Dodaj do ulubionych

DPF problem. Audi A3 TDI.

11.07.24, 22:49
Hejka, posiadam Audi A3 TDI obecnie mam 120 tys. przebiegu. Absolutnie nigdy nie zapaliła mi się kontrolka zapchanego DPF. Miesiąc temu, znajomy przez zmianę/konfigurację softu wyłączył mi zawór EGR, zawsze jest w pozycji zamkniętej. OK, auto pali mniej, chyba też lepiej przyspiesza, jednak co 250 km. zapala mi się kontrolka DPF, muszę wyjechać na autostradę i dokonać przepalenia. Moje pytanie, dlaczego wcześniej tego problemu nie było ???. Podobno przy wyłączonym zaworze EGR temperatura spalin jest niższa. Czy to ten powód, że DPF sygnalizuje problem i sam się nie przepala np. w ruchu miejskim ???. Dzięki za wszelkie uwagi.
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 11.07.24, 23:12
      Jakiekolwiek dłubanie przy nowoczesnych Dieslach można powierzyć jedynie osobom naprawdę znającym się na tym.
      Inna sprawa, że jak jeździsz tym TDI głównie krótkie trasy (co sugeruje "nie przepala np. w ruchu miejskim"), to miał prawo się zapchać już DPF, wypadałoby po prostu oddać do regeneracji.

Fajnie, że podałeś rocznik tego Audi, kod silnika i pojemność - to bardzo pomaga w forumowym "wróżeniu z fusów" ;)
      • antares504 Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 12.07.24, 00:25
        Hejka ~qqbek, dzięki za odpowiedź. Jutro zaraz podam dane silnika. OK, moje trasy są mieszane, jednak co podreśliłem nigdy ta kontrolka DPF mi się nie zapaliła, a filtr musiał się przepalać bo mam przebieg 120 tys. km. Kontrolka zapchanego DPF pojawiła mi się zaraz na drugi dzień po dekatywacji zaworu EGR. Przejechałem autostradą ok. 35 km przy V=120 km/h i ona zgasła. Dzisiaj tak szybko rozmawiałem z mechanikiem i też zaproponował mi regenerację filtra DPF. Tylko ja nie rozumiem tego, dlaczego u mnie ten cyrk pojawił się zaraz po deaktywacji zaworu. Mój kolega ma identyczne Audi, to on mnie namówił na ten zabieg gdyż też go zrobił i u niego wszystko śmiga OK, żadna kontrolka mu się nie zapala.
        • hrasier_2 Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 12.07.24, 00:32
          Pieprz tą regenerację i koszta. Bo problem wróci.
      • antares504 Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 12.07.24, 15:59
        Witaj ~qqbek, dopiero teraz odpowiadam. A więc jest to Audi A3 model 8P. Pierwsza rejestracja to 2014 rok, kupiłem go w Niemczech w salonie prawie bez przebiegu, rok produkcji to 2013. Kod silnika ACFFBFI. Pojemność 2,0 moc 140 KM. Posiada Euro 5. Jak napisałem, dopiero po wyprogramowaniu AGR zapaliła mi się kontrolka DPF za 3 dni. Hmm, czy powodem jest podobno niższa temp. spalin ???. Chyba tutaj Kolega ~trypel ma rację. Prawdopodobnie zrobię tak : wyczyszczę zawór AGR, oddam DPF do regeneracji i na nowo aktywuję AGR. On jest tylko wyłączony elektronicznie w pozycji "zamknięty". Nie ma tam zamontowanej żadnej "zaślepki" z Allegro. Kilka dni temu byłem we Wrocławiu, na tej trasie Katowice-Wrocław, A4, jechałem tak 130, 140 km/h z 3 osobami i średnie zużycie ropy mi wyszło 4,6 litra/100 km. Naprawę, wyłączony AGR to nie efekt placebo.
        • trypel Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 12.07.24, 16:06
          Wyłączony agr pomaga zajebiscie i na osiągi i na spalanie. Fakt. Spróbuj kupić takie coś z LM co dodane do ON obniża temperaturę potrzebna do wypalania filtra. Ale bez sensu chyba lac cały czas
          • trypel Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 12.07.24, 16:07
            Coś takiego
            allegro.pl/oferta/liqui-moly-dodatek-do-ochrony-dpf-250ml-2650-5148-15186526483?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_workshop_car-acc-chem_pla_pmax_catch_all&ev_campaign_id=20986706545&utm_keyword=&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwqMO0BhA8EiwAFTLgIEg6YmhZNMT-jFy12YJAP9JYenQS3SaNjt-zQw1enFKKksaJzCtHbBoCdlsQAvD_BwE
            • antares504 Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 12.07.24, 16:18
              Hmm, może kiedyś ten dodatek Liqui Moly przetestuje. Dzięki.
            • hrasier_2 Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 12.07.24, 16:24
              Co mu polecasz za badziewie. Do wypalenia sadzy potrzebna jest jednak bardzo wysoka temperatura - 600-700 st. Celsjusza w filtrach „suchych” i 250-300 st. w „mokrych”. Aby ją osiągnąć, sterownik silnika musi w przypadku filtra suchego dostarczyć dodatkową porcję paliwa do komór spalania lub bezpośrednio do kolektora wydechowego (np. przez tzw. piąty wtryskiwacz. Tak piszą w podręcznikach. Może tam jest problem. Auto z DPF można używać w mieście i do tego też jest stworzone. U mnie pojawiała się kontrolka i nie było problemu z wypaleniem. Błąd często popełniany to za szybko gasimy silnik. Tu jest tyle możliwości, że jedynie może ocenić ten co się tym zajmuje.
    • waga173 Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 11.07.24, 23:27
      Do dlubania w Audi trzeba bylo pojechac do fachowca Marcelego Kajdasa. On potrafil podniesc moc do 1500 KM przez zainstalowanie kutych zaworow. Tak, kutych nie odlewanych.
      • antares504 Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 12.07.24, 00:25
        :-)
      • engine8t Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 12.07.24, 02:49
        waga173 napisał:

> Do dlubania w Audi trzeba bylo pojechac do fachowca Marcelego Kajdasa. On potra
        > fil podniesc moc do 1500 KM przez zainstalowanie kutych zaworow. Tak, kutych ni
        > e odlewanych.

podejrzewam ze wielu potrafi -pytanie tylko na jak dlugo?
      • antares504 Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 12.07.24, 16:07
        Powiem Ci ~waga173, że masz rację co do tych kutych zaworów. No tak... pewne proste wynalazki pojawiają się dziwnie późno. Np. kółka pod walizkami „wymyślono” dopiero 5000 lat po wynalezieniu koła. Wcześniej Albert Einstein dźwigał swoją walizkę, Niels Bohr dźwigał swoją walizkę, nawet Richard Feynman dźwigał swoją walizkę. Więc wielkie brawa dla tego Marcelego Kajdasa.
        • hrasier_2 Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 12.07.24, 16:26
          Waga często miał objawienia i mylił mnie Marcelem. Nawet jak nie mogłem pisać to tęsknił.
    • hrasier_2 Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 12.07.24, 00:29
      Hehe. Usuwają sam filtr w A3. Dają atrapę. Nie wycinają katalizatora. Wgrywają program i po bólu. Cwaniaczki z Warszawy. Zadzwoń. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.kreatormocy.pl/filtr-czastek-stalych/audi/audi-a3-8p-2-0-tdi-140-km/&ved=2ahUKEwiNopazgqCHAxUcRPEDHfsRDUgQFnoECCIQAQ&usg=AOvVaw32gm2KFknUuRy8tlQr3tbL
    • trypel Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 12.07.24, 07:02
      Po zablokowaniu EGR (w sensie zawór jest ale w pozycji wymuszonej stałe zamknietej) wszystkie dieslem w VAG mają problem z wypalaniem miejskim. Problem polega na tym że wypalanie w mieście nie działa:) jakieś parametry zczytywane konieczne do uruchomienia procedury wypalania nie są takie jak powinny ( nie jestem pewien ale może chodzi o niższa temperaturę)
      Tylko trasa i równe obroty.
      • antares504 Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 12.07.24, 16:30
        Hejka ~trypel, ale ja może coś w temacie tego cytatu : " Pamiętaj, że on nie zastąpi swoich kolegów masturbacją. Ale ciebie tak ". No właśnie, powiem Ci, że powinna już przyjść era erotycznych robotów i powinien nastąpić zmierzch kobiet, takich polskich Grażyn. Bo o ironio to kobiety napędzają rozwój erotycznych lalek dla mężczyzn. Ciągle wyższe i wyższe wymagania wobec płci przeciwnej właśnie do tego prowadzą. Powiesz mi, że te sztuczne laki nie są ponętne... To przypomnij sobie jak wyglądały telefony komórkowe 20 lat temu. Będzie popyt to technologia się rozwinie w bardzo szybkim tempie, a popyt na takie lalki będzie bo nikt nie chce spełniać kosmicznych wymagań płci przeciwnej. Po mojej ostatniej konkubinie stwierdziłem, że kobiety świadomie kastrują facetów a później się dziwią, że mają w domu misia przytulaka z wbudowanym bankomatem a nie prawdziwego faceta.
        • dodekanezowiec Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 12.07.24, 17:27
          Ja też do trypla ale nie żeby się czepiać tylko właśnie jakby coś wyjaśnić :) Ano trypel mi się dziwil że rozwazam jakiegoś miejskiego crossovera ok.100k żeby się tłuc po mieście z 7-8 tys.km. Ale ludki kupują Tucsony czy Sportage za 130k - 150k i też tyle robią po miastach. A potem narzekają na gpf że im się często włącza. A do takich Kunic nad jezioro pojechać dla rozkręcenia auta :)
          • trypel Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 12.07.24, 19:24
            Dla rozkręcenia to my do Ikei jeździmy AOW
            A w poniedziałek zabieram żonie bmw (bo ma hak) żeby zawieźć skuter do serwisu w Warszawie
            Wiec rozkręcę 700 km
            A tak przy okazji to od początku czerwca służbowym ponad 5000, cytryna 3000 więc teraz kolej na bmw
    • bolo2002 Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 12.07.24, 08:07
      Przerabiałem to na innym modelu. Najpierw popełniłem taki sam bład-zamknąłem EGR-po tygodniu musiałem go znó właczyć. EGR-u nie wolno zaślepiać, samochód stał sie głosniejszy i pojawiły sie inne problemy. EGR- sie czysci albo wymienia. A DPF- jako niedorobiony wynalazek Brukseli-przy jezdzie 50/50 - miasto -trasa- juz Ci sie zapcha. Wtedy czyszczenie albo wymiana. Tylko przewaga trasy nad miastem daje jakąs dłuższą zywotność DPF-u. U mnie w samochodzie z Korei- nie ma na szczęście ani DPF-u ani dwumasy- więc nie mam problemów. A EGR- nie był czyszczony od 18-tu lat. I tez nie wykazuje zapchania.
      • only_the_godfather Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 12.07.24, 08:17
        W twoim zabytkowym samochodzie nie masz DPF czy dwumasy, bo w czasach kiedy powstawał, również w europejskich autach tego nie było, dopiero to się zaczynało pojawiać, najczęściej w mocniejszych wersjach.
        • bolo2002 Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 13.07.24, 08:23
          To nie jest prawda-wcześniej miałem Kia Carens II z tego samego roku-2006 i miał DPF i zawór EGR tez czysciłem.
      • waga173 Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 12.07.24, 08:59
        bolo2002 napisał:

> EGR-u nie wolno zaślepiać

Tylko z powodu jakiegos przegladu. Ale poza tym to nie wolno go nie zaslepiac. W mojej beczce z 1983 zaslepilem jakies 30 lat temu i od tamtej pory bryka jak kon ktoremu furman nie dal batem po dupie tylko wsadzil czubek bata do samej dupy.
      • hrasier_2 Re: DPF problem. Audi A3 TDI. 12.07.24, 09:17
        Bolo uwielbiam twoje opowieści. EGR-u nie wolno zaślepiać, samochód stał sie głosniejszy. Zaślepiają i w tyłku mają całą ekologię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka