szymi_mispanda
21.08.19, 09:07
Skoda - niewiele o niej wiem ale z uwagi na duza ilosc wpisow i ja sie podziele swoimi przemysleniami i porownaniem do marek ktore troche znam z autopsji.
A wiec z Lexusem i Mercedesem - z tym ze wg mojego subiektywnego pogladu ze Lexus zaczyna sie od GS/RX/GX - nizej to tylko gloryfikowana tojota.
Skoda jak wiadomo jest to tania wersja volkswagena dla nizszych warstw spolecznych - tania wersja vw jak to brzmi - jak podroba klapek kubota.
Tak wiec nie uswiadczymy w Skodach wyznacznikow prawdziwego luksusu czyli duzych pojemnosciowo silnikow o wiecej niz 4 cylindrach, napedu na tyl. Sa za to takie wynalazki jak silniki od motopompy 3 cylindowe czy rozne skrzynie dwusprzeglowe - wiadomo przy tak slabym napedzie kazda milisekunda jest na wage zlota.
Inaczej niz np w CL65 gdzie byla skrzynia pieciobiegowa - ale prawde mowiac wg recenzentow przy takim silniku AMG to mogla byc i trzy biegowa i nikt by nie zauwazyl.
Przejdzmy do zestawienia Skody i odpowiadajacych jej modeli Lexusow i Mercedesow:
Skoda Octavia -> Lexus CT200h (gloryfikowany Auris) oraz Mercedes CLA (gloryfikowane nie wiadomo co z przednim napedem)
Skoda SuperB -> Lexus IS (choc Lexus tu wyraznie wygrywa ma naped na tyl i nawet jeszcze chyba szostke w ktorejs wersji bez baterii slonecznych) oraz Mercedes C w bieda wersjach
Innye modele tych marek chyba sie bezposrednio nie pokrywaja.
A wy co sadzicie?