Dodaj do ulubionych

1.2 TSI EA211 opinie

28.03.24, 07:48
Coraz bliżej do zmiany samochodu, zacząłem przeglądać rynek i aktualnie biorę pod uwagę kilka modeli. Oile w przypadku Fiata i Kia/Hyundai o silnikach znam opinie o tyle biorę jeszcze pod uwagę Skode Octavie/Seat Leon w których są silniki najczęściej 1.2 TSI 110KM. Z tego co się doczytałem to już jest poprawiona jednostka na pasku rozrządu. Ale miał ktoś doczynienia z tym silnikiem? Warto się pakować w kilkuletni samochód z przebiegiem ponad 100 tys?
Obserwuj wątek
    • bolo2002 Re: 1.2 TSI EA211 opinie 28.03.24, 08:19
      1,2 TSI to nie jest zła konstrukcja, ale do ca,, 200 tys km nie powinno byc problemów. Potem niestety juz się pojawiają. lepszym rozwiazaniem wg oczywiscie mojej wiedzy-byłby silnik francusko-niemiecki 1,3 TCe . Trwalszy i mniejsze zuzycie paliwa.. np Megane z tym silnikiem to dynamiczne rozwiazanie. Oczywiscie -przy okazji nie omieszkam stwierdzic, ze silniki T-GDI koncernu Hyundai/kia są o wiele pewniejsze-choć mniej dynamiczne i nieco więcej paliwa potrzebują. No a diesle koreańskie 1,6 CRDi czy 2,0/ 2,2 też/ to wg mnie jedyne pancerne i nienaprawialne niemalże silniki na rynku. Niemiecki 1,6 TDi też dobry-ale olej pije. Mój 18-letni silnik 1,6 CRDi-VGT wogóle oleju nie bierze/póki co mam 227 tys km na osi!/.
      • only_the_godfather Re: 1.2 TSI EA211 opinie 28.03.24, 08:23
        Brałem pod uwagę 1.3 TCe ale są z tym silnikiem są inne problemy, są już przypadku remontu tych silników i brak jest do nich części. Jest to nieco przekombinowana jednostka napędowa. Jeździłem Megane z tym silnikiem i wrażenia z jazdy całkiem pozytywne ale właśnie ten serwis.
    • bywalec.hoteli Re: 1.2 TSI EA211 opinie 28.03.24, 08:53
      Polecam 1.4 TSI 122 KM.
      :)
    • bigzaganiaczzz Re: 1.2 TSI EA211 opinie 28.03.24, 11:57
      Tez teraz czegos szukam i cuda vw i calej grupy odrazu odrzucilem
      Fordy i te gowna ecobusty tez padlina , do francuskich mam uraz i wychodzi prius 2gen tyle ze to juz stare albo jakis hundaj , podpalilem sie na dajhatsu to sie znowu skrzynia sypie , eco normy zabily samochody , strach sie pakowac w uzywke chyba ze do 1000euro i miec w dupie czy sie rozklekocze czy nie
      • vogon.jeltz Re: 1.2 TSI EA211 opinie 28.03.24, 13:32
        > albo jakis hundaj

bolo lubi to
        • bigzaganiaczzz Re: 1.2 TSI EA211 opinie 28.03.24, 14:37
          Mialem hundaja , jedna z najlepszych uzywek jakie mialem a silnik byl chyba najlepszy z tego wszystkiego
          Takze bolo sie zna a nie jakies ople czy folkswageny bo to szydera jest
    • kanna13 Re: 1.2 TSI EA211 opinie 28.03.24, 14:07
      W Sportsvanie miałem, a w zasadzie dalej mam, bo syn jeździ 1,4 tsi a w polo mieliśmy 1,2 tsi właśnie 110 KM oba silniki to już EA211. Rocznikowo to są samochody z 2016 kupione jako nowe.
      Sportsvan obecnie już prawie 100 tys. przebiegu a polo ok. 80 tys. i od roku jeździ u koleżanki z pracy.
      Oba silniki bezproblemowe, dosyć dynamiczne, mało palące.
      Poza corocznym serwisem w ASO gdzie robione były wszystko to co robi się wg. ASO przy danym przebiegu to żadnych innych problermów nie było.
      Z poza listy wymian eksploatacyjnych to w Sportsvanie przy 90 tys. to tarcze i klocki przednie oraz nowe opony. W polo poza eksploatacją nie wymieniliśmy nic.
      Jak je kupowaliśmy to wzięliśmy VW bo już byly te silniki EA211 montowane od paru lat i miały dobre opinie.
      • bigzaganiaczzz Re: 1.2 TSI EA211 opinie 28.03.24, 14:31
        Jak je kupowaliśmy to wzięliśmy VW bo już byly te silniki EA211 montowane od paru lat i miały dobre opinie

W takim przypadku to mozna i tak
        Ale rynek uzywek to troche inna historia
        Z loklanych zartow , w Ire zaczeli jakies 5-6 lat temu spisywac przebieg na przegladzie i teraz uzywki w ogloszeniach maja po 200-300 tysiecy , wczesniej ciezko spotykane
        Takze przebieg u jednego wlasciciela serwisowany i 100 tysiecy nie znaczy nic odnosnie trwalosci danego silnika,
        • kanna13 Re: 1.2 TSI EA211 opinie 28.03.24, 15:42
          bigzaganiaczzz napisał(a):

> Jak je kupowaliśmy to wzięliśmy VW bo już byly te silniki EA211 montowane od pa
          > ru lat i miały dobre opinie
          >
          > W takim przypadku to mozna i tak

> Takze przebieg u jednego wlasciciela serwisowany i 100 tysiecy nie znaczy nic o
          > dnosnie trwalosci danego silnika,

Być może racja, ale wydaje mi się, że sposób użytkowania, sposób dbania o samochód od nowości przekłada się bezpośrednio na jego trwałość przy większych przebiegach.

Teraz też wzieliśmy 1,5 tsi evo2 od VW właśnie ze wzgledu na te dobre opinie a skreśliliśmy wszystkie modele z Puretech'em choć stylistycznie samochody z tym silnikiem były dosyć interesujące.
          Teraz Stellantis daje 10-lat gwarancji na te silniki do 175 tys. no ale już przepadło.
          • bigzaganiaczzz Re: 1.2 TSI EA211 opinie 28.03.24, 16:40
            Teraz Stellantis daje 10-lat gwarancji na te silniki do 175 tys. no ale już przepadło.

Zaciekawiles mnie tym no i jak zawsze sciema marketingowa

Wprowadzono ze wzgledu na wade techniczna i problemy z rozrzadem , tzw gaszenie pozaru ,

Aby kwalifikować się do pełnej lub częściowej ochrony ubezpieczeniowej, diagnostyka i naprawy muszą być przeprowadzane w autoryzowanej sieci.” – informuje producent.

Serwisuj to w aso 10 lat zeby ci wymienili pasek , no chyba zbyt slaby interez zeby sie z tym padlem babrac
            • kanna13 Re: 1.2 TSI EA211 opinie 28.03.24, 19:02
              bigzaganiaczzz napisał(a):

> Teraz Stellantis daje 10-lat gwarancji na te silniki do 175 tys. no ale już prz
              > epadło.

> Serwisuj to w aso 10 lat zeby ci wymienili pasek , no chyba zbyt slaby interez
              > zeby sie z tym padlem babrac

Jakie 10 lat? jak zwykle pewnie po 6 bym sprzedał a na ogól i tak serwisuje w ASO nawet po gwarancji to po pierwsze a po drugie to nie tylko pasek ale także ewentualne skutki łuszczenia paska.

• bigzaganiaczzz Re: 1.2 TSI EA211 opinie 28.03.24, 20:57
                Jakie 10 lat? jak zwykle pewnie po 6 bym sprzedał

A w rzeczywistosci jakos nie sprzedales , 2016 to jak dla mnie 8 lat

W Sportsvanie miałem, a w zasadzie dalej mam, bo syn jeździ Rocznikowo to są samochody z 2016 kupione jako nowe.

tak serwisuje w ASO nawet po gwarancji to po pierwsze

Kto bogatemu zabroni placic 3x wiecej

po drugie to nie tylko pasek ale także ewentualne skutki łuszczenia paska.

Czyli jedynie potwierdzasz ze to marketingowa sciema i szukanie idiotow na 10cio letnie serwisowanie w aso a sam silnik to kupa awaryjnego gowna
        • marekggg Re: 1.2 TSI EA211 opinie 28.03.24, 20:05
          w belgii przy kazdej kontroli technicznej spisuja przebiegi, przy sprzedazy jest wymagany dokument sporzadzany specjalnie w tym celu. kosztuje coprawda 25-30 euro, ale przynajmniej wiadomo ze samochod jest (w miare mozliwosci) OK i jest rowniez przebieg.i to juz prawie od 12 lat tak funkcjonuje. Ale nie jest to dokument wymagany przy sprzedazy zagranice
    • bigzaganiaczzz Re: 1.2 TSI EA211 opinie 28.03.24, 21:04
      A ja kupilem dzis almere 2006 rocznikowo , 2007 rejestracja , jeden wlasciciel , dziadzia na oko kolo 70tki , servisowana co rok , 1000 euro , przeglad na rok , troche smierdzi plesnia i jakas taka zastana i skrzypiaca ale sie rozkreca , 200k na blacie , pali na widok kluczyka , silniczek swiergocze ladnie i rowno , sprzeglo za to qurwa jak w ursusie , zobaczymy jak to dalej bedzie , wytrzyma pol roku bede zadowolony ,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka