Dodaj do ulubionych

Zamienniki LED w drogowych.

30.12.21, 22:04
Tak mnie naszły przemyślenia co do zamienników LED do świateł drogowych. Ludzie montują jakieś halogeny i to po cztery na raz, podpięte razem z drogowymi i nikt się nie czepia. Czy w takim razie LED-y zamiast żarówek w reflektorach drogowych byłyby chociaż tolerowane? Przecież nikogo się nimi nie oślepia bo i tak trzeba wyłączać jeśli jest taka ewentualność.
🤔
Obserwuj wątek
    • grzek Re: Zamienniki LED w drogowych. 30.12.21, 23:05
      Tolerowane przez kogo, bo na przeglądzie pieczątki nie dostaniesz i policja też może się czepiać jak zauważy. Ale nielegalnie można zawsze.
      • engine8 Re: Zamienniki LED w drogowych. 30.12.21, 23:17
        To nie Ameryka.
        Tu w Kaliforni mozna sobie zmieniac i zakladac co sie chce i co tylko pracuje. Ja sobie wszytkie tylne i przednie "oczka" w X5 wymienilem na LED (specjalne zyby sie blad nie pokazywal) bo drogowe sa xenony.
      • kreinto Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 08:38
        grzek napisał:

> Tolerowane przez kogo, bo na przeglądzie pieczątki nie dostaniesz i policja też
        > może się czepiać jak zauważy. Ale nielegalnie można zawsze.
        Tzn. za dodatkowe halogeny razem z drogowymi nie przechodzi badania? Czyli ludzie montują na pałę?
      • kanna13 Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 08:56
        A sprawdzali kiedykolwiek ustawienia drogowych na przeglądzie?
        Sprawdzają jedynie ustawienie świateł mijania, linię odcięcia.

• kreinto Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 14:49
          kanna13 napisał:

> A sprawdzali kiedykolwiek ustawienia drogowych na przeglądzie?
          > Sprawdzają jedynie ustawienie świateł mijania, linię odcięcia.
          Przez 33 lata badań technicznych różnych aut zawsze sprawdzali tylko czy drogowe świecą. Nic poza tym.
    • qqbek Re: Zamienniki LED w drogowych. 30.12.21, 23:39
      Ale jak?
      Zamienisz te od drogowych a nie te od mijania?
      Jaki to ma sens?
      Drogowe dają wystarczająco mocno nawet przy zwykłych żarówkach halogenowych.
      Problemem są światła mijania, a tego twoje rozwiązanie nie obejmuje.
      Miałem w Golfie H7 (bidawersja, bez xenonów) i nigdy więcej.
      Zafira to powrót do D2S (takie same były w X5) i to "jedyna słuszna opcja".

W Niemczech dopuszczają kolejne auta do eksploatacji z żarówkami Osram i może trzeba by było pójść tym tropem - dopuścić też w Polsce poszczególne źródła LED do eksploatacji ze światłami mijania w konkretnych modelach aut.
      Przy drogowych to ma średni sens...
      • kreinto Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 08:36
        qqbek napisał:

> Ale jak?
        > Zamienisz te od drogowych a nie te od mijania?
        > Jaki to ma sens?
        Mijania są ksenonowe i żółte drogowe nie komponują mi się estetycznie.
        • qqbek Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 09:25
          kreinto napisał:

> Mijania są ksenonowe i żółte drogowe nie komponują mi się estetycznie.

Miałem już taką kombinację :)
          W X5 - mijania były na D2S, a drogowe na H7.
          No i teraz w Zafirze - mijania są na D1S a drogowe na HIR2 (jak w Toyocie, hihi)... ale mam wrażenie, że HIR2 mają dużo ładniejszą barwę światła,
          • gzesiolek Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 10:00
            Przecież H7 czy HIR2 to typ złącza a barwa to barwa zależy od tego jaką mają założone halogeny...
          • only_the_godfather Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 10:06
            Barwa światła to kwestia wtórna. Mam H7 Boscha i według mnie świecą dużo lepiej niż HIR2 w Mitsubishi teścia czy Mazdzie kolegi. Ale też nie każda H7 świeci takim samym światłem. Jedne świecą bardziej żółtym inne bardziej białym.
            • qqbek Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 10:26
              A to też racja.
              No, ale teraz i tak coraz rzadziej jest okazja, żeby włączyć drogowe, więc problem ich barwy staje się marginalny.
              Pamiętam, że jak w liceum jeździliśmy z kumplami do Kazimierza Dolnego, to jak po nocy wracaliśmy, to większość trasy jechałem na "długich".
              Jak ostatnio w sierpniu po nocy z Kazimierza jechałem, to włączyłem długie 3 czy 4 razy, na krótką chwilę, bo zaraz coś z przeciwka jechało.

W Zafirze jeszcze długich (poza "puszczaniem" kogoś) nie użyłem.
              • trypel Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 12:19
                Jak kiedyś będziesz miał matrycowe ledy to zobaczysz ile czasu się jedzie na długich :)

Ale nawet u zony mamy kawałek ciemnej brodzkiej i zmiana oryginalnych h7 na ledy dala dużo (na mijania są ksenony) - uzywane codziennie, zwłaszcza o tej porze roku
                • gzesiolek Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 12:57
                  Ale w matrycowych jedziesz niby na długich, ale ciągle masz kilka stref wyciętych ;)
                  Kwestia jazdy miasto poza miastem... Jak ktoś jeździ tylko miasto i wielopasmowki popularne pomiędzy to prawie nigdy drogowych nie używa... Ale wystarczy ciemna wąska droga przez las, gdzie nie ma zbyt dużego ruchu i drogowe chodzą ciągle...
                • qqbek Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 13:45
                  U mnie na wsi burmistrz i starosta dostają tyle kasy od kolegów z PiS, że chyba do końca przyszłego roku już wszystkie latarnie na LED-owe wymienią. Jak się jedzie z Lublina, to od razu widać, gdzie jest granica powiatów.
                  Tak więc, jako że nigdzie dalej nie jeździłem ostatnio, nawet nie miałem szansy dłużej przetestować długich w Zafirze.
                  Od granicy miasta po dom jadę w warunkach, w których mógłbym bez świateł mijania jechać, a i tak mało kto by zauważył... zresztą tam, gdzie wymieniono źródła światła w gęściej nastawianych latarniach tradycyjnych (te ledowe to "difoltowo" stawiają teraz co 50 metrów, zwykłe były co 30) zdarzało się, że jak jechałem na "Auto" to mi na dzienne przełączało.
                  • gzesiolek Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 13:50
                    To w Krakowie jak wymienili większość lamp na Ledowe to się generalnie ciemniej zrobiło... Bo stare generowały większe rozproszenie i mniej ciemnych miejsc... Ale z drugiej strony jak teraz przy przejściach zaczęli montować mocniejsze źródła światła w lampach przy nich to rzeczywiście o wiele łatwiej zwrócić uwagę na pieszych...
        • galtomone Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 10:45
          kreinto napisał:

> qqbek napisał:
          >
          > > Ale jak?
          > > Zamienisz te od drogowych a nie te od mijania?
          > > Jaki to ma sens?
          > Mijania są ksenonowe i żółte drogowe nie komponują mi się estetycznie.

A Ty jeździsz na drogowych?
          I jak już jedziesz na tych drogowych, to siedzisz na zewnątrz, że Ci estetyka nie pasuje?
          • kreinto Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 13:29
            galtomone napisał:

> kreinto napisał:
            > A Ty jeździsz na drogowych?
            Tak z 1% czasu kiedy.

> I jak już jedziesz na tych drogowych, to siedzisz na zewnątrz, że Ci estetyka n
            > ie pasuje?
            Tak.
      • kanna13 Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 13:58
        Z tymi ksenonami to oczywisćie dużo lepiej widać.
        Ale, być może to tylko moje subiektywne odczucie starego człowieka, z racji tego, że dają sporo więcej "światła" aż do linii odcięcia to potem jest dla oka zupełna ciemność bo kontrast jest dużo większy niż w przypadku zarówki halogenowej.
        I wrażenie jest takie, szczególnie na drogach nieoświetlonych poza miastem, że do granicy odcięcia widać idealnie a potem ciemność bo oko się akomoduje do tej zwiększonej bezposrednio przed samochodem jasności.
        • tbernard Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 14:32
          kanna13 napisał:

> I wrażenie jest takie, szczególnie na drogach nieoświetlonych poza miastem, że
          > do granicy odcięcia widać idealnie a potem ciemność bo oko się akomoduje do tej
          > zwiększonej bezposrednio przed samochodem jasności.

Mam podobne odczucie w Hondzie Civic.
    • trypel Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 07:57
      Spróbuj
      Ja mam w motocyklach od dawna niektóre zmienione na led i nikt sie nie czepia
    • bolo2002 Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 08:18
      Nie radzę- stanowczo odradzam w drogowych LED-y!!!!!! Oslepiasz na bank a jak Cie psy namierzą - to zapłacisz nie mało!
      • kreinto Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 08:40
        bolo2002 napisał:

> Nie radzę- stanowczo odradzam w drogowych LED-y!!!!!! Oslepiasz na bank...
        Kogo? Przecież drogowymi zawsze się oślepia.
      • only_the_godfather Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 09:42
        Każdymi drogowymi czy to H7 czy LED będzie oślepiał. Zapłaci nie mało tzn ile?Generalnie jak trafi na upierdliwego policjanta to mu zabiorą dowód rejestracyjny. I o ile w przypadku świateł mijania "wpaść" jest łatwiej tak w drogowych trzeba mieć wyjątkowego pecha. Do tego większość policjantów to zlewa jakie masz żarówki włożone.
        • trypel Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 10:02
          Wystarczy mieć te zwykle i umieć zmienić w razie kontroli. Powod zatrzymania DR znika.
          • only_the_godfather Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 10:07
            a to też prawda. Wozisz komplet homologowanych dla danego modelu żarówek jak trafisz na upierdliwca zmieniasz i po kłopocie.
    • only_the_godfather Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 09:44
      Generalnie w Polsce LEDY zamiast H7 nie są homologowane. Natomiast ludzie tak jeżdżą auta przechodzą badania techniczne i mało kto się czepia. Jak kupisz dobre markowe LEDy a nie jakieś g*wno z ali express to poprawnie jest ustawisz, będzie linia odcięcia, czyli będzie wszystko działać jak z zwykłą żarówką H7 tyle, że będzie dawać lepsze światło.
      • galtomone Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 10:50
        O ile wiem, to homologacja dotyczy osobno żarnika jako takiego, ale dodatkowo reflektora, który homologacje a do określonego typu źródła światła. Więc zmiana na inny, nawet homologowany i tak dyskwalifikuje reflektor.

Ale diagności się faktycznie nie czepiają.
        Reflektory mam symetryczne i do tego brak spryskiwacza.
        Jedyne na co patrzą to czy są przeciwmgielne z tyłu, ale tu zmiana była banalna/ Europejska wersja tylnych lamp ma przeciwmgielne, więc wystarczyło zmienić część lampy i dodać włączanie... Tu zmaniłem przełącznik przy kierownicy z tego z USA na europejski, który obsługuje i przód i tył.
    • gzesiolek Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 10:05
      Ja bym założył. Ryzyko żadne. Zwłaszcza, że chodzi o drogowe...
      Porządne retrofity z fizycznym odcięciem są dopuszczane w Niemczech jako mijania, tylko u nas robi się problemy i wrzuca się do jednego worka chińskie xenony świecące wszędzie tylko nie na drogę z porządnymi retrofitami z wyraźną linią odcięcia z mniejszym poblaskiem niż w zwykłych halogenach... Ot Polska ...
      • allegropajew Re: Zamienniki LED w drogowych. 31.12.21, 23:09
        Mniej więcej za rok unia zalegalizuje retrofity, tylko będzie potrzebny przegląd.

Na razie, poza wnętrzem, mam w cofania i wreszcie bezpiecznie się cofam, bo fabryczne u mnie nie dawały żadnego oświetlenia.
        Mam dzienne z drogowych i nikt się nie czepia, zresztą były takie wersje fabryczne. I noszę się z ledami, bo moje halogeny na 30% mają obciachowy żółtawy kolorek.

A w mijania H7 (jakieś osramy super) świecą genialnie. Lepiej niż zwykłe tungsramy w długich!

Gościula
        • who_cares Re: Zamienniki LED w drogowych. 01.01.22, 13:21
          A kto zapłaci za rehomologację reflektora na źródło LED ? Bo Osram zrobił to dla kilkunastu modeli za własny hajs w DE.
          • allegropajew Re: Zamienniki LED w drogowych. 04.01.22, 22:27
            Pewnie będzie automatyczna. Decydował będzie diagnosta podczas badań. Sprzęt mają.

Gościula

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka