Dodaj do ulubionych

OC - pytanie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 18:23
Co sie stanie jesli nie zaplace w terminie II-giej raty za OC w PZU?
Czy policja mnie jakos ukarze (jesli mnie zatrzyma)?

Mój znajomy twierdzi, ze nie placi za II rate az do konca terminu waznosci
polisy i ze jest to sprawa miedzy nim a PZU a policji nic do tego - polisa i
tak jest zawarta na rok.
Jak to jest w praktyce i teorii?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kokeeno Re: OC - pytanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.10.04, 19:20
      OC jest nieważne. Tyle. Reszta zależy od funkcjonariuszy...
      • Gość: Kokeeno Jeszcze jedno. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.10.04, 19:22
        Znajomy nie zapłacił drugiej raty w terminie (akurat AC, po prostu zapomniał), potem miał stłuczkę z własnej winy, cóż - pieniędzy z ubezpieczenia nie ujrzał...
        • Gość: unofan Re: Jeszcze jedno. IP: 62.69.200.* 04.10.04, 19:50
          AC traci waznosc po nieopłaceniu II raty składki. Ubezpieczenie OC z racji tego
          ze jest zawarte na rok (bez wzgledu na ilosc rat) jest raczej wazne. Znajomy
          miał takie zdarzenie ze byl sprawca kolizji i dopiero kiedy przyszło do
          dokumentow zobaczył ze minał termin II raty. Okazało sie ze OC jest jednak
          wazne do dnia widniejacego na polisie. Inna sprawa ze go potem ładnie skasowali
          za II rate + odsetki za zwłokę + zwyżka za kolizje itepe.

Zreszta z OC generalnie jest inaczej niz z AC. Jak nie wypowiesz umowy na dzien
          przed koncem jej waznosci to Tow. Ubezp. z mety przedłuza je na kolejny rok -
          a dopiero potem woła o kase.

Pzdr.

• Gość: Kuba Re: Jeszcze jedno. IP: *.c.net.pl 04.10.04, 21:14
            W razie kolizji z twojej winy, jeśli nie będziesz miała opłaconej raty OC,
            słono będzie cię to kosztowało. Moim zdaniem nie warto ryzykować.
            • Gość: Basia Dlaczego słono? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 22:43
              Skoro umowa zawarta jest na rok,, jedynie moga dowalic odsetki za zwłoke
              choć moze w jest kruczek w umowie - faktem jest ze nie czytałam ;)

pozdr
              • mess220 Re: Dlaczego słono? 05.10.04, 01:28
                Umowa wazna jest na rok, ale nie oplacajac kolejnej raty lamiesz ustalenia
                zawarte w umowie co moze byc powodem nie wyplacenia ew. odszkodowania, tak
                sobie mysle.

>>faktem jest ze nie czytałam
                Bardzo duuuzy blad. Warto sobie cos takiego przeczytac. Jak wszystko inne co
                sie podpisuje.
    • n0ras Ustawa !!!! 05.10.04, 09:20
      Warunki OC samochodowego reguluje USTAWA z dnia 22 maja 2003 r. o
      ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim
      Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych. Jej art. 26 stanowi: "Umowę
      ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych zawiera się na okres 12
      miesięcy, z zastrzeżeniem art. 27."
      Wraz z podpisaniem umowy ubezpieczenia zakład zobowiązuje się do udzielania
      ochrony ubezpieczeniowej, ubezpieczający zaś do zapłaty składki. Fakt spełnienia
      bądź niespełnienia obowiązku zapłaty składki nie ma wpływu na obowiązki
      ubezpieczyciela. To jego sprawa, żeby wyegzekwować należną składkę. Oczywiście
      może (w braku odmiennego zastrzeżenia) domagać się odsetek ustawowych.
      I naprawdę dziwi mnie to, że wypowiadają się ludzie nie mający zielonego pojęcia
      o sprawie - jeszcze, żeby przypadkiem dobrze napisali, a tu bzdury sadzą, że
      polisa nieważna. A niby na jakiej podstawie??
      • Gość: Basia Re: Ustawa !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 09:43
        Czyli dobrze myslę? Jak rok to rok?
        TO nie jest tak, że chce oszukać ubezpieczyciela tylko zbliża się ermin
        płatności a miałam inne wydatki i w tym miesiacu trudno mi będzie zapłacic.
        Zapłace w przyszłym miesiącu. A odsetki? - cóż to tak jak z kredytem...

pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka