Dodaj do ulubionych

Fotoradar pomiar prędkości

23.08.24, 20:45
Przed każdym fotoradarem stawia się znak informacyjny fotoradar pomiar prędkości, co zupełnie nie ma sensu. Wszyscy zwalniają przed znakiem, a pózniej już pędzą dalej. Ale mniejsza o to. Oświadczenie nr 1: wypełnia osoba, która kierowała pojazdem w chwili wykroczenia,
Oświadczenie nr 2: wypełnia właściciel/posiadacz pojazdu, który wskazuje komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie,
Oświadczenie nr 3: wypełnia właściciel/posiadacz pojazdu, który nie wskazuje lub odmawia wskazania komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie. Pytanie do kumatych? Czyli wypełniam trójkę, punktów nie dostaję i minimalizuje straty?
Obserwuj wątek
    • kreinto Re: Fotoradar pomiar prędkości 23.08.24, 21:03
      Noc nie wypełniasz. To nielegalny quiz, który ma uniemożliwić Ci obronę zgodnie z prawem.
      Żądasz przesłuchania w charakterze świadka. Później w zależności od tego, co usłyszysz i zobaczysz podejmujesz dalsze kroki.
      • colorful_n Re: Fotoradar pomiar prędkości 23.08.24, 21:25
        Można unikać zapłaty, ale nie o to chodzi. GITD wcale nie zależy na karaniu kierowców, tylko nabijanie kasy do budżetu państwa lub gminy. Mi chodzi o punkty. Resztę to mam gdzieś.
        • qqbek Re: Fotoradar pomiar prędkości 23.08.24, 22:43
          kreinto to już kiedyś tutaj logicznie wyłożył.
          W postępowaniu przygotowawczym żądasz przesłuchania w charakterze świadka, to podstawa.
          Jak zdjęcie będzie niewyraźne, to możesz się spokojnie przyznać do wszystkiego, do protokołu, a potem zażądać (już na rozprawie) wyłączenia z materiału dowodowego całości zeznań złożonych w charakterze świadka (bo na sali sądowej będziesz już obwinionym i przysługuje ci ochrona związana z tym, że nie musisz dostarczać obarczających ciebie dowodów) - świadek musi mówić całą prawdę i tylko prawdę, obwinionemu wolno odmówić składania wyjaśnień.
          No i wtedy GITD nie zostanie nic na poparcie wniosku o ukaranie.
          • qqbek Re: Fotoradar pomiar prędkości 23.08.24, 22:49
            A - nie podpisujesz wniosku o dobrowolne poddanie się karze - tylko protokół z przesłuchania świadka, spotkanie z Policją (to oni wykonują czynności w postępowaniach o wykroczenie) ma ci jedynie dać obraz tego, "co na ciebie mają", zeznania świadka, z którego Policja już po przesłuchaniu zrobi obwinionego są do wyrzucenia do kosza - ale tylko na sali sądowej.
            • colorful_n Re: Fotoradar pomiar prędkości 23.08.24, 23:08
              Art. 42 ust. 2 zd. 1 znajdujemy zapis: „Każdy, przeciw komu prowadzone jest postępowanie karne, ma prawo do obrony we wszystkich stadiach postępowania.”. Z tego wynika ze mam prawo do niewskazywania sprawcy wykroczenia. Tu nic policja nie ma do rzeczy. To jest stacjonarny radar. Ludzie dajcie żyć.
              • qqbek Re: Fotoradar pomiar prędkości 23.08.24, 23:52
                colorful_n napisała:

> Art. 42 ust. 2 zd. 1 znajdujemy zapis: „Każdy, przeciw komu prowadzone jest pos
                > tępowanie karne, ma prawo do obrony we wszystkich stadiach postępowania.”

Tak, ale żeby postępowanie było prowadzone "przeciwko" a nie "w sprawie" to trzeba, żeby ciebie wezwano w charakterze podejrzanego, a nie świadka, a to zawęża ci pole manewru w postępowaniu sądowym.
                Zresztą tutaj mówimy o postępowaniu w sprawie o wykroczenie, a to reguluje nie kpk, a kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia.
                > Z te
                > go wynika ze mam prawo do niewskazywania sprawcy wykroczenia.

Masz, ale na nic to się nie zda, bo za niewskazanie sprawcy są spore kary.

> Tu nic policja
                > nie ma do rzeczy. To jest stacjonarny radar. Ludzie dajcie żyć.

Ma - to policja prowadzi postępowania w sprawach o wykroczenia.
                Tak jak to napisał kreinto - zignoruj bezprawne wezwanie do złożenia oświadczenia i czekaj na wezwanie na przesłuchanie z policji, jak ci tak bardzo na uniknięciu tych punktów zależy.
                Jak się sam zadenuncjujesz oświadczeniem do GITD to przyznasz się do winy i poddasz karze w jednym, a sęk w tym, żeby przyznać się jako świadek (co będą uważać za "podłożenie się"), a potem w sądzie wycofać zeznania, zostawiając ich z niczym.
                Rozumiem, że chodzi o grubszą sprawę (np. kończą się ci punkty i możliwe byłoby utracenie uprawnień).
                Nie żebym pochwalał piractwo drogowe, ale ścieżkę ci pokazaliśmy.

Jak chcesz "na szybko", to niewskazanie sprawcy wykroczenia to od 2000 do 8000 złotych grzywny, plus mandat za wykroczenie - wtedy unikniesz całych tych "ceregieli" i punktów, ale może to kosztować do 13 000 cebulionów (mandat za wykroczenie do 5 000 złotych + do 8 000 za niewskazanie sprawcy).
                • only_the_godfather Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 07:50
                  Fajnie tłumaczycie jak uniknąć kary tylko niewiecie kto jest po drugiej stronie, a może po drugiej stronie jest taki Seba M. Który nie ma jaj żeby ponieść konsekwencje swoich czynów ale poczuje się bezkarny i ostatecznie zabije kiedyś kogoś swoją szybką i bezpieczna jazdą. I wtedy będzie gadanie gdzie byly służby wcześniej.
                  • colorful_n Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 08:18
                    Czy cię człowieku przegrzało słońce. Masz coś do powiedzenia, oprócz przemyśleń twórczych. W które jedynie sam wierzysz.
                    • marecky81 Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 08:28
                      Kto kierował samochodem uwiecznionym przez fotoradar?
                    • only_the_godfather Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 08:44
                      Tak mam, wkurwiaja mnie wszyscy szybcy i bezpieczni którzy nie mają odwagi cywilnej ponosic konsekwencji swoich czynów. Jeden taki bawi się w Dubaju po zabiciu trzy osobowej rodziny, drugiego niedawno zatrzymano we Francji i dokonano ekstradycji do Polski. Tak wiem tobie to się napewno nie przytrafi.
                  • qqbek Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 10:37
                    only_the_godfather napisał:

> Fajnie tłumaczycie jak uniknąć kary tylko niewiecie kto jest po drugiej stronie
                    > , a może po drugiej stronie jest taki Seba M. Który nie ma jaj żeby ponieść kon
                    > sekwencje swoich czynów ale poczuje się bezkarny i ostatecznie zabije kiedyś ko
                    > goś swoją szybką i bezpieczna jazdą. I wtedy będzie gadanie gdzie byly służby w
                    > cześniej.

Sypiesz na mnie gromy, choć dokładnie to samo powiedziałby gościowi dowolny znający się na tych aspektach adwokat.
                    A może ja to napisałem, żeby pokazać jak bardzo "z gówna i patyków" ulepione jest to państwo, w którym poprzednia władza "pod publiczkę" zmieniała kilka razy przepisy kodeksu karnego, a od kilkudziesięciu lat nie potrafi uregulować spraw postępowania w sprawach o wykroczenia drogowe?
                    To nie moja wina, że można w tym kraju łatwo wywinąć się od mandatu z fotoradaru (inna sprawa, że jest przy tym masa zabawy - jak nie masz czasu i wprawy w występowaniu przed sądami, albo pieniędzy na obrońcę, to nie warto), a tych, którzy stanowią gówniane przepisy, a potem latami zostawiają w nich "furtki", przez które można je obchodzić.
                    I tak, zadam pytanie - gdzie były służby wcześniej?
                    Myślę, że służby były na miejscu, bo skoro tak się kilku punktów boi autor, to nie był to "pierwszy raz".
                    Tylko teraz zamiast służb były fotoradary GITD, instytucji ulepionej, jak wszystko tutaj, ze wspomnianego powyżej materiału.
                    • only_the_godfather Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 11:15
                      Widzisz ja wychodze z założenia, że jaj komuś to się przytrafi okazyjnie (bo każdy popełnia błedy)bo płaci i bierze to na klatę. Jak komuś zależy na punktach tak jak autorowi tzn ze to nie pierwszy raz i widmo utraty PJ zagląda wiec szuka jak tego uniknąć. Tyle, że jego to nic nie nauczy, dalej będzie jeździł szybko i bezpiecznie. Może mu się uda jeździć bez wypadku a może nie i w końcu stanie się tragedia i będzie pieprzył wtedy jak wielu, że on niechciał, że w sumie to on piratem nie był itd. Dlatego wychodzę z założenia, że takiemu nie ma co ułatwiać uniknięcia kary,niech szuka w Google,niech idzie do prawnika.
                      • qqbek Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 11:26

> Widzisz ja wychodze z założenia, że jaj komuś to się przytrafi okazyjnie (bo ka
                        > żdy popełnia błedy)bo płaci i bierze to na klatę.

Przecież ja tego nie neguję.
                        Nawet mi się w te wakacje udało przejechać o kilkanaście za szybko obok "fotopstryczka" w drodze na wakacje (zagapiłem się, było mocno w dół, a "fotopstryczek" był umieszczony "tradycyjnie" - tuż za tablicą terenu zabudowanego - nawet nie sądziłem, że jadę ponad 60 jeszcze, bo hamowałem dość solidnie jeszcze przed tablicą).
                        Jak przyjdzie, to 2 do 3 punktów będzie i nie będę się certolił, tylko po prostu zapłacę za "pocztówkę z wakacji".

Jak komuś zdarza się notorycznie, to albo powinien zastanowić się nad swoim postępowaniem, albo wziąć to "na szwepsia" - tj. potraktować egzaminy sprawdzające umiejętności, jako nieodzowny element pracy repa.
                      • colorful_n Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 12:52

> Widzisz ja wychodze z założenia, że jaj komuś to się przytrafi okazyjnie (bo ka
                        > żdy popełnia błedy)bo płaci i bierze to na klatę. Jak komuś zależy na punktach
                        > tak jak autorowi tzn ze to nie pierwszy raz i widmo utraty PJ zagląda wiec szuk
                        > a jak tego uniknąć. Tyle, że jego to nic nie nauczy, dalej będzie jeździł szybk
                        > o i bezpiecznie. Może mu się uda jeździć bez wypadku a może nie i w końcu stani
                        > e się tragedia i będzie pieprzył wtedy jak wielu, że on niechciał, że w sumie t
                        > o on piratem nie był itd. Dlatego wychodzę z założenia, że takiemu nie ma co uł
                        > atwiać uniknięcia kary,niech szuka w Google,niech idzie do prawnika.
                        Jaki ty mądry only coś tam. Ku twojej ciekawości to nie mam żadnych punktów karnych. I złapanie dwóch czy trzech nie sprawiło by mi kłopotu. Założyłem wątek myśląc ze są tu znawcy od motoryzacji i prawa drogowego. Ale zawsze taki only wejdzie i zaprzeczy teorii Darwina. Nawet ku przestrodze dla innych. Brak słów only coś tam.
                        • tbernard Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 14:43
                          colorful_n napisała:

> Jaki ty mądry only coś tam. Ku twojej ciekawości to nie mam żadnych punktów kar
                          > nych. I złapanie dwóch czy trzech nie sprawiło by mi kłopotu. Założyłem wątek m
                          > yśląc ze są tu znawcy od motoryzacji i prawa drogowego. Ale zawsze taki only we
                          > jdzie i zaprzeczy teorii Darwina. Nawet ku przestrodze dla innych. Brak słów on
                          > ly coś tam.

colorful_n napisała:

> Mi chodzi o punkty.
                          > Resztę to mam gdzieś.

To o co w końcu tobie chodzi? Może o bicie piany?
    • wislok1 Re: Fotoradar pomiar prędkości 23.08.24, 22:36
      No, tak jest w PL

W DE MUSISZ dostac fotke z policji, gdzie MUSI byc twoja twarz ( bardzo wyraznie pokazana )

BARDZO

Mozna isc w zaparte i twierdzic, ze to brat-blizniak...

Raz niby uwierza..

Ale to jest bez sensu, bo wtedy policja kaze ci kontrolowac wszystkie podroze autem...
      Kto prowadzil, kiedy, itd....
      I na biezaco to zglaszac na policje......

To jest bez sensu, bo nerwow to kosztuje 100 razy wiecej niz mandat...

W Austrii mandat jest przypisany do auta, wiec, jak ci przyjdzie do domu, to mozna napisac, ze tego dnia prowadzila zona, corka, syn, dobry kumpel i podac jego dane...

Jak oni napisza policajom, ze to nieprawda, nie kierowali autem, to ty placisz....

• wislok1 Re: Fotoradar pomiar prędkości 23.08.24, 22:50
        Najciekawsze, jak cie zlapia w DE 2 razy w krotkim odstepie czasu....

Wtedy juz oswiadczenie, ze ty nie kierowales autem nie pomoze....

Sprawdzaja wszystko dokladnie------------

Znajomy napisal, ze za pierwszym razem to on kierowal

A za drugim razem inny kolega....
        Bardzo do niego podobny....

No, jego kopia

WIeczorem po kilku dniach przyszedl policjant do mieszkania, pokazal jego oswiadczenia, spojrzal wymownie...
        I sie zapytal, czymu chce robic ich w wala...

Na 1 i 2 zlapaniu na fotoradat byka ta sam twarz

Zabrali mu prawo jazdy na miesiac, a do mandatu jescze dolozyli spora sume za oszukiwanie..

• wislok1 Re: Fotoradar pomiar prędkości 23.08.24, 22:55
          PS: policja dysponowala zdjeciem kolegi, co byl zameldowany w DE, pod tam samem adresem, co znajomy

MIal tam dowod osobisty

Tylko twarz sie nie zgadzala...

I latwo ustalila, ze ktos tu ich robi w ...
          • colorful_n Re: Fotoradar pomiar prędkości 23.08.24, 23:10
            W związku z powyższym, pouczony(a) o przysługującym mi prawie do odmowy przyjęcia mandatu karnego, wyrażam zgodę na przyjęcie mandatu w wysokości [KWOTA_MANDATU] zł za czyn określony w art. 96 § 3 Kodeksu wykroczeń. (wykroczenie to nie jest punktowane)
    • only_the_godfather Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 07:44
      Przekroczyłeś prędkość to miej odwagę cywilna przyjmij mandat i tyle. Miałeś odwagę zapierdalać to miej odwagę ponieść konsekwencje.
      • colorful_n Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 08:23
        Masz problem z dedukcją. Wróć do góry i przeczytaj. Nie dziwię się że tacy znawcy jeżdżą po drogach. Nawet się nie pytam ile masz lat. Pewnie niedługo idziesz do szkoły. Tam ci wytłumaczą więcej.
        • marecky81 Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 08:29
          Kto kierował tym samochodem?
          • colorful_n Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 08:34
            marecky81 napisał(a):

> Kto kierował tym samochodem?
            Antek Boryna.
            • marecky81 Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 08:36
              Czyli wskazujesz Antka. Formularz nr 2.
        • colorful_n Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 08:31
          Jeszcze raz dla ciebie. Odmawiam wskazania sprawcy, płacę mandat, punktów nie dostaję. Masz jakieś pojęcie o tym. Znasz się na prawie drogowym????? Nie to dziękuję koledze. Wzamian wyślę kredki na podany adres.
          • marecky81 Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 08:36
            Skoro ty się znasz to po co miauczysz na forum?
            • only_the_godfather Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 08:52
              Gówno się zna a widmo zabrania pj za punkty zagłada to zaczyna kombinować. Zapierdalać umiał, ale brak odwagi cywilnej do ponoszenia konsekwencji swoich czynów. Oczywiście i tak nie zrozumie, za głupi na to jest. Jakby był choć odrobinę madry nie robiłby z siebie pajaca na tym forum i tylko wygooglał w 5 minut co i jak.
          • only_the_godfather Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 08:47
            Skoro się znasz pacanie to po wuja pytasz? Znawco,a raczej znafco bez odwagi cywilnej do ponoszenia konsekwencji swoich czynów (i tak nie zrozumiesz, za głupi jesteś co już udowdnileś)nie wskazanie kierującego nie oznacza że płacisz tylko mandat. Doczytaj przepisy, z resztą już wyżej było to wytłumaczone. Ale skoro tak zależy Ci na braku punktów tzn ze juz chyba zbliza się limit i to nie twoje pierwsze wykroczenie.
            • colorful_n Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 08:59
              Idź bo złożę skargę do matki i dostaniesz manto. Skąd tacy się biorą na tych forach. Nie mam nic do powiedzenia, ale muszę zabrać głos.
              • only_the_godfather Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 09:06
                Znafco ty nawet kmiocie niewiesz do kogo trafiają pieniądze z mandatów więc morda w kubeł i nie pouczaj mnie. A teraz grzecznie wypierdalaj z tego forum bo nikt cie tu nie zapraszał, a pisał będę co chciał i gdzie chciał. Madry człowiek zrozumiałby i przemilczał, głupi będzie brnął w swoją głupotę bo nierozumie. Ty należysz do tych drugich.
              • only_the_godfather Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 09:07
                Czym mniej takich kretynów na drogach tym bezpieczniej.
          • tbernard Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 14:55
            colorful_n napisała:

> Jeszcze raz dla ciebie. Odmawiam wskazania sprawcy, płacę mandat, punktów nie dostaję.

UFG od każdego ubezpieczonego dostaje jakąś część składki od firmy ubezpieczeniowej. Takie typy powinny być wpisane w rejestrze aby każde towarzystwo ubezpieczeniowe które z kimś takim zawrą umowę na OC miały obowiązek do UFG odprowadzić kwotę taką aby najmniejsza opłacalna dla ubezpieczyciela składka szła w dziesiątki tysięcy złotych. Gdyby taki system motywacyjny wprowadzono, to byś nie miał takich dylematów z jakimi tu przybywasz.
    • marekggg Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 17:56
      jedz zgodnie z przepisam i nie beziesz musial pytac o pierdoly prawne ratujace dupe
      • colorful_n Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 18:33
        marekggg napisał:

> jedz zgodnie z przepisam i nie beziesz musial pytac o pierdoly prawne ratujace
        > dupe
        Następny nawiedzony marek ggg. Nie poczyta, a wpada z gębą pełną frazesów.Jedż ostrożnie na rowerku mareczku ggg. Bo sobie zrobisz ziaziu. Człowieku daje przykład jak zapłacić mandat bez punktów karnych. Jest jeszcze opcje jak nie płacić. Ale dla ciebie i tego drugiego only to jest za trudne. Dlaczego na takim forum motoryzacyjnym jest tak mało rozumnych facetów. Pomijając że jeżdżę ostrożnie. Misiek chcesz cukierka?

• trypel Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 18:44
          Jeśli ty uważasz że jesteś tym rozumnym to ja wole być w tej innej grupie
          Wlazł, butów nie wytarł i pierdoli bez sensu
          • advanced48 Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 19:51
            Może jesteś byłym wiceminister, który jeździ służbowym samochodem na wczasy, płaci służbową karta bo nie wie, że nie powinien? Poradź jeszcze, jak nie płacić podatku, jeździć na gapę i kraść papier toaletowy z pracy!
        • wislok1 Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 20:40
          Colorku, troche przesadzasz

Nie mam nic przeciwko roznym pomyslom, zeby mandatu nie zaplacic i punktow karnych nie dostac

Tyle, ze Marek mieszka w Belgii, jak w DE,

u nas sie nie da tak zrobic

Policaje sa strasznie chytre, WYCWANIONE na maxa, przepisy prawa sa takie, ze sie nie obronisz, jak prawo zlamales ......

I maja cie na fotce z radaru....

Co innego jak NIE maja twardych dowodow przeciwko tobie, tu wypada isc w zaparte

• marekggg Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 20:59
          nie jestem kolekcjonerem punktow, wiec nie potrzebuje zadnych rad prawnych. i PJ mam dluzej niz ty swoj rowerek.
        • vogon.jeltz Re: Fotoradar pomiar prędkości 24.08.24, 23:59
          Po chuj tu w ogóle przylazłeś na to forum? Myślisz, że temat nie był wałkowany milion razy?
          • qqbek Re: Fotoradar pomiar prędkości 25.08.24, 00:13
            Słuszne pytanie.
            Tym bardziej, że odpowiedź otrzymał bezzwłocznie, a teraz wałkuje i obraża.
            Nowe wcielenie Marka z Rzeszowa?
            • waga173 Re: Fotoradar pomiar prędkości 25.08.24, 03:41
              Kurwa jacy Wy jestescie nierozgarnieci. Misiaczek Was podpuszcza a Wy jak te rozowe flamingi lykacie. Psy Pawlowa? Nowy uczestnik rowna sie nowy nick Siusiaczka. Nie odpowiadajcie mu bo z wrazenia zrobi to co moj chomik robil orzez 4 tygodnie. Ja go ciula rozpoznaje po glosie, a muzykalny nie jestem.
              • waga173 Re: Fotoradar pomiar prędkości 25.08.24, 03:48
                Nozyce sie wkrotce odezwa jako hrasier co misspelled hell RAISER z poprzednich nickow. Albo nastepny nowy nick, brzmiacy kobieco. Czuj Czuwaj!
                • colorful_n Re: Fotoradar pomiar prędkości 25.08.24, 16:08
                  waga173 napisał:

> Nozyce sie wkrotce odezwa jako hrasier co misspelled hell RAISER z poprzednich
                  > nickow. Albo nastepny nowy nick, brzmiacy kobieco. Czuj Czuwaj!
                  Jakiś obłąkany, albo pod wpływem alkoholu lub ćpa. Pełno takich naćpanych chodzi. Żeby się to umiało wysłowić.
                • waga173 Re: Fotoradar pomiar prędkości 25.08.24, 16:33
                  Kubek nie grzmisz? W angielskim angielskim powinno byc misspelt nie misspelled. A nozyce sie odezwaly dokladnie jak przewidywalem.
                  • qqbek Re: Fotoradar pomiar prędkości 25.08.24, 17:33
                    waga173 napisał:

> Kubek nie grzmisz? W angielskim angielskim powinno byc misspelt nie misspelled.

Szczerze mówiąc, to już dawno w endżinowie potrafią pisać z -ed czasowniki nieregularne, może nie wszystkie, ale coraz więcej.
                    Nawijarkę do cewek gdzieś tłumaczyłem (instrukcja obsługi i eksploatacji) i wszędzie było "winded" zamiast "wound". Maszyna była z Endżinowa, a nie z Chin.

> A nozyce sie odezwaly dokladanie jak przewidywalem.

A to swoją drogą.
                    • waga173 Re: Fotoradar pomiar prędkości 25.08.24, 21:00
                      Ja Ci nie zazdroszcze zawodu, "Rewound" is the correct past tense and past participle of the verb "rewind".
                      No to wound is past od wind? A Wounded Knee? A I am waiting for you with an open wound meaning gotowa cipa?
                      Chyba zaden jezyk nie ma tyle znaczen jednego slowa w tej samej pisowni a jeszcze dochodzi inna wymowa pomimo tej samej pisowni, wszystko zalezy od kontekstu. A nie lepiej bylo zostac kontrolerem jakosci w browarze?:)
                    • bywalec.hoteli Re: Fotoradar pomiar prędkości 25.08.24, 21:09
                      qqbek napisał:

(instrukcja obsługi i eksploatacji) i wsz
                      > ędzie było "winded" zamiast "wound". Maszyna była z Endżinowa, a nie z Chin.

Przecież nawet Sheryl Crow śpiewa „Everyday is a winded road” a nie „wound” road. A poza tym wounded to jest american soldier on a mission.
                    • vogon.jeltz Re: Fotoradar pomiar prędkości 31.08.24, 18:43
                      > Szczerze mówiąc, to już dawno w endżinowie
                      > potrafią pisać z -ed czasowniki nieregularne,

Najlepsze jest to, że historycznie to właśnie te z -ed są "nieregularne". Tak adaptowano do angielskiego czasowniki obcego pochodzenia (łacińskie, francuskie), które nie pasowały do żadnej istniejącej rodzime anglosaskiej koniugacji czasowników "silnych" - dziś uważanych za nieregularne, choć jak sie dobrze przyjrzeć, to można zauważyć tam parę grup czasowników odmieniajacych się bardzo podobnie. No ale język zwykle zmierza w kierunku maksymalnego uproszczenia i unifikacji form, a już angielski to szczególnie.
    • bywalec.hoteli Re: Fotoradar pomiar prędkości 25.08.24, 15:12
      O ile przekroczyłeś i jaką proponują karę?
      Wypełnij jedynkę ale odpisz im że prosisz o zmniejszenie kary o połowę.
      Potem jezdzij rozsądnie: zwalniaj w obszarze zabudowanym oraz w ograniczeniach prędkości
      • colorful_n Re: Fotoradar pomiar prędkości 25.08.24, 16:14
        bywalec.hoteli napisał:

> O ile przekroczyłeś i jaką proponują karę?
        > Wypełnij jedynkę ale odpisz im że prosisz o zmniejszenie kary o połowę.
        > Potem jezdzij rozsądnie: zwalniaj w obszarze zabudowanym oraz w ograniczeniach
        > prędkości
        Właśnie tu jest problem. Bo nie przekroczyłem, albo jeszcze nie wiem. Na pewno bym jedynki nie wypełniał. Ale dzięki ci dobry człowieku. Widać że jesteś jednym z paru to ogarniętych. Nara.
        • bywalec.hoteli Re: Fotoradar pomiar prędkości 25.08.24, 16:20
          Tani, nie sraj zarem. Jak nie jechałeś bardzo szybko to dużo nie zapłacisz. A na parę lat nie zauważysz wydatku
          • waga173 Re: Fotoradar pomiar prędkości 25.08.24, 16:36
            Tani nie ma samochodu. Tani wyszukuje stare watki i powiela jako swoje zeby ktos z nim pogadal.
      • kreinto Re: Fotoradar pomiar prędkości 31.08.24, 20:17
        bywalec.hoteli napisał:

> Wypełnij jedynkę ale odpisz im że prosisz o zmniejszenie kary o połowę.
        To byłoby nie fair. Skoro oni wymagają od niego przestrzegania prawa to on też powinien tego wymagać od nich a: "quiz" jest z prawem niezgodny.
    • colorful_n Re: Fotoradar pomiar prędkości 31.08.24, 14:22
      Hej hej. Nowy sposób na karanie kierowców. Nie unikniesz mandatu od GITD. I są to ultranowoczesne urządzenia, bo fotoradary potrafią np. śledzić jednocześnie aż osiem pasów ruchu. Wiele urządzeń stało się także postrachem motocyklistów, bo robią zdjęcia tyłu pojazdu, gdzie znajduje się tablica rejestracyjna. GITD rozbudowuje swoją sieć w ramach programu zapisanego do Krajowego Planu Odbudowy. Jego celem jest poprawa bezpieczeństwa na polskich drogach. Inwestycja zakłada zakup i montaż 128 stacjonarnych urządzeń rejestrujących. Pochłonie ponad 161 mln zł, z czego z KPO pójdą 132 mln zł. Jakby co piszcie na priv. To pomogę. Tylko tym trzem mądralińskim to nie. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.money.pl/gospodarka/kierowcy-albo-zwolnia-albo-zaplaca-osiem-pomiarow-predkosci-na-jednej-autostradzie-7064678863338400a.html&ved=2ahUKEwim9snvmp-IAxXbQ_EDHWoXCtwQFnoECBUQAQ&usg=AOvVaw17YrI3ovBS2QgiXkLTcmMq

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka