Dodaj do ulubionych

OT calun turynski

03.08.22, 21:06
ciekawostkihistoryczne.pl/2022/08/02/tajemnica-calunu-turynskiego/
Sedno sprawy;

Trzy niezależne laboratoria – z Oxfordu, Zurychu i Tucson – otrzymały niewielki fragment płótna z prośbą o określenie daty jego powstania. Stosując metodę datowania opartego o radioizotop węgla C-14, nie kontaktując się ze sobą, wszystkie grupy ustaliły, że włókno, z którego utkano tkaninę pochodzi z roślin, które rosły w XIII lub XIV wieku.
ciekawostkihistoryczne.pl/2022/08/02/tajemnica-calunu-turynskiego/
No, wielu to i tak podwaza....

Kwestia wiary w cuda
Obserwuj wątek
    • engine8t Re: OT calun turynski 03.08.22, 21:16
      Nie na tym polega wiara?
      Ciagle sie zastanawiam dlaczego niewierzacy tak mocno sie starja aby podwazyc wszytko to w co ludzi wierza...
      Pozwolmy im wierzyc jak chca?
      Mnie to lata czy calun jest prawdziwy, czy chrystus zmartwywstal i czy chleb sie zamienia cialo i krew.
      Sa tacy co wierza ze szczepioenki mRNA na kowida im zycie uratowaly i tu podobnie mysle - niech werza i szczepia sie skoro to im pomaga dopoki mnie nie zmuszaja.
      • wislok1 Re: OT calun turynski 03.08.22, 21:42
        To nie o to chodzi....

Skoro ten kawalek plotna pochodzi z sredniowiecza, to jest to falsyfikat....

Wierzysz w calun, inne cudowne relikwie,, wierzysz w cudowne obrazy np. ten w Czestochowie,, cudowne rzezby np ta w bawarskim Altötting, ?

Czy wierzysz w Jezusa i tego typu rzeczy sa ci KOMPLETNIE zbedne, bo tylko on jest ZBAWICIELEM i nie potrzebuje zadnych cudownych obrazow, relikwiii ?

Maria nigdy w czasie objawien nie mowila, ze nalezy jej budowac w tym miejsci kosciol i sie do niej modlic....
        Mowila o czci dla Jezusa-...
        A tym bardziej czcic cudowne obrazy i rzezby...
        • wislok1 Re: OT calun turynski 03.08.22, 22:45
          No, ale kwestia gustu....

Wiara jest bardzo SUBIEKTYWNYM pojeciem
          ......

Kazdy to rozumie po swojemu
          • qqbek Re: OT calun turynski 03.08.22, 23:17
            wislok1 napisał:

> Kazdy to rozumie po swojemu

Śmiem twierdzić, że wiara nie za bardzo ma się do "używania rozumu".
            Teściowa mi dziurę w brzuchu wierci czwarty rok, w tzw. "kwestiach wiary"... nijak nie potrafi zrozumieć, że uważam, że decyzję o przystąpieniu do tej sekty młody powinien podjąć sam i nie zamierzam go chrzcić.

Rozumnym byłoby zostawienie takiej decyzji samemu "potencjalnemu wyznawcy", zwłaszcza w związku z faktami, czyli tym, że starego ma niewierzącego, a sam (zdaniem sekty) jest owocem cudzołóstwa, bo ślubu kościelnego z Zofią nie mamy... ograniczoną zdolność do czynności prawnych młody nabędzie na 13 urodziny i niech wtedy go męczy... a ta mi wierci dziurę w brzuchu. No upierdliwa jak Zofia, co w kwietniu się trzeci miesiąc dopomina, żeby choinkę wynieść ;)

Znam ten typ przemocy, przez niego ja sam musiałem leźć na swój chrzest, nie za bardzo jako niespełna czterolatek rozumiejąc "o co kaman" - bo teściowa mojej mamy i mama mojego taty miała w ręku argument natury ekonomicznej.
            • engine8t Re: OT calun turynski 03.08.22, 23:50
              Z jedenej strony masz racje ale z drugiej chyba zdajesz sobie sprawe ze religia wkracza w zycie dziecka bardzo wczesnie i dzieci od poczatku stukaj sie z innymi ktore sa religijne i jesli w tym okresie dziecko bedzie osoba "z poza" grupy to i tak pozostanie a do tego bedzie sie czulo inne. Nie wiem ale nie spotkalem sie aby dzieci wyszdzaly czy izolowaly czy pietnwaly dzieci ochrzczone a odwrotne tu juz tak.
              Ja preferuje odwrotna sytuacje - nic ci nie szkodzi pokropic glowe woda i pozwolic ksiedzu odprawic modly i dziecko bedzie "ochrzczone" i bedzie moglo z rowiesnikami byc takim samym...
              Podejrzewam ze ksiadz ochci pomimo ze rodzice nie maj slubu koscielnego bo chya po to sa chrzesni?
              Tak ze jestem za ochczeniem dziecka i danie wolnej reki pozniej kiedy zacznie rozumowac.
              A czy zdecyduje sie na bycie religilnym to od tego jest nastpeny stopien czyli bierzmowanie... I jak za mlody nie bedzie chialo partycypowac to nie zmuszac . Odizolowanie dziecka od oczatku od grupy to co innego. .A czy potem bedzie religijnym czy nie to juz jego decyzja..
              Mnie ochrzczono i nawet sie pobierzmowalem i ministrantem bylem ale pozniej na religie nie chodzilem i przestalo mnie to bawic na powaznie. A slub koscielny wziwelismy i wyobraz sobie ze to wogole nie bolalo, podobnie jak teraz ksiadz mnie pokropi woda i newt jak przyjdzie z wizyta to mnie to nie wzdryga - nie boje sie tego i co najwyzej sobie jaj robie ...
              Mowie to poniewaz u moich dzieci jest tak wlasnie - ani nie maj slubu ani ni eochcili dziecka. Oczywiscie dziecko pyta i rozmawia a rodzice miw ze to bzdury etc... No ale na codzien sptyka sie z dziecmi religijnymi i czyje sie inaczej - obawia sie ze rodzice tego nie popieraja wiec woli sie rodzicami nie sprzeczac ale widzimy ze o wiele swobodniej byly gdyby moglo z kolezankaami czy kuzymai partycypowac w niektoych zajeciach.. Co ciekawe ze jak przyjezdza do nas i Babcia lapie za rece i modli sie przed jedzeniem to robi to z radoscia i czsami nawet inicjuje - no bo u dziadka/babci mozna robic wile rzeczy ktorych sie w domu nie robi..
              Ale Wasze pokolenie uwaza ze wie najlepiej i wg mnie pod tym wzgledem robi to dokladnie do D.
              A kiedy dziecku urosnie to zupelnie inna ceremonia decyzji i chcenia wlasnego chrzecznia... nie czujesz tego?
              • qqbek Re: OT calun turynski 04.08.22, 08:43
                engine8t napisał:

> Z jedenej strony masz racje ale z drugiej chyba zdajesz sobie sprawe ze religia
                > wkracza w zycie dziecka bardzo wczesnie i dzieci od poczatku stukaj sie z inny
                > mi ktore sa religijne i jesli w tym okresie dziecko bedzie osoba "z poza" grup
                > y to i tak pozostanie a do tego bedzie sie czulo inne. Nie wiem ale nie spotk
                > alem sie aby dzieci wyszdzaly czy izolowaly czy pietnwaly dzieci ochrzczone a o
                > dwrotne tu juz tak.

Po pierwsze trochę się tu w Polsce ostatnio pozmieniało.
                Po drugie, skoro to dzieci niechrzczone są piętnowane, to chyba nie najlepiej świadczy to o tych chrzczonych, czyli tym bardziej nie warto dziecka chrzcić, żeby się z chamami chowało?

> Ja preferuje odwrotna sytuacje - nic ci nie szkodzi pokropic glowe woda i pozwo
                > lic ksiedzu odprawic modly i dziecko bedzie "ochrzczone" i bedzie moglo z rowi
                > esnikami byc takim samym...

Ale "po damski chuj?", że się tak ładnie zapytam.
                U mojej córki (4 klasa, szkoła poza Lublinem!) na religię nie chodzi 10 osób (na 26 w klasie). Córka chciała, to chodzi, ale gdyby nie chodziła nikt by jej palcami nie wytykał.

> Podejrzewam ze ksiadz ochci pomimo ze rodzice nie maj slubu koscielnego bo chya
                > po to sa chrzesni?

Zależy od księciunia.
                Jak się (na moje nieszczęście) dałem te 9 lat temu (człowiek jeszcze młody był i głupi) przekonać do ochrzczenia młodej, to mi w parafii miejsca zamieszkania (lokalnej) odmówiono, jeszcze pyskówę mi proboszcz urządził.

> Tak ze jestem za ochczeniem dziecka i danie wolnej reki pozniej kiedy zacznie r
                > ozumowac.

Acha - zapiszmy je do sekty, z której nie można się wypisać (nawet jak dokonasz apostazji, to zostajesz w księdze chrztu, nie wykreślą), a potem niech sobie radzi. Bardzo nieładnie moim zdaniem.

> A czy zdecyduje sie na bycie religilnym to od tego jest nastpeny stopien czyli
                > bierzmowanie... I jak za mlody nie bedzie chialo partycypowac to nie zmuszac .
                > Odizolowanie dziecka od oczatku od grupy to co innego. .A czy potem bedzie rel
                > igijnym czy nie to juz jego decyzja..

Otóż nie.
                Raz zapisany do sekty, na zawsze w papierach sekty.

> Ale Wasze pokolenie uwaza ze wie najlepiej i wg mnie pod tym wzgledem robi to
                > dokladnie do D.

Może przede wszystkim moje pokolenie przejrzało w końcu na oczy i widzi jak karykaturalną instytucją stał się kościół.
                Ty tego "nie czujesz", boś z tej Austrii pojechał prosto do USA, które są takim "chrześcijańskim Iranem" zachodniego świata. Gdybyś został w Austrii pewnie inaczej byśmy rozmawiali.

> A kiedy dziecku urosnie to zupelnie inna ceremonia decyzji i chcenia wlasnego c
                > hrzecznia... nie czujesz tego?

Nie.
                • trypel Re: OT calun turynski 04.08.22, 11:01
                  Też tak się zastanawiam skąd endzin czerpie wiadomości o stygmatyzowaniu dzieci bez chrztu.
                  Córka nawet 20 lat temu w wiejskiej szkole nie miała zadnych problemów mimo ze była jedyna. Teraz u syna z roku na rok mniej ludzi na religii...
                  • engine8t Re: OT calun turynski 04.08.22, 18:06
                    No moze w Polsce jest tak komunizm zakorzeniony ze pudzi zachwuja se zupelnie inaczej niz u nas...
                    Ja nikomu nic nie narzucam....Kazdy robi tak jak uwaza za sluszne...
                    • trypel Re: OT calun turynski 04.08.22, 18:13
                      A co to ma wspólnego z komunizmem?
                      • engine8t Re: OT calun turynski 04.08.22, 18:18
                        wszytko. Ich naczelnym zadaniem bylo zwalczyc wiare w boga i zastapic ja wiara w komunizm. i oni walczyli z wiara zamiast pozostawic ja sam sobie i zjac sie swoimi sprawami. . tu widze podobne podejscie.
                        • trypel Re: OT calun turynski 04.08.22, 18:21
                          Ale wiesz ze za komunizmu pozycja kościoła była dużo lepsza, Chrzciło się ponad 90 % trzody, a ksiądz był święty.
                          Nie klei się ta twoja teoria
                          • engine8t Re: OT calun turynski 04.08.22, 18:35
                            Zauwaz ze kosciol wlasnie wtedy byl ta jedyna nadzieja?
                            I gdyby ni ekosciol to nie byloby solidarnosci ani robicia systemu?

No i polowa ksiezy byla ustawkiona przez komunistow do zwalcxania kosciola LOL
                            Nie slyszales o "ksiezach patriotach"? Ja nie tylko slyszalem ale znalem dobrze takiego. Komuna wiedzila ze najlpeszym speosbe obalenia kazdej insttucji jest nie przeszkadzanie jej organizacji w robieniu przekretow poniwaz kazda organizacja jest jak nowotwor.
                            • trypel Re: OT calun turynski 04.08.22, 19:29
                              No widzisz
                              Teraz maja dobrze i ludzie uciekają
                              Ciekawe dlaczego
                              Dalej komuniści?
                          • wislok1 Re: OT calun turynski 04.08.22, 19:32
                            Za komunistow PL do 1989 to byl RAJ dla ksiezy....

Absolutnie bezkarni, trzaskali kase az milo....
                            PZPR zyla z nimi w symbiozie po wyborze Wojtyly na papieza.....

Zyby tylko ludzi nie wzywali do buntowania jawnie...
                            I tak robili....

Jakies tam aluzje, itp...
                            Ale trzymali z komuchami az milo....
                            NAJWIECEJ kosciolow budowano zaraz po 1980 roku, materialow budowlanych nie bylo, ale ksieza zawsze dostawali, co chcieli....

Co sie jakis ksiadz wylamamal, wzywal do buntu, to go wysylali na studia do Rzymu....
                            Popieluszko nie chcial i skonczyl w rzecue
                            • wislok1 Re: OT calun turynski 04.08.22, 19:36
                              Absolutnie wszystkie przypadki molestowania dziewczynek, du.czenia ministrantow byly zamiatane pod dywan wspolnie, biskup i SB

A jak juz jakis ksiadz byl STRASZNIE odwazny i z komuchami walczyl i nic mu nie zrobili, to sie potem okazalo, ze to byl kapus bezpieki i naiwnych w ten sposob oszukiwal....l....
                              Jak ten od sw, Brygidy w Gdansku...
            • waga173 Re: OT calun turynski 04.08.22, 01:53
              qqbek napisał:

> Śmiem twierdzić, że wiara nie za bardzo ma się do "używania rozumu".

Raz mnie siedzacego w parku na lawce ruchem jastrzebia coraz ciasniej okrazalo babsko, cos zagadalo az oczywiscie sie dosiadlo. Z daleka czulem "kadzidlo". Wyjela maly drewniany krzyzyk, jak "daja to brac" zasada obowiazuje. Potem mi oznajmila ze Pan Jezus umarl za mnie. Zapytalem wiec: Powaznie? No to fajnie! Dlaczego fajnie? No bo jak umarl za mnie to znaczy ze ja juz nie umre odpowiedzialewm babsku. Babsko poszlo cos mamroczac pod nosem. Nie pamietam co zrobilem z krzyzykiem. Jezeli obrazilem czyjes uczucia to je przepraszam.
              • engine8t Re: OT calun turynski 04.08.22, 18:16
                Ja tez sie czasami tak zastanawiam ze skoro zatwardziali niewierzacy wierza ze boga nie ma to dlaczego tak usilnie staraja sie zaprzeczac i obalac teorie religijne.? Tylko dlatego aby reszte przekonac o swoje wyzszosci?

Ja tez mam swoej argumenty w takich dyskusjach i np mowie ze z zycia i historii wiemy ze jak sie zydzi za cos wezma to w tym musi byc albo dobra kasa albo dobra polityka i zawsze mozna kogos wydutkac.. Temu sie udalo zrobic wszystkie 3 rzeczy ale problem w tym ze zydzi jako nacja to przegapili , goje to przejeli, wyrwali sie spod kontroli i caly ogromny biznes wymyslony przez zydow znalazl sie w cudzuch rekach wiec teraz probuja zwalczyc bo odworci sie nie da. wypbrazacie sobie co by bylo jakby religia chrzescijanska byla w rekach zydow?.. Oni sobie tez wyobrazaja ,,,
          • kanna13 Re: OT calun turynski 04.08.22, 08:09
            wislok1 napisał:

>
            > Wiara jest bardzo SUBIEKTYWNYM pojeciem

Kawał mi się przypomniał:

Umarł ateista. Otwiera oczy i pusto wokoło.Nicość. Na horyzoncie tylko malutki czarny punkcik.
            Ruszył w jego kierunku. Podchodzi bliżej a to wystawny i ekskluzywny hotel, wchodzi i dzwoni w recepcji.
            Pojawia się diabeł, facet myśli no to mam przerąbane. Ale diabeł jakiś taki nie za bardzo diabelski bo w garniturze od Armaniego, pachnący perfumami od Cartiera, pewnikiem Declaration, jesteś w piekle mówi, co mogę dla Ciebie zrobić? Mam trzy pewniaki:
            1. Jesteś Sułtanem, masz swój pałac, harem, niezliczone bogactwa a wieczorem sex, alkohol, ciężkie narkotyki
            2. Jestwś gwiazdą rocka, masz kasy jak lodu, szybkki samochód, grono oddanych wielbicielek a wieczorem sex, alkohol, ciężkie narkotyki
            3. Jesteś biznesmenem, zwiedzasz świat, masz wielki dom i parę pięknych kochanek a wieczorem wiadomo...
            Facet się zastanawia i wybiera 3. Dziabeł Ok, ale jakby coś nie pasowało czy chciałby jednak zmianę to niech dzwoni to się zmieni, dopasuje...
            No i został biznesmenem, żyje w pięknym domu, pływa w basenie, gra w tenisa a co wieczór ...
            Ale któregoś razu niefortunnie odbił piłkę na korcie i poleciała w pobliskie krzaki, poszedł po nią, przedarł się na druga stronę i widzi, ponury świat, kotły ze smołą, w nich ludzi, dantejskie sceny, diabły z widłami, horror to mało powiedzane. Podniósł piłkę i wrócił do siebie.
            Ale już nic nie jest takie samo, nic nie cieszy, ani sex, ani alkohol, ani ciężkie narkotyki bo cały czas ma przed oczami ten straszny widok. W końcu nie wytrzymał i dzwoni. Dziabeł się zjawia i od progu, co znudziło się, to może teraz gwiazda rocka, może jednak sułtan...
            Facet opowiada co widział a diabeł na to: Pan się nie przejmuje to piekło chrześcijan.
        • engine8t Re: OT calun turynski 04.08.22, 00:05
          No jesli komus bardzo zalezy aby obalic wszytkie mity wiary bo wtedy beda mogli ludzmi manipulowac latwiej i przede wszytkim po swojemu to jedno ale jesli sie wezmie pod uwage ze religia jest ludziom bardo potrzeba - daje nadzieje kiedy nic innego juz nie pracuje i uzywa przykazan ktore sa niezmienne i daja ludziom ramy w ktorych wiedza jak zyc aby bylo im latwiej to reszte mozna sobie darowac.
          Chyba nie uwazasz ze gdyby naraz ktos potrafi na 100% i dobitnie pokazac ze wszytko w co ludzi wierza to bzdura i oni by to zrozumieli to zrobilbys tym ludziom przysluge i stali by sie lepszymi?
          • jeepwdyzlu Re: OT calun turynski 04.08.22, 01:55
            ale jesli sie wezmie pod uwage ze religia jest ludziom bardo potrzeba - daje nadzieje kiedy nic innego juz nie pracuje i uzywa przykazan ktore sa niezmienne i daja ludziom ramy w ktorych wiedza jak zyc aby bylo im latwiej to reszte mozna sobie darowac.
            ---
            Naprawdę uważasz, że religia jest potrzebna?
            Komu? Kozojebcom w Afganistanie czy naukowcom w Oxfordzie?
            Nie zauważyłeś, że cała współczesna cywilizację zawdzięczamy opozycji? Oświeceniu? Odrzuceniu dogmatów? Wyjebania bronionych przez klechów bzdetów o nieruchomej ziemi i krążącym dookoła niej słońcu?
            A całun?
            Święte drzazgi z krzyża? Świete gwoździe?
            Tysiące tego gówna rozsianego po całym świecie i czas przestać o tych PIERDOŁACH mówic i pisać z szacunkiem.
            Jak ktoś dalej będzie latał w Turynie do tej szmaty to należy go nazwać IDIOTĄ!
            • waga173 Re: OT calun turynski 04.08.22, 02:31
              Nie zacytowales czyje pierdolenie cytujesz, ale w swojej odpowiedzi masz sto procent racji. Najlepiej to podsumowal Dziadek mojej zony, wspomniany wczesniej przedwojenny szofer. Jak Dziadek byl na umieralni w szpitalu to jak ten czarny sep krazyl tam inny czarny, sukienkowy, pewnie z nosem wyczulonym na zapowiadajaca sie padline. Dziadek byl warszawiak wiekszy niz ja. Na wzmianke o spotkaniu z Dobrym Panem Bogiem, zapytal: A gdzie on kurwa byl jak Niemcy zbombardowali moj dom, gdzie on kurwa byl jak Polacy mnie omal nie zabili walac mi w glowe dziesieciokilowym odwaznikiem zeby mi ukrasc buty i gdzie on byl jak moje dzieci umieraly? No kurwa gdze? Wypierdalaj pan stad!
              • engine8t Re: OT calun turynski 04.08.22, 18:00
                Tys komunista z krwi i kosci to tobie wybaczam pogladow ale z rozsadnym i logcznym rozumowanie to chyba nie jest najlepiej? Takie argumenty to prosto z notatnika komunisty.
                • waga173 Re: OT calun turynski 05.08.22, 08:08
                  engine8t napisał:

Napisal do mnie wagi!

> Tys komunista z krwi i kosci to tobie wybaczam pogladow ale z rozsadnym i logcz
                  > nym rozumowanie to chyba nie jest najlepiej? Takie argumenty to prosto z notat
                  > nika komunisty.
                  Komus sie, nie wykluczone ze mnie, cosik sie popierdolilo:) Polecam dlugie spokojne ruchy, nie tylko za kierownica. Sobie polecam to samo, tez nie tylko za kierownica, kolego forumowy:)
            • klemens1 Re: OT calun turynski 04.08.22, 17:28
              jeepwdyzlu napisał:

> Nie zauważyłeś, że cała współczesna cywilizację zawdzięczamy opozycji? Oświec
              > eniu? Odrzuceniu dogmatów? Wyjebania bronionych przez klechów bzdetów o nieruch
              > omej ziemi i krążącym dookoła niej słońcu?

Od Oświecenia zaczął się de facto postęp naukowy i cywilizacyjny. Wcześniej blokowały to religie. Gdyby nie one, mielibyśmy teraz stan, jaki osiągniemy za tysiące lat.
              Zatem dołączę się do głosu i potwierdzę - wypierdalać z tymi zabobonami.
              Religie wszelkie można właściwie uznać za zbrodnię przeciwko ludzkości. Niekoniecznie za to, że robią komuś krzywdę - za to, że hamują postęp. Czyli robią krzywdę przynajmniej pośrednio.
            • engine8t Re: OT calun turynski 04.08.22, 17:57
              No coz , szkoda gadac....
              Ty nie zauwazyles jak sie ma "wspolczesna cywilizacja" do tego ile ppsychicznych problemow ludzie i dzieci maja?
              Nie widzisz roznicy pomiedzy religia samo w sobie a organizacjami religijnymi?
              Zycze Ci aby aby Tobie ani nikomu w rodzinie nie bylo potrzeba sprytualnego wsparcia...
              Widze dookola i inzynierow i fizykow z phd i profesowrow uniwersytetow i NASA i lekarzy i naukowcow i innych ktorzy sa ludzmi wierzacymi i to im wogole ni eprzeszkadza aby pogodzic jedno z drugim.
      • klemens1 Re: OT calun turynski 03.08.22, 23:22
        engine8t napisał:

> Nie na tym polega wiara?

No właśnie nie na tym. Wierzy się w rzeczy niesfalsyfikowane. Jak już się udowodni, że coś jest podrobione, to najwyższy czas przestać w to wierzyć.

> Ciagle sie zastanawiam dlaczego niewierzacy tak mocno sie starja aby podwazyc w
        > szytko to w co ludzi wierza...

Dlatego, że ci, co wierzą, starają się wpływać na życie tych, co nie wierzą.

> Sa tacy co wierza ze szczepioenki mRNA na kowida im zycie uratowaly i tu podobn
        > ie mysle - niech werza i szczepia sie skoro to im pomaga dopoki mnie nie zmuszaja.

Są i tacy, co wierzą w prąd elektryczny. Ciebie nikt nie zmusza.
        • engine8t Re: OT calun turynski 03.08.22, 23:59
          No coz bzdury opowiadasz i tyle.... brakuje ci zdrowego , krytycznego i swobodnego spojrzenia na te rzeczy.
          • klemens1 Re: OT calun turynski 04.08.22, 10:47
            engine8t napisał:

> No coz bzdury opowiadasz i tyle.... brakuje ci zdrowego , krytycznego i swobod
            > nego spojrzenia na te rzeczy.

Czyli gdybym miał zdrowe, krytyczne i swobodne spojrzenie na te rzeczy, to wierzyłbym w oryginalność Całunu, mimo że nauka stwierdza, że to falsyfikat?
            • engine8t Re: OT calun turynski 04.08.22, 18:04
              Gdybys mial zdrowie i zdrowo myslal to bys takich pierdol nie opowiadal bo byc moze bys zdawal siebie sprawe ze to co Ty "wiesz" i co nasz "nauka" wie ma sie do tego co naprawde JEST mniej wiecej tak jak Ziemia do Wszechswiata.
              A werzyc przeciez ci nikt nie kaze - jedynie nie pluj w oczy tym co wierza bo byc moze to jedynym co ich trzyma przy zycie i daje jakakolwiek - nawet zledna , nadzieje?
              • klemens1 Re: OT calun turynski 04.08.22, 19:03
                engine8t napisał:

> Gdybys mial zdrowie i zdrowo myslal to bys takich pierdol nie opowiadal bo byc
                > moze bys zdawal siebie sprawe ze to co Ty "wiesz" i co nasz "nauka" wie ma sie
                > do tego co naprawde JEST mniej wiecej tak jak Ziemia do Wszechswiata.

Czyli olać naukę - to Biblia ma rację?

> A werzyc przeciez ci nikt nie kaze - jedynie nie pluj w oczy tym co wierza bo b
                > yc moze to jedynym co ich trzyma przy zycie i daje jakakolwiek - nawet zledna ,
                > nadzieje?

I to jest właśnie żałosne. Ale fakt - to nie powinna być moja sprawa. Niestety jednak - jest, bo ci ludzie mają też wpływ na MOJE życie. Bardzo negatywny.
                • engine8t Re: OT calun turynski 04.08.22, 19:46
                  Ty nawet logicznie myslec nie potrafisz? I opcja pogodzenie jedegoo z drugim nie istnieje?
                  No coz wile naprawde madrych ludz ze swiat nauki jakos potrafi pogodzic jedno z drugim?
                  Aha Tys od nich madrzejszy, zapomnialem.
                  I wiesz ze zauwazylem ze wierzacy lekarze wcale nie sa mnije profesjonalni jesli chodzi o leczenie pacjentow a sa bardziej eytczni..
                  Moze dlatego ze niewierzacy lekarz boi sie tylko US a wierzacy jeszcze piekla?
                  Powodzenie w zyciu psychicznym zycze.

• trypel Re: OT calun turynski 04.08.22, 20:04
                    Osobiście wolę iść do niewierzacego lekarza.
                    Żeby dbał o moje zdrowie TERAZ a nie o zbawienie kiedys kierując się jakimiś wymyślonymi zasadami
                    Na szczęście wokol mam 7 lekarzy i żadnego wierzącego.
                    • engine8t Re: OT calun turynski 04.08.22, 20:30
                      Glupoty opowiadasz niegodne rozumnej istoty. Widac nie masz porownania i do czynienia z ludzmi wierzaacymi.
                      I tak sie zastanawiam jak to mozliwe aby tak wogole rozumowac. Ale widac mozliwe.
                      Mamy wokol siebie i takich i takich i widac rozniece w podejsciu do prcesu leczenia..

U was to wyglada zupelnie inaczej bo przeciez wy nie macie "swojego" lekarza. Macie jakichs tam lekarzy pierwszego kontaktu ktorzy nic nie robia poza wystawianiem skierowan do specjalisty...
                      A jakiego? a to juz Twoj probem. I ludzie lataja kombinuja i za kazdym razem ida do innego a ten spjrzy na papiery i traktuje cie jak przypadek.
                      Wasza medycyna jest oparta na leczeniu szpitalnym - nasz na poza szpitalem.
                      Nasz lekarz ci doradzi specjaliste jesli sam nie zaproponujesz bo on nie wypisuje nie do branzy ale do konkretnego lekarza ktory po wizycie wysyla twojemu raport, pomoze uzgodnic wizyte i caly czas jest w kontakcie i ze specjlaist i toba. A specjalist staje sie Twoim specjalista ktory chce aby sie toba opiekawc a nie zapisac leki i odeslac ...Czujesz ze to twoj partner i on cie traktuje jak swojego pacjenta.
                      • trypel Re: OT calun turynski 04.08.22, 20:34
                        A jak terapia jest niezgodna z jego światopoglądem?
                        Będę się upierał ze wole lekarza co się opiera na wiedzy a nie na wierze
                        • engine8t Re: OT calun turynski 04.08.22, 20:57
                          Co znaczy niezgodna z jeggo swiatopogladem? Ma byc zgodna z moim a nie jego. A jesli ma inne spojrzenie to tylko to moze porawic?
                          Czy ty naprawde uwazasz ze lakarz wierzacy zapisze ci egzorcyzmy jak masz problemy psychiczne? Nie... nie przesadzaj.
                          Albo daj komkretny przyklad?
                          • trypel Re: OT calun turynski 04.08.22, 21:07
                            Nie przepisze pigułek anty bo jestem wierzący
                            Nie przepisze tej terapii bo wykorzystuje komórki pobrane z płodów
                            Nie uratuje twojej zony bo jest w ciąży i terapia może zabić płód,
                            • qqbek Re: OT calun turynski 04.08.22, 21:17
                              trypel napisał:

> Nie przepisze pigułek anty bo jestem wierzący
                              > Nie przepisze tej terapii bo wykorzystuje komórki pobrane z płodów
                              > Nie uratuje twojej zony bo jest w ciąży i terapia może zabić płód,

Zatai przed twoją żoną wady letalne płodu po to, żeby potem jego kolega bał się skrobać i żona zeszła na sepsę.
                              • trypel Re: OT calun turynski 04.08.22, 21:39
                                W ogóle się nie zgodzi na badania prenatalne albo wmówi że niepotrzebne bo jeszcze by coś wyszło...
                                • qqbek Re: OT calun turynski 04.08.22, 22:03
                                  trypel napisał:

> W ogóle się nie zgodzi na badania prenatalne albo wmówi że niepotrzebne bo jesz
                                  > cze by coś wyszło...
                                  >

A tak, sławna opcja "bozia tak chcieli".
                                  • trypel Re: OT calun turynski 05.08.22, 08:51
                                    I w ten sposób co prawda w USA umiera 50% więcej niemowląt niż u nas ale za to ida prosto do nieba bo mają wierzących lekarzy
                                    Endzin woli tak a ja jednak wybieram inaczej
                                    • tbernard Re: OT calun turynski 06.08.22, 17:59
                                      trypel napisał:

> I w ten sposób co prawda w USA umiera 50% więcej niemowląt niż u nas ale za to
                                      > ida prosto do nieba bo mają wierzących lekarzy

Tylko wtedy, gdy zdążą je ochrzcić. Jak nie zdążą, to zostanie usmażone na rożnie i zjedzone przez szatanów.
                      • nousecomplaining Re: OT calun turynski 06.08.22, 18:55
                        Ty tak święcie wierzysz w wyższość wszystkiego amerykańskiego nad wszystkim co nieamerykańskie, że Ci całkiem się już w głowie popierdoliło. Ale ok, żyj w swojej bańce. I pozwól mieć inne zdanie innym, a nawet pomyśl, że mogą mieć rację - chociaż tu już pojechałem po bandzie, po prostu nie mogą...
                        • engine8t Re: OT calun turynski 06.08.22, 20:42
                          Nie wierze swiecie
                          Tu akurat malo jest wiary a wiekszosc to "nauka". Zylem w tym srodowisku i wystarczajaco czesto i dlugo przebywam abue widziec i wiedziec jak wszytko "pracuje" i jak ludzi mysla i sie zachowuja aby miec bardzo malo argumentow do powrotu w mojej sytuacji (!) . Nie zachwyaca mnie ani socjalizm ani lewicowasc poniewaz prownuja jedno drugie zdecydwanie preferuje konserwatywner podejscie do zycia, placenie jak najmnije podatkow i decydowanie o jak najwiekszej liczbie rzeczy w zyciu.
                          W bance to zyja ci co nigdzie indzziej nie mieszkali i nie znaja zycia z wlasnej praktyki a maj najwuecej do gadania. Ale rozumiem ich podejscie. Nigdy nie poczuli i nie przezyli innego zycia i nie maj prownania alebo po prost ni emaj mozliwosci wyboru wiec chwal to co maja z koniecznosci a nie wyboru.
                          Co nie znaczy ze wszytko w USA jest naj ale rzeczy dla mnie wazne preferuje tutaj.
                    • engine8t Re: OT calun turynski 08.08.22, 23:51
                      O masz tu niewierzaca lekarke. Tzn ja mam bo w mojej okolicy.
                      www.ocregister.com/2022/08/05/orange-county-dermatologist-accused-of-poisoning-husband-in-irvine/
                      • waga173 Re: OT calun turynski 09.08.22, 01:09
                        A nasze gleboko wierzace mohery na to zgodnym chorem: Ukamienowac! Ukamienowac!
                        • engine8t Re: OT calun turynski 09.08.22, 01:23
                          U nas nie ma moherow - moze dlatego ze cieplo?
                          Nlo i prawie wszytkie ludzie liberalne i wyrizumiale a pierwsze co slyszysz to: "don't judge!".
                          • waga173 Re: OT calun turynski 09.08.22, 02:08
                            Macie jeszcze duzo do nauczenia:)
                            • engine8t Re: OT calun turynski 09.08.22, 17:27
                              W ameryca - w odroznieniu od innych krajow, glupota jest legalna i to nas trzyma przy zyciu :)
                      • trypel Re: OT calun turynski 09.08.22, 07:24
                        A skąd wiesz ze niewierzaca?
                        • waga173 Re: OT calun turynski 09.08.22, 07:36
                          trypel napisał:

> A skąd wiesz ze niewierzaca?
                          >
                          No masz. Nie katoliczka czyli niewierzaca. Ubzdurala se o jakich chinskich buddach, mahometach (mohamedach?) a tam jest nie nadstawiaj drugiego policzka tylko oko za oko, zab za zab.
                          • engine8t Re: OT calun turynski 09.08.22, 17:48
                            Jakby byla katoliczka to by wiedziala co napisano w Liscie do Galatow 6:7,
                            wol.jw.org/pl/wol/b/r12/lp-p/nwtsty/48/6#s=7&study=discover
                            • waga173 Re: OT calun turynski 10.08.22, 02:52
                              A na razie wierzymy w basnie i jest jasniej i jest cudniej.
                              • yadaxad Re: OT calun turynski 10.08.22, 12:24
                                Czy kościołowi opłacało by się, by całun był autentycznie jezusowy? Badania DNA jeszcze przed paru laty wymagały ilości "materiału", już z "byle czego" bada, a może to się pogłębiać.
                                • engine8t Re: OT calun turynski 10.08.22, 17:39
                                  Widac oplacalo sie....I moze nawet na pewno. w 14 wieku nikt o DNA nie gadal.

Nie mozesz winic ludzi ze probuja..? a nuz sie uda przez jakis czas cos tam wykorzystac. Nie oni pierwsi i nie ostatni..
                                  Biedni ci co sie na na to daja nabrac i wierza we wszytko co kosciol wymysli ale rowniez ci co traca czas aby to podwazyc nie majac w tym najmniejszego interesu.

Bo jesli by np udowdniono ze chrutus nie zmartwychwstal to bylaby inna sprawa ale czy to szmata ktora go owinieto czy nie? Jakie ot ma znaczenie oprocz oczywscie okazji zbierania kasy.

• wislok1 Re: OT calun turynski 10.08.22, 18:37
                                    Poki co to NIE udowodniono, ze zmartwychwstal...
                                    To jest tylko kwestia wiary....
                                    To samo dotyczy innych cudow, wniebowstapien, itp...

Natomiast w biblii NIE MA ANI JDENGO SLOWA, ze nalezy otaczac KULTEM cudowne obrazy rzezby, calun
                                    i inne tego typu przedmioty....

Rozumiem, ze w kosciele sa obrazy, rzezby, itp...
                                    Czasem bardzo ladne...

Ale co innego uznawac, ze sa cudowne.....
                                    Ze uzdrrawiaja ludzi, ze maja moc ....

TO jest sprzeczne CALKOWICIE z biblia
                                    • yadaxad Re: OT calun turynski 10.08.22, 18:43
                                      "Sporządź węża i umieść go na wysokim palu"
                                    • engine8t Re: OT calun turynski 10.08.22, 22:13
                                      Natomiast w biblii NIE MA ANI JDENGO SLOWA, ze nalezy otaczac KULTEM cudowne obrazy rzezby, calun
                                      i inne tego typu przedmioty....

Chyba nawet jest wrecz przeciwnie -
                                      • qqbek Re: OT calun turynski 10.08.22, 23:34
                                        engine8t napisał:

> Natomiast w biblii NIE MA ANI JDENGO SLOWA, ze nalezy otaczac KULTEM cudowne
                                        > obrazy rzezby, calun
                                        > i inne tego typu przedmioty....

>
                                        > Chyba nawet jest wrecz przeciwnie -

Możesz mi w Biblii wskazać coś o wniebowzięciu tzw. "NMP"?
                                        Bo to jeden z "najświeższych" tzw. "dogmatów wiary"... ma ledwie 70 lat.

A już kurwa się doczekał dnia wolnego w tym porąbanym kraju.
                                        Nowa, katolicka tradycja.

Z punktu widzenia Biblii (która i tak jest strasznie porąbana - przykładowo w Starym Testamencie bozia to straszny chuj, co gromami strzela i całe plemiona wyplenia; za to w Nowym nic się nie trzyma kupy - każdy z 4 ewangelistów ma swoją narrację, ale nie trzyma się toto jakoś kupy - a jak dodasz apokryfy (zwłaszcza Tomasza) to już zupełnie "odlot") to nie ma nic takiego jak "Matka Boska", czy "wniebowstąpienie" tej ostatniej.

Wszystko to wymysły tej sekty... w znacznej mierze sprzeczne z Pismem Świętym.
                                        • car_fox Re: OT calun turynski 11.08.22, 01:17
                                          Wśród samych chrześcijan nie ma zgody a wręcz są sprzeczne opinie na temat bibli
                                          . Tak że nie należy mylić wiary z kościołem zwłaszcza katolickim który wokół tego zbudował niezły biznes. A w ogóle to katolikom nie wolno interpretować bibli
                                          Tak że zostawmy to zainteresowanym.
                                        • engine8t Re: OT calun turynski 11.08.22, 03:41
                                          Ja sie na Bibli nie znam. Z punktu religii dobrym posuneiciem bylo dolaczenie Maryji do grona osob wplywowych - w koncu to matka boga.
                                          A wniebo wsapinei to spsob na to aby nikt grobu nie szukal i nie probowal robic tego co Ty - udowadniac ze je nie bylo...
                                          Podobno ewangielistow i ewangelii bylo wiecej. Akurat KK wybral te so pasowaly a o inne zdbal zeby zniknely..
                                          Nikt preciez za bardzo nie ukrywa ze Koscioly ( wersje wiary chrzescijanskiej od Swiadkow Jehowy poprzez protestantow z ich 20 wersjami po KK) zrobily sobie administracje i wersje tak jak im pasowalo.
                                          A tak wogole to sie czepiasz.
                                          Nie wierzysz - masz prawo i nikt cie nie zmusza. Zostaw ich w spokoju. Co ci pomze jak im zrujnujesz swiat i wiere w niesmiertelnisc? Lzej ci bedzi jak im bedzie gorzej?
                                          To tak jakbys ty wiedzial ze dziecko sasiadow jest adoptowane a dziecko sobie z tego sprawy nie zdawalo i wierzy ze jest dzieckiem rodoznym i wszytki w tej rodzinie gra i buczy. Ale ciebie - czlowieka prawdy i szczeroscci, nurtuje i dochodzisz do wniosku ze wyprowadzisz malego z bledu bo przeciez ma prawo wiedziec ze to nie jego rodzice i wiedzac a moze bedzie chcial znalezc prawdziwych rodzicow?... No i teraz bierzesz go na strone i tlumaczysz oraz udwadniasz ze to ni ejego ani ojciec ani matka a obcy ludzie. .... I komu zrobiles tym dobrze? Zrujnwales i dziecku i rodzicom swiat i zamiast dziecko zyc jak inne w normalnej rodzinie to sie oakzalo ze wychowuja go obcy ludzi w klamstwie i wsickaja ciemnote ze to ich dziecko.
                                          Co chce powiedziec? A to ze czasami lepiej aby ludzie zyli w blogiej nieswiadomosci niz in na sile wykladac "prawde".
                                          • waga173 Re: OT calun turynski 11.08.22, 08:18
                                            Kolega uzyl troche nietrafnego porownania z adoptowanym dzieckiem. U nas "we wsi" jest taka co bez gromnicy i bez datku dla ojca rydzyka balaby sie wyjsc z domu. Cale szczescie ze nie ma adoptowanego dziecka, a podejrzewam ze w calej jej popierdolonej wierze zadnego dziecka nie chcialaby miec bo by pomysleli ze stracila cnote. A jest w rodzinie jedne malzenstwo co ma dziecko adoptowane, ale nikomu, absolutnie nikomu nie przyszloby do glowy zeby to dziecku oznajmic. Tej pierwszej walilbym konskim batem po glupim lbie a ta druga para ma u nas wielki szacun polegajacy na tym ze nikt nie tylko nie rozmawia ale nawet nie mysli o tym.
                                          • klemens1 Re: OT calun turynski 11.08.22, 19:33
                                            engine8t napisał:

> A wniebo wsapinei to spsob na to aby nikt grobu nie szukal i nie probowal robic
                                            > tego co Ty - udowadniac ze je nie bylo...

Ale powodowanie, że nie ma dowodu falsyfikującego wcale nie polepsza sprawy - wręcz przeciwnie.

> Co chce powiedziec? A to ze czasami lepiej aby ludzie zyli w blogiej nieswiad
                                            > omosci niz in na sile wykladac "prawde".

Jak ktoś jest nierozwinięty mentalnie, to pewnie tak. Problemem są skutki uboczne polegające na oddziaływaniu na innych.
                                        • only_the_godfather Re: OT calun turynski 11.08.22, 07:41
                                          Warto dodać., że dla wiernych dostępne są tylko 4 ewangelie które najbardziej pasują tym na górze. Te które mniej pasują na narzuconej narracji są tajne.
                                        • wislok1 Re: OT calun turynski 11.08.22, 17:29
                                          To juz jest kwestia intepretacji biblii....

Zdaniem szefow kosciola katolickiego z wniebowstapieniem Marii nie ma sprzecznosci z biblia, zdaniem prawoslawnych i protestantow jest oczywista sprzecznosc....
                                          Tak jak ze wszystkimi dogmatami przyjetymi w Rzymie po 1054 roku, czyli po podziale kosciola na rzymski i prawoslawny...
                                          Dla prawoslawnych i protestantow Matka Boska i swieci to tylko wzory do nasladowania,
                                          dla kosciola katolickiego posrednicy w zbawieniu...

Kosciol katolicki uwaza, ze tylko on moze w pelni zbawic ludzi, co prawoslawni i katolicy traktuja jako kiepski dowcip...

I tak dalej....

Ale na pewno wszyscy stwierdzaja, ze kult cudownych obrazow, rzezb i calunu nie ma nic wspolnego wiara ....

Tyle, ze kosciol katolicki stwierdza tylko na pokaz, a robi w praktyce zupelnie cos innego....
                                          Kult cudownego obrazu w Czestochowie, kult mnostwa innych codowych obrazow i rzezb, kult calunu tyrynskiego, itp...
                                          • wislok1 Re: OT calun turynski 11.08.22, 18:57
                                            Prawoslawni przywiazuja wielka uwage do ikon, ale twierdza, ze w ten sposob oddaja tylko czesc Jezusowi...
                                            A Matka Boska i swieci na ikonach to tylko wzory do nasladownia, do nich sie nigdy nie modla...
                                            Nie sa posrednikami w kontaktach z Jezusem...
                                            Dosc karkolomna interpretacja, ale w sumie ujdzie
                                          • wislok1 Re: OT calun turynski 11.08.22, 20:01
                                            Kosciol prawoslawny i koscioly ewangeilckie laczy...

nieuznawanie dogmatu Niepokalanego Poczęci Matki Bożej oraz dogmatu Wniebowstąpienia Najświętszej Maryi Panny,
                                            odrzucenie dogmatu o nieomylności papieża,
                                            odrzucenie czyśćca, łaski i grzechu pierworodnego,
                                            niewymaganie celibatu od księży i diakonów,
                                            odrzucenie idei centralnej władzy kościelnej,
                                            udzielanie Eucharystii pod dwiema postaciami, chleba i wina,
                                            cafesenior.pl/artykuly/prawoslawie-a-katolicyzm-roznice-cechy-i-swieta,72226.html
                                            • engine8t Re: OT calun turynski 11.08.22, 21:08
                                              I jako ochrzczony i bierzmowany aktolik w 100% sie z nimi zgadzam. to wszytko to wymysl kosciola katolickiego ni emajcy potwierdzenie w Biblii i celem jest chyba glownie $$$.
                                              • jeepwdyzlu Re: OT calun turynski 20.08.22, 13:36
                                                I jako ochrzczony i bierzmowany aktolik w 100% sie z nimi zgadzam. to wszytko to wymysl kosciola katolickiego
                                                ----
                                                Jeśli się zgadzasz z protestantami i prawosławnymi a nie uznajesz nauczania kośxioła katolickirgo - to nie jesteś katolikirm. To nie sklep ze slodyczami że bierzesz sobie to co Ci się podpba....
                                                • engine8t Re: OT calun turynski 20.08.22, 18:07
                                                  Pokaz mi gdzie tak napisane? Kazdy ochrzczony i bierzmowany to katolik?
                                                  Moze nie praktykujacy i niewierzacy ale namaszczony :)
                                                  • jeepwdyzlu Re: OT calun turynski 20.08.22, 19:47
                                                    Pokaz mi gdzie tak napisane? Kazdy ochrzczony i bierzmowany to katolik?
                                                    ----
                                                    To Ty napisałeś że jesteś bierzmowanym katolikiem.
                                                    Ale to chuja prawda, skoro masz w dupie nauczanie swojego kościoła. Jesteś typowy polaczek. Nic kurwa nie wiesz o swojej religii.
                                                  • engine8t Re: OT calun turynski 20.08.22, 22:39
                                                    Ja ntypowy polaczek, a Ty kto?
                                                    Folksdojcz?
                                                  • jeepwdyzlu Re: OT calun turynski 20.08.22, 23:25
                                                    engine8t napisał:

> Ja ntypowy polaczek, a Ty kto?
                                                    > Folksdojcz?
                                                    -----
                                                    Brawo.
                                                    Bywalcem gadasz.
                                                    I to ty, emigrant.

W kwestiach wiary jestem uczciwym ateistą. Nir pierdolę, że jestem "bierzmowanym" katolikiem, ale nie popieram tego i tamtego.
                                                  • qqbek Re: OT calun turynski 21.08.22, 00:50
                                                    jeepwdyzlu napisał:

> To Ty napisałeś że jesteś bierzmowanym katolikiem.
                                                    > Ale to chuja prawda, skoro masz w dupie nauczanie swojego kościoła. Jesteś typo
                                                    > wy polaczek. Nic kurwa nie wiesz o swojej religii.
                                                    >

A ty się denerwujesz.
                                                    Jakieś 95-98% katolików to albo hipokryci albo ignoranci.
                                                    Tych naprawdę wierzących jest kilka procent.
                                                    Reszta to tylko 'zapełniacz' do kościołów, który w 2-3 dekady z nich ostatecznie zniknie.
                                                    Pójdź do kościoła w Niemczech (nie zachęcam, ale w ramach "poszerzania horyzontów" może się przydać), to zobaczysz... a raczej "nie zobaczysz".
                                                    30 lat temu jeździliśmy z rodziną do znajomych w NRW, w 1988 siedzieliśmy tam całe wakacje (ponad 2 miesiące)... raz mnie mama do kościoła zabrała, żeby pokazać "jak to wyglądać powinno"... u nas były wtedy jeszcze tłumy, tam chyba 4 osoby (poza nami) na nabożeństwie. Same babcie mówiące tylko w Plattdeutsch.

Nic nie wiedzą o swojej religii i nic o niej nigdy nie wiedzieli.
                                                    Owce.
                                                    Do strzyżenia przez pasterzy. Śluby ubóstwa i apartamenty za 2 miliony... wygolone z owieczek.
                                                  • engine8t Re: OT calun turynski 21.08.22, 01:13
                                                    O jakich katolikach mowisz? Chyba o tych z krajow socjalistycznych stojacych na pograniczu neo-komunizmu?
                                                    Czyzby Niemcy byli dla ciebie wzorem wszytkiego?
                                                    I skad sie biora powody do tak ostrych i krytycznych ocen ludzi ktorych nie znasz doglebnie?
                                                    Ciekawe skad sie bierze potrzeba u ateistow krytyki wierzacych? Czyzby sami probowali sie upewnic ze maj racje ale cos im w tym ciagle przeszkadza?
                                                  • qqbek Re: OT calun turynski 21.08.22, 01:20
                                                    engine8t napisał:

> O jakich katolikach mowisz? Chyba o tych z krajow socjalistycznych stojacych na
                                                    > pograniczu neo-komunizmu?
                                                    > Czyzby Niemcy byli dla ciebie wzorem wszytkiego?
                                                    > I skad sie biora powody do tak ostrych i krytycznych ocen ludzi ktorych nie zna
                                                    > sz doglebnie?
                                                    > Ciekawe skad sie bierze potrzeba u ateistow krytyki wierzacych? Czyzby sami p
                                                    > robowali sie upewnic ze maj racje ale cos im w tym ciagle przeszkadza?

Cytuj, bo nie wiem, czy odpowiadasz mi, czy komuś innemu.
                                                    Co do tzw. "potrzeby krytyki" to gdyby mi ktoś próbował uparcie wmawiać, że powinienem smarować chleb gównem, a ja bym uparcie odmawiał i ta osoba stwierdziła, że to "uświęcona tradycja", po czym dowiódłbym, że to gówno, a nie tradycja, to czułbym się mocno zawiedziony tym, że wypomina mi się to, że nie smaruje chleba gównem.

Choć smarujący chleb gównem mógłby się wtedy uważać za pokrzywdzonego, bo bym jego "uczucia religijne" naruszył tym samym.

Przepraszam za tak brutalne wyłożenie sprawy, ale i tak nie liczę, żebyś to zrozumiał... w imię "uświęconej tradycji"... której i tak nie znasz.
                                                  • engine8t Re: OT calun turynski 21.08.22, 01:33
                                                    Raz katolik, zawsze katolik

W preambule Dekretu Episkopat przywołuje zasadę semel catholicus, semper catholicus [raz katolik, zawsze katolik]. Formalnie obowiązuje ona w prawie kanonicznym od 2009 roku, czyli od wydania przez Benedykta XVI listu „Omiun in mentem”, w którym papież odwołał się do tej starożytnej zasady.

Tym samym stała się ona oficjalnie obowiązująca i niepodważalna, a

wystąpienie ze wspólnoty sam Kościół uznaje za niemożliwe.
                                                  • engine8t Re: OT calun turynski 21.08.22, 01:37
                                                    No coz wykladasz sprawe najlepiej jak potraqfisz i uzywasz slownictwa najbardzij ci pasujacego ..

Rzecz w tym ze twoje porownia wiary do gowna najlepiej o kant dupy rozbic poniewaz nie maja najmniejszego sensu. A ja nie ma ani ochty ani potrzeby ani ppowody na argumentowanie czy dyskutowanie tego.
                                                    A jedynie dziwie sie ze Ciebie to tak trapi - i swiecie wierzysz ze Boga nie ma (jako ze tego udowodnic sie nie da)
                                                  • jeepwdyzlu Re: OT calun turynski 21.08.22, 01:59
                                                    swiecie wierzysz ze Boga nie ma (jako ze tego udowodnic sie nie da)
                                                    ----
                                                    Kurwa milion razy słyszałem ten żałosny argumencik.
                                                    I co- są dowody na NIEISTNIENIE krasnoludków?
                                                    Weź se kup jakąś katechezę dla 8 latków, przeczytaj a potem tu wróć.
                                                  • engine8t Re: OT calun turynski 21.08.22, 03:44
                                                    No wiec niemozna udowdnic ze krasnoludki nie istnieja? A wiec bc mze istnieja?

A co to sa te krasnoludki ?

Krasnoludek, krasnal, gnom, skrzat – przyjazna ludziom istota pojawiająca się często w literaturze polskiej i zagranicznej, szczególnie w baśniach. Krasnoludki wyglądem przypominają małych ludzi. Przeważnie są przedstawiane w szpiczastych czerwonych czapeczkach, od koloru których pochodzi ich polska nazwa. Występują zarówno w baśniowej tradycji polskiej, jak i innych narodów europejskich.

Krasnoludek to krasny/czerwony? ludek..
                                                    A wiec jest to przyjazna ludziom istota ktora wyglada tak jak ludzie ale jest mala. Moze to byc karzel ktorego w basniach ubrano w czerowne buty i czapeczke..i przypisano mu jakies dodatkowe cechy ..
                                                    A wiec krasnoludni istnieja moze nie takie dokladnie jak je w bajkach opisuja ale spokojnie mzinaa znalezc ich zrodlo i to jak sie maja do rzeczywostosci..
                                                    I teraz taki jak ty moze sie przyperd do szczegolow i obalac teorie a rozsadny podejdzie to tego ze to wcale nie takie w 100% wymyslone bo mozna go sobie zupelnie realnie wypbrazic.
                                                  • waga173 Re: OT calun turynski 21.08.22, 08:36
                                                    engine8t napisał:

> No wiec niemozna udowdnic ze krasnoludki nie istnieja?
                                                    > A co to sa te krasnoludki ?
                                                    >
                                                    > [i]Krasnoludek, krasnal, gnom, skrzat – przyjazna ludziom istota pojawiająca si
                                                    > ę często w literaturze polskiej i zagranicznej, szczególnie w baśniach.

> A wiec jest to przyjazna ludziom istota ktora wyglada tak jak ludzie ale jest m
                                                    > ala.

I wszystko jasne! Pan Bog jest krasnoludkiem! Nieistnienia udowodnic sie nie da.
                                                    Wyglada jak ludzie, bo ludzie sa stworzeni na jego obraz i podobienstwo, zgadza sie.
                                                    Jedynie z czym sie nie zgadzam to ze Pan Bog to istota przyjazna ludziom. On nie szczy ludziom do mleka, on ludzi masowo morduje.
                                                  • engine8t Re: OT calun turynski 21.08.22, 18:38
                                                    Ja to ludziom mowie ze kiedys nie wiedzieli jaki swiat ogromny i sadzili za jak sie modla to pan bog slucha i zaraz zareaguje. A tu sie okazuje ze skoro pan bog swiat stworzyl to jest ponad nim a ten swiat taki ogromny ze swiatlo lecie 13 milardow lat.....a wiec jak o cos poprosisz to pan bog to usyszy to za co najmnije 13 miliardow lat i jak zareague to odwiedz przyjdzie za nastpne 13 miliardow.. Czyli bycie katolikiem to przede wszytkim cierpliwosc :)
                                                  • jeepwdyzlu Re: OT calun turynski 21.08.22, 01:56
                                                    I skad sie biora powody do tak ostrych i krytycznych ocen ludzi ktorych nie znasz doglebnie?
                                                    Ciekawe skad sie bierze potrzeba u ateistow krytyki wierzacych?
                                                    ---
                                                    Gdybyś był wierzący i praktykujący - słowem bym się nie odezwał. Nie krytykuję osób o innym światopoglądzie.
                                                    To Ty sam, engin zacząłeś nazywać się katolikiem, w dodatku bierzmlwanym, co świadczy wyłącznie o tym, że nie rozumiesz czym jest ten sakrament, a reszta Twoich wywodów dotycząca obiekcji wobec nauczania kościoła - która jako ateista podzielam w 100% - świadczy jednak przeciwko Tobie - a cytaty które wkeiłeś bez ładu i składu - są dowodem na Twoją religijną ignorancję.
                                                    Więc mi tu nie pierdol jak to atakuję wierzącego. Nie. Atakuję nieuka.
                                                  • engine8t Re: OT calun turynski 21.08.22, 03:50
                                                    Ty nie masz pojecie a mnie ciemnoty wciskasz... Sam jestes nieuk.
                                                    Jak jestes ochrzczony i bierzmowany w kosclee katolickim to jestes katolikiem do konca dni swoich. Koniec kropka. A to juz jakim katolikime ejstes to inna dyskusja.
                                                    Kosciol dopuszcza zycie w grzechu.
                                                    Nie musisz nawet byc wierzacym, wyprzec sie wiary o moga cie wywalic - ekskomunijowac bo wtedy zyjesz w grzechu ale jak ci sie odwidzi i zaczniesz wierzyc czyli nawricisz sie to nikt co sakramentow nie odnawia? Mozesz dostac apostazje i potem wrocic i znow cie chrzcic nie beda i to dlatego ze chrztu sie nie wymazuje.
                                                  • trypel Re: OT calun turynski 21.08.22, 09:01
                                                    engine8t napisał:

> Ty nie masz pojecie a mnie ciemnoty wciskasz... Sam jestes nieuk.
                                                    > Jak jestes ochrzczony i bierzmowany w kosclee katolickim to jestes katolikiem d
                                                    > o konca dni swoich. Koniec kropka. A to juz jakim katolikime ejstes to inna dy
                                                    > skusja.
                                                    > Kosciol dopuszcza zycie w grzechu.
                                                    > Nie musisz nawet byc wierzacym, wyprzec sie wiary o moga cie wywalic - ekskomun
                                                    > ijowac bo wtedy zyjesz w grzechu ale jak ci sie odwidzi i zaczniesz wierzyc czy
                                                    > li nawricisz sie to nikt co sakramentow nie odnawia? Mozesz dostac apostazje
                                                    > i potem wrocic i znow cie chrzcic nie beda i to dlatego ze chrztu sie nie wymaz
                                                    > uje.

A jak zdecydujesz się zostać muzułmaninem (dość prosto) to tez wciąż jesteś katolikiem?
                                                    Albo lepiej satanista. To wtedy jesteś katolikiem satanista?
                                                  • yadaxad Re: OT calun turynski 21.08.22, 12:19
                                                    W gruncie rzeczy tak. Katolikiem, który zbłądził, czy błądzi i zawsze może się pokajać. Tak samo jak księdzem jest się raz na zawsze, choć bez uprawnień, też nie całkiem, bo w sytuacjach ekstremalnych może swojego księżostwa użyć, choćby dla sakramentów umierającemu.
                                                  • waga173 Re: OT calun turynski 21.08.22, 12:54
                                                    "Katolikiem, który zbłądził, czy błądzi i zawsze może się pokajać" taki za pokajanie, jaby byl madry to by sie pokajal, bylby ten kierowca z Sokratesa, "czy choc inny bez uprawnien" lista jest dluga. Czy ty misiek wiesz kto to byl Sokrates? I gdzie jest nazwana wedlug Niego (z duzej litery) ulica?, A pomysl o Starynkiewiczu glupiadupo i z przodu i z tylu. Zamiast pierdolic o ksiedzach raz na zawsze ksiedzami czy tam kurwa katolikami, , pomysl o takich co nie byli zadnymi kurwa oszolomami ksiedzami, tylko po sobie zostawili dokonane dziela nie zabobonne a kurwa nbaukowe.
                                                  • trypel Re: OT calun turynski 21.08.22, 13:05
                                                    No to się cholernie cieszę że nie ochrzcilem syna i córki
                                                  • yadaxad Re: OT calun turynski 21.08.22, 14:14
                                                    Jak się nie wydałeś przed położną. Bo katolik ma prawo chrzcić jak popadnie i biedne dziecko ateistów, by zmyć z niego grzech pierworodny, może sobie ochrzcić.
                                                  • trypel Re: OT calun turynski 21.08.22, 14:40
                                                    Oczywiscie ze nie. Zdaję sobie sprawę że jakbym się przyznał wcześniej to ktoś by swoje czary mary chciał odprawiać
                                                  • engine8t Re: OT calun turynski 21.08.22, 18:54
                                                    Dziwne powody do radosci..... Ale kazdy ma inne.
                                                  • engine8t Re: OT calun turynski 21.08.22, 18:34
                                                    No pewnie ze dalej bedziesz..... Przeciez bog jesli jest jeden to jest ten sam i dla katolikow i dla muzulmanow.?
                                                    Masz do wyboru droge do nieba jaka chcesz sobie wybrac.
                                                    I jak ci sie muzulmanstwo nie spodoba i wrocisz do KK to przeciez cie nie beda bleachowac z Allaha i od nowa chrzcic? Przyjma cie jak syna marnotrawnego. Moze nawet cielca ubija?
                                                    A Szatan to chyba byl zbuntwanym aniolem i nawet chyba to on ma wiecje wladzy bo przeciez to nie chrystus szatanowi a szatan chrystusowi proponaowal caly swiat za oddanie holdu? Wiec kto rzadzi swiatem?
                                                  • trypel Re: OT calun turynski 21.08.22, 19:38
                                                    I tu znów głosisz herezje
                                                    Taki z ciebie katolik jak z koziej dupy wór na mąkę
                                                  • engine8t Re: OT calun turynski 21.08.22, 23:19
                                                    A co ty - niekatolik wiesz na ten temat? Mniej wiecej nic.
                                                    Jakie herezje?
                                                    Czy ty wogole masz pojecie o czym ty mowisz?
                                                    Napisalem ze jako ochrzczony i bierzmowany jestem katolikiem....na zawsze i bez wgodleu na moje poglaady i postepowanie.
                                                    A bycie katolikiem wcale nie znaaczy ze masz wirrzyc i postepwac wg zasad.... bo mozesz byc katolikiem zyjacym w grzechu co nie zmywa z ciebie katolicyzmu....
                                                    Jestes katolikiem bo cie ochrzczono i i zawsze nim bedziesz ... Tobie - durakowi, ktos wbil w pale ze jak ochrzczony ale nie postepuje wg zasad to nie katolik?
                                                    Zle strony internetowe - napisane przez takich jak ty, czytasz.
                                                    Idz do fachowcow i podgadaj sobie z nimi albo poczytaj miarodajna literature i potwierdz to co mowie - ze raz katolik - zawsze katolik i nigdy wiecej cie nikt nie ochrzci - a jesli sprobuje bo nie wie to zawsze powie -Jesli nie jestes ochrzczony to ja cie chrzcze....i to znaczy jesli byles to to nie jest wazne.
                                                    A ja jestem niewierzacym katolikiem... i prownywanie mnie do czegos tam jest i stwierdzenie
                                                    "Taki z ciebie katolik jak z koziej dupy wór na mąkę "
                                                    Swiadczy o glupotcie i braku wiedzy.
                                                  • engine8t Re: OT calun turynski 21.08.22, 01:19
                                                    Kodeks Prawa Kanonicznego:

Kanon 204
                                                    § 1. Wiernymi są ci, którzy przez chrzest wszczepieni w Chrystusa, zostali ukonstytuowani Ludem Bożym i stawszy się z tej racji na swój sposób uczestnikami kapłańskiego, prorockiego i królewskiego posłannictwa Chrystusa, zgodnie z własną każdego pozycją, są powołani do wypełniania misji, jaką Bóg powierzył pełnić Kościołowi w świecie.

§ 2. Ten Kościół, ukonstytuowany i uporządkowany na tym świecie jako społeczność, trwa w Kościele katolickim, kierowanym przez następcę Piotra i biskupów we wspólnocie z nim.

Kanon 205
                                                    W pełnej wspólnocie Kościoła katolickiego pozostają tutaj na ziemi ci ochrzczeni, którzy w jego widzialnym organizmie łączą się z Chrystusem więzami wyznawania wiary, sakramentów i zwierzchnictwa kościelnego.
                                    • tbernard Re: OT calun turynski 20.08.22, 14:46
                                      wislok1 napisał:

> Rozumiem, ze w kosciele sa obrazy, rzezby, itp...
                                      > Czasem bardzo ladne...
                                      >
                                      > Ale co innego uznawac, ze sa cudowne.....
                                      > Ze uzdrrawiaja ludzi, ze maja moc ....
                                      >
                                      > TO jest sprzeczne CALKOWICIE z biblia

A nie słyszałeś o cudownym obrazie Boskiej Marii z Częstochowy? Albo z Lichenia? Sporo ludzi do nich pielgrzymuje aby wymodlić cud. Na przykład przed zaborami szlachta modliła się aby zaborców pokonać, no to Boska Maria dała zwycięstwo zaborcom. Chociaż targowiczanie to diabli wiedzą do kogo się modlili, bo nawet ruską armię ściągnęli aby tylko uwalić konstytucję która miała złagodzić trochę niewolnictwo i państwo wzmocnić.
                                      • wislok1 Re: OT calun turynski 20.08.22, 17:00
                                        Slyszalem i na miejscu mam rzekomo cudowna figurke Matki Boskiej w Altötting....
                                        Pielgrzymuja tam Bawarczycy i murzyni z calej Europy, bo to czarna Madonna...

Ale z biblia nie ma to nic wspolengo....
                                        Biblia ZAKAZUJE kultu cudownych obrazow, rzeb, calunow, itd...

Ono maja prawo pielgrzymowac, ja mam prwao miec swoja opinie
                                        • wislok1 Re: OT calun turynski 20.08.22, 17:48
                                          Bylem w Altötting 15 sierpnia i bylo tam kilka tysiecy Bawarczykow i murzynow......

W sumie pielgrzymi bardzo sympatyczni, szczegolnie murzyni...
                                          Dla nich ta Czarna Madonna to kawalek Afryki w Europie....

Bawarczyce pielgrzymuja tradycyjnie, tez bardzo sympatyczni....

Na placu przed kosciolami wszystkie sklepy pootwierane w niedziele, szok jak na Niemcy...

Oficjalnie kosciol katolicki w Bawarii twierdzi, ze zadnego kultu codownej rzezby nie ma i ze wierni sie po prostu modla do Matki Boskiej...
                                          Z drugiej strony to sa jaja, bo we wszystkich sklepach przed kosciolami sa pamiatki CUDOWNEJ RZEZBY, co uzdrawia ludzi....
                                          RZEZBA uzdrawia, tak uwazaja pielgrzymi, kosciol katolicki udaje, ze tego nie widzi, handel ma spore zyski...
                                          Dzialke od handlu dostaje kosciol katolicki, wszyscy sa zadowoleni...
                                          • wislok1 Altötting- 15 sierpnia 20.08.22, 17:53
                                            Moje impresje

photos.google.com/share/AF1QipMD5w5YgWIToELKAHtwxtxxR64iaewd2xFdWOCf-b4jYwDz0-iImoZdRHGuK_dYiw?key=WkZ4NFdXOXdQUkpPdWNTTlU5WW0wSHZHOVFoMkl3
                                          • wislok1 Re: OT calun turynski 20.08.22, 20:13
                                            Sorki, to byl poniedzialek, ale swieto panstwowe, czyli jak niedziela....
                                          • wislok1 Re: OT calun turynski 20.08.22, 20:21
                                            W Altötting to sie zaczelo od tego, ze w 1489 roku jeden mlody Bawarczyk sie utopil w rzece Inn, kilkadziesiat kilometrow od Altötting, a drugi mlody Bawarczyk zostal zmiazdzony przez woz konny ...

Matki przyjechaly z trupami do figurki Czarnej Madonny i wedlug ksiezy FIGURKA te 2 chlopaki przywrocila do zycia, biskupi i ksieza w calej Bawarii zaraz to oglosili, ze CUD sie stal, FIGURKA Matki Boskiej w Altütting czyni cuda, FIGURKA uzdrawia martwych i leczy chorych....

I biznes zaczal sie ostro krecic....
                              • engine8t Re: OT calun turynski 10.08.22, 17:41
                                I zobacz o ile zycie a zwlaszcza dziecinstwo byloby ubozsze gdyby nie te basnie?
                                • trypel Re: OT calun turynski 10.08.22, 18:37
                                  Mój syn (niechrzczony) ok 1 klasy wyraził wole pójścia na religie, z ciekawości
                                  Po 3 msc odpuścił, przyszedł i powiedział że cały czas bajki o jednym bohaterze. Nudno. On woli marvela.
                  • klemens1 Re: OT calun turynski 04.08.22, 21:03
                    engine8t napisał:

> Ty nawet logicznie myslec nie potrafisz? I opcja pogodzenie jedegoo z drugim n
                    > ie istnieje?
                    > No coz wile naprawde madrych ludz ze swiat nauki jakos potrafi pogodzic jedno z
                    > drugim?

Nie da się pogodzić jednego z drugim, bo Biblia orzeka o świecie fizycznym.
                    Nie da się też pogodzić metody naukowej z wiarą w "prawdę objawioną".

Zresztą - mamy przykład. Jak z tym Całunem? Prawdziwy czy fałszywy?

> Powodzenie w zyciu psychicznym zycze.

Jak zauważę problemy, to wstąpię do sekty.

• tbernard Re: OT calun turynski 05.08.22, 20:23
                    engine8t napisał:

> I wiesz ze zauwazylem ze wierzacy lekarze wcale nie sa mnije profesjonalni jesli chodzi o leczenie pacjentow a sa bardziej eytczni..

Zwłaszcza, gdy uśmiercają matkę, gdy odmawiają aborcji w sytuacji zagrożenia życia powołując się na swoją etykę religijną?
                    • engine8t Re: OT calun turynski 05.08.22, 22:55
                      Czesto sie zastanawiam czy to DNA, lokacja czy generacja?
                      Cokolwiek by to nie bylo, pomaga mi to zawsze kiedy zaczynam sie zastanawiac czy dobrze zrobilem wyjezdzjac... Oh jak dobrze.
                      • trypel Re: OT calun turynski 06.08.22, 07:55
                        Chcesz nam powiedzieć że u was ci wierzący nie są naprawdę wierzący tylko tak gadają?
                        • engine8t Re: OT calun turynski 06.08.22, 18:11
                          nie, juz nic ci nie chce powiedziec.
                      • klemens1 Re: OT calun turynski 08.08.22, 13:18
                        engine8t napisał:

> Czesto sie zastanawiam czy to DNA, lokacja czy generacja?
                        > Cokolwiek by to nie bylo, pomaga mi to zawsze kiedy zaczynam sie zastanawiac c
                        > zy dobrze zrobilem wyjezdzjac... Oh jak dobrze.

Nie jesteś osamotniony w tej opinii.
    • thorpe Re: OT calun turynski 04.08.22, 09:36
      Każdy wynik badania "na nie" jest podważany, a każde odkrycie rzekomo potwierdzające autentyczność całunu jest nagłaśniane.
      Jak komuś udało się tam zobaczyć monety z napisami w oczach to nie wiem. Tutaj jest moja zasadnicza wątpliwość, bo mam wrażenie, że każdy widzi, co chce. Dlaczego zresztą te monety mialyby się w ogóle odbić. Są nawet prace udowadniające, że to ta sama twarz co na chuście z Manopello, co moim zdaniem już obraża rozum i zdrowy rozsądek.
      Podstawowa wątpliwością jest brak wiadomości o całunie przez 1300 lat. Wszyscy szukali Graala, a o całunie nie słyszeli? To, że nie wiemy jak został zrobiony też niczego nie dowodzi. Może po prostu średniowieczu zawinieto kogoś w całun i zaszła jakaś reakcja chemiczna, na której wyjaśnienie nikt dzisiaj nie wpadł.
      • wislok1 Re: OT calun turynski 04.08.22, 16:59
        No wlasnie.....
        To jest niemozliwe, zeby prawdziwy calun byl w ukraciu 1300 lat........

Bardzo mozliwe, ze jakis biedak przypominajacy Jezusa, jego kopia,
        umarl w sredniowieczu, cialo odpowiednio przygotowano po smierci, zeby sie zgadzalo z biblia, potem biedaka zwinieto go w calun...
        Potem zaczela sie jego kariera...
        Kariera calunu...

To bardzo logiczne wytlumaczenie

Wystarczy sobie poczytac Krzyzakow, tam niejaki Sanderus handluje relikwiami....
        Handel relikwiami i odpustami w sredniowieczu to byl kosmiczny biznes....
        Bardzo wielu gorliwych katolikow to strasznie krytykowalo, ale papiez popieral, bo mial z tego procent od sprzedazy...
        Ostatecznie w wyniku reformacji handlu zakazano surowo, ale zrobiono wyjatek dla cudowynch obrazow, rzezb i relikwii...
        Nadal mozna bylo do nich pielgrzymowac, przy sanktuarium bylo mnostwo handlarzy, dawali dzialke miejscowemu biskupowi ...
        • trypel Re: OT calun turynski 04.08.22, 17:04
          Sanderus to nawet miał szczeble z drabiny ktora się śniła świętemu Jakubowi
          :D
      • wislok1 Specjalnie dla Engine, jak papa ratowal pokoj 04.08.22, 21:31
        www.youtube.com/watch?v=Q-jZgKO9Ejs
        Wlaczyc od 4,37.....

W zasadzie przekaz papy byla jasny; bezwarunkowa kapitulacja PL wobec adofla, bardzo gorliwego katolika z Braunau am Inn.....
        Spelnienie jego zadan terytorialnych.....
    • waga173 Re: OT calun turynski 05.08.22, 07:06
      Trupa calego owijali w plotno, moze dlatego ze calego to nazwali to calun. Dlaczego na tym turynskim nie ma stop, lydek, ud, posladkow, z przodu tez nic, zeber, cyckow, potylicy, tylko oczy i broda? Samo to to juz pachnie oszustwem. Calun wygladal tak, wedlug Jana Chrzciciela:

pl.wikipedia.org/wiki/Ca%C5%82un#/media/Plik:OntstaanLijkwade_GiovanniBattista.png
      • yadaxad Re: OT calun turynski 05.08.22, 12:27
        Po co komu całun? Potrzebny jak to kopytko osła i szczebel z drabiny. Naprawdę wierzący w "ideę miłosierdzia Jezusa" wierzy, że nie jego postawa, ale czczenie szmaty spełni jego prośby do boga?
        • wislok1 Re: OT calun turynski 05.08.22, 19:24
          Wiara to szalenie subiektywna sprawa, ja jestem wierzacy, ale w Boga, nie ksiezy, a tym bardziej cudowne relikwie, obrazy, caluny, itp...

Trudno jest mi tez kogos kratykowac, jak jest niewierzacy lub sie zrazil tym, co wyprawiaja niektorzy duchowni, typu molestowanie, grabienie kasy.....
    • tbernard Re: OT calun turynski 05.08.22, 20:26
      To tylko świadczy o cudownych właściwościach całunu, który potrafi robić przeskoki w czasie.
      • waga173 Re: OT calun turynski 06.08.22, 08:18
        tbernard napisał:

> To tylko świadczy o cudownych właściwościach całunu, który potrafi robić przesk
        > oki w czasie.

Ale gdzie temu calunowi do latajacego dywanu. Inni mieli wiecej fantazji.
        • yadaxad Re: OT calun turynski 06.08.22, 17:25
          Gdyby się dało zbadać krew na całunie, to powinno to być wyłącznie żeńskie, chyba, że DŚ był mężczyzną.
    • tiges_wiz Re: OT calun turynski 08.08.22, 10:03
      To akurat od dawna jest wiadome. Dodatkowo to jest odbicie dwuwymiarowego obiektu. Trójwymiarowy dałby o wiele szersze odbicie. Można to sprawdzić w domu np. ręcznikiem na mokra twarz.
      • qqbek Re: OT calun turynski 08.08.22, 10:28
        tiges_wiz napisał:

> Dodatkowo to jest odbicie dwuwymiarowego obiek
        > tu. Trójwymiarowy dałby o wiele szersze odbicie. Można to sprawdzić w domu np.
        > ręcznikiem na mokra twarz.
        >

Baju, baju.
        Miałem w liceum takiego głupiutkiego kolegę (akurat wtedy, w okolicach pierwszej połowy lat 90-tych pojawiły się doniesienia o fałszerstwie), który twierdził, że ciało Jeszui ben Josefa "wypromieniowało" energię na płaską tkaninę.
        Dlaczego Jezus jest 7 cm wyższy od tyłu, niż od przodu odpowiedzieć już nie potrafił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka