engine8
21.12.16, 01:04
Patrzyłem na jeden z Quizów drogowych i zle zrobilem jedna odpowiedz.
Tzn zaznaczyłem B a powinno byc C
Na drodze spory ruch, widzisz, że pas po którym jedziesz, zaraz się skończy. Jak najlepiej włączyć się do ruchu?
A, Na wysokości znaku drogowego, informującego o zwężającej się jezdni, trzeba zmienić pas
B. Jak najszybciej zmienić pas na lewy
C. Dojechać do końca swojego pasa, włączyć kierunkowskaz i wjechać na 'suwak' na drugi pas
No wiec wiemy ze:
- jest spory ruch a wiec pas obok jest "pełny"
- zakładamy ze cokolwiek robimy ma to być zrobione maksymalnie bezpiecznie i z jak najmniejszym przeszkadzaniem innym
- pas po którym jade zaraz się kończy i nic nie mówią o innych autach przede mną wiec zakładam ze nie ma. Jeśli by były to "suwak" byłby już w ruchu. Tzn kilka samochodów już dopasowuje odległość i prędkość aby się zacząć przesuwać na sąsiedni pas. Tak jak w suwaku -a suwak to nie zatrzaska?
Jeśli nie ma nikogo przede mną i pas się kończy to jaki sens ma jechanie as do końca a potem "liczenie" ze mnie ktoś wpuści kiedy można to zrobić spokojniej wcześniej? Dojechanie do końca jest ok ale to już ekstremalny przypadek bo możne się skończyć na tym ze będę musiał się tam zatrzymać?
Jazda na suwak to chyba nie znaczy za wszyscy jada do końca a dopiero na samym końcu jeden po drugim zmienia pas - jak ktoś tak twierdzi to nich się przyjrzy jak pracuje suwak
A wiec jeśli pas kończący się i pas obok są pełne to proces Laczenia zaczyna się duzo wcześniej i kilka samochodów jest w procesie zmiany - ten z przodu kiedy pierwszy jest już na drugim ten za nim 1/4, 3 gdzieś w połowie itd...
Dla mnie sens ma zmian pasa jak najszybciej - tzn najszybciej jak moge bezpiecznie