Gość: Hanah IP: *.crowley.pl 21.10.04, 20:43 Czy możecie przybliżyć w paru zdaniach o co chodzi z tym DOHC? Rozglądam się za Nissanem Micrą, chciałabym dokonać racjonalnego wyboru, a w motoryzacji niestety jestem jeszcze "lajkonikiem". pzdr H. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Radek Re: silnik DOHC??? IP: *.2015.com 21.10.04, 22:38 dual over head camshaft dwa walki rozrzadu w glowicy, konsekwencja 4 zaworow na cylinder, mowiac krotko silnik bedzie mial wiekszy moment na wysokich obrotach niz silnik dwu zaworowy z jednym walkiem rozrzadu a taki uklad przy pewnych predkosciach obrotowych nie daje rady. Ja osobiscie wole jezdzic 2 zaworowymi silnikami, bo maja jak dla mnie przyjemniejsza charakterystyke, wiekszy moment na niskich obrotach a ze spokojnie jezdze nie lubie zylowac silnika bardziej niz musze to mi to bardziej odpowiada niz lepsza wydajnosc pod czerwonym polem. Link Zgłoś
Gość: xxx Re: silnik DOHC??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 00:31 Nie zawsze DOHC oznacza że silnik ma po cztery i więcej zaworów na cylinder. Czasami ma zwyczajnie dwa. Link Zgłoś
Gość: ifresh Re: silnik DOHC??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.10.04, 08:14 Np. silniki od fiata 132 o poj. 1600,1800,2000 ccm. Zresztą jedne z najlepszych silników w historii fiata. Link Zgłoś
Gość: leo Re: silnik DOHC??? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 22.10.04, 11:29 ani to ze silnik ma 16 zaworów nie oznacza że musi mieć 2 wałki....ogólnie jak masz 2 wałki to jest większa precyzja sterowania zaworami a co za tym idzie większe szanse na lepsze osiągi i ekonomikę. Jak sobie prześledzisz najlepsze silniki w najmocniejszych wersjach to znajdziesz tam sporo DOHC Pisanie - "wolę 2 zawory na cylinder" jest porównywalne z pisaniem wolę: 1. silnik 1,4 -75km niż 90km 2. kineskopy wypukłe od płaskich 3. pentium I niż pentium 4, 4. pralkę wiatke od miele itd itd oczywiście że kazdy lubi to co mu się podoba ;-) Link Zgłoś
Gość: Radek Re: silnik DOHC??? IP: *.2015.com 22.10.04, 17:36 > silniki w najmocniejszych wersjach to znajdziesz tam sporo DOHC > Pisanie - "wolę 2 zawory na cylinder" jest porównywalne z pisaniem wolę: > 1. silnik 1,4 -75km niż 90km Ja wole 1.6 8V niz 1.4 16V moc podobna. > 2. kineskopy wypukłe od płaskich > 3. pentium I niż pentium 4, > 4. pralkę wiatke od miele > itd itd oczywiście że kazdy lubi to co mu się podoba ;-) Dokladnie, i nie wszystko co nowsze jest lepsze od starszego. Chociaz w kwestii kineskopow i procesorow wole nowsze i nowoczensiejsze jesli chodzi o auta to niekoniecznie, wole proste i solidne konstrukcjie niz nowoczesne nafaszerowane elektronika cuda techniki z ktorymi sa nonstop rozne dziwne problemy. Link Zgłoś
Gość: Hanah Re: silnik DOHC??? IP: *.crowley.pl 22.10.04, 21:58 Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Moje preferencje są coraz bardziej klarowne. Do listy wymagań obok koloru niefioletowego dopisuję DOHC ;-) pzdr H. Link Zgłoś