Dodaj do ulubionych

co na dolewkę do mobil1 5w50?

15.09.15, 16:06
tak wyszło, że nie zamówiłem oleju i już nie zdążę, a chyba kroi mi się jazda jakieś 700km a na bagnecie tylko 2 kreski nad minimum i obawiam się, że może to zejść zanim wrócę. bo to turbo benzyna i trochę zjada (na moje oko poszło jakieś 2,5 litra na 8k km).
jaki olej kupić na stacji?
Obserwuj wątek
    • schweppes1 Re: co na dolewkę do mobil1 5w50? 15.09.15, 16:32
      Jeżeli ma być to drobna dolewka, to możesz dolać KAŻDEGO oleju silnikowego. Wszystkie nowe oleje silnikowe są ze sobą mieszalne.
      • waga170 Kazdego? 15.09.15, 18:17
        Ja bym dolal kazdego ale tez syntetyka. Zwlaszcza jezeli jeszcze daleko do wymiany oleju.
        Jezeli wymiana oleju ma byc wkrotce po tej jezdzie to bym nie dolewal niczego, strata pieniedzy.
    • qqbek Dowolny... 15.09.15, 17:34
      ...o podobnej klasie lepkości przy małej dolewce.

Tak więc 5w50 najlepiej.

A już tylko i wyłącznie 5w50 jak dolewki ma być więcej niż gdzieś 1/8 pojemności układu.

Marka? Co w ręce wpadnie i będzie jako-tako markowe (nie skreślam tym samym marek własnych polskich rafinerii, które najłatwiej dostać na stacjach benzynowych).
      • schweppes1 Re: Dowolny... 15.09.15, 17:54
        Nie, nie musi być o podobnej klasie lepkości przy małej dolewce, bo wszystkie oleje są mieszalne. Nawet te do benzyny z tymi do diesla.
        • qqbek Re: Dowolny... 15.09.15, 18:37
          A czy te do benzyny różnią się czymś od tych do diesla (poza etykietą mam na myśli)?
          Bo mi zawsze wydawało się, że olej w dieslu różni się tym od oleju w silniku benzynowym, że wystarczy kilkaset kilometrów, żeby nabrał ciemnej barwy (a w benzyniaku bywa tak, że jeszcze po 2000km od wymiany olej nie jest jeszcze zupełnie brązowy).
          • who_cares Re: Dowolny... 15.09.15, 20:27
            Do diesla z DPF musi być olej z niską zawartością popiołów.
            • qqbek Re: Dowolny... 15.09.15, 21:32
              A to nie wiedziałem. Diesla już lata całe nie prowadziłem, a posiadać nigdy nie posiadałem. Ale czy to nie oznacza, że do diesli olej ma ciut gorsze właściwości smarów chyba, bo sadza to przecież grafit a ten właściwości smarne ma wyśmienite?
              • qqbek Re: Dowolny... 15.09.15, 21:33
                Smarne a nie smarów rzecz jasna.
                Autokorekta się udzielić raczyła.
                • who_cares Re: Dowolny... 17.09.15, 09:43
                  Zgadza się i dlatego oleje do DPF mają gorsze parametry lepkościowe w wysokich temperaturach - standardem w tej klasie jest 5W30 ....
    • 4slash Re: co na dolewkę do mobil1 5w50? 16.09.15, 09:59
      Masz zużycie oleju na poziomie 300 ml na 1000 km, to bardzo dużo.
      Czy to wina zużytego silnia o przebiegu ponad 300 000 km czy ten tak ma?
      W wielu przypadkach zmiana klasy oleju powoduje zmniejszenie zużycia oleju ale niektóre na to nie reagują lub jest to niedopuszczalne.
      • trypel Re: co na dolewkę do mobil1 5w50? 16.09.15, 10:06
        jesli to uturbiona benzyna czesto goszcząca na czerwonym polu to zużycie jaknajbardziej realne.
        Ja bym sie zastanowił nad przejsciem na agipa 10w60. Cenowo wypadnie chyba tak samo jak mobil1 a znika go zdecydowanie mniej.
      • trypel Re: co na dolewkę do mobil1 5w50? 16.09.15, 10:06
        jesli to uturbiona benzyna czesto goszcząca na czerwonym polu to zużycie jaknajbardziej realne.
        Ja bym sie zastanowił nad przejsciem na agipa 10w60. Cenowo wypadnie chyba tak samo jak mobil1 a znika go zdecydowanie mniej.
      • qqbek Re: co na dolewkę do mobil1 5w50? 16.09.15, 10:19
        Eee - jak miałem Opla to też tyle (około 200-250ml na tysiąc km) oleju brał i znajomi posiadający podobne auta dziwili się, że "tak mało".
        W instrukcji obsługi od Opelka stało nawet, że producent dopuszcza do 800ml/1000km.
        • trypel Re: co na dolewkę do mobil1 5w50? 16.09.15, 10:25
          miałem astrę 1.4 16V byłem wtedy młodym gniewnym i zasadniczo biegi zmieniałem przy 6000 obr :)
          tez brała. Dużo. Dopóki za radą goscia w serwisie nie przeszedłem na mobil1 5w50, od tego momentu od wymiany do wymiany zero dolewek, potem auto kupiłem prywatnie od firmy, jezdziła żona, potem zamontowałem gaz, i jak sprzedawałem pzy 270 tys km to dalej na mobil1 nie brał ani grama miedzy przeglądami.
          Naprawdę od oleju dużo zależy.
          • qqbek Re: co na dolewkę do mobil1 5w50? 16.09.15, 11:23
            No w momencie, w którym ja swoją Astrę kupiłem poprzedni właściciel już dawno "przyoszczędził" i lał 10w40 do niej (dopuszczony co prawda przez instrukcję, ale zalecany był zdaje się w pierwszej kolejności 5w30), co niejako (po 60.000km na 10w40) wykluczało powrót do syntetyka. Wiem, że ludzie polecają 5w40 albo nawet 5w50, bo wtedy na ciepłym silniku silnik jest szczelniejszy i nie ma takiego "przepału".
            • trypel Re:to potwerdza kwestię wiary :) 16.09.15, 12:00
              ja wierzę w militeca a Ty w to że wlanie dobrego syntetyka po 60 tys na gorszym oleju coś zepsuje :)
              ja w kazdym leje najlepszy możliwy i jeszcze nic mi sie nie rozszczelniło, nie zepsuło ani nie wybuchło :)
              • qqbek Re:to potwerdza kwestię wiary :) 16.09.15, 12:39
                No ja dwa auta z Vanosami wyeliminowałem spośród oglądanych (przed kupnem) po lekturze zawieszek po ostatniej wymianie oleju :P
                32 zawory, 4 wałki rozrządu (a przecież M62/N62 mają podwójne vanosy - czyli zmienne fazy też wydechu)... i ktoś leje 10W40 półsyntetyczny.
                Co do psucia czegoś - po prostu 60.000 to był deklarowany przez sprzedającego przebieg na gęstszym oleju - a kto go wie, czy i trzy razy tyle nie "fruwał"? Dla świętego spokoju zostawiłem 10w40 i nie miałem z tym najmniejszego problemu.
            • tdf-888 Re: co na dolewkę do mobil1 5w50? 19.09.15, 16:49
              mnie 5w50 polecił gostek z aso volvo w waw, gdy mu opisałem swoje auto, przez telefon.
              no nic, przed wyjazdem odżałowałem marżę i kupiłem na dolewkę litr oleju w auchan (tego co zalewam mobil1 peak life), dolałem tak 2/3 butelczyny, na oko.. na stację obok pb 95 4.36/l i w drogę.
              i o zdziwko pytowałem go niemal jak zwykle a spalił mniej, bo 88l na 495 mil. chyba że to na remontach - przewężeniach za ciężarówkami ograniczył spalanie.
          • tdf-888 Re: co na dolewkę do mobil1 5w50? 19.09.15, 16:56
            jaw lexie mając wolnossącego 2jz-ge obiłem 30-35 kkm co 2 latka i co tyle zmieniałem olej. też nic nie ubywało.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka