Dodaj do ulubionych

Kupujcie Polskie samochody

28.01.25, 18:11
W grudniu tylko 9,4 tys., a w całym 2024 r. 216 tys. samochodów osobowych zostało wyprodukowanych w Polsce. Grudniowy spadek wyniósł 58 proc. rok do roku, a w skali całego 2024 r. produkcja zmalała o 27,9 proc. rdr

W 2024 r. zostały zlikwidowane trzy zakłady motoryzacyjne w Polsce. Pracę straciło w nich blisko 3 tys. osób
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Kupujcie Polskie samochody 28.01.25, 18:48
      Jak?
      Tylko Avenger mi jako-tako pasuje "do wizji", ale z siur-tekiem nie kupię, a elektryka już mam.

"Kupujcie polskie samochody"

Drugi najśmieszniejszy dowcip, jaki dzisiaj słyszałem 🤣
      • skitenis Re: Kupujcie Polskie samochody 28.01.25, 19:14
        Ja czekałem na izerę , Ale Tusk ją zamordował. Jak widać chcą zlikwidować całą narodową motoryzację.
        Żebyśmy jeździli tylko niemieckim,i jak kolega.
        • qqbek Re: Kupujcie Polskie samochody 28.01.25, 19:25
          skitenis napisał(a):

> Ja czekałem na izerę , Ale Tusk ją zamordował. Jak widać chcą zlikwidować całą
          > narodową motoryzację.
          > Żebyśmy jeździli tylko niemieckim,i jak kolega.

Poczekaj - w 2021 miała być fabryka.
          W Q3 2023 miały być pierwsze samochody seryjne.
          Kto wtedy rządził?
          W 2024 mieli dojść do 2/3 docelowej produkcji - powstać miało 60000 tysięcy seryjnych samochodów.
          W tym roku mieli dojść do 100 tysięcy.

Jedno PiS trzeba przyznać - stworzyli najbezpieczniejszy samochód na świecie - ponad 100 tysięcy egzemplarzy na drogach i żadnego wypadku - Muzg i jego Tesla mogą PiS buty lizać.
    • engine8t Re: Kupujcie Polskie samochody 28.01.25, 19:00
      Duda wlasnie poprosil narod aby bojkotowali Tesle co polozy ekonomie US i Tesla zbanktuje.
      Ale swintuch i on chce Trumpa i Muska sobie zjednac?
      Nie wiem z czego loklane media sie rechocza ze Pioalkom odwalilo bo najpierw Oglsili wszem i wobec ze wpuszcza i zapewnie bezpiecenstwo Nietenyahoo wiedziec ze po pierwsze on i tak si eni ewybiera a po drugie sa czonkami KK i olali swoje przyreczeni i obwiazki wobecc niego... Jak sie chcieli podlizac USA to sie mogli przynajmnije z tej organizacjo wypisac..
      A teraz Duda za to ze Musk popiera AfD i powiedzial ze nie nalezy winic dzieci za winy rodzicow , dziadkow czy pradziadkow i przestac sie przypierd to tego w ktora strone ktos skieruje D albo noge czy reke i nie doszukiwac sie we wszytkim nazistowskich zachowan...
      No i sie okazuje ze nikt chyba za to Dudzie medalu nie da a zrobil sobie rozglos (negatywny) jak gwiazdz Hollywood
      I teraz Trump pewnie pomysli - albo Musk mu podpowie ...
      hm.. skoro bojkotujecie Tesle to my zbojkotujemy Was i to bez oficjalnego rozglsu.

A wiec masz racje - niedlugo polskie albo chinskie samocchody moga byc jedyna opcja.
      • engine8t Re: Kupujcie Polskie samochody 28.01.25, 19:03
        www.politico.eu/article/poland-urges-tesla-boycott-after-musks-call-to-move-past-nazi-guilt/
        • galtomone Re: Kupujcie Polskie samochody 29.01.25, 09:09
          engine8t napisał:

> Duda wlasnie poprosil narod aby bojkotowali Tesle co polozy ekonomie US i Tesla
          > zbanktuje.

> www.politico.eu/article/poland-urges-tesla-boycott-after-musks-call-to-move-past-nazi-guilt/

Jeszcze żebyś nie dał linka... ale dałeś.

Engine - jak ty dałeś radę w tej Ameryce nie potrafiąc czytać i pisząc jak piszesz???????
          • vogon.jeltz Re: Kupujcie Polskie samochody 29.01.25, 16:49
            > Engine - jak ty dałeś radę w tej Ameryce nie potrafiąc czytać i pisząc jak piszesz???????

Engine wydaje się być klinicznym przykładem tego, co Niemcy nazywają "Fachidiot". Zapewne biegły w swojej zawodowej działce, o niczym innym nie ma zielonego pojęcia. Stąd też można mu wcisnąć każdy kit, byle prosty, i łyka bez popitki jak gęś wyścigowa.
          • engine8t Re: Kupujcie Polskie samochody 29.01.25, 18:00
            galtomone napisał:

> engine8t napisał:
            >
            > > Duda wlasnie poprosil narod aby bojkotowali Tesle co polozy ekonomie US i
            > Tesla
            > > zbanktuje.
            >
            > > www.politico.eu/article/poland-urges-tesla-boycott-after-musks-call-to-move-past-nazi-guilt/
            >
            > Jeszcze żebyś nie dał linka... ale dałeś.
            >
            >
            > Engine - jak ty dałeś radę w tej Ameryce nie potrafiąc czytać i pisząc jak pisz
            > esz???????

No co nieprawda?
            • galtomone Re: Kupujcie Polskie samochody 30.01.25, 08:18
              engine8t napisał:

> > > Duda wlasnie poprosil narod aby bojkotowali Tesle co polozy ekonomi
              > e US i
              > > Tesla
              > > > zbanktuje.
              > >
              > > > www.politico.eu/article/poland-urges-tesla-boycott-after-musks-call-to-move-past-nazi-guilt/
              > >
              > > Jeszcze żebyś nie dał linka... ale dałeś.
              > >
              > >
              > > Engine - jak ty dałeś radę w tej Ameryce nie potrafiąc czytać i pisząc ja
              > k pisz
              > > esz???????
              >
              > No co nieprawda?

A prawda?????????????? Ty serio czytać nie umiesz??????????????
    • bolo2002 Re: Kupujcie Polskie samochody 29.01.25, 09:14
      A przepraszam- jakie to samochody sa polskie? Syrenka, Warszawa , Mikrus-to było polskie-choc tez nie do końca. A w Tychach to nie jest nic polskie. Polacy tego nie bedą kupować. Bo po co komu Fiat 500 e za ... 169 tys zł albo 600 -e za 150 tys zł. Polacy wybiorą zawsze Dację Sandero lub Dustera a teraz może do tego Citroena C3- za .. 68000 zł. Fiat w Polsce prawie nie istnieje- a kiedyś był nr 1. I to nie wina Polaków- tylko tych , którzy ustalaja ceny.
      A kto kupi Jeepa Avengera - małego, ciasnego i bez silnika za 100 tys zł? Tylko naiwniak.
    • skitenis Re: Kupujcie Polskie samochody 29.01.25, 16:31
      Dobra, bez śmieszkowania. W moich okolicach ( południowa część GOP ), która od kilkunastu lat jest prawie monokulturą branży automotive ( głownie za sprawą SSE ), naprawdę czuć spowolnienie krajowej i dojczlandzkiej produkcji.
      • qqbek Re: Kupujcie Polskie samochody 29.01.25, 20:33
        Patrz, a w samochodach użytkowych tego spowolnienia nie ma.

Może producenci branży moto, zwłaszcza ci obecni w Polsce (Stellantis), robią coś nie tak?

A zapomniałem się podzielić tym najśmieszniejszym dowcipem z wczoraj (ale uwaga, seksistowski jest, więc tego co poniżej nie czytają mimozy i politycznie poprawni).

Z forum "elektrody" - "pomocy przytkała mi się zmywarka do naczyń, jak ją odetkać?"
        Najpopularniejsza odpowiedź - "szukasz sznureczka, a potem wyciągasz tampon".

Tak głupie, że aż pocieszne - nawet małżonka się śmiała.
        • j_malec Re: Kupujcie Polskie samochody 30.01.25, 09:43
          qqbek napisał:

> Patrz, a w samochodach użytkowych tego spowolnienia nie ma.
          >
          > Może producenci branży moto, zwłaszcza ci obecni w Polsce (Stellantis), robią c
          > oś nie tak?
          Hmm... Wiesz o tym, że w Polsce są fabryki pojazdów użytkowych i przynajmniej na chwilę obecną (tak jak piszesz) nie widać żeby mieli problemy?
    • bolo2002 Re: Kupujcie Polskie samochody 30.01.25, 09:34
      Dziś w Polsce jeszcze została produkcja baterii do ... elektryków- ale za chwilę i tego nie bedzie. Niejaki tavares swymi genialnymi decyzjami zniszczył w Polsce 2 marki-Fiata i Opla . Fiat był kiedys nr 1 sprzedaży a w fabryce w Gliwicach produkowano z duzym powodzeniem Opla Astre w wielu wersjach. No i przyszedł Tavares i przejął Opla- dziś niszowa marka w Europie. Teraz żółtki sprzedaja w Polsce wiecej aut niz Fiat-dla mnie chyli sie ku upadkowi Genialny Tavares cofnął poziom motoryzacji we Włoszech o .. tylko 70 lat! . Ale to, ze plajtuja fabryki/ ostatnio 3000 pracowników na bruk w Belgii od Audi/- to pół biedy. najgorsze nadchodzi z Niemiec- VW poprosił Zółtków o pomoc i chce im sprzedac kilka swoich fabryk. Wiecie- co z tego bedzie- Golf - jako marka -zniknie z oferty- zastapi go jakiś Bajc czy Pajc albo Omoda-. To bedzie gwóżdz do trumny dla samochodów europejskich i motoryzacji. Chinczycy juz wczesniej w Europie przejeli Volvo i Saaba- i wiadomo czym to sie skończyło. Saaba nie ma a Volvo jest juz mało szwedzkie - bardziej radzieckie . A polskich samochodów nie ma i nie będzie. Pozostana Wam Dacje i żółtki- no może parę sztuk taniego Citroena C3 . Jedna marka nie zniknie - to Hyundai i Kia-bo jest koreańska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka