Dodaj do ulubionych

Tiguan - dla rodziny?

03.04.24, 17:44
A powierzcie mi jak jest z VW Tiguanem i jego wielkością, pojemnością zarówno bagażu jak i pasażerów?

Bo to co chyba jest SUV klasy C? Ilość miejsca w bagażniku dupy nie urywa? Coś mi się kojarzy że Trypel mówił że Tiguan od wersji 2 to już nie kompakt tylko klasa średnia D. Jak jest?

Kurde miotam się co mogłoby być wystarczająco duże dla mnie, żony i trójki coraz większych dzieci.
Niby nie wozimy już wózeczka czy łóżeczka ale dzieciarnia ma różne rowery i inne pojazdy. Ja mam np SUPa którego chciałbym móc zapakować razem z reszta bagaży całej piątki i innych bambetli i wygodnie dojechać na wakacje.

Co poradzicie?
Obserwuj wątek
    • jackk3 Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 18:42
      Nie trzeba nawet wsiadać dla 2+3 to będzie ciasno a za kilka lat to już baaardzo ciasno.
      • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 20:03
        A co proponujesz? Nie stać mnie na pickupa typu Ram 100 czy tam ford F150
        • galtomone Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 22:11
          Kup kombi, na chuj suvopodobne auto?
          • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 22:24
            galtomone napisał:

> Kup kombi, na chuj suvopodobne auto?

Nie wiem czy zauważyłeś, że kombi mało co już produkują. Prawie same suvopodobne auta.
            Z kombi bym miał np. golfa: a to mi już przestaje wystarczać oraz passata.
            Siadłem do nowego passata i jednak nie: strasznie nisko się jedzie. Osoba z tyłu na środku bardzo niewygodnie ma.
            Bagażnik trochę większy ale nie tak super większy a auto dłuższe i niższe niż mój golf - trudniej manewrować, mniej widzisz. Auto wciąż bardziej dla komiwojażera albo serwisanta urządzeń przemysłowych w firmach niż rodziny.
            • only_the_godfather Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 08:01
              Ale SUV poza czymś naprawdę dużym jak np BMW X7, Audi Q7 czy Volvo XC90 wcale nie będzie większy od kombi, a wręcz mniejszy w środku czy pod względem bagażnika. Wbrew pozorom wybór nowych kombi na rynku jest całkiem spory.
              • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 08:22
                Ciekawostka odnośnie Q7: wiedzieliście że Audi Q6 jest większe od Q7?
                • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 08:37
                  … a Q7 większe od Q8
            • galtomone Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 10:32
              bywalec.hoteli napisał:

> galtomone napisał:
              >
              > > Kup kombi, na chuj suvopodobne auto?
              >
              > Nie wiem czy zauważyłeś, że kombi mało co już produkują.

Ale kilka jeszcze na rynku jest.

Po 10 latach wożenia dupy SUVem (chyba ciut większym niż Tiguan), zdecydowanie stwierdzam, że te auta na drodze są takie se.

Wygląda toto fajnie, ale na tym plusy się kończą... chyba że:

- faktycznie potrzebujesz (DZIAŁAJĄCEGO!) 4x4 przynajmniej przez kilka tyg w roku (inaczej jedyne miejsce gdzie je czujesz, że masz to dystrybutor paliwa)
              - faktycznie mieszkasz w miejscu, gdzie te kilka cm prześwitu robi różnicę (droga dojazdowa do domu bez asfaltu i dziurawa czy brak konieczności odśnieżania w zimie [zakładając, że jeszcze będzie snieg])

Bagażniki mniejsze bo napęd swoje miejsce zajmuje, prowadzi się gorzej, na autostradzie głośniej, w zakrętach mocnej się buja, z samego wyglądu budy wynika, że pali więcej.

Swojego kupiłem w sumie nie dlatego, że SUV (choć faktycznie auta wyglądają fajnie i wtedy to był plus) tylko, że trafił się akurat zadbany samochód.
              Ale z perspektywy czasu jako kolejne auto jak wiesz zdecydowałem się na Corolle kombi zamiast Rav4 (hybryda też była w moim zasięgu). Po prostu, nie bardzo widzę plusy (wygląd, siedzisz ciut wyżej i.. tyle) a sporo minusów.

Poza tym skoro teraz taka moda, że wszyscy chcą SUV'a, to ja tym bardziej nie chcę 😈😉.

A troche tych auta na rynku jest...

Octavia, Corolla, Superb, Passat, BMW 3 i 5 (jeśli się nie mylę), A4 (+ Allroad), A6, Mercedesy CLA, C i E (w tym wersje uterenowione), Ceed i Proceed (który fajnie wygląda), Mazda 6 (silniki Skyactive chyba bardzo fajne), Subaru Outback, Leon Sportstourer / + opcja Cupra, Citroen C5 X (to tak troche kombi, troche suv, troche shootingbrake)... to tak na szybko z pamięci...

Także trochę jeszcze tego zostało i niektóre bardzo fajne IMHO.

I jakoś za cholerę nie sądzę, żeby Tiguan (poza wyglądem) oferował coś praktycznego na co dzień więcej niż Golf.
              • only_the_godfather Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 10:45
                Mam podobne odczucia po doświadczeniach z służbowymi SUVami a mieliśmy w firmie Kadjara i teraz Kie Niro. Jedyny plus względem kompakta faktycznie siedzi się wyżej.
                • galtomone Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 15:17
                  A dodam jeszcze, jak auto nie służbowe to ma to znaczenie, że i koszty serwisowania rosną. Bo mechanizm różnicowy lubi mieć zmieniany olej, bo tylny most lubi mieć zmieniany olej, bo czasem jakieś dupsy związane z wałem napędowym trzeba wymienić.

Póki były ZIMY (czyli +/- pierwsze 3 lata jak miałem Lexa) to w ziemie bajka. Przez te 2 - 3 tyg w roku jeździło sie fajnie. Ale pozostała część roku woziłem ze sobą sporo dodatkowych kg bez widocznego z nich pożytku.
          • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 22:32
            galtomone napisał:

> Kup kombi, na chuj suvopodobne auto?
            Pozycja siedzenia, pozycja wsiadania, widoczność, wygoda
            Jedyny minus to nieco większe spalanie i gorsze prowadzenie
            Teraz porównywałem bmw trójkę zony z x1 w podobnym wieku.
            I x1 bije trójkę w środku na głowę
            • galtomone Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 10:42
              trypel napisał:

> galtomone napisał:
              >
              > > Kup kombi, na chuj suvopodobne auto?
              > Pozycja siedzenia, pozycja wsiadania, widoczność, wygoda

Siedze tak samo wygodnie teraz, jak wcześniej...

Wsiada się faktycznie pare cm niżej, ale bez przesady... Nie jestem niepełnosprawnym dziadkiem.
              Psu zdecydowanie wygodniej teraz wskoczyć/wyskoczyć, dużo wygodniej pakuje się bagażnik dachowy (już nie musze skakać po aucie i trzymać się jedną ręką relingów drugą wrzucając narty - a dwie pary mam dość ciężkie i łatwo w auto przyjebać... no i kurtka od auta przy tym nie udupiona).

Widzę faktycznie mniej, ale czułem to przez pierwsze 3 dni, na parkingach. Teraz widze, że systemy wspomagania kierowcy działają (np. ostrzeganie o ruchu poprzecznym za tyłkiem) + kamera i już to nie jest kłopot.

W mieście zatem wygodnie i właściwie tak samo, a na trasie zdecydowanie ciszej, bo koła mniej baloniaste (i prowadzi się fajniej) i lusterka (miałem duże... ale mimo tego ze sporym martwym polem - ale to jjuz wda konkretnego modelu a nie klasy) mniej szumią.

> Jedyny minus to nieco większe spalanie i gorsze prowadzenie

IMHO to nie jeden a dwa i takie dość odczuwalne na co dzień.

Po zakrętach jeździ mi się teraz zdecydowanie fajniej... a w SUV było troche po dziadkowemu.

Poza tym warto jeszcze sprawdzić na ile ten SUV (nowy, bo ta kategoria też sie przez lata zmieniła) jest faktycznie SUVem. Bo Crossover to już IMHO całkiem bez sensu.

Dostaje się w sumie to samo auto co kombi/sedan, tylko bez ich zalet, ze wszystkimi wadami SUVa, ale bez jego zalet, bo prześwit np. symbolicznie większy.... Wiec prowadzi sie chujowo, ale do krawężnika nadal nie dojedziesz.... A spalasz więcej i szumi bardziej, bo kształt budy jest "modny".

> Teraz porównywałem bmw trójkę zony z x1 w podobnym wieku.
              > I x1 bije trójkę w środku na głowę

Trójki to chyba nigdy nie słynęły z przestronności wnętrza?
              Ale nie wiele aut jeździło równie fajnie i wielu producentów (czym była seria IS Lexusa) chciała mieć odpowiednik w swojej gamie.
              • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 11:00
                Porównujesz 20 letniego suva z nowoczesnym kombi. Porównaj coś podobnie wyposażonego z tej samej epoki
                Mam w tej chwili 4 auta pod domem i suv i van jeżdżą zdecydowanie częściej niż plaskacze. Z uwagi na argumenty jak wyżej przy podobnym wyposażeniu.
                • only_the_godfather Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 11:05
                  Wiesz to jest tak, że każdy ma inne wrażenia. Ja miałem służbowego Kadjara, teraz mam Kie Niro nie kupiłbym SUVa jako auto rodzinne. Jasne fajnie się siedzi bo wyżej, ale to chyba jedyny plus. Oba SUVy z którymi miałem doświadczenie były ciasne, szczególnie z tyłu, bagażnik wcale nie jest większy niż w kombi. W pracy jak mamy jechać gdzieś w trasę w 5 osób to wolimy jechać Dacią Dokker niż Kią.
                  • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 11:11
                    Zawsze powtarzam ze tiguan jest ideałem:)
                    Ale dodge nitro też był super pojemny
                    Polece Vogonem ale tiguan jest zrobiony z vw doświadczeniem w dostawczakach
                    Pozycja jak w caddy, proste ściany, max miejsca w środku w stosunku do wymiarów a do tego naprawdę nieźle się prowadzi (o niebo lepiej od corolii hybbrid) w zakretach
                    • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 12:45
                      ale zwykły? nie Allspace?
                      • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 16:55
                        Przeciez jedyna różnica to 20 cm na długości
                        • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 18:32
                          Spytaj kobiety czy 20 cm różnicy na długości robi różnicę ;)
                          • marekggg Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 19:07
                            w bgagazniku tak :-)
                • galtomone Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 15:23
                  trypel napisał:

> Porównujesz 20 letniego suva z nowoczesnym kombi. Porównaj coś podobnie wyposaż
                  > onego z tej samej epoki
                  > Mam w tej chwili 4 auta pod domem i suv i van jeżdżą zdecydowanie częściej niż
                  > plaskacze. Z uwagi na argumenty jak wyżej przy podobnym wyposażeniu.

Ale co ma wyposażenie do reszty.
                  Jeżdżę czasem Sorento (3 letnim) i Koleosem kumpeli - - fakt, mają "wodotryski" w kabinie, ale to dodatki. Żadnego z nich bym nie chciał zamiast Lexa.
                  Mój to też terenówka nie była, ale jakoś pewniej się czułem poza asfaltem... a Koleos w Wiśle i w Szczyrku (tam gdzie Lex nie zauważał, ze jest jakiś kłopot z podjazdem pod dom po kamieniach) miał kłopot.
                  Sorento wielka buda, ale kumpel już zderzak podrapał na dole i płacze.

Po prostu... nie prowadzi się to fajnie.

Najlepiej jest na autostradzie przy 110 - 120.... no ale spalanie jednak inne niż w niższym aucie i szum czyli hałas też większy.
                  Ale fakt, wygląda to fajnie i daje takie (bo duże) poczucie bezpieczeństwa.... bo duży może więcej.
                  • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 17:01
                    Galto
                    Jezdzilem sporo i Twoja corolla (w wersji 2.0) i camry, niestety obie prowadzą się w zakretach kiepsko, camry jak pijana dziwka a corolla nieco lepiej, jak studentka na erasmusie w Hiszpanii, tiguan (zwykly) bez regulowanego zawieszenia prowadzi się dużo lepiej, w ostrych łukach (mój test to zjazd z autostrady AOW na stadion we wroclawiu) na suchym tiguan mógł jechać 10-15 km szybciej od corolli
                    A ja lubię testować granice przyczepności
                    • kanna13 Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 18:20
                      trypel napisał:

> Galto
                      > Jezdzilem sporo i Twoja corolla (w wersji 2.0) i camry, niestety obie prowadzą
                      > się w zakretach kiepsko, camry jak pijana dziwka a corolla nieco lepiej, jak st
                      > udentka na erasmusie w Hiszpanii, tiguan (zwykly) bez regulowanego zawieszenia
                      > prowadzi się dużo lepiej, w ostrych łukach (mój test to zjazd z autostrady AOW
                      > na stadion we wroclawiu) na suchym tiguan mógł jechać 10-15 km szybciej od cor
                      > olli
                      > A ja lubię testować granice przyczepności
                      >
                      No właśnie coś w tym jest, i to jest dziwne bo t-rockiem jeżdzi mi się zdecydowanie lepiej i pewniej w łukach niż Sportsvanem.
                      A myślałem, że będzie inaczej czyli lepiej na korzyść Sportsvana.
                      T-roc na 18 szerokości 215 a Sportsvan na 17 ale szerszych bo 225.
                    • galtomone Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 20:36
                      Ale co to ma wspólnego z małą Corolla? Nie uwierzę, że Tiguan prowadzi się lepiej niż Passat.
                      Fizyki nie oszukasz, im środek ciężkości niżej, tym lepiej.
                      A Passat chyba też bardziej komfortowy, i jest jeszcze Superb...
                      • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 22:31
                        No właśnie Galtom wsiadłem do najnowszego Passata kombi i wcale nie było mi komfortowo.
                        Bardzo niskie auto. Nisko sufit nad glową z przodu (a nie jestem duży) a z tyłu to w ogóle wciśnięty w sufit. Ty chyba twierdziłeś że jesteś wysoki. Czułem się trochę jak w bolidzie rajdowym - nisko prawie leżąco
                        • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 05.04.24, 07:21
                          No więc właśnie
                          Dla mnie komfort to wygodna pozycja, dobra widoczność na wszystkie strony, brak bólu pleców po zrobieniu na raz 1000 km plus, Passat jest cichszy, ekonomiczniejszy
                          Ale wygodniej mi w tiguanie.
                          No i niewątpliwie fizyka w zakretach jest ważna ale jej granice można przesuwać lepszym bądź gorszym zawieszeniem
                          Dlatego nie jest powiedziane ze każdy plaskacz prowadzi się lepiej od suva (kazdego)
                          • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 05.04.24, 09:42
                            A tak jeszcze w kwestii fizyki
                            Teoretycznie plaskata tesla powinna być ideałem z uwagi na niski środek ciężkości. To dlaczego nie jest i w zakretach, zwłaszcza mocnych naprzemiennych jest beznadziejna?
                            • shellyanna Re: Tiguan - dla rodziny? 05.04.24, 14:34
                              A która? Bo jest X, Y i 3 ;)
                              • shellyanna Re: Tiguan - dla rodziny? 05.04.24, 14:36
                                O S zapomniałam.
                                Jest S3XY 😁
                              • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 05.04.24, 14:59
                                3 chyba
                                • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 05.04.24, 15:06
                                  Co 3 chyba?
                                  • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 05.04.24, 15:11
                                    Ten kto pytał wie
                                    • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 05.04.24, 15:59
                                      jakiś troll? to nie mów :)
                          • galtomone Re: Tiguan - dla rodziny? 05.04.24, 09:44
                            No to nie ma wyjścia, Tiguan + hak + przyczepka 😉

Generalnie bywalec.hoteli brzmi na "już podjąłem decyzję, bo sprawdzałem i ten jest the best", więc chyba nie ma już co deliberować.

Mnie tam w niższych autach też wygodnie ale rozumiem, że nie każdy ma taką samą dupę jak moja. Tak więc brać Tiguana i jeździć.
                            • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 05.04.24, 09:58
                              Najlepiej dobrać to co komu pasuje.
                              Ty jeździsz bardzo mało więc kwestia komfortu i bólu pleców nie ma dla ciebie znaczenia
                              Dla kierowcy tira wygląda to nieco inaczej, stąd jego fotel jest ustawiony inaczej i umożliwia mu spędzanie w nim codziennie wielu godzin
                              Ja nawet uwierzę ze komuś jest wygodnie Mazdzie mx5 ale jak powie ze mu robi nią 50 tys rocznie i wciąż mu wygodnie to już nie uwierzę
                              A bywalcowi chyba bym radził bardziej caddy, jeśli zawieszenie z tyłu jest już bardziej ludzkie to przy 3 dzieci będzie to idealne rozwiązanie
                            • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 05.04.24, 13:11
                              galtomone napisał:

> Generalnie bywalec.hoteli brzmi na "już podjąłem decyzję, bo sprawdzałem i ten
                              > jest the best", więc chyba nie ma już co

Skąd taki wniosek? Nie podjąłem jeszcze decyzji.
                              Tiguan - ten nowy, 3 - jest dla mnie za mały dla rodziny, za mały bagażnik, mniejszy od golfa.

Nadzieja jest Tiguan Allspace ale nie widziałem go w środku, w salonie akurat nie mieli.
                              • vogon.jeltz Re: Tiguan - dla rodziny? 05.04.24, 15:50
                                No to mówię ci: poproś, żeby pokazali ci Caddy'ego Maxi Jak nie bedą mieli, to uderz do salonu Forda i poproś, żeby ci pokazali Forda Tourneo Connect Grand. Zobaczysz, co to znaczy bagażnik.
                                • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 05.04.24, 16:00
                                  oki, sounds like a plan :)
                                • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 01.07.24, 15:40
                                  Vogon, Trypel, jest jak mówicie, nastawiam się bardziej na Caddy Maxi niż na Tiguana Allspace'a
                                  • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 01.07.24, 15:58
                                    Zawsze za pół roku jak skończę wózic graty do Włoch to mogę Ci okazyjnie pchnąć C8 :D
                                    • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 01.07.24, 17:42
                                      Ty go nigdy nie sprzedasz, bo to najlepszy samochód i gdzie indziej znajdziesz lepszy za 10-15k? :D
                                      • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 01.07.24, 17:50
                                        Nigdzie
                                        Ale ja się szybko nudzę i muszę kupować nowe
                                        A podwórko mam na optymalnie 3
              • tbernard Re: Tiguan - dla rodziny? 28.06.24, 08:38
                galtomone napisał:

> Poza tym warto jeszcze sprawdzić na ile ten SUV (nowy, bo ta kategoria też sie
                > przez lata zmieniła) jest faktycznie SUVem. Bo Crossover to już IMHO całkiem be
                > z sensu.
                >
                > Dostaje się w sumie to samo auto co kombi/sedan, tylko bez ich zalet, ze wszyst
                > kimi wadami SUVa, ale bez jego zalet, bo prześwit np. symbolicznie większy....
                > Wiec prowadzi sie chujowo, ale do krawężnika nadal nie dojedziesz.... A spalasz
                > więcej i szumi bardziej, bo kształt budy jest "modny".

Dla każdego może pasować coś innego. Ja akurat następnego auta będę szukał własnie w typie Crossover. Przy wzroście 187 cm i problemach natury ortopedycznej wsiadanie i wysiadanie do mojego Civic-a wymaga trochę kombinowania. Z drugiej strony nie chcę krowy typu wielki SUV. Jak niedawno w ASO oddałem do serwisu i miałem nieco czasu, to sobie w kilku salonach testowo wlazłem do kilku pojazdów klasy Crossover:

- Honda Jazz Crosstar e:HEV
                - Renault Captur 1.6 hev e-tech

W rozważaniach są też: Yaris Cross, CH-R ale żona wolałaby Lex UX ale moim zdaniem to już trochę drogie.

Ta niewielka różnica wysokości przekłada się na plus dość odczuwalnie przy wchodzeniu i wychodzeniu.
                A co do symbolicznie większego prześwitu to właśnie w niektórych sytuacjach brakuje tej symbolicznej różnicy.
                No i dodam tylko, że ~ 90% moich jazd to głównie miasto, więc podwyższone spalanie z powodów aerodynamicznych (odczuwalne głównie w trasach a najbardziej na drogach typu S lub A) nie ma dla mnie znaczenia. Pewnie jedyne za czym będę tęsknił za tym, co mam teraz, to radocha w zakrętach jaką daje Civic.
                Czyli jeszcze raz powtórzę, każdy może mieć nieco inne preferencje i to nie koniecznie natury estetycznej.
                • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 29.06.24, 21:34
                  Jaki crossover byś widział?
        • jackk3 Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 08:02
          bywalec.hoteli napisał:

> A co proponujesz? Nie stać mnie na pickupa typu Ram 100 czy tam ford F150
          No i po co te złośliwości? Napisałem co myśle o tym SUV. Proponować nic nie będę bo u mnie inne auta się sprzedają.
          • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 08:08
            To nie złośliwość. Wiem że w stanach takie auta są na tyle tanie że się tam je kupuje, podejrzewam że w Kanadzie też?
            • shellyanna Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 21:00
              Ja już Ci pisałam. Chcesz mieć komfort dla 2+3, kupujesz auto 7osobowe.

Można jezdzic w długie trasy 5osobowym, ale jest tak sobie.
              Ale się da.
              Zależy tez jak często w te trasy jedziesz, bo jak raz w roku i do niczego innego ci tem komfort potrzebny nie jest (a raczej twoim dzieciom i żonie), to nie widzę sensu.
              Męczyliscie się tyle lat i to z fotelikami, to tym bardziej teraz sobie daj spokój.
    • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 19:10
      Ja w ogóle nic nie mówiłem nigdy o zadnych klasach
      Dla mnie wybieranie aut przez klasę jest niezrozumiałe

Tiguan jest w środku wiekszy od Mercedesa glc. Ma więcej miejsca z tyłu, wiekszy bagaznik, lepsza ergonomię
      A allspace który teraz ma niezle ceny bo zaraz wygaszają produkcję jeszcze wiekszy. Z opcją 7 miejsc.
      Gdyby nie pewne zmiany w nowym tiguanie to chętnie bym zamienił glc na vw
      • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 20:10
        Trypel, wybacz jeśli się pomyliłem. Też nie lubię oznaczeń klas ale to jest jakiś jednak wyznacznik wielkości i pojemności auta?

Czyli Tiguan to kompaktowy suv a Tiguan Allspace to suv klasy średniej?
        Tiguan Allspace odpowiada wielkością Q7 i Cayenne? Chyba nie bo ich odpowiednikiem w VW jest Touareg.

A jakiego Tiga Ty miałeś/mas?
        • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 20:39
          Mie wiem jakie to klasy
          Miałem zwykłego
          Teraz mam glc, niby wiekszy na zewnątrz, niby wiekszy rozstaw osi a w środku ciasno.
          Zresztą najlepsze doświadczenie to idź do salonu Mercedesa i wsiądź do glc a potem do tańszego i mniejszego glb. I ups tam nagle jest więcej miejsca
          Tuareg wcale nie jest taki wielki, ma wielki bagaznik
          • vogon.jeltz Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 20:43
            Ale Touareg kosztuje bazowo o kilkadziesiąt procent więcej.
            • marekggg Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 20:47
              Kolega mial Touarega i stwierdzil, ze takiego chujowego samochodu wczesniej nie mial. To samo Cayenne.
              • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 21:33
                marekggg napisał:

> Kolega mial Touarega i stwierdzil, ze takiego chujowego samochodu wczesniej nie
                > mial. To samo Cayenne.

Na co skarżył się w Touaregu?
                Ciekawe jak Q7
                • marekggg Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 21:45
                  maly bagaznik w porownaniu do gabarytow. moze i sie wygodnie siedzialo ale to chyba wszystko. no i palil jak smok.ale to byla pierwsza wersja. i na dodatek dosyc drogi.
                  • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 21:50
                    Takie auta chyba mają służyć przede wszystkim do pokazania statusu właściciela czy żony właściciela a nie do wygodnego jeżdżenia :D
                  • galtomone Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 10:45
                    marekggg napisał:

> maly bagaznik w porownaniu do gabarytow. moze i sie wygodnie siedzialo ale to c
                    > hyba wszystko. no i palil jak smok.ale to byla pierwsza wersja. i na dodatek do
                    > syc drogi.

Kuzyn mojej Mamy miał i też sie skarżył, żeby bója na drodze, że pali (TDI w chuj), skrzynia wymieniana chyba dwa razy, twierdzi, że najgorsze auto które miał w leasingu, że wcale nie takie duże jak zapowiada wygląd zew.
                  • qqbek Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 22:38
                    marekggg napisał:

> maly bagaznik w porownaniu do gabarytow. moze i sie wygodnie siedzialo ale to c
                    > hyba wszystko. no i palil jak smok.ale to byla pierwsza wersja. i na dodatek do
                    > syc drogi.

Coś jak moje X5 I gen.
                    Z przodu bardzo wygodnie, z tyłu dość wygodnie, bagażnik dupy nie urywał (450 czy 470 litrów - za to miał bardzo regularne kształty), a przy każdym tankowaniu chcieli ci wciskać kartę stałego klienta (bak o pojemności 92 litrów starczał w trasie na 500 km, największy dystans jaki nim pokonałem "na raz", bez postoju, to było 850 km - poszły 62 litry gazu i 84 benzyny)... ale jak się przekręciło kluczyk i zabulgotało V8, to wszystko inne przestawało mieć znaczenie.
            • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 21:02
              Raczej 100% więcej
              Od 320 tys a tiguana można za 160-180 wyrwać niezłego
              Ja teraz czekam na tego średniego co zastąpi allspace, chyba w 2025 wyjdzie
              Tayron
              Jak utrzymają mozniejszego diesla to może być ciekawe auto
          • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 21:36
            trypel napisał:

> Mie wiem jakie to klasy
            > Miałem zwykłego

Znalazłem informacje na wikipedii :)
            Czyli Tiguan: SUV C, Tiguan Allspace: SUV D.

"Jesienią 2016 roku w Los Angeles Volkswagen przedstawił powiększonego Tiguana pod nazwą Tiguan Allspace, natomiast europejska premiera nowego modelu marki miała miejsce w marcu 2017 roku w Genewie. Różnice między Tiguanem Allspace, a klasyczną wersją istotne są jedynie na polu wymiarów i oferowanego miejsca dla pasażerów - pod względem wyglądu inny jest tylko kształt okienka za słupkiem C oraz kształt przedniej maski.
            Nadwozie

Pojazd jest na tyle dłuższy, że wymiary kwalifikują go do segmentu wyżej - crossoverów klasy średniej. Tiguan Allspace ma rozstaw osi dłuższy o 109 mm, natomiast nadwozie na długość urosło o 215 mm. Pasażerowie drugiego rzędu siedzeń posiadają większą przestrzeń na nogi, model oferuje także opcjonalnie trzeci rząd siedzeń w bagażniku. Wszelkie opcje wyposażenia oraz silniki są identyczne w stosunku do klasycznego kompaktowego Tiguana.
            Sprzedaż

Produkcja modelu Allspace ruszyła w maju 2017, natomiast pierwsze sztuki do klientów trafiły we wrześniu 2017[2]. Co ciekawsze, Tiguan Allspace jest oferowany w Stanach Zjednoczonych w miejsce podstawowej, kompaktowej wersji jako po prostu Tiguan.

Bliźniaczym modelem w stosunku do Tiguana Allspace jest SEAT Tarraco, który zadebiutował rok później, jesienią 2018 roku."
            • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 21:43
              Biorąc pod uwagę twój proces decyzyjny może poczekaj na tayrona i weź go pod uwagę;)
              Ale caddy nie jest glupi. Chyba że sobie kupisz starego c8 za czapkę gruszek jak ja i przewieziesz i 5 dzieci na osobnych fotelach
              • vogon.jeltz Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 21:50
                > Chyba że sobie kupisz starego c8 za czapkę gruszek jak ja

Albo Sharana lub Forda Galaxy. Co prawda już nie za czapkę gruszek, ale skończyli je produkować ledwie rok-dwa lata temu, więc można kupić praktycznie nowy samochód.
                • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 21:53
                  Sharan - Galaxy - Alhambra - były kiedyś w jednej fabryce w Portugalii robione, potem Ford chyba gdzieś indziej.
                  • vogon.jeltz Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 22:05
                    Tylko pierwsza generacja była robiona wspólnie. Ostatni Galaxy z ostatnim Sharanem nie miał już nic wspólnego (np. Ford montował u siebie francuskie silniki HDI, bardzo dobre zresztą). Tak naprawdę Galaxy, S-Max i Mondeo to był ten sam samochód tylko w innej budzie.
                • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 21:56
                  Ostatnim sharanem jezdzilem 3 firmy temu w 2015. Super auto. I tak jak teraz caddy był wybor albo dsg albo 4motion
                  Super wyposażone, z dużym zasięgiem, wygodna pozycja.
                  Tyle że c8 jest lepsze bo na nartach można o nie oprzeć narty i nie żal:)
                  • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 22:05
                    Zaciekawiłeś tym C8.
                    Rozumiem, że chodzi o to co opisałeś?
                    forum.gazeta.pl/forum/w,20,177450459,177450459,Najlepszy_samochod_w_stajni.html

A ile takie fajne choć starawe autko kosztuje?
                    • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 22:12
                      bywalec.hoteli napisał:

> Zaciekawiłeś tym C8.
                      > Rozumiem, że chodzi o to co opisałeś?
                      > forum.gazeta.pl/forum/w,20,177450459,177450459,Najlepszy_samochod_w_stajni.html
                      >
                      > A ile takie fajne choć starawe autko kosztuje?

Z dużym pakietem startowym: rozrząd, intercooler, wahacze, hamulce, opony, amorki i sprezyny tyl wyszło ok 16
                      I pewnie za tyle sprzedam jakby co
                      O ile zmienię zgrilowany zderzak
                      • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 22:21
                        To rzeczywiście niedużo.
                  • vogon.jeltz Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 22:08
                    No i masz odpowiedź, dlaczego nie produkują już Sharana - bo jego następcą jest de facto osobowy Caddy. Mają dostawczaka, z którego można niewielkim kosztem zrobić prawie że Sharana, a z segmentu miejskich samochodów dostawczych na pewno nie zrezygnują, bo to jest biznes. To po co tłuc dwa razy to samo?
                    • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 22:26
                      Ale wcześniej też mieli Caddy Life - osobowy oraz Sharana i współżyły ze sobą. No, nie było tyle suvowatych modeli.
                      • vogon.jeltz Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 22:52
                        No właśnie, narobili tyle tych modeli (oprócz SUVów jeszcze elektryki), że z czegoś musieli zrezygnować. Więc doszli do wniosku, że wywalą Sharana, a ktoś, kto ma trójkę dzieci i potrzebuje wielkiego bagażnika, kupi sobie osobowego Caddy'ego. Zresztą, rozmiarowo te modele są prawie identyczne, a pojemność Caddy'ego jest większa.
                        • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 23:09
                          Pewnie tak
                • galtomone Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 10:47
                  vogon.jeltz napisał:

> > Chyba że sobie kupisz starego c8 za czapkę gruszek jak ja
                  >
                  > Albo Sharana lub Forda Galaxy. Co prawda już nie za czapkę gruszek, ale skończy
                  > li je produkować ledwie rok-dwa lata temu, więc można kupić praktycznie nowy sa
                  > mochód.

To jeszcze fajnego S-Maxa można poszukać. Z ww. buda mi się najbardziej podoba. A jak się patrzy na takie to jeszcze Mondeo kombi było...
              • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 21:52
                Nie nabijaj się z mojego procesu decyzyjnego XD. Skoro udało mi się kupić dom i się przeprowadzić a także nabyć nowsze drugie auto w rodzinie, to i muszę myśleć nad następcą golfa kombi.
    • marekggg Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 19:16
      rowery to tylko na hak holowniczy

na 5 osob to ten bagaznik super duzy nie jest 650l i na dach jak wlozysz trumne, to mozesz miec problem w garazach, bo czesto jest maks 2m

jest jeszcze Tiguan Allspace, ale drozszy, za to wiekszy
      • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 20:15
        Marek, nie mam zamiaru instalować na dachu ani bagażnika na rowery ani trumny na bagaż ani haku na rowery z tyłu samochodu. Chodzi o duperele typu rowerek dla kilkuletniego dziecka, hulajnoga itp. Tego typu pojazdy. Chciałbym żeby zmieściły się razem z bagażami w bagażniku.
        • marekggg Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 20:58
          no to masz problem, bo rowerki/hulajnogi sie bardzo kijowo mieszcza w bagazniku - wiem, bo juz dwa zwykle rowery w dyzym kombi to byl problem.

kumpel ma VW Multivana, czesto jezdzi z rodzina (2 dzieci) na dlugie wyjazdy, narty itp. Wiadomo, to nie jest samochod do zapierdalania na auto stradzie, ale na 2-tygodniowy wyjazd - jak znalazl.

I jest mega zadowolony. i w sumie to nie taki drogi samochod. Oczywiscie - wzglednie...
          • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 21:01
            Nie no, Transportera to ja nie będę kupować...
            Zresztą, żony i dzieci mają taką funkcjonalność, że zapchają każdą powierzchnię ładunkową auta. Kupisz Multivana to zaczną wymyślać i pół domu zabiorą na wakacje.
        • galtomone Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 10:51
          bywalec.hoteli napisał:

> Marek, nie mam zamiaru instalować na dachu ani bagażnika na rowery ani trumny n
          > a bagaż ani haku na rowery z tyłu samochodu. Chodzi o duperele typu rowerek dla
          > kilkuletniego dziecka, hulajnoga itp. Tego typu pojazdy. Chciałbym żeby zmieśc
          > iły się razem z bagażami w bagażniku.

No to do Superba raczej spoko sie spakujesz.

A na takie potrzeby (wózka - Out n About Nipper [więc całkiem spory] - nawet składać nie musiałem 😁😁😁) miałem Previe. Musiałbym wtedy na głowę upaść, żeby zamiast takiego rodzinnego vana suva szukać.
          Miejsce bagażniku nigdy mi się nie skończyło a podróże rodziną na dalsze trasy były super.
    • qqbek Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 19:42
      Nowy Tiguan to wielka niewiadoma, stary właśnie schodzi z produkcji.
      Zresztą SUV jako auto rodzinne sprawdza się przy 2+2, powyżej tego będzie już gorzej.

Nadal się dziwię, że wyginęły minivany.
      Przecież nie tylko ty masz trójkę dzieci.
      Masz jeszcze Tourana od VW i to chyba byłoby na tyle, jeżeli chodzi o dostępne w Europie nieco większe minivany.
      • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 19:49
        Touran w środku będzie mniejszy od allspace i niewiele wiekszy od tiguana
      • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 20:54
        qqbek napisał:

> Nowy Tiguan to wielka niewiadoma, stary właśnie schodzi z produkcji.
        > Zresztą SUV jako auto rodzinne sprawdza się przy 2+2, powyżej tego będzie już g
        > orzej.

No właśnie siedziałem w 2 Tiguanach - stary i nowy 3 i miałem wrażenie że ta osoba w środku ma niewygodnie, twarde sztywne siedzenie, niezbyt dobrze z zagłówkiem a między nogami ma szeroką i wysoką przegrodę, co powoduje, że siedzi się niewygodnie. To już w Caddy jest tam prawie płasko.
        Ale to samo w Passacie kombi.
        A z powodu fotelików na środku siedzi nasze najstarsze dziecko, które już jest prawie wzrostu żony a za chwilę pewnie dobije do mojego wzrostu.

> Nadal się dziwię, że wyginęły minivany. Przecież nie tylko ty masz trójkę dzieci.
        > Masz jeszcze Tourana od VW i to chyba byłoby na tyle, jeżeli chodzi o dostępne w Europie nieco większe minivany.

Być może skalkulowali, że ci na zachodzie co kupują nowe auta, to mają zwykle tylko jedno dziecko, góra dwa, albo dzieci ogólnie wyszły z domu? Stąd ofensywa małych aut typu T-Cross, T-Roc, nie za duży Tiguan?

Co do Tourana to miałem kiedyś przez miesiąc jako zastępcze. Nie górowało zbytnio wielkością nad golfem kombi a dużo więcej paliło.
        Większy jest chyba dopiero Sharan, który ma 3 osobne fotele z tyłu.
        Ale Sharana już chyba nie produkują.
    • vogon.jeltz Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 19:59
      Jak chcesz coś od VW z wielkim bagażnikiem, to kup Caddy'ego, tak jak ja. Nawet w krótkiej wersji SUP i rowery się zmieszczą, a w długiej to bedziesz ich w bagażniku szukał. Ewentualnie Ford Tourneo Connect - to to samo z innym znaczkiem, a może być nieco tańszy. To jest zdaje się zresztą i tak wszystko ta sama technika rodem z Golfa.

Plusy: powinien być tańszy od Tiguana, chyba, że wyrwiesz jakiegoś w promocji, o której mówi Trypel.
      Minusy: benzyna 1.5 TSI ma tylko 114 KM, diesel 2.0 TDI - 122 KM (ale podobno można go łatwo zachipować na 150 jak w innych modelach z tym silnikiem, a nawet 180 KM).
      • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 20:07
        Miałem kiedyś Caddy i to kilka egzemplarzy więc znam to auto. Ten Ford Tourneo Connect jest produkowany w Poznaniu razem z Caddy na tej samej linii produkcyjnej.

Caddy miało podstawową wadę że było trochę toporne a podejrzewam że „piątka” po unifikacji z Fordem to jeszcze bardziej buda na kołach dla kuriera 🚚. Ty kupiłeś zdaje się jeszcze czwórkę - najbardziej „luksusowa” wersje tego auta?
        • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 20:14
          Caddy był super, ale plastiki w środku tragedia plus zawieszenie z tyłu, tam chyba wcześniej był resor? Był super na wakacje ale na codzień już nie bałdzo
          • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 20:16
            Tył w wersji Trendline trząsł z tyłu, w wersji Comfortline lub lepszej już nie trząsł 🙂
        • vogon.jeltz Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 20:22
          Nie, ja kupiłem właśnie "piątkę". To jest praktycznie przerośnięty Golf kombi, wszystko jest w nim takie samo jak w Golfie, od podwozia po kierownicę i multimedia. W odróżnieniu od "czwórki" nie ma już resorów piórowych z tyłu, tylko sprężyny, więc się lepiej prowadzi. Nie jest ani trochę toporny, może trochę w środku za bardzo plastikowy, ale mnie to nie przeszkadza.

Natomiast "unifikacja z Fordem" polegała na tym, że Ford wziął Caddy'ego, trochę przeprojektował mu przód i deskę, nakleił swój znaczej i sprzedaje jako Tourneo. Ale to jest wciąż stuprocentowy VW, fordowskie silniki"BlueHDI" to TDI, a "ecoboost" to TSI.
          • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 20:31
            Hmmmm, piątkę na bazie golfa kombi powiadasz? Golf mi już właśnie za mały. Dodatkowo z mojego doświadczenia bagażnik w Caddym nie jest tak praktyczny jak w golfie, bo jest krótszy a wyższy, z czego trudno skorzystać z tej wysokości. Chyba że wyjmiesz tekturę i zapakujesz pod dach (co niebezpieczne bez kratki)
            • vogon.jeltz Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 20:42
              Może źle się wyraziłem. To nie jest Golf. Wszystkie bebechy są z Golfa VIII, ale buda jest większa. Dużo, DUUUUŻO większa. Jeśli potrzebny ci jest długi bagażnik, to szukaj wersji Maxi (długiej), tam bagażnik po wyjęciu trzeciego rzędu siedzeń (możesz go w ogóle nie kupować), ma coś koło 1,5 metra(!) głębokości i - w każdej wersji - 1,2 m szerokości.
              • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 20:59
                A wiesz, że być może to Caddy to może być dobra opcja dla mnie?

Zwłaszcza, że z tyłu dla środkowego pasażera jest prawie płaska podłoga.
                Drzwi przesuwne też fajne.
                Tylko ta listwa w której drzwi się przesuwają w piątce jest po chamsku umieszczona na wierzchu jak w prawdziwym dostawczaku a nie elegancko schowana jak w czwórce.
                No i wizualnie dla mnie czwórka była dużo ładniejsza, bryła elegancka, tu mamy faktycznie pudełko na kołach ala Ford czy Citroen Berlingo.
                • vogon.jeltz Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 21:27
                  > A wiesz, że być może to Caddy to może być dobra opcja dla mnie?

Zainteresuj się. Ja bym nie zamienił na żadnego SUV-a. Praktycznością bije wszystkie na głowę. W zasadzie jest tylko jeden słaby punkt: możesz mieć albo automatyczną skrzynię (DSG - polecam, nie spodziewałem sie, że jest tak zajebista), albo napęd 4x4. Obu naraz się nie da.

Jest też całkiem fajna lista dodatków, która z "dostawczaka" robi całkiem współcześnie wyposażone auto osobowe: aktywny tempomat, LED-owe reflektory z automatyczną regulacją długie/krótkie, fotele ergonomiczne AGR, rozpoznawanie znaków, asystent pasa ruchu, cyfrowe zegary z możliwością wyświetlania nawigacji, Android Auto i Apple CarPlay, podgrzewane fotele, elektryczne domykanie drzwi, klimatyzacja dla trzeciego rzędu w suficie itd. itp.

> Tylko ta listwa w której drzwi się przesuwają w piątce jest po chamsku umieszczona na
                  > wierzchu jak w prawdziwym dostawczaku a nie elegancko schowana jak w czwórce.

No nie jest ona najpiękniejsza, ale przynajmniej nie będzie się tam zbierał żaden syf. Ja już przestałem zwracać uwagę na ten detal.
                  • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 21:38
                    Dzięki za rekomendację. Czyli praktyczniejszy niż ładny? ;)
                    • vogon.jeltz Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 21:45
                      > Czyli praktyczniejszy niż ładny? ;)

Można tak powiedzieć. Aczkolwiek mój jest w fajnym pomarańczowym kolorze, takim jak na zdjęciu, więc się na pewno wyróżnia na plus w tłumie białych, szarych, srebrnych i czarnych samochodów, których wszędzie pełno.
                      • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 21:49
                        No kolorek zajebisty. A jak kolor i kształt oceniają Włosi (mistrzowie stylu)?

Co do tych kolorów: białych, szarych, srebrnych i czarnych masz taką opinię jak ja. No go.
                        • vogon.jeltz Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 22:14
                          Szczerze to nie wiem jak oceniają, bo auto było kupione dla małżonki, która wozi nim dzieci i dwa psy (nota bene, na Boże Narodzenie jechaliśmy w czwórkę na 3 tygodnie do Polski z psami w klatkach i oprócz tego zmieściły się bagaże wszystkich tak, że nawet nie wystawały powyżej linii siedzeń - tyle w kwestii pojemności bagażnika).

Zresztą, oceną Włochów niespecjalnie się przejmuję. Raz, że mistrzowie stylu z nich co najwyżej samozwańczy, dwa, że najpopularniejszy u nich samochód tej klasy to oczywiście Fiat Doblo, który jest dopiero paskudny jak kupa.
                          • tbernard Re: Tiguan - dla rodziny? 05.04.24, 13:17
                            Kiedyś w podobnym segmencie był Fiat Multipla.
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 21:33
      Jak już ktoś wyżej pisał. Hak, belki, trumna, bagażnik rowerowy. Nie ma bagażnika w osobówce na 5os. rodzinkę.
      • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 21:54
        duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Nie ma bagażnika w osobówce na 5os. rodzinkę.

A Ford S-Max tak nie miał?
        • duze_a_male_d_duze_m Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 22:32
          Mam kumpla co ma S-maxa, całkiem nowy, hybryda. Faktycznie najbardziej podnieca się bagażnikiem. Na zimowy wyjazd zawsze montuje bagażnik dachowy.
          • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 22:36
            Czyli bagażnik w S-Maksie za mały?
            • duze_a_male_d_duze_m Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 22:54
              Tak, na 1 ze 100 tras, za mały.
    • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 03.04.24, 23:59
      A nowy Duster? :)
      Cena od 80k

francuskie.pl/nowa-dacia-duster-w-polsce-of-79-900-zl/
      • qqbek Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 07:14
        A siedziałeś kiedyś w Dusterze?
        Siądź, potem spróbuj "siąść za sobą" i na pewno odpuścisz.
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 07:38
        Przecież to segment Polo. Dużo częściej box byś targal.
        • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 07:50
          Segment Polo to Sandero a nie Duster?
          Pomijam że artykuły o Dacii na francuskie.pl śmierdzą kryptoreklamą na kilometr…
      • vogon.jeltz Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 07:50
        Duster to jest fajne auto, ale dla rodziny 2 plus ewentualnie pies, a nie 2+3.
      • only_the_godfather Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 07:56
        Dla rodziny 2+3 jeśli coś od Renault/Dacia to raczej Jogger, to taka trochę namiastka minivana. Na różnych forach polecają też Skodę Superb Kombi albo coś z typowo amerykańskich vanów.
    • bolo2002 Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 09:46
      Tiguan -kiedyś był ciekawą alternatywą-dziś jest tylko drogi. Masz pewne i wygodne tylko 2 modele: Kia Sorento albo Hyundai Santa Fe. Oba z 200 konnym dieslem. To są prawie tak wygodne jak ich amerykańskie odpowiedniki- czyli Kia Telluride i Hyundai Palisade.
      • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 09:50
        Ciekawe bo oba modele nie występują już z dieslem jako nowe. W każdym razie nie oficjalnie
        Tylko hybrydy z benzynowym 1.5
        • vogon.jeltz Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 10:29
          I kosztuje sporo więcej od Tiguana, nawet Allspace'a (a także od Caddy'ego). No ale Santa Fe jest o klasę wyżej, odpowiednikiem Tiguana jest Tucson.
        • bolo2002 Re: Tiguan - dla rodziny? 05.04.24, 08:05
          Zgoda-ale od niedawna. Nie musisz kupować nówki .2-3 letni i znacznie tańszy. I to sa pewne wózki-na lata.
          • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 05.04.24, 08:21
            2-3 letnie są wystawiane w cenie nowych, zwykle mają ogromne przebiegi, bo jeździł koniwojażer nim codziennie i wypierdziane
            jak zwykle Bolo fantazjujesz
            • shellyanna Re: Tiguan - dla rodziny? 05.04.24, 09:02
              🙈 jesteś niereformowalny.
              Suv i komiwojażer? Raczej mamuśka odwoziła dzieci i jeździła na zakupy.
              Albo para emerytów (tu pisze o mojej dość bliskiej rodzinie - dokładnie ten przypadek - w miarę zamożny dziadek emeryt zmienia co 2-3 lata auto na nowe i jeździ nim z pania na zakupy i ze dwa razy w roku w dłuższa trasę).
              Czy pierdza? Nie wiem. Nie słyszałam.
            • trypel Re: Tiguan - dla rodziny? 05.04.24, 09:08
              Jakbyś chciał coś mniejszego to tesc 1 czerwca będzie sprzedawał GLA :)
              5 lat
              Chyba już z 50 tys przebiegu, nie wiem czy wypierdzial ale komiwojazerem nie jest
              I pewnie dostanie za nie tyle samo co zapłacił w 2019
    • kanna13 Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 12:10
      Jakbym był w Twojej sytuacji to bym poszedł i kupił Touran'a.

• marcelkajdas Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 15:22
      Jak chcesz coś większego niż kombi to może jakiś Volkswagen Sharan, czy Touran, albo ewentualnie jakiś Caddy. Wszystko zależy od tego jaki masz budżet. Te nowsze samochody z grupy Volkswagena to mają dobre diesle w porównaniu do benzyn, ponieważ nie jestem fanem silników TSI.
      • qqbek Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 15:22
        Sharana już nie ma Bogusiu.
        • marcelkajdas Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 15:29
          Pisałem o nowszych samochodach z grupy Volkswagena, o nie o zupełnie nowych oraz wiem, że jego produkcję zakończono w 2022 roku.
      • marcelkajdas Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 15:25
        Nawet nowsze Fordy nie mają tak dobrych silników benzynowych, jak kiedys więc jakbym miał kupić nowego Forda to tylko w dieslu.
        • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 15:35
          Boguś, racz tutaj nie pisać swoich opinii-bzdurek. Moje doświadczenia z TSI są na tyle pozytywne, że na pewno nie chciałbym mieć diesla.
          • marcelkajdas Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 16:21
            Rozumiem to, że każdy ma inne doświadczenia, ale pamiętaj też że każdy ma prawo do wyrażania własnej opinii. Nie wiem bywalcu.hoteli czy tak uważasz, ale jakbyś napisał, że masz złe doświadczenia z dieslami Focusa, to dobra, to jest twoja opinia, bo być może trafiłeś na takie
            egzemplarze z takimi silnikami, ale ja uważam, że te silniki są bardzo dobre.

bardzo dobre.
    • shellyanna Re: Tiguan - dla rodziny? 04.04.24, 20:54
      Tiguan zbudowany jest na płycie golfa V.
      Masz wprawę. Zmieścisz się.
      Tak, jak Ci pisałam te kilka lat temu, pewnie już nie masz 3 fotelików i teraz już z górki będzie. Pod warunkiem, ze żona będzie nadal siedziała z tylu między żrącymi się prędzej czy później nastolatkami, którym przeszkadza nawet oddech rodzeństwa.
    • bolo2002 Re: Tiguan - dla rodziny? 05.04.24, 08:11
      Jest jeszcze model-VW bardzo wygodny. VW Arteon -do wyboru diesle czy benzyna. Skrzynie tez manual lub DSG. Taki 3 letni np. . Zmieścisz 2 rodziny nawet. Syn takiego 200-konnego diesla kupił i jest mega zadowolony.
    • galtomone A może coś z Chin? 07.04.24, 10:44
      auto.dziennik.pl/premiery/artykuly/9477940,nowa-marka-forthing-rozbila-bank-w-poznaniu-oto-tani-suv-i-rodzinny-van.html
      Pytanie tylko czy do tego Forthing U-Tour można mieć w drugim rzędzie kanapę na 3 osoby zamiast kapitanów?

Kapitany miałem w Previi - zajebista sprawa, ale mam młodego szt. 1 więc tak mi było nawet wygodniej. Przy trójce, kapitany tracą rację bytu.
      • bywalec.hoteli Re: A może coś z Chin? 07.04.24, 11:09
        Co to kapitany?
        • qqbek Re: A może coś z Chin? 07.04.24, 12:22
          bywalec.hoteli napisał:

> Co to kapitany?

Fotele kapitańskie - osobne, do tego w niektórych busach/minivanach obrotowe (tak, że można się w nich ustawić tyłem do kierunku jazdy/przodem do siedzących za nami).
          • vogon.jeltz Re: A może coś z Chin? 07.04.24, 12:31
            Żeby były w pełni kapitańskie, to muszą mieć jeszcze po dwa podłokietniki.
            • qqbek Re: A może coś z Chin? 07.04.24, 12:37
              Fucktycznie.
            • trypel Re: A może coś z Chin? 07.04.24, 14:28
              To jak się moje przednie przekręcają o 180 stopni ale mają jeden podłokietnik to są poruczniki a nie kapitany?
              • bywalec.hoteli Re: A może coś z Chin? 07.04.24, 14:31
                A jak mają dodatkową wyściółkę pod jajami to są majory?
            • galtomone Re: A może coś z Chin? 08.04.24, 08:35
              vogon.jeltz napisał:

> Żeby były w pełni kapitańskie, to muszą mieć jeszcze po dwa podłokietniki.

Na zdjęciu nie widzę czy ten VAN z Chin tak ma. W Previi były właśnie takie, dwa podłokietniki, obrotowe i jeszcze z regulacją miejsca na nogi. Można był naprawdę wygodnie się rozłożyć.

Ale jak się ma 3 dzieci, to w drugim rzędzie kanapa lepsza.
              Zostaje duży bagażnik + nie ma wojny miedzy dzieci o to, to ma sam z tyłu siedzieć.
      • galtomone Re: A może coś z Chin? 08.04.24, 08:39
        Silniki mają z Mitsu, więc nie jest to chińska niewiadoma, ale SUV ma bagażnik 480l, wiec troche słabo na rodzinne auto.

forthing-auto.pl/
    • mientkibolek69 Re: Tiguan - dla rodziny? 09.04.24, 12:30
      Proponuję Panu Daczię Jogger wersję dla siedmiu osób żeby się dzieci nie ściskały obok siebie, ale ostrzegam, że na tą wersję trzeba wyłożyć sporo pieniążków. Nie jest to niestety samochód dla każdego.
      • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 27.06.24, 20:36
        mientkibolek69 napisał:

> Proponuję Panu Daczię Jogger wersję dla siedmiu osób żeby się dzieci nie ściska
        > ły obok siebie, ale ostrzegam, że na tą wersję trzeba wyłożyć sporo pieniążków.
        > Nie jest to niestety samochód dla każdego.
        Koło stówki?
    • tbernard Re: Tiguan - dla rodziny? 28.06.24, 07:55
      Fiat Panda pamiętam był na 5 osób: 2 z przodu i 3 z tyłu. To Tiguan też powinien dać radę.
    • bywalec.hoteli Re: Tiguan - dla rodziny? 10.02.25, 00:21
      Dzięki chłopaki za liczne porady!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka