Dodaj do ulubionych

A co mi tam, zaryzykuje!

30.06.15, 20:59
Niedawno wlosi pokazali swoj nowy samochod: Alfa Romeo Giulia. Abstrahujac od calego marketingowego belkotu jaki temu towarzyszyl, to zapowiada sie ciekawy samochod. No bo: sedan, naped na tyl lub 4x4, silnik z przodu, rozklad mas 50/50, w topowej wersji V6 510 KM i 3,9 s do 100 km/h, aktywna aerodynamika, ceramiczne hamulce, duzo wlokna weglowego, aluminium i kompozytow w konstrukcji. Wyglad to kwestia gustu, nie bede sie nad tym rozwodzil.
Co Wy na to?
Obserwuj wątek
    • trypel Re: a ja na to że też 30.06.15, 21:04
      kupiłem kiblową gazetę dzisiaj.
      Jak zawsze kiedy spię w hotelu :)

i auto faktycznie ładne chociaż tej wersji QV to zbyt wiele sprzedawać sie nie bedzie
      • conveyor Re: a ja na to że też 30.06.15, 21:09
        A ile M3 sprzedaje sie w porownaniu z reszta 3-series? Tez malo.
        P.S. Co to jest kiblowa gazeta?
        • trypel Re: a ja na to że też 30.06.15, 21:33
          kiblowa gazeta to np autoswiat albo motor. Płacisz jak za papier toaletowy (2 zyle), tresci za bardzo nie ma ale jak leży w kiblu to jest na czym oko zawiesić i sie nie nudzi.
          Taka moja teoria.
    • liczbynieklamia Re: A co mi tam, zaryzykuje! 30.06.15, 21:26
      Topowe wersje będą stanowiły ułamek pewnie i tak niewielkiej produkcji. A tymczasem wersje, które będą się w miarę sprzedawały (czyli benzyny i diesle po sto kilkadziesiąt koni) będą pełnymi garściami czerpały z wad tylnego napędu, włączając w to podwyższone zużycie paliwa, gorsze osiągi (straty przeniesienia napędu) i mniejszą ilość miejsca w środku, nie wykorzystując żadnych jego nielicznych zalet.

No i moja subiektywna opinia: 159 była dużo ciekawsza stylistycznie.
      • conveyor Re: A co mi tam, zaryzykuje! 30.06.15, 22:00
        Z plotek wynika ze silniki beda zaczynaly sie od chyba 180 KM, przez 250 i 300 KM, wiec moim zdaniem tylny naped ma jakis tam sens (oprocz najslabszego silnika). Poza tym akurat zmiane napedu na tylny witam z radoscia, ja jestem motoryzacyjnie starej daty i tego mi brakowało. Chodzil za mna jakis tylnonapedowy sedan lub coupe, i w zasadzie wybor ograniczal sie do BMW 330.
        To prawda, z zewnatrz 159 ciekawsza ale juz wnetrze zdecydowanie na korzysc Giuli.
        • trypel Re: A co mi tam, zaryzykuje! 30.06.15, 22:22
          Od 135 KM, poza topowym wszystkie inne 4 cyl downsizingowe :)
          Dyzel tez będzie ale akurat tu Fiat nie ma się czego wstydzić
          • trypel Re: A co mi tam, zaryzykuje! 30.06.15, 22:24
            Mi to się podoba nowy mustang, nawet z tym ecoboostem 2.3 300 KM
            I tez napęd na tył i cena wręcz okazyjna
          • conveyor Re: A co mi tam, zaryzykuje! 30.06.15, 22:58
            Te 135 KM to gdzie przeczytales? Wszystkie wloskie portale motoryzacyjne podaja od 180 KM w gore. A ze 4-cylindrowe silniki to trudno, takie czasy: BMW ma tylko jeden R6 w ofercie (oprocz M3), Lexus wycofal V6 w IS-ie i zastapil R4. Trzeba doceniac to co jest.
            • trypel Re: A co mi tam, zaryzykuje! 01.07.15, 06:40
              No w gazecie kiblowej z wczoraj. Motor.
        • liczbynieklamia Re: A co mi tam, zaryzykuje! 01.07.15, 12:05
          Przy 180KM FWD miałoby nawet lepsze osiągi, przy 250 - bez różnicy (ale zużycie paliwa i miejsce w środku wciąż na korzyść FWD), powyżej AWD nadrobi straty i pogodzi oba napędy na jedną oś. Zalety napędu na tył mocno się skurczyły - promienie skrętu są podobne (to nie W123), podriftować nie daje elektronika, a na zwykłej drodze zdrowy rozsądek. Zresztą nawet BMW, tak przecież reklamujące napęd na tył, zdecydowaną większość samochodów sprzedaje z napędem na 4 koła.
          • crannmer Re: A co mi tam, zaryzykuje! 01.07.15, 13:47
            liczbynieklamia napisał:
            > BMW, tak przecież reklamujące napęd na tył,
            > zdecydowaną większość samochodów sprzedaje z napędem na 4 koła.

W jakim kraju?
            • jestklawo Re: A co mi tam, zaryzykuje! 01.07.15, 14:12
              : ))) gugiel się zaciął i chłopak jest jak niemowlę

"Auta wyposażone w xDrive stanowią ponad 60% naszej krajowej sprzedaży.[...] Jestem pewien, że rosnąca liczba dostępnych modeli z układem xDrive jest wielką korzyścią dla polskich klientów i przyczyni się do naszego sukcesu w przyszłości" – komentuje Andreas Biehler, Dyrektor Generalny BMW Group Polska.

• jestklawo Re: A co mi tam, zaryzykuje! 01.07.15, 15:07
                gdyby lamer nie ogarniał: xDrive znaczy że napęd na cztery koła jest
                • liczbynieklamia Re: A co mi tam, zaryzykuje! 01.07.15, 17:09
                  W Polsce tak jest, w USA jest podobnie, czytałem w gazecie, pewnie linka nie znajdę, ale można sprawdzić, że w USA większość BMW do kupienia od ręki to xDrive'y (a w USA dilerzy kupują na plac to, co schodzi).
                  • duze_a_male_d_duze_m Re: A co mi tam, zaryzykuje! 01.07.15, 20:57
                    Xdrive stanowi max 30% aktualnej produkcji. Tak myslę.
                  • crannmer BMW a naped na cztery kola 02.07.15, 12:23
                    liczbynieklamia napisał:
                    > W Polsce tak jest,

A gdzie indziej inaczej. Rozklad miedzy napedem na jedna, a na obie osie wha sie dosc silnie w zaleznosci od rynku i warunkow. Np. w Austrii 2/3 BMW to xDrive, ale na znacznie wiekszym rynku niemieckim tylko ok. 1/3.
                    de.statista.com/statistik/daten/studie/381128/umfrage/allrad-anteil-der-automarken-an-den-neuzulassungen-in-deutschland/
                    www.bimmertoday.de/2014/08/12/bmw-oesterreich-absatz-2014-verkaufszahlen-xdrive-allrad-anteil/
                    > w USA jest podobnie,

W to akurat smiem watpic. Albowiem swiatowy udzial napedu na cztery kola w produktach BMW wynosi ok. 1/3 i tym samym daleki jest ob absolutnej wiekszosci. Aczkolwiek ciagle wzrasta.

diepresse.com/home/motor/762250/Das-hupferte-Auto-hat-sich-gemausert
                    Liczby nie klamia.
                    • liczbynieklamia Re: BMW a naped na cztery kola 02.07.15, 16:49
                      > udzial napedu na cztery kola w produktach BMW wynosi ok. 1/3
                      Wynosił. 3 lata temu. I jak słusznie zauważyłeś ciągle wzrasta. W artykule można jednak przeczytać ciekawostkę, która potwierdza moją tezę, że kierowcy nie chcą RWD. Otóż BMW ma większy udział napędu na 4 koła niż Audi, mimo że Audi reklamuje quattro od dziesięcioleci, a BMW od dziesięcioleci chwali napęd na tył. Dlaczego tak się dzieje? W Audi w szranki z napędem na wszystkie koła staje napęd na przód, a nie na tył.
                      • jestklawo Re: BMW a naped na cztery kola 03.07.15, 08:38
                        jeśli cranmer łaskawie zgodził się, że jednak są jakieś dziwne kraje gdzie BMW większość samochodów sprzedaje z napędem na 4 koła, to wcale nie znaczy że zgadza się, że udział tego napędu w ich produkcji kiedyś wynosił 1/3. Wynosi i już. Poniał?
    • do.ki a wy tylko o jednym 01.07.15, 21:12
      Czyli o tym jak Giulia ma sie do BMW. Kogo jeszcze obchodzi BMW? Marka ceniąca sie mocno, a w sumie niespecjalna. Auta z wieloma minusami.
      Natomiast ta Giulia ciekawa jest. Ja nie potrzebuje takiego auta, nie jestem tez targetem. Jestem targetem BMW, ale akurat zdecydowanie wolałbym taka alfę. Wiec obserwuje z sympatia.
      • bunkum Re: a wy tylko o jednym 01.07.15, 21:38
        To ty tylko o jednym.

> Natomiast ta Giulia ciekawa jest. Ja nie potrzebuje takiego auta, nie jestem te
        > z targetem.

Alfa ci w dupsko z luku nie celuje i jest ci zal, pedale?

>Jestem targetem BMW, ale akurat zdecydowanie wolałbym taka alfę.

Wiec BMW trafia celnie, ale pewnie niewystarczajaco mocno.
        Pedalstwo jest przebrzydle.
      • waga170 Doki ma racje 03.07.15, 10:50
        > Kogo jeszcze obchodzi BMW? Marka ceniąca
        > sie mocno, a w sumie niespecjalna. Auta z wieloma minusami.
        Sto procent racji, nowsze BMW to goowno do n-tej potegi.
        Akurat sie tak sklada ze ja sam kiedys BMW e34 podeszlem do 600 tysiecy kilometrow. Te czasy skonczyly sie bezpowrotnie. Pozniej jedna moja wnuczka dostala ode mnie e60 a mniej wiecej w tym samym czasie druga dostala Nissana Almere za pol ceny owego BMW.
        BMW bylo w naprawach multum razy, ostatnio obudowa filtra oleju za 1200 pln bo ku... olej wyciekal przez O-ring za 28 pln, przeddtem byly rozne misfiring i inne goowna, a Nissan z przebiegiem teraz wiekszym niz owe BMW NIE BYL U JAKIEGOKOLWIEK MECHANIKA OD NOWOSCI ANI RAZU I WIEM ZE JESZCZE DLUUUUGO NIE BEDZIE!
    • romantyk999 Re: A co mi tam, zaryzykuje! 02.07.15, 13:57
      Piękny samochód :) Szerokiej drogi i wspaniałych przeżyć 500 konnej maszyny;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka