Dodaj do ulubionych

OT:/ Planujecie ewakuacje?

02.08.23, 20:08
Tak patrze i slucham co sie dzieje na wschodzie i powoli zaczynaja przygotowywac Bialorus w sytuacji kiedy ani Rosja ani U/kraina nie maja zamiaru ani planow zakonczenie tego konfliktu, Wagneeroowcy sie przygotowuja do "angazowania" i testowania Polski etc. to mysle ze spokoju nie bedzie dlugo - bardzo dlugo. A jak bedzie to sztuczny i w garnku bedzie bulgotac.
Gdybym to mieszkal w Polsce - zwlaszcza we wschdniej czesci, to bym chyba powaznie planowal ewakuacje poniewaz to bedzie meczaca sytuacj ana dluga mete pod wieloma wzgledami.
A Wy?
Obserwuj wątek
    • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 20:09
      A slucham tego
      www.youtube.com/watch?v=8AGKE3oE9hc
      • dodekanezowiec Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 20:16
        U was w tej Hameryce Jelołston tysz stroszny.
        • dodekanezowiec Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 20:16
          Tykojonco bombo
    • tbernard Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 20:23
      polamek100 napisał:

> Tak patrze i slucham co sie dzieje na wschodzie i powoli zaczynaja przygotowywa
      > c Bialorus w sytuacji kiedy ani Rosja ani U/kraina nie maja zamiaru ani planow
      > zakonczenie tego konfliktu, ...

Mógłbyś nie powielać kacapskiej propagandy?
      To bandyci co dokonali napadu i rabunku nie mają zamiaru zakończenia "tego konfliktu". Napadnięci i obrabowani bardzo chcą odebrać bandycie co im zrabowano i postawić bandziorów przed sądem i tym samym zakończyć konflikt. Tylko bandyta ma nawet ciche wsparcie ze strony która oficjalnie napadniętym pomaga a napadnięty ma za mało siły.
      • dodekanezowiec Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 20:32
        Helga und Helmut ałs Dojćland nach Kolobrzeg angekommen nicht. Bo o Wagnerze usłyszeli i sie bojo nad polnisz Baltyk. Przeca ich kompozytor sławien tysz Wagner był.
        • dodekanezowiec Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 20:33
          Pierdaczył też ciemnowidz Jackowski że w kwietniu 2022 ludzie będą z południowo-wschodniej Polski uciekać. A różne durne portaliki go cytują, a potem nie rozliczają z jego bredni.
          • qqbek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 20:47
            dodekanezowiec napisał:

> Pierdaczył też ciemnowidz Jackowski że w kwietniu 2022 ludzie będą z południowo
            > -wschodniej Polski uciekać. A różne durne portaliki go cytują, a potem nie rozl
            > iczają z jego bredni.

Ja nie wiem - 24 lutego pierwsze czego poszedłem poszukać, to książeczka wojskowa.
            Okazało się, że nadal mam :)

Inna sprawa, że po kilkaset dolarów i euro gotówką, a także trochę złota w "małych porcjach" mam w domu na stałe, żeby w razie czego rodzinę na zachód wyprawić i żeby mieli za co po drodze zatankować.

Nie jakieś kosmiczne ilości, które trzymali w skarpetach dziadkowie (pamiętam raz, że czytam "Krzyżaków" u babci, gdzieś połowa lat 80-tych, a tu spomiędzy stron wylatuje pięćseta z McKinleyem. Drugi raz takiego banknotu w życiu nie widziałem, ale teraz to bym musiał trzymać tak przynajmniej z dziesięć tysięcy euro, żeby siłę nabywczą tamtego banknotu z tamtych lat "pobić" - to była prawie 1/3 nowego malucha z Pewexu), ale takie ilości, żeby się nie bać, że nie będzie za co zatankować po drodze, jak szlag wszystko trafi i wczorajsze ceny w złotych zmienią się w ceny w dolarach.
            • only_the_godfather Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 07:14
              Mała uwaga, jeśli już by trzeba uciekać, to najlepiej przez Słowację lub Czechy i potem to już gdzie kto chce.
              • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 08:09
                only_the_godfather napisał:

> Mała uwaga, jeśli już by trzeba uciekać, to najlepiej przez Słowację lub Czechy
                > i potem to już gdzie kto chce.
                Na Niemcy .Czesi to tchórze .Jarzysz to .
                • only_the_godfather Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 09:23
                  Głupiś i tyle. Ale najwyżej będziesz stał w wielokilometrowej kolejce na granicy Polsko-Niemieckiej, a kto mądrzejszy w tym czasie już dawno będzie poza granicami kraju.
              • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 18:59
                Taaa przez Slowacje, Wegry i Rumunie.
      • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 23:06
        Dzwne ze zamist myslec to Ty udajesz ze nic sie nie dzije.
        MAsz prawo i mozesz robic co chcesz - to nie moj problem ale ja jedynie jestem ciekaw co ludzi mysla.
        Ja nie wnikam w propagande a ta idzie po rowno z obu stron.
        Ale faktow nie zmienisz ze jest co jest i teczy nie widac.
        Cokolwiek zrobia to ruskie swoich dazen nie zmienia a Pilska bedzie krajem jak krancowym ktry bedzie nekany.
        • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 05:52
          Myślę engine że nie mówisz tego na serio .I jest to wątek lajtowy .Ludzie zrobili się bardzo poważni .Wszystko na serio biorą .Co by nie napisał to takie odzywki ,że uszy odpadają .8 miesiąc ,czas do przodu jak rzeka płynie .
    • kochamzapachfrezji Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 20:39
      Nie
      • dodekanezowiec Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 20:48
        kochamzapachfrezji napisała:

> Nie

Jak ty mnie zaimponowałaś :)
        • qqbek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 20:55
          dodekanezowiec napisał:

> Jak ty mnie zaimponowałaś :)

Zna rosyjski (być może nawet lepiej niż polski, z którym ma poważne problemy), ma zamordystyczne poglądy (lubi PiS) - odnalazłaby się w reżimie Putina i Łukaszenki, pod rządami zwasalizowanego Kaczesku.

To akurat rozsądna odpowiedź ze strony uczycielki - miałaby szansę na kolejny awans w gminnej high society.

Problem jeden - ona jest ze średniowie... tfu, z podkarpacia - musieliby wpierw Putlerowcy zachodnią Ukrainę zdobyć, na co nigdy się nie zanosiło.
          • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 21:22
            qqbek napisał:

> dodekanezowiec napisał:
            >
            > > Jak ty mnie zaimponowałaś :)
            >
            > Zna rosyjski (być może nawet lepiej niż polski, z którym ma poważne problemy),
            > ma zamordystyczne poglądy (lubi PiS) - odnalazłaby się w reżimie Putina i Łukas
            > zenki, pod rządami zwasalizowanego Kaczesku.
            >
            > To akurat rozsądna odpowiedź ze strony uczycielki - miałaby szansę na kolejny a
            > wans w gminnej high society.
            >
            > Problem jeden - ona jest ze średniowie... tfu, z podkarpacia - musieliby wpierw
            > Putlerowcy zachodnią Ukrainę zdobyć, na co nigdy się nie zanosiło.
            Zna też francuski .Ty to nawet nie umiesz strzelać .Pójdą na Lublin szykuj czerwoną flagę z napisem kocham Tuska to cię oszczędzą .
            • qqbek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 21:25
              taniarada napisał:

> Zna też francuski .Ty to nawet nie umiesz strzelać .Pójdą na Lublin szykuj cze
              > rwoną flagę z napisem kocham Tuska to cię oszczędzą .

Strzelałem w życiu więcej, niż ty przez te 18 czy 24 miesięcy gnicia w koszarach, dzięki którym masz teraz wiedzę wojskową sprzed 35+ lat.
              I nie na strzelnicy, a większość jako zawodnik w miejscowym WKS.
              Tak więc pudło panie plagiatorze.
              • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 21:39
                qqbek napisał:

> taniarada napisał:
                >
                > > Zna też francuski .Ty to nawet nie umiesz strzelać .Pójdą na Lublin szyk
                > uj cze
                > > rwoną flagę z napisem kocham Tuska to cię oszczędzą .
                >
                > Strzelałem w życiu więcej, niż ty przez te 18 czy 24 miesięcy gnicia w koszarac
                > h, dzięki którym masz teraz wiedzę wojskową sprzed 35+ lat.
                > I nie na strzelnicy, a większość jako zawodnik w miejscowym WKS.
                > Tak więc pudło panie plagiatorze.
                >
                Śmie wątpić kałacha w ręce trzymałeś ? A broń ciężka .Z kbks to ja gołębie straszyłem .Teraz ruskie na Bałtyku ćwiczą w try miga dolecą do Lublina .
                • qqbek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 22:31
                  Fakt - większość kariery w WKS strzelałem z karabinka pneumatycznego i (potem) kbks.

Ale komercyjnie strzelałem z AK-47, z Beryla, z M-16, a z "historycznych" z K98k, Lee Enfielda i Garanda.
                  Nie bój więc żaby.
                  Strzelałem nawet z "ręcznej armaty", czyli z rewolweru S&W 500 Magnum i to chyba najfajniejsza broń, jaką miałem w ręce... zupełnie, ale to absurdalnie przerysowana, niepraktyczna, nieskuteczna... a mimo tego strzelasz i masz "rogala na buzi" po strzale.
            • marekggg Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 07:19
              za ftrancuski to by ja powiesili na miejscu.
        • kochamzapachfrezji Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 21:05
          :-)
    • nousecomplaining Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 20:40
      > A Wy?
      A Wypierdalaj
      • qqbek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 21:34
        nousecomplaining napisał(a):

> > A Wy?
        > A Wypierdalaj

Ej - przecież to nasz senilny, wąsaty wujek z Teksa... tfu z Kalifornii.
        Jemu już dawno peron odjechał, jeżeli chodzi o "sprawy w ojczyźnie", jest pod mocnym wpływem propagandy Trumpa, więc nie dziwota, że takie pytania zadaje.
        W tym wypadku lepiej tłumaczyć, na spokojnie odpisywać, a może w końcu zagłosuje na kogoś normalnego?
        • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 21:42
          qqbek napisał:

> nousecomplaining napisał(a):
          >
          > > > A Wy?
          > > A Wypierdalaj
          >
          > Ej - przecież to nasz senilny, wąsaty wujek z Teksa... tfu z Kalifornii.
          > Jemu już dawno peron odjechał, jeżeli chodzi o "sprawy w ojczyźnie", jest pod m
          > ocnym wpływem propagandy Trumpa, więc nie dziwota, że takie pytania zadaje.
          > W tym wypadku lepiej tłumaczyć, na spokojnie odpisywać, a może w końcu zagłosuj
          > e na kogoś normalnego?
          >
          Raczej ma trzeźwe podejście bo czytam go na różnych forach i czasami piszemy razem .Ma tęsknote za krajem .Niektórzy nie jarzą tematu kto co i kiedy .Dziwne te łapanie blokad na ematce .
        • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 23:11
          ej robta co chceta..
          Kto to napisal ze Polak przed szkoda i po szkodzie.....madry?
          • tbernard Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 10:06
            polamek100 napisał:

> ej robta co chceta..
            > Kto to napisal ze Polak przed szkoda i po szkodzie.....madry?

A co to za "mądrość" polegająca na nawoływaniu do ciągłego uciekania, bo bandyta pręży muskuły? Co jakiś czas dajesz sygnały jakbyś cały czas był śpiochem, którego kacapy tam zainstalowały. A to uwielbienie dla agenta Trumpa, teraz siejesz strach. Robisz dokładnie to co chcą kacapy.
            • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 21:03
              Alez nikt ci nie kaze czy nawet sugeruje uciekania. Pytanie bylo czy macie plany ewakuacji gdzyb nagle zaszla tak potrzeba?
              A tu si eokazuje ze panika, sikanie majtki i krzyk. Stary niedzwiedz mocna smi...My sie nie boimy, cichutko chodzimy... i spimy sobie bo NATO nas broni.
      • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 23:10
        No wiec jak posluchaasz tej dyskusji - w sumie ludzi niefglupich, znajcych temat i gebralnie pokojnie myslacych to moze sie zastanowisz. To nie ja ale wy powinnisscie sie przygotowac bo przeciez widac w jak strone to idzie?
        Jak sie nie chce sluchac to zacznijcie od min 43.
        albo nie sluchajcie, nie martwicie sie. .
        • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 23:23
          Wywiad brytyjski mówi że coś się ma wydarzyć 5 sierpnia .Zobaczymy .Białorusini ćwiczą blisko granicy ,Ruskie na Bałtyku .Już nie ma wątków o wojnie na Ukrainie .A zawsze tu były .Wszyscy się przyzwyczaili do dobrego ,że nas nie dotyczy .A wojna się toczy cały czas .
          • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 23:28
            To nie problem ze cos sie wydarzy kiedys tam - chyba ze Putin uzyje tego czym straszy ale wiekszy problem w tym ze sie bedzie cos tam bez przerwy wydarzac przez dlugi czas.

Ale co tam.
            Ludzi wola nie myslec i nie planowac.
            Ja tam ma nature aby miec nadzieje na nalepsze aby byc gotowym na najgorsze.
            • oczypiwne2 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 09:35
              A jeśli ktoś się zdecyduje na ewakuację, to ile osób przyjmiesz u siebie albo zorganizujesz pobyt w okolicy?
              • tbernard Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 10:08
                oczypiwne2 napisała:

> A jeśli ktoś się zdecyduje na ewakuację, to ile osób przyjmiesz u siebie albo z
                > organizujesz pobyt w okolicy?

Po co agentowi kacapskiemu takie pytania zadawać. On dostał rozkaz aby siać strach i panikę.
              • oczypiwne2 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 20:51
                oczypiwne2 napisała:

> A jeśli ktoś się zdecyduje na ewakuację, to ile osób przyjmiesz u siebie albo z
                > organizujesz pobyt w okolicy?

To przyjmiesz Engin rodaków, podasz pomocna dłoń czy nie?
                Czy tylko tak pierdolisz bez sensu?
                • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 20:55
                  Absolutnie przyjme. Jadlo i spanie oraz robote zaoferuje.
                  • oczypiwne2 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 21:02
                    To jedziemy
                    • oczypiwne2 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 21:03
                      ;)
                    • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 21:04
                      A pewnie. Wizy niepotrzebne, pogoda dobra.
                      • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 21:07
                        No nie zwalajcie na mnie
                        www.youtube.com/watch?v=_1oKJnyCys0

Tu Wasz general mowi generalnie to samo..
    • oczypiwne2 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 21:12
      Backa wie, ze dopóki nie przyłączy się czynnie do wojny na Ukrainie, to żyje, wiec dopóki Backa żyje, to Bialorus do wojny się nie przyłączy. Wiec wagnerowcy są tam albo żeby zabić Backe - on na to jest zbyt sprytny i zbyt się chroni albo po prostu prigozyn walczy o przeżycie zanim dopadnie go fsb czy gru albo w bliżej nieokreślonym jeszcze innym celu. Podejrzewam, ze to gadanie o wagnerowcach to jakaś zasłona dymna. Albo zwykła ściema.
      Jedyna ekipa która miała jako takie sukcesy w wojnie na Ukrainie bo regularna ruska czerwona armia ponosi klęski nagle rusza na kreml j zostaje rozwiązana.

Mam: oni tu pozorują ruchy by ruskie od zachodu zaatakowały Kalifornię - z Władywostoku i wysp kurylskich daleko nie maja :)

Bo przecież ta wojna to w dużej mierze starcie rosji z USA - tyle ze na terytorium Ukrainy?
      • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 21:50
        Ja mam szare piwne też cudowne .Mamy system Pilica. Mamy nowoczesne stacje radiolokacyjne. Wreszcie samoloty F-16 ,a tu zonk śmigła sobie wleciały i poleciały .Racja póki żyje .Princessa wczoraj pisała że był blisko granicy polskiej .Pewnie dowodził ćwiczeniami .Póki żyje .Gdyby nasi rządzący mieli by lepsze podejście do niego .
        • dodekanezowiec Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 22:17
          taniarada napisał:

> Ja mam szare piwne też cudowne .Mamy system Pilica. Mamy nowoczesne stacje radi
          > olokacyjne. Wreszcie samoloty F-16 ,a tu zonk śmigła sobie wleciały i poleciały
          > .Racja póki żyje .Princessa wczoraj pisała że był blisko granicy polskiej .Pew
          > nie dowodził ćwiczeniami .Póki żyje .Gdyby nasi rządzący mieli by lepsze podejś
          > cie do niego .

Wiesz, już się tak nie gniewaj, wiesz, ale tak po ludzku - nie bardzo można cię zrozumieć, o co biega...
          • dodekanezowiec Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 23:09
            A czekaj czekaj - już nieco rozgryzam - o Baćce piszesz: "Gdyby nasi rządzący mieli by lepsze podejś
            > cie do niego" - przeca mówił Karczewski, że to ciepły człowiek.
          • tbernard Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 10:12
            dodekanezowiec napisał:

...

> Wiesz, już się tak nie gniewaj, wiesz, ale tak po ludzku - nie bardzo można cię zrozumieć, o co biega...

Kamień spadł mi z serca, bo bałem się, że to tylko ja mam z tym problem.
    • borsuczyca.klusek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 22:08
      A my nie 🙄
      • qqbek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 22:20
        borsuczyca.klusek napisała:

> A my nie 🙄

Borsuk jest prepersem z tego co pamiętam.
        W razie czego zejdziecie pod ziemię... dosłownie 😁

Da tylko koleżanka namiar na "melinę", tak w ramach dobrosąsiedztwa ;)
      • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 23:14
        A co sie musi zdazyc abyscie zmienili zdanie?
        Aha wy wierzycie w art#5 NATO? Mysle ze wiara w Boga pewniejsza :)
        • dodekanezowiec Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 23:23
          Dziadku wasaty, dopiero popołudnie u ciebie i już pić zaczynasz. I się przypieprzać.
          • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 23:30
            Moze to dlatego ze poludnie i cieplo a piwo zimne. :)

Zebym tylko nie musial ci kiedys przypmniec - "A nie mowilem"?
        • borsuczyca.klusek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 02.08.23, 23:32
          Wierzę w to co widzę na własne oczy a widzę, że nic się nie dzieję tylko niektórzy (bóg wie z jakiego powodu) usiłują siać ferment. Znamienne, że często ci fermentujący mieszkają w innym kraju albo nawet po drugiej stronie oceanu.
          • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 01:37
            LOL jabys na wlasne oczy widziala i "cos by sie dzialo" to bylby za pozno.
            Uwazasz ze to ja fermentuje?
            Chyba nie doceniasz powagi sytuacji? No bo o tatalna glupote raczej bym cie nie podejrzewal?
            Ale zyj jak uwazasz.
            Co zrobisz jak naraz cos pierd i nie bedzie praduy wody wszytkie serwisy przestna dzilac?

A posluchalas zalaczonej dyskusji?
            Widzisz ja zyje w miejscu gdzie moze byc pozar albo trzesienie zimei i ma plan ewakuacji oraz zzpasy na dwa tygodnie - jedzenia, picia i kasy.
            Oh znow zapomnialem ze Wy przeciez jestescie pod protektoratem NATO.
            • borsuczyca.klusek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 07:14
              Dziadziu ja tu mieszkam na tym zapadłym wschodzie na codzień, czasem jeżdżę nawet głębiej na wschód, bo mam taką fantazję. I wyobraź sobie, że ludzie tu normalnie żyją, pracują, niektórzy wariaci nawet płodzą i rodzą kolejne pokolenie. I gdzie teraz i na jakiej zasadzie ci ludzie mieli by się ewakuować? Zostawić domy, pola, pracę?

I tak takie głosy jak twój uważam za ferment, bo to taka fałszywa troska ojejku ojejku co wy biedni na tym wschodzie poczniemy.
              A co może do Kalifornii nas zaprosisz? 🙄
              • qqbek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 08:00
                Wąsaty wujek z Kalifornii nie bierze jednego pod uwagę - atak na Polskę byłby atakiem na NATO, a sojusz ma taką przewagę w lotnictwie wojskowym, że w dwa dni byłoby po jakiejkolwiek konwencjonalnej wojnie.
                Putinowi zostałyby już tylko "jądra"... pomyślmy, w co walnął by w pierwszej kolejności - w najbogatszy stan USA, mający największy udział w zaawansowanej technicznie produkcji, czy we wschodnią Polskę, którą uważa za należną mu cześć dawnego imperium carów?
                • borsuczyca.klusek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 08:43
                  Engine chciał sobie nabić trochę punktów w niebie, że taki troskliwy z niego dziadzia 😉
                  • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 09:12

> Engine chciał sobie nabić trochę punktów w niebie, że taki troskliwy z niego dz
                    > iadzia 😉
                    Po 40 za późno rodzić dzieci i za młodo umierać .Wcześniej nikt nie wierzył że Putas może uderzyć na Ukrainę .W 39 też nas łączyły sojusze .
                    • borsuczyca.klusek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 09:32
                      Co to znaczy według ciebie, że nikt nie wierzył? Przecież walki na Donbasie trwają od 2014 i mogą potrwać drugie tyle. Ile trwa już konflikt w Syrii? Ogarnia ktoś to jeszcze?
                      • panna.nasturcja Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 19:41
                        Po prostu on wcześniej o tym nie słyszał, o aneksji Krymu w 2014 też nie więc mu się wydaje, że „nikt nie wierzył”.
                      • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 22:45

> Co to znaczy według ciebie, że nikt nie wierzył? Przecież walki na Donbasie trw
                        > ają od 2014 i mogą potrwać drugie tyle. Ile trwa już konflikt w Syrii? Ogarnia
                        > ktoś to jeszcze?
                        Jesteś ostatnio zakręcona .Nie wiem co Ci się robi .Ale pomału się robisz taką ematkową harpią .Nie czytam wszystkiego bo nie mam czasu tak jak Ty siedzieć na forach . Może jeszcze raz ze zrozumieniem . Inwazja Rosji na Ukrainę

"24 lutego 2022 siły zbrojne Federacji Rosyjskiej dokonały inwazji na terytorium Ukrainy. Ukraińskie punkty dowodzenia, składy broni i lotniska zostały poddane ostrzałowi rakietowemu, a z terytorium Rosji i Białorusi nastąpił atak wojsk lądowych .Nie poznaje Cię ostatnio .Choć piszemy na razem na różnych forach .
                • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 18:42
                  Dziwne ze Ty tak w to wierzysz.
                  No zalozmy ze NATO potraktuje rakiet ktora wladuje na Twoim ogrodku jako atak na zimei NATO.
                  O co zrobia?
                  No krzyk podniosa, zebranie zwolaja i beda glosowac czy warto zaczynac woajne na calego i z uzyciem atomowek czy moze sie zastanowic?

wiesz myslalem ze Ty otrafisz logicznie myslec i rozsadnie reagowac.
                  A ty tego samego "A u was murzynow bija" .
                • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 21:12

Swoich generalow sluchajcie a mnie mozecie ignoorowac.
                  Mozecie spac spokojnie.
              • pekaes886 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 08:00
                W zasadzie mieszkańcy wybrzeża Kalifornii też powinni się ewakuować. Badania sejsmologiczne uskoku San Andreas jednoznacznie wskazują, że to tylko kwestia czasu, kiedy wszystko tam zaleje Pacyfik. Liczba ofiar pójdzie w miliony.
                • qqbek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 10:36
                  To jeszcze nic, bo jest jeszcze jedna katastrofa, o której wiadomo, że wcześniej czy później się wydarzy.
                  Mają tam w wujkosamowie taki stan, który się Wyoming nazywa, a w tym stanie największy superwulkan na świecie, który ostatnio dość wyraźnie się zaczął ruszać. Mała erupcja zniszczy stan. Duża erupcja zniszczy Stany i kawał Kanady, a całą resztę świata pogrąży w kolejnej epoce lodowcowej, której wedle szacunków nie przeżyje połowa populacji świata.
                  • borsuczyca.klusek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 10:53
                    Nie zapominajmy o kosmitach. Jakoś tak się składa, że jak ładują to najczęściej w USA. Ja na miejscu engina to bym się bała, że mi srebrny spodek spadnie na łeb 🙄
                    • qqbek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 13:55
                      Pal licho dyńkę!
                      Oni ponoć jakąś fiksację proktologiczną mają i jeszcze skłonni endżinowi kolonoskopię czymś dużym (i bez znieczulenia) wykonać.
                      • borsuczyca.klusek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 14:04
                        To jest zemsta za krzywdy przodków 🙄
                        • qqbek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 15:38

> To jest zemsta za krzywdy przodków 🙄

Pamiętliwe, zielone... pisiory (chyba nic bardziej obrzydliwego nie da się o kimś powiedzieć).
                    • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 22:49

> Nie zapominajmy o kosmitach. Jakoś tak się składa, że jak ładują to najczęściej
                      > w USA. Ja na miejscu engina to bym się bała, że mi srebrny spodek spadnie na ł
                      > eb 🙄
                      Przykre jest że mu wypominasz wiek bo nie jest dla Ciebie dziadkiem .W ogóle Ci się pomieszało w głowie ostatnio .
                  • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 18:45
                    Przeciez Wam pisze ze my nie sikamy w portki na haslo ewakuacja ale sprawdzamy jak jestesmy gotowi i uaktaulniamy plany.
                    Ja jestem gotow wyjechac z domu z najwazniejszymi rzeczami w ciagu 15 minut.
                    • pies_w_studni Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 04.08.23, 18:26
                      Po czym staniesz w korku na freewayu...
                      • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 04.08.23, 19:08
                        Niekoniecznie. Zalezy jaka droga i w ktora strone pojade. Nie znasz sie wiec moze jednak sluchaj i pytaj zamiast sie wyglupiac?
                      • tbernard Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 05.08.23, 11:09
                        pies_w_studni napisał:

> Po czym staniesz w korku na freewayu...

A jak zacznie kombinować jakimiś mniej uczęszczanymi bocznymi drogami, to go watahy gangów obrabują i zapewne odstrzelą, bo w takich okolicznościach z masową ewakuacją, to już praktycznie państwo nie działa i o policji można zapomnieć. Policjanci prawdopodobnie staną na czele swoich gangów.
                        • qqbek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 05.08.23, 14:42
                          Myślicie w kategoriach XX-wiecznych.
                          Nie będzie żadnych "mniej uczęszczanych, bocznych dróg".
                          Tak długo, jak działać będzie nadal infrastruktura telekomunikacyjna, tak długo systemy nawigacji w samochodach będą kierować ludzi na te "mniej uczęszczane", korkując w końcu i te.
                          • wislok1 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 05.08.23, 19:21
                            qqbek napisał:

> Myślicie w kategoriach XX-wiecznych.
                            > Nie będzie żadnych "mniej uczęszczanych, bocznych dróg".
                            > Tak długo, jak działać będzie nadal infrastruktura telekomunikacyjna, tak długo
                            > systemy nawigacji w samochodach będą kierować ludzi na te "mniej uczęszczane",
                            > korkując w końcu i te.
                            >
                            Dokladnie tak to bylo kilka tygodni temu....

Wracalismy z Salzburga i jakis idiota spowodowal wypadek na A8 do Monachium z Salzburga...
                            Od razu powstal korek i google maps JEDNOCZESNIE wlaczyly
                            trase alternatywna omijajaca korki....
                            Wlaczyly JEDNOCZESNIE autom na autostradzie....

Moze 30% korzysta z nawigacji google maps na biezaco, ale wystarczylo...

DZIKI TLUM zjechal w Rosenheim z autostrady i TOTALNIE zablokowal trase wskazana przez google maps

Na szczescie znam te okolice i pojechalismy jeszcze inaczej, nadrabiajac kilometrow troche, ale zyskujac cenny czas....

ALe jak ktos nie zna, to ma przes.ane w obu przypadkach, stojac w korku na autostradzie lub proboujac ja omijac wedlug google

PS; Tom tom dziala jak google, inne systemy tez, to po jednych pieniadzach
                            • wislok1 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 05.08.23, 19:27
                              Google tu jest kompletnie niewinne, Tom tom tez, inne systemy tez---

Kierowcy otrzymuje informacje w CZASIE RZECZYWISTYM, ze boczna droga jest WOLNA; ze nie ma korkow...

Tyle, ze jak taka informacje otrzymuja wszyscy kierowcy korzystajacy z NAVI, , to jest problem, bo boczne drogi sie blyskawicznie zakorkuja....

W sumie i tak LEPIEJ jest jest zjechac z autostrady....

Na autostradzie moga przyleciec smiglowce po rannych, jakis wrak auta blokuje ruch, itd....
              • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 20:57

Posluchaj sobie jak was NATO broni.
              • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 20:58
                A po co wam zaproszenie - macie wjazd bez wiz?
        • tbernard Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 10:14
          polamek100 napisał:

> A co sie musi zdazyc abyscie zmienili zdanie?
          > Aha wy wierzycie w art#5 NATO? Mysle ze wiara w Boga pewniejsza :)

Coraz to bardziej potwierdzasz, że od zawsze byłeś kacapskim śpiochem, który coraz mniej dyskretnie zaczyna się ujawniać.
          • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 10:28
            Masz coś z deklem Benek .Nie wiem co wam tu wszystkim się robi od tej polityki i doktryny religijnej .Może zostań agentem Bondem i walcz z komunizmem na całym świecie .Tu nie zrobisz kariery .Zakładasz wątek o Powstaniu Warszawskim i zawsze się znajdzie palant co to zasmrodzi . Wątek samochodowy też polityka i pisiory winne .Jak się obudzi to mu to powiedz .Świat jest piękny bez wojen i ludzkiej nienawiści .
            • borsuczyca.klusek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 10:36
              taniarada napisał:

>.Świat jest piękny bez wojen i ludz
              > kiej nienawiści .

Pierdu, pierdu. Wskaż okres w historii świata, w którym nie było wojen, rewolucji, mniejszych lub większych konfliktów.
              • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 04.08.23, 03:49

> taniarada napisał:
                >
                > >.Świat jest piękny bez wojen i ludz
                > > kiej nienawiści .
                >
                > Pierdu, pierdu. Wskaż okres w historii świata, w którym nie było wojen, rewoluc
                > ji, mniejszych lub większych konfliktów.
                Szkoda że tu przyszłaś się mądrować .Ale tam gdzie trzeba to nie potrafisz zabrać głosu .I nic nie zrozumiałaś co napisałem .A drugie to przykro że wdajesz się z kimś w gadkę kto nie ma szacunku dla kobiet . forum.gazeta.pl/forum/w,396,176441297,176441297,Ten_czlowiek_byl_nauczycielem_.html
            • qqbek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 10:55
              taniarada napisał:

> Zakładasz wątek o Powstaniu Warszawskim i za
              > wsze się znajdzie palant co to zasmrodzi .

Ale Powstanie naprawdę wybuchło 1 sierpnia, a nie 31 lipca.
              A ty nie jesteś w stanie tego przyjąć do wiadomości.
              Owszem, 31 lipca być może wybuchło sławne Powstanie Starachowickie, w którym walczyła mamusia Kaczora, ale to warszawskie wybuchło 1 sierpnia.

A co do "puszczania bąków" w Muzeum Powstania, to miałem na myśli konferencję "intelektualisty" Bąkiewicza, na którą zgodziła się dyrekcja Muzeum.
              No sorry, wpuszczać hajlującego naziola do Muzeum Powstania Warszawskiego, to już grube przegięcie.
              • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 11:07
                Tak kubek .By ty waga byliście aktywni w tym wątku .I tak miałeś farta przedwczoraj za te chamskie odzywki do kobiety .Nie podniecaj się z tym NATO . Po pierwsze : NATO wcale nie jest takie silne szczególnie w Europie. Rosja już od z górą 10 lat ćwiczy wojny , ucząc się na błędach . Przemysł rosyjski jest już w stanie militaryzacji- od wielu lat produkuje nowoczesną broń. NATO przez ostatnie 10 lat albo się rozbrajało i redukowało produkcję uzbrojenia vide Niemcy, W. Brytania ,albo traciła masę kasy na nieudane wojny Afganistan, Syria, Mali , Irak, Libia .
                Po drugie : nie jest pewne na jaką pomoc od NATO można liczyć. Owszem w Polsce stacjonuje kilka tysięcy amerykańskich wojaków. Ale tak jak szybko tu dojechali , tak też szybko mogą odlecieć. Paragraf 5 NATO wcale nie jest tak jednoznaczny w sensie w jakim czasie i jak duża będzie pomoc. Jeśli Polska sama zdecydowałaby na akcję zaczepną wobec Białorusi np. strącając 01.08 śmigłowce i jeśliby zrobiła to bez uzgodnień z NATO - to nie wiadomo jak wyglądałoby wprowadzenie w działanie tego paragrafu. Świadczy to jednak o tym że Polska nie jest państwem samodzielnym .
                • borsuczyca.klusek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 11:15
                  taniarada napisał:

> Jeśli Polska sama zdecydowa
                  > łaby na akcję zaczepną wobec Białorusi np. strącając 01.08 śmigłowce i jeśliby
                  > zrobiła to bez uzgodnień z NATO - to nie wiadomo jak wyglądałoby wprowadzenie
                  > w działanie tego paragrafu. Świadczy to jednak o tym że Polska nie jest państwe
                  > m samodzielnym .

Świadczy to o tym, że trzeba unikać prowokacji i nie dać się w nic wciągnąć. A sianie paniki to właśnie przygotowywanie gruntu pod prowakacje.
                  • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 04.08.23, 03:55

> taniarada napisał:
                    >
                    > > Jeśli Polska sama zdecydowa
                    > > łaby na akcję zaczepną wobec Białorusi np. strącając 01.08 śmigłowce i j
                    > eśliby
                    > > zrobiła to bez uzgodnień z NATO - to nie wiadomo jak wyglądałoby wprowad
                    > zenie
                    > > w działanie tego paragrafu. Świadczy to jednak o tym że Polska nie jest p
                    > aństwe
                    > > m samodzielnym .
                    >
                    > Świadczy to o tym, że trzeba unikać prowokacji i nie dać się w nic wciągnąć. A
                    > sianie paniki to właśnie przygotowywanie gruntu pod prowakacje.
                    Tu nikt nie sieje paniki tylko stwierdza fakt. .Nie chcę mieć z tobą nic wspólnego bo widzę że ciebie też ta polityka podziełiła .Przykre ,ale dla mnie nie istniejesz .Fajnie sobie tu potańcowałaś i tyle .
                    • borsuczyca.klusek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 04.08.23, 08:23
                      Taniarada odpowiem ci tylko raz. W sumie nie wiem po co, ale spróbuję. Twoim problemem jest to, że usiłujesz moderować fora, bo nie tylko to, a nie masz do tego, ani uprawnień, ani kompetencji. Nie tylko moderować, ale nawet narzucać uczestnikom jakieś z góry przez siebie zaplanowane role.
                      Wczorajsza dyskusja nie była szczególnie burzliwa, ludziska wymieniali się argumentami jak to na forum, ale nikt nikogo nie obrażał. Były owszem małe podśmiechujki z engina, ale on się o to jakoś nie ciskał. Pewnie dlatego, że wie na czym polega forum i ma wypracowany jakiś tam dystans do siebie.
                      Natomiast ty po raz kolejny postanowiłeś zabawić się w obrońcę uciśnionych, mimo że nikt cię o to nie prosił.
                      • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 04.08.23, 08:45

> Taniarada odpowiem ci tylko raz. W sumie nie wiem po co, ale spróbuję. Twoim pr
                        > oblemem jest to, że usiłujesz moderować fora, bo nie tylko to, a nie masz do te
                        > go, ani uprawnień, ani kompetencji. Nie tylko moderować, ale nawet narzucać ucz
                        > estnikom jakieś z góry przez siebie zaplanowane role.
                        > Wczorajsza dyskusja nie była szczególnie burzliwa, ludziska wymieniali się argu
                        > mentami jak to na forum, ale nikt nikogo nie obrażał. Były owszem małe podśmiec
                        > hujki z engina, ale on się o to jakoś nie ciskał. Pewnie dlatego, że wie na czy
                        > m polega forum i ma wypracowany jakiś tam dystans do siebie.
                        > Natomiast ty po raz kolejny postanowiłeś zabawić się w obrońcę uciśnionych, mim
                        > o że nikt cię o to nie prosił.
                        Tu nie o to chodzi bo mamy inne normy zachowań . Bo ośmieszanie ludzi podlega pod hejt .A zachowanie twojego krajana to urąga standardom na tym forum .Przykre że ty tego nie widzisz choć bywasz ze mną na prywatnym forum . Game over .
                        • dodekanezowiec Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 04.08.23, 08:58
                          Bogus - ile jeszcze razy będziesz pisał komuś- "wymazuje z pamieci", koniec itd. i dalej pisał?
                        • kochamzapachfrezji Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 04.08.23, 18:36
                          Borsuczyco, dopiero teraz przeczytałam Twoją rozmowę z Bogusławem, nie wtrącam się do was, nie oceniam i nie mam nic wspólnego z tym, co się stało na "pogaduchach". Pozdrawiam serdecznie:-)
                • duze_a_male_d_duze_m Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 11:18
                  Ja się tak do końca nie znam na tych internetach. Czy to jest przykład tego rosyjskiego trollingu?
                  • qqbek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 11:31
                    duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Ja się tak do końca nie znam na tych internetach. Czy to jest przykład tego ros
                    > yjskiego trollingu?

Ta, wieje onucą na kilometr.
                • dodekanezowiec Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 11:28
                  taniarada napisał:

> Tak kubek .By ty waga byliście aktywni w tym wątku .I tak miałeś farta przedwcz
                  > oraj za te chamskie odzywki do kobiety .

W gruncie rzeczy uj wie gdzie chłop gdzie baba. A Genowefa Pigwa tez baba? Czasem trudno rozróżnić tych różnych 100-nickowcow czy chłop czy baba. Qqbek pisze cały czas pod jednym. A te różne siusiaczki, teodory, danusie itp.to same się motaja. Z tego samego nicku bywalo: byłam, innym razem byłem itp.
                  • dodekanezowiec Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 11:29
                    A w kwestiach merytorycznych zaczyna śmierdzieć onucami i zaczyna się trochę Kalinka.
                • tbernard Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 11:30
                  Strącanie wrogich obiektów latających znajdujących się w polskiej przestrzeni nie musi być uzgadniane z NATO. Zagrożeniem może być, gdy jakiś kacapski dywersant z polskiego terytorium zacznie strzelać do obiektów po kacapskiej stronie aby kacapy mogły ogłosić, że Polska z nimi wojnę rozpoczęła, a USA powie, że art. 5. wtedy nie obowiązuje i jak zaczęliście to sami wojujcie. Dlatego należy pilnie strzec granicy i każdego kacapa odstrzelić natychmiast, choćby jako żywą tarczę zastosował grupę z migrantami, gdyby tylko zabłąkali się na terytorium Polski.
                • qqbek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 11:30
                  1. Nazwanie tępej baby tępą babą to co najwyżej asertywność.
                  2. NATO ma ponad 20 tysięcy samolotów w siłach zbrojnych swoich członków, z czego ponad 6000 to samoloty bojowe. RoZZja miała w chwili inwazji na Ukrainę 5000, z czego niecałe 2000 samolotów bojowych, a jej zdolności produkcyjne mocno ograniczają sankcje gospodarcze. Państwa NATO mają ponad 700 samolotów trudnowykrywalnych, które rzeczywiście takie są. Rosja ma kilkanaście Su-57, o "trudnowykrywalności" których najczęściej specjaliści piszą korzystając z cudzysłowów.
                  Tu przewaga NATO jest miażdżąca. Rosji po prostu nie było stać na wyścig zbrojeń z USA i zachodem Europy i pozostaje kilka dekad z tyłu za Zachodem (2-3 jeżeli chodzi o konstrukcję płatowców, 3-4 jeżeli chodzi o awionikę).
                  3. Lotnictwo i wojska rakietowe to była "perełka w gównie rosyjskiego bardaku", najbardziej zacofane są wojska lądowe. Tutaj nie mówimy już o miażdżącej przewadze zachodu, tu mamy do czynienia z deklasacją. Rosja straciła znaczną część nowoczesnego sprzętu pancernego na Ukrainie i w tej chwili z uzupełnień wyciągane są czołgi podstawowe pierwszej generacji (T54/T55), czyli konstrukcje ponad 70-letnie. W Polsce wycofaliśmy już wszystkie konstrukcje 45-letnie (T-72) i większość 35-letnich (PT-91, czyli nasza "głęboka modernizacja T-72"). Jedyne czego Rosji jeszcze nie brakuje to mięso armatnie (ale tu też będzie coraz gorzej z "jakością", a sięgnięcie po rekruta z największych miast - Moskwy i Petersburga spowoduje niepokoje społeczne - na nieszczęście dla Rosji, a jeszcze większe dla Buriacji, Buriaci już "się kończą").
                  • tbernard Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 11:56
                    Ale i tak narażeni jesteśmy na to aby jakąś liczbę uderzeń przyjąć metodą nadstawiania policzka i udawania głupka, że deszcz pada jak plują, bo jak nie to NATO będzie mieć nas w dupie, że to niby my sami eskalujemy i chcemy wojny i możemy zapomnieć o art. 5. Jak z tymi rakietami w Przewodowie lub pod Bydgoszczą. Musi pewna liczba rakiet konkretnie gdzieś uderzyć a i to nie jest pewne, czy nie będą wnikać, czy to czasem nie przez pomyłkę, bo nie ma co eskalować. Nawet jak wlezą wagnerowcy i podobne oddziały w mundurach i ze sprzętem, co to w każdym sklepie można kupić, to będą się wahać, czy w terytorium kacapstanu można w końcu walić, czy aby to nie za bardzo eskalujące, bo bandyci mają broń jądrową. Jak bandyci użyją broni jądrowej na terytorium Polski, to może NATO odpowie "adekwatnie" zrzucając podobny ładunek gdzieś na zadupiu pod Władywostokiem i zrealizuje się coś co będzie przypominać scenkę z Google("W obronie kobiety").
                    Mam jednak nadzieję, że gdyby na ostro kacapy zaczęły, to jednak sojusz stanie na wysokości zadania. Ale musimy zdać sobie sprawę, że gdy celem będzie któryś z krajów bałtyckich, to i Polska będzie musiała wywiązać się ze zobowiązań a nie uznać, że to nie nasz problem.
                    • qqbek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 12:55
                      tbernard napisał:

> Ale musimy zdać sobie sprawę, że gdy celem będzie któryś
                      > z krajów bałtyckich, to i Polska będzie musiała wywiązać się ze zobowiązań a ni
                      > e uznać, że to nie nasz problem.

Otóż to.
                      Wszyscy obsrywający sobie już szorty z powodu kilkuset kacapów przy polskiej granicy zdają się zapominać, że Wołodia Fiutin bardziej pragnie Pribałtyki, niż Polski, bo to odbudowa wielkiego onucowego ZSRR leży mu na sercu.

Ja myślę, że w Polsce możemy spać spokojnie, nie srać po łydkach po każdej prowokacji (bo, że będą prowokacje, to bardziej niż pewne)... i w ramach "pomocy sojuszniczej" wysłać na Litwę kilka wagonów Stoperanu, bo to im bardziej się przyda (całe siły powietrzne Litwy to to, co NATO łaskawie wyśle w ramach Baltic Air Policing, plus kilka śmigłowców). Jeżeli chodzi o samoloty bojowe to Litwa nie ma ani jednego. Tyle samo (okrągłe Ziobro) wynosi też liczba czołgów na wyposażeniu litewskich sił lądowych.
                      • borsuczyca.klusek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 12:57
                        O to chodzi. Prowokacje są, były i będą a kluczem jest tu nie srać po gaciach i nie dać się sprowokować.
                        A najlepiej to zająć się sobą i swoimi problemami 🙄
                        • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 22:18

> O to chodzi. Prowokacje są, były i będą a kluczem jest tu nie srać po gaciach i
                          > nie dać się sprowokować.
                          > A najlepiej to zająć się sobą i swoimi problemami 🙄
                          Ale tu nikt się nie zajmuje sobą ,tylko innymi .Jest wątek Princessy nawet dwa i nikt tam nie daje czadu jak tu .W czym problem o tym rozmawiać .Tu nikt nie panikuje .
                      • kochamzapachfrezji Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 14:46
                        Byłam na Litwie kilka lat temu, bieda tam.
                        • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 15:36
                          Dobrze że są w NATO .Bo już by ich ruscy zjedli .Tam by była baza wypadowa wagnerowców .

• dodekanezowiec Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 15:44

> Byłam na Litwie kilka lat temu, bieda tam.

I tu się zdziwisz, bo nawet reżimowe media podają:

wilno.tvp.pl/70120148/sektor-prywatny-na-litwie-zanotowal-wzrost-srednich-zarobkow-brutto
                          Według najnowszych danych Państwowej Agencji Danych Litwy średnie miesięczne zarobki brutto w pierwszym kwartale 2023 r. wyniosły 1 959,9 EUR

Więc może warto porównać, ile wzrosły (bo wzrosły) w ciągu ostatnich 10 lat zarobki w Polsce, Czechach, Rumunii i w (niepodległej) Litwie. Bo Rumunia nas dogania. Więc inne państwa lepiej wykorzystały wejście do Unii. Unii, z której pisiore i onuce konfederackie najchętniej by wyszły.
                        • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 16:18

> Byłam na Litwie kilka lat temu, bieda tam.
                          To teraz im się poprawiło jak mają euro 😀
                  • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 18:55
                    No co z tego ze maja - dlaczego po prostu nie zestrzelili bialoruskich smiglowcow jak wtergnely na teren Polski?
                    Jaa pierd.. nie sadzilem ze jestesci az tacy naiwni i macie wiecej rozsadku zamiast udawac ze nic sie nie dzieje..
                    Nie chcialbym alby NATO dostalo "Szach" w sytuacji zagrozenia czy ataku na Polske.
                    I teraz powiedz mi jak nie Ruskie ale Wagnerowcy zrobia zawieruche , rozwala mur i wjada na teren Polski a potem sie wycofaja...
                    Albo zrobia rozroba na Litwie - bo Putin nakazal zrobic przescie do Krolewca
                    Co wtedy bedzie? NATO zbombarduje Bialorus ryzykujac ze oni otraktuja to jako napad na nnich i wystrzela pare ruskich malych atomowek? NATO zacznie wilekoskalowa wojne z Rosja?
                    Ale coz - no comments.
                    • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 19:42
                      Siema zawsze mówię by obrabiać tyłek jak człowiek jest na miejscu . Nikt nie będzie toczył wojny z Białorusią lub kacapmi..Do tego namawia opozycja i emerytowani generałowie .Widzę że Ty na poważnie .Jedynie to trzeba zmienić Pluszczaka bo nie nadaje się na ministra obrony ,bardziej na księdza .Ten jego głos . Mam poważne obawy o umiejętności dowódcze i pragnienia służby Polsce tych, którzy dowodzą polską armią.
                      Polskie wojsko jest zasadzone na bolszewickiej zgniliźnie, bo po 1989 roku nie zostało to wyczyszczone. Te ostatnie trzy blamaże naszej armii mocno o tym świadczą.
                      • grzek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 23:44
                        taniarada napisał:

> Polskie wojsko jest zasadzone na bolszewickiej zgniliźnie, bo po 1989 roku nie
                        > zostało to wyczyszczone. Te ostatnie trzy blamaże naszej armii mocno o tym świa
                        > dczą.
                        Gdzie ten bolszewizm widzisz, wojsko zostało wyczyszczone przez Maciarewicza i mamy efekty takie jak w TK, SN, NBP, TVP i długo jeszcze można wymieniać. Styl rządzenia żenujący.
    • bunkum Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 02:05
      Ty polamek glupis jak ten przyslowiowy but.
      • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 02:13
        Zebys ty byl tylko taki madry jak ten but.
        • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 23:53
          W ogóle byś przyszedł na fora zamknięte .Jest teraz trochę nowych i ludzie są aktywni .
    • bolo2002 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 08:57
      To jest pytanie-czy Polacy w kraju czują sie bezpieczni ? I znów pojawia sie hasło: PIS-owska hołota. macierewicz wyciął kwiat polskich doswiadczonych i wspaniałych dowódców-bo nie byli spolegliwi. Błaszczak/też rodowity PIS-dzielec!/ póki co to lepiej sie zna na zaciąganiu kredytów/ choc pewnie nie wie co to jest/ niz na obronnosci. A najwazniejsza częścia jego prymitywnej działalnosci jest nadawanie do ucha Kaczora/ widac to na wszystkich prawie ujeciach w Sejmie/. Bo to nie jest Błaszczak tylko Płaszczak- on umie sie płaszczyć. Popatrzcie na fakty:-
      - w grudniu 2022 do Polski wpadaja 3 a nie jedna-ruskie rakiety, Błaszczak twierdzi, że nikt go nie poinformował i robi to w kwietniu2023
      - na Przewodowo spada rakieta, zabija 2 Polaków-nie działa system obrony p-lotniczej/ bo leciała na niskiej wysokosci/
      - teraz obywatel Białowieży zawiadamia armię o smigłowcach białoruskich/ żaden system ich nie wykrywa!!!!!!/,
      -przygłupy Błaszczaka informuja, ze Białorus informowała o cwiczeniach/ nad Białowieżą!!!!/,
      -za 10 godzin te same przygłupyinformują, ze jednak śmigłowce naruszyły przestrzeń powietrzna Polski.
      Co z tego cyrku mozna wywnioskowac: ano to, że ta nasza armia to słoń na glinianych nogach i to jeszcze na dodatek sterowana przez półgłówków. To jest autentycznie tragiczne. Dlatego-powiem wprost- zaczynam watpic w zdolnosci obronne i militarne państwa Polskiego. Fakty o tym świadczą. Generałowie: Polko i inni wyraznie mówia, co by zrobili z tymi dowódcami sił powietrznych i innymi -odpowiedzialnymi za ten cyrk. Świat sie z nas smieje- a rządzą nami przygłupy i złodzieje!
      -
      • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 09:23
        Czyli bez zgody NATO mieli te śmigłowce kropnąć .Polko akurat wchodzi do rzyci Dudzie . Jest nadpobudliwym (ze skłonnością do pieniactwa) łatwym do manipulowania facetem. Że doszedł do stopnia generała to dziwne. Dobrze, ze jest na emeryturze ,a nie w wojsku tylko ktoś powinien mu przypomnieć skąd mu nogi wyrastają.
        • bolo2002 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 11:49
          Tu przecież nie chodzi o nazwiska-mniejsza o to czy to Polko-akurat gen Skrzypczak, czyli były dowodca Wojsk Ladowych to powiedział i wg mnie ma rację. Ja tez bym to towarzystwo rozgonił. A Kłamczuch Pinokio dzis w Suwałkach przestraszył sie 100 bandytów od Prigozyna. No to ja juz zgłupiałem, a co by było jakby tak na prawdę słuzby specjalne Rosji podjeły akcję dywersyjną w na Przesmyku Suwalskim? To ten polski premier chyba by ze strachu w gacie narobił. Jedno słowo- cyrk.
          • tbernard Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 19:12
            Oczywiście, że nie o nazwiska chodzi, tylko paraliżujący strach, bo USA każe głupków udawać zamiast zacząć działać. Strach przed tym, że USA uzna, że za bardzo eskalujemy i jakby co, to powie, żeby się w dupę pocałować z tym punktem 5 bo to my wojnę rozpoczęliśmy nie chcąc dalej udawać durniów. Kto by nie był teraz premierem, ministrem obrony takim, czy innym generałem miałby to samo ultimatum postawione przez USA. Trochę jak Ukraina: chcecie pomocy, to nie lejcie za mocno bandziora i nie zapomnijcie, że waszą rolą jest nadstawianie policzka. My tylko zadbamy aby za szybko nie spuchło.
        • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 18:58
          Mogli ale wtedy to byalby wojna Pilsko - bialoruska a nie NATO - Bialorus/Rosja. Zreszta aby NATO podjelo decyzje to nie moze ot tak jeden czlowiek. Zebrac sie musza, przedyskutowac i przeglosowac.
      • grzek Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 15:10
        bolo2002 napisał:

> Co z tego cyrku można wywnioskować:

Pewnie myśleli, że płot na granicy działa też na śmigłowce. Zawiedli się i nie chcą się przyznać.

• simon921 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 17:07
      W ramach ewakuacji właśnie sobie spędzam urlop na Roztoczu. Fajnie bo ludzi mało.
      • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 19:34
        A tos tchorz albo biedak i nad nad Morze Czarne do Soczi nie pojechales? Tam pewnie super tanio?
      • kochamzapachfrezji Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 20:21
        Roztocze jest piękne, polecam spływ kajakowy.
    • wislok1 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 21:26
      WTF ?

Co za idiotyczny watek
      Kilka dni mnie nie bylo i szok
      • qqbek [...] 03.08.23, 21:38
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • taniarada [...] 03.08.23, 21:47
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 23:48
          qqbek napisał:

> wislok1 napisał:
          >
          > > WTF ?
          > >
          > > Co za idiotyczny watek
          > > Kilka dni mnie nie bylo i szok
          >
          > E tam od razu "idiotyczny", po prostu pocieszny.
          > Wyszło, że taniplagiator to straszna onuca, a reszta użytkowników (no może poza
          > wąsatym wujkiem, który nie kontaktuje) ma z tego polewkę.
          > A jest jeszcze tępa baba, która była na Litwie ze dwie dekady temu i wydawało s
          > ię jej, że tam bida jest straszna, co w chuj dużo wniosło do dyskusji.
          >
          >
        • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 23:50
          qqbek napisał:

> wislok1 napisał:
          >
          > > WTF ?
          > >
          > > Co za idiotyczny watek
          > > Kilka dni mnie nie bylo i szok
          >
          > E tam od razu "idiotyczny", po prostu pocieszny.
          > Wyszło, że taniplagiator to straszna onuca, a reszta użytkowników (no może poza
          > wąsatym wujkiem, który nie kontaktuje) ma z tego polewkę.
          > A jest jeszcze tępa baba, która była na Litwie ze dwie dekady temu i wydawało s
          > ię jej, że tam bida jest straszna, co w chuj dużo wniosło do dyskusji.
          >
          > Jakaś menda lata po nocach .tego łobuza trzyma .Za chamski post .To nie jest admin tej strony .
          • wislok1 No, fakty sa brutalne... 05.08.23, 18:49
            tania rada to wyjatkowo antypatyczna i wredna tania rada,

cos okropnego, co ona pisze i po prostu dno odpadlo i puka od spodu....
      • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 22:51
        Nie wazne czy idiotyczny, wazne ze popularny. :) a do tego jaki edukacyjny.
        • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 23:11
          Nabileś sporo w tym wątku .Jutro trochę zniknie .Ludzie nie umieją dyskutować choć sporo jest tu fajnych osób .Nikt nie pamięta co mówił zmarły prezydent Lech Kaczyński w Tbilisi : " Nikt się nie obawiał. Wszyscy przyjechali, bo Środkowa Europa ma odważnych przywódców. I chciałbym to powiedzieć nie tylko Wam, chciałbym to powiedzieć również tym z naszej wspólnej Unii Europejskiej, że Europa Środkowa, Gruzja, że cały nasz region będzie się liczył, że jesteśmy podmiotem. I my też wiemy świetnie, że dziś Gruzja, jutro Ukraina, pojutrze Państwa Bałtyckie, a później może i czas na mój kraj, na Polskę!
          • dodekanezowiec Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 03.08.23, 23:22
            I znów wklejasz coś czyjegoś a to cytat. Czy skoro zwróciłem Ci uwagę, to tez mnie zwyzywasz? Bo coraz ostrzej sobie poczynasz i przeginasz. A uporczywe olewanie zasad to impertynencja. To może sam od siebie zacznij ze się uspokoisz, że uszanujesz zasady - kwestie cytowania, interpunkcji. Zauważ proszę, iż w żadnym zdaniu nie użyłem wulgaryzmu itp. Subtelną różnica jest nawet zarzucanie komuś impertynencji, bez nazywania - ad personam - impertynentem. Posłużę się też argumentum ad misericordiam - zlituj się i cytuj.
      • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 04.08.23, 19:12
        FYI
        • panna.nasturcja Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 05.08.23, 00:39
          Mógłbyś podać link do strony z tą listą?
          Słabo widać a potrzebowalabym czegoś podobnego.
          • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 05.08.23, 01:12
            Nie moge - to z mojej prywatnej kolekcji. Zoom do 150% i powinno byc wystarczajace do odczytania.
            • panna.nasturcja Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 05.08.23, 01:40
              Ok, dzięki
        • wislok1 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 05.08.23, 18:47
          No, bardzo edukcyjne...
          • polamek100 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 05.08.23, 19:05
            Najwazniejsza jest godzina przed ewakuacja poz #1
    • bolo2002 Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 04.08.23, 09:04
      Jeszcze o tych 2-ch śmigłowcach. Podoba mi sie wypowiedz leszka Millera-byłego premiera-który jak pamietacie przygodę ze smigłowcem miał dośc tragiczną. On by tego Płaszczaka i wyzszych dowódców- zwolnił w trybie dyscyplinarnym, bo stanowia zagrozenie dla kraju. Zgadzam sie-tez bym to samo zrobił. Bo okazuje sie, ze 2 białoruscy piloci omineli polskie radary - jak chcieli-w dziecinny sposób. A te nasze przygłupy Ajacsa bedą kupować! Boże spuśc nogę i kopnik w ten pusty łeb tych matołów. Na domiar jeszcze-komisja powstanie-państwowa-do zbadania sprawy. No i najwazniejsze- w wystapieniu w Suwałkach Główny Kłamczuch II RP-nie mówił o zaniedbaniach służb i o tym, ze zadnej obrony p-powietrznej nie mamy-bo to wstyd- tylko o tym, ze wszystkiemu winien Tusk, bo polikwidował 100 lat temu jednostki wojskowe/ a nie Macierewicz/. Cały ten cyrk jest swietną fabułą - na komedię fabularną. Moze ktos nakręci .
      • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 06.08.23, 01:59
        bolo2002 napisał:

> Jeszcze o tych 2-ch śmigłowcach. Podoba mi sie wypowiedz leszka Millera-byłego
        > premiera-który jak pamietacie przygodę ze smigłowcem miał dośc tragiczną. On by
        > tego Płaszczaka i wyzszych dowódców- zwolnił w trybie dyscyplinarnym, bo stano
        > wia zagrozenie dla kraju. Zgadzam sie-tez bym to samo zrobił. Bo okazuje sie, z
        > e 2 białoruscy piloci omineli polskie radary - jak chcieli-w dziecinny sposób.
        > A te nasze przygłupy Ajacsa bedą kupować! Boże spuśc nogę i kopnik w ten pusty
        > łeb tych matołów. Na domiar jeszcze-komisja powstanie-państwowa-do zbadania spr
        > awy. No i najwazniejsze- w wystapieniu w Suwałkach Główny Kłamczuch II RP-nie m
        > ówił o zaniedbaniach służb i o tym, ze zadnej obrony p-powietrznej nie mamy-bo
        > to wstyd- tylko o tym, ze wszystkiemu winien Tusk, bo polikwidował 100 lat temu
        > jednostki wojskowe/ a nie Macierewicz/. Cały ten cyrk jest swietną fabułą - na
        > komedię fabularną. Moze ktos nakręci .
        Wtedy pilot tego śmigłowca popełnił błąd poczytaj sobie .To samo tupolewa pod Smoleńskiem .W obu przypadkach byli przymuszeni do lotu i lądowania .
    • hukers Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 04.08.23, 19:31
      Mam coraz więcej oszczędności w dolarach i euro a coraz mniej w złotówkach, więc na ewentualną ewakuację jestem coraz lepiej przygotowany.
      • taniarada Re: OT:/ Planujecie ewakuacje? 06.08.23, 01:51
        hukers napisał:

> Mam coraz więcej oszczędności w dolarach i euro a coraz mniej w złotówkach, wię
        > c na ewentualną ewakuację jestem coraz lepiej przygotowany.
        Jeszcze małe ale ,wyrób sobie paszport .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka