Dodaj do ulubionych

szuranie przy hamowanie

02.02.15, 09:54
Dzisiaj mi sie o zdarzylo drugi raz wiec nie mam zielonego pojecia co to jest. Dodaje, ze na osniezonej drodze a wczesniej raczej na mokrej powierzchni.

Jak docisnelam hamulec to przy samym koncu uslyszalam takie szuranie i nie moglam docisnac do samej podlogi. Musialam hamowac pulsacyjnie a i tak ledwo ledwo uniknelam wjechania w bagaznik. Co to moze byc? Dzisiaj po poludniu jade do mechanika ale czy to bezpieczne?
Obserwuj wątek
    • galtomone Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 09:58
      1. Masz ABS?
      2. Sprawdz stan klocków/tarcz.
      • black_halo Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 10:05
        No wlasnie dzisiaj jade do mechanika ale czy to bezpieczne czy moze lepiej wezwac pomoc drogowa? Jestem dobrym kierowca, mam ponad 250 tys km na liczniku bezwypadkowo ale pierwszy raz widze cos takiego? Samochod jest trzyletni, 110 tys km przebiegu, serwisowany i dopieszczony, klocki byly wymieniane przy serwisie jak bylo ok. 95 tys. na liczniku.
        • gzesiolek Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 10:14
          Jak samochod 3letni to na 100% ma ABS wiec na Boga nie hamuj pulsacyjnie, bo to szuranie Ci to pulsacyjne hamowanie zastepuje...

Radze pocwiczyc na pustej drodze na sniegu, bo moze i doswiadczony kierowca, ale ABS wyraznie jest dla Ciebie nowoscia... a lepiej wiedziec jak skorzystac z pomocy systemu niz mu przeszkadzac ( a tak moze zadzialac w tym wypadku hamowanie pulsacyjne)
          • black_halo Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 10:16
            Czyli to jest normalne? Wiem, ze to moze idiotyczne pytanie ale od lat nie mieszkam w Polsce, pierwszy raz na lod wjechalam. Moj poprzedni samochod to Aygo- tez nowka z salonu, wczesniej mialam Forda Focusa z 1998 r. A co z tym, ze sie hamulca praktycznie nie da wcisnac do konca?
            • samspade Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 10:26
              To normalne. Samochód ma ABS.
              • black_halo Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 10:37
                Dzieki.
        • galtomone Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 10:15
          To może po prostu było slisko i wlaczyl się ABS?
          A szuranie może być nawet z oslny hamulcow.
          • black_halo Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 10:22
            No tak, to wiele wyjasnia. Dzieki.
    • gzesiolek Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 10:07
      Jak tarka pod butem to masz ABS i on Ci zastepuje hamowanie pulsacyjne...
      Jaki samochod i jaki rocznik?
      • black_halo Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 10:09
        Renault Clio Ice Watch limited edition, 1.5 diesel, grudzien 2011.
        • trypel Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 10:11
          to broń boze nie hamuj pulsacyjnie
          wciskaj do końca i już.
        • gzesiolek Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 10:14
          No to nastepnym razem caly ciezar na pdeal hamulca i tak najszybciej wyhamuje...
          • black_halo Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 10:20
            Działający ABS powoduje wypychanie pedału hamulca w stronę przeciwną do kierunku w którym wciskany jest nogą kierowcy, jednak pomimo tego nie należy zmniejszać siły nacisku na pedał. Badania kierowców pokazały że 80% kierujących samochodem wyposażonym w ABS, przestraszonych objawami działania systemu ABS (wypychanie i drżenie pedału hamulca), zmniejsza siłę nacisku nogi na pedał hamulca co powoduje znaczne wydłużenie drogi hamowania. Tej podświadomej reakcji ma zapobiegać Brake Assist System.

Za wikipedia. Czyli co? Moj samochod nie ma BAS?
            • trypel Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 10:23
              ma
              moje clio z 2003 miało
              a co to ma za znaczenie?
              • gzesiolek Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 10:36
                rozróżnij ABS i BAS...

ABS ma, a BAS (czyli zazwyczaj dociskacz przy nagłym i mocnym wciśnięciu hamucla) już niekoniecznie...
              • black_halo Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 10:37
                No Brake Assist System zapobiega "podswiadomej" reakcji na te szuranie.
                • gzesiolek Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 10:39
                  Stawiam ze BAS nie ma... ale to już trzeba by sprawdzić katalog...
                  • trypel Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 12:04
                    BAS miała seryjnie poprzednia generacja clio, wiec pewnie ta też. Przy czym z tego co pamiętam to BAS najlepiej pomagał w seksie analnym. Zdecydowanie ułatwiał jadącym z tyłu wjechanie w dupę.
                    Działało to tak że w czasie normalnego naciskania nawet bardzo mocnego hamulec był bardzo przewidywalny ale w czasie nagłego (choćby słąbego) dotknięcia pedału auto hamowało z całej siły. Na suchym asfalcie ci z tyłu mieli pełne portki. Zresztą ja też po przesiadce z vectry :)
                    BAS nie zapobiega odpuszczaniu hamulca w czasie zadziałania ABSu
                    • gzesiolek Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 16:33
                      No to widzisz nie wiedzialem ze Clio takie do przodu bylo... w Punciaku z 2011 pod asyste przy hamowaniu podpieli mryganie swiatlami awaryjnymi, ale samego wspomozenia przy wciskaniu hamulca nie odczulem w zaden sposob...
    • galtomone ABS ABSem - ale cudów nie ma! 02.02.15, 10:28
      ABS zapobiega blokowaniu kol, ale cudow nie ma - jeśli wpadniesz na lod tow niczym ci nie pomoze.
      Jak nie ma przyczepności, to po prostu jej nie ma.

Sam swoje auto dwa dni temu bokiem stawiałem (a niby jest 4x4) żeby zjechać z lodu na snieg i whamowac na parkingu pod blokiem, w jednym miejscu się lodowisko zrobil - w dzień slonce i duuuuza kałuża - a wieczorem czysty lód.

Tak wiec uważac trzeba zawsze!
      • black_halo Re: ABS ABSem - ale cudów nie ma! 02.02.15, 10:36
        Czyli mechanika moge odpuscic? Wczoraj na zwyklej drodze hamowalo sie normalnie.
        • gzesiolek Re: ABS ABSem - ale cudów nie ma! 02.02.15, 10:38
          Poświęć kwadrans na pustym ośnieżonym/oblodzonym placu... i poćwicz/wyczuj hamowanie z ABS... Ja tak zrobiłem po przesiadce z Hondy z 96 gdzie o dziwo jeszcze nie miałem ABS, na aktualnego Lancera (gdzie różnych systemów-pomocników jest aż nadto...)
        • galtomone Re: ABS ABSem - ale cudów nie ma! 02.02.15, 10:40
          Jeszli dodatkowo czules "jakby mielenie" pod prawa noga (pedal hamulca wibrowal) to na 100% byl to dzialajacy ABS.
          Poza tym, gdyby cos sie z hamulcmai dzialo to przy kazdym hamowaniu byloby zle/gorzej I slyszalbys ten dziwek.
          Skoro nie slyszysz, tzn. ze byl to ABS bo bylo slisko.
    • hutchence Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 11:06
      Kobito! Uważasz się za dobrego kierowcę, przejechałaś, jak podajesz 250.000 km i nie wiesz do dzisiaj jak działa ABS? Litości. Toż to takie ustrojstwo to ja miałem w Omedze A z 92r. I nie potrzeba śniegu i oblodzonej drogi do uruchomienia ABS. Wystarczy nagłe zahamowanie na mokrej jezdni. A deszcz to chyba u Ciebie padał kiedyś, czy nie?
      • 4slash Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 14:56
        W mojej byłej Octavii II często tarcze pokrywały się nalotem korozji po wilgotnej nocy lub kliku dniach niejeżdżenia i wówczas pierwsze hamowanie było mało efektywne i słuchowo przypominało szuranie.
      • only_the_godfather Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 15:12
        Do zadziałania ABS-u wystarczy nawet sucha droga i nagłe hamowania z taką siłą że koła zaczynają się blokować i tracić przyczepność. Wtedy ABS się też załącza. ABS działa nie tylko na mokrym/lodzie ale w każdej sytuacji kiedy koła się blokują/tracą przyczepność.
      • black_halo Re: szuranie przy hamowanie 03.02.15, 21:05
        Dobry kierowca gwaltownie nie hamuje. Naprawde.
        • samspade Re: szuranie przy hamowanie 03.02.15, 21:18
          Dobry kierowca delikatnie hamując uderza dziecko, które wybiegło na jezdnię.
          Dobry kierowca delikatnie hamując uderza w samochód nie ustępujący pierwszeństwa przejazdu.
          Dobry kierowca delikatnie hamując rozjezdza psa wybiegajacego na drogę.
          • only_the_godfather Re: szuranie przy hamowanie 04.02.15, 13:00
            Chyba że ten dobry kierowca toczy się 30 na godzinę wtedy nawet nagłe hamowanie wydaje się delikatnym.
        • hutchence Re: szuranie przy hamowanie 03.02.15, 23:46
          Wiesz co kobito. Prawo jazdy mam 22 lata. Nie wiem ile kilometrów przejechałem. Trochę ich było jeszcze więcej przede mną. Mogę powiedzieć, że jestem doświadczonym kierującym ale, że jestem dobrym kierowcą to nie. Mój tata, gdy byłem jeszcze smarkaczem powiedział, że dobrzy i bardzo dobrzy kierowcy to rajdowcy i wyścigowi, a reszta jest co najwyżej dostatecznymi prowadzącymi. Mam nadzieję, że w obiektywnej ocenie za takiego uchodzę. Pozdro.
          • only_the_godfather Re: szuranie przy hamowanie 04.02.15, 09:30
            Jasne dobry kierowca nie hamuje gwałtownie bo jest wróżką i potrafi wszystko przewidzieć na drodze. Większej głupoty nie słyszałem. Gwałtowne hamowanie może być spowodowane różnymi sytuacjami na drodze których nie jesteśmy w stanie przewidzieć.
            @hutchence- ja pamiętam słowa bodaj śp Janusza Kuliga który powiedział że on nawet o sobie nie powie że jest dobrym kierowcą bo nigdy nie wie co go spotka na drodze i jak zachowa się w danej sytuacji. Można znać drogę na pamięć, umieć wychodzić z opresji na drodze a ten jeden jedyny raz popełnić jakiś błąd. Tak więc nie ma dobrych kierowców są tylko z większymi i mniejszymi umiejętnościami.
    • fredoo Re: szuranie przy hamowanie 02.02.15, 11:29
      Oj Panowie!
      Kiedys jak większość samochodów miało hamulce bębnowe to literatura motoryzacyjna radziła aby po przejechaniu przez kałuże lub po uruchomienu auta przy deszczowej pogodzie należy przesuszyć hamulce. Czyli normalnie jadąc hamować chwilę lewą nogą lub przyhamowac normalnie aby hamulce sie rozgrzały i wysuszyły. Teraz przy hamulcach tarczowych zjawisko wystepuje dużo słabiej ale jak widać czasem się zdarza
    • bielskia Re: szuranie przy hamowanie 03.02.15, 12:24
      To pewnie ABS. Jak pierwszy raz wpadłem w poślizg to sam się przestraszyłem ale po chwili zorientowałem się że to ABS. ; )
      • galtomone Moze juz dośc spamowania linkiem??? 03.02.15, 12:31

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka