Dodaj do ulubionych

jakie nowe rodzinne auto

12.04.15, 22:11
Szukam nowego auta za ok.40-45 000 .Ma sluzyc głownie do jazdy po miescie- zakupy,praca, dzieci do przedszkola..Rzadko wypad za miasto .Chcilabym żeby pojezdzilo następne 15 lat,bo nie znam się na autach i nie lubie zmieniac. Może ktoś cos doradzi-zastanawiam się nad Nissanem Note, Hyundaiem i20,Toyoyta Yaris-ale ta ma za maly bagażnik .
Obserwuj wątek
    • liczbynieklamia Re: jakie nowe rodzinne auto 12.04.15, 23:09
      Wiem, że łatwo się mówi "dołóż", ale za 50 tysięcy można wyjechać z salonu samochodem kompaktowym. Polecałbym porozmawiać z dilerami Mitsubishi na temat Lancera - bardzo fajny samochodzik. Do wyrwania za te pieniądze powinien też być Ford Focus (trzeba tylko uważać, bo w standardzie nie ma klimatyzacji), ale ja optowałbym za Mitsubishi.
      • galtomone Re: jakie nowe rodzinne auto 13.04.15, 10:09
        Boze, serio??? Za te kase w XXI wieku nadal oferowane sa auta bez klimy w klasie kompakt????
        I ktoś to kupuje???????? Rany.... Teraz mnie zaszokowales!!!
        Nie mogę sobie wyobrazić jak można wydac tyle pieniędzy na auto bez klimatyzacji w dzisiejszych czasach.
        • po_matador Re: jakie nowe rodzinne auto 14.04.15, 23:59
          Ale można. Toyota Auris AFAIK w najtańszych wersja także nie ma klimy.
      • tisi123 Re: jakie nowe rodzinne auto 14.04.15, 11:41
        jasne, Mitsubishi przez 15 lat pochłonie takie sumy na serwisowanie (od 5 roku wzwyż) że zostawisz w serwisie równowartość 2 nowych. Mitsubishi jest dobre na 3 lata. Potem to jest bankructwo
        • liczbynieklamia Re: jakie nowe rodzinne auto 14.04.15, 17:29
          Lancer to jeszcze stara japońska szkoła. Samochód praktycznie bezproblemowy - i to jest sprawdzone, bo jest na rynku od 8 lat. ASO tanie nie jest, ale na gwarancji to nie problem, a po gwarancji dobry serwis nieautoryzowany sobie bez problemu poradzi z tym samochodem.
          • only_the_godfather Re: jakie nowe rodzinne auto 15.04.15, 15:10
            Mam w rodzinie Lancera 2009 rocznik silnik 1.5, przebieg 120 tys, i jak na razie to auto na pewno nie jest skarbonką bez dna.
      • po_matador Re: jakie nowe rodzinne auto 14.04.15, 23:58
        Poza bojowym wyglądem Lancer to już średniowiecze. Technicznie nie jest może jeszcze tak źle, ale wyposażeniowo to już bida z nędzą, poziom starej Skody.
    • only_the_godfather Re: jakie nowe rodzinne auto 13.04.15, 08:46
      Przy takim budżecie rozglądałbym się za czym pokroju Fabii Combi albo Logona MCV. Za 45 tys. będą ta auta bez fajerwerków ale spełniające dzisiejsze standardy i będące kompromisem pomiędzy miejskim samochodem a rodzinnym.
    • 1realista Dacia sandero będzie najlepsza 13.04.15, 10:38
      jest wielkości note, w tej cenie powinieneś coś wybrać z dostępnej oferty wyposażenia, a sam samochód jest całkiem spory, wygodny i funkcjonalny. Kwesta tylko wyboru silnika czy klasyczny o pojemności 1200 czy droższy 900 turbo.
      • waldemar_florkowski Re: Dacia sandero będzie najlepsza 13.04.15, 18:47
        Co do Fabii kombi, będzie ciężko zapiąć się w budżecie 45000 zł przy dobrym wyposazeniu - wersja podstawowa niewiele mniej kosztuje.
        Co do Sandero, postawiłbym na klasyczny 1.2 nie mogę przekonać się do 0.9 TCE, ma słaba kulturę pracy, fakt nie palił za dużo.
        • only_the_godfather Re: Dacia sandero będzie najlepsza 13.04.15, 20:14
          Nie wiem jak w Sandero ale w Loganie 1.2 się nie sprawdza. To auto jeździ jak np Clio/Thalia z starym 1.4 8 zaworowym który też ma 75KM. Słabe przyśpieszenie, jak chcesz wyprzedzić albo szybko przyspieszyć musisz mocno redukować biegi i wysoko kręcić na obrotach. Jeździłem Loganem z silnikiem TCE i jeździło się ok. Z resztą ten silnik jest od kilku lat na rynku i nie słychać o tym by się psuł.
          Co do Fabii, Skoda daje duże rabaty a mówimy tutaj jeszcze o II generacji a nie o III. Poprzednia generacja z sensownym wyposażeniem kosztowała ok 50 tys, więc myślę że spokojnie za 45 tys. będzie się dało wyrwać.
        • po_matador Re: Dacia sandero będzie najlepsza 15.04.15, 00:02
          Podstawowy obciach TCe polega na tym, że nie można wstawić instalacji LPG. W 1.2 to nie problem. Tak czy tak nie ma co liczyć na trwałą cenę Pb poniżej 5.00PLN.
          • who_cares Re: Dacia sandero będzie najlepsza 15.04.15, 10:53
            Bzdura 0,9 TCE to klasyczny wtrysk pośredni z turbiną. Bez problemu da się zainstalować porządną sekwencję ...
            • only_the_godfather Re: Dacia sandero będzie najlepsza 15.04.15, 11:13
              Możliwe że się da choć sam producent oferuje instalację gazową tylko przy silnikach 1.2.
              • laisar Re: Dacia sandero będzie najlepsza 15.04.15, 13:40
                only_the_godfather 15.04.15, 11:13:
                > producent oferuje instalację gazową
                > tylko przy silnikach 1.2.

W TCE90 będzie po wakacjach.
    • buraque Re: jakie nowe rodzinne auto 13.04.15, 11:11
      lipca napisała:

> Szukam nowego auta za ok.40-45 000 .Ma sluzyc głownie do jazdy po miescie- zaku
      > py,praca, dzieci do przedszkola..Rzadko wypad za miasto .Chcilabym żeby pojezdz
      > ilo następne 15 lat,bo nie znam się na autach i nie lubie zmieniac. Może ktoś c
      > os doradzi-zastanawiam się nad Nissanem Note, Hyundaiem i20,Toyoyta Yaris-ale t
      > a ma za maly bagażnik .

Fabia II Kombi 1.4 16V, można kupić jeszcze egzemplarze z końca produkcji, niezniszczalny silnik, duży bagażnik (500l)
      • only_the_godfather Re: jakie nowe rodzinne auto 13.04.15, 17:58
        Z tymi 500 litrami w Fabii Combi II był nie przesadzał. Z tego co pamiętam bagażnik miał 460 albo 480 litrów.
        • buraque Re: jakie nowe rodzinne auto 13.04.15, 21:00
          only_the_godfather napisał:

> Z tymi 500 litrami w Fabii Combi II był nie przesadzał. Z tego co pamiętam baga
          > żnik miał 460 albo 480 litrów.

producent podaje 505 litrów (w opcji bez podwójnej podłogi), jeżdżę Fabią Kombi i zapewniam, że to prawda, ma największy bagażnik w klasie B, akurat tym zagina większość kompaktów
          • only_the_godfather Re: jakie nowe rodzinne auto 13.04.15, 21:21
            Którą fabią jeździsz tzn która generacja? Bo kiedyś porównywałem fabię z Loganem MCV który ma 573 litrów i nawet w salonie Skodzie mówili że Fabia pod tym względem przegrywa z Dacią. Fabia wedle danych z salonu miała bagażnik 480 litrów.
            • buraque Re: jakie nowe rodzinne auto 14.04.15, 14:35

> Którą fabią jeździsz tzn która generacja? Bo kiedyś porównywałem fabię z Logane
              > m MCV który ma 573 litrów i nawet w salonie Skodzie mówili że Fabia pod tym wzg
              > lędem przegrywa z Dacią.

oczywiście masz rację, Logan MCV ma większy bagażnik, ale aż tak oszczędzać autorka chyba nie musi
              • only_the_godfather Re: jakie nowe rodzinne auto 14.04.15, 14:48
                Na czym oszczędzać? To są auta tej samej klasy, z podobnym wyposażeniem. Z ważnych rzeczy w wyposażeniu Skoda oferuje kurtyny powietrzne których w Dacii nie ma. Bo pozostałe wyposażenie w Skodzie to dużo bajerów.
                • buraque Re: jakie nowe rodzinne auto 14.04.15, 14:59

> Na czym oszczędzać? To są auta tej samej klasy, z podobnym wyposażeniem. Z ważn
                  > ych rzeczy w wyposażeniu Skoda oferuje kurtyny powietrzne których w Dacii nie m
                  > a. Bo pozostałe wyposażenie w Skodzie to dużo bajerów.

autorka napisała, że chce tym autem jeździć następnych 15 lat, zobacz sobie wszystkie rankingi niezawodności, w każdym Logan jest na dnie, on po prostu nie dożyje do 15 lat, Skoda ma na to znacznie większe szanse pod warunkiem wybrania 1.4 16V

porównaj sobie jakość Skody i Dacii (choćby materiały), to nie jest ta sama liga, choć oczywiście Skoda to nie jest ani premium ani nawet średnia, ale to i tak znacznie lepiej niż Dacia

Dacia byłaby spoko w użytkowaniu do 5 lat
                  • sterlecki Re: jakie nowe rodzinne auto 14.04.15, 15:42
                    Jakie rankingi niezawodności ? Chyba niemieckie.
                  • only_the_godfather Re: jakie nowe rodzinne auto 14.04.15, 17:32
                    Przesadzasz trochę, nowy Logan to nie jest to samu auto co Logan I generacji który był naprawdę bieda autem. Jakość Dacii poszła w górę, a jeździłem i Fabią II generacji jak i nowym Loganem MCV. Nowy Logan to tańsza wersja Renault ale już nie oszczędzają tak na materiałach jak to miało miejsce w I generacji.
                    Co do rankingów, w takim razie ciekawe że Logan z tymi samymi silnikami co w Renault, z tym samym zawieszeniem jest na dnie rankingów ale już samochody z znaczkiem Renault nie są.
                    • buraque Re: jakie nowe rodzinne auto 14.04.15, 21:21

> Przesadzasz trochę, nowy Logan to nie jest to samu auto co Logan I generacji kt
                      > óry był naprawdę bieda autem. Jakość Dacii poszła w górę, a jeździłem i Fabią I
                      > I generacji jak i nowym Loganem MCV. Nowy Logan to tańsza wersja Renault ale ju
                      > ż nie oszczędzają tak na materiałach jak to miało miejsce w I generacji.

sęk w tym, że Skoda zrobiła podobny progres, materiały i wykonanie o szczebel czy dwa przed Dacią (mam na myśli wersje podstawowe, bo w wersjach wyższych nie ma się do czego przyczepić). Dodatkowy efekt jest taki, że Skoda już nie jest autem za rozsądną cenę (przynajmniej cennikowo) i opłaca się ją kupić wyłącznie przy okazji zmiany modeli czy jakiś grubych rabatów

> Co do rankingów, w takim razie ciekawe że Logan z tymi samymi silnikami co w Re
                      > nault, z tym samym zawieszeniem jest na dnie rankingów ale już samochody z znac
                      > zkiem Renault nie są.

po pierwsze jakość zmontowania, po drugie jednak szereg części jest innych, dużo chińszczyzny, cudów nie ma
                      • only_the_godfather Re: jakie nowe rodzinne auto 15.04.15, 08:21
                        Weź porównuj cenę Logoana MCV w najwyższej wersji wyposażenia , z nową Fabią z tym samym wyposażeniem, a nawet ciut lepszym bo z kurtynami. Różnica w cenie wyjedzie około 3 tys. Ja wiem że do Skody pododajesz sobie różne dodatki w wyposażeniu to cena wychodzi dość spora.
                        Trochę przesadzasz z tą jakością, bo np nowy Logan powstaje w tej samej fabryce we Francji z której produkowane są Renault, to co ta sama fabryka, auta tego samego koncernu i różna jakość montażu?Poza tym jakie części są inne? To są te same części co w Renault, tyle tylko że po za silnikami, w Dacii jest szereg nieco starszych ale już sprawdzonych rozwiązań z modeli Renault.
                        • who_cares Re: jakie nowe rodzinne auto 15.04.15, 10:56
                          Logany powstają ZTCW wyłącznie w Rumunii , Lodgy i Dokkery w Maroku (jeśli chodzi o rynek europejski.
                          • only_the_godfather Re: jakie nowe rodzinne auto 15.04.15, 11:14
                            Tak tylko w Rumuni? To jak wytłumaczysz fakt że kilak loganów które stały w salonie jak je oglądałem miały wbite w papiery kraj pochodzenia Francja, wyprodukowane w Francji?
          • toreon Re: jakie nowe rodzinne auto 14.04.15, 08:25
            >>
            producent podaje 505 litrów (w opcji bez podwójnej podłogi), jeżdżę Fabią Kombi i zapewniam, że to prawda, ma największy bagażnik w klasie B, akurat tym zagina większość kompaktów <<

Proporcjami nadwozia też zagina, zwłaszcza poczucie dobrego smaku
            • buraque Re: jakie nowe rodzinne auto 14.04.15, 14:36
              toreon napisał:

> Proporcjami nadwozia też zagina, zwłaszcza poczucie dobrego smaku

uhm, więc lepeij wg ciebie kupić coś w lepszym smaku? prosze o propozycje: kombi klasy B w cenie około 40 tys

nie ma? dziękuję
              • nazimno Takie moze byc: 14.04.15, 15:51

www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=l9KFAM4e-nk
              • toreon Re: jakie nowe rodzinne auto 15.04.15, 08:36
                Jest, choćby Logan. Ale to nieważne bo autorka wątku w ogóle nie pytała o kombi.
                Przyjmijcie do wiadomości, że niektórzy nie chcą tego typu nadwozia
    • thorpe Re: jakie nowe rodzinne auto 13.04.15, 11:12
      W tej cenie to poważnie zastanowiłbym się na Kią Rio. i20 to zupełnie nowy model, różne rzeczy mogą wyjść jako choroby wieku dziecięcego, ale faktycznie oferuje najwięcej w swojej klasie, także w kwestii bagażnika.
      A dokładając trochę pieniędzy - zastanowiłbym się nad Kią Vengą (przestronne auto, może być faktycznie rodzinne) lub Mitsubishi Lancerem (super ceny w porównaniu do oferowanej jakości, bo schodzi z rynku). No i przeszedłbym się do salonu Skody przymierzyć do Roomstera (w tej chwili ogromne rabaty) i Rapida (rozsądna propozycja, ale wąski, z tyłu obok siebie wejdą tylko dwie osoby, za to duży bagażnik). Fabia wyłącznie w ostateczności.
      • sterlecki Re: jakie nowe rodzinne auto 14.04.15, 15:41
        Skodę w benzynie oferują jeszcze z innymi silnikami niż TSI ?
        • liczbynieklamia Re: jakie nowe rodzinne auto 14.04.15, 20:18
          Roomster to rzeczywiście też niezły pomysł przy obecnych cenach, choć nie jestem fanem tego samochodu. Za ok. 45 tysięcy można kupić 1.4 85KM z klimatyzacją i instalacją LPG (dilerską), albo 1.2 TSI 105KM z klimatyzacją. Za ok. 50 tysięcy da się kupić 1.2 TSI 105KM z klimatyzacją i skrzynią DSG.

1.4 + LPG to świetne rozwiązanie na tanie wozidło, ale moim zdaniem do wygodnego podróżowania znacznie rozsądniejszy byłby wariant 1.2 TSI + DSG.
          • thorpe Re: jakie nowe rodzinne auto 14.04.15, 22:24
            Patrząc na cennik to Roomster to zdecydowanie najlepsza oferta. Przymierzałem się do niego dwa razy i bardzo podobała mi się jego praktyczność np przy dwójce dzieci. Do tego teraz szklany dach kosztuje tylko 2700 zł, ładna rzecz. Jak żona będzie zmieniać auto, to będzie faworyt, o ile w ogóle będzie na rynku (te duże rabaty, brak auta w konfiguratorze, hmm). Nie bałbym się TSI, zresztą jest jeszcze w ofercie silnik wolnossący.
            • sterlecki Re: jakie nowe rodzinne auto 15.04.15, 07:34
              Lipca chce pojeździć autem 15 lat, więc zdecydowanie opcja wolnossąca.
              • liczbynieklamia Re: jakie nowe rodzinne auto 15.04.15, 09:59
                > Lipca chce pojeździć autem 15 lat, więc zdecydowanie opcja wolnossąca.
                Ale opcja wolnossąca ma maksymalnie 85 koni. Bardzo mało, jak na tak duże auto, jeśli chodzi o powierzchnię czołową.

> Patrząc na cennik to Roomster to zdecydowanie najlepsza oferta
                Ceny cennikowe są słabe, oferty dilerskie niezłe. Najlepsza oferta? Na pewno warte rozważenia, ja w tej sytuacji mimo wszystko wolałbym Lancera.
    • misiaczek1281 Re: jakie nowe rodzinne auto 15.04.15, 10:01
      lipca napisała:

> Szukam nowego auta za ok.40-45 000 .Ma sluzyc głownie do jazdy po miescie- zaku
      > py,praca, dzieci do przedszkola..Rzadko wypad za miasto .Chcilabym żeby pojezdz
      > ilo następne 15 lat,bo nie znam się na autach i nie lubie zmieniac. Może ktoś c
      > os doradzi-zastanawiam się nad Nissanem Note, Hyundaiem i20,Toyoyta Yaris-ale t
      > a ma za maly bagażnik
      a musi być nowe?:) Lepiej za 40 000 kup wypasiona 3 letnią używke klase wyżej zamiast małego nowego golasa:)
      • sierpien4 Re: jakie nowe rodzinne auto 15.04.15, 10:47
        mozesz polecic 3 letnia wypasiona uzywke dla celow rodzinnych w tej kwocie?
      • tbernard Re: jakie nowe rodzinne auto 15.04.15, 11:05
        Zrozum, że im więcej ludzi kupi nówki, choćby i z podstawowym wyposażeniem, to dla Ciebie pozostanie większy wybór tych cudownych, wypasionych i zadbanych używek i handlarze będą musieli mocno zjechać z ceną. Chyba, że zajmujesz się handlem używkami i dlatego spamujesz.
        • misiaczek1281 Re: jakie nowe rodzinne auto 15.04.15, 12:12
          tbernard napisał:

> Zrozum, że im więcej ludzi kupi nówki, choćby i z podstawowym wyposażeniem, to
          > dla Ciebie pozostanie większy wybór tych cudownych, wypasionych i zadbanych uży
          > wek i handlarze będą musieli mocno zjechać z ceną. Chyba, że zajmujesz się hand
          > lem używkami i dlatego spamujesz.

na rynku używanych jest tak ogromny wybór ze gdyby przez 6 lat nikt nie kupował nowych aut to używek i tak nie zabraknie :)
          • tbernard Re: jakie nowe rodzinne auto 15.04.15, 13:48
            > na rynku używanych jest tak ogromny wybór ze gdyby przez 6 lat nikt nie kupo
            > wał nowych aut to używek i tak nie zabraknie :)

Lecz ceny tych używek mocno by się trzymały.
            • misiaczek1281 Re: jakie nowe rodzinne auto 15.04.15, 14:37
              tbernard napisał:

> > na rynku używanych jest tak ogromny wybór ze gdyby przez 6 lat nikt ni
              > e kupo
              > > wał nowych aut to używek i tak nie zabraknie :)

>
              > Lecz ceny tych używek mocno by się trzymały.

niekoniecznie....zamiast z polskiego salonu sprowadzą z Niemiec:)
    • adamos70 Re: jakie nowe rodzinne auto 15.04.15, 13:03
      Nie jestem pewien ze segment B jest segmentem typowo rodzinnym. Do Yarisa czy i20 często będzie zmieścić rodzinę. Szczególnie manewrowanie z wózkiem czy fotelikiem. Dla mnie bardziej rodzinny jest segment C czyli np. Mazda 3. Ale do najnowszej Mazdy 3 czy innego auta z segmentu C będzie trzeba trochę grosza dorzucić. Ale wydaje mi się że komfort o wiele lepszy a i do miasta jak najbardziej się nadaje. Jest także bardziej praktyczny.
      • malajkat7 Re: jakie nowe rodzinne auto 17.04.15, 00:12
        Mazda 3, tak moim zdaniem ten samochód może się bardzo dobrze sprawdzić dla rodziny 2+2. Jest ekonomiczny, ma bardzo ciekawy design zewnętrzny, funkcjonalnie i ergonomicznie przygotowany środek. Myślę, że to może być na prawdę strzał w "10".
        • liczbynieklamia Re: jakie nowe rodzinne auto 17.04.15, 09:06
          Pozdrowienia dla spamerów z Mazdy! Mazda 3 zaczyna się od 65 tysięcy złotych, to połowę więcej niż chce wydać autorka wątku. I na dodatek cena, za którą niemal da się kupić poprzedni model Superba.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka