05.09.18, 09:19
Wczoraj miałem przyjemność przejechać najciekawszy fragment autostrady w Polsce czyli odcinek A2 stolica - Stryków i zauważyłem ciekawe zjawisko. Jak wiadomo na tym odcinku są dwie opcje - snuć się prawym pasem 85 km/h za tirami albo jechać lewym 160-200 a w przypadku zagęszczenia na lewym skracać dystans do poprzedzającego na 3-4 metry aby nie narazić się na szykany z tyłu (i tak nie zawsze pomaga). Do tej "presji" z tyłu ze strony użytkowników "wypasionych" osobówek można się już przyzwyczaić ale żeby robiły to też ciężarówki i dostawczaki? Jadę sobie jakieś 95 za kawalkadą na lewym a za mną ciężarówka wywiera presję w odległości na oko jakichś 3 metrów. Nie tir wprawdzie ale takie coś bez naczepy. Potem mniej więcej to samo z udziałem jakiegoś dostawczego. Tak sobie myślę czy te pojazdy mają jakieś hamulce umożliwiajace zatrzymanie w miejscu w momencie depnięcia czy ich kierujący mają jakieś nadludzkie refleksy? Bliższa jednak prawdy chyba jest opcja, że po prostu nie zakładają gwałtownego hamowania a jeśli już to "szlachta na koń wsiędzie i jakoś to będzie".
W każdym razie można się poczuć jak bohater znanego dosyć filmu "Duel" z lat 70-tych
Obserwuj wątek
    • waga170 Re: Duel 2018 05.09.18, 09:56
      Duel to byl pierwszy film Spielberga. Twoj dylemat przezywam osobiscie od czasu da czasu. Najczesciej jest tak ze przyspieszyc moglbym tak ze to by zadziwilo debila za mna, ale nie moge no bo mam kogos przede mna a ten tylny debil i tak mruga.
      Myslalem nad roznymi sposobami pozbycia sie "ogonowca". Powstancy sypalii na jezdnie "zabki", takie cos z grubej blachy co ma cztery kolce odpowiednio wygiete, obojetnie jak rzucone, trzy stoja na jezdni a czwarty pionowo do gory. Ale to by moglo miec ofiar niewinnych wiecej niz winnych. Ostatnio sklaniam sie ku recyclingowi starego czarnego oleju z "beczki". Tylko musze popracowac nad sposobem zeby ten wytrysk dymu i mgly olejowej wychodzil z rury wydechowej w odpowiedniej kolejnosci. Wtedy ogonowiec pomysli ze wygral, zmusil mnie do dodania gazu do dechy, az mi sie zadymilo z dupy… Ale za chwile wystawi leb za okno bo wycieraczki tylko jeszcze bardziej rozmarza kropelki czarnego oleju na jego szybie:)
      • trypel Re: Duel 2018 05.09.18, 10:08
        james bond, chyba w goldfingerze, miał takiego olejowego psikacza
        dobry pomysł
        • nazimno Re: Duel 2018 05.09.18, 10:17
          Jesli juz to syntetyczny plyn gwarantujacy fetor skunksa.

www.basspro.com/shop/en/tinks-10-skunk-scent

Zapamietaja januszki na cale zycie.
          • waga170 Re: Duel 2018 05.09.18, 10:28
            Ja akurat mam u siebie rodzine siedmiu skunksow (2+5) ktore mi jedza z reki i sa przemile i przepiekne, takie czarno biale wiewiory. Raz na jakis czas gdzies tam cos/kogos prysna, ale to nie jest smrod tylko "swoisty zapach". No ale Nazi jak te nozyce, wyskoczyl z konopii, bo mogl napisac cos o smrodzie z dupy.
            Cymbale glupi, przy predkosciach autostradowych ten syntetyczny fetor, zmiana reki, gwarantujacy fetor skunksa, bedzie poczuty nie przez tego za mna tylko piec samochodow dalej.
            • nazimno Re: Duel 2018 05.09.18, 10:49
              Idioto, robie sobie z ciebie jaja, a ty piszesz wypracowanie.
        • waga170 Re: Duel 2018 05.09.18, 10:18
          Ja slyszalem czy gdzies wyczytalem, ze zassany do silnika acetylen spowoduje takie "bum" w komorze spalania ze korbowody powychodza bokiem. Ale trzebaby raz ze wozic butle a dwa miec jakis sposob quick release zeby ten za mna wjechal w chmure acetylenu i zassal jego wystarczajaca ilosc. To chyba taka sama legenda jak cukier w baku. Akutat to wiem, bo "zem probowal", hehe.
        • waga170 Re: Duel 2018 05.09.18, 12:40
          Z marzen to jeszcze mam takie zeby swoja "beczke" wzmocnic trzycentymetrowymi plytami stalowymi i szynami kolejki waskotorowej ukrytymi tuz za blachami nadwozia, zderzak moglby byc odkryty bo to by wtedy byla tylko ozdoba, i czekac na takich co wjada przede mnie i jebna w hamulec. W innej wersji snu jest plyta szesciocentymetrowa, szyny normalnej kolei, a ja czekam na takiego co pojdzie na czolowe:)
          • trypel Re: Duel 2018 05.09.18, 13:04
            nie ma co ukrywać takich rzeczy.
            jak jezdziłem wranglerem YJ to zderzaki miałem z ceownika 5-6 mm na oko, wysuniete do przodu
            nie było szansy żeby mi sie ktoś wepchał, wymusił, zajechał droge. Jakoś tak ludzie słusznie podejrzewali że mi sie nie bedzie chciało hamować.
      • qqbek Re: Duel 2018 05.09.18, 16:39
        waga170 napisała:

> Ostatnio sklaniam sie ku re
        > cyclingowi starego czarnego oleju z "beczki". Tylko musze popracowac nad sposob
        > em zeby ten wytrysk dymu i mgly olejowej wychodzil z rury wydechowej w odpowied
        > niej kolejnosci. Wtedy ogonowiec pomysli ze wygral, zmusil mnie do dodania gazu
        > do dechy, az mi sie zadymilo z dupy… Ale za chwile wystawi leb za okno bo wyci
        > eraczki tylko jeszcze bardziej rozmarza kropelki czarnego oleju na jego szybie:
        > )

Sądzisz, że sam na to wpadłeś?
        W USA nowy sport rednecków to tzw. "rolling coal":
      • engine8 Re: Duel 2018 05.09.18, 19:40
        A jak mu "pomrugasz" hamulcami i jeszcz umyjesz sobie swoja przednia szybe to nie walnie pyszczkiem w szybe?
      • agios_pneumatos Re: Duel 2018 06.09.18, 06:55
        Patent na ogonowca. Działa tylko w imprezach GT/WRX/STi, EVO i pokrewnych ze stożkiem, blow jobem i innymi przelotami. Redukcja o 1-2 biegi (6 d 5 lub 4, 5 do 4), chwilowe odpuszczenie gazu a potem ponowny flat out.
        100% skuteczności, 100m przestrzeni z tyłu.

No i te, spryskiwacze szyb. Do tego nie trzeba 300KM.
        • tbernard Re: Duel 2018 06.09.18, 08:10
          Jeśli ogonowiec będzie miał refleks, to skorzysta z tego chwilowego 100 metrowego luzu i wyprzedzi prawym pasem. Pies go lizał i niech sobie dręczy następnego gdyby tu chodziło o pojedynczy przypadek. Sęk w tym, że zaraz staniesz się "zawalidrogą i lewopasmowcem" dla następnego glona. Czy aby temu zapobiec to przyśpieszał byś będąc wyprzedzanym?
          • agios_pneumatos Re: Duel 2018 06.09.18, 08:18
            Błędne założenie. To ogon zwalnia widząc ogień z wydechu, więc nie może jednocześnie wyprzedzać z prawej. A jeśli znowu komuś przeszkadzam wyprzedzając 140kmh to robimy powtórkę. Jednak to się nie zdarza bo glonojady 2,3,4... Widząc co spotkało nr1 pasują.
    • tiges_wiz Re: Duel 2018 05.09.18, 10:24
      Ja włączam przeciwmgielny. Pomaga.
      Szczególnie, że zawsze mam dwa ;)

Lubiłem Sierrę za to, że hamulec miała w osobnym przedziale w lampie, a przeciwmgielny rozjaśniał pozycję ;)
      • waga170 Re: Duel 2018 05.09.18, 11:20
        Tylko popie...nca ze swedzacymi niedomytymi jajami prowokujesz do nastepnego stadium jego agresji, najprawdopodobniej Cie wyprzedzi, zajedzie i jebnie po heblach. Ale bedziesz uratowany i to dwukrotnie, bo caly czas miales te przeciwmgielne, ktorych zawsze masz dwa.
        • tiges_wiz Re: Duel 2018 05.09.18, 11:29
          Nie zdarzyło się, ale fakt, że jak już zrobi odstęp, to poprawiam hamulcem, żeby zobaczył trzecie światło stop jeszcze. Ze dwa razy też noga z gazu, wjechałem na koniec kolejki za ciężarówki i pomachałem żeby jechał, ale za zwyczaj but i znikający punkt, bo głównie AUDI i VW TDI tak za mną jeździły. Kierowcy na prawdę szybkich aut zazwyczaj zachowują odstęp.
          • qqbek Re: Duel 2018 05.09.18, 16:31
            Audi? Tak.
            VW? Rzadziej - jak już, to służbowe paski.
            Czego najwięcej jest zazwyczaj? Tego co lubi klemens i zarządcy flot w korpo. Najwięcej zazwyczaj spotykam wściekłych jajoswędków w bolidach ze zgniłą kurą na masce.
            • klemens1 Re: Duel 2018 06.09.18, 09:27
              qqbek napisał:

> Czego najwięcej jest zazwyczaj? Tego co lubi klemens i zarządcy flot w korpo.

Dlaczego twierdzisz, że klemens to lubi?
              Po prostu wybiera racjonalnie - samochód nie jest do lubienia.
              Ale faktem jest, że najszybsze auto na autostradzie to rapid.
              • qqbek Re: Duel 2018 06.09.18, 09:40
                klemens1 napisał:

> Dlaczego twierdzisz, że klemens to lubi?
                > Po prostu wybiera racjonalnie - samochód nie jest do lubienia.
                Pozwoliłem sobie podkreślić źródło przydługawej dyskusji kilku osób z tobą.
                To tak, gdyby ktoś nie rozumiał jeszcze, z czego ona wynika.
                Większość osób, w tym i ja, ma do swoich aut jakiś stosunek emocjonalny.

> Ale faktem jest, że najszybsze auto na autostradzie to rapid.
                Oj - Octavie też bywają "szybkie i wściekłe".
                I Audi A4 (chyba najpopularniejsze "służbowe" wśród regionalnych, którym zawsze się śpieszy i zawsze mają daleko).
          • galtomone Re: Duel 2018 05.09.18, 16:39
            Masz osobny włącznik do tylnych? Bo ja mam jeden i najpierw włączają się przednie... Zatem w nocy malo przyjemne dla tych z przodu...
            • trypel Re: Duel 2018 05.09.18, 17:30
              coraz mniej aut ma osobne włączniki
              w bmw mam.
              • qqbek Re: Duel 2018 06.09.18, 09:37
                trypel napisał:

> coraz mniej aut ma osobne włączniki
                > w bmw mam.

Poczekaj na VW.
                Tam będzie taki włącznik jak i u mnie.
                Tyle lat jeździłem z osobnymi (nawet w Astrze były osobne), w E36 dało się nawet przy mocnej mgle wyłączyć mijania i zostawić same przeciwmgielne... a w VW trzeba się przyzwyczaić do ciągnięcia czegoś, czym się całe życie tylko obracało :)
                Za to dynamiczne doświetlanie zakrętów od razu polubiłem :)
        • tiges_wiz Re: Duel 2018 05.09.18, 11:36
          A tak przy okazji. W Niemczech taka jazda jest karalna i odstępy są na autobahnach mierzone.
          ma był w metrach połowa prędkości.

Wyprzedzanie z prawej chyba ze 100E, brak odstępu 80E (chyba)
    • klemens1 Re: Duel 2018 05.09.18, 12:34
      toreon napisał:

> Wczoraj miałem przyjemność przejechać najciekawszy fragment autostrady w Polsce
      > czyli odcinek A2 stolica - Stryków i zauważyłem ciekawe zjawisko. Jak wiadomo
      > na tym odcinku są dwie opcje - snuć się prawym pasem 85 km/h za tirami albo jec
      > hać lewym 160-200 a w przypadku zagęszczenia na lewym skracać dystans do poprze
      > dzającego na 3-4 metry aby nie narazić się na szykany z tyłu (i tak nie zawsze
      > pomaga).

Przesada - najczęściej jedzie się lewym 90-120 za wolniejszymi. I wcale na dupie nie trzeba im wisieć.
      A skoro mowa o ciężarówkach - ostatnio wyprzedzał mnie jakiś spory dostawczak, gdy jechałem 160. I to dosyć żwawo jeszcze przyspieszał.
      • waga170 Re: Duel 2018 05.09.18, 12:56
        > A skoro mowa o ciężarówkach - ostatnio wyprzedzał mnie jakiś spory dostawczak,
        > gdy jechałem 160. I to dosyć żwawo jeszcze przyspieszał.

Najwyzszy czas zebys wymienil szybkosciomierz.
        • nazimno Re: Duel 2018 05.09.18, 13:08
          Mylisz sie, Sprintery tak maja.
        • klemens1 Re: Duel 2018 06.09.18, 09:25
          waga170 napisała:

> > A skoro mowa o ciężarówkach - ostatnio wyprzedzał mnie jakiś spory dostaw
          > czak,
          > > gdy jechałem 160. I to dosyć żwawo jeszcze przyspieszał.
          >
          > Najwyzszy czas zebys wymienil szybkosciomierz.

I może gps-a we wszystkich telefonach, tudzież okoliczne radary (nie foto), które pokazują moją prędkość.
    • bimota Re: Duel 2018 05.09.18, 20:09
      A sie zastanawialem skad nazwa tej gry...
      • engine8 Re: Duel 2018 05.09.18, 20:29
        Z definicji slowa Duel
        • bimota Re: Duel 2018 05.09.18, 21:39
          MYSLISZ, ZE NIE MA ZWIAZKU Z FILMEM ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka