anetzet 16.11.04, 17:53 do wszystkich posiadaczy tego auta-czy warto to kupic czy moze z silnikiem 1,0,moze cos innego?co radzicie w tym przedziale aut. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: ID Re: toyota yaris 1,3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 17:59 Hyundai Getz 1.3 tanszy wiekszy dynamiczniejszy i ladniejszy z duzo lepszym wyposazeniem 3 lata gwarancji przeglady tansze Link Zgłoś
etom Re: toyota yaris 1,3 16.11.04, 19:22 Gość portalu: ID napisał(a): > Hyundai Getz 1.3 > tanszy wiekszy dynamiczniejszy i ladniejszy > z duzo lepszym wyposazeniem > 3 lata gwarancji > przeglady tansze Getz1.3 - 82 KM Yaris1.3 - 87 KM Getz - 117 Nm Yaris - 122 Nm Getz - 12.2 kg/1KM (1000kg) Yaris - 10.3 kg/1KM (895kg) Getz - silnik OHC, 3 zawory/cyl.( ze starego Accenta ale niezly ) Yaris - silnik DOHC, 4 zawory/cyl.VVT-i ( zmienne fazy rozrzadu ) Nie ma szans - jak widac z danych - byc bardziej dynamiczny. Na dodatek ma dlugie przelozenia skrzyni biegow. Pali tez wiecej niz Yaris. autoswiat.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=6084&Strona=3 Moze jest tanszy ,ale przy ubozszym wyposazeniu. autoswiat.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=6084&Strona=4 Getz jest kilkanascie cm dluzszy ,szerokosc podobna ,ma wiekszy bagaznik ,ale w Yarisie jest mozliwosc dodania 100 l przez przesuniecie kanapy. Getz i Yaris maja 3 lata gwarancji ( Yaris 12 na perforacje blach - Getz 6 ) Przeglady w Yarisie (Katowice)- 300 ,500 ,410 ,800 ile Getz nie wiem ,ale nie wydaje mi sie ,ze moga byc duzo tansze. Czy ladniejszy ? to lepiej zostawic ocenie kupujacego. PS dane Yarisa z mojej homologacji Link Zgłoś
Gość: ID Re: toyota yaris 1,3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 08:29 Getz ma zdecydowanie lepsze wyposazenie i jest duzo tanszy nie pisz takich glupot nawet teraz jest promocja i klima gratis i jest dynamiczniejszy nawet jesli wymyslisz cos innego dziwnym trafem osiagow nie podales Getz ma wiekszy rozstaw osi wiec jest duzo obszerniejszy wewnatrz Yaris moze wazy 895kg ale wersja 1.0 base hehe Link Zgłoś
etom Re: toyota yaris 1,3 17.11.04, 23:19 Gość portalu: ID napisał(a): > Yaris moze wazy 895kg ale wersja 1.0 base hehe Nie hehe tylko tak jest - wystarczylo wejsc na strone Toyoty i sprawdzic. Yaris 1.0-i M/T 850-975 kg Yaris 1.0-i MMT 880-1045 kg Yaris 1.3-i M/T 885-990 kg > i jest dynamiczniejszy nawet jesli wymyslisz cos innego Skad to wiesz - podaj zrodlo - bo ja przeszukalem co sie dalo i nigdzie nie znalazlem danych odnosnie dynamiki na poszczegolnych biegach. > dziwnym trafem osiagow nie podales Skoro mi zarzucasz ukrywanie osiagow to dlaczego sam ich nie podajesz ? Yaris 1.3 - max 175 km/h Getz 1.3 - max 164-166 km/h ( rozne dane ze stron dealerow ) Yaris 1.3 - do 100km/h - 10.2-12 s (zaleznie od masy) Geta 1.3 - do 100km/h - 11.5 s (nie podaja zroznicowania zaleznego od masy) > Getz ma wiekszy rozstaw osi wiec jest duzo obszerniejszy wewnatrz Jest dluzszy - sam to przeciez pisalem - ale ma wiekszy bagaznik i przy tej samej szerokosci nie wydaje mi sie ,by mogl byc DUZO obszerniejszy. > Getz ma zdecydowanie lepsze wyposazenie i jest duzo tanszy > nie pisz takich glupot nawet Getz wersja Active 1.3 / Yaris 1.3 Terra 1.3) ABS+EBD - Yaris ma / GETZ nie ma Radio+odtwarzacz - Yaris ma / Getz ma instalacje z 2 glosnikami Komputer pokladowy - Yaris ma / Getz nie El.szyby przednie - Yaris nie ma / Getz ma To najbardziej "wazace" roznice jakie znalazlem. Moze chodzi Ci o to : ...oslona chlodnicy w kolorz nadwozia,listwy ochronne na zderzakach,kieszenie w oparciach ,haczyk na zakupy przy siedzeniu pasazera ,schowek pod kierownica,uchwyty na napoje,oswietlenie kabiny,oswietlenie bagaznika ,ISOFIX ,regulowane zaglowki , itd. Zapewniam,ze to wszystko jest tez w Yarisie ( i prawie w kazdym samochodzie ) Promocje to inna bajka (zreszta u Toyoty tez sa ),bo to zalezy od roznych czynnikow i trudno jest je porownac. Skoro twierdzisz,ze " Getz ma zdecydowanie lepsze wyposazenie i jest duzo tanszy " to wypisz tu te "zdecydowanie" duze roznice na korzysc Getza. Getz 39 200 zl / Yaris 43 900 zl www.motoryzacja.money.pl/?FF=372&id_promocji=654923692&id_oferty=281&pagenr=1&sortuj=2&ofert=20 autosukces.redakcja.pl/archiwum/dodatek.asp?Artykul=6 autosukces.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=1524&Strona=2 www.auto.mpp.pl/sekcje.htm?s=2&nrmag=49345c2f36&strona=2 www.toyota.pl PS Nie musisz na mnie napadac ,bo nic Ci nie zrobilem zlego,ani nie mialem takiego zamiaru.Bylo zapytanie to pisze co wiem i przeczytalem. Masz inne dane to je tu po prostu podaj zainteresowanemu. ---- eTom Link Zgłoś
Gość: ID Re: toyota yaris 1,3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.04, 08:35 w podstawowej wersji yaris jest drozszy i to o ponad 5 tys zl najtanszy getz 1,1 cena 31900 zł najtanszy yaris 38600 zl wiec o czym mowisz ???!!! w cenie golego yarisa 1,0 masz getza z silnikiem 1,3 i z klima cena 39 300zl! getz 1,1 0-100 16,1 s getz 1,3 0-100 11,5 s jeszcze jakies pytania ? getz ma system ksztaltowania przestrzeni bagazowej Space Wizard wiec w czym, niby ustepuje yarisowi ? getz jest 20 cm dluższy ! yaris 3,61 getz 3,81 ma wiekszy rozstaw osi co wiec jasne jest wiekszy zdecydowanie wewnatrz Hyundai Getz 1.3 Style 3d cena 41300zl - upust 2500zl = 38800zl >>>> (do wyboru jedna z niżej podanych opcji) Kredyt 60/40* bez odsetek + upust 2500 zł od ceny samochodu Zestaw opon zimowych gratis + upust 2500 zł od ceny samochodu Ubezpieczenie gratis + upust 2500 zł od ceny samochodu <<< wyposazenie wersji Style klima regulowana wysokość kolumny kierownicy poduszka powietrzna kierowcy poduszka powietrzna pasażera immobilizer wspomaganie układu kierowniczego instalacja radiowa z dwoma głośnikami + przednie szyby sterowane elektrycznie tylne szyby sterowane elektrycznie (wersja 5-drzwiowa) składane siedzisko i oparcie tylnej kanapy oparcie dzielone w stosunku 60:40 5 regulowanych zagłówków 5 trzypunktowych pasów bezpieczeństwa przednie pasy bezpieczeństwa z napinaczami regulowana wysokość przednich pasów bezpieczeństwa przyciemniane szyby zaczepy ISOFIX na tylnej kanapie siatka ochronna w bagażniku oraz 4 zaczepy oświetlenie przestrzeni bagażowej schowki boczne w bagażniku felgi stalowe z oponami 175/65 R14 pełnowymiarowe koło zapasowe zamek centralny zabezpieczenie przed otwarciem tylnych drzwi od środka (wersja 5-drzwiowa) lusterka zewnętrzne regulowane elektrycznie i ogrzewane otwieranie wlewu paliwa z wnętrza samochodu Yaris z takim wypasem kosztuje chyba z 50tys hehe i nadal jest malutkim i ciasnym autkiem Link Zgłoś
Gość: hehehe ale jaja IP: 213.199.243.* 19.11.04, 01:12 daj se spokoj z tym starym silnikiem w koreonczyku nie umywa sie do japonca a to to chyba jakies jajca te pierdolki sa we wszystkich autach i az wstyd sie nimi tak chwalic > immobilizer > wspomaganie układu kierowniczego instalacja radiowa z dwoma głośnikami + > składane siedzisko i oparcie tylnej kanapy oparcie > dzielone w stosunku 60:40 5 regulowanych zagłówków > 5 trzypunktowych pasów bezpieczeństwa przednie pasy bezpieczeństwa z > napinaczami regulowana wysokość przednich pasów bezpieczeństwa zaczepy ISOFIX > oświetlenie przestrzeni bagażowej > felgi stalowe z oponami 175/65 R14 !!!! > Yaris z takim wypasem kosztuje chyba z 50tys hehe > i nadal jest malutkim i ciasnym autkiem masz malutki i ciasny umysl jak tak ci sie wydaje Link Zgłoś
niknejm Re: toyota yaris 1,3 16.11.04, 18:20 anetzet napisał: > do wszystkich posiadaczy tego auta-czy warto to kupic czy moze z silnikiem > 1,0,moze cos innego?co radzicie w tym przedziale aut. Jeśli osiągi i niski poziom hałasu stawiasz na pierwszym miejscu - 1.3. Jeśli niskie spalanie + niższy koszt zakupu - 1.0. Dotyczy wersji z manualem. Jeśli chodzi o wersję ze skrzynią sekwencyjną z trybem automatycznym (1.0) i wersję z klasycznym automatem (1.3), osiągi są na praktycznie tym samym poziomie, 1.3 jest trochę cichszy, natomiast droższy o około 10kPLN i spala więcej paliwa (około 1L). Czyli - to zależy. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
etom Re: toyota yaris 1,3 16.11.04, 19:31 niknejm napisał: > 1.3 jest trochę cichszy, natomiast droższy o około 10kPLN i spala > więcej paliwa (około 1L). Mialem 2 Yarisy 1.0( lacznie 70kkm ) - spalanie sr. 5.6-5.8 l/100km 1.3 - jak na razie ok 6.1 l/100km ( 6.19 ,6.16 ,5.64 ,6.5 ,6.1 )czyli ok 0.4 l wiecej. Link Zgłoś
niknejm Re: toyota yaris 1,3 17.11.04, 12:54 etom napisał: > Mialem 2 Yarisy 1.0( lacznie 70kkm ) - spalanie sr. 5.6-5.8 l/100km > 1.3 - jak na razie ok 6.1 l/100km ( 6.19 ,6.16 ,5.64 ,6.5 ,6.1 )czyli ok 0.4 > L wiecej. Mowa o wersjach z automatem. W 1.0 jest 5 przełożeń skrzyni, w 1.3 są 4 przełożenia. Stąd większa różnica. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
greenblack Re: toyota yaris 1,3 16.11.04, 18:27 Na nic poniżej 300 KM nie warto wydawać pieniędzy. Link Zgłoś
Gość: manix Re: toyota yaris 1,3 IP: *.espol.com.pl 16.11.04, 20:38 zapomniałeś o stosunku masy do mocy.co mi po 300KM w leopardzie:) Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: toyota yaris 1,3 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.04, 21:14 Mam Yarka 1.0 spalanie Warszawa 5,5 - ale dlatego ze sie staram :). Może poczekaj na nowe Suzuki - wyglada calkiem, calkiem albo Mbishi Colt - 3 dr? Jezeli chodzi o japońskie kupuj "oczami". Link Zgłoś
anastasia27 Re: toyota yaris 1,3 17.11.04, 12:59 Mój komputer pokładowy pokazuje, że nowy Yaris 1.O pali w Warszawie ponad 8 litrów,a jak są korki to i ponad 10 litrów, ale może jeżdżę zbyt dynamicznie. Link Zgłoś
niknejm Re: toyota yaris 1,3 17.11.04, 13:11 anastasia27 napisała: > Mój komputer pokładowy pokazuje, że nowy Yaris 1.O pali w Warszawie ponad 8 > litrów,a jak są korki to i ponad 10 litrów, ale może jeżdżę zbyt dynamicznie. Nie wiem. Żona jeździ co prawda dość ostrożnie, ale spalanie średnie (miasto) waha się pomiędzy 6.1 a 6.8L/100km. Chyba masz baaardzo ciężką nogę. :-) Dla porównania, ja w swoim Civicu 1.8 (169KM) notuję spalanie miejskie między 9.5 a 10.5L. Ale znam ludzi, którzy na identycznym samochodzie 'wykręcali' i 14L. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
gruman Re: toyota yaris 1,3 17.11.04, 13:56 Mysle ze zalezy rowniez od wercji wyposarzeniowej,ja te swoje 5,5 (dawniej Piotr) wypalam w Y 1.0 Base, ktos kto ma klime lub inne pradozerne dodatki moze spalac wiecej, a poniewaz jest to moj pierwszy samochod z tym elektronicznym liczydelkiem (komputer? :)) to nauczylem sie jezdzic pod niego. Moze ktos mi wyjasni czy spalanie na postoju jest w jakis sposob dodawane do zuzycia sredniego ? Czy ginie. Jeszcze w sprawie spalanie to trzeba jezdzic mozliwie jak najbardziej plynnie wtedy i 120/h mozna pogodzic ze sapalaniem 5-6 l, ale ja mam srednia 36 km/h :(. No i jeszcze waga Auta i bagaznik. Jak jechalem nad morze w 2+2 osoby plus bagaz plus 3 rowery na dachu to niestety 6,3l/100. Pozdrowienia Link Zgłoś
anastasia27 Re: toyota yaris 1,3 17.11.04, 14:09 to fakt mam klimę i jeżdżę teraz często używając klimy (bo szyby odparowują) ogrzewania, na światłach, słuchając muzyki, ale chyba wszyscy tak robią Link Zgłoś
niknejm Re: toyota yaris 1,3 17.11.04, 14:17 anastasia27 napisała: > to fakt mam klimę i jeżdżę teraz często używając klimy (bo szyby odparowują) > ogrzewania, na światłach, słuchając muzyki, ale chyba wszyscy tak robią Żona też korzysta z klimy... Poza tym jest to wersja z raczej full wyposażeniem, a więc stosunkowo ciężka (4 poduszki, klima, halogeny itp.). Pzdr Niknejm Link Zgłoś
Gość: Lord Vader Re: toyota yaris 1,3 IP: 213.25.164.* 17.11.04, 14:25 ja przy jeździe obciążonym yarisem 1,0 (3 osoby+mnóstwo bagażu+20 butelek wina) osiągnąłem średnią 4,9, a jechałem przez wiochy na trasie Opole-Ostróda całkowicie przestrzegając przepisy w terenie zabudowanym. Poza terenem 100-120. Generalnie: auto fajne, zrywne, choć głośne, bardzo lubi wyższe obroty. Pozdr Link Zgłoś
gruman Re: toyota yaris 1,3 17.11.04, 15:00 To miales szczescie ze nie wiozles rowerow na dachu, to kosztuje w zaleznosci od predkosci ponad litr. Najlepesze ze ktos z przyjaciol znajomych wpadl na pomysl wiezienia roweru z fotelikiem dla dziecka i niestety skonczylo sie zerwaniem bagaznika - dobrze ze nikt za nimi nie jechal. Kiedys jeszcze rozwazalem wakacyjna opcje w koncu to kilkaset km w roku - szkoda kupowac samochod tylko po to - zeby zaintalowac hak i specjalna platforme na rowery, a na dach trumne - ale na razie wszystko sie miesci bez takich bajerow. Pozdr Link Zgłoś
etom Re: toyota yaris 1,3 17.11.04, 23:25 gruman napisał: > Moze ktos mi wyjasni > czy spalanie na postoju jest w jakis sposob dodawane do zuzycia sredniego ? Jest dodawane i uwzgledniane przy obliczaniu sredniego spalania i zasiegu na pozostalym paliwie. Link Zgłoś
gruman Re: toyota yaris 1,3 18.11.04, 09:17 Dzieki za wyjasnienie. Pozdr P.S. Mam ja 2 lata i 5 niezaplanowanych wizyt w serwisie, wiec Francja jako producent Yarisow nie kojarzy mi sie najlepiej dlatego w przyszlosci bede bardziej zwracal uwage na kraj, gdzie to wszystko skladaja do kupy. Nie wiem jak w przypadku Hundaya, ale Toyota ma kompetentny serwis. Link Zgłoś
Gość: Ian_Curtis Re:A może Honda Jazz ? IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 18.11.04, 09:13 Ja mam i sobie bardzo chwalę... pozdrawiam Link Zgłoś
niknejm Re:A może Honda Jazz ? 18.11.04, 10:35 Wersje produkowane we Francji plasują się na 3 miejscu statystyk bezusterkowości ADAC w swojej klasie. To chyba wystarczająco dobrze? Pzdr Niknejm Link Zgłoś
gruman Usterkowosc 18.11.04, 11:06 Na 100% jestes pewien? Zaczeli w 2002 roku tak? - cos jeszcze musieli miec na stocku czy nie ? W raporcie Dekry jest tylko o 3 letnich z 2003 r. To jak oni to sprawdzaja? sami!!! Wychodzi, ze pierwsze przebadane sa z 2000 r. A o raportach opartych na innych kryteriach niz panstwowy przeglad nie bede dyskutowal. Kiedys w jednej gazecie Facet udowadnial ze Celeron jest nieznacznie wolniejszy od Pentiuma - przedstawiali nawet testy:) Pozdr Link Zgłoś
niknejm Re: Usterkowosc 18.11.04, 11:22 Link: www.oeamtc.at/netautor/na_pro/appl/na_professional/parse.php3?mlay_id=1000600&mdoc_id=1098302&bild=2# ...z podziałem na roczniki. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
gruman Re: Usterkowosc 18.11.04, 11:27 Wiesz nie znam niemieckiego a nie chce mi sie czekac na zone. ale czy przypadkiem nie chodzi tu tylko o wezwania pomocy drogowej? Bo nijak nie udowodnisz mi ze to wyniki przegladu technicznego,bo samochod z 2003 roku nie moze go przejsc. Pozdr Link Zgłoś
niknejm Re: Usterkowosc 18.11.04, 11:37 Tak, to wezwania pomocy drogowej. TUV (przeglądy techniczne) podaje klasyfikacje 1-3 lata tylko. Ale i tutaj Yaris jest bardzo wysoko, 4 miejsce. Pzdr Niknejm Link Zgłoś
gruman Re: Usterkowosc 18.11.04, 11:49 Wg Dekry 8 ale mniejsza z tym, poniewaz roznice miedzy 1 nawet 80 miejscem sa mnimalne. Np wg Dekry Suzuki Vitara 70 pozycja 79,3 bez usterek 1-3lata, natomiast Yars 8 pozycja 87,3 bez usterek 1-3 lat. Myslisz ze warto szermowac tymi danymi? Link Zgłoś
niknejm Re: Usterkowosc 18.11.04, 16:30 Zobacz sobie np. statystyki JDPower, gdzie podaja ilość awarii na 1000 pojazdów, a nie odsetek aut cofniętych z przeglądu. Różnica między Hondą a Hyundaiem wynosi bodajże 210 do 320 usterek na 1000 aut. Toyota ma jeszcze mniej usterek niż Honda. Nie każda usterka cofa z przeglądu, a często usterki 'cofające' są wychwytywane przed przeglądem i naprawiane, wiec w TUV różnice mniejsze niż w JDPower. Pzdr Niknejm Link Zgłoś