matimat1 20.09.04, 08:04 Kosztuą prawie tyle samo. Co Waszym zdaniem lepiej wybrać? Link Zgłoś Obserwuj wątek
zubr_zalogowany Re: Seat Altea czy Renault Scenic ? 20.09.04, 09:31 scenic chyba troche wiekszy? Link Zgłoś
Gość: Tomek F. Re: Seat Altea czy Renault Scenic ? IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 20.09.04, 09:55 I troche mniej awaryjny od Seata. Link Zgłoś
Gość: apacz9 Re: Seat Altea czy Renault Scenic ? IP: 193.0.70.* 20.09.04, 12:08 Gość portalu: Tomek F. napisał(a): > I troche mniej awaryjny od Seata. Ciekawe skąd to wziąłeś? Po pierwsze trochę za krótko Altea jest na rynku, aby o tym przesądzać. A po drugie francuska marka słynie z awaryjności i twierdzenie, że jest mniej awaryjna od Seata jest na wyrost, aby nie powiedzieć kuriozalne. O Altei dużo Ci nie powiem bo nie jeździłem. Podoba mi się bardzo nawet i zastanawiamy się czy nie kupić dla żony. Co do Scienika to jeżdziłem i poprzednim i obecnym. Generalnie sobię chwalę, ale: nowy mamy w rodzinie dopiero do 20tyś a już irytują drobiazgi jak: skrzypiące fotele, plastiki, złazi powłoka gumowa (taka cieniutka warstwa), z podłokietników i rączek. Fotele takie sobie, wychyla się na zakrętach i nieco buja przy hamowaniu. W środku w miarę wygodny i duży. Ładne lakiery metaliczne :) Wszystko zależy czego oczekujesz po samochodzie. W Altei wygodnie się siedzi, niżej. Wygodnie. No ale jeszcze nie jeździłem. Pozdr. Pozdr. Link Zgłoś
Gość: RF Re: Seat Altea czy Renault Scenic ? IP: 57.66.193.* 20.09.04, 10:06 To dziwne bo Seat zawsze był dużo droższy, porównywałeś co jest w podobnej cenie w kwestii osiągów i wyposażenia? a może porównywałeś do Grand Scenic? Co lepiej wybrać to sam powinieneś wiedzieć trzeba pojeździć obydwoma. Ja mam Scenica ale starszego typu. Jakoś ten nowy nie trafia mi do przekonania nie lubię cyfrowych wyświetlaczy wolę białe tarcze. Porównując najnowszy model z 1-szym minivenem Seata wg tego co widziałem w TV to wizualnie bardziej podoba mi się Altea. Pod kątem ekonomiki dobry wybór to Scenic z silnikiem 1,9 dci może nie najekonomiczniejszy czy najszybszy ale na pewno o wysokiej kulturze pracy nie brzmi jak traktor, a pod kątem osiągów Altea 2.0 150 KM. Choć i Scenic wkrótce będzie dostępny z soft turbo 165 KM. Jeżeli zależy ci na przestrzeni to Grand Scenic ew. Corolla Verso. Dodam tylko, cokolwiek miałbyś kupić mniej jak 120 KM do takiego auta to za mało. Po doładowaniu i włączeniu klimy jest znacznie trudniej wyprzedzić TIRA. Link Zgłoś
Gość: matimat1 Re: Seat Altea czy Renault Scenic ? IP: *.srkch.pl 20.09.04, 11:41 Więc tak porównywałem akurat ceny 1.9 dci w scenicu i 2.0 tdi w altei. Cena różni się o kilkaset złotych. Wyposażenie jest ciekawsze w scenicu (więcej bajerów czasami zresztą przydatnych typu fotochromatyczne lusterko wstczne, żaluzje w oknach tylnych, stoliki w oparciach przednich foteli), z tyłu są też 3 niezależne fotele, altea ma natomiast z tyłu kanapę i nie ma tych drobiazgów. Bagażnik jest także większy w scenicu ale tylko o 21 litrów. Materiały w śroku ładniejsze ma scenic ale w altei też jest ładnie chociaż ja osobiście preferuję jasne wykończenie wnętrza a takiego w altei mieć nie można. Denerwuje w altei także brak np. automatycznego włączania świateł czy wycieraczek (w tak nowoczesnym aucie). Tak więc wg mnie wygląd zewnętrzny, punkt dla altei chociaż scenic też może się podobać. Wnętrze remis (za wygląd) Punkt dla scenica za funkcjonalność. Nie wiem jak zawieszenie, silniki (napewno diesel renault ma wyższą kulturę pracy). No i nie wiem jak awaryjność. A jakie jest wasze zdanie? Link Zgłoś
Gość: Tomek F. Re: Seat Altea czy Renault Scenic ? IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 20.09.04, 11:44 W seacie bedziesz mial lepsze wlasciwoci jezdne bo ma z tylu os wielowahaczowa, scenic ma belke. Ale za to koszty naprawy zawieszenia scenica beda o wiele mniejsze i naprawy nie beda tak czeste jak w Altei Link Zgłoś
Gość: AdM Re: Seat Altea czy Renault Scenic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 11:51 Scenic ma kiepskie zawieszenie jak na nasze drogi. Zapewnienie jako takich właściwości jezdnych przy belce z tyłu wymusiło utwardzenie zawieszenia i rezygnację z komfortu. Link Zgłoś
Gość: Tomek F. Re: Seat Altea czy Renault Scenic ? IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 20.09.04, 11:56 Gość portalu: AdM napisał(a): > Scenic ma kiepskie zawieszenie jak na nasze drogi. Zapewnienie jako takich > właściwości jezdnych przy belce z tyłu wymusiło utwardzenie zawieszenia i > rezygnację z komfortu. co to znaczy twoim zdaniem kiepskie? z twojej wypowiedzi wnioskuje ze chodzi tu o maly komfort jazdy. dobrze rozumiem? natomiast jesli chodzi o awaryjnosc to proste zawieszenie renault bedzie duzo lepsze niz skomplikowane z altei. w tej sytuacji altei zawieszenie jest kiepskie znowu jesli chodzi o zachowanie na zakretach to zawiesznie altei bedzie super a renault pewno gorsze tak wiec nie mozna jednoznacznie powiedziec ktroe jest kiepskie ktore nie czasem warto troche pomyslec a nie powtarzac co gazetki napisza Link Zgłoś
Gość: AdM Re: Seat Altea czy Renault Scenic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 12:42 Przecież jasno napisałem pod jakim względem oceniam. To raz. Ale tego widocznie nie potrafisz dojrzeć w moim poście. Potrafisz za to jednoznacznie ocenić, że swoją opinię wysnuwam na podstawie gazet i bezmyślnie. Link Zgłoś
Gość: Tomek F. Re: Seat Altea czy Renault Scenic ? IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 20.09.04, 12:48 Gość portalu: AdM napisał(a): > Przecież jasno napisałem pod jakim względem oceniam. To raz Ale tego widocznie > nie potrafisz dojrzeć w moim poście. Potrafisz za to jednoznacznie ocenić, że > swoją opinię wysnuwam na podstawie gazet i bezmyślnie. oki bije sie w piersi moja wina zle odczytalem wybacz ze zle cie ocenilem Link Zgłoś
Gość: RF Re: Seat Altea czy Renault Scenic ? IP: 57.66.193.* 20.09.04, 14:26 Ja na właściwości jezdne Scenika nie narzekam (wersja 140 KM rocznik 2000) Skoro można zasuwać 200 km /h bez strachu to w czym problem? Na ostrych zakrętach też sobie świetnie radzi bez względu na krytykę o bujaniu twierdzę ze zawieszenie Scenica iest OK dla minivana czyli pojazdu turystycznego przede wszystkim trwałe, na naszych drogach w zasadzie wybojach to się liczy bardziej niż wydziwiane konstrukcje, które mogą mieć znaczenie na torze wyścigowym i to gładkim. Prawdziwy komfort można uzyskać tylko na zawieszeniu hydropneumatycznym jak w C5. Bardziej obawiałbym się zawieszenie Mercedesa klasy A z pierwszych lat produkcji, które bez elektroniki nie przeszło testu łosia. Podobno też C-max miał z tym testem problem wg Szwedów. Co do Altei to podejrzewam, że będzie podobnie zestrojona jak Touran lub Golf 5. Link Zgłoś
Gość: Mir Re: Seat Altea czy Renault Scenic ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.04, 11:59 Jak zobaczyłem pierwszy raz seata na reklamach bardzo mi się spodobał. Jednak wczoraj zobaczyłem go na żywo i mogę powiedzieć że na reklamach prezentuje się o wiele lepiej niż w rzeczywistości. Z wyglądu wydaje się być autem mniejszym od Scenika Link Zgłoś
Gość: asas Re: Seat Altea czy Renault Scenic ? IP: *.abacus.sanok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 16:03 W sobotę odbyłem jazde testową Alteą !!! Wrażenia bardzo pozytywne !!! Chyba nie powinieneś porównywać tych aut, one są zupełnie inne. Nie przesądzam które lepsze, ale to zupełnie inne auta. Jeśli masz dużą rodzine, dzieci to chyba Scenic, z tyłu są 3 osobne siedzienia raczej wąskie ale są 3 dla dzieci super ale dla drosłych juz niekoniecznie. Altea to samochod troszkę sportowy siedzi sie super znacznie lepiej niz w scenicu, fotele mają super trzymanie boczne, ale z tyłu jest miejsce dla 2 !!!! nie 3 osób. fotele są tak wyprofilowane że doskonale się siedzi tylko w 2 osoby. Jeśli masz rodzine to scenic, jesli chcesz poszelec na drodze i bardzo ale to bardzo wygodnie przewiesc 4 ( 3 + kierowca) osoby to Altea !!! Link Zgłoś
Gość: asas Re: Seat Altea czy Renault Scenic ? IP: *.abacus.sanok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.04, 16:16 Jeszcze jedna uwaga. Jadać Alteą czujesz sie jak w kokpicie samolotu !!! Zupełny brak maski i dosc wąska szyba przednia i do tego te wycieraczki w słupkach !! . wrażeni jazdy samolotem zwłaszcza z tym silnikiem 2 tdi !!! Link Zgłoś
Gość: RF Re: Seat Altea czy Renault Scenic ? IP: 57.66.193.* 23.09.04, 08:18 Właśnie to czego mi brakuje w moim Scenicu to trzymanie boczne foteli. Przy ostro pokonywanych zakrętach wypadałem z nich. Foteli tylnych się nie czepiam z założenia są dla dzieci ale dorośli których woziłem też nie narzekali. W sumie to tylko ten środkowy jest znacznie węższy. Za to można je przesuwać do przodu, tyłu i regulować kąt oparcia a tyego nie ma nawet w wyższym segmencie. No tak ale ja opisuję starszy model a tu mowa o nowym ten mi się mniej podoba os Altei i gdybym teraz miał kupować auto to Altea z silnikiem benzynowym 150 KM byłaby poważnym kandydatem. Link Zgłoś
Gość: slavo Re: Seat Altea czy Renault Scenic ? IP: *.aries.com.pl / 195.136.186.* 21.09.04, 17:13 Nowy Scenic choc oryginalny wyglad jest zwyczajnie brzydki. Altea ładniejsza ale troche dziwna. Altea wyjatkowo brzydki tył (klapa,zderzak,mikroskopijne swiatła itp) pozdr Link Zgłoś
greenblack Re: Seat Altea czy Renault Scenic ? 21.09.04, 17:21 Ja nie wiem, o co chodzi w tych samochodach. Jakieś wąskie, niewygodne siedzonka z tyłu, kładzie się to na zakrętach, wielkie opory powietrza. Van to jest Grand Voygaer, gdzie mieści się 6-7 dorosłych ludzi, a nie takie mikrogówno - Golf/Megane z wysokim dachem. Kup lepiej Megane kombi albo Lagunę. Link Zgłoś
niki27 Re: Seat Altea czy Renault Scenic ? 21.09.04, 18:44 greenblack napisał: > Ja nie wiem, o co chodzi w tych samochodach. Jakieś wąskie, niewygodne > siedzonka z tyłu, Wąskie? Chyba porównujesz z wyższym segmentem. Scenik jest jednym z najszerszych samochodów w klasie. O ile się ni emylę, szerokość całej rodziny Megane = prawie szerokości starszej Vectry (B). > kładzie się to na zakrętach, wielkie opory powietrza. Ile km przejchałeś Scenikiem? > Van to > jest Grand Voygaer, gdzie mieści się 6-7 dorosłych ludzi, a nie takie > mikrogówno - Golf/Megane z wysokim dachem. Kup lepiej Megane kombi taki sam wymiar siedzen z tylu i z przodu > albo Lagunę. To już inny segment. Link Zgłoś
greenblack Re: Seat Altea czy Renault Scenic ? 21.09.04, 20:11 > Wąskie? Chyba porównujesz z wyższym segmentem. Scenik jest jednym z > najszerszych samochodów w klasie. Miszczu, ja mówię o szerkości siedzeń, a nie całego samochodu. Przecież na tych fotelikach nie mieści się dupa normalnego człowieka. > To już inny segment. Ale cena ta same, hehe. Link Zgłoś
Gość: asas Re: Seat Altea czy Renault Scenic ? IP: *.abacus.sanok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.09.04, 11:09 Altea jest naprawde wygodna z tyłu. Fotele są tak wygodne jak z przodu maja dobre trzymanie boczne a te w wersji sportowej to wszystkie czery fotele sa super sportowe z doskonalym trzymaniem bocznym. Tych foteli zwłaszcza z tyłu nie można nawet porównywać z fotelami Scenika. W porównaniu z Golfem V i Touranem, w Altei siedzi sie naprawde duzo lepiej mimo, że to te same platformy. nie chodzi tylko o same siedzenia, ale ich układ miejsce na nogi, wygode wsiadania itp. w sobote i niedziele sa dni otwarte w Seacie, proponuje to sprawdzic osobiscie. Link Zgłoś
Gość: asas Kupno Altei bardziej opłacalne IP: *.abacus.sanok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.04, 12:10 Nowe ceny Altei !!! Kupno Altei bardziej opłacalne 2004-10-04 10:01 Źródło: Iberia Motor Company Aby jeszcze bardziej uatrakcyjnić aktualną ofertę na Alteę, Seat wprowadził nowy cennik promocyjny na modele MY’04 i MY’05, obowiązujący od 01 października 2004. Wszystkie ceny na poszczególne modele zostały znacząco obniżone. Redukcja ceny wynosi od 4.000 do 5.000 zł. Nowe pozycjonowanie cenowe sprawia, że Altea staje się jedną z najbardziej atrakcyjnych propozycji w swoim segmencie. Dodatkowo gama modeli ALTEA została wzbogacona o długo oczekiwaną wersję Reference z silnikiem 1,9 TDi. Następnym efektem polityki produktowej producenta jest również zmiana wyposażenia standardowego w wersjach Audience i Reference w modelach MY’05. Polega ona na wyłączeniu kurtyn powietrznych i deaktywacji poduszki powietrznej pasażera z wyposażenia standardowego tych modeli. Dodatkowo, obok zdecydowanej obniżki cen, Altea objęta jest w dalszym ciągu wszystkimi elementami promocji ogłoszonej w dniu 24 września 2004, tj. pakietem ubezpieczeniowym wliczonym w cenę samochodu, promocją kredytową i bezpłatnymi oponami zimowymi. Zobacz ceny Seata Altei Link Zgłoś
greenblack Re: Kupno Altei bardziej opłacalne 05.10.04, 13:09 Zubożyli wyposażenie i lud się cieszy z obniżki cen, hehe. Link Zgłoś
Gość: RF Re: Kupno Altei bardziej opłacalne IP: 57.66.193.* 05.10.04, 17:12 Ale jak przyjdzie zima to trzeba będzie dopłacić do montażu nowych normalnych wycieraczek bo jakoś nie wierzę, że te chowane w słupkach nie zablokują się od ubitego śniegu w tych "schowkach słupkowych". Ktoś to w zimie testował? Link Zgłoś