Dodaj do ulubionych

Pytanie do zrob-to-sam mechanikow

10.03.24, 06:12
Czy wsrod narzedzi garazowych macie klucz dynamometryczny? A jak macie to jak czesto i czy w ogole go uzywacie? Bo corka sprezentowala mi takowy, tylko ze on jest typu "po chuju" chyba do traktorow. A ja przez pol wieku dokrecalem na czucie i nigdy nic nie urwalem i nigdy nic mi sie nie odkrecilo. Prosze o Wasze doswiadczenia w temacie, Bywalec, prosze sie nie wtracac:)
Obserwuj wątek
    • vogon.jeltz Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 10.03.24, 07:32
      Mam i od czasu do czasu używam - przy robótkach takich jak dokręcane dekla zaworów czy śrub kół (bo wiadomo, u oponiarza jadą pneumatykiem i chüj). To nie jest po to, żeby nic się nie urwało ani nie odkręciło, tylko żeby trzymało z należytą siłą.

Ale.ostatnio spróbowałem dokręcić tym kółka wrotek młodej i nawet najsłabszy klucz o skali od 5 NM okazał się za mocny, tam jest max 1 NM.
    • loyezoo Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 10.03.24, 07:54
      Hehe, też dostałem w prezencie. Używany stosunkowo rzadko, biorąc pod uwagę, że często przy swoich "dziungach" grzebię. Nie mniej, przydaje się.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 10.03.24, 08:02
      Do kasety w rowerze używam zawsze. Powinno się do kół, ale komu się tam chce szukać zakresu.
    • bolo2002 Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 10.03.24, 09:32
      Najlepszy klucz dynamometryczny to - "klucz na czuja". Dynamometrycznego nie używam, bo nie potrzeba. Jedyne-kiedy muszę uważać- to wtedy-kiedy odkręcam koło z wydłużonym ramieniem-a jest to stalowa rura. Bo wtedy siła razy ramię- jest większa. Póki co-to niczego nigdy nie urwałem i to mi pasuje.
    • waga173 Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 10.03.24, 09:49
      Hehe, juz po paru wpisach widze ze nas "ludzi dobrej woli jest wiecej i mocno wierze w to".
    • kreinto Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 10.03.24, 16:11
      waga173 napisał:

> Czy wsrod narzedzi garazowych macie klucz dynamometryczny? A jak macie to jak c
      > zesto i czy w ogole go uzywacie?
      Mam, kupiłem w 2004-tym jak miałem Speedstera bo on cały z aluminium i kompozytów. Trzeba było uważać żeby czegoś nie złamać przy dokręceniu. Dodatkowo niektórych śruby w zawiasie nie można było przeciągnąć. Od tamtej pory leży i wszystko na czuja. Np. zmierzyłem, że krzyżakiem dokręcam koła na około 110Nm.
    • engine8t Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 10.03.24, 17:28
      Mam i zawsze chyba mialem... .to juz ktorys tam z kolei...ale tylko "duzy". Nastawiony na 88 ft/lb.. Glownie do dokrecania kol albo odkrecania i zakrecania srub na mocowaniu uchwytow hamulcowych przy zmianie tarcz i innych rzeczy gdzie ramie dlugosci ~70 cm sie przydaje
      Drobniejsze nakretki i srobki to to do tego uzywam niezle wykalibrowanego dynamometru w lokciu.
      • engine8t Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 10.03.24, 18:02
        engine8t napisał:

> Mam i zawsze chyba mialem... .to juz ktorys tam z kolei...ale tylko "duzy". N
        > astawiony na 88 ft/lb.. Glownie do dokrecania kol albo odkrecania i zakrecani
        > a srub na mocowaniu uchwytow hamulcowych przy zmianie tarcz i innych rzeczy gdz
        > ie ramie dlugosci ~70 cm sie przydaje
        > Drobniejsze nakretki i srobki to to do tego uzywam niezle wykalibrowanego dynam
        > ometru w lokciu.

O we wtorek chyba bede uzywal bo widze ze mi jutro dostarcza "rzeczy" do wymiany oleju i plyny do tylnego mechanizmu roznicowego a ten ma zwykle zakrecone (i czasami zardzewiale) sruby tak ze potrzebna dluga rura na kluczu zeby puscilo.
        W SUvie to musz wyciagnac kolo zapasowe co to siedzi pod spodem a potem otwor i sruba do wlewy jest po drugiej stronie zawieszenia i jedyny sposob aby sie tam dostac to przez dziure w zawieszenieu i uzywajac chyba pol metroweje "przedluzki" 3/8" co to pasuje do kwadratowej dziury w srubie . Tak ze tu chyba ten dynamomemtryczny sie przyda..
        • waga173 Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 10.03.24, 18:17
          Pamietaj najpierw odkrecaj korek wlewowy a potem spustowy. Bo jak spuscisz olej a potem omskniesz/rozrajbujesz wlew to nie bedziesz mogl wlac oleju z powrotem. Ze tez nie robia tych korkow ze zwyklym szesciokatnym lbem.
          • engine8t Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 11.03.24, 01:08
            waga173 napisał:

> Pamietaj najpierw odkrecaj korek wlewowy a potem spustowy. Bo jak spuscisz olej
            > a potem omskniesz/rozrajbujesz wlew to nie bedziesz mogl wlac oleju z powrotem
            > . Ze tez nie robia tych korkow ze zwyklym szesciokatnym lbem.

Zawsze mozna auto odwrocic do gory "nogami" i wlac? LOL

Pamietasz moze "kolyski" do Malucha? Wprawdzi nie mozna bylo do gory kolami ale na bok spokojnie
            A byli taco co na wiazke slomy odwracali
            www.youtube.com/watch?v=-8XJ7VnPME8
            • waga173 Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 11.03.24, 01:58
              A tam kolyski albo wiazka slomy. Moja ciotka, niewielka kobitka, nauczycielka fizyki, znalazla sposob jak bez niczyjej pomocy samochod Syrena obrocic nie na bok a do gory kolami, hehe. Potem miala stracha i wiecej nie jezdzila.
            • kreinto Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 11.03.24, 09:49
              engine8t napisał:

> A byli taco co na wiazke slomy odwracali
              > www.youtube.com/watch?v=-8XJ7VnPME8
              Bez problemu na opony idzie położyć. Kładłem tak ostatnio w 2012-tym Daihatsu. Kołyski też kupiłem na czas remontu. Późnej poszły na OLX i ktoś dalej korzysta.
    • qqbek Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 10.03.24, 20:42
      Rozważałem kupno (świece w Micrze, bo tam głowica amelinium, a do tego auto już prawie youngtimer), ale olałem.
      Wkręciłem "z wyczuciem" i działa.

Niektórzy piszą o kołach - ja po wymianie opon kół przejeżdżam 50-100 km, biorę swoją fajkę "17-19" i dokręcam na wyczucie. Ćwierć wieku mija, a jeszcze nie miałem luźnej śruby przy kolejnej wymianie, gwintu też żadnego nie zerwałem, więc chyba ten dynamometr mam jednak, ale "w łapach".
      • waga173 Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 10.03.24, 21:29
        Swiece i wszystko inne dokrecalem na wyczucie zanim sie dowiedzialem o istnieniu klucza dynamometrycznego. A kola zawsze zawoze do oponiarza innym samochodem a potem zakladam sam. Te sprawdzanie/dokrecanie po 100 kilometrach dotyczy podobno tylko nowych felg aluminiowych pierwszy raz uzytych bo potem gniazda srub juz sa gladkie. Jedyne miejsce gdzie klucz dynamometryczny ma wedlug mnie pewne uzasadnienie to sruby glowicy, ale i bez klucza dawalem rade. Widze wiec ze tego nowego klucza ode mnie nie kupisz.
      • only_the_godfather Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 11.03.24, 07:25
        Mnie oponiarz po zjeździe z podnośnika dokręca jeszcze śruby kluczem, potem po przejechaniu 50-100km sprawdzam i jeszcze się nie zdarzyło by były poluzowane.
    • jackk3 Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 10.03.24, 23:18
      Taki klucz wcześniej czy później się przyda i akurat w tym przypadku liczy się jakość. Dobre kosztują szczególnie profesjonalne a i tak trzeba je kalibrować. Wg mnie szczególnie przydatne jak jest grubsza robota przy zawieszeniu A o naprawdę dużych jak przy np UPG niezbędny. Do dobrych felg to tez się przydaje. Do rowerów obecnie to podstawa ale to inne zakresy i inne klucze.
      • engine8t Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 11.03.24, 01:14
        jackk3 napisał:

> Taki klucz wcześniej czy później się przyda i akurat w tym przypadku liczy się
        > jakość. Dobre kosztują szczególnie profesjonalne a i tak trzeba je kalibrować.
        > Wg mnie szczególnie przydatne jak jest grubsza robota przy zawieszeniu A o nap
        > rawdę dużych jak przy np UPG niezbędny. Do dobrych felg to tez się przydaje. Do
        > rowerów obecnie to podstawa ale to inne zakresy i inne klucze.

Bez przesady z tym kalibrowaniem
        Ja swoj kiedys sprawdzalem jako ze uzywam go tez jako przedluzke - co jest "big no no" i ciagle byl ok.
        Moje jedna auto ma kola dokrecone 80ft/lb a drugi 88 wiec oba dokrecam 88.
        Jak przywiozlem od tych co opony zmieniali to kola byly dokrecone na ponad 100.
        • jackk3 Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 11.03.24, 23:03
          engine8t napisał:

> jackk3 napisał:
          >
          > > Taki klucz wcześniej czy później się przyda i akurat w tym przypadku licz
          > y się
          > > jakość. Dobre kosztują szczególnie profesjonalne a i tak trzeba je kalibr
          > ować.
          > > Wg mnie szczególnie przydatne jak jest grubsza robota przy zawieszeniu A
          > o nap
          > > rawdę dużych jak przy np UPG niezbędny. Do dobrych felg to tez się przyda
          > je. Do
          > > rowerów obecnie to podstawa ale to inne zakresy i inne klucze.
          >
          > Bez przesady z tym kalibrowaniem
          > Ja swoj kiedys sprawdzalem jako ze uzywam go tez jako przedluzke - co jest "big
          > no no" i ciagle byl ok.
          > Moje jedna auto ma kola dokrecone 80ft/lb a drugi 88 wiec oba dokrecam 88.
          > Jak przywiozlem od tych co opony zmieniali to kola byly dokrecone na ponad 100.
          Gdzie ja powiedzialem zeby kalibrowac do uzytku domowego? Ponad 100? Podejrzewam ze duzo wiecej jak uzyli 'impact gun'. Lenie smierdzace i tyle....
          • waga173 Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 11.03.24, 23:13
            Oni dokrecaja kluczem impaktowym ale potem jeden z kluczem dynamometrycznym przychodzi i sprawdza nie ile jest tylko czy jest osiagniete minimum 100.
            • jackk3 Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 12.03.24, 01:35
              waga173 napisał:

> Oni dokrecaja kluczem impaktowym ale potem jeden z kluczem dynamometrycznym prz
              > ychodzi i sprawdza nie ile jest tylko czy jest osiagniete minimum 100.
              Ja nawet w to wątpię. Jak przychodzi sezon na zmianę opon to pracują na okrągło przez pare tygodni i dobijają tak na wyrost. Choć są wyjątki oczywiscie…
              • waga173 Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 12.03.24, 01:53
                :Choć są wyjątki oczywiscie…"

Ja jestem takim wyjatkiem. Ostatecznie samochodowe kolo to taki w sumie jeden element co jak odpadnie to czasami mozna nie zdazyc O KURWA powiedziec. Doswiadczenia a raczej przeswiadczenia o tych kluczach impaktowych u oponiarzy nabralem jak na moich oczach chuj w czyims samochodzie urwal DWIE sruby w jednym kole probujac je odkrecic. Widocznie poprzedni chuj je podokrecal podobnym kluczem. Od tamtej pory innym samochodem woze do oponiarzy kola luzem i po wymianie opon i wywazeniu sam je zakladam.
    • tbernard Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 11.03.24, 10:31
      Klucze dynamometryczne
      • engine8t Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 11.03.24, 17:01
        tbernard napisał:

> Klucze dynamometryczne

Z definicja klucz to narzedzie do dokrecania i odkrecania srub i nakretek?

Sprobuj samym kluczem dynamomentrycznym odkrecic nakretke..
    • byw2023alec Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 14.03.24, 00:58
      Chodzi o klucz do świec? Otóż świece wymieniam za 15kkm.
      • waga173 Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 14.03.24, 01:24
        byw2023alec napisał:

> Chodzi o klucz do świec? Otóż świece wymieniam za 15kkm.

Nie, klucz do swiec to jest klucz do swiec. Klucz dynamometryczny to co innego. Wjezdzasz samochodem na dynamometr, kluczem do swiec lapiesz za swiece a kluczem dynamometrycznym obracasz dynamometrem na ktorym stoi samochod az swieca sie dokreci. Dlatego malo z nas tego uzywa bo malo z nas ma dynamometr.
        • byw2023alec Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 17.03.24, 00:56
          A po co ci klucz dynamometryczny? Chcesz koła wymieniać oprócz świec?
          • waga173 Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 17.03.24, 01:06
            byw2023alec napisał:

> A po co ci klucz dynamometryczny? Chcesz koła wymieniać oprócz świec?

Tak. Ja mam nawyk nie wyrzucania starych swiec. I nawyk gubienia srub do kol. Dlatego u mnie kola trzymaja sie po czesci ma srubach i po czesci na powkrecanych w piaste swiecach. Klucz dynamometryczny do tego jak znalazl.
            • engine8t Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 17.03.24, 01:55
              waga173 napisał:

> byw2023alec napisał:
              >
              > > A po co ci klucz dynamometryczny? Chcesz koła wymieniać oprócz świec?
              >
              > Tak. Ja mam nawyk nie wyrzucania starych swiec. I nawyk gubienia srub do kol. D
              > latego u mnie kola trzymaja sie po czesci ma srubach i po czesci na powkrecanyc
              > h w piaste swiecach. Klucz dynamometryczny do tego jak znalazl.

A gwint pasuje?
              • waga173 Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 17.03.24, 02:19
                M14 x 1,25. Pasuje jak ulal.
      • engine8t Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 14.03.24, 02:45
        byw2023alec napisał:

> Chodzi o klucz do świec? Otóż świece wymieniam za 15kkm.

To co za szajs kupujesz? Ja co 100k mil czyli 160k km
        • byw2023alec Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 16.03.24, 21:40
          engine8t napisał:

> To co za szajs kupujesz? Ja co 100k mil czyli 160k km

Chyba nie zrozumiałeś. Nie co 15kkm tylko za 15kkm.
          • engine8t Re: Pytanie do zrob-to-sam mechanikow 16.03.24, 22:25
            byw2023alec napisał:

> engine8t napisał:
            >
            > > To co za szajs kupujesz? Ja co 100k mil czyli 160k km
            >
            > Chyba nie zrozumiałeś. Nie co 15kkm tylko za 15kkm.

ooops masz racje. Ja to jak zaplanuje to robie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka