Dodaj do ulubionych

A1 w śniegu

04.01.21, 11:31
wczoraj wieczorem jechałem autostradą A1. Kurczę mniej więcej od Gdańska do Sztumu ta autostrada to był głównie śnieg. Jakieś 70km. Masakra. Nie widziałem gdzie są pasy. Orientowałem się po barierkach. Jechałem praktycznie po śniegu. Dopiero przed Nowymi Marżami pojawiły się piaskarki i było lepiej. W szybę waliło intensywnie śniegiem. Takiej śnieżycy na drodze to nie pamietam.
Ale nowe Bridgestony spisały się bardzo dobrze. Tylko w jednym momencie samochod zasygnalizował ślizganie.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: A1 w śniegu 04.01.21, 11:50
      Ja wczoraj na pustej drodze 94 kolo Prochowic wyczaiłem pusty kawałek i testowałem opony wielosezonowe (plus 1 i lekki śnieżek topiacy sie na asfalcie) i nowy modul łączności z OBD (advancer)
      Na programie ekonomicznym wyszlo mi 6.27 s do 100. Na sport plus nie testowałem
      Opony kleber znow dają radę
      • jeepwdyzlu Re: A1 w śniegu 04.01.21, 22:43
        Opony kleber znow dają radę
        ---
        Fajne są? W Niemczech są pozycjonowane jak Barum czy Sava. Czyli budżetowo...
        Podobnie Nokian. Wyżej ale na pewno nie premium jak w PL
        Za to tu rainexperty unitoyala kosztuja tylr co dobre continentale... Ciekawe...
        • trypel Re: A1 w śniegu 04.01.21, 22:50
          To juz kolejne klebery ale tym razem inne
          Poprzednio 3 lata miałem citilandery
          Dla porównania w tiguanie mam zimowe bridgestony i przy takiej okolozerowej temperaturze częściej slizgam sie w zakretach 190 konnym tiguanem niż 280 konnym subaru.
          Ale pewnie w głębokim śniegu bridgestone byłby lepszy
    • galtomone Re: A1 w śniegu 04.01.21, 12:39
      "Zazdraszczam"...

Mnie to sie marzy zima jak kiedyś....
      Jak w miescie zniknela czesc miejsc parkingowych, bo zamiast aut byly na nich zwaly sniegu, jak w Istebnej czy Koniakowe jechalo sie biala droga wycieta w kochach sniegu - po obu stronach drogi zero pobocza tylko takie sciany sniegu na 2 - 3 m w gore.....
      Ech....
      Jazda po bialym - w ostatecznosci moze byc nawet kupa blota ze sniegiem tak do min polowu kola, koleiny i szrowanie podwoziem po sniegu - jest super.
      • trypel Re: A1 w śniegu 04.01.21, 12:46
        Potwierdzam
        Wczoraj sasiadka wrocila z sylwestra w Karkonoszach i mówi że śniegu kupa (a ona uczciwym 4x4) i zabawa przednia
      • qqbek Re: A1 w śniegu 04.01.21, 13:22
        Ma być.
        Po środzie ma nadejść zła zima zza Buga.
        • galtomone Re: A1 w śniegu 04.01.21, 14:44
          Obawiam sie, ze bedzie tylko zimno i nadal zero sniegu albo jakies marne ilosci.
          • trypel Re: A1 w śniegu 04.01.21, 14:46
            Człowieku małej wiary :)
            Moje chłopaki budowlane obecsli ze w środę wejdą robić schody wiec na 100% spadnie duzo śniegu i będzie mróz żeby mogli odwołać
            • galtomone Re: A1 w śniegu 04.01.21, 14:51
              No to moze u Ciebie spadnie...
              Polska to jednak wiecej niz 3 ulice na krzyz
              • trypel Re: A1 w śniegu 04.01.21, 14:53
                Ale jak idzie od wschodu to musi kolo Ciebie żeby do mnie dojść
                • only_the_godfather Re: A1 w śniegu 04.01.21, 14:57
                  Tylko żeby nie było jak ostatnio wieczorem padało, rano odśnieżałem auto, a popołudniu jak wracałem z pracy można było zadać pytanie a to padał jakiś śnieg?
                • galtomone Re: A1 w śniegu 05.01.21, 09:01
                  trypel napisał:

> Ale jak idzie od wschodu to musi kolo Ciebie żeby do mnie dojść

Co nie znaczy, że będzie z tego akurat u mnie pdać snieg.

Prognozy na to nie wskazują.... Nawet yr.no - a oni zwykle sie nie myla...
            • qqbek Re: A1 w śniegu 04.01.21, 15:01
              U mnie mają mierzyć schody... Może dojadą.
              • trypel Re: A1 w śniegu 04.01.21, 15:08
                To na pewno snieg spadnie i nie dojada :)
                U mnie granit leży od listopada i jakoś okazji nie bylo żeby wreszcie położyć... chyba za bardzo ich lubie i przymykam oko na terminowość
      • samspade Re: A1 w śniegu 04.01.21, 13:40
        galtomone napisał:

> Mnie to sie marzy zima jak kiedyś....
        > Jak w miescie zniknela czesc miejsc parkingowych, bo zamiast aut byly na nich
        > zwaly sniegu,

> Jazda po bialym - w ostatecznosci moze byc nawet kupa blota ze sniegiem tak do
        > min polowu kola, koleiny i szrowanie podwoziem po sniegu - jest super.

Po staropolsku bądź nowopolsku odpowiem Ci spierdalaj z taką zimą.
        • galtomone Re: A1 w śniegu 04.01.21, 14:47
          Chyba nie bede musial, bo raczej takie juz nam nie groza.

Marzy mi sie taka zima, zebym musial odkopac drzwi garazu nim je otworze.... Jakby tak w nocy spalado w miescie 20-30 cm (do progu drzwi w moim aucie) to by bylo bajkowo.
          • samspade Re: A1 w śniegu 04.01.21, 17:23
            Niech więc napada na Śląsku tak żebyś nie mógł otworzyć drzwi garażu. Pod samiutki dach. U mnie niech będzie tyle żeby było fajnie. Żeby urwisy pojeździli na sankach, żeby było fajnie biało.
            Ale żebym 80 kilometrów jechał w rozsądnym czasie.
            • galtomone Re: A1 w śniegu 05.01.21, 09:02
              Spoko. Mnie śnieg nie w mojej okolicy zupełnie nie interesuje.
              • samspade Re: A1 w śniegu 05.01.21, 09:06
                Wzór. To jesteśmy ugadani. Żeby tylko jeszcze do tych ustaleń dopasowała się pogoda.
                Obawiam się że ona może mieć to w dupie.
                • galtomone Re: A1 w śniegu 05.01.21, 09:09
                  Jak znam życie, to ty mozesz miec snieg ktorego nie chcesza a je nie miec sniegu ktorego chce.
          • tbernard Re: A1 w śniegu 04.01.21, 20:55
            galtomone napisał:

> Marzy mi sie taka zima, zebym musial odkopac drzwi garazu nim je otworze.... Ja
            > kby tak w nocy spalado w miescie 20-30 cm (do progu drzwi w moim aucie) to by b
            > ylo bajkowo.
            >

Zupełnie inne spojrzenie na tą bajkowość mają ci, których bliski zmarł bo karetka w tych bajowych warunkach za późno dotarła.
            • trypel Re: A1 w śniegu 04.01.21, 21:13
              Zawsze znajdą się malkontenci
            • galtomone Re: A1 w śniegu 05.01.21, 09:06
              tbernard napisał:

> Zupełnie inne spojrzenie na tą bajkowość mają ci, których bliski zmarł bo karet
              > ka w tych bajowych warunkach za późno dotarła.

To tak biorąc pod uwagę ilośc tych zgonów, rozbitych karetek i wielkość zasp...

• tbernard Re: A1 w śniegu 05.01.21, 09:21
                Zapomniałeś domalować śniegu, żeby było bardziej bajkowo.
                • galtomone Re: A1 w śniegu 05.01.21, 13:18
                  Snieg tez siedzi z tyłu
        • bywalec.hoteli Re: A1 w śniegu 04.01.21, 15:51
          kolega z Karkonoszy? :)
    • bywalec.hoteli Re: A1 w śniegu 04.01.21, 19:52
      w każdym razie było trochę strachu - ale dojechałem szczęśliwie :)
      • galtomone Re: A1 w śniegu 05.01.21, 09:07
        bywalec.hoteli napisał:

> w każdym razie było trochę strachu - ale dojechałem szczęśliwie :)

Bałeś sie, że stopnieje nim dotrzesz na miejsce i zdarzysz sie zimową jazda nacieszyć?
        • bywalec.hoteli Re: A1 w śniegu 05.01.21, 12:47
          galtom gdzie ty mieszkasz, ze ci tak śniegu brakuje?
          • galtomone Re: A1 w śniegu 05.01.21, 13:19
            Co za roznica gdzie, wazne, ze brakuje.
            Wszedzie brakowaloby mi go tak samo gdyby go nie bylo.
    • bruner4 Re: A1 w śniegu 04.01.21, 21:49
      Ja już trzeci rok nie używam odśnieżarki.
    • toreon Re: A1 w śniegu 04.01.21, 23:14
      A co to za jazdy autostradą zamiast siedzieć na dupie. W internetach pisali, że mamy teraz jakąś kwarantannę czy cóś
      • bywalec.hoteli Re: A1 w śniegu 04.01.21, 23:26
        kwarantanna była tylko w sylwestra wieczorem i nowy rok nad ranem (naruszałem ją i samochodowo i pieszo), ale w trasie jechałem przecież już po zakończeniu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka