Dodaj do ulubionych

Golf 4 motion a Subaru!

IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 07.09.04, 17:38
Kolega ma zamiar kupic nowe auto, bezpieczne, bezawaryjne(!), ekonomiczne w
eksploatacji (nie tylko paliwo, ale i serwis i czesci itp.) i wybor padl na
golfa, nowego.I jak zaczal od 1,6 benzyny to zatrzymal sie dopiero na 2,0 TDI
140KM, ąz dobrnął do tej wersji z napedem na 4 kola.Ja najpierw odwodzilem go
od vw sugerujac jakąś honde, czy to civica, czy tez Accorda, gdy pulap cenowy
siegnal blisko 90 tys. zl, ale kolega sie zaparl, ze naped na 4, ze malo pali
bo TDI, ze ma kopyto, ze 140 KM.Wiec ja mu na to, ze jesli naped na 4 to moze
subaru, jakis Forester czy Impreza itp.Kolega na to, ze Subaru owszem, ale
silnik 2,0 w tych autach jest mulasty, duzo pali, auta piekielnie drogie w
utzymaniu, (serwis, czesci) i trzyma sie Golfa, ta sama cena, ten sam naped
na dwie osie, ale TDI, 140KM itp.No cóż, troche w tym racji jest, szczegolnie
przy tych cenach benzyny.I tu mam pytanie do uzytkownikow, czy prawda jest
to, co mowiono w salonie vw, ze golf ma stale wlaczony naped na dwie osie,
identycznie jak Subaru?Ja myslalem, ze w vw tylna os sie dołącza, gdy
przednia zaczyna sie np. slizgac.Jak wyglada powyzsze w opinii uzytkownikow?
Kazda rada mile widziana.Bylem kiedys pasazerem Subaru Legacy i pamietam, ze
auto to trzymalo sie drogi jak przyklejone, jechalo jak po szynach, gdzie
moja honda civic nawet bym nie probowal jechac.Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • greenblack Re: Golf 4 motion a Subaru! 07.09.04, 17:41
      Haldex to liga Skody i Volvo, a nie Subaru. Naprawdę niewarto za to dopłacać.
      Poszukaj hasła "haldex" na tym forum.
    • Gość: ~maly Re: Golf 4 motion a Subaru! IP: *.volkswagen.de 07.09.04, 18:16
      Gość ma rację . Haldex to lipa , jeżdziłem kiedyś Volvo V50 AWD .
      Napęd załącza się jakąś jekundę po czasie. Uczucie jest jak w automacie UHMMMMM
      i dopiero masz napęd na tył.
      Jak jeżdzisz często zimą na nary to kup sobie golfa a tak to jest lipa.
      Subru ciągnie nonstop na 4 łapy - inna liga !!!
      Kup sobie używaną imprezę '02 - 20 000 Euro i masz furę marzenie.
      Golf - auto dla ludu za 90 tyś. ;-)
      • greenblack Re: Golf 4 motion a Subaru! 07.09.04, 18:19
        jako tako wyposażony (choćby z klimatyzacją) Golfik z tym silnikiem i 4WD to
        już okolice 130 tys.
        • Gość: Kuimichino Re: Golf 4 motion a Subaru! IP: *.g.pppool.de 07.09.04, 21:18
          Za tyle pieniedzy to kupilbym raczej Toyote Rav4.
          • Gość: verte Re: Golf 4 motion a Subaru! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 21:22
            Gość portalu: Kuimichino napisał(a):

> Za tyle pieniedzy to kupilbym raczej Toyote Rav4.

To już bym tego golfa wolał.
            • Gość: Kuimichino Re: Golf 4 motion a Subaru! IP: *.g.pppool.de 07.09.04, 21:27
              No to np. Nissna x-Trail. Generalnie chodzilo mi o to, ze za ta sama cene wole
              kupic SUV-a z porzadnym 4x4 niz kompakta z Haldexem.
              • Gość: Alien Re: Golf 4 motion a Subaru! IP: *.user.nortelnetworks.com 07.09.04, 22:10
                Mialem Subaru Legacy Outback ('97) przez 3 zimy i spisywalo sie znakomicie.
                All Wheel Drive system jest nizastapiony, a szczegolnie gdy spadl snieg.
                Wlasciwie to nie odczuwalem ze padalo, gdyz samochod po prostu ruszal spod
                swiatel. Poza tym Subaru ma naped na wszystkie kola przez caly czas. Kolega
                mial w tym czasie Honde CRV w ktorej naped na cztery kola wlaczal sie po
                sekundzie poslizgu przednich kol - nie bylo to zbyt przyjemne ani bezpieczne.
                Slowem polecam Subaru.
                • Gość: Radek Re: Golf 4 motion a Subaru! IP: *.2015.com 08.09.04, 00:46
                  Tak zupelnie na marginesie, obejrzalem sobie ten filmik z porownania Volvo i
                  Subaru i IMHO to jakas sciema, w 5 razy gorszym terenie jezdzilem poldasem i
                  jakos nie bylo problemu, nawet mi sie po dlugich walkach udalo wyjechac z blota
                  po progi. Przednionapedowcem tez troche po roznych dziurach jezdzilem i owszem
                  czasem sie slizga ale bez przesady, chyba ponowie tam reczny zaciagneli w Volvo
                  czy cos bo naprawde jakies to dla mnie niewiarygodnie.
                  Zeby nie bylo uwazam ze przedni naed z dolaczanym tylem do prawdziwego AWD czy
                  4WD startu nie ma ale bez przesady, toz to zaden teren byl.
                  • devote Re: Golf 4 motion a Subaru! 08.09.04, 01:53
                    Lubie marke VW jednak jesli chodzi o 4x4 to subaru jest najlepsze.
                  • Gość: johndoe Re: Golf 4 motion a Subaru! IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 08.09.04, 08:29
                    ten film byl po prostu na oficjalnej stronie subaru
                    pzdr
                    • Gość: Zenek Re: Golf 4 motion a Subaru! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 09:03
                      prawdziwe 4x4 to w zasadzie tylko Audi i Subaru (auta osobowe produkowane
                      seryjnie)

Subaru nie ma jednak diesla, wiec np. w Niemczech czy Austrii jak ktos chce 4x4
                      to kupuje Audi quattro

• Gość: Kuimichino Re: Golf 4 motion a Subaru! IP: *.g.pppool.de 08.09.04, 13:12
                        A BMW i Mercedes nie maja napedu 4x4? Od kiedy?
                        • devote Re: Golf 4 motion a Subaru! 09.09.04, 00:26
                          maja ale to tez nie jest staly naped na 4 kola
                          chyba ze sie myle
                          • Gość: Zenek Re: Golf 4 motion a Subaru! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 10:24
                            nie wiem dokladnie jak w Mercedesie, ale w BMW to nie jest prawdziwe 4x4,
                            podobno w nowym X5 ma byc juz 4x4 z prawdziwego zdarzenia

• greenblack Re: Golf 4 motion a Subaru! 09.09.04, 12:41
                              Pirdu, pirdu. W X3 i X5 po liftingu jest całkiem fajne stało 35/65 4x4.
    • Gość: BiG78 Proponuję trochę inne rozwiązanie. IP: 62.233.207.* 09.09.04, 10:41
      Dwuletni używany Subaru Forester 2,0 xt. Można dostać za 70-80 tys. (w idealnym
      stanie). Następnie montujemy do niego profesjonalną instalację gazową czwartej
      generacji, z bezpośrednim wtryskiem (do silników turbo: około 8.000 PLN). I
      mamy: dość duży, bardzo szybki i bezpieczny samochód z najlepszym na świecie
      stałym napędem na 4 koła. A koszty paliwa: jak za diesla.
      • Gość: Robert Re: Proponuję trochę inne rozwiązanie. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.09.04, 21:01
        Dwuletni używany Forester 2.0 XT kosztuje przynajmniej 115 tys.
        • devote Re: Proponuję trochę inne rozwiązanie. 10.09.04, 02:42
          Gość portalu: Robert napisał(a):

> Dwuletni używany Forester 2.0 XT kosztuje przynajmniej 115 tys.

jesli to prawda to juz lepiej miec nowego Golfa za ta kase
      • Gość: pablo Re: Proponuję trochę inne rozwiązanie. IP: *.p.lodz.pl 23.11.04, 18:07
        Jesli sie nie myle to model XT nie moze byc 2 letni bo jest za krotko na rynku.
        z silnikiem turbo moze byc Forester S-turbo. jesli chodzi o gaz na
        forum.subaru.pl mozna znalezc bardzo wile negatywnych opinio o instalacji
        gazowej w silnikach turbo (np wypalenie kawlak tloka)
    • Gość: Gosc Chyba Golf V IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 10:55
      2,0 TDI debiutował w Golfie V
      • Gość: Gosc OK teraz doczytałem (n/txt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 10:56
      • Gość: Gosc OK teraz doczytałem (n/txt) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 10:57
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka