Dodaj do ulubionych

Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice

27.01.16, 17:54
Ale bez linka.

A tak na powaznie, to musze chlopakow bardzo pochwalic bo takiego podejscia sie nie spodziewalem.
Od jakiegos czasu bowiem nie dawalo mi spokoju, czy da sie zmienic czas wylaczania swiatel mijania przy ustawieniu funkcji na AUTO.
Dotad po zgaszeniu silnika te swiatla swiecily sie kolo minuty (dwokrotne nacisniecie zamykania w polocie tez je wylacza) co nie specjalnie mi bylo do czegokolwiek potrzebne a wiadomo... akumulator parcuje. W miescie sie robi ktorkie dystanse, czesto zapala wiec takie swiecenie po nic troche mi przszkadzalo I z AUTO nie korzystalem.

Ale sobie mysle, w zasadzie skoro jest, to why not?

Podjechalem do ASO (w instukcji wyczytalem, ze jakas regulacja tego czasu jest mozliwa - see Lexus dealer).
Zapytac czy sie podejma i ile taka zabawa moze kosztowac - w koncu mechanik w Lexusie za darmo nie pracuje.
Nie dosc ze goscia co starym zlomem do nich przyjezdza po brzytwkie nie sposcili to wrecz przeciwnie. Pan grzecznie przeprosil, ze dzis mi nie moze pomoc bo juz maja umowinych klientow ale jesli moge wpasc jutro 9czyli dzis) po poludniu to bardzo prosze.

Wczesniej sprawdzil VIN I uprzedzil, ze niczego nie gwarantuje, bo auto jest z USA I moze ich komputer nie miec takiej funkcji - nie wie, bo dotad tego w tym modelu z USA nie robili.

Przyjechalem, 15 min poczekalem, trzy razy zaproponowali mi kawe, swiatla gasna od razu po otwarciu drzwi, koszt uslugi - 0,00 zl. Pan powiedzial, ze takie drobiazgi to oni zawsze klientom robia w ramach opieki nad uzytkonikiem marki i jakby tylko cos kiedys, to zaprasza.
Jeszcze bylo mi milo, jak powiedzial, ze auto (jak na wiek) fajnie sie prezentuje, itd...

Coz... jak bede mial kiedys luznie 250k na nowego SUV'a to beda na pewno pierwsza (I pewnie jedyna) marka ktora bede bral pod uwage.

BTW. ogladalem sobie w oczekiwaniu noweg RX'a - jesli komus sie zdawalo, ze poprzednie wygladaly kosmicznie to nowy to dopiero odlot.
Design naprawde rzucajacy sie w oczy ale chyba fajnie.

Jedyne co nie zastanawia to proponowany silnik to wersji podstaowej. R4, 2.0 t 238KM - spalanie (deklarowane) niby nizsze niz umnie, ale dysnamika podobna i moc tez. Chyba jednak jak juz wydawalabym tyle kasy na auto to 3.0 - 3.5l musi byc i z silnikem 2.0 bym go nie kupl... jakies takie to dla mnie egzotyczne polaczenie.
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 27.01.16, 20:08
      Laskotaaaaaaanieee klienta po naiwnosci z nadzieja, ze z powazniejszym problemem przyjdzie
      i zaplaci.
      • waga170 Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 27.01.16, 21:56
        Ja te jego watki od dawna widze pod jednym tytulem: "A ja mam Lexusa".
        • nazimno Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 27.01.16, 22:09
          Tez mi sie tak wydaje+reklama katowickiej stacji obslugi (cyt.: "Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice" - samoboj)
          • waga170 Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 27.01.16, 22:16
            Jakby ktos zalozyl watek "Po ile u was benzyna" to zaloze sie ze jedna z odpowiedzi, zgadnij czyja, bylaby: "Wczoraj tankowalem Lexusa, po x,xx za litr, Katowice".
          • galtomone Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 07:27
            nazimno napisał:

> Tez mi sie tak wydaje+reklama katowickiej stacji obslugi (cyt.: "Ordynarna rekl
            > ama ASO Lexus Katowice" - samoboj)

Przeciez napisalem, ze reklama - wiec nie wiem jak moze ci sie tylko wydawac...
            • nazimno Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 08:17
              Staralem sie byc "delikatny", co mi sie prawie nie zdarza.
              • galtomone Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 18:19
                Uznalem, ze skoro zywkle wszyscy tylko na mechanikow, warsztaty, ASO, handdel, itd.. nazekaja to warto pchwalic dosc chyba fajne i sympatyczne podejscie.
        • tdf-888 Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 27.01.16, 22:26
          ja bardziej widzę to w stylu: nie ma to jak lexus, robią najfajniejsze samochody i nawet serwis mają lepszy niż u innych i tak się szczęśliwie składa, że jestem posiadaczem auta tej marki.
          • hukers Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 27.01.16, 23:12
            Się chłopa czepiliście. Podjechał do serwisu Lexusa, bał się, że go skasują jak za zboże, a tu miła niespodzianka - free of charge. Obsługa miła, grzeczna, sympatyczna. Jak polecisz fly emirates, będzie podobnie, prześpisz się w hiltonie-sheratonie, będzie podobnie. Wejdziesz do salonu Lexusa będzie podobnie. Oni mają takie standardy obsługi, ponieważ na co dzień mają do czynienia z "grubasami", którzy powinni do nich wrócić. Abstrahując od standardów, często taki elegancki kawaler posiadający więcej niż może wydać, lubi się banknotem z obsługą podzielić.
          • galtomone Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 07:29
            tdf-888 napisał:

> ja bardziej widzę to w stylu: nie ma to jak lexus, robią najfajniejsze samochod
            > y i nawet serwis mają lepszy niż u innych i tak się szczęśliwie składa, że jest
            > em posiadaczem auta tej marki.

Bo robia fajne auta. Nie mow, ze majac do wyboru Dacie i Lexusa wolabys posiadac Dacie :-)
            A co do serwisu to nie wiem czy lepszy bo z aso generalnie nie korzystam, ale takie podejscie mnie zaskoczylo. Mogli mnie normalnie skasowac (tzn. powiedziec, ze godzina pracy tyle i tyle kosztuje) I juz. Nie moglbym przeciez miec pretensji.
            • tomek854 Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 22:35
              galtomone napisał:

> Bo robia fajne auta. Nie mow, ze majac do wyboru Dacie i Lexusa wolabys posiada
              > c Dacie :-)

A mógłbym zatrzymać róznicę w cenie? :)
              • galtomone Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 29.01.16, 12:19
                Ona nie ma znaczenia bo Cie stać na oba. Tzn. jak kupisz Lexa to nie będzie oznaczac, ze przez kolejny rok nie masz na jedzenie czy wakacje :-)
          • kolpik124 Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 14:07
            tdf-888 napisał:

> ja bardziej widzę to w stylu: nie ma to jak lexus, robią najfajniejsze samochod
            > y i nawet serwis mają lepszy niż u innych i tak się szczęśliwie składa, że jest
            > em posiadaczem auta tej marki.

co prawdę z drugiej ręki i nieco przepierdzianego, ale na pewno zadbanego, bo amerykański dziadek tylko z farmy do kościoła, na wyścigi i do salonu bingo, potem tylko w Polszu zagazować i można robić lans :D
        • galtomone Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 07:26
          A gdziez ja ostatnio o tym pisalem? A z tego co napisales, wynika jakby wszystkie moje watki o tym traktowaly...
      • galtomone Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 07:25
        Byc moze, choc jak ktoś przyjezdza do ASO dosc drogiej marki, takim staruszkiem jak moj, to szanse sa na to mizerne :-)
        • tdf-888 Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 08:23
          mi kiedyś kontrolkę service wyłączył (taka co co przebieg się odpala) - coś tam przekręcił kluczykiem coś nacisnął, też w lexusie, też w aso za free, a dokładniej to na firmowym parkingu ;)
          i jeszcze tę podkładkę pod rejestrację dali i mogłem już świrować, że się w aso połczyńska serwisuję :P
          • galtomone Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 18:13
            Ja podkladki nie dostalem :-(
            • tdf-888 Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 18:39
              może nie poprosiłeś :)
              ja nie chciałem wozić reklamy z adresem firmy z innego miasta, to poprosiłem, żeby mi dali.

a i jeszcze powiem, że przy innej okazji za wymianę oleju w atm wzięli mniej niż mi krzyknęli w samko (sławni na warsiawę magicy od skrzyń...)
    • poohdell Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 09:44
      No i widzisz. Zrobili Ci pierdołe, a Ty już jestes najarany, aby wydac u nich ćwierć bańki. I o to chodzi. Reguła wzajemności. Tzn. w jakies ich marketingowe gadki nie wierzę, ale w sumie, czemu mialbym wierzyć. Nic raczej nigdy za darmo nie jest, ale nie rozdzieram nad tym szat. To droga marka i mają takie rzeczy poukrywane w kosztach. Mnie w ramach dobrej wspołpracy, juz po gwarancji, wymienili pęknietą obudowę hamulca ręcznego ze sztucznej skóry. Czyli byłem do przodu jakies 300 zet, marka francuska (czyli prestiz pod remizą = 0,), salon w okolicach Katowic, ale nie będe reklamował.
      • galtomone Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 11:07
        Nie podjarany, ale milo zaskoczony.
        A ze najczęściej na forach się tylko psioczy to może też warto sygnalizować fajne rzeczy?
    • klemens1 Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 10:47
      A w plebejskiej skodzie takie rzeczy robi się w ustawieniach w menu. Jedyne wymaganie - auto nie może jechać.
      • galtomone Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 18:13
        Porzadny niemiecki samochod ;-)
    • tdf-888 Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 11:27
      ja to nie rozumiem, po co ograniczać sobie fajną opcję? przez cackanie się, że światła minutkę dłużej się popalą, olaboga... trzęsą się te polaczki nad swoimi popierdółkami oj trzęsą, aż to komiczne :)
      zamiast ustawiać sobie to opóźnienie na zero, to już bym wolał ręcznie te światła włączać i wyłączać, a funkcję zostawić i korzystać w razie potrzeby.
    • schweppes1 Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 13:59
      Mam wrażenie, że naciągnąłeś się na używanego Lexusa "za pół ceny" i teraz przy każdej wizycie w serwisie dreszczyk emocji ile to będzie na fakturze - bo serwis już nie jest "za pół ceny". Am I right?
      • kolpik124 jest ich trzech na forum :) 28.01.16, 14:10
        polo, lexus i bmw
      • galtomone Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 18:15
        Na razie nie mialem specjalnie po co jezdzic do serwisu czy mechanika. A funkcja AUTO do swiatel intrygowala mnie juz jakis czas ale zawsze zapominalem sprawdzic czy to jest regulowalne. Okazalo sie ze jest I teraz dziala OK.
    • samspade Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 14:12
      Ciekawe rzeczy. W markach popularnych można ustawić to samemu. Już wtedy robili "usprawnienia" żeby przyciągac ludzi do salonu.
    • killer-tom Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 17:25
      Uwaga, reklama! ;)
      Ja w tym ASO serwisuję samochód już 7 lat i jestem w taki sam sposób jak Ty traktowany.
      Nie wiem jak innych, ale mnie kojarzą z twarzy, wiedzą czym jeżdżę i nawet jakie robię roczne przebiegi :).

"Pierdoły" robią za darmo, na przykład wyłączyli mi automatyczne włączanie obiegu zamkniętego, gdy ustawi się temp. niższą niż ta na zewnątrz i jeszcze parę takich domyślnych ustawień kompa, które mi się nie podobały.
      Raz przyjechałem z odchodzącą listwą przy szybie i mówię w czym problem, a oni zaproponowali mi termin naprawy, ale kiedy powiedziałem, że nie mam już gwarancji to było tylko: "niech pan da kluczyki". Za 20 min miałem samochód z... nienaprawioną listwą, ale próbowali to zrobić bez rozbiórki całego elementu.

Żeby nie było, opinie o wszystkich ASO są jakie są, ale to jest najlepsze z jakim miałem kiedykolwiek do czynienia.
      (A co do jakości napraw to się nie wypowiem, bo nie sprawdzałem.)

Jak Lexus będzie miał jakiś model dla mnie, to kupuję. Na dzień dzisiejszy poczekam kilkanaście lat na RC-Fa z rynku wtórnego :P

Koniec reklamy.
      • nazimno Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 20:15
        Cyt.:
        -------
        "Na dzień dzisiejszy poczekam kilkanaście lat na RC-Fa z rynku wtórnego :P"
        -------

Buhaha.

To czysty, dlugoterminowy ciezki przypadek masochizmu,
        polaczony z oczekiwaniem na watpliwe zbawienie za lat tyle,
        ze w takim horyzoncie czasowym mozna np. poleciec na Marsa,
        nawet w opcji na rynku pierwotnym.

W tej perspektywie ciala lexusow beda juz po recyklingu
        w ktoryms z kolei pokoleniu cial innych marek,
        co jest naturalna przemyslowo realizowana reinkarnacja.

• killer-tom Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 22:00
          Chciałem po prostu powiedzieć, że ten jedyny model od Leksusa mi się podoba. Tak się też składa, że aktualnie mnie na niego nie stać :P
          Kupię go za parę lat od Szymiego :)
    • tomek854 Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 28.01.16, 22:40
      No, te japońskie marki związane z Toyotą to jednak jest zupełnie inna jakość i klasa.

Mam Daihatsu, coś mi tam brzęczało ostatnio. Podjechałem do warsztatu koło pracy, kolesie powiedzieli, że diagnostyka 20 funtów (normalna sprawa w moich stronach). Przyjechałem po pracy, mówią "a tylko taki dżinks się poluzował, to dokręciliśmy, przy okazji przejrzeliśmy panu auto, ustawiliśmy światła i zrobiliśmy diagnostykę komputera, tu proszę wydruk, wszystko jest w porządku.Tarcze pan ma w porządku, klocki ok, olej też i uzupełniliśmy płyn w spryskiwaczu bo już mało było...

Trochę zwątpiłem, jak pomyślałem ile mnie skasują i pytam nieśmiało ile a oni "no 20 funtów za diagnozę jak się umawialiśmy, i tyle, bo przecież nic poważnego nie było". Zapłaciłem, biorę kluczyki, patrzę, auto umyte. "A bo zarezerwowaliśmy sobie na nie pół godziny i nie było co z nim robić".

Zarąbiście mieć auto z tego samego koncernu co Lexus!!!!

(Aha, warsztat był autoryzowanym serwisem BMW, po prostu taki był najbliżej) :P
      • schweppes1 Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 29.01.16, 00:04
        Z drugiej strony, w takim razie lepiej się nie zatrudniać w serwisach marek związanych z Toyotą ;)
    • trypel Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 29.01.16, 09:19
      takiego podejścia do klienta oczekuję.
      Takie mam tam gdzie serwisuje VW (służbowo) - czyli duperele za free i na miejscu. I dlatego serwisuje tam a nie tam gdzie sugeruje mi własciciel auta (kłótnia co przegląd)
      Takie też podejscie ZAWSZE maja nieautoryzowane serwisy marek niszowych jakie mielismy - saaba, subaru. Ważny był kontakt z klientem i relacje i wiadomo było że klient wróci. I przyciągnie innych.

w dużych firmach zachowania tego typu wprowadzono jako cały proces budowania relacji z klientem w celu osiągniecia rekomendacji - jego rezultat to NPS (net promoter score)
      nota bene w USA lexus i mercedes mają najwyższy wynik NPS - 62
    • 4slash Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 29.01.16, 09:36
      W nowych samochodach takie parametry ustawia się jednym kliknięciem bez pomocy serwisu chociaż większość użytkowników tego nie wie bo nie czyta instrukcji przypominającej encyklopedię.
      W moim Golfie 7 wyłączyłem zapalanie świateł po otwarciu auta i zamknięciu: coming/leaving home funkcje można blokować niezależnie, ustawiać czas itp.
      Z Menu można ustawić poziom podświetlenia zegarów, parametry, które ma pokazywać komputer pokładowy i ich jednostki (np. prędkość km/h i mil/h), ilość mignięć kierunkowskazu, ilość machnięć wycieraczek po spryskiwaniu, które drzwi mają się blokować, ostrzeżenie dla przekroczonej ustawionej prędkości np. dla opon zimowych lub bagażnika dachowego, czułość czujnika zmierzchu, czułość czujnika deszczu, tonację i głośność czujników parkowania niezależnie przód i tył itp.
    • bimota Re: Ordynarna reklama ASO Lexus Katowice 29.01.16, 19:56
      TO MI W SERWISIE DACII, AUTO-COMPOL, POZNAN, PRZY OKAZJI PRZEGLADU WPIEPRZYLI SWOJA REKLAME PRZY TABLICY REJ., A USUNELI POPRZEDNIA - INNEJ FIRMY. BEZ PYTANIA ANI POINFORMOWANIA... I NA KAZDYM KROKU NACIAGAJA I OSZUKUJA...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka