Dodaj do ulubionych

silnik DOHC???

IP: *.crowley.pl 21.10.04, 20:43
Czy możecie przybliżyć w paru zdaniach o co chodzi z tym DOHC? Rozglądam się
za Nissanem Micrą, chciałabym dokonać racjonalnego wyboru, a w motoryzacji
niestety jestem jeszcze "lajkonikiem".
pzdr H.
Obserwuj wątek
    • Gość: Radek Re: silnik DOHC??? IP: *.2015.com 21.10.04, 22:38
      dual over head camshaft

dwa walki rozrzadu w glowicy, konsekwencja 4 zaworow na cylinder, mowiac krotko
      silnik bedzie mial wiekszy moment na wysokich obrotach niz silnik dwu zaworowy
      z jednym walkiem rozrzadu a taki uklad przy pewnych predkosciach obrotowych nie
      daje rady. Ja osobiscie wole jezdzic 2 zaworowymi silnikami, bo maja jak dla
      mnie przyjemniejsza charakterystyke, wiekszy moment na niskich obrotach a ze
      spokojnie jezdze nie lubie zylowac silnika bardziej niz musze to mi to bardziej
      odpowiada niz lepsza wydajnosc pod czerwonym polem.
      • Gość: xxx Re: silnik DOHC??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.10.04, 00:31
        Nie zawsze DOHC oznacza że silnik ma po cztery i więcej zaworów na cylinder.
        Czasami ma zwyczajnie dwa.
        • Gość: ifresh Re: silnik DOHC??? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.10.04, 08:14
          Np. silniki od fiata 132 o poj. 1600,1800,2000 ccm. Zresztą jedne z najlepszych
          silników w historii fiata.
          • Gość: leo Re: silnik DOHC??? IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 22.10.04, 11:29
            ani to ze silnik ma 16 zaworów nie oznacza że musi mieć 2 wałki....ogólnie jak
            masz 2 wałki to jest większa precyzja sterowania zaworami a co za tym idzie
            większe szanse na lepsze osiągi i ekonomikę. Jak sobie prześledzisz najlepsze
            silniki w najmocniejszych wersjach to znajdziesz tam sporo DOHC
            Pisanie - "wolę 2 zawory na cylinder" jest porównywalne z pisaniem wolę:
            1. silnik 1,4 -75km niż 90km
            2. kineskopy wypukłe od płaskich
            3. pentium I niż pentium 4,
            4. pralkę wiatke od miele
            itd itd oczywiście że kazdy lubi to co mu się podoba ;-)
            • Gość: Radek Re: silnik DOHC??? IP: *.2015.com 22.10.04, 17:36
              > silniki w najmocniejszych wersjach to znajdziesz tam sporo DOHC
              > Pisanie - "wolę 2 zawory na cylinder" jest porównywalne z pisaniem wolę:
              > 1. silnik 1,4 -75km niż 90km

Ja wole 1.6 8V niz 1.4 16V moc podobna.

> 2. kineskopy wypukłe od płaskich
              > 3. pentium I niż pentium 4,
              > 4. pralkę wiatke od miele
              > itd itd oczywiście że kazdy lubi to co mu się podoba ;-)

Dokladnie, i nie wszystko co nowsze jest lepsze od starszego. Chociaz w kwestii
              kineskopow i procesorow wole nowsze i nowoczensiejsze jesli chodzi o auta to
              niekoniecznie, wole proste i solidne konstrukcjie niz nowoczesne nafaszerowane
              elektronika cuda techniki z ktorymi sa nonstop rozne dziwne problemy.
              • Gość: Hanah Re: silnik DOHC??? IP: *.crowley.pl 22.10.04, 21:58
                Serdecznie dziękuję za odpowiedzi. Moje preferencje są coraz bardziej klarowne.
                Do listy wymagań obok koloru niefioletowego dopisuję DOHC ;-)
                pzdr H.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka