bananarama-live 30.10.15, 06:06 Podpisujecie opony i zakładacie je na te same miejsca ? Po pewnym przebiegu nalezy je zamieniać miejscami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
galtomone Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 06:41 Żeby się równo ścierały. Zwykle te na osi napędzane ściraja się szybcie od tych, które tylko się tocza. Poza tym często sa takie zalecenia producenta auta. Np. w mojej książce serwisowej pisze jak byk by zamieniać kola miedzy osiami co 7500 mil. A ze często ma się dwa komplety oponkol to skad będziesz po kilku miesiącach wiedzieć które były z przod/tylu i po której stronie (jeśli sa nie kierunkowe)? Po do się podpisuje. Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 06:59 Nie zawsze "nalezy" opony zamieniac miejscami. Nie wszyscy producenci samochodow to zalecaja, takze nie wszystkie opony tak da sie zamienic. Ja tam nie zamieniam, nie zalezy mi na "rownym scieraniu". Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 07:11 A czy ja napisałem, ze ZAWSZE należy opony zamieniać i ze KAZDY producent zaleca takie działanie? Czepiasz się czegos, czego w moje odp. nie ma.. A tak z ciekawości - skoro nie zawsze należy opony zamieniać... to kiedy/dlaczego nie należy? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 07:47 jak są różnego rozmiaru z przodu i z tyłu, coraz wiecej modeli Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 09:58 No tak... to dość ocywiste, ze jak rozmiary sa rozne to ich nie zamieniasz i mimo wszystko takich aut jest nadal znacząco mniej niż takich gdzie rozmiar 4 opon jest taki sam. Mnie w pytanie chodzilo wlasnie o ta standardowa sytuacje - wszystkie opony takie same, dlaczego ich nie rotować przod/tyl? Wydaje mi się, ze taka zamiana to raczej plusy niż minusy. Tzn. może pomoc (wlasnie rowne scieranie się opon i nie zostajemy np. z lysym przodem , który plywa i dobrym tylem) a raczenie nie może w niczym zaszkodzić. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 09:14 Jezeli w zimowkach przy przednim napedzie znacznie zurzyjesz opony z przedniej osi to nie powinienes przekladac ich na tyl... przez pierwsze 1-2 sezony mozna tak wyrownywac ale pozniej to proszenie sie o klopoty... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 10:00 Nigdy nie mailem az takich roznic w glebokosci bieznika. Co sezon, od lat, w każdym aucie to zamieniam (przy okazji wymiany kol/opon - sezon) przod z tylem i zawsze jest OK a opony w miare równo zużyte. Jak wymieniam na nowe to 4 szt. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Z cyklu - w jakim celu :] 04.11.15, 16:27 Jak wymieniam na nowe to 4szt. i to po maks 6 sezonach i zawsze sie dziwia gdy im zostawiam stare, ze takie prawie nowki im zostawiam z 5-6mm bieznika... a dla mnie juz sa za slabe i w zimie nie zamierzam na nich dluzej jezdzic... roznica po 2-3 sezonach zamieniania a pozniej juz nie robi sie ok 1mm miedzy przodem a tylem... aha jazda z zimowkami z 5mm lub mniej na tyle uwazam za zbedne ryzyko... Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Racja 04.11.15, 16:33 Im mniej bieznika, tym opona twardsza , a twardsza = lipa Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 17:47 A czy ja napisałem, ze ZAWSZE należy opony zamieniać i ze KAZDY producent zaleca takie działanie? Czepiasz się czegos, czego w moje odp. nie ma.. nie, królu, to ty się czepiasz. Podważam tylko sensowność ogólnego podpisywania opon. > A tak z ciekawości - skoro nie zawsze należy opony zamieniać... to kiedy/dlaczego nie należy? Nie wiem. W ogóle nie widzę sensu zamieniania. Nie jest tak, że opony bardziej zużywają się na osi napędzanej. To zależy. Ja akurat preferuję samochody, w których obie osie są napędzane, ale generalnie bardziej w obecnych samochodach zużywają się opony na przedniej osi, bo to przednia oś jest zwykle napędzana, hamowana i kierowana. Tylna faktycznie tylko się toczy. Przyznaję jednak, że z nowym samochodem kupuję dwa komplety opon. Te dwa komplety wystarczają na ok. 100000 km, czyli na cały okres użytkowania samochodu. Potem zmieniam auto. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z cyklu - w jakim celu :] 31.10.15, 08:22 do.ki napisał: > nie, królu, to ty się czepiasz. Nie, Ty! > Podważam tylko sensowność ogólnego podpisywania > opon. Co jest dziwne, ale wytłumaczone przez dalszy ciąg Twej wypowiedzi... > Nie wiem. W ogóle nie widzę sensu zamieniania. Nie jest tak, że opony bardziej > zużywają się na osi napędzanej. Nie wiem czym jezdziles, ale w moich autach FWD zawsze po sezonie opony z przodu były bardziej starte niż te z tylu - czym to zatem wytlumaczyc? I czy w związku z tym, przy ich zakładaniu na kolejny sezon nie warto jednak ich zamienic miejscami. Dodam jeszcze, ze winstrukcji dla użytkownika obecnego AWD/4WD stoi jak WÓŁ o tym jak rotować kola. Dla modeli FWD (oczywiście dot opon nie kierunkowych): Te, które były przodu ida na tyl. Tyl idzie na przod dodatkowo zamieniony stronami Mniej więcej tak (www.google.pl/search?q=lexus+rx300+recommended+tyre+rotation&safe=off&rls=com.microsoft:en-GB:IE-Address&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAWoVChMIiNeOw5XsyAIVxu0UCh1RhQkj&biw=1920&bih=955#imgrc=qGE6wMAz_kCt0M%3A) - nie chce mi się skanować książki serwisowej. DLa RWD i 4WD odwrotnie - tyl idzie na przod (bez zmian strony), przod na tyl ale dodatkowo lewa na prawa i odwrotnie. Ww. dotyczy opon Goodyear (Dunlop w tej samej książce tego nie wymaga). Ale w samych czynnościach serwisowych co 5 tys mil stoi jak byk - Rotate tyres. Po co producent opon/auta by to zalecali bez potrzeby? > To zależy. Ja akurat preferuję samochody, w któ > rych obie osie są napędzane, ale generalnie bardziej w obecnych samochodach zuż > ywają się opony na przedniej osi, bo to przednia oś jest zwykle napędzana, hamo > wana i kierowana. Tylna faktycznie tylko się toczy. I daltego miedzy oponami widziałem wyraźnie roznice. Jak jezdzilem Previa (RWD) to już az tak widocznych roznic w zużyciu - przod tyl nie było, choc teraz (4wd) przod znow zużywa się jakby ciut bardziej niż tyl (jednak więcej hamuje, skreca, itd.) - ma prawo. Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Z cyklu - w jakim celu :] 31.10.15, 08:49 galtomone napisał: > Nie wiem czym jezdziles, ale w moich autach FWD zawsze po sezonie opony z przod > u były bardziej starte niż te z tylu - czym to zatem wytlumaczyc? Toż piszę. Tym, że przednie koła są hamowane i kierowane. Napędzanie ma mniejsze znaczenie, no chyba że kierowca lubi palić gumę spod światel. > Dodam jeszcze, ze winstrukcji dla użytkownika obecnego AWD/4WD stoi jak WÓŁ o t > ym jak rotować kola. Wiem. Niech sobie stoi. Nawiązując do tego, co napisałem poprzednio: jeśli już wymieniam opony (zdarzyło się kilka razy), to najczęściej z powodu uszkodzenia którejś. Wtedy z definicji muszę wymienić także drugą oponę na tej samej osi, a potem już tak zostawić, żeby zachować na jednej osi opony o podobnym stopniu zużycia, co moim zdaniem jest o wiele bardziej istotne niż regularne rotowanie opon. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Ciekawostka 31.10.15, 13:01 Nie wiem czy wiesz, ze w UK nie jest wymagane posiadanie opon o identycznym bieżniku na jednej osi. Widzialem MISZCZuF co mieli 4 rozne opony :-) Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 07:14 Nie podpisuję. Jeżdżę cały czas na tych samych oponach. Zdejmuję tylko na wyważenie i wracają na swoje miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 07:48 ja nie podpisuję. Podpisuje gumiarz. Jego sprawa. Ja tylko wymagam żeby odwrotnie niż trzeba zawsze lepsze dawał mi na przód. Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 15:25 Lepsze powinny byc na tyle, niezależnie od napędu. Chcesz zeby zadek cie wyprzedził Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 15:32 Trudno by cię tył wyprzedził jak na łysym przodzie nie ruszysz z miejsca. Ja tez zawsze lepsze dawałem na przód (nie miałem aut RWD poza Previa) i nigdy mnie tył nie wyprzedzał Różnice miedzy oponami (przod/tyl) po jednym sezonie czyli dla mnie jakichś 15kkm nie sa tak duże, żeby było takie ryzyko tak rożnej przyczepności. Ale jak się nie zamieni opon to po kolejnym sezonie już mogłaby być... Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 15:40 Nie możemy wzorować sie na tobie, bo tobie udało się. Zasada jest jedna - lepsze na tył Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 15:57 CZY GLUPIA, CZY MADRA - NIE WAZNE... Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 16:03 bananarama-live napisał: > Nie możemy wzorować sie na tobie, bo tobie udało się. > Zasada jest jedna - lepsze na tył A jak mam z tyłu inne niż z przodu? Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 17:48 Zgroza. Nie wiem skąd wziąłeś tę zasadę. Proszę wytłumacz. Ja znam inną zasadę. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 16:33 Lepsze z przodu zakładam z jednego konkretnego powodu - aquaplanning. Wole żeby mnie tył wyprzedził niż popłynąć na kałuży A zasady mam w dupie Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 17:50 > Ja tez zawsze lepsze dawałem na przód (nie miałem aut RWD poza Previa) I dobrze robiłeś, i tak powinno być. Lepsze na przód, a @bananarama-live bzdurzy. Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live cyt 30.10.15, 17:59 "Lepsze opony na przód czy na tył? Opinia ADAC Niemiecki ADAC również postanowił sprawdzić, na które koła powinno się montować opony z lepszym bieżnikiem jeśli już nie mamy wyboru. Według ADAC za utrzymanie pojazdu na prostej czy na zakrętach najbardziej odpowiadają koła tylnego zawieszenia. Opony z większym bieżnikiem zamontowane na tylnym zawieszeniu zapewniają utrzymanie prezycyjnego toru jazdy i uniknięcie nadsterowności. Jeśli jednak profil na przednich oponach będzie mocno wyeksploatowany, może pojawić się podsterowność. ADAC proponuje, by w przypadku posiadania tylko dwóch opon z lepszym bieżnikiem montować je na koła tylne, niezależnie od tego czy nasze auto napędzane jest przez przednie, tylne czy wszystkie cztery koła." Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: cyt 30.10.15, 19:49 Montujesz opony na zawieszeniu? Brawo ty! Rozwiązałeś problem masy nieresorowanej tym samym! Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone NIE WIERZE!!!!! 31.10.15, 08:26 bananarama-live napisał: > Według ADAC za utrzymanie pojazdu na prostej czy na zakr > ętach najbardziej odpowiadają koła tylnego zawieszenia. Daj jakiegoś linka bo nie wierze, ze ADAC takie bzdury przeczące fizyce publikuje!!!!! Od kiedy to wieksza sila przy hamowaniu dzila na tyle kola???????? I biorac te bzdure pod uwagę cala reszta już jest nieistotna. Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: NIE WIERZE!!!!! 31.10.15, 08:45 Po prostu autor cytatu coś przeczytał, ale nie udało mu się zrozumieć co czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: NIE WIERZE!!!!! 31.10.15, 08:58 Chodzi o zmiane kierunku, nie o hamowanie. www.adac.de/infotestrat/reifen/profil-kauf-und-montage/gute-nach-hinten/default.aspx?ComponentId=28363&SourcePageId=49474 Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: NIE WIERZE!!!!! 31.10.15, 13:03 Kolega wyżej napisal, ze chodzi o hamowanie, co jest wierutna bzdura. A co do zmiany kierunku... hmmm... Jak skrecasz i hamujesz to tez więcej dostają opony z przodu. Jedyna sytuacja gdzie przy skrecaniu bardziej po duzpie dostaje tyl to jak masz RWD i dodajesz gazu w zakrecie. Przynajmniej tak mi się wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: NIE WIERZE!!!!! 31.10.15, 09:58 Nie było o zatrzymaniu ale o utrzymaniu. Tak więc to ty popełniłeś bzdurę. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: NIE WIERZE!!!!! 31.10.15, 10:19 W tekscie ADAC jest mowa o „Spurwechsel“ czyli o zmianie toru/kierunku jazdy. Przykladem moze byc szybkie ominiecie przeszkody, co grozi poslizgiem kol tylnych gdy maja gorsza przyczepnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: NIE WIERZE!!!!! 31.10.15, 13:05 Tylko jak słabiej trzyma cie przod to niczego nie ominiesz, bo wystapi podsterowność. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z cyklu - w jakim celu :] 31.10.15, 08:24 Tez tak sadze. Niech zalozy lyse na przod i dobre na tyli i odwrotnie. (przykład ekstremalny) Tak jak pisałem, ciężko wpaść w poślizg jak się nie da ruszyc z miejsca (i skrecac). Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Z cyklu - w jakim celu :] 31.10.15, 10:12 Ale wpaść w poslizg przy omijaniu przeszkody bo ma się wujowe opony z tyłu już jak najbardziej. Zamiast patrzeć które lepsze trzeba mieć dobre. Nigdy nie zamienialem opon na osiach. Ale to może wynikać z mojej jazdy. Nie widziałem znaczących różnic w zużyciu po sezonie pomiędzy osiami. Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Mówisz tak z przekory 31.10.15, 11:06 Rozsądni w tym wątku, maja na mysli 4 opony nadające się do jazdy, z czego 2 są gorsze. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Doki nie masz racji na sliskim 31.10.15, 09:19 Lepsze na tyl daje sie nie po to zeby lepiej hamowal i lepiej skrecal, tylko zeby podczas tych manewrow lepiej utrzymywal tor jazdy. Zeby nie zarzucal tylem. Ktora os napedzana czy obydwie - nie robi tu roznicy. Pomysl ze jedziesz po sliskim samochodem ktory ma tylko jedna os hamowana, na przyklad wskutek awarii. Wolalbys hamowac tylko tylem czy tylko przodem? Moze pomysl o tym na przykladzie motocykla hamowanego na sliskim? Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki hau hau hał 31.10.15, 12:06 W ferworze dyskusji sam doznałem zaćmienia. Nie kwestionuję, że "lepsze", czyli mniej zużyte opony powinny iść na tył, tylko @bananarama-live trochę przegiął ze skrotem myślowym. > Pomysl ze jedziesz po sliskim samochodem ktory ma tylko jedna os hamowana, na p > rzyklad wskutek awarii. Wolalbys hamowac tylko tylem czy tylko przodem? Tu stopień zużycia opon nie ma znaczenia. Próbowałeś kiedyś zatrzymać samochód tylko ręcznym hamulcem, który działa na tylną oś? Za hamowanie zawsze odpowiada głownie przednia oś. > Moze pomysl o tym na przykladzie motocykla hamowanego na sliskim? Jeżeli motocykl ma ABS, to problem jest mniej istotny. W ogóle hamowanie motocyklem na śliskim na łuku to karkołomna propozycja. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: hau hau hał 31.10.15, 12:55 > > Wolalbys hamowac tylko tylem czy tylko przodem? > > Tu stopień zużycia opon nie ma znaczenia. Próbowałeś kiedyś zatrzymać samochód > tylko ręcznym hamulcem, który działa na tylną oś? Za hamowanie zawsze odpowiada > głownie przednia oś. Za hamowanie tak, przednia, ale za utrzymanie toru jazdy tylna. Widziales kiedys fishtailing osi przedniej? Moje pytanie bylo rodzajem podpuchy, jezeli czujesz temat przy braku hamowania tylnej osi to powinienes tym bardziej czuc temat przy utracie przyczepnosci (zablokowaniu) kol tylnych bo sa lyse i hamowaniu tylko przednimi bo sa nowe. Co do hamowania tylko recznym na tylna os to zawsze w czasie takiego hamowania jechalem prosto jak po sznurku, nie zarzucalo mnie tylem. A samochod to dwa motocykle jeden obok drugiego:) W ogole to w dzisiejszych czasach ta dyskusja jest raczej akademicka. Ale kiedys przed oponami radialnymi i kiedy ulice byly z kostki bazaltowej gladszej niz psie jaja a drogi byly z wyszlifowanego na polysk agregatu cementowo-kamiennego w ktorym w czasie deszczu samochod odbijal sie jak w lustrze, lepsze opony na tylnej osi niejednemu uratowaly skore. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Doki nie masz racji na sliskim 31.10.15, 13:06 waga170 napisała: > Lepsze na tyl daje sie nie po to zeby lepiej hamowal i lepiej skrecal, tylko ze > by podczas tych manewrow lepiej utrzymywal tor jazdy. Tyle, ze wtedy masz dużo gorsza kontrole nad przodem, może wystapic podsterowność o marnym hamowaniu nie wspomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Doki nie masz racji na sliskim 31.10.15, 13:45 A czemu nie kupisz kompletu (4 sztuk) na raz? Wtedy to nie ma znaczenia. Masz 4 lata spokojnej jazdy. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Doki nie masz racji na sliskim 31.10.15, 15:40 samspade napisał: > A czemu nie kupisz kompletu (4 sztuk) na raz? Wtedy to nie ma znaczenia. Masz 4 > lata spokojnej jazdy. ???? forum.gazeta.pl/forum/w,20,159160249,159161441,Re_Z_cyklu_w_jakim_celu_.html Gdybym ich nie rotowal, to pod 2-3 sezonach mialbym dwie opony średnio zużyte i 2 do wyrzucenia. To jaki ma to sens? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Doki nie masz racji na sliskim 31.10.15, 15:47 To musisz bardzo agresywnie jeździć. Opony dom wyrzucenia po 2 sezonach? Albo robisz dużo dużo kilometrów albo jezdisz ostro. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Doki nie masz racji na sliskim 31.10.15, 22:59 Albo robie ostro dużo kilometrow. Tak czy siak, po dwóch sezonech nie zmieniania przodu z tylem, roznice bylyby odczowalne (w zużyciu) a tak nie sa i chyba o to chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Doki nie masz racji na sliskim 01.11.15, 10:07 Wiec skoro tak jeździsz to dla bezpieczeństwa powinieneś zmieniać opony częściej. Zamiast robić jakieś dziwne manewry z przekładniem opon. Od tego nie przybędzie zjechanego bieżnika. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Doki nie masz racji na sliskim 01.11.15, 17:28 samspade napisał: > Wiec skoro tak jeździsz to dla bezpieczeństwa powinieneś zmieniać opony części > ej. Teoretycznie mozna kupowac nowe co tydzien, tylko po co? Ja rzeciez nigdzie nie napisalem, ze jezdze na lysych. Napisalem tylko, ze widze po jednym sezonie (lato/zima) roznice miedzy przodem a tylem a gdzieki rotacji nie jest to problem, bo w sumie wszystkie 4 zuzywaja sie rownomiernie. Gdybym nie zamienial to (co chyba oczywiste) ta roznica miedyz przedm a tylem by rosla I faktcznie zaczela by byc odczowalna. Nie chcesz/ nie masz potrzeby - nie rotuj - nie ma obowiazku. Ja rotuje i jak dotad nie odczowam z tego powodu zadnych minusow a widze, ze sa plusy. > Zamiast robić jakieś dziwne manewry z przekładniem opon. Dlaczego dziwne skoro sa zalecene przez producentow opon i aut? Przeciez nie wymyslam jakiejsc magii. Zauwazam tylko, ze ma to sens w moim przypadku. Jesli po sezonie letnim wszystkie twoje opony sa identycznie starte to faktycznie zamiana przod tyl jest bez znaczenia. > Od tego nie przybę > dzie zjechanego bieżnika. Nie ma przybyc, bardziej starta opona ma sie scierac mniej. Przeciez z teog nie wynika ze jest NADMIERNIE zuzyta. A to twoje zdanie by sugerowalo. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Doki nie masz racji na sliskim 01.11.15, 19:57 Moje zdanie nic nie sugeruje. Stwierdzam tylko oczywiste fakty. Musisz ostro jeździć skoro po 2 latach miałbyś opony do wyrzucenia. A co do moich opon to te na przedniej osi zużywają się bardziej. Nie rotuje. Przyjmuje argumenty tych którzy mówią żeby lepsze szły na tył. A moje przednie są w na tyle dobrym stanie ze nie obawiam się ze wyjadę z drogi czy pasa. Zresztą podsterownosc jest łatwiejsza do opanowania. Odpowiedz Link Zgłoś
do.ki Re: Doki nie masz racji na sliskim 31.10.15, 15:25 galtomone napisał: > Tyle, ze wtedy masz dużo gorsza kontrole nad przodem, może wystapic podsterowno > ść o marnym hamowaniu nie wspomnę. Podsterowność łatwiej opanować. Wystarczy zdjąć nogę z gazu/lekko przyhamować. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Doki nie masz racji na sliskim 31.10.15, 15:44 do.ki napisał: > Podsterowność łatwiej opanować. Wystarczy zdjąć nogę z gazu/lekko przyhamować. Z mojego doświadczenia (może za mao przjechalem a może dziwnie jezdze) jednak podsterowność trafia mi się znacznie częściej niż nadsterowność. Tzn. ze 2 -3 raz jak swiadomie przgialem pale, to tyl zaczal mnie wyprzedzać (nie licząc zabaw na sniegu - ale tych nie biore pod uwagę). Za to już kilka razy w roznych autach przod wyjezdzal mi z zakrętu - w mojej ocenie, do tego trzeba dużo mniej niż do nadsterowności. Gdybym mial wtedy gorsze opony z przodu to nie wiem czy utrzymalbym sie nadal na drodze. Dlatego wole robic tak jak do tej pory. + tak jak już pisałem - jeśli przod w FWD zużywa się szybcie (a raczej się zużywa) to w moim wypadku po 2-3 sezonach mialbym dwie opony do wyrzucenia i dwie serdnio dobre (tyl). A tak jezdze 4-5 i zmieniam 4. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Doki nie masz racji na sliskim 31.10.15, 16:00 I sprawa wyjaśniona. Jezdzisz po prostu szybko. Jak bez rotacji jeżdżę 4 lata na komplecie. Tyle że jeżdżę tylko plus vat. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Doki nie masz racji na sliskim 31.10.15, 23:01 A ja wg wskazan GPS. Poza autostrada. Może na moich drogach więcej zakretow? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Doki nie masz racji na sliskim 01.11.15, 10:12 Jakie znaczenie ma według czego jedziesz? Jeździsz szybko i agresywnie skoro wyciąga ci przód. A może popełniasz jakieś błędy? Nieważne. Mam nadzieje ze nie zemści się na tobie zakładanie szmat na tył. Bo uciekający przód łatwo jest opanować. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Dopowiadasz sobie fantazne 01.11.15, 17:31 samspade napisał: > Mam nadzieje ze nie zemści się na tobie zakładanie szmat na tył. Mialbys racje gdby bylo jak piszesz. Nie wiem dlaczego fantazujesz na ten temat I wysnowasz jakies dziwne wnioski o szmatach na tyl. Powinienes dopisac jeszcze, ze moze niepotrzebnie oszczedzam kupuja nie tylko bieznikowane opony ale dodatkowo uzywane. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Dopowiadasz sobie fantazne 01.11.15, 19:47 Fantazjuje? Raczej wyolbrzymiam. Bo musisz ostro jeździć ze rotujesz oponami żeby po 2 sezonach ich nie wyrzucać. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Dopowiadasz sobie fantazne 01.11.15, 19:55 NIe sadze zebym jezdzil ostro, pewnie jestem biedakiem, ktory uzywa marnych opon w autach ze zniszczonym zawieszeniem. Ja po prostu widze roznice miedzy osiami w tym jak scieraja sie moje opony. Skoro widze to ligicznym krokiem dla mnie jest ich rotacja zeby scieraly sie w miare rowno. Skoro rotacje taka zalecaja tez producenci aut i opon tzn. ze nie jest to calkiem bezpodstawne. I tyle. Nie chcesz, nie rotuj - nie ma obowiazku. Zas pisanie na tej podstaie, ze musze zakladac na jedna os szmaty jest albo manipulacja albo zupelnie blednie wyciagnietym wnioskiem. Z mojej strony tyle, bo to zaczyna byc bicie piany.... Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live :-) 31.10.15, 17:29 To ile ty jeździsz jednym autem,skoro masz takie doświadczenie - lacze zmieniasz co 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: :-) 31.10.15, 23:01 bananarama-live napisał: > To ile ty jeździsz jednym autem,skoro masz takie doświadczenie - lacze zmienias > z co 5 lat. 100 lat Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live 1-2 01.11.15, 06:58 debilne odpowiedzi i stajesz się niewiarygodny, nie warty rozmowy. Musisz zmienić nick i próbować jeszcze raz :] Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: 1-2 01.11.15, 08:15 Nizej zadalem Ci bardzo konkretne pytanie. I ciagle nie ptrzymalem konkretnej odpowiedzi. A to znaczy, ze nie jestes to po to by wymieniac sie argumentami tylko trollowac. Odpowiedz na to o co pytam (nie wymijajaco tylko wprost) to bedizemy dacac dalej. Na razie to nie ma o czym dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
jestklawo Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 08:26 bananarama-live napisał: > Po pewnym przebiegu nalezy je zamieniać miejscami. należy? Jeśli z tyłu ma być lepsza opona (zmniejszenie utraty przyczepności osi nienapędzanej), a przednie się zużywają szybciej (intensywność pracy osi napędowej) , to będziesz zakładał te gorsze (bardziej zużyte) na tył? CBDU Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 13:39 JA MYSLE, ZE Z PRZODU I Z TYLU POWINNY BYC ROWNIE DOBRE, MOZLIWIE NAJLEPSZE... Odpowiedz Link Zgłoś
hutchence Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 10:28 Może się powtarzam ale... spier... debilu. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 13:41 PYTANIE POWINNO BRZMIEC - DLACZEGO GUMIARZE NIE ZAMIENIAJA ICH MIEJSCAMI... ALE CZY NAPEWNO SIE POWINNO... ? Odpowiedz Link Zgłoś
apodemus Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 16:04 Opony podpisuję i przy każdej wymianie zamieniam miejscami, tzn. "przednie" wędrują na tył, a "tylne" na przód. "Prawostronne" zostają po prawej, "lewostronne" po lewej, więc zawsze toczą się w tym samym kierunku (zimówki nawet powinny, bo mam kierunkowe). Po co? Żeby się równo zużywał cały komplet. Oszczędzam sobie w ten sposób dylematów, czy "lepsze" zakładać na przód, czy na tył :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 17:06 Oczywiście masz rację, ale przeczytaj mój post i pomyśl. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 18:36 Jezeli opony nie sa kierunkowe i jezeli je przekladasz, to zasada jest taka ze tylne ida na przod po tej samej stronie samochodu aprzednie ida na tyl po przekatnej. A dlaczego, wytlumaczyles juz sobie sam > Po co? Żeby się równo zużywał cały komplet. Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 18:40 Poza tym, niektóre auta mają tendencję do ząbkowania opon. Taka rotacja uzdrawia je. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 19:07 Uzyles slowa "rotacja" ktore wzielo sie stad ze kiedys opony przekladalo sie dookola samochodu o jedna pozycje dalej, lacznie z zapasowym. Komplet to bylo 5 opon. Mialo to pewien feler bo wychodzilo tak ze na jednej osi spotykaly sie opony ktore byly przedtem na roznych osiach, czyli byly zuzyte kazda w inny sposob. Metoda podana przeze mnie powyzej nie uwzglednia zapasowego (dojazdowki) i zapewnia ze kazda os ma opony zuzyte podobnie, na przyklad obie pozabkowane pojda na przod a nie tylko jedna. W niektorych samochodach przekladanie nie jest w ogole potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 19:20 Pozabkowane laduja od razu w kupie oponiarskiego zlomu, a nie "ida na przod", waga170. Nie wypisuj bredni. Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 19:29 To musiałbyś co 10 tys km zmieniać opony na nowe Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 19:32 Widze ze po pierwsze jestes rozeznany w temacie a po drugie masz duzo wolnego czasu, wiec poprosze o pomoc, bo nie moge tego znalezc w sieci. Jak powinna wygladac rotacja opon w Studebaker US6 jak dwie przednie sie troche zuzyly? Kombinowac cos czy wyrzucic na zlom wszystkie 10 opon? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 19:46 A to zależy czy wersja 6x4 czy 6x6 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Z cyklu - w jakim celu :] 30.10.15, 19:57 Od razu uprzedzam ze "kup dwie nowe na przod" odpada ze wzgledu na regule "lepsze zawsze z tylu":) Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Z cyklu - w jakim celu :] 31.10.15, 08:27 Tylko auta z zepsutym zawieszeniem maja takie tendencje. Odpowiedz Link Zgłoś
hutchence Ludzie, przecież to Troll... 31.10.15, 12:18 ... następne wcielenie misiaczka. Po co wchodzicie z tym idiotą w konwersację? Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: Ludzie, przecież to Troll... 31.10.15, 14:52 Sam to wymyśliłeś ? Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Ludzie, przecież to Troll... 01.11.15, 17:54 a co ty chcesz od misiaczka? wyzywanie od troli to obciach Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Do autora = - pytanie 31.10.15, 15:46 Skoro wg Ciebie to bez sensu (rotowanie opon) to dlaczego w instrukcji wielu aut sa takie zalecenia? Sa to także zalecenia producentow opon. WHY? Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: Do autora = - pytanie 31.10.15, 15:49 Bez sensu jest opisywanie opon żeby założyć je na te same miejsca. Nie zaczaiłeś . Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Do autora = - pytanie 31.10.15, 23:02 Opisywane sa po to by nie zalozyc je na te same miejsca - nie zaczailes? Dodam, ze nie odpowiedziales na moje pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: Do autora = - pytanie 01.11.15, 02:16 Najpierw przeczytaj treść mojego wątku,pomyśl i zadaj pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: Do autora = - pytanie 01.11.15, 08:34 Jestes taki głupi, czy się zgrywasz ? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Odpowiedzcie galtomone 01.11.15, 17:32 Sa takie tabletki jak wszystko opada. Moze lyknij? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Do autora = - pytanie 01.11.15, 17:31 Pytanie ciagle stoi i konkretnej odpowiedzi wciaz brak... Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Zkuta pało ... 01.11.15, 18:28 w którym miejscu napisałem ze rotacja opon jest bez sensu? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zkuta pało ... 01.11.15, 19:37 Po pierwsze jak juz to zAkuta, a po drugie w ten sposob to sobie mozesz do rodzicow mowic skoro tak cie wychowali. Żegnam bez żalu. Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live W końcu ... 02.11.15, 14:22 sam najlepiej wiesz, jaka jesteś pała. Odpowiedz Link Zgłoś
oixio opona pokazuje 01.11.15, 21:20 Zużywana opona mówi o ewentualnych błędach na kole. Wskaże: - błędy w geometrii; - błąd w zbieżności; - błąd amortyzatorów; - niewłaściwe ciśnienie; - niewyważenie; itp ... Każde nienormalne zużywanie niesie informację oraz przyczynia się do szybkiego zużywania opony i zwiększonego zużycia paliwa. Ważne jest to odpowiednio wcześnie zauważyć. Zamieniając opony tracimy tak cenną informację. Zamieniając przy supersprawności - nic nowego się nie dzieje - brak sensu. Opona, która pozostaje na swoim dotychczasowym miejscu jest już dopasowana do jezdni. Przekładając w inne miejsce musi nastąpić okres ścierania niewłaściwych mikronierówności , okres wytworzenia nowych odpowiednich dla aktualnego koła mikronierówności . To może trwać jakiś czas. W tym czasie mogą występować kłopoty z utrzymaniem toru jazdy, z przyspieszeniem czy też hamowaniem. Mój wniosek: nie zmieniać opon - tylko obserwować ich zużywanie i na tej podstawie naprawiać niewłaściwe przyczyny zużywania. Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: opona pokazuje 02.11.15, 05:56 Moim zdaniem są auta w których ząbkowanie opon następuje nawet w nowych ,sprawnych autach. Odpowiedz Link Zgłoś