psme 28.11.14, 21:06 kiedy w vw passacie 2001r silnik 2,0 115km powinna gasnąć kontrolka oleju jak przekręcę kluczykiem czy dopiero po odpaleniu auta Link Zgłoś Obserwuj wątek
dziala_nawalony Re: kontrolka oleju 28.11.14, 21:11 po przekreceniu stacyjki wszystko co pali sie na czerwono powinno gasnac. Link Zgłoś
loyezoo Re: kontrolka oleju 28.11.14, 21:29 qrfa...hehehe,piwo mi poszło nosem.Zarówno w kwestii pytania jak i odpowiedzi:)))))))))))))))))))) Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: kontrolka oleju 28.11.14, 21:42 loyezoo napisał: > qrfa...hehehe,piwo mi poszło nosem.Zarówno w kwestii pytania jak i odpowiedzi:) > ))))))))))))))))))) > ?? moze cos wiecej,niz placz nad wysmarkanym browarem. Link Zgłoś
loyezoo Re: kontrolka oleju 29.11.14, 16:00 Ponieważ inni już odpowiedzieli,to już wiesz dlaczego szkoda było piwa (chociaż chyba bardziej nosa) Link Zgłoś
waga170 Re: kontrolka oleju 02.12.14, 03:47 Wbrew pozorom pytanie ma sens (i odpowiedz tez) . Jak piwo strzela ci nosem to moze przenies sie na jakas laryngorogie browarologie albocos i nie popisuj sie tutaj zasmarkancu. Link Zgłoś
crannmer Re: kontrolka oleju 28.11.14, 21:48 dziala_nawalony napisał: > po przekreceniu stacyjki wszystko co pali sie na czerwono powinno gasnac. A w jakim samochodzie osobowym przy wlaczonym zaplonie i zatrzymanym silniku ma miejsce ladowanie i panuje wlasciwe cisnienie oleju? Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: kontrolka oleju 28.11.14, 21:52 crannmer napisał: > dziala_nawalony napisał: > > po przekreceniu stacyjki wszystko co pali sie na czerwono powinno gasnac > . > > A w jakim samochodzie osobowym przy wlaczonym zaplonie i zatrzymanym silniku ma > miejsce ladowanie i panuje wlasciwe cisnienie oleju? > u mnie, moje lacetti juz od pierwszego obrotu gasi wszystko czerwone, poza kontrolka pasa kierowcy jesli nie zapiety. Link Zgłoś
crannmer Read the fuckin' question 28.11.14, 21:58 Pytanie "jak przekręcę kluczykiem czy dopiero po odpaleniu auta" rozroznia miedzy wlaczeniem zaplonu, a rozruchem silnika. Wiec opisywanie stanu po uruchomieniu silnika to odpowiadanie na pytanie tu niepostawione. Przy wlaczonym zaplnie niektore kontrolki gasna po kilku sekundach, jednak kontrolki cisnienienia oleju i ladowania pala sie az do zakrecenia silnikiem. Link Zgłoś
wsk175 Re: kontrolka oleju 28.11.14, 21:58 "u mnie, moje lacetti juz od pierwszego obrotu" A odróżniasz silnik pracujący od niepracującego ? Link Zgłoś
qqbek Re: kontrolka oleju 28.11.14, 21:57 crannmer napisał: > A w jakim samochodzie osobowym przy wlaczonym zaplonie i zatrzymanym silniku ma > miejsce ladowanie i panuje wlasciwe cisnienie oleju? W tym samym samochodzie, w którym automatycznie zwalnia się hamulec postojowy wtedy (i gaśnie kontrolka ładowania ;) Pozdrawiam :D Link Zgłoś
crannmer Re: kontrolka oleju 28.11.14, 22:01 Ale start-stop scisza kontrolki przy zgaszonym silniku dopiero pozniej, a nie za pierwszym rozruchem. Niemniej otrzymujesz pol punktu za niesschematyczne myslenie :-) Link Zgłoś
qqbek Re: kontrolka oleju 28.11.14, 22:10 crannmer napisał: > Ale start-stop scisza kontrolki przy zgaszonym silniku dopiero pozniej, a nie z > a pierwszym rozruchem. > Niemniej otrzymujesz pol punktu za niesschematyczne myslenie :-) Dziękuję i za pół. A co do hamulca postojowego- ten musi się automatycznie u niektórych zwalniać przy pracującym silniku. Bo nasz interlokutor nie zauważył tej małej, a jakże istotnej czerwonej kontrolki w swoim "Lacetti" najwyraźniej (tej z literką "P" dla ułatwienia). A swoją drogą paranoja... na żółto teraz wyświetla problemy ze skrzynią biegów, a na czerwono (z sygnalizacją dźwiękową w większości aut) niezapięty pas bezpieczeństwa... żona w 9-ym miesiącu po prostu zapinała pas pod sobą przez to (choć wiedziała, że to niebezpieczne, to po prostu z racji drobnej postury "brzuch" jej za bardzo przeszkadzał w prawidłowym zapięciu pasa). Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: kontrolka oleju 28.11.14, 22:11 crannmer napisał: > Ale start-stop scisza kontrolki przy zgaszonym silniku dopiero pozniej, a nie z > a pierwszym rozruchem. > Niemniej otrzymujesz pol punktu za niesschematyczne myslenie :-) specjalnie wylazlem z chalupy zeby sprawdzic,wiec tak w momencie krecenia rozrusznika juz mam pogaszone olej i ladowanie, pali sie tylko kontr. pasow i hamulca recznego. Link Zgłoś
qqbek Re: kontrolka oleju 28.11.14, 22:17 To zapytaj Mirka, który Tobie to auto sprzedał, pod co zmostkował te kontrolki :D Kontrolka ciśnienia oleju powinna zgasnąć w chwili po rozruchu silnika. Kontrolka ładowania w chwili, gdy pobór prądu przez rozrusznik jest całkiem niewąski (na pewno ponad 100A), też nie powinna gasnąć... powinna walić soczystą czerwienią po oczach :D I jakie kręcenie rozrusznikiem? 16-letnie BMW mi pali "na dotyk". Kręciłem rozrusznikiem, ciągnąc za jego dźwignię, to w 126p na kursie... 19 lat temu :D Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: kontrolka oleju 28.11.14, 22:23 qqbek napisał: > To zapytaj Mirka, który Tobie to auto sprzedał, pod co zmostkował te kontrolki > > he..he dobrze,ze ja nic nie teraz pije, moje wozidlo przechodzi MOT od poczatku celujaco, przebieg niecale 30tys. mil i zaden mirek lap o niego nie wycieral. Link Zgłoś
qqbek Re: kontrolka oleju 28.11.14, 23:55 dziala_nawalony napisał: > he..he dobrze,ze ja nic nie teraz pije Powyższe dowodzi, że nic nie teraz pijesz. Czyli, że właśnie coś spożywasz :S >, moje wozidlo przechodzi MOT od poczat > ku celujaco, przebieg niecale 30tys. mil i zaden mirek lap o niego nie wycieral > . No to mamy dziwne pojęcia włączonego zapłonu i włączanego/pracującego silnika. Zapłon włączony - 2 pozycja stacyjki. Włączony rozrusznik - 3 pozycja stacyjki (względnie 2 pozycja stacyjki i wyciągnięta dźwignia cięgna zapłon... 19 lat temu, na kursie, w maluchu). Link Zgłoś
crannmer Re: kontrolka oleju 29.11.14, 00:07 qqbek napisał: > Zapłon włączony - 2 pozycja stacyjki. > Włączony rozrusznik - 3 pozycja stacyjki Aczkolwiek nalezy zauwazyc, ze w niektorych samochodarz rzeczywiscie po wlaczeniu zaplonu kontrolki zapalaja sie, po czym gasna, choc wal korbowy sie nie obraca. Tak jest np. w hybrydach Toyoty. Inny przyklady niepalacych sie kontrolek cisnienia oleju i ladowania to wspominane juz powyzej uklady start-stop, aczkolwiek nie po pierwszym przekreceniu kluczyka. Link Zgłoś
waga170 Re: kontrolka oleju 01.12.14, 23:33 > Kręciłem rozrusznikiem, ciągnąc za jego dźwignię, to w 126p na kursie... 19 lat > temu :D 50 lat temu Mercedesa diesla zapalalo sie w sposob o wieeele bardziej skomplikowany wiec Maly Fiat, w porownaniu, mial juz to rozpracowane. Link Zgłoś
crannmer Re: kontrolka oleju 28.11.14, 22:22 dziala_nawalony napisał: > w momencie krecenia rozrusznika juz mam pogaszone olej i ladowanie, Jeszcze raz: przeczytaj to cholerne pytanie. I nie odpowiadaj na pytanie niepostawione. Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: kontrolka oleju 28.11.14, 22:28 crannmer napisał: > dziala_nawalony napisał: > > w momencie krecenia rozrusznika juz mam pogaszone olej i ladowanie, > > Jeszcze raz: przeczytaj to cholerne pytanie. I nie odpowiadaj na pytanie niepos > tawione. > o i tu moge sie zgodzic, widocznie moment odpalenia silnika jest na tyle szybki, ze umyka mojej percepcji..he..he.pozdr. Link Zgłoś
waga170 Re: kontrolka oleju 01.12.14, 22:56 Kontrolka oleju powinna zgasnac w momencie pojawienia sie odpowiedniego cisnienia oleju. Mozliwy jest wiec przypadek ze pomimo przekrecenia stacyjki i pomimo odpalenia silnika kontrolka swieci sie dalej. Kiedy ona gasnie u Ciebie? Link Zgłoś
dziala_nawalony Re: kontrolka oleju 02.12.14, 21:42 waga170 napisała: > Kontrolka oleju powinna zgasnac w momencie pojawienia sie odpowiedniego cisnien > ia oleju. Mozliwy jest wiec przypadek ze pomimo przekrecenia stacyjki i pomimo > odpalenia silnika kontrolka swieci sie dalej. Kiedy ona gasnie u Ciebie? witam, dawno cie tutaj nie widzialem. Otoz gasnie w momencie kiedy silnik jednak juz pracuje, ale start nastepuje b. szybko juz chyba za pierwszym najdalej drugim obrotem rozrusznika...stad wczesniej bylem przekonany ze te kontrolki gsna juz z chwila krecenia rozrusznika. Link Zgłoś