż podawane w
      > innych publikacjach. Co dziwne dane Fiata są zbliżone do tych podawanych w
      > innych pismach. Poziom hałasu w Toyocie według innych jest taki jak podają ale
      > przy szybkości 160 a nie 130. Praktycznie wszystkie dane dla Toyoty są dziwnie
      > inne, zawsze na niekorzyść. Komu mam wierzyć? A może nie lubią Toyoty? A może
      > chcieli udowodnić, że Toyota Corolla nie jest lepsza od Fiata Stilo?
      >
      A jest?
      • Gość: Adam W. Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.acn.pl / 10.128.137.* 03.04.02, 20:04
        Trzeba samemu sprawdzić - ja bym się i tak nie zastanawiał nad wyborem ...
        corolli.
        • Gość: Marek Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: 172.18.118.* 03.04.02, 20:14
          Gość portalu: Adam W. napisał(a):
          > Trzeba samemu sprawdzić - ja bym się i tak nie zastanawiał nad wyborem ...
          > corolli.

A ja bym sie zastanawial. Corolla to samochod ladny, niezawodny i malo tracacy na
          wartosci. Ale brakuje jej tego "poludniowego" charakteru Fiat'a - dzikosci i
          niepzewidywalnosci (szczegolnie w dziedzinie tego gdzie i jak Ci sie zepsuje).

Wybor pomiedzy Stilo a Corolla to jak wybor pomiedzy dwoma kobietami:
          - jedna srednio ladna ale z dobra praca, umiejaca gotowac i zadbac o dom. Bedzie
          o Ciebie dbac do starosci.
          - druga czarnowlosa i ognista, ale nie majaca pojecia o gotowaniu i cala pensje
          wydajaca na kosmetyki.

Ktora bys wybral? Zaznaczam ze samochod w odroznieniu od kobiety kupuje sie na 2-
          3 lata :) Ja pomimo ze tak na Fiata narzekam, bardzo bym sie zastanawial nad
          Stilo (na tym polega wyzszosc czlowieka nad zwierzetami - jak sie zwierze raz
          sparzy to wiecej nie bedzie probowalo - czlowiek wrecz przeciwnie :)
          • Gość: szymek Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.chello.pl 03.04.02, 20:31
            fajne porownanie ale to kwestia gustu tak naprawde. widze ze chodzi ci o wyglad
            tych samochodow, wedlug mnie nowa corolla i stilo sa prawie takie same. ale
            wracajac do poludniowego charakteru to nie wiem jak to sie dzieje ze wloscy
            stylisci (np. pinifarina) sa tacy slawni a wloskie (i francuskie!!!) samochody
            sa uwazane za wzor piekna. ja sadze ze najpiekniesze samochody na swiecie
            produkuje bmw i mercedes a francuzy i wloskie sa jedne z najbrzydszych np. alfa
            156 nad ktora nie szczedzono zachwytow dzis ja widzilem samochod ten strasznie
            sie zestarzal i jest po prostuy brzydki. patent wlochow na ladny woz to dorobic
            jakies awangardowe duperele, powyginac cos bez sensu i juz. a bmw i mercedes to
            sa samochody zaprojektowane idealnie, perfekcyjne proporcje, super dopracowane
            szczegoly ale stonowane, przenoszac do swiata kobiet (tak jak porownales
            corrolle i stilo) mercedes i bmw sa jak piekna i wytworna kobieta noszaca
            rzeczy malo krzykliwe ale w gatunku z najwyzszej polki natomiast samochody
            wloskie i francuskie sa jak srednio ladna kobieta ubierajaca sie jak nastolatka
            albo britney spears i farbujaca wlosy (a to na zielono a to na czerwono) co pol
            roku. pozdrawiam
            • Gość: Marek Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: 172.18.118.* 03.04.02, 20:36
              Gość portalu: szymek napisał(a):
              > mercedes i bmw sa jak piekna i wytworna kobieta noszaca
              > rzeczy malo krzykliwe ale w gatunku z najwyzszej polki

Masz 100% racji z tym porownaniem. Choc BMW jest dla mnie kobieta z wysokich sfer
              a Merc niewychowana baba ktora dorobila sie na sprzedazy sztucznych penisow i
              teraz ubiera sie bez ladu i skladu. Niestety zeby miec taka kobiete tez trzeba
              byc albo facetem z wysokich sfer albo facetem ktory sie dorobil na sprzedazy
              sztucznych cycow. Niestety nie jestem ani jednym ani drugim wiec ani BMW ani Merc
              mi nie pasuja.

> wloskie i francuskie sa jak srednio ladna kobieta ubierajaca sie jak nastolatka
              > albo britney spears i farbujaca wlosy (a to na zielono a to na czerwono) co pol
              > roku.

Nie podoba Ci sie glowny produkt eksportowy Luizjany?!?!?!? Jakby moja corka sie
              dowiedziala ze nie lubisz Britney to mialbys przechlapane.

• Gość: kuba Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.net80.citysat.com.pl 04.04.02, 13:15
                Tylko zauwazcie jedna rzecz faceci z klasa i duza kasa majac piekne damy(jak
                niby to BMW)bardzo czesto rozgladaja sie za takimi postrzelonymi nastolatkami
                co to co pol roku inna fryzura czyzby te piekne damy byly nudne? tak sa tak
                samo nudne jak nudne jest BMW.Za BMW to sie obracaja tylko w Polsce za
                AVANTAIMEM wszedzie.Pozdrawiam fanow pieknych linii BMW
            • Gość: DAREK Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 09.04.02, 01:21
              A DRES NOSISZ Z TRZEMA PASKAMI ???????
      • Gość: Krzysiek Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.toya.net.pl 03.04.02, 21:47
        jest
        • Gość: Krzysiek Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.02, 21:58
          No to ciekawy jestem jak udowodnisz, ze jest lepsza. Chyba, ze chodzi tylko i
          wyłacznie o Twoje subiektywne odczucia (o gustach sie przeciez nie dyskutuje).
          • Gość: Marek Proponuje dowod przez zaprzeczenie IP: 172.18.118.* 03.04.02, 22:03
            > No to ciekawy jestem jak udowodnisz, ze jest lepsza. Chyba, ze chodzi tylko i
            > wyłacznie o Twoje subiektywne odczucia (o gustach sie przeciez nie dyskutuje).

Proponuje dowod przez zaprzeczenie - udowodnij ze nie ( Stilo jest lepszy od
            Corolli).
            • Gość: Krzysiek Re: Proponuje dowod przez zaprzeczenie IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.02, 22:09
              Problem jest w tym, ze to nie ja mowilem co jest lepsze a co gorsze. Wiec nie
              jestem zainteresowany dowodami.
          • Gość: Krzysiek Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.toya.net.pl 03.04.02, 22:46
            Moc,Maks.mom.obr,przyspieszenie,elastycznosc,predkosc maks.,droga hamowania,
            zuzycie paliwa,poziom halasu, wykonanie, komfort jazdy - wszystko na plus dla
            Corolli. Czy jeszcze sa watpliwosci?
            Nie pastwie sie nad Fiatem tylko trzeba zrobic cos leszego a nie tylko
            napuszczac dziennikarzy.
      • Gość: Wally Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 03.04.02, 22:05
        Taka jest, koorwa prawda, ze Stilo jest lepszy.
        • Gość: Krzysiek Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.sieradz.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.02, 22:07
          Tez mam takie subiektywne odczucie.
          • Gość: Krzysiek Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.toya.net.pl 03.04.02, 22:29
            To kup sobie to cudo i wtedy pogadamy
          • Gość: Krzysiek Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.toya.net.pl 03.04.02, 22:34
            Gdybym mial porownywac z Honda czy Nissanem to moze bym sie wahal, ale ze Stilo
            to lekka przesada. Jezdzilem jednym i drugim i nie mam watpliwosci. Wszystkie
            tane techniczne tez nie pozostawiaja zludzen. Pozostaje jedynie wyglad
            zewnetrzny i tu mozesz miec swoje odczucia. To, ze dziennikarze manipulujac
            danymi probuja porownywac nie znaczy, ze tak jest naprawde.
    • arturx2 To jakies glupoty! 03.04.02, 22:27
      Stilo wcale nie jest lepsze. Bo Stilo jest NAJLEPSZE. Wybierzmy Stilo Autem
      Tysiaclecia!
      (ktos kto nigdy nie miał nowego japonskiego samochodu po prostu nie wie, co to
      dobre auto. gadac jak ze slepym o kolorach. mialem fiaty, mialem japonczyki.
      ani stilo ani ta corolla nawet nie jechalem. a mimo to nie mam najmniejszej
      watpliwosci ktore auto jest lepsze. bo po prostu CUDOW NIE MA)
      • Gość: Adam W. Jeszcze jeden dowód. IP: *.acn.pl / 10.128.137.* 03.04.02, 23:12
        Stilo ma być deską ratunku ( albo brzytwą?) dla będącego w fatalnej sytuacji
        fiata a corolla jest ( dziewiątym ) potwierdzeniem super pozycji największego
        azjatyckiego producenta samochodów o najlepszej zdolności finansowej w branży i
        30 milionach corolli sprzedanych na świecie.
        Ponadto trudno na przekupne dziennikarskie słowo uwierzyć , że awaryjny i mało
        bezpieczny dotąd fiat robi nagle cudo zdolne konkurować z legendarnie
        bezawaryjną toyotą.
        No i ostatecznie warto po prostu cierpliwie poczekać parę lat i zobaczyć co
        będzie warta nazwa stilo i nazwa corolla.
        PZDR.
        • Gość: P Re: Jeszcze jeden dowód. IP: 62.29.137.* 04.04.02, 09:00
          NIe wiem jak w Stilo bo nie mielem okazji tym jezdzic, ale posiadam od jakiegos
          czasu nowa corolle 1,6 i po przejechaniu 1300 km, srednie zuzycie paliwa ma sie
          na poziomie 7,5l (miasto+trasa). Oczywiscie jest szansa wyciagnac 9l, na 100km,
          ciagnac na kazdym biegu do 5tys. obrotow, ale wtedy trzeba zrezygnowac z kilku
          biegow, zwlaszcza w miescie :) Co do halasu w srodku, to obawialem sie tego
          czytajac, ze przy 120km/h jest juz dosc glosno. W porownaniu do Astry II, Alfy
          147, w nowej corolli jest zdecydowanie ciszej i jest to opinia posiadaczy Astry
          i Alfy.

Pozdrawiam
    • Gość: vd Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.krakow.topware.pl 04.04.02, 10:31
      ja zauwazylem w tym artykule cos zupelnie innego mianowicie autor od poczatku
      ustawil fiata na straconej pozycji gdyz porownywal wersje sol toyoty 5d(prawie
      najlepsza) z wersja active fiata 3d (w tej chwili podstawowa), nie wiem dlaczego
      nie wybrano stilo 5d wersji dynamic ktora jest porownywalna wyposazeniem i cena
      do toyoty sol, w fiacie wersje 3 i 5d to sa dwa rozne auta ( wielkosc,
      prowadzenie, zawieszenie, wyposazenie) poza tym tekst ze skladajaca sie tak
      glosno jak startujacy concord raczka jest rownie chory jak wyssany z palca.
      uchwyt jest zawieszony miekko na sprezynach i lekko wraca do polozenia zerowego.
      troche mnie zadziwilo lamerski podejscie autora do testu (znalazlem jeszcze
      pare wpadek ) zwlaszcza ze strone wczesniej jest chwalony przez redakcje jako
      bodajze jedyny polski dziennikarz zasiadajacy w jury CAR OF THE YEAR...
      • Gość: Mirek Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.makolab.pl 04.04.02, 11:48
        Gość portalu: vd napisał(a):

> pare wpadek ) zwlaszcza ze strone wczesniej jest chwalony przez redakcje jako
        > bodajze jedyny polski dziennikarz zasiadajacy w jury CAR OF THE YEAR...
        To niby uważasz za rekomendację? :-)
        • Gość: vd Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.krakow.topware.pl 04.04.02, 11:55
          wlasnie zastanawiam sie nad kompetencjami tego Pana
          • Gość: vd Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.krakow.topware.pl 04.04.02, 11:56
            zreszta nie wiem czy piszac o rekomandacji masz na mysli sam konkurs CAR OF
            THE YEAR ?
      • Gość: dio Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.02, 12:04

> ja zauwazylem w tym artykule cos zupelnie innego mianowicie autor od poczatku
        > ustawil fiata na straconej pozycji gdyz porownywal wersje sol toyoty 5d(prawie
        > najlepsza) z wersja active fiata 3d (w tej chwili podstawowa), nie wiem dlaczeg
        > o
        > nie wybrano stilo 5d wersji dynamic ktora jest porownywalna wyposazeniem i cena
        >
        > do toyoty sol, w fiacie wersje 3 i 5d to sa dwa rozne auta ( wielkosc,
        > prowadzenie, zawieszenie, wyposazenie) poza tym tekst ze skladajaca sie tak
        > glosno jak startujacy concord raczka jest rownie chory jak wyssany z palca.
        > uchwyt jest zawieszony miekko na sprezynach i lekko wraca do polozenia zerowego
        > .
        > troche mnie zadziwilo lamerski podejscie autora do testu (znalazlem jeszcze
        > pare wpadek ) zwlaszcza ze strone wczesniej jest chwalony przez redakcje jako
        > bodajze jedyny polski dziennikarz zasiadajacy w jury CAR OF THE YEAR...

masz całkowitą rację, ale wtedy punktacja byłaby nieco inna ...
        toyota ma faktycznie lepszy silnik i opinię, wrażenia z jazdy to rzecz dla
        każdego indywidualna, ale dla mnie pod względem wnętrza i jazdy lepszy jest fiat,
        w toyocie (w hondzie civic i peugeocie 307 też ) może się wydawać ,że jest z tyłu
        więcej miejsca na nogi, ale jest to zasługą zdecydowanie krótszych niż w fiacie
        foteli, bzdurą jest to ,że fiat jest gorzej wykonany, na pewno dorównuje corrolli
        a przewyższa 307.
        Jednak jaki by fiat nie zrobił dobry samochód
        , według "ekspertów" zawsze będzie gorszy od innych-w końcu to tylko fiat.
        Ciekawe ,że w zachodnioeuropejskich gazetach stilo ląduje na całkiem innych
        pozycjach niż w Polsce.
        • Gość: vd Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.krakow.topware.pl 04.04.02, 12:37
          a jakze
          co do jakosci to zgadzam sie tylko z jedna dziennikarska opinia ze jakosc
          tworzywa na drzwiach jest zatrwazajaco niska mysle ze poprawia to przy
          najblizszym liftingu, reszta jest nienaganna,
        • Gość: Niknejm Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.pg.com 04.04.02, 12:51
          Gość portalu: dio napisał(a):

> w toyocie (w hondzie civic i peugeocie 307 też ) może się wydawać ,że jest z ty
          > łu
          > więcej miejsca na nogi, ale jest to zasługą zdecydowanie krótszych niż w fiacie
          > foteli

Hmmm... Rozstaw osi w Fiacie - 2600. W Hondzie Civic 2680. Czyli 8cm różnicy. A
          to w dużej mierze rozstaw osi determinuje przestronność wnętrza i ilość miejsca
          na nogi.
          8cm to dużo.

Pozdrawiam,
          Niknejm
          • Gość: vd Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.krakow.topware.pl 04.04.02, 13:12
            >
            > > w toyocie (w hondzie civic i peugeocie 307 też ) może się wydawać ,że jest
            > z ty
            > > łu
            > > więcej miejsca na nogi, ale jest to zasługą zdecydowanie krótszych niż w f
            > iacie
            > > foteli
            >
            > Hmmm... Rozstaw osi w Fiacie - 2600. W Hondzie Civic 2680. Czyli 8cm różnicy. A
            >
            > to w dużej mierze rozstaw osi determinuje przestronność wnętrza i ilość miejsca
            >
            > na nogi.
            > 8cm to dużo.
            >
            > Pozdrawiam,
            > Niknejm

idzie glownie pojemnosc bagaznika honda 370 fiat 335 (bez przesuwania kanapki),
            porownaj szerokosci aut honda 1695 fiat 1756 i masz odowiedz 6 cm to duzo
            • Gość: Niknejm Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.pg.com 04.04.02, 14:01

> idzie glownie pojemnosc bagaznika honda 370 fiat 335 (bez przesuwania kanapki),

Pojemność bagażnika na ogół determinowana jest przez zwis tylny (jeśli silnik z
              przodu), położenie zbiornika paliwa i konstrukcję tylnego zawieszenia. Jeśli
              tylny obrys auta sporo wystaje poza tylną oś - mamy na ogół duży bagażnik.
              Sztandarowy przykład to Saab 9-3. Ciasnota na tylnych fotelach i przepastny
              bagażnik... Tak, że sam rozstaw osi nie determinuje pojemności bagażnika. Liczy
              się raczej stosunek rozstawu osi do długości całego auta, zakładając, że zwis
              przedni mamy stały.

> porownaj szerokosci aut honda 1695 fiat 1756 i masz odowiedz 6 cm to duzo

No tak... Tyle, że mówiliśmy o miejscu na nogi. Czyżbyś siadał w aucie bokiem do
              kierunku jazdy? Nie powiem, w niektórych vanach można obrócić fotele o 90
              stopni... ;-)

Pozdrawiam,
              Niknejm
              • Gość: vd Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.krakow.topware.pl 04.04.02, 14:24
                nie wiem jakie sa zwisy w obu autach na oko w hondzie jest wiekszy optycznie
                honda wydaje sie tez dluzsza ale to i tak nie ma znaczenia , a spor o 2 cm
                jesli juz jest bez sensu obydwa auta oferuja ponadklasowa ilosc miejsca
                wewnatrz i to jest bezdyskusyjne, chociaz ja osobiscie wole auto szersze z
                prostego powodu, fotel mozna zawsze przesunac a drzwi nie.
                W hondzie zdecydowanie nie podoba mi sie brak srodkowego tunelu ( chociaz
                joystick jest super)
            • Gość: dio Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.02, 14:21

> >
              > > > w toyocie (w hondzie civic i peugeocie 307 też ) może się wydawać ,że
              > jest
              > > z ty
              > > > łu
              > > > więcej miejsca na nogi, ale jest to zasługą zdecydowanie krótszych ni
              > ż w f
              > > iacie
              > > > foteli
              > >
              > > Hmmm... Rozstaw osi w Fiacie - 2600. W Hondzie Civic 2680. Czyli 8cm różni
              > cy. A
              > >
              > > to w dużej mierze rozstaw osi determinuje przestronność wnętrza i ilość mi
              > ejsca
              > >
              > > na nogi.
              > > 8cm to dużo.
              > >
              > > Pozdrawiam,
              > > Niknejm
              >
              > idzie glownie pojemnosc bagaznika honda 370 fiat 335 (bez przesuwania kanapki),
              >
              > porownaj szerokosci aut honda 1695 fiat 1756 i masz odowiedz 6 cm to duzo
              Pojemność bagażnika fiata wynosi 370 l w wersji active, w dynamic możesz
              przesuwać kanapę i wtedy jest: jak przesuniesz do tyłu 335 , a do przodu 410 ...
              Fakt rozstaw osi w hondzie jest dużo większy , za to sama kanapa ma krótsze
              siedzisko

• Gość: vd Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.krakow.topware.pl 04.04.02, 14:33

> Pojemność bagażnika fiata wynosi 370 l w wersji active,
                wydaje mi sie (czyt. jestem pewien) ze active ma bagaznik o pojemnosci 335 ( w
                stand. nie ma przes. kanapy) moj tesc ma juz wersje dynamic 5d i jak przekladalem
                bambetle z bagaznika mojej bravy (wlasnie 370 l) do jego stilo to widac bylo
                wyrazna roznice na niekorzysc stilo ( przy najbardziej do tylu presunietej
                kanapie)
                zreszta z technicznego punktu widzenia wydaje sie to zrozumiale ( wersje dynamic
                i active to przeciez ta sama konstrukcja roznia sie tylko plozami pod kanapa)
                • Gość: dio Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.04.02, 15:10

>
                  > > Pojemność bagażnika fiata wynosi 370 l w wersji active,
                  > wydaje mi sie (czyt. jestem pewien) ze active ma bagaznik o pojemnosci 335 ( w
                  > stand. nie ma przes. kanapy) moj tesc ma juz wersje dynamic 5d i jak przekladal
                  > em
                  > bambetle z bagaznika mojej bravy (wlasnie 370 l) do jego stilo to widac bylo
                  > wyrazna roznice na niekorzysc stilo ( przy najbardziej do tylu presunietej
                  > kanapie)
                  > zreszta z technicznego punktu widzenia wydaje sie to zrozumiale ( wersje dynami
                  > c
                  > i active to przeciez ta sama konstrukcja roznia sie tylko plozami pod kanapa)

na stronie fiata pisze ,że standartowa poj. to 370 , z przesuniętymi siedzeniami
                  335-410 ,ale nie pisze wktórej wersji, może masz rację,

mam pytanie z trochę innej beczki..
                  czy wiesz coś o silniku 1,6 w stilo?możesz coś powiedzieć o codziennej
                  eksploatacji tego samochodu?

• Gość: vd Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.krakow.topware.pl 04.04.02, 15:23
                    tesc ma wlasnie stilo 1.6 ,wczesniej jezdzil marea 1.6 (teraz moja zoncia) i
                    twierdzi ze marea sie nie umywa (no niewiem) pewne jest ze na razie
                    rozbujalismy stilo do 160 ( ma dopiero 500 km wiec nie przesadzalismy) i stalo
                    sie to wyjatkowo sprawnie, silnik wtedy dosc powaznie slychac wewnatrz ale
                    dzwiek jest przyjemny, jak dla mnie to wystarczy do jazdy dwa + jeden i
                    sprawnego wyprzedzania, wydaje mi sie ze dane z gazet wynikaja z testow
                    rozpedzania na 5 biegu a w mojej bravie 1.6 ten bieg zdecydowanie nie sluzy,
                    rozpedzaniu auta, po redukcji na 4 to jest dopiero rakieta, sliknik w stilo
                    jest ten sam wiec nie ma raczej drastycznej roznicy (choc auto jest ciezkie),
                    inna jest za to skrzynia ( podobno z alfy 147), ja mialem okazje dluzej
                    potestowac wersje stilo 1.8 3d dynamic (prawie 300 km) i tam silnik zupelnie mi
                    sie nie podobal,
                    niby 133 konie ale albo subiektywnie nie czuc wewnatrz predkosci albo wyjatkowy
                    mul.
      • Gość: Krzysiek Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.toya.net.pl 04.04.02, 15:18
        Jezeli dla Ciebie dodatki maja wplyw na osiagi samochodu, komfort zawieszenia i
        droge hamowania to gratuluje fachowosci. Chyba ze fiat hamulce daje tylko w
        lepszy wersjach. W podstawowej jest tylko kotwica do zatrzymywania.
      • Gość: Krzysiek Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.toya.net.pl 04.04.02, 15:21
        Odglos spadajacego Concorda jest rowniez przy zamykaniu drzwi, szczegolnie przy
        opuszczonej szybie.
        To, ze uczestniczyl przy wyborze samochodu roku moze rowniez swiadczyc, ze ma
        zdrowa watrobe.
    • Gość: Marek Glupie argumenty IP: 172.18.118.* 04.04.02, 15:23
      1) Na forum pojawiaja sie ludzie, ktorzy mieli kiedys ten czy inny model Fiata i
      przesiedli sie na lepsze samochody. Nie slyszalem zeby ktoreys z nich narzekal...

2) Nie slyszalem o kims kto by sie z Corolli przesiadl na Fiata i nie zalowal.
      Raczej przeciwnie - narzekajacy na Fiata najczesciej kupili go po jezdzeniu
      jakims lepszym samochodem.

3) Wiele osob ktore chwali Fiata przesiadlo sie na niego z innego Fiata, z Lady
      lub podobnego samochodu.
      • Gość: vd Re: Glupie argumenty IP: *.krakow.topware.pl 04.04.02, 15:31
        Gość portalu: Marek napisał(a):

> 1) Na forum pojawiaja sie ludzie, ktorzy mieli kiedys ten czy inny model Fiata
        > i
        > przesiedli sie na lepsze samochody. Nie slyszalem zeby ktoreys z nich narzekal.
        > ..
        >
        > 2) Nie slyszalem o kims kto by sie z Corolli przesiadl na Fiata i nie zalowal.
        > Raczej przeciwnie - narzekajacy na Fiata najczesciej kupili go po jezdzeniu
        > jakims lepszym samochodem.
        >
        > 3) Wiele osob ktore chwali Fiata przesiadlo sie na niego z innego Fiata, z Lady
        >
        > lub podobnego samochodu.

a ja znam goscia ktory zamienil wlasnie 307 na stilo,
        wydaje mi sie ze to raczej nie problem techniki tylko image marki,
        japonczyki czy niemieckie auta cechuje wiekszy prestiz i raczej kazdy uwaza to za
        nobiltacje jesli przeskakuje na taki wozek z makaroniarza, a czy slusznie ?
        juz tak po prostu jest , ja na razie ni zawiodlem sie na zadnym z fiatow ktore
        mialem, jezdzi mi sie nimi swietnie i mam nadzieje ze tak bedzie dalej poza tym
        ja kupuje samochod jak baba, najpierw patrze na to jak wyglada wewnatrz potem na
        zewnatrz i dopiero potem pod maske.
        • Gość: Marek Re: Glupie argumenty IP: 172.18.118.* 04.04.02, 15:34
          > a ja znam goscia ktory zamienil wlasnie 307 na stilo,

Jestem ciekaw co za rok bedzie mowil...

> juz tak po prostu jest , ja na razie ni zawiodlem sie na zadnym z fiatow ktore
          > mialem, jezdzi mi sie nimi swietnie i mam nadzieje ze tak bedzie dalej

Zajrzyj na watek "Fiat - najlepsze samochody świata!" - post pod tytulem "Moje
          doswiadczenia z Fiatem" to zobaczysz dlaczego niezbyt lubie ta marke.
          • Gość: vd Re: Glupie argumenty IP: *.krakow.topware.pl 04.04.02, 15:40

> Zajrzyj na watek "Fiat - najlepsze samochody świata!" - post pod tytulem "Moje
            > doswiadczenia z Fiatem" to zobaczysz dlaczego niezbyt lubie ta marke.

wiem wiem jako milosnik makaronu czytalem, ty sie sparzyles i pewnie mialbym na
            twoim miescu takie samo zdanie ale ja zrobilem juz ponad 150 000 fiatami i nic.
            dlatego stoje po drugiej stronie barykady. a co powiesz jak gosc od 307 bedzie
            nie daj boze zadowolony?
            • Gość: Krzysiek Re: Glupie argumenty IP: *.toya.net.pl 04.04.02, 15:48
              Masz prawo bronic Fiata. Ja nie ma nic przeciwko niemu tylko nie nalezy przy
              porownaniach oszukiwac wynikow u konkurencji. Dopoki byly tansze nie czepialem
              sie ale za ta cene to przesada
              • Gość: vd Re: Glupie argumenty IP: *.krakow.topware.pl 04.04.02, 16:05
            • Gość: Marek Re: Glupie argumenty IP: 172.18.118.* 04.04.02, 15:49
              > a co powiesz jak gosc od 307 bedzie nie daj boze zadowolony?

Jestem prawie pewien ze bedzie. W koncu 307 to zadne cudo. A Stilo ma ciekawa
              stylistyke i jak trafi na dobry egzemplarz to bedzie nim dlugo jedzil. Poza tym
              wiele zalezy od nastawienia - co chcesz od samochodu. Jezeli chcesz miec samochod
              w ktorym dolewasz benzyny i zmieniasz olej, to Fat Ci tego nie zapewni. Ale
              jezeli chcesz miec samochod o ciekawej stylistyce i jestes w stanie pzelknac
              mniejsze lub wieksze problemy, to Fiat/Alfa jest dobrym wyborem. Jak juz gdzies
              pisalem - jezdze teraz samochodami GM, ktore maja w USA taka sama opinie jak
              Fiaty w Polsce. Nie kupilem Lexus'a nie dlatego ze mnie nie stac, tylko dlatego
              ze chcialem miec 7 sekund do setki przy cenie ponizej $30 tys. USD + 4 drzwi.
              Zaden inny samochod mi tego nie oferowal. Poza tym chcialem miec samochod ktory
              ma klasyczny wyglad sportowego coupe. Moim faworytem z ksztaltu byla, jest i
              bedzie Alfa 156 (moim zdaniem najpiekniejszy samochod ostatniego 10-lecia), wiec
              szukalem czegos podobnego - 4 drzwi, ale nadal sylwetka coupe.

• Gość: vd Re: Glupie argumenty IP: *.krakow.topware.pl 04.04.02, 16:22
                a widzisz jednak w glebi duszy jestes kryptomakaronem :)),
                alfa jest niesamowita olal bym stilo dla 147 gdyby miala wiekszy bagaznik ,
                a z innej beczki to moj znajomy mial wozek ktory sie nazywa dodge ram 3500 ( na
                blizniakach) to bylo dopiero auto, mialem wrazanie ze prowadze tramwaj :),
                ale mam pytanko w tym aucie (3 latek) wszystko w kabinie trzeszczalo i
                skrzypialo a dzwiek schowka byl rodem z horroru, czy to norma w amerykanach?
                • Gość: Marek Re: Glupie argumenty IP: 172.18.118.* 04.04.02, 16:24
                  > ale mam pytanko w tym aucie (3 latek) wszystko w kabinie trzeszczalo i
                  > skrzypialo a dzwiek schowka byl rodem z horroru, czy to norma w amerykanach?

Tak. Dlatego w USA wymyslono WD40 - bez tego preparatu radia by sie dalo tylko na
                  postoju sluchac.
                  • Gość: vd Re: Glupie argumenty IP: *.krakow.topware.pl 04.04.02, 16:27
                    a slyszales cos o powrocie marki fiat do usa ?
                    bo mam widomosci ze najpierw alfa apotem fiat jest to wynikiem kooperacji z GM
                    • Gość: Marek Re: Glupie argumenty IP: 172.18.118.* 04.04.02, 16:34

> a slyszales cos o powrocie marki fiat do usa ?
                      > bo mam widomosci ze najpierw alfa apotem fiat jest to wynikiem kooperacji z GM

Wg. informacji z GM, nasepca Alfy 156 (157?) ma byc sprzedawany w USA. Pozyjemy,
                      zobaczymy. O Fiacie na razie nic nie wiadomo. Chodzily sluchy ze GM ma zamiar
                      pozbyc sie marki Opel i skoncentrowac sie na Fiacie, ale na razie na to nie
                      wyglada... Byly tez sluchy ze Astra II bedzie nastepca Chevroleta
                      Cavalier/Pontiaca Sunfire - nawet jedna widzialem na parkingu z
                      napisem "Chevrolet Astra", ale tez jakos to ucichlo. Co wecej prezentacja nowego
                      Saturna ION wydaje sie przeczyc tym doniesienoim.

A mnie bardziej interesuja plany GM w stosunku do Holden'a - maja piekny
                      samochodzik, ktory GM ma zamiar sprowadzac do USA jako zastepce Firebird'a i
                      Camaro. Coupe, 5.7L V8, piekna sylwetka.

• Gość: vd Re: Glupie argumenty IP: *.krakow.topware.pl 04.04.02, 16:43
                        z amerykanow pamietam jedno auto ktore mi sie podobalo szczegolnie wewnatrz,
                        ale nie wiem co to byl za woz , gibson i glover gonia nim jakas ciezarowke w
                        zabojczej broni III albo IV
                        ma sie pamiec co? :))
    • Gość: mac Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.war.gleiss 04.04.02, 16:35
      to samo było w styczniowym numerze AŚ, w którym
      porównywano yarisa z punto 2 wersja GO! no i
      oczywiście jakos dziwne rózne były niż w innych
      gazetach osiągi toyoty, spalanie hałas we wnętrzu i
      najlepsze, że w yarisie kanapa jest nie dzielona nawet
      za dopłatą i nie można jej złozyc (tylko położyć
      oparcie) bzdura, jestem posiadaczem yarisa i kanapa
      jest dzielona a siedzenia tylne się składają łącznie z
      siedziskiem do pozycji pionowej tworząc płaską
      podłogę) tak to jest japońce zawsze będą krytykowane i
      baaaaaaaaaaaaaaardzo tendencyjnie oceniane, jak to w
      życiu !!!

pozdr.
      mac
      • Gość: orion Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 04.04.02, 20:00
        Kupującym Fiata należy sie uznanie za troskę o byt Pomocy Drogowych. Oni też
        musza z czegoś żyć. A gdyby świeżo upieczony właściciel Stilo poczuł się już
        wykończony finansowo (bo wiecie cena dość niefiatowska) to służe pomocą i
        poholuję go moją starą Corollą. No dobrze dość tych złośliwości. Witam bo dawno
        nie byłem na forum. Jak się masz Niknejm i jak tam twoje ulubione Hondy (o ile
        dobrze pamiętam)?
        A teraz ad rem.
        Kontakt z opisywanymi modelami miałem krótki ale wystarczył aby zauważyć kilka
        szczegółów. Niestety na niekorzyść Stilo choć wsiadałem do niego pełen dobrych
        chęci. Niby wszysko ok a nawet lepiej ale zastanawiałem się jaki idiota
        wybierał materiał na kierownicę i wszystko co się na niej znajduje. Materiał
        jest do niczego a w dodatku "gładka" powierzchnia wokół logo fiata została
        przez jakiegoś niedouczonego pracownika porysowana czymś ostrym. I uwierzcie to
        nie był żaden gustowny deseń lecz przypadkowe trzykrotne dziabnięcie gwożdziem
        (lub czymś takim). Niechlujstwo! Wystarczyło też przyjrzeć się bardziej ukrytym
        plastikowym elementom wnętrza by odkryć nie obrobione krawędzie i krzywe
        szczeliny. Jak na obietnice nowej jakości dobrze to nie wróży.
        W Corolli drobiazgi przeszły mój upierdliwy sprawdzian ale za to wrażenia
        wzrokowo-dotykowe deski rozdzielczej dostarczyły wątpliwości. Zarówno w Stilo
        jak i Corolli postarano się o to by wyglądały one zacnie, ale fiatowi bardziej
        się poszczęściło i wygląda zdecydowanie lepiej. Ja wiem ze to w corolli tez
        jest ok no ale mogliby się chłopaki trochę więcej postarać.
        To tyle co do reszty się nie wypowiadam bo nie miałem czasu na dokładniejsze
        oględziny.
        Na koniec tylko jeszcze jedno. Corolli jestem pewien i mógłbym kupić nawet taka
        z pierszego dnia produkcji. A co do Fiata to wolę poczekać z rok aż się
        fiatowscy robotnicy zorientują co do tego jak się to składa i wykańcza.
        Pozdrawiam
        orion
        • Gość: Niknejm Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.pg.com 05.04.02, 11:51
          Gość portalu: orion napisał(a):

> Witam bo dawno
          > nie byłem na forum. Jak się masz Niknejm i jak tam twoje ulubione Hondy (o ile
          > dobrze pamiętam)?

Ja też witam ponownie. :-) Moja osobista Honda spisuje się fantastycznie i daje
          wiele radości z jazdy, dziękuję. ;-)

> Na koniec tylko jeszcze jedno. Corolli jestem pewien i mógłbym kupić nawet taka
          > z pierszego dnia produkcji. A co do Fiata to wolę poczekać z rok aż się
          > fiatowscy robotnicy zorientują co do tego jak się to składa i wykańcza.

Podzielam Twoje zdanie...

Pozdrawiam,
          Niknejm
          • Gość: radek Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.datastar.pl 05.04.02, 17:24
            Jesli moge cos dorzucic ze swojego doswiadczenia.
            Nie chcialbym nic dodawac do dyskusji jesli chodzi o
            osiagi i gusta i gusciki bo powiedziano juz wiele - Corolla
            jest lepsza.
            Wroce do awaryjnosci. U mnie w firmie jezdza fiaty i
            toyoty. A samochody firmowe to najlepszy test
            trwalosci i wytrzymalosci. Niestety fiat jest jakies 20 lat
            w plecy w rozwoju motoryzacji. Dla przykladu na 15
            palio 3 od tak przeciekaly na deszczu. Mozna bylo
            wylewac wiadra wody. Toyota po 150 tys. lepiej chodzi
            od fiata po 20 tys.
            pozdr. zwlaszcza hondziarzy
            • Gość: vd Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.krakow.topware.pl 08.04.02, 11:04
              Gość portalu: radek napisał(a):

> Jesli moge cos dorzucic ze swojego doswiadczenia.
              > Nie chcialbym nic dodawac do dyskusji jesli chodzi o
              > osiagi i gusta i gusciki bo powiedziano juz wiele - Corolla
              > jest lepsza.
              > Wroce do awaryjnosci. U mnie w firmie jezdza fiaty i
              > toyoty. A samochody firmowe to najlepszy test
              > trwalosci i wytrzymalosci. Niestety fiat jest jakies 20 lat
              > w plecy w rozwoju motoryzacji. Dla przykladu na 15
              > palio 3 od tak przeciekaly na deszczu. Mozna bylo
              > wylewac wiadra wody. Toyota po 150 tys. lepiej chodzi
              > od fiata po 20 tys.
              > pozdr. zwlaszcza hondziarzy

znowu porownujesz tendencyjnie , palio w ofercie fiata plasuje sie jakosciowo
              ponizej punto
              trudno porownywac auto ( zreszta wyjatkowo nie udane) w zalozeniu tanie do auta
              miezacego w inny segment (corolla bo o nie chyba chodzi)
              • Gość: Krzysiek Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.toya.net.pl 08.04.02, 11:23
                Sam widzisz, ze Fiat mimo wielokrotnych zapewnien o nowej jakosci (juz od
                polowy lat 90) nie robi dobrych jakosciowo samochodow. Jak to jest mozliwe zeby
                nagle cos sie zmienilo. Czy mozna jednoczesnie robic cos dobrze i zle.
                Ja bym poczekal zeby po obietnicach przelalo sie to w czyny.
                • Gość: vd Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.krakow.topware.pl 08.04.02, 11:31
                  a czy mozna wiedziec jakie masz bezposrednie doswiadczenie z produktami fiata,
                  jesli chodzi o jakosc ?
                  • Gość: Krzysiek Re: Stilo vs Corolla wedlug AMS to prawie to samo IP: *.toya.net.pl 08.04.02, 12:13
                    Mam 2 szt SC, mialem Palio i Brave. Ostatnio jezdzilem Stilo. Stilo wyglada
                    lepiej ale czy to jest to. SC natomiast im nowsze tym gorsze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka