Dodaj do ulubionych

Zapliła sie lampka CHECK ENGINE

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.10.04, 20:36
chwilę po uruchomieniu i po wcisnieciu sprzegła. Pojechałem kawałek - auto
zachowywało sie normalnie. Po powrocie odłaczyłem akumulator i lampka
zagasła. Pojechałem do domu ca. 80 km i pod koniec jazdy obroty na biegu
jałowym zrobiły sie b. niskie, nastepnie autko na jalowym zgasło. Po
zapaleniu auta przejechałem jeszcze kilka km. Na biegu jałowym obroty siadały
i po chwili podnosiły sie do wartosci normalnej, no moze troszke powyzej.
Lamka CHECK ENGINE zapaliła sie ponownie. Potem jak jechałem dałem po
obrotach. Wszystko było normalnie ale lampka sie dalej paliła. Co moga
oznaczać te objawy ? Czy powinienem natychmiast pojechać na diagnostykę
silnika ?
Obserwuj wątek
    • Gość: hehe.he Re: Zapliła sie lampka CHECK ENGINE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.10.04, 21:03
      musisz jechac. cos z elektroniką pewnie. az sie lezka w oku kreci za czasami
      BECZKI W123. jak juz odpalila to nic nie bylo w stanie zatrzymac:)
      • Gość: MaciekS Nie ignoruj, jedz do warsztatu. IP: *.mad.east.verizon.net 17.10.04, 23:27
        Ignorowanie CHECK ENGINE jest glupota.

Prawda jest taka ze mogl wysiasc jeden z elementow oczyszczania spalin (nie katalizator czy sonda
        lambda jak wielu penie mysli). Z angieska te systemy nazywaja sie EGR i sa zelektronizowane. Sa tam
        przekazniki, zawory, kotroler elektroniczny i czujniki. Byc moze skonczyl sie jakis czujnik tlenu.

Poza tym moze to byc tak proste uszkodzenie jak przebicie na kablu do swiec... i po prostu jeden
        cylinder ci nie dopala. Nieststy nie musialbys tego zauwazyc. Przy wyzszych obrotach i na rozgrzanym
        silniku wszystko moze wygladac cacy. Na zimnym silniku, w ilgotnym powietrzu (np. na jeslieni) to
        wychodzi jak szydlo z worka.

Niestety przebicai ana kablach raczej nie masz jak sprawdzic. Wymienia sie okablowanie (np. od
        kopulki do swiec).

A le przyczyn moze byc jeszcze wiecej. Ja Ci podalem te przyczyny z ktorymi mialem do czynienia
        osobiscie przy bardzo podobnych objawach w kilku samochodach.

Powodzenia,
        M.

P.S> Polski mechanik (bo mieszkam w USA) tez mi radzil lac lepsza benzyne i moze wymienic filtr
        paliwa. Gowno prawda mialem kable do wymiany, bo cylinder numer 1 nie palil. Tyle ze o tym
        dowiedzialem sie od innego mechanika - dosc niezawodnego (choc obaj sa niezli).
        • etom Re: Nie ignoruj, jedz do warsztatu. 17.10.04, 23:53
          Gość portalu: MaciekS napisał(a):
          > Prawda jest taka ze mogl wysiasc jeden z elementow oczyszczania spalin (nie
          > katalizator czy sonda lambda jak wielu penie mysli).
          >
          > Byc moze skonczyl sie jakis czujnik tlenu.

Czy nie sonda lambda jest jedynym czujnikiem tlenu w samochodach ?
          • Gość: Poll Re: Nie ignoruj, jedz do warsztatu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.04, 11:12
            Nie tlenu tylko powietrza.
            • etom Re: Nie ignoruj, jedz do warsztatu. 18.10.04, 12:50
              Gość portalu: Poll napisał(a):

> Nie tlenu tylko powietrza.

To znaczy,ze mierzy wszystkie skladniki powietrza ?
              Ciekawe do czego to potrzebne.

" Sonda lambda jest ogniwem elektronicznym, którego wielkość napięcia (od 0 do
              1V) zależy od zawartości tlenu w spalinach. "
              www.zss.pl/kmmm/www_publikacje/publikacje01.htm
              www.ngkntk.de/Sonda_lambda.1304.0.html
              www.zste.promax.media.pl/referat.htm
    • motodawca1 Re: Zapliła sie lampka CHECK ENGINE 17.10.04, 21:58
      ten syf który lejemy do baku, na wyrost nazywany paliwem, czasami potrafi tak
      zamotac komputer, ze ten wysyła nam sygnal by sprawdzic silnik.

Co oznacza w Twoim przypadku ten alarm - nie mam pojęcia.
      i trudno CI doradzić co robić. Niby powinieneś pojechać na serwis i sprawdzić,
      ale czyna pewno jest sens/konieczność?
      Nie wiem.
      Sam zdecyduj - znasz swoj samochód lepiej.
    • Gość: MaciekS Nie ignoruj - jeddz do warsztatu. IP: *.mad.east.verizon.net 17.10.04, 23:27
      gnorowanie CHECK ENGINE jest glupota.

Prawda jest taka ze mogl wysiasc jeden z elementow oczyszczania spalin (nie katalizator czy sonda
      lambda jak wielu penie mysli). Z angieska te systemy nazywaja sie EGR i sa zelektronizowane. Sa tam
      przekazniki, zawory, kotroler elektroniczny i czujniki. Byc moze skonczyl sie jakis czujnik tlenu.

Poza tym moze to byc tak proste uszkodzenie jak przebicie na kablu do swiec... i po prostu jeden
      cylinder ci nie dopala. Nieststy nie musialbys tego zauwazyc. Przy wyzszych obrotach i na rozgrzanym
      silniku wszystko moze wygladac cacy. Na zimnym silniku, w ilgotnym powietrzu (np. na jeslieni) to
      wychodzi jak szydlo z worka.

Niestety przebicai ana kablach raczej nie masz jak sprawdzic. Wymienia sie okablowanie (np. od
      kopulki do swiec).

A le przyczyn moze byc jeszcze wiecej. Ja Ci podalem te przyczyny z ktorymi mialem do czynienia
      osobiscie przy bardzo podobnych objawach w kilku samochodach.

Powodzenia,
      M.

P.S> Polski mechanik (bo mieszkam w USA) tez mi radzil lac lepsza benzyne i moze wymienic filtr
      paliwa. Gowno prawda mialem kable do wymiany, bo cylinder numer 1 nie palil. Tyle ze o tym
      dowiedzialem sie od innego mechanika - dosc niezawodnego (choc obaj sa niezli).
    • Gość: Molson Re: Zapliła sie lampka CHECK ENGINE IP: 69.156.52.* 17.10.04, 23:36
      Ta lampka oznacza ze jest cos z wydalaniem spalin ,silnik za duzo kopci ,cos w
      tym rodzaju .Nie oznacza to ze sie rozkraczysz gdzies na zakrecie i
      koniec .Przyczyna czesto moze byc blacha .Np. luzny ,albo dziurawy przewod
      podcisnieniowy albo luzne przewody zaplonowe .Radzilbym najpierw sprawdzic te
      rzeczy zanim udasz sie na diagnostyke .Takze EGR zawor moze sie zawieszac i
      robic ci jaja .Good luck .
    • Gość: xxxx Jaki to samochod ???? IP: *.promontel.net.pl / *.promontel.net.pl 18.10.04, 13:14
    • Gość: ma Re: Zapliła sie lampka CHECK ENGINE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.10.04, 15:22
      Miałem to Almerze 1.8 (ten silnik miał jakąś wadę fabryczną w elektronice, nie
      pamiętam już co to było, w każdym razie Nissan wzywał z tym do naprawy). Objawy
      były identyczne. Warto zawsze czytać instr. obsługi bo tam piszą jak jechać i
      co robić jak się zapali Check Engine. U mnie było - nie przekraczać 70 km/h i
      miguniem (prawie ;-) na stację. A tam za darmo wymiana i dalej w drogę.
      • Gość: Michal Re: Zapliła sie lampka CHECK ENGINE IP: *.fornfyndet.se 19.10.04, 15:39
        Etom ma racje.
        Silnik nie otrzymuje wlasciwej mieszanki w stosunku 1:3 z powietrzem.
        Czyli 1 czesc benzyny i 3 vczesci powietrza.jaka moze byc przyczyna w warunkach
        polskich?
        paliwo,musialoby zanieczyszcone lub z woda i utrudnione jest jego wytrysk prez
        wtryskiwacze.CO zrobic?
        Proste pojechac do najblizszej stacji i zakupic butelke plynu do czyszczenia
        ukaldu wtryskowego i wlac do tanku cala na 20l benzyny.Niech dobrze przeczysci.
        Berdzie wszystko wporzadku.
        Pzdr.Michal
        P.S Druga ewenbtualnosc ale nie sadze to immobilajzer.
        • greenblack Re: Zapliła sie lampka CHECK ENGINE 19.10.04, 17:25
          > Etom ma racje.
          > Silnik nie otrzymuje wlasciwej mieszanki w stosunku 1:3 z powietrzem.
          > Czyli 1 czesc benzyny i 3 vczesci powietrza.jaka

Chyba żaden silnik nie otrzymuje takiej mieszanki.
          • Gość: TO JA Re: Zapliła sie lampka CHECK ENGINE IP: *.honeywell.com 19.10.04, 17:29
            Rakietowy?
    • Gość: TO JA Re: Zapliła sie lampka CHECK ENGINE IP: *.honeywell.com 19.10.04, 17:22
      Pojedz do warsztatu wtedy jak ta lampka sie pali. Wtedy beda wiedzieli co
      wysyla do niej sygnal. Zgadywanie nic nie da, moze to byc nawet zatkana dziurka
      odpowietrzajaca w korku paliwa. "Check Engine" nie oznacza doslownie sprawdz
      silnik tylko bardziej sprawdz samochod.
    • Gość: Paul Re: Zapliła sie lampka CHECK ENGINE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.10.04, 22:22
      Pojechałem na diagnostyke do ASO Mitsubishi. Na testerze wyszło,ze bład
      wykazuje sonda lambda. Usunieto bład. Przejechałem do domu i lamka sie nie
      paliła. Mam zalecenie wyjeździć te paliwo (benzyna suprema na statoil Ursynów,
      potem zalać innym - dobrym (ciekawe tylko jakim i gdzie, bo liczyłem, ze to
      najlepsze paliwo). Jesli zapali sie kontrolka, to mam ponownie przyjechać na
      usuniecie błedu (za darmo)i jeszcze raz na nowym paliwie spróbować. Jesli nie
      to wymiana sondy (cena w ASO zaporowa - ok. 1200 zł.).
      • etom Re: Zapliła sie lampka CHECK ENGINE 19.10.04, 22:58
        Gość portalu: Paul napisał(a):

> Pojechałem na diagnostyke do ASO Mitsubishi. Na testerze wyszło,ze bład
        > wykazuje sonda lambda. Usunieto bład.
        >

> Mam zalecenie wyjeździć te paliwo (benzyna suprema na statoil Ursynów,
        > potem zalać innym ... Jesli zapali sie kontrolka, to mam ponownie przyjechać
        > na usuniecie błedu.

Nie rozumie.Stwierdzili ,ze sonda zle dziala a kaza zmienic paliwo ??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka