Dodaj do ulubionych

Centralny zamek

27.08.16, 11:46
Witam. Nie wiem czy wybrałam dobre forum, ale może ktoś z Was mi pomoże. W zeszłym roku, zamontowałam centralny zamek w oplu astra II. Cyrk trwa już rok, bo zamek sam się otwiera. Czasem przez kilka dni nic, a czasem kilkanaście razy w ciągu dnia. Zadziwiające jest to, że otwiera się tylko u mnie pod domem i jeden raz jak byłam gdzieś w mieście. Dwa tygodnie stał u znajomych na działce i nic, cały czas był zamknięty. Dzwoniłam kilka razy do gościa, który montował to coś i najpierw powiedział że to niemożliwe, a później stwierdził, że pod domem mam postój taksówek i pewnie któryś taksiarz ma stare radio CB, które powoduje otwieranie zamka. Wiem, że babę najlepiej spuścić do Wisły i niech nie zawraca tyłka, ale kurde nie wiem co mam zrobić. Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Centralny zamek 27.08.16, 12:43
      Miałem Astrę G ładnych kilka lat i nigdy mi się nie zdarzyło.
      Ach miałem fabryczny centralny od GM z pilotem w kluczykach (te duże, prostokątne, niezdarne kluczyki GM w których trzeba od czasu do czasu bateryjkę CR2032 wymienić).
      A ty zainstalowałeś chińszczyznę u pana Zenka i zamiast zareklamować u pana Zenka dziwisz się tutaj.
      My zaś dziwimy się, że nie podajesz jakichkolwiek szczegółów... choćby tak nieistotnych jak marka zainstalowanego zamka (czy to GM, zamiennik GM czy jakiś "uniwersalny").
      • olgucha_3 Re: Centralny zamek 27.08.16, 13:10
        Nie instalowałam u pana Zenka, tylko w warsztacie poleconym mi przez znajomych. Czy to chińszczyzna? Nie wiem, nie znam się na tym, pewnie gdzieś w papierach mam parametry zamka, ale nie sądziłam, że to będzie istotne w poście. Nie piszę tu, by wyrazić swoje zdziwienie, tylko oczekuję, że ktoś miał podobny problem, bo jak się okazuje wypytując wśród znajomych nikt nic podobnego nie miał. Reklamowałam w warsztacie i jak tam stał to się nie otwierał, więc no cóż, pan powiedział, że nie widzi problemu. Mnie również dziwi fakt, że otwiera się tylko na moim parkingu. Oszczędź sobie znawco hejtu, bo najprościej jest napisać że zainstalowałam chińszczyznę u pana Zenka i teraz płaczę. Pozdrawiam
        • qqbek Re: Centralny zamek 27.08.16, 14:31
          Oryginalny zamek GM (centralka GM i elementy wykonawcze GM i/lub zamienniki tych elementów) powinien być właściwie nieczuły na zakłócenia, bo do otwierania wykorzystuje sekwencję kodów wygenerowaną według średnio skomplikowanego (co udowodnił nam tutaj jeden z kolegów ostatnio) algorytmu. Szanse na losową generację takiego sygnału są zerowe, zwłaszcza, że wykorzystywana częstotliwość pasma jest dość specyficzna.

Inaczej sprawa się ma z "chińszczyzną", gdzie kombinacje otwierające zamek potrafią być stałe... i dość krótkie. Tutaj szansa na wygenerowanie właściwej sekwencji (na przykład przez sąsiada, który też ma taki zamek) rośnie. Ale nic na to nie poradzisz, bo "ten typ tak ma".

Na pocieszenie mogę powiedzieć, że szanse na kradzież Opla Astry są bliskie zeru... ja raz swoją (po wizycie na myjni) przypadkiem z otwartym oknem pasażera na noc zostawiłem w niezbyt dobrej dzielnicy... nawet radio (wymienione na tanie, ale markowe a nie Oplowskie) nie zniknęło, bo nikt tego nie chciał ruszyć.
          • greges58 Re: Centralny zamek 27.08.16, 18:59
            hmmm ...
            Są w Polsce ludzie, których - jeszcze dzisiaj - nie stać na Daewoo Espero !
            Auto komendanta Papały.
            Ukraść, rozebrać, zdemontować i sprzedać części. Choćby lusterko za flaszkę ?
            Albo koła za stówę ...
            Nie wyobrażasz sobie jaka Bida chce tanio jeździć, a jeszcze taniej - naprawiać.
            Szczególnie u Was, za Wisłą.
            :)
    • galtomone Re: Centralny zamek 27.08.16, 14:39
      Jedyne co mozesz zrobic to pojechac do pana ktory to montowal I poprosic o zmiane kodu lub eleiminacje wady pt. reagowanie na CB. Realnie rzecz biorac czy on reaguje na CB, na golebie czy wiatr to ciebie nie interesuje - ma sie nie otwierac i koniec. To kupowalas I za to placilas (jak sadze).
      • olgucha_3 Re: Centralny zamek 27.08.16, 22:03
        Tak zrobię, bo i tak mam parę takich drobnych napraw, więc się uprę i koniec :D
    • waga170 Re: Centralny zamek 27.08.16, 23:24
      > Zamek sam się otwiera. Czasem przez kilka dni nic, a czasem kilkanaście razy w c
      > iągu dnia. Zadziwiające jest to, że otwiera się tylko u mnie pod domem i jeden
      > raz jak byłam gdzieś w mieście. Dwa tygodnie stał u znajomych na działce i nic,

Ktos w okolicy ma taki sam kod. On otwiera Tobie a Ty jemu. Poczekaj az sie wkurzy i zmieni swoj kod.
      • olgucha_3 Re: Centralny zamek 28.08.16, 10:15
        Rok już czekam :-D Może on czeka na moje większe wkurzenie? :-D
        • nazimno Re: Centralny zamek 28.08.16, 10:26
          A Pan Zenek z "warsztatu" popija spokojnie piwko...i skutecznie splawia upierdliwych klientow i klientki.
          • tbernard Re: Centralny zamek 01.09.16, 22:40
            Przecież pisała pani, że monter który jej to instalował nie był Zenkiem.
    • liczbynieklamia Re: Centralny zamek 30.08.16, 11:18
      Większość chińskich zamków ma kody zmienne dynamicznie. Bardziej prawdopodobną przyczyną jest awaria siłownika "master" (w przednich drzwiach), albo jakieś przebicie w wiązce. Trzeba rozebrać i wszystko sprawdzić. Ja przy okazji tej operacji wymieniłbym i tak całość, bo nowy zestaw centralnego zamka kosztuje mniej niż ta cała robota.
      • filip505 Re: Centralny zamek 31.08.16, 04:18
        ja tak mialem czasami jak parkowalem pod samym domem,klucze czesto
        kladlem na stole gdzie sypial kot a musial tez tam troche chodzic,wiec czasami
        nacisnol otwieranie,duzo czasu minelo zanim sie polapalismy,masz kota????
        czy innego zwierzaczka,moze male dziecko?????,
        • olgucha_3 Re: Centralny zamek 01.09.16, 22:23
          No właśnie rozważałam i ten pomysł, ale mam psy, które nie sięgają tam gdzie leżą kluczyki. Myślałam nawet, że może jak czegoś szukam w torebce, to przez przypadek naciskam i się otwiera, ale zrobiłam test i kluczyki leżały cały dzień na stole i niestety mój cebulowóz się sam otwierał, czyli pewnie wina leży w siłowniku, albo w wiązce.
          • tbernard Re: Centralny zamek 01.09.16, 22:47
            Ale dlaczego wada siłownika lub wiązki tylko pod domem się ujawnia?
            • liczbynieklamia Re: Centralny zamek 02.09.16, 09:37
              Nie tylko: "jeden raz jak byłam gdzieś w mieście". Samochód przed domem stoi prawdopodobnie kilkanaście razy więcej niż gdzie indziej. Jeżeli problem jest np. w drzwiach, to może się pojawiać losowo po zamknięciu drzwi. Tak czy inaczej - wymieniłbym całość, jako tańszą niż diagnostykę.
              • tbernard Re: Centralny zamek 02.09.16, 10:07
                Jeśli analizować to pod kątem statystyki i prawdopodobieństwa, to równie dobrze pasuje schemat, że przypadkowo któryś z sąsiadów w paradę wchodzi. Wtedy to wyjątkowe jedyne zdarzenie w mieście mogło mieć miejsce, bo akurat ten sąsiad był w pobliżu lub ktoś z podobnym ustrojstwem. Taką wersję wzmacnia fakt, że przez 2 tygodnie nic się nie działo na działce u znajomych, czyli pewnie na jakimś odludziu (lub o znacznie mniejszym zagęszczeniu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka