Dodaj do ulubionych

Kwestia benzyny "za 5,19"

10.04.24, 09:44
Wiem ze wsadzam kij w mrowisko ale czasem warto a nawet trzeba. I nie w stylu siusiaczka czy tanioczki żeby prowokować tylko jest to temat jak najbardziej na dyskusje.
W istocie zawsze byłem (co do zasady, z nielicznymi wyjatkami) przeciw, i dalej jestem, obwinianiu polityków za ceny paliwa.
Znam jednak 3 przypadki gdzie politycy maczali palce w cenach paliwa:
1) wrzesień 2011 przed wyborami - paliwo za 4,99 na Orlenie podczas gdy cena rynkowa, taka uzasadniona, to jakieś... 5,15
2) grudzień 2022 - duże zawyzanie cen bo jakieś 6 zł netto czyli jakieś 6,50 z VAT bo stawka była 8 procent
3) wrzesień i październik 2023 - 5,99 przed wyborami przy uzasadnionej rynkowo cenie ok. 6,60.
2 duże wałki za czasów PiS i jeden za PO.
Obietnica 5,19 - głupia choć sens tamtych słów był trochę taki ze odnosiło się to do ówczesnych cen ropy na rynkach.
Najlepsza obietnica byłoby trzymanie przez polityków łap z dala od cen paliwa i jednak obniżenie podatków.
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 09:49
      Ja rozumiem, że wszystko "wina Tuska", ale obwiniać go za to, że Palestyńczycy się lubią napierdalać z Żydami (i vice versa) to chyba drobna przesada - akurat za ten burdel zwany Bliskim Wschodem odpowiada nie Tusk, a Brytyjczycy, do nich pretensje (swoją drogą bardzo ciekawa jest historia Palestyny i ruchów syjonistycznych i palestyńskich po 1918 roku - może nie uwierzysz, ale bardzo długo Żydzi wraz z Palestyńczykami działali wspólnie, celem uzyskania autonomii w ramach brytyjskiego mandatu, dopiero polityka kolonialna Brytyjczyków zrobiła z nich śmiertelnych wrogów).
      • dodekanezowiec Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 10:00
        Tak bywa. Mój łebski nauczyciel historii z LO tłumaczył np.ze konflikty polsko ukraińskie były na rękę Austriakom na zasadzie dziel i rządź.
        Wracając do jednak "głupiej obietnicy" - niestety tu takie spostrzeżenie ze bez paru przesadzonych obietnic wygralby durny PiS z większą ilością obietnic bez pokrycia.
        • dodekanezowiec Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 10:08
          Ale jest i inna ciekawostka. Często się wini Unie że wprowadza minimalna akcyzę. Do tego dochodzi VAT czyli 2 unijne obowiązkowe podatki. W dodatku akcyza jest wyrażona w euro więc jak spekulant jakiś podbije sobie euro na 5 zł to jesteśmy tym bardziej zniewoleni. Z drugiej strony - a w takiej Serbii która nie jest w Unii to co, paliwo za 4 zł jest? Też ceny podobne jak u nas i też muszą mieć vat I akcyzę żeby wiązać koniec z końcem.
          • hrasier_2 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 10:33
            dodekanezowiec napisał:

> Ale jest i inna ciekawostka. Często się wini Unie że wprowadza minimalna akcyzę
            > . Do tego dochodzi VAT czyli 2 unijne obowiązkowe podatki. W dodatku akcyza jes
            > t wyrażona w euro więc jak spekulant jakiś podbije sobie euro na 5 zł to jesteś
            > my tym bardziej zniewoleni. Z drugiej strony - a w takiej Serbii która nie jest
            > w Unii to co, paliwo za 4 zł jest? Też ceny podobne jak u nas i też muszą mieć
            > vat I akcyzę żeby wiązać koniec z końcem.
            To już jest jakieś zboczenie kogoś ciągle wspominać i promować się na nim. Taki kubuś puchatek bez swojego zdania. Ma być drogo bo tanio już było. Teraz prąd i gaz. By się do tyłka woda nalała misiu. Lepiej ci idzie w kwestii poďròzniczej niż w polityce....
            • dodekanezowiec Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 10:53
              Czemu ciągle tania rado zmieniasz nicki? Po drugie - pisałem to samo za PiS że wiele kwestii w gospodarce to ani zasługa ani wina PiS.
              • dodekanezowiec Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 10:53
                A hrasiera 2 zaraz sobie zablokuje więc nie musisz do mnie pisać. Nie będę cię widzieć.
          • marekggg Serbia 10.04.24, 20:30
            dodekanezowiec napisał:

> my tym bardziej zniewoleni. Z drugiej strony - a w takiej Serbii która nie jest
            > w Unii to co, paliwo za 4 zł jest? Też ceny podobne jak u nas i też muszą mieć

Serbia jest krajem kandydujacym do UE, dlatego "Musza" wprowadzac to co w unii.
            • dodekanezowiec Re: Serbia 10.04.24, 21:11
              Serbia to onuce.
              • dodekanezowiec Re: Serbia 10.04.24, 21:12
                A Szwajcaria, Norwegia i kilka innych przykładow? Nie są w UE a ceny też wysokie.
                • wislok1 Re: Serbia 10.04.24, 21:26
                  W stosunku do zarobkow ujda te ceny w Szwajcarii i Norwegii
              • wislok1 Re: Serbia 10.04.24, 21:25
                Mozliwe, ale ceny o wiele wyzsze niz 4 zlote za litr
              • marekggg Re: Serbia 10.04.24, 22:43
                teoretycznie tak, nigdy sie jakos nie chcieli oderwac od wielkiej serbii. to samo co ruSScy
                • wislok1 Re: Serbia 11.04.24, 18:44
                  Serbowie to generalnie dziwni ludzie, ale Albanczycy z Kosowa i Albanii tez sa specyficzni....

Ci drudzy chca WIelkiej Albanii...

Trafila kosa na kamien
                  • wislok1 Re: Serbia 11.04.24, 20:20
                    Generalnie to Slowency, Chorwaci, sie przyjaznia miedzy soba i sie ciesza, ze sa w UE ...

Zreszta slowenski to jest w praktyce tylko dialekt chorwackiego

Oficjalnie popieraja Bosniakow, Albanczykow, Macedonczykow, Czarnogorcow, choc uwazaja ich za gorszych...

Glownie dlatego popieraja, bo te nacje nie trawia Serbow....

Wrog naszego wroga jest naszym przyjecielem

Serbowie maja poparcie TYLKO Rosji, bo na Balkanach wszyscy ich nie trawia.....
                    • wislok1 Re: Serbia 11.04.24, 20:25
                      Ale z tego, co obserwuje w DE, to tu jakos wszyscy jugole, dawni obywatele Jugoslawii, jako sie wzajemnie nie morduja i sie wzajemnie toleruja...

No, ale w koncu wszyscy sa tylko imgrantami i sa na goscinnych wystepach....

W pracy mam Albanczyka z Kosowa i Serba, czyli szeptara i czetnika, jeden drugiego by siekiera zapier.olil bez wahania, ale jak Niemiec kontroluje i patrzy, to nie wypada
                    • vogon.jeltz Re: Serbia 15.04.24, 10:19
                      > Zreszta slowenski to jest w praktyce tylko dialekt chorwackiego

Bzdura. To chorwacki i serbski są praktycznie dialektami tego samego języka (różną się detalami, mniej niż słowacki od czeskiego - no i używanym alfabetem, rzecz jasna). Słoweński akurat nie jakoś drastycznie, ale jednak się od nich różni - jak, powiedzmy, polski od słowackiego.
                      • wislok1 Re: Serbia 15.04.24, 18:21
                        To nie bzdura

pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_s%C5%82owe%C5%84ski
                        pl.wikipedia.org/wiki/Dialekty_kajkawskie

W latach 1920–1941 oficjalny język Królestwa Jugosławii określany był jako „serbsko-chorwacko-słoweński”.

Slowenski literacki mial podkreslac roznice miedzy Slowencami i Chorwatami

Bo Slowency dbali o swoja odrebnosc

Popieral ich Tito i po 1945 slowenski zostal uznany za odrebny jezyk

Czy serbski i chorwacki to to samo, jesli jedni uzywaja cyrylicy, drudzy alfabetu lacinskiego, bardzo watpie...

Bardzo podobnie mowia, ale zupelnie inaczej pisza
                  • marekggg Re: Serbia 12.04.24, 00:07
                    znam pare osob z bylej jugoslawii, i chorwatom, slowencom, i bosniakom jakos to kato wanie przeszlo.

pierwsi byli slowenci.

ale faktem jest z serbami maja niektorzy problem.

nawet w brukseli sie kiedys zapoznalem z dziennikarka Dominika Ciosyc.

swiat jest maly.

teraz serbia chce wejsc do UE, jest na to od cholery kasy z UE, ale to jest caly czas problematyczne.

a co do jugoli w niemczech - roznie bywalo.
          • wislok1 WTF ? 10.04.24, 20:56
            dodekanezowiec napisał:

Z drugiej strony - a w takiej Serbii która nie jest

Serbia

www.cargopedia.pl/europejskie-ceny-paliw
            1,62 za benzyne, 1,73 za diesel

• wislok1 Re: WTF ? 10.04.24, 20:56
              W euro
            • trypel Re: WTF ? 10.04.24, 21:35
              Czyli dobrze dodek napisał
              • wislok1 Re: WTF ? 10.04.24, 21:44
                Wedlug jego zasad matematyki dobrze

Wedlug jego kursu euro do zlotowki
                • trypel Re: WTF ? 10.04.24, 21:46
                  Wg ogólnych zasad matematyki to co podał wszystko się zgadza
        • tbernard Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 10:24
          dodekanezowiec napisał:

> Wracając do jednak "głupiej obietnicy" - niestety tu takie spostrzeżenie ze bez
          > paru przesadzonych obietnic wygralby durny PiS z większą ilością obietnic bez pokrycia.

PiS swoimi obietnicami i rozdawnictwem wywołał mechanizm podobny do tego, co do rozbiorów już raz doprowadziło, gdy kolejny władca musiał coraz to nowe przywileje dawać szlachcie jako łapówkę i od pewnego momentu miał już gówno do gadania a hołota była przekupywana przez magnatów przekupionych przez przyszłych zaborców, którym zależało na tym aby kurs nakierowany na stopniowy upadek utrzymać.
          Tak samo teraz już nie ma możliwości zdobyć władzę uczciwie aby uczciwie ją sprawować.
          • wislok1 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 19:31
            Ciekawa uwaga, trudno sie nie zgodzic
        • wislok1 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 19:29
          dodekanezowiec napisał:

> Tak bywa. Mój łebski nauczyciel historii z LO tłumaczył np.ze konflikty polsko
          > ukraińskie były na rękę Austriakom na zasadzie dziel i rządź.

Problem w tym, ze Austriacy NIE RZADZILI Galicja, tylko rzadzili Polacy na etacie cesarza Austrii i krola Wegier....

Opanowali praktycznie wsyzstkie stanowiska w Galicji

Austriacy jedynie nie pozwalali jawnie dyskryminowac Ukraincow i zagwarantowali im w konstytucji prawa jezykowe, wlasne szkolnictwo, itd...

Ale cala wladza realna byla w rekach Polakow, choc Ukraincy stanowili okolo 40% mieszkancow Galicji

Austriacy potrzebowali poparcie Polakow, zeby rzadzic w Austro-Wegrzech, sami Wegrzy to bylo za malo...

Sojusz austriacko-wegiersko-polski umozliwial im to
          Sojusz popierali Chorwaci

Wku,wieni byli Czesi, Ukraincy, Rumuni, Slowency, Serbowie, Slowacy

• hrasier_2 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 10:35
        qqbek napisał:

> Ja rozumiem, że wszystko "wina Tuska", ale obwiniać go za to, że Palestyńczycy
        > się lubią napierdalać z Żydami (i vice versa) to chyba drobna przesada - akurat
        > za ten burdel zwany Bliskim Wschodem odpowiada nie Tusk, a Brytyjczycy, do nic
        > h pretensje (swoją drogą bardzo ciekawa jest historia Palestyny i ruchów syjoni
        > stycznych i palestyńskich po 1918 roku - może nie uwierzysz, ale bardzo długo Ż
        > ydzi wraz z Palestyńczykami działali wspólnie, celem uzyskania autonomii w rama
        > ch brytyjskiego mandatu, dopiero polityka kolonialna Brytyjczyków zrobiła z nic
        > h śmiertelnych wrogów).
        >
        A kto obiecywał to przed wyborami, a lemingi łyknęły to jak koń owies. Zmień tę sygnaturkę z gwiazdkami bo już straciła ważność.
        • qqbek Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 10:51
          hrasier_2 napisał:

> A kto obiecywał to przed wyborami, a lemingi łyknęły to jak koń owies. Zmień tę
          > sygnaturkę z gwiazdkami bo już straciła ważność.

A kto wiedział, że na tydzień przed wyborami w Polsce Palestyńczykom strzeli do łba napadać na Izrael?
          W chwili składania obietnic 5,19 było jak najbardziej realne.
          Jeżeli mielibyśmy ceny ropy na poziomie cen "schyłkowego PiS" (czerwiec 23 na przykład), to przy obecnym, mocnym kursie złotego pewnie dałoby się jeszcze niżej.
      • wislok1 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 19:22
        Bez jaj, zawsze sie napier.alali Zydzi z Palestynczykami, po prostu kraj jest za maly, zeby zyli w zgodzie....

Choc jednak calkiem spora grupa Arabow ziemie Zydom sprzedawaa, bo Zydzi bardzpo dobrez placili

Brytyjczycy sa tu niewinni

• wislok1 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 19:35
          Tu jest to fajnie opisane

en.wikipedia.org/wiki/Israeli%E2%80%93Palestinian_conflict

Brytole raczej byli przerazeni w jakie go.no wdepneli przejmujac Palestyne od turasow
        • wislok1 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 21:40
          Bankierska rodzina zydowska na R

pl.wikipedia.org/wiki/Rothschildowie

pozyczyla rzadowi WIelkiej Brytanii BARDZO DUZO kasy na prowadzenie I wojny swiatowej i chciala tylko zezwolenia na masowa emigracje Zydow do Palestyny...

Oczywiscie brytole powiedzieli tak, bo Palestyna zajeta przez nich byla wczesniej w rekach turasow, a Turcja sie na tak emigracje nie zgadzala...

A turasy to byli sojusznicy Niemcow, Palestyna miala przypasc jako kolonia brytolom....

Brytole mysleli, ze Palestynczycy i Zydzi beda razem tam mieszkac i stworza wspolne spoleczenstwo..

A tu zonk, bo obie grupy poszly od razu na noze i NIENAWISC ich tak ogarnela, ze jest do dzisiaj i jest coraz gorzej
      • marekggg i Francuzow. 10.04.24, 20:27
        qqbek napisał:

- akurat
        > za ten burdel zwany Bliskim Wschodem odpowiada nie Tusk, a Brytyjczycy,

oraz Francuzi - Clemenceau konkretnie.

do nic
        > h pretensje (swoją drogą bardzo ciekawa jest historia Palestyny i ruchów syjoni
        > stycznych i palestyńskich po 1918 roku - może nie uwierzysz, ale bardzo długo Ż
        > ydzi wraz z Palestyńczykami działali wspólnie, celem uzyskania autonomii w rama
        > ch brytyjskiego mandatu, dopiero polityka kolonialna Brytyjczyków zrobiła z nic
        > h śmiertelnych wrogów).
        >
        • wislok1 Re: i Francuzow. 10.04.24, 20:48
          Zabojady zajely Liban i Syrie, jakos tam sie ulozyly z miejscowymi, bo to wszystko byli Arabowie, czesc islam, czesc chrzescijanstwo, czesc druzowie...

Dopoki byly tam zabojady, to jakos nie bylo wojen domowych i ogolnego mordobicia....

Bejrut byl Paryzem Wschodu....

Ci rzekomo straszni kolonizatorzy umowliwili Libanowi bardzo szybki rozwoj gospodarczy...

Natomiast co do Palestyny do deklaracja Balfoura pozwolila na masowa imigracje zydowska do Palestyny, co AUTOMATYCZNIE strasznie wku,wilo Palestanczykow i zaczal sie konflikt trwajacy do dzisiaj......

Czesc Palestynczykow Zydom sprzedawala ziemie, ale jednak ogromna wiekszosc byla BARDZO wrogo nastawiona do Zydow i tak juz zostalo....

Brytole tego sie nie spodziewali---

Sami byli w ciiezkiej d.pie, bo kolonia stala sie miejscem wzajemnych rzezi....

PO 1945 szybciutko Plaestyne oddali ONZ, niech sie inni martwia...

I tak jest do teraz

Problem sie zaczal, jak dali miejscowym wolnosc i zabojady sie wyprowadzily....

• galtomone Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 12.04.24, 10:28
        qqbek napisał:

> Ja rozumiem, że wszystko "wina Tuska", ale obwiniać go za to, że Palestyńczycy
        > się lubią napierdalać z Żydami (i vice versa) to chyba drobna przesada

Ty naprawdę wierzysz w to, że on ich nie sprowokował???? 🤯🤯🤯
        Pelikan z Ciebie 😂 - przecież Tusk to niemiecki i ruski agent, nie wiedziałeś????

> za ten burdel zwany Bliskim Wschodem odpowiada nie Tusk, a Brytyjczycy,

Jaki burdel???? Przecież tam jest miłość i pokój:

www.politifact.com/factchecks/2023/dec/05/donald-trump/trump-claims-he-made-peace-in-the-middle-east-with/
        W Ukrainie już w listopadzie też będzie tak błogo.
        • hrasier_2 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 12.04.24, 11:46
          Kuźwa a kogo. Przecież te jego koalicjanty to co jakiś czas bredzą że tanio już było. Po co klapie mordą niepotrzebnie. Przedwczoraj za takie pytanie dziennikarz Republiki ma bana na wejście do Tuska na pogaduchy. Niedługo ceny prądu i gazu w ruch pójdą. A za nimi cała reszta. Obiecanki cacanki. Był podatek zerowy na żywność, ale trzeba było go znieść bo nie ma kasy. I od razu ceny w górę. Choć Biedronka się zaklina że nie to samo Lidl. Co mnie obchodzą ceny paliw zagranicą, tu jest Polska, katolicki kraj😀
    • tbernard Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 10:09
      Dawno temu jak jeszcze bardzo młody byłem, to we Wrocławiu były ceny RYNKOWE benzyny.
      • hrasier_2 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 10:44
        Gdyby Vacik był tańszy to paliwo też, niezależnie od cen ropy proszę pana.
        • loyezoo Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 13:45
          Tak tak, a po powrocie vat, paliwko.... nie zdrożało. Ciekawe, prawda? Otóż nie, yebali nas na cenach, aż miło, po czym łaskawie stwierdzono, że po podwyżce vat ceny paliw pozostaną. Tu nawet nie trzeba logicznego myślenia, wystarczą podstawy matematyki.
          • vogon.jeltz Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 13:54
            A co najlepsze, wielu głąbów da się nabrać na hasła typu: "pomimo wzrostu VAT dbamy o to, by nie podnosić cen" i nie skumają, że już wcześniej te ceny były po prostu zawyżone.
      • dodekanezowiec Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 10:56
        Tbernardzie - bardziej niż światowa polityka powiem Ci tak:
        1) dobrze ze Carrefour na Granicznej jest znow tańszy niż Shell
        2) jak będziesz w Lubinie, Dzierzoniowie czy kotlinie Kłodzkiej- korzystaj bo tam nawet 30 groszy tańsze paliwo niż we Wroclawiu
        • vogon.jeltz Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 11:30
          > 1) dobrze ze Carrefour na Granicznej jest znow tańszy niż Shell

Ostatnio chciałem zatankować w Kerfurze o 5 rano i się tylko wkurwiłem, bo stacja otwarta jest od 6. No nic - pomyślałem - to jednak zatankuję na tym droższym Szelu obok. I chuj, "w godzinach 23-6 obowiązuje przedpłata w kasie", a ja tankuję do pełna i nie wiem, ile mi wyjdzie. Olałem, zatankowałem po drodze na krajowej ósemce za 30 groszy taniej.
    • mientkibolek69 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 10:59
      Mnie cena benzyny za bardzo nie interesuje bo ja zawsze tankuję za 100 złotych, czyli podwyżki mnie nie dotyczą ani obniżki. Leję do Daczi tą lepszą benzynę i wtedy ma przygazówkę, ze aż miło.
      • dodekanezowiec Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 11:16
        mientkibolek69 napisał:

> Mnie cena benzyny za bardzo nie interesuje bo ja zawsze tankuję za 100 złotych,
        > czyli podwyżki mnie nie dotyczą ani obniżki. Leję do Daczi tą lepszą benzynę i
        > wtedy ma przygazówkę, ze aż miło.

I to jest, pre Państwa, rozwiązanie problemu!
        • trypel Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 11:23
          A poza tym wreszcie nie musisz myśleć gdzie zatankować jadac na południe. Bo i w Czechach i w Austrii i na Słowacji będzie tyle samo albo taniej niż u nas.
          Co to za porządki żeby u nas było taniej? SIe pytam
          • qqbek Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 15:37
            trypel napisał:

> A poza tym wreszcie nie musisz myśleć gdzie zatankować jadac na południe. Bo i
            > w Czechach i w Austrii i na Słowacji będzie tyle samo albo taniej niż u nas.
            > Co to za porządki żeby u nas było taniej? SIe pytam
            >

Niewykluczone, że jak Orlen będzie musiał całe 25 miliardów wydane na Olefiny III za Obajtka odpisać (na razie odpisali 10 na Olefiny i 4 na inne "drogie słomiane inwestycje", ale możliwe, że będą musieli odpisać 40), to będzie drożej niż w Norwegii.

Kto wójta Pcimia robi szefem wielkiego koncernu?
            No kurwa kto, jak nie skończeni idioci?
            • vogon.jeltz Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 16:01
              > Kto wójta Pcimia robi szefem wielkiego koncernu?

Chuj tam, że wójta Pcimia - ale zwykłego złodzieja! Przecież on podpierdalał granulat u wuja w firmie.
              • trypel Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 16:06
                Może wuj był zły człowiek? :D
              • qqbek Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 18:03
                Granulat?
                Za to mieszkania nie kupisz.
                Zakładam, że przy sprzedaży Lotosu Saudi Aramco przytulił taką wziątkę, że na wypasioną willę na Lazurowym Wybrzeżu, albo w Beverly Hills by starczyło (i jeszcze by coś zostało).

Arabskie firmy znane są na całym świecie z tego, że ich budżety na korumpowanie wszystkich wartych skorumpowania są olbrzymie.
                • dodekanezowiec Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 18:51
                  @Qqbek:
                  >
                  > Arabskie firmy znane są na całym świecie z tego, że ich budżety na korumpowanie
                  > wszystkich wartych skorumpowania są olbrzymie.
                  >
                  Jak tak możesz mówić o piewcach warrrrrrrtości chrześcijańskich?
                  Polska ! Husaria! Grunwald! Maryja Królowa Polski! Polska Chrystusem narodów!
                  A qqbek na to ze jakieś muslimy miałyby skorumpować prawdziwych Polaków- katolików?
                  Wszak Matołusz tylko brzegi pierogów z mięsem jadl w piętek! Dyc w piętek Pana Jezusa krzyżowali!
                • vogon.jeltz Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 19:04
                  > Zakładam, że przy sprzedaży Lotosu Saudi Aramco przytulił taką wziątkę, że na wypasioną
                  > willę na Lazurowym Wybrzeżu, albo w Beverly Hills by starczyło (i jeszcze by coś zostało).

Kto złodziejem się urodził, ten kurwą nie umrze, wiadomo. Ale ten wałek z Arabami uskuteczniał już po usadzeniu go na stołku prezesa Orlenu, a jumał od zawsze, ma to we krwi.
                  • qqbek Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 11:02
                    vogon.jeltz napisał:

> Kto złodziejem się urodził, ten kurwą nie umrze, wiadomo. Ale ten wałek z Araba
                    > mi uskuteczniał już po usadzeniu go na stołku prezesa Orlenu, a jumał od zawsze
                    > , ma to we krwi.

Jak dawali, to głupio pewnie było nie wziąć.
                    Ciekawy jestem, czy po wieczorowym kursie na magistra prywatnej uczelni i korespondencyjnym MBA miał dość rozumu, żeby to wszystko tak pochować, żeby tego nie znaleźli?
                    Jeżeli miałbym udzielić odpowiedzi na tak postawione pytanie, to sam skłaniałbym się ku "nie sądzę".

On z wróbli (tata był malarzem pokojowym, mama krawcową), a nie z kanarków.
                    • only_the_godfather Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 11:43
                      Jakby to sprytnie gdzieś pochował to by go już w PL dawno nie było tylko siedziałby gdzieś na wyspie w jakimś ciepłym kraju który nie ma z PL umowy ekstradycyjnej, w którym obywatelstwo kupuje i śmiał się. Tak więc wątpię, że on był na tyle sprytny.
                      • qqbek Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 13:03
                        only_the_godfather napisał:

> Jakby to sprytnie gdzieś pochował to by go już w PL dawno nie było tylko siedzi
                        > ałby gdzieś na wyspie w jakimś ciepłym kraju który nie ma z PL umowy ekstradycy
                        > jnej, w którym obywatelstwo kupuje i śmiał się. Tak więc wątpię, że on był na t
                        > yle sprytny.

Ano właśnie.
                        Albo ciepłe kraje i prywatna wyspa, albo "przedwczesna śmierć w Albanii".
                        Biorąc pod uwagę skalę wałków, których się dopuścił (w tym miliardowe inwestycje, które, nie wiedzieć czemu, wyszły dużo drożej niż planowano), to powinno go być spokojnie stać na ten pierwszy wariant, nie musi jak ten biedak z Lublina schodzić w Albanii (bo trzeba się było z kolegami ministra Szumowskiego podzielić).
                        • dodekanezowiec Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 16:21
                          Jak tak można? Bluźnisz! Szumowski to Rycerz Maltański! Jego wyswatała sama Matka Teresa z Kalkuty!
                          • dodekanezowiec Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 16:33
                            Moralnośc tych ultrakatolikow - ten kto zrobi przewał na kilkanaście milionów ale nie je mięsa w piątek to dobry a ten co całe zycie uczciwy ale zje mięso w piątek to zły.
                            • trypel Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 16:56
                              A ten co czesc tych kilkunastu milionów przeznaczy na wspomożenie lokalnej parafii (albo ojca rydzyka) ten jest najlepszy i może dostaje dyplom Collegium humanum i odpust zupełny
                          • trypel Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 16:57
                            dodekanezowiec napisał:

> Jak tak można? Bluźnisz! Szumowski to Rycerz Maltański! Jego wyswatała sama Mat
                            > ka Teresa z Kalkuty!
                            Biorąc pod uwagę że matka Teresa była z albanii to coś jest na rzeczy
                            • trypel Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 17:21
                              Ale wpadkę zaliczyłem
                              Że skopje była
                              Czyli macedonka
                              A jak maca donka to znaczy ze popierała PO
                              • vogon.jeltz Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 18:02
                                > Że skopje była
                                > Czyli macedonka

Urodzona w Macedonii, ale narodowości albańskiej.
                                • dodekanezowiec Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 18:37
                                  vogon.jeltz napisał:

> > Że skopje była
                                  > > Czyli macedonka
                                  >
                                  > Urodzona w Macedonii, ale narodowości albańskiej.

Al Bano z południowo wschodnich Włoch a to też blisko Albanii :)
                                  • qqbek Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 19:04
                                    dodekanezowiec napisał:

> Al Bano z południowo wschodnich Włoch a to też blisko Albanii :)

Ja bym twierdził, że zrodzona z piekielnej siarki i wypierdów watykańskiej sekty satanistycznej.
                                    Umierała w luksusowym hospicjum, z całodobową opieką kilku pielęgniarek i morfiną na zawołanie, po tym jak dziesiątki (jak nie setki) tysięcy "pacjentów" swoich hospicjów skazała na śmierć w potwornych męczarniach (bo uważała, że cierpienie uszlachetnia, a więc środki przeciwbólowe zagradzają drogę do Jeżusa Chytrusa).
                                    W hospicjach dla ludzi z AIDS zwalczała prezerwatywy, a do tego wielokrotnie używano tych samych igieł.
                                    Z poważnych badań naukowych wynika, że spora część pacjentów oddanych do prowadzonych przez nią umieralni miała szanse na wyleczenie, o ile by ich leczono, a nie przygotowywano do "szlachetnej śmierci" (i w wypadku innowierców - także chrztu tuż kopnięciem w kalendarz).

Do tego wyszedł też taki "drobiazg", że na działalność dobroczynną szło jakieś 5% przychodów... cała reszta szła na rzecz zakonu i do centrali watykańskiej sekty satanistycznej.
                                    • wislok1 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 19:16
                                      MIala sporo za uszami

pl.wikipedia.org/wiki/Matka_Teresa_z_Kalkuty
                                • trypel Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 19:24
                                  Czyli nie macała donka?
                                  • wislok1 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 19:54
                                    Nie

Ale jej metody byly bardzo kontrowersyjne, wszystko jest szczegolowo opisane w moim linku

Ale miala dobry PR

Wiadomo, ze miala tez sporo zaslug, bo faktycznie nawet przy tych bardzo kontrowersyjnych metodach, jej pracownice duzo ludziom pomagaly w Indiach...

W sumie anielica i diablica w jednym
                                  • dodekanezowiec Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 20:03
                                    trypel napisał:

> Czyli nie macała donka?
                                    >
                                    >
                                    Panie Kolego, Twoje zniknięcie na parę miesięcy tym bardziej wydaje się tajemnicze...
            • wislok1 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 19:42
              qqbek napisał:

>
              > Kto wójta Pcimia robi szefem wielkiego koncernu?
              > No kurwa kto, jak nie skończeni idioci?

Czemu idioci ? kaczor go zrobil

WIedzial, ze to miernota, ale wierna miernota i kazdy rozkaz wykona, ceyn paliwa podwyzszy, obnizy, weglug rozkazu kaczora...

A haki na niego mial spore, inagrania z wulgaryzmami, przekrety w Pcimiu, dealny prezes firmy

Za plecami osrajtka bardziej rozgarnieci decydowali, co firma ma robic

Np. pinokio
              • qqbek Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 21:55
                wislok1 napisał:

> Za plecami osrajtka bardziej rozgarnieci decydowali, co firma ma robic

Śmiem wąpić.
                Powołałem tu przykład instalacji Olefiny III - poczytaj.
                Sztandarowy projekt Osrajtka, 10 miliardów w błoto (odpisane, bo warta 25 miliardów [z zakładanych pierwotnie 13] inwestycja w obecnych warunkach nie ma prawa się zwrócić).

> Np. pinokio

Nie sądzę.
                Osrajtek był w kontrze do Pinokia.
                Pinokio "gdzieś był, coś widział" i chyba miał mocną awersję do Obajtka, który "w dupie był i gówno widział".
          • hrasier_2 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 15:51
            trypel napisał:

> A poza tym wreszcie nie musisz myśleć gdzie zatankować jadac na południe. Bo i
            > w Czechach i w Austrii i na Słowacji będzie tyle samo albo taniej niż u nas.
            > Co to za porządki żeby u nas było taniej? SIe pytam
            >
            Trzeba wprowadzić euro, żeby było jednakowo, nawet jednym językiem gadać. Stracić tożsamość, co komu na tym zależy, a spalinowe nie wylądują na złomowiskach. Kogo to będzie obchodzić.
        • mientkibolek69 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 11:23
          dodekanezowiec napisał:

> mientkibolek69 napisał:
          >
          > > Mnie cena benzyny za bardzo nie interesuje bo ja zawsze tankuję za 100 zł
          > otych,
          > > czyli podwyżki mnie nie dotyczą ani obniżki. Leję do Daczi tą lepszą ben
          > zynę i
          > > wtedy ma przygazówkę, ze aż miło.
          >
          > I to jest, pre Państwa, rozwiązanie problemu!

Dziękuję.
      • marcelkajdas Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 21:16
        Co z tego, że paliwo będzie po 10 zł za litr, ty będziesz zawsze tankował za 100 zł, więc nie ma problemu.
      • only_the_godfather Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 11:44
        Czy przypadkiem, nie zauważyłeś, że dystrybutory są coraz nowocześniejsze i za to 100 zł tankuje się coraz szybciej?
        • mientkibolek69 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 15:37
          only_the_godfather napisał:

> Czy przypadkiem, nie zauważyłeś, że dystrybutory są coraz nowocześniejsze i za
          > to 100 zł tankuje się coraz szybciej?

U nas na wsi na CPN-ie chyba nie ma tych najnowocześniejszych Instrybutorów i wydaje mi się, że tankowanie trwa tyle samo co wcześniej czyli niezbyt długo, ale zauważyłem, że jak Benzyna jest droższa to mi wtedy Daczia więcej pali, więc jeżdżę wtedy wolniej, robię mniej przygazówek i wychodzi na moje.
    • kreinto Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 17:11
      dodekanezowiec napisał:

> 1) wrzesień 2011 przed wyborami - paliwo za 4,99 na Orlenie podczas gdy cena ry
      > nkowa, taka uzasadniona, to jakieś... 5,15
      > 2) grudzień 2022 - duże zawyzanie cen bo jakieś 6 zł netto czyli jakieś 6,50 z
      > VAT bo stawka była 8 procent
      > 3) wrzesień i październik 2023 - 5,99 przed wyborami przy uzasadnionej rynkowo
      > cenie ok. 6,60.
      > 2 duże wałki za czasów PiS i jeden za PO.
      Czerwiec 2023. Ropa po 75$ benzyna po 6,79.
      Kwiecień 2024. Ropa po 95$ benzyna po 6,39.
      Ta sama stacja.
    • wislok1 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 19:13
      Pierwszy przyklad troche naciagany, 2 kolejne to juz ewidentna manipulacja Orlenu..

Problem nazywa sie panstwowy w praktyce Orlen i wladza nad firma przez rzad, taki czy inny

To jest klasyczna patologia....

Reczne sterowanie firma przez politykow, a prezes to figurant....

CIekawe, jak w praktyce sie psrawdza te inwestycje osrajtka poza PL

W Austrii i DE nakupili stacji automatow, prawie nie przynoszacych zyskow, zapewne sporo przeplacili

CIekawe tez, ile przeplacili w Czechach za przejecie firmy Benzina
      • hrasier_2 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 19:42
        Ty dalej żyjesz wspomnieniami. Objatek startuje do europarlamentu i pewnie wygra. PIS nie rządzi już cztery miesiące. Spróbuj zmienić ustawienia. Jedynie niemiecki onet kwestionuje jego działalność.
        • wislok1 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 19:55
          Onet jest polski, osrajtka kwestionuja wszyscy poza kaczorem....
      • vogon.jeltz Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 10:47
        > Problem nazywa sie panstwowy w praktyce Orlen i wladza nad firma przez rzad, taki czy inny

Tak ogólnie to struktura własnościowa Orlenu z przewagą wartości Skarbu Państwa nie jest problemem. Norwegowie mają państwowy Statoil (tera to się nazywa Equinor) i dzięki temu są bogaci. Tylko trzeba mieć norweskie standardy zarządzania państwem.
        • vogon.jeltz Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 10:47
          > z przewagą wartości

*własności
          • trypel Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 11:04
            Bogaci to są raczej dzięki złożom ropy i gazu. A jeszcze bardziej bogaci bo wykorzystali sytuację wojny na Ukrainie.
            Chociaż jakbyśmy mieli takowe złoża to i tak mam dziwne wrażenie że pieniądze wydawalibyśmy zupełnie inaczej. W zależności od fazy kto rządzi. Jedni na stawianie kościołów a drudzy oddawali by złoża w zarządzanie innym krajom
            W efekcie wciąż bylibyśmy daleko od Norwegii
            • marekggg Norwegia i Szwajcaria 11.04.24, 23:57
              trypel napisał:

> Bogaci to są raczej dzięki złożom ropy i gazu. A jeszcze bardziej bogaci bo wyk
              > orzystali sytuację wojny na Ukrainie.

to ze maja zloza, to jedna sprawa. ale inna jest to, ze to sa w wiekszosci protestanci i sa oszczedni.

i rozpustni katolicy rzymski to jakis maly margines.

nalezy zauwazyc, ze czesto wlasnie religia ma duzy wplyw na bogactwo.

to samo szwajcaria - dlaczego jest bogata?

powodow jest kilka, ja wymienie 2 ktore sa wedlug mnie najwazniejsze.

1. wiekszosc to protestanci - czesto wygnani z niemiec/francji/holandii/belgii hugenoci, ktorzy najbardziej sobie cenili prace i dokladnosc - rzemioslo produkcji zegarkow.
              2. to byl biedny narod goralski, ktory po to zeby przezyc, to w sumie od wczesnego sredniowiecza byl najmowany jako "zolnierze" w tym slowu znaczenia - walczyli wszedzie gdzie im w europie placono.

ten ktory nie zginal, dorobil sie fortuny i dlatego ze obecna szwajcaria lezala na szlakach handlowych we wszystkich kierunkach, to sporo z nich stalo sie poteznymi handlowcami.

z bankami - to juz inna historia. ale napewno kosciol w tym tez maczal palce od 14 wieku.

pierwszymi europejskimi bankierami to byli Templariusze, dlatego ich jakis po uszy zadluzony francuski krol rozpierdolil, zeby nie musial placic dlugow.

historia sie powtarza, bo moze i ludzie sie zmieniaja, ale to zajmuje troche lat.
              • trypel Re: Norwegia i Szwajcaria 12.04.24, 07:06
                Ale 100 lat temu byli rownie protestantcy tylko bez złóż więc biedni.
                Religia ma na pewno wpływ na bogactwo- zbawienie przez pracę czy przez modlitwę..
                Ale bez złóż byliby w dużo gorszej sytuacji
                • marekggg Re: Norwegia i Szwajcaria 12.04.24, 09:59
                  100 lat temu to wszystcy byli biedniejsi.
                  • trypel Re: Norwegia i Szwajcaria 12.04.24, 10:55
                    Skandynawia 100 lat temu to był biedny region w porównaniu do reszty Europy
                    • trypel Re: Norwegia i Szwajcaria 12.04.24, 10:55
                      Poza dania
                      Tam było sporo lepiej
          • wislok1 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 18:51
            W Norwegii oni traktuja swoje zloza jako lokate na przyszlosc i zabezpieczenie terazniejszosci.....

Bron Boze wszystko panstwoee ukrasc i podzielic miedzy kolesi, a przy okazji zaciagnac gigantyczne pozyczki pod te zloza....

I zostawic panstwo z pozyczkami jako bankruta ,a kolesie maja kase na kontach w Szwajcarii....

Tak zrobila Wenezuela

W PL byloby moze nie az tak skrajnie, ale BARDZO duzo kasy z tych zloz by trafilo na prywatne konta, jak w Meksyku
            • tbernard Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 12.04.24, 11:09
              wislok1 napisał:

> I zostawic panstwo z pozyczkami jako bankruta ,a kolesie maja kase na kontach w Szwajcarii....

Tak mimochodem wyjaśniło się jedno z główniejszych źródeł bogactwa Szwajcarii jako zwyczajnego pasera i pracza brudnych pieniędzy, który przez wieki nie był rabowany i niszczony wojennymi zawieruchami. Nie tylko pracowitość i protestantyzm stoi za ich bogactwem.
              • dodekanezowiec Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 12.04.24, 11:39
                tbernard
                Nie tylko pracowitość i protestanty
                > zm stoi za ich bogactwem.

Czasem warto trochę oszczędzić i zachować parę groszy.
                Tbernardzie tryplu (Ludwiku Dornie, Sabo, inni) nie zapieprzajcie Na Ostatnim Groszu bo tam jest pierwsze czy drugie miejsce w Polsce w ilości mandatów gdyż ponieważ albowiem jakiś odcinkowy pomiar prędkości.
                Na przykład trypel z Maslic by do córki Dany na Hallera gnal.
                Z drugiej strony - skutki te mandaty jak tam takie korki w dzień i 60 mozna jechac? Może w nocy zapieprzaja?
                • trypel Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 12.04.24, 12:07
                  Teraz mi mówisz
                  Wczoraj z magnolii wieczorem wracałem
                  Mam nadzieję że nie wyjdzie mi 60
                  • trypel Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 12.04.24, 12:09
                    Luzik
                    Ostatni grosz to za przejazd na czerwonym
                    Bardzo kurwa dobrze. Jeszcze na skrzyżowaniu z legnicka by się przydało
                • tbernard Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 12.04.24, 12:21
                  dodekanezowiec napisał:

> Czasem warto trochę oszczędzić i zachować parę groszy.
                  > Tbernardzie tryplu (Ludwiku Dornie, Sabo, inni) nie zapieprzajcie Na Ostatnim G
                  > roszu bo tam jest pierwsze czy drugie miejsce w Polsce w ilości mandatów gdyż ponieważ albowiem jakiś odcinkowy pomiar prędkości.

A od kiedy to? Bo niemal codziennie na Gądowiance to zdarza mi się czasem 80 przekroczyć (no i najszybszy to raczej nie jestem), zaś na ostatnim Groszu to już staram się trzymać w przedziale 60-70 i odpukać jeszcze nie dostałem mandatu. Ale jeśli to od niedawna, to postaram się bardziej pilnować.
                  • dodekanezowiec Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 12.04.24, 17:43
                    www.wroclaw.pl/komunikacja/odcinkowy-pomiar-predkosci-zbiera-zniwo-pod-wroclawiem-armagedon
                    • trypel Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 12.04.24, 17:46
                      Czyli nie ma tam odcinkowego tylko czerwone światło
              • wislok1 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 12.04.24, 20:56
                W 1815 KONGRES WIEDENSKI oglosil, ze Szwajcaria jest wieczyscie neutralna i dlatego stala sie BARDZO bezpiecznym miejscem do lokowania kasy.....

Nie mogla uczestniczyc w wojnach, byc sojusznikiem innego panstwa, np. Francji....

Protestantow i katolikow bylo tam 50 do 50, ale w duzych miastach BANKOWYCH typu Zurych, Genewa, dominowali protestanci...

Katolicy dominowali w WIEJSKIEJ srodkowej i poludniowej Szwajcarii, akurat tam nikomu sie nie chcialo zakladac bankow

Jak ktos do ciebie w banku przychodzi z kasa i prosi , zeby ja przechowac i zapewnia, nie ukradl...

I zgadza sie na wszystkie warunki, to to tylko idiota odmowi
                • wislok1 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 12.04.24, 21:08
                  Jak to napisal Wolter :

jak widzisz bankiera z Genewy skaczacego z okna, musisz zrobic to samo, na pewno jest kasa do zarobienia...

Szwajcarzy BARDZO dbaja o swoja neutralnosc i nie chca do UE

Na tym by ucierpieli ich rolnicy, bo teraz o wiele wieksze dotacje do rolnictwa niz w UE

No i by musieli sporo kasy dawac do Brukseli....

A tak maja dostep do wspolnego rynku UE

TO samo dotyczy Norwegii

No i Liechtensteinu, ale to w praktyce gmina Szwajcarii, z ksieciem jako wojtem ( totalnie zintegorwana w praktyce z Szwajcaria )
    • trypel Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 21:15
      dodekanezowiec napisał:

> Wiem ze wsadzam kij w mrowisko
      > Najlepsza obietnica byłoby trzymanie przez polityków łap z dala od cen paliwa i
      > jednak obniżenie podatków.

No to mamy nowego prezesa
      Malo asertywny, posłuszny
      Skuteczny administrator, słaby strateg

Biorąc pod uwagę przebieg kariery to bardzo blisko polityki
      Z dużą wpadka podczas bycia odpowiedzialnym za informatyzacje zus
      Czyli haki maja na niego
    • marcelkajdas Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 21:19
      Mimo, że teraz nie ma już Pis-u, to hipokryzja oczywiście jest, tyle że u innych ludzi z układu. Tym razem u Tuska.
      • marekggg Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 10.04.24, 22:55
        u pi$$iorow jest ona jakby inherentna i wszedzieprzytomna
    • toreon Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 08:25
      Bajtek też musi się mordować z obecnymi cenami.
      Co to za fura? GS? ES?
      Chyba skromność na pokaz
      • qqbek Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 09:52
        ES chyba.
        Ciekawe, czy już przepisany na mamę albo innego członka rodziny?
      • hrasier_2 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 09:53
        Co tam Objatek to król. Za Tuska w opozycji było tanio, teraz gdy rządzi to drogo. Zawsze tak było, że pieniędzy nie ma i nic nie może. Oddawaj Tusku paliwo po 5,19 zł. Niedługo pewnie znowu skoczy haha. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/ceny-paliw-skocza-o-kolejne-50-gr-taki-moze-byc-efekt-nowego-podatku/sk63tvt&ved=2ahUKEwjlg4ey1bmFAxWzSfEDHU9zDkEQ0PADKAB6BAgcEAE&usg=AOvVaw2SEz_XxSBjDVmvasBJ2UH9
    • bolo2002 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 11.04.24, 10:36
      Niestety-ale w Polsce politycy swoimi tłustymi łapami grzebią w cenach paliw i nie tylko paliw. Przypomnę polityczne polecenie Kaczora-co by przed wyborami 15 pazdziernika ceny paliw obnizyc do minimum. I to zrobiono-jako kiełbase wyborczą. Takich sytuacji bylo wiele-ale dzisiejsze gadanie PIS-dzielców o cenie 5,19 to nic innego-tylko próba dykredytowania rzadów Tuska- bo oni czyli PIS-jak był u władzy to-paliwo bylo po 5,19 zeta. Gówno prawda- bo wczesniej przez rok dosłownie Kaczor łapami Obsrajtka- doił wszystkich polskich kierowców na maxa- bo taki był prikaz wierchószki. A generalnie-to zupełnie inne czynnili decyduja o poziomie paliw w Polsce. Ale jedno jest oczywiste: poziom podatków i akcyzy w cenie 1 l paliwa jest sztucznie wysoki-bo pod państwo ustawiony. Paliwo, wódka, papierosy, itd-to zródło dochodów do budżetu. A , ze ten budżet ciale jest za mały-to jest jak jest. Znacznie gorsze jest jednak coś innego w POlsce-to struktura ceny 1 kWh. Otóz w cenie 1 kWH sprzedawanej odbiorcom jest ponad 50 % podatków. W tym samego VAT-u jest ponad 30 %. W Europie zachodniej- jest .... 2-3 % podatków!!!! A jak rozbierzesz cene 1 kWh na częsci pierwsze to 2 elementy ; koszty sprzedazy uprawnien do emisji CO2/ narzucone przez Unie/ i polski VAT- daja ca 65 % ceny 1 kWh. A to oznacza, ze wystarczyłoby wywalic /prawie/ te 2 elementy-by 1 kwH w Polsce kosztował 50 groszy- a nie 1,37 -jak dzis u mnie.. A przeciez w kazdym produkcie , usłudze itd, który kupujesz - masz własnie energie elektryczna jako koszt.
      No to co? Nie mozna zmniejszyc tych podatków do poziomu takiego- żeby nie zarabiac na VAC-ie? Mozna- tylko trzeba chciec to zrobib. To samo z kosztami uprawnien do emisji CO2. To powinno byc natychmiast zmniejszone- a nie brnięcie w futurystyczną , kosmiczną i prawie wirtualną cenę energii el. To samo jest w paliwie.
    • qqbek Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 12.04.24, 19:54
      Kolejny miliard sześćset milionów "zniknięte" przez wójta z Pcimia:
      www.tokfm.pl/Tokfm/7,103090,30881698,orlen-z-problemami-a-byly-prezes-hasa-po-twitterze-obajtek.html
      • bolo2002 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 13.04.24, 08:36
        Złote dziecko PIS-u- po to zostało szefem Orlenu- żeby kasa wpływała na konta partii. Sam Obsrajtek wpłacił prywatnie Kaczorowi 45 tys tzw. datków na partię. I dopóki miał glejt Kaczora-Orlen generował ogromne zyski/ dojąc przez rok wysokimi cenami na stacjach- wszystkich kierowców.I nagle- jak w NBP-Kaczor juz nie u władzy- to wszyscy maja straty i wyłaża tzw. nietrafione inwestycje finansowe. Np. jakieś zaliczki w mln $ na przyszłe dostawy paliw- których nie bedzie. A o tym , ze nie bedzie tych paliw-to Obsrajtek wiedział juz w momencie udzielania zaliczek. Bo to jest znany numer: ja wam dam zaliczkę-wy mi odpalicie z tego tyle a tyle % - a paliwa nie musicie dostarczać - bo ja kończę działalność. Niech sie następca z tym buja. I na bank taki Obsrajtek- czyli nieudolny krętach z Pcimia- ma te kasę na kontach w Kajmanach czy Bahamach.- pewnikiem- w stosownym czasie sie o tym dowiemy. A przy okazji na odchodnym- majatek swój/ i ten kradziony/- przepisał na syna. Taka jest prawda. Ale Tusek i Obsrajtka dopadnie i posadzi i Morawieckiego i Ziobro. Ale bez kary pozostanie ten- który o wszystkim wiedział- bo to on musiał akceptowac te działania- jedynie słuszny i uczciwy Prezes .
        • hrasier_2 Re: Kwestia benzyny "za 5,19" 13.04.24, 09:19
          Do końca życia będziesz klepał te farrmazony i jak te drugi. Zleci kadencja Tuska i dalej o PIS. Ble, ble ble.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka