galtomone 07.03.25, 11:18 ...i zmian, które sie dzieja. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,31748594,wielobiegunowa-dzungla-po-trumpie-nie-poznamy-swiata-wywiady.html#s=BoxMMtImg1 bywalec.hoteli - do Twojego watku troche pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nousecomplaining Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 07.03.25, 17:19 Ciekawy, fakt. Ale chyba nie zyska popularności na tym forum, ostatnio IMHO jakoś przykro protrumpowsko i w konsekwencji nawet proputinowsko się zrobiło. Nie wiem, pewnie ludzie z wiekiem nie mądrzeją, raczej odwrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
donaldte Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 07.03.25, 17:33 A może to tylko zasłona dymna, taka taktyka negocjacyjna by osiągnąć zawieszenie broni a nawet trwały pokój? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 20:46 Pojęcie 'trwały pokój' na warunkach narzuconych przez agresora przypomina 'trwały pokój' z Monachium 1938. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 00:09 tbernard napisał: > Pojęcie 'trwały pokój' na warunkach narzuconych przez agresora przypomin > a 'trwały pokój' z Monachium 1938. Mi się podoba to, jak Churchill podsumował Monachium wtedy. Niestety ma to zastosowanie do dzisiejszych czasów też :( Zdradził nas ten stary cap w Jałcie, ale z pełną świadomością popełnianego wtedy sukinsyństwa. Dziś wielu głąbów idzie w tą otchłań, bez jakiejkolwiek świadomości tego, co światu wyrządzają, a nawet z głupkowatym uśmiechem i hailowaniem - to bezmiernie przykre. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 00:19 > Zdradził nas ten stary cap w Jałcie, ale z > pełną świadomością popełnianego wtedy > sukinsyństwa. Wiem, że ta Jałta to symbol - ale fałszywy. Zdradził to nas Zachód w Teheranie (no ale business is business). W Jałcie, jak Sowieci stali już w całej Środkowej Europie, to Churchill mógł sobie co najwyżej wypalić cygaro z Wujkiem Joe. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 07.03.25, 17:41 Bardzo fajny wywiad. Dzięki Galto "Szkoda, że trzeba było Trumpa, by potrząsnąć Niemcami." Ja bym tu Niemcy zamienił na całe EU :) Ale ja to właśnie wciąż widzę jako pozytyw zrobiony przez Trumpa Miło było przeczytać. Bez histerii, Bez emocji. Realna ocena sytuacji i scenariuszy. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 07.03.25, 21:27 ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 07.03.25, 21:50 Są nowe Zapiski Bywalec zapiskiczynionepodrodze.blogspot.com/2025/03/dziennik-wojny-dzien-trzysta.html?m=1 Warto przeczytać również:) Można by było jakieś zakłady porobić kto obstawi wersję jaka się spelni za parę msc. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 13.03.25, 23:09 Trypel, czytałem, i często zaglądam, ale końcowy wniosek jest mocno pesymistyczny, ale moim zdaniem oparty na złym założeniu. Bo Chiny nie chcą "rozszarpać sytych", oni sami są już syci a chcą być jeszcze bardziej. Zalewają cały świat swymi coraz bardziej zaawansowanymi produktami. Chcą dominować na świecie, kupują porty w różnych krajach, przejmują Afrykę, produkują miliony aut. Ale są zależni od eksportu a wojna - brak eksporu. Chiny to soft power. Moim zdaniem nikt nie pragnie dalszej eskalacji tylko rozsądnego podziału ukraińskiego "tortu" i strefy wpływów. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 14.03.25, 06:44 My to o siebie zacznijmy się martwić i zmieniać coś w Polsce. A nie przejmować się całym światem. Na który nie mamy wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 14.03.25, 08:09 bywalec.hoteli napisał: > Moim zdaniem nikt nie pragnie dalszej eskalacji tylko rozsądnego podziału ukraińskiego "tortu" i strefy wpływów. Putin pragnie tylko eskalacji. Ale nie może tego mówić wprost, to bredzi, że on chce pokoju ale muszą być jakieś jego fanaberie spełnione. Wciska bullshit (czy też kit jak kto woli), że były jakieś niby pierwotne przyczyny wojny. A pierwotną przyczyną jest to, że zestarzał się i już nigdy nie będzie młody aby cieszyć się beztrosko tym bogactwem które narodowi zrabował. No ale ma możliwość wykonywania jakichś ruchów, które w jego mniemaniu zapiszą go w historii gdzieś obok Piotra Wielkiego not to posyła masę ludzi na śmierć dla tej swojej fanaberii. NIE MA ŻADNEJ INNEJ PIERWOTNEJ PRZYCZYNY. Wie o tym każdy średnio rozgarnięty człowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 14.03.25, 09:32 Eskalacja wiąże się z możliwością wyparowania. Chyba jednak nie pragnie wyparować. Albo zostać wyparowany przez kolegów. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 14.03.25, 10:49 Ale eskaluje terrorem, że do odparowania totalnego może dojść jak jego zachcianki nie zostaną spełnione i aby wyglądało na to, że on jest zwycięzcą. Czy by jako pierwszy posunął się do użycia tych odparowywaczy, to raczej można wątpić, chociaż sporo zależy na kim by miał się dopuścić. Wiadomo, że jako pierwszy na pewno nie uderzy w kraj który jest w posiadaniu tego typu broni. A uderzenie w inny kraj sprawdziłoby, czy Art.5 i te całe parasole zadziałają. Obawiam się, że te inne kraje będą sparaliżowane strachem aby uderzyć, bo będą się bać odparowania. Na tym polega eskalacja terrorysty Putina i cały świat się temu przygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 14.03.25, 13:26 Jakim trzeba być zyebanym patolem żeby wszczynać wojne w ogóle. W XXI wieku. Mógł stary uj putinczuk pozyc sobie w spokoju na stare lata, to ma adrenalinę. Wajna! Ruskaja wajna! Ojczyznianaja! Ile ten cap pożyje? Przecież w Boga taki nie wierzy skoro piekła się nie boi. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 14.03.25, 18:04 Może było mu to potrzebne? Co mi na ten temat moja asystentka napisala: Wspólny wróg i poczucie zagrożenia to klasyczny sposób budowania jedności narodowej, stosowany przez wiele państw. Może działać, ale ma swoje ograniczenia i ryzyka. Jak może pomóc? 1. Jednoczy różne grupy wokół wspólnego celu Kiedy ludzie czują się zagrożeni zewnętrznym wrogiem (np. innym państwem, ideologią, kryzysem globalnym), różnice wewnętrzne stają się mniej istotne. Przykłady: USA po atakach 11 września, Polska w okresie zaborów. 2. Wzmacnia lojalność wobec państwa Społeczeństwo zaczyna bardziej ufać rządowi i instytucjom, które obiecują ochronę. Armia, służby bezpieczeństwa i polityka zagraniczna zyskują na znaczeniu. 3. Mobilizuje do wspólnych działań Można wykorzystać zagrożenie do przyspieszenia reform, wzmocnienia obronności, rozwoju technologii (np. zimna wojna i wyścig kosmiczny) Koniec asystentka Zresztą usa robi od zawsze to samo tylko sprytniej. Szuka wroga daleko. A ruskie wola bliżej Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 14.03.25, 18:26 Wlasnie..... Zgadzam sie w 100 procentach Tp bylo kompletnie bez sensu... Jedyne uzasadnienie, ze Rosja utracila Ukraine, ta potem wejdzie do NATO i UE No i co z tego ze bedzie w NATO i UE ? Nic to Rosji nie zagrozi realnie.... Koszty tej wojna dla Rosji sa kosmiczne, a zyski niewielkie... Uzaleznila sie od Chin, jest na kroplowce Pekinu, korzysta z pomocy Korei Polnocnej No, ale ich wybor Problem jest swir trampek co dazy do dogadania sie z fiutinem... I rozpoczyna wojny celne z calym swiatem Chce podbic Grenlandie, Kanade i Paname... Jest niezrownowazony psychicznie ( a moze i ruski agent ) To jest szalenstwo Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 07.03.25, 17:44 Ta dyskusja jest lepsza. www.youtube.com/watch?v=imZTabP5KVQ&t=4822s Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 07.03.25, 18:24 Nie jest lepsza gdyż nie można jej przeczytać Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 07.03.25, 18:28 trypel napisał: > Nie jest lepsza gdyż nie można jej przeczytać > A... Myslalem zo mozna sluchac nawet nie patrzc na obrazki poniewaz w takich dyskusjach te sa niewazne. No i mozna wlaczyc CC? :) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 07.03.25, 18:33 > Myslalem zo mozna sluchac nawet nie patrzc na obrazki Można. Ale wysłuchanie tego kosztuje półtorej godziny, a przeczytanie wersji pisanej zajęłoby komuś sprawnie czytającemu pewnie z 15 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 07.03.25, 18:34 vogon.jeltz napisał: > > Myslalem zo mozna sluchac nawet nie patrzc na obrazki > > Można. Ale wysłuchanie tego kosztuje półtorej godziny, a przeczytanie wersji pi > sanej zajęłoby komuś sprawnie czytającemu pewnie z 15 minut. Duze chopaki a ciagle chca byc karmieni lyzeczka? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 07.03.25, 18:37 To chyba odwrotnie. Słuchanie jest za wolne. Dlatego nie mogę słuchać audiobooków. A z drugiej strony nad ważnym kawałkiem tekstu można się zawiesić i mieć go przed oczami. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 07.03.25, 18:45 trypel napisał: > To chyba odwrotnie. > Słuchanie jest za wolne. Dlatego nie mogę słuchać audiobooków. > A z drugiej strony nad ważnym kawałkiem tekstu można się zawiesić i mieć go prz > ed oczami. > No ja sie zgadzam ze ludzie starzy i wychowani na ksiazkach tak preferuja ale jak sie nie ma co sie lubi to trza lubic co sie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 07.03.25, 19:34 > Duze chopaki a ciagle chca byc karmieni lyzeczka? To właśnie kultura obrazkowa, ewentualnie gadana, jest dla dzidziusiów. Dorośli ludzie czytają. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 06:51 trypel napisał: > Nie jest lepsza gdyż nie można jej przeczytać > 👍👍👍👍 Ja tam czytam szybciej niz ogladam, wiec nie ogladam. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 07:17 Przeczytaj proszę to co ja wkleiłem. Jestem ciekaw Twojej opinii Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Odp 1 09.03.25, 08:53 trypel napisał: > Przeczytaj proszę to co ja wkleiłem. Jestem ciekaw Twojej opinii Prosze, w punktach, zeby bylo krócej choc w 3 slowach sie nie da odniesc do tego 1. Polityka nie jest prowadzona wartościami moralnymi, lecz siłą polityczną, gospodarczą i militarną. Owszem, na pewno często tak jest, gdy służy przede wszystkim osobistym interesom. Czy same wartości wystarczają - oczywiście nie... Można mieć serce pełne szczerego oburzenia, usta pełne solidnych argumentów a i tak dostać od kogoś po pysku i chuj. Ale siła powinna występować wspólnie z wartościami (najlepiej takimi, które wspólnie podzielamy, rozumiemy, uznajemy jako bazę) bo bez tego będzie źle. Wierzę, że tak nadal sie dzieje, że nie zawsze pieniądz czy osobisty zysk jest najważniejszy. Reszta to dyskusja czy tan czy inny polityk robi coś "bo tak trzeba" czy pod publiczkę. Ale to sie tez tyczy tego czy jak pomagasz to "bo jesteś altruista" czy dlatego, ze potem sie dobrze czujesz i robisz to z egoizmu. 2. Kłótnia w owalnym to ustawka - nie jest to niemożliwe, ale ja w to nie wierze. Tzn. na pewno nie wierze w scenariusz wszystkich trzech. Ego Trumpa ucierpalo publicznie i tego sie nie da odrobic - w jego swiecie przynajmniej. Myślę, ze racje maja Ci, którzy mowia, ze on pamieta i bedzie pamietal (holding a grudge) kwestie sledztwa w sprawie syna Baiden'a. Czy klótnia wzmocnila wew Zelenskiego? Pewnie tak... tylko co z tego, gdy za chwile moze nie byc Ukrainy... Nie wierze, by byl tak wyrachowany... Nic na to nie wskazuje. Gdyby byl, dawno temu mogl zrobic "deal jak Trump" miec i wladze i swiety spokoj i brak wojny. A teraz musi sie kajac i przepraszać.... Trump zas w TV (a TV jest super wazna... jeszcze) wyszedl na slabiaka jedna, bo w pysk nie dal, na wizji z gabitnetu nie wyjebal... przyszedl taki co ukradl amerykanom miliardy i ujada... Najwięcej (na przyszłość) IMHO zyskał JD. Trumo nie jest wieczny. 3. Polityk NIGDY nie mówi bez zastanowienia - śmiem twierdzić, ze w przypadku Tumpa to nie jest prawda zawsze albo prawie zawsze (na takim swoim "uroku" ze mowi co mysli, mozne nawet szybciej niz mysli) zrobil kariere w TV. A wiekszym mezom stanu zdarzaly sie potkniecia i koniecznosc prostowania swoich slow... Dla mnie Trump politykiem jest w drugiej kolejnosci po tym, ze jest gwiazda... i polityka to tylko paliwo, ktorego jego gwiazda potrzebuje by swiecic. 4. Jak to otwarcie powiedział D.J. Vnace, umowa jest uznaniem Ukrainy za obszar wpływów Stanów Zjednoczonych i najlepszą z możliwych gwarancji bezpieczeństwa. To sygnał do Moskwy: - Ej, to nasze. Patrz p. pierwszy. Obsikanie czegoś (moje), podpisanie umowy (moje) jest nic nie warte jesli (jak te wartosci) nie jest poparte "siłą polityczną, gospodarczą i militarną". Po pierwsze, ten fundusz, złoża (w wiekszosci w rekach rosjan), inwestycje, itd.... to wszystko papier i mglista przyszłość. Póki co Trump/Ameryka nigdzie nie próbowała wymóc na ruskich czegokolwiek, nawet najdrobniejszego ustepstwa. Nie wiem na jakiej podstawie Trump twierdzi, ze ruscy chca pokoju??? Chyba, ze nie mowi całości - Jak tylko podbija Ukraine to chca pokoju i "biznes as jużual" bo trzeba sie będzie odbudować przed kolejnym etapem. A powrót na salony i biznesu oznacza, ze ta odbudowa potrwa krócej niż dłużej. Republiki Bałtyckie - jesteście nastepne (bo uzbroic sie nie zdarza i jest ich za malo). IMHO umowa surowcowa jest amerykanom potrzeba wylacznie jako argument szantazu/nacisku w budowaniu relacji z ruskimi. To oni sa celem ameryki i o nich chodzi Trumpowi. Jak poszperasz (mnie sie nie chce szukac linku ale pamietam) to nie tak dawno temu chyba ze strony sekretarza stanu wyszlo troche przypadkiem jaki USA maja pomysl. A ten jest taki, ze UKR nie ma dla nich wiekszego znaczenia, za to istotne jest (i na to ida sily i srodki i.... rzeczywistosc zdaje sie to potwierdzac) wyrwanie ruskich z objec chinczykow. Ale: - ruscy to nie idioci i beda ssac dwie krowy - chinczycy to nie kretyni i tak latwo z ruskich nie zrezygnuja (a sa blizej fizycznie i mentalnie - jednak dla ruskich wrog to bardziej usa niz chiny) - antagonizowanie eruopy przy okazji tego procesu to czysta glupota 5. Prezydent Zełeński od początku szukał dymu. Na pytanie dziennikarki, czemu ma na sobie bluzę, a nie garnitur, bardzo "dyplomatycznie" odpowiedział pytaniem, czy nie ma ona innych problemów. Przciez wszyscy wiedza dlaczego nie zaklada garniturów - NIGDZIE. A co odpowiedzial faktycznie, nie wiem... Ale mnie glupota (a dziennikarka wlasnie sie tym wykazala...a ignorancja w najlepszym wypadku) drazni jak mam jet lag ;-) 6. Pytanie Wałkulskiego i odp. JD - to byl mnim zdaniem blad Zelenskiego, ze zadal swoje pytanie"What kind of diplomacy..." na wizji -a le to co powiedzial JD to czysta bzdura. A ja to czytam tak.. Kiedys wielka ameryka byla też sila po stronie dobra, a dzis? Dziś bedziemy rozmawaić z kazdym - nie wazne co zrobil, byle byl swiety spokoj i dobrobyt. Dobrobyt dla ameryki (czytaj dla elit faktycznie, choc amerykanie mysla, ze te elity cos im z tego dzadza.... A po chuj?). PiS tez nam ochlapy rzucil i narod sie prawie nie posikal z radosci. 6. Najlepsze, że Wałkulski jest dumny z roli prowokatora, jaką odegrał. - dla mnie to dosc istotne i wazne pytanie bylo, ktore sam zadawalem i zadaje. Wolabym odp. od Trumpa ale coz... Moze byc i JD - jest i tak smutna jesli nie przerazajaca... Naprawde tylko "Kasa Misiu, kasa" sie liczy??? NIC wiecej??? 7. Po szczycie szef NATO Mark Rutte zaczął przekonywać prezydenta Zełeńskiego, że powinien dogadać się z Donaldem Trumpem. Premier Wielkiej Brytanii Keir Starmer zapowiedział mediacje w Waszyngtonie. Natomiast prezydent Zełeński wyraził wdzięczność za pomoc Stanom Zjednoczonym i zapowiedział gotowość podpisania porozumienia. Autor sam dowodzi, ze to nie mogla byc ustawka, bo piwo do wypica po jest zbyt duze, dla zbyt wielu stron. 8. Ogłoszono także, że doradcy do spraw bezpieczeństwa POTUSa jednogłośnie zalecili prezydentowi Trumpowi zakończenie negocjacji z prezydentem Zełeńskim. A coz tu negocjowac??? Czy ukrainskie wojsko ma sie najpierw poddac a potem cofnac i jak daleko czy najpierw cofnac a potem poddac??? Przeciez to nie Ukraina atakuje rosje, tylko odwrotnie... O ile pamietam II wojne swiatowa, to w jej trakcie nikt nie wpadal na pomysl, zeby negocjowac z Polska celem jej zakonczenia tylko jednak z Niemcami... 9. "wtorek wieczorem swoją samokrytykę złożył prezydent Zełeński. " - a coz ma zrobic? Popelnil blad, za ktory ukraincy placa zyciem. Wbrwa tezom autora (juz ich nie cytuje) odciecie UKR od ameruykaniskiej pomocy (militarnej i wywiadowczej) ma kolosalne znaczenie. Utrzymanie obwodu Kurskiego bedzie bez tego bardzo trudne. A to wlasciwie jedyny argument negocjacyjny po stronie UKR obecnie, jesli USA nie stana za ich plecami - a nie stana, bo maja inne plany. Trump chce jak najszybciej zakonczyc (chocaz na troche) te wojne. Ruscy mu w tym nie pomoga (na slowa nie reaguja, a Trump nie chce tego poprzec sila militarna, gospodarcza i polityczna) wiec jedyne na kim moze probowac wymóc szybki pokój (poddanie sie) to Ukraina. 10. " Pyskówka z wiceprezydentem USA była niepotrzebna i... skrajnie nieprofesjonalna. " - 100% zgody, ale wczesniej autor twierdzi, ze taki byl plan 🤷♂️ 11. W Gabinecie Owalnym padły deklaracje ze strony USA, że chce pokoju i lokuje się konflikcie na pozycji mediatora. + robimy deal, odzyskacie swoje $$$ - pelna zgoda, dlatego tym bardziej twierdze, ze Zelenski popelnil ogromny blad. Mial pomoc Trumpowi wyjsc na KROLA a nie sie z nim na oczów wiernych kłócić. Dlaej w drugim posicie Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Odp 1 09.03.25, 09:12 > Przciez wszyscy wiedza dlaczego nie zaklada garniturów - NIGDZIE. Ciekawe, że jak przyjedzie jakiś Muhammad ibn Salman w dżalabiji, to nikt się nie oburza, że nie założył gajeru. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Odp 2 09.03.25, 08:53 trypel napisał: > Przeczytaj proszę to co ja wkleiłem. Jestem ciekaw Twojej opinii 12. Trzeba pamiętać, że amerykański wyborca jest bardzo niechętny zaangażowaniu zagranicznemu USA. - ZAWSZE TAKI BYL - bo ma wielki kraj, blade pojecie o tym co sie dzieje 2 stany dalej a czesto i nie specjalnie go inne hrabstwa interesowaly. Dlatego przez cale lata kolejni Prezydenci tłumaczyli swoim wyborcom dlaczego (Korea, Wietnam, Afganistan, Irak, sily w Europie, itd) taka polityka jest potrzebna, ze maja byc z siebie dumni i ze dzieki nim ameryka jest wielkia, najlepsza, itd... a poza tym maja moralna przewage nad ruskimi, arabami, iranem, talibami... itd i tyle (dla jasnosci, dokladnie tak samo mysla o sobie ruscy i z powodbnych powodow usilowali eksportować komunizm, żeby swiat byl dobry, bo kapitalizm to zło). Nic sie tu nie zmienilo, poza tym, ze Trump mowi, ze to nie ma znaczenia, ze to kosztuje i sie na tym nic nie zyskuje - co jest bzdura. Ze teraz bedziemy robic interesy inaczej i z kazdym i amerykanie beda dzieki temu bogaci... Niektórzy na pewno, dla rszty nic sie nie zmieni... No, moze zywnosc bedzie tansza, bo rolnicy juz sobie rwa wlosy z glowy gdzie upchna nadwyzki skoro USAID i eksport zaczynaja stawać. Te pierdyliardy ton kukurydzy, którym zalewali swiat teraz trzeba bedzie wpierdalac lokalnie. 13. Właśnie dlatego, że nikt poza Polską na inwazji niemieckiej i sowieckiej nie tracił, kraje zachodnie zachowały się... wstrzemięźliwie. To raz - i pelna zgoda. A dwa to wlasnie z powodu rozumowania jak obecnie Trump. Nich se wezmie Polske (udamy, ze nic sie nie stalo), z a nami bedzie robil deale, nas przeciez nie napdanie. 14. Dlatego prezydent Zełeński ma opór u siebie w sprawie porozumienia. Dlatego ukraińska opozycja tylko czeka, żeby go oskarżyć o sprzedanie ukraińskich interesów. Zdecydowanie lepiej miec u siebie inwestycje zagraniczne, ktorych ta zagranica potencjalnie (bo tez nie za wszelka cene) moze chciec braonic. Ale... przecieki mowia, ze administracja Trumpa mocno rozmawia z opozycja UKR przeciwko Zelenskiemu, wlasnie w celu ograniecia tematu umów, "pokoju", i calej reszty, bo Zelenski najwyrazniej nie chce sie zgodzic na chwilowe zamrozenie konfliku w 100% kosztem ukrainy nazywane oficjalnie pokojem. No to jak on nie, to moze oni tak... Negocjowac i handlowac nie kosztuje... 15. Tak, jak trzeba urobić wyborcę amerykańskiego, by zaakceptował zwiększenie zaangażowania USA w skali globalnej, tak trzeba urobić wyborcę ukraińskiego, by zaakceptował to, że jego bezpieczeństwo ma konkretny koszt. No ale przecież Trump wlasnie nie chce takiego zaangazowania. Trumo chce sie skupic na polityce wew - czytaj miec pewnosc ze on (3 kadenca) a w najgorszym wypadku namaszczony nastepca bedzie dalej rzadzic. Nie po to sie demontuje federalne panstwo, zeby bylo jak bylo... 16. tak trzeba urobić wyborcę ukraińskiego, by zaakceptował to, że jego bezpieczeństwo ma konkretny koszt. - zgoda, choc na obecnym etapie nie sadze by trzeba bylo nadal. Ukranicy sa realistami. Stad nie ma protestow itp na pomysl oddania ziem pod ruska okupacja mimo takich poswiecen, tragedii, bolu, przelanej krwi ze strony UKR. A jeszcze z 1,5 roku temu pewnie by nikt tego w Ukrainie nie akceptował... ze jak to... modruja nas jak zwierzeta i mamy sie poddać? 17. Dlatego USA zawiesza (a nie cofa) pomoc wojskową. - nie, nie cofa dlatego, ze chce miec chć pol argumentu w rozmowach z ruskimi na temat ich wygranej w tej wojnie i tego co dalej... 18. Kto przegrał? Na pewno Unia Europejska, która na wyprzódki zaczęła najpierw deklarować potępienie Donalda Trumpa i konieczność samodzielności europejskiej, by po dwóch dniach przyznać, że nie ma kart i bez USA nic nie może. Kolejne dni, szczyt, i kasa dla Panstw EU raczej pokazuje, ze (o ile wszystko sie ulozy dobrze) to akurat my, Europa mozemy wyjsc z tego silniesi, bardziej zjednoczeni i juz za kilka lat z lepszym przmyslem i wojskiem. TRZYMAM ZA TO KCIUKI! 19. Przegrały Niemcy, bo tej szopce z londyńskim szczytem jakiekolwiek gadanie o samodzielności strategicznej Unii Europejskiej jest jedynie pierniczeniem sklerotycznej staruszki. Europa bez USA nic nie może. Autor zapomnial, ze jestesmy w trakcie zmiany wladzy w DE, ze podjescie niemiec od poczatku konfliktu zmienilo sie o 180 stopni. I fakt, dzis moze nie mozemy bez USA nic albo nie wiele, ALE!!!! Wreszcie zostalo to w Eurpie przyznane i glosno potwierdzone i wszystko wskazuje na to, ze dluzej na taki stan rzeczy godzic sie nie chcemy (DE, FR, UK wyciagaja glowy z dupy a reszta dolaczy). 20. Przegrała Rosja (ciekawe, że żaden z Putinów nie skorzystał z okazji, żeby skomentować awanturę w Białym Domu). - jak to nie? 21. Przegrała, bo - jak wyżej - ileś krajów, na których poparcie liczyła, zadeklarowało postawę wrogą. Mało tego, kiedy jeden z doradców Donalda Trumpa zasugerował ponowne uruchomienie rurociągu Nord Stream 2 (zarówno marchewka dla Rosji, jak i "detonator" dla Europy), to usłyszał europejskie gromkie "nie", - i oby sie to nie mienilo o coi rosja i USA beda zabiegac próbując nas podzielic. Silna Europa jest nikomu niepotrzebna jesli USA tak zmienia swoja polityke zagraniczna. 22. Jermak zasugerował rozmowy z Chinami - nie pierwszy raz się to pojawia - ale nawet Chiny nie potraktowały tego poważnie - no jak mogly, skoro loklanie nie maja praktycznie zadnych narzedzi ku temu. A nawet gdyby mialy.... juz widze zgode USA i Europy na wysylanie chinskiego wojska do Ukrainy 😂😂😂😂 23. jedyną alternatywą może być Turcja, ale ona ma zbyt wiele do ugrania na obszarze posowieckim - + nie ma narzedzi egzekwowania i nacisku, ma (po cichu_) kose z ruskimi, jest lokalna "potega", nie do konca chce pogrywac z EU bo to kosztowaloby duzo pieniedzy, raczej woli w swoim otoczeniu wejsc tam, gdzie ruskie wychodza nim okolicami zainteresuja sie chinczycy.... 24. Plan A - Rosja zmienia front i występuje przeciw Chinom - wiemy, że nierealny. - nie realny, podobnie jak reszta bajan autora o tym, ze to poto by jednak moc z rosja wojowac tylko, z poparciem wyborcow w USA. 25. Plan B - Rosja zostaje "zmuszona do pokoju", na Ukrainie powstaje strefa buforowa pod protektoratem USA, a Europa przejmuje odpowiedzialność za samą siebie i swoja obronę. - na razie ni pol slowa, gestu czy decyzji ze strony USA nie wskazuja na zainteresowanie takim planem. A kazdy gest "przyjazni" wobec roskich = odczytanie USA sa slabe, mozemy grac o wiecej... do planu B coraz dalej i dalej... 26. Plan C - gwarantem pokoju na Ukrainie stają się Chiny przy wsparciu amerykańskim. Zmusza to Pekin do wyjścia z cienia i do otwartego określenia swojego stanowiska. - bez szans. Wszystko co oslabia ameryke jest dobre dla Chin. Jaki mieliby w tym interes??? Rosja jest (coraz bardziej) w ich strefie wplywow, usa maja jednak koniecznosc patrzenia na europe, po chuj to konczyc???? IMHO trump dziala wg planu A i na razie nie ma pomyslu na to co bedzie jak sie nie uda. Gdyby mial, celowalby w plan B od razu, bo A jest nierealny + pochlonie ogrom czasu 27. Ukraina warta jest poświęcenia, żeby zyskać Rosję i przez to przewagę nad Chinami. - zgoda, to napisalem wyzej. Ale jest to blad kalkulacji. Strata ukrainy sie wydarzy, a USA rosji nie zyskaja, a przynajmniej nie tak, by cos z tego przciw chinom wyszlo... Ruskie to nie idioci, moga udawac, ale jak sie to bedzie oplacac albo chiny nacisna mocniej to pokaza USA palec.... A za jakis czas zrobia dokladnie to samo z chinami... Przynajmniej na razie sa w takiej pozycji bo tak grac i siebie wsmacniac przy okazji. Bo wrog mojego wroga... wiec raz przyjacielem bedzie usa, raz Chiny... 28. Tyle, że Chiny doskonale o tym wiedzą, więc do tego nie dopuszczą. Polityka Donalda Trumpa zakończy się zatem nie pokojem, choć mu tego życzę, ale totalną eskalacją. - 100% zgody = skoro widze to taki ja i nie tylko ja (a nie jestem strategiem) to dowod na to, ze Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone OPD 3 09.03.25, 08:54 trypel napisał: > Przeczytaj proszę to co ja wkleiłem. Jestem ciekaw Twojej opinii > > 29 Na koniec, czy trzej panowie byli umówieni na imbę, czy wyszło to na spontanie? W spontan nie wierzę. Przed każdą rozmową z politykami z innych krajów prezydent Zełeński jest instruowany, "reżyserowany", jak z nimi rozmawiać. Wiadomo, że ma impulsywną, wybuchową naturę, więc niczego nie zostawia się przypadkowi. A jednak... bo zycie to tylko zycie, bo ludzie to tylko ludzie, bo Zełeński " ma impulsywną, wybuchową naturę" 30 Cel szopki został osiągnięty. Mogą nie lubić, ale mają szanować. Ano nie, bo skoro Trump dziala wg panu A i przeciw Chinom i chce posiwecie Ukraine (bo why not i nic dla niego nie znaczy) to niby z jakiego powodu i po co (poza obrazkiem w TV) mialby ich szanowac? IMHO teraz nadal bedzie trwal nacisk na UKR zeby sie poddala i za chwile na EUROPE. Kolejne cla + rozmowy indywidualne .... wiecie EU placi karnie, ale wy... Frrancuzi/Niemcy/Włosi/Węgrzy/itd [niepotrzebne skreslic] nie musicie. Albo sie powie o zabieraniu wojska... Albo sie powie od dawaniu wojska... Albo sie obieca jakies inwestycje... Byle UKR straicvla wsparcie i sie wreszcie kurwa poddala. No... i tak ja widze sytuacje i mozliwosci, ergo z podstawowymi tezami autora sie nie zgadzam Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OPD 3 09.03.25, 09:48 Dzięki Galto Faktycznie inaczej to widzimy. Mocno inaczej. Ale doceniam komentarze. Może faktycznie jestem zbyt cyniczny i nie wierzę w "wartosci" jakimi kierują się politycy niezależnie od strony po jakiej grają. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OPD 3 09.03.25, 09:55 trypel napisał: > Ale doceniam komentarze. Może faktycznie jestem zbyt cyniczny i nie wierzę w "w > artosci" jakimi kierują się politycy niezależnie od strony po jakiej grają. > Ja chce wierzyć, że nie wszyscy sa jak Trump/Putin/Orban/Ziobro/itd... Ze tak jak dla mnie kasa nie zawsze jest najwazniejsza i czasem wole stracic ale spokojnie patrzec w lustro tak sa ludzie u wladzy dla ktorych to tez jest istotne i sa granice ktorych nie przekrocza. Az sam nie wierze w to co napisze, ale patrz polityk Gowin... Przyszedł moment decyzji, w którym powiedział NIE. Zyskał cos na tym osobiście lub jakkolwiek inaczej? A z dalekich stron... Mike Pence - opłacało mu sie z pozycji do której dotarł powiedzieć "DOŚĆ"? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OPD 3 09.03.25, 10:05 Czyli już znamy 2 co kierują się wartościami. Ja dorzucę trzeciego , Milei. Ale wciąż jest to rzadkość jak yeti albo snieg w dubaju Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OPD 3 09.03.25, 10:08 trypel napisał: > Czyli już znamy 2 co kierują się wartościami. Ja dorzucę trzeciego , Milei. > Ale wciąż jest to rzadkość jak yeti albo snieg w dubaju > Tego nie wiemy na pewno, bo nie mamy jak sprawdzić. Twój "cynuzm" powpowiada Ci, ze wiekszosc taka nie jest i wszyscy to chuje... moj optymizm podpiwiada mi, ze wiekszosc jest taka a mniejszosć to chuje jak Putin/Trump. Tu juz nic dalej sie nie da stwierdzic bo nie mamy ku temu narzedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 07.03.25, 19:52 Ciekawe, takich analiz jest teraz od groma.... Pozyjemy, oobaczymy Trzeba pamietac, ze trampek wywoluje przerazenie bardzo wielu republikanow starej daty, tych od Reagana i Busha..... Za kulisami odbywa sie zazarta walka tych starych ze zwolennikami trampka.... trampek znowu zawiesil cla na Kanade i Meksyk, cos pie.doli o sankcjach na Rosje.... Koles powinien natychmiast zostac usiniety ze stanowiska prezia USA Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 07.03.25, 21:00 wislok1 napisał: > Ciekawe, takich analiz jest teraz od groma.... > > Pozyjemy, oobaczymy > > Trzeba pamietac, ze trampek wywoluje przerazenie bardzo wielu republikanow sta > rej daty, tych od Reagana i Busha..... > > Za kulisami odbywa sie zazarta walka tych starych ze zwolennikami trampka.... > > trampek znowu zawiesil cla na Kanade i Meksyk, cos pie.doli o sankcjach na Rosj > e.... > > Koles powinien natychmiast zostac usiniety ze stanowiska prezia USA Ta ty zrobisz. Jak zwykle masz sraczkę na rzadko. Krótko Wislok- Donald Trump prezentuje interes USA oraz politykę realizmu. USA i UA podpisują umowę o surowcach, a Putin wtedy od razu przestaje strzelać. Jarzysz to? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 07:15 hrasier_2 napisał: > Krótko Wislok- Donald Trump p > rezentuje interes USA oraz politykę realizmu. I gdyby tylko to prezentował to nie miałbym z tym żadnego problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 17:38 Interesu publicznie nie prezentuje Jeszcze nie Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 21:01 hrasier_2 napisał: > Krótko Wislok- Donald Trump prezentuje interes USA oraz politykę realizmu. Wielu obywateli USA uważa, że bardziej interes kacapstanu. > USA i UA podpisują umowę o surowcach, a Putin wtedy od razu przestaje strzelać Jeśli Trump z Putinem dogadali się, to Putin być może powstrzyma się w strzelanie do miejsc, gdzie będą Amerykanie rabować (jeśli czasownik rabować komuś tu nie pasuje, to może sobie wstawić szmalcownikować) zasoby naturalne Ukrainy i nie wykluczone, że jakąś działkę z zysków Putinowi odpali. Gwarancji, że inne obszary będą wolne od ruskich ataków Trump dać nie chciał (a właściwie nie mógł bo Putin pozwolenia nie dał) i dlatego wywołał kłótnię aby się obrazić i dołożyć parę kopniaków leżącemu. Ma być tylko na warunkach jakie bandyta sobie zażyczył, bo jak nie to znaczy, że napadnięty winien jest dążenia do 3 wojny światowej. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Ja bym nawet przeżył... 08.03.25, 07:14 wislok1 napisał: > Ciekawe, takich analiz jest teraz od groma.... > > Pozyjemy, oobaczymy > > Trzeba pamietac, ze trampek wywoluje przerazenie bardzo wielu republikanow sta > rej daty, tych od Reagana i Busha..... Coś w tym jest. Ja bym gościa zaakceptował z tym co robi - w końcu do zmian, innych poglądów, innej wizji świata, itd. MA PEŁNE PRAWO I MANDAT OD WYBORCÓW - gdyby: - forma prezentacji była inna - brak jakiejś takiej kultury i uprzejmości w ludziach wywołuje we mnie sprzeciw a w jego przypadku odruch wymiotny - gdyby jednak reprezentował sobą jakieś faktyczne wartości - nie musze się z nimi zgadzać, ale przyjemniej miałbym co analizować - a tu kłamstwa poganiają oczywistą nieuczciwość. Podlanie tego bogobojnym sosem i "konserwatyzmem typu any gender, anty LGBT, anty kobiety, anty krytyka, itd." do tego w formie j.w. znów - duzy odruch wymiotny - gdyby jasno i uczciwie argumentował - spoko. Znów, nie musze sie zgadzać, inni mogą polemizować... ale posługiwanie sie kłamstwem, manipulacja i rzeczami z palca wyssanymi wykurcza jakakolwiek dyskusje i merytorykę Z koniem po prostu nie należy się kopać. W przypadku cwaniactwa, bezczelności (a bezczelnych cwaniaków nie znoszę), arogancji na wiedze i przynajmniej udawaniem debila (w tym co i jak mówi) tez wyklucza... Najpierw sprowadzi każdego do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem. Regan i inni naprawdę przewracają się w grobach... a ja sie ciesze, ze nie jestem ważny nie musze z nim gadać czy podawac mu reki na dzien dobry - fuj. To po prostu nie jest dobry czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Ja bym nawet przeżył... 08.03.25, 17:42 Zgadzam sie w 100 procentach, to jest zly czlowiek Moze ma jakies zalety, ale sa bardzo gleboko ukryte Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Ja bym nawet przeżył... 08.03.25, 18:07 wislok1 napisał: > Zgadzam sie w 100 procentach, to jest zly czlowiek > > Moze ma jakies zalety, ale sa bardzo gleboko ukryte byc moze wg Niemieckich kryteriow tak jest ale to co jak sie maja Niemeickie do amerykanskich to juz JD ocenil. Ja przynajmniej nam nadzieje ze bedzie nam lepiej ( a wy na swoje dobro musicie sobie niestety sami zapracowac) a wam wspolczuje bo sie bedzie rzucac po katach i krzyczec i madrzyc i wymyslac coraz to nowe a nierealne rzeczy a w koncu i tak pokornie musicie isc do Trumpa i w pierscien pocalowac :) bo was trzyma za jaja i sciska coraz bardziej. Niestety przed Nimcami i EU teraz 7 albo wiecej lat chudych. Odpowiedz Link Zgłoś
donvito52 Re: Ja bym nawet przeżył... 08.03.25, 18:21 engine8t napisał: (...) > Niestety przed Nimcami i EU teraz 7 albo wiecej lat chudych. Nie sądzę by wam się z tego powodu poprawiło. Jak pisałem wcześniej, po owocach go poznamy. Nie sądzę jednak byś z Seniorytą kiedykolwiek się przyznali, że błądziliście. W sekcie miłość do proroka jest ślepa. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Ja bym nawet przeżył... 08.03.25, 18:49 To jest BARDZO zly czlowiek, w zasadzie KANALIA I tak uwazaja ludzie roznych narodowosci, tera wiekszosc ludzi w USA rowniez... Teraz by wybory przegral w USA Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Ja bym nawet przeżył... 09.03.25, 09:01 wislok1 napisał: > To jest BARDZO zly czlowiek, w zasadzie KANALIA > > I tak uwazaja ludzie roznych narodowosci, tera wiekszosc ludzi w USA rowniez... > > Teraz by wybory przegral w USA Smiem fątpić... Jeszcze wiele wody musi upłynąć by wystarczajaca ilosc rak zostala wyciagnieta z nocnika. Demokraci sa w rozsypce.... a wyborcy placa za demontaz panstwa i kolejne programu promujace prezydenta i rozwiazanie ich problemu.... w koncu na granicy juz jest GIT. Nim sie obudza to beda blagac o zmiany i trzecia kadencje... A potem - taki jest cel - albo bedzie opcja, ze prezydent w USA moze byc jak w rosji..... wybierany tak dlugo jak jest dobrym prezydentem 😂😂😂 albo w ogole sie wyborow zrezygnuje, bo po co potwierdzac oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Ja bym nawet przeżył... 09.03.25, 23:23 galtomone napisał: > Demokraci sa w rozsypce.... a wyborcy placa za demontaz panstwa i kolejne progr > amu promujace prezydenta i rozwiazanie ich problemu.... w koncu na granicy juz > jest GIT. > > Nim sie obudza to beda blagac o zmiany i trzecia kadencje... > > > A potem - taki jest cel - albo bedzie opcja, ze prezydent w USA moze byc jak w > rosji..... wybierany tak dlugo jak jest dobrym prezydentem 😂😂😂 > > albo w ogole sie wyborow zrezygnuje, bo po co potwierdzac oczywiste. Jak Was czytam to dziekuje Bogu za to ze tam u was nie mieszkam. Macie ten sam syf ale wolicie zyc z bagnie byle tylko nikt fal nie robil.. Nie sobie smierdzi - przyzwyczailismy sie a wiec nie beltajcie nam tej wody.. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Ja bym nawet przeżył... 10.03.25, 00:15 engine8t napisał: > Jak Was czytam to dziekuje Bogu za to ze tam u was nie mieszkam. > Macie ten sam syf ale wolicie zyc z bagnie byle tylko nikt fal nie robil.. Nie > sobie smierdzi - przyzwyczailismy sie a wiec nie beltajcie nam tej wody.. > Ja się cieszę, że w Stanach nie mieszkam. Wyście sobie tego piwa nawarzyli, wy je wypijecie. Tylko żeby potem nie było, że boli. A co do Trumpa, poczytaj: foreignpolicy.com/2018/12/21/how-russian-money-helped-save-trumps-business/ Bo chyba poprzedniego artykułu z Politico, który tutaj linkowałem, nie doczytałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Ja bym nawet przeżył... 10.03.25, 17:22 qqbek napisał: > engine8t napisał: > > > Jak Was czytam to dziekuje Bogu za to ze tam u was nie mieszkam. > > Macie ten sam syf ale wolicie zyc z bagnie byle tylko nikt fal nie robil. > . Nie > > sobie smierdzi - przyzwyczailismy sie a wiec nie beltajcie nam tej wody.. > > > > Ja się cieszę, że w Stanach nie mieszkam. > Wyście sobie tego piwa nawarzyli, wy je wypijecie. > Tylko żeby potem nie było, że boli. > A co do Trumpa, poczytaj: > foreignpolicy.com/2018/12/21/how-russian-money-helped-save-trumps-business/ > Bo chyba poprzedniego artykułu z Politico, który tutaj linkowałem, nie doczytał > eś. > Nie zapalaplem chyba.. moze dlatego ze nie napisales dlaczego sie ciszysz ze w Stanach nie mieszkasz? Podajesz artykul co mowi jak to Russian Money pomogly Trumpwi w 1992? Znaczy sie 33 lata temu? Chyba po tylu latach to nawet za marderstwo juz nie karza? Ktos musi byc w strasznej desperacji keidy tak gleboko w koszy na smieci grzebie.. Nie czytam Politico jak sie dowiedzialem ze kiedy im odebrali dotacje z USAID to sie wkur i pisza paszkwile. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Ja bym nawet przeżył... 10.03.25, 01:13 > Jak Was czytam to dziekuje Bogu za to ze tam u was nie mieszkam. Te, ale to Trump sam mówił "więcej nie będziecie musieli głosować" Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Ja bym nawet przeżył... 10.03.25, 17:23 vogon.jeltz napisał: > > Jak Was czytam to dziekuje Bogu za to ze tam u was nie mieszkam. > > Te, ale to Trump sam mówił "więcej nie będziecie musieli głosować" A ze moje glosy znacza w obecnym systemie zero wiec to by mi oszczedzilo czas i stresy :) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Ja bym nawet przeżył... 08.03.25, 18:56 > Niestety przed Nimcami i EU teraz 7 albo wiecej lat chudych. Z twoimi zdolnościami przepowiadania przyszłości może ogłoś się prorokiem i jakąś sektę załóż. To dobry biznes, a odpowiedzialność żadna. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Ja bym nawet przeżył... 08.03.25, 21:56 vogon.jeltz napisał: > > Niestety przed Nimcami i EU teraz 7 albo wiecej lat chudych. > > Z twoimi zdolnościami przepowiadania przyszłości może ogłoś się prorokiem i jak > ąś sektę załóż. To dobry biznes, a odpowiedzialność żadna. Ja biznesow juz nie potrzebuje bo po co? A tu nie trzeba prorokawac - wystrarczy trzezwo spojrzec i trzezwo ocenic. Ot widzac co sie dzije i jakie maja mozliwsci co robi EU? Ano show any pokazac Ukrainie jak bardzo im zalezy - obiecjuja kase i samoloty aby pokazac jhak dobre maja serca i w koncu zostalo jeszcze i torche ukrainy i ukraincow A przy okazji zaciemniaja oczy czlonkom EU i wykorzystaja ta okazje do wiekszego "zjedniczenia" czlonkow izrobienia z EU jesli nie nie panstwa to pseudo-panstwa. A gdyby tego nie robili i nie podpuszczali Ukrainy to by juz siedzieli przy stole i negocjowali. Zginelo by mniej ludzi , Ukraina stracilaby mnej terenow etc.. A tak to Ukraina sie ludzi, czlonkowie EU sraj w portki ze strachu i ju zbez problemu obetna socjale byle sie zbroic Tylko ze EU wezmie pozyczke z ktej kraje budujace oreze moze skubnac ale tylko pod warunkiem ze kupia sprzet produkowany w Europie cyli Niemcxech i Francji. A tak Polska co ju podpisal kontrakty z Korea i USA zniw zostanie z reka w nocniku i pozyckami unijnymi do splacania. Putin to wykorzystuje i zajmuje dalej Ukraine a Trump sie wkur.... I w koncu zostawi Ukraine na pastwe losu i Putina. EU na halasie i dobrych intencjach jak zwykle skonczy bo w sumie nic nie moga robic bez USA .. I czy tu prorok potrzebny? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Ja bym nawet przeżył... 09.03.25, 08:58 engine8t napisał: > Ja przynajmniej nam nadzieje ze bedzie nam lepiej Wam??? A kto to jest "Wy"? Te same/tylko ciut inne elity co do tej pory??? Bo jeśli przez WY rozumiesz przeciętnego Joe, co płaci podatki, nie ma kasy na college dla drugiego i trzeciego dziecka i coraz trudniej mu zgromadzić zasoby na jako taką emeryturę, to nie.... nie będzie. Joe jest potrzeby, żeby głosować i wierzyć, że ameryka będzie znów wielka. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Ja bym nawet przeżył... 09.03.25, 23:34 galtomone napisał: > engine8t napisał: > > > Ja przynajmniej nam nadzieje ze bedzie nam lepiej > > Wam??? A kto to jest "Wy"? > > Te same/tylko ciut inne elity co do tej pory??? > Bo jeśli przez WY rozumiesz przeciętnego Joe, co płaci podatki, nie ma kasy na > college dla drugiego i trzeciego dziecka i coraz trudniej mu zgromadzić zasoby > na jako taką emeryturę, to nie.... nie będzie. > > Joe jest potrzeby, żeby głosować i wierzyć, że ameryka będzie znów wielka. Ale Ten Joe wie ze jak sie dzieckiem zaopiekuje i przylpilnuje zeby sie uczylo i bedzie kumate to sie na studuia dostanie. A koszty sa calkiem do przelkniecia bo nie kazdy musi isc na lewacki Harward, Aa tak to przyjma glupkow czarnych i zboczonych a biallyc i madrych nie bo przytjmuje wg tablelki DEI. A komu jest latwo? Waszym emrytom sie przlelwa? NAsi palcz ze sa biedni bo ich nie stac na Cruise co kosztuje $10k a wasi licza kopiejki w skeoie bo ich na chleb nie stac. Jak ktos mysli o emrytirzye to i na nia sobie zarobi. Ameryka noe musi bic wielka ale ludzie musz sie czys wolni i decudowac o sobie. W Waszym K socjhlaizmie to Rzad decyduje co jest prada a co nie i do jakiegolekarz nalezysz i ubezpieczenie ci funduja na tpwj koszt czy chcesz czy nie.. Tu masz prawo byc biednym Ty ni emasz takiego rzetelnego i prawdziwego pojecie o zyciu w USA i pierd jak potluczony komunista na podstwie YT filmikow ktore sfrustowani zapodali. Teraz sobie wypobraz ze jak zawsz episz emozemy prowywac zltowki z dolarami jako mneij wiecej to samo jesli chodzi o sile nabywcza.. Woej jak mnie sie zzyje na codzien dobrze za $5k to w Pilsce si ezzyje mniej wiecej tak samo za 5k PLN. I teraz jak j bym pojechal do Pilsi to mialbym 20k emerytury plus drugie tyle za wynajmem domu a wiec majac perspektywe zycia w Polsce za 40k ani mi do glowy tak idea nie przychodzi poniewaz ogolnie bylby to zjazd w dol A ja moge powiedziec ze w przeciwienstwie do Ciebie twojego pojecia o USA to ja mam dosc dobre pojecie jakby wygladalo moje zycie w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Ja bym nawet przeżył... 10.03.25, 01:14 > Tu masz prawo byc biednym Bycie biednym to nie jest "prawo". Masz już całkiem zryty beret. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Ja bym nawet przeżył... 10.03.25, 17:12 vogon.jeltz napisał: > > Tu masz prawo byc biednym > > Bycie biednym to nie jest "prawo". Masz już całkiem zryty beret. A co ? Moze umiejetnosc zachwania sie w grupie? Tu kazdy ma mozliwisc aby nie byc biednym ale wiele decyduje sie ze jednak im sie to nie oplaca bo to zwykle wymaga pracy i straty czasu.. a wiec maja prawi wyboru. Sam znam takich co sobi ewyliczyli ze skoro dpostaj zapmoge to ta jest w przeliczeniu na godziny pracy warta $15 a wiec nie pojdzie pracowc za $15/godz, ani za $20 bo to by sie rownalo $5.. A wiec bardeziej sie im popaca byc biednym i nic nie robic Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 17:59 wislok1 napisał: > Ciekawe, takich analiz jest teraz od groma.... > > Pozyjemy, oobaczymy > > Trzeba pamietac, ze trampek wywoluje przerazenie bardzo wielu republikanow sta > rej daty, tych od Reagana i Busha..... > > Za kulisami odbywa sie zazarta walka tych starych ze zwolennikami trampka.... > > trampek znowu zawiesil cla na Kanade i Meksyk, cos pie.doli o sankcjach na Rosj > e.... > > Koles powinien natychmiast zostac usiniety ze stanowiska prezia USA Ani Trump ani to co sie dzije przeciez nie reprezentuje partii republikanskiej?. A to czy i kto zostaanie usunuiety to na szczescie nie od Niemcow zalezy. TGFT Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 18:52 Ku.,wa, masz obsesje z Niemcami, wiekszosc obywateli USA juz go nie chce, narobil takiego bu,delu, ze glowa boli... Jescze miesiac i bardzo duzo republikaniw go nie bedzie trawic.... No, tylko jak tego swira usunac ? Bedzie sie desperacko bronil Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 19:55 Został wybrany demokratycznie. Chyba tylko u nas można odrzucić z prezydenta wynik wyborów jak się nie podoba unijnym władzom (rumunia) Jakie ma poparcie teraz nie ma znaczenia. Czy wszyscy politycy mają duże poparcie podczas całych swoich rządów? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 20:14 adolf tez zostal wybrany demokratycznie i zlikwidowal zaraz potem demokracje.... Goebbels zawuwazyl w swoich dziennikach, zeprzeciwnicy NSDAP w Niemczech byli idiotami,... NSDAP zapowiadala, ze wprowadzi dyktature i ich wyrznie, a ci kretyni dalej pozwalali NSDAP dzialac, partii adolfa nie karali .... Umozliwili im dojsce do wladzy, to zaraz potem NSDAP ich wyrznela... To, ze w Rumunii uniemozliwiono zwyciestwo jawnego pacholka fiutina i wroga UE, to jest normalne... To jest wojna UE przeciwko Rosji, sam Rosja ja zaczela i niestety nie ma co sie bawic w subtelnosci... Nie bylo powtorki z rozrywki, jak w DE z adolfem... Kto ma miekkie serce, musi miec twarda d.... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 20:22 Czyli uważasz że demokracja ma granice i jak spoleczenstwo wybiera niewłaściwie to należy mu w tym przeszkodzić I wybrać właściwie? I kto ma decydować co jest wlasciwe? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 20:41 Pie.dolenie bambus, jak jest wojna, to nie sentymentow..... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 21:31 trypel napisał: > Czyli uważasz że demokracja ma granice i jak spoleczenstwo wybiera niewłaściwie > to należy mu w tym przeszkodzić I wybrać właściwie? I kto ma decydować co jest wlasciwe? Nie ma ustroju idealnego bo i tak wszystko zależy od ludzi. W demokracji może zalęgnąć się zgnilizna i korupcja i przegra z autokracją czy dyktaturą gdzie rządy sprawują może i ludzie bezwzględni ale działający sprawnie. Dla przykładu demokracja (wykrzywiona aż do anarchii) szlachecka przed rozbiorami kontra sąsiedzi z absolutystycznymi władcami. Socjalizm i komunizm to w teorii chciały raj na ziemi stworzyć i tylko tak się jakoś złożyło, że owi twórcy tego raju stworzyli potworne piekło. Ot bezwzględne typy potrafiły bardziej łokciami się przebijać od tych na prawdę ideowych. Z drugiej strony bez metod bezwzględnych zastanego porządku (który z definicji był bardzo niesprawiedliwy i ta niesprawiedliwość była dziedziczna) nie dałoby się obalić. A po obaleniu tego poprzedniego porządku nowi władcy nie mieli innego pomysłu niż terror na niespotykaną wcześniej skalę. Trochę z powodów paranoicznych a trochę zapewne pozycja pana życia i śmierci dawała zwyrodnialcom sporo satysfakcji. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 21:34 Dobrze. Pare mądrych zdan i zero odpowiedzi na pytanie. Czy jeśli kandydat wybierany w demokratycznych wyborach jest nieakceptowany przez np wladze UE to może być uwalony bez patrzenia na metody czy nie? Pytam bo scenariusz rumunski może się zdarzyć w maju u nas jak jeden taki za duże poparcie będzie miał:) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 21:48 Skoro rozważamy tryby gdybane, to gdyby jakiś kandydat zaczął jawnie nawoływać do wznowienia działalności obozów masowej zagłady w celu ostatecznego rozwiązania kwestii nielegalnych imigrantów, to należy dopuścić go do władzy jeśli wynik wyborczy by na to wskazywał? Bo na dobrą sprawę większości chyba już nie podoba się owa kwestia ale jeszcze na razie nie mają śmiałości aby takie radykalne pomysły zaproponować. Z naciskiem na 'jeszcze na razie'. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 22:05 Ok, właśnie o to chodzi. Ja tam generalnie o demokracji najlepszego zdania nie mam ale widać teraz że w sytuacjach ekstremalnych przestaje się sprawdzać. Natomiast problem pojawia się kto wtedy ma rządzić i pod jaka kontrola. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 09:47 trypel napisał: > Czyli uważasz że demokracja ma granice i jak spoleczenstwo wybiera niewłaściwie > to należy mu w tym przeszkodzić I wybrać właściwie? Historia pokazuje a rozsądek podpowiada, że nie byłaby to zła opcja.... I tu (cała na biało) wchodzi obiektywna i niezależna AI, która może to ocenić 😂😂😂 A realnie na tym właśnie polega problem, ze za chuja sie (my ludzie) nie zgodzimy ze sobą co to znaczy "niewłaściwie". > I kto ma decydować co jest > wlasciwe? Mogę ja, skoro (inny post jakiś czas temu) na AI sie nie zgadzacie.... chuj, nich strace. Dla ludzkości warto sie poswiecić 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 10:02 galtomone napisał: > trypel napisał: > > > Czyli uważasz że demokracja ma granice i jak spoleczenstwo wybiera niewła > ściwie > > to należy mu w tym przeszkodzić I wybrać właściwie? > > Historia pokazuje a rozsądek podpowiada, że nie byłaby to zła opcja.... > > I tu (cała na biało) wchodzi obiektywna i niezależna AI, która może to ocenić ? > ?😂😂 > > A realnie na tym właśnie polega problem, ze za chuja sie (my ludzie) nie zgodzi > my ze sobą co to znaczy "niewłaściwie". > > > I kto ma decydować co jest > > wlasciwe? > > Mogę ja, skoro (inny post jakiś czas temu) na AI sie nie zgadzacie.... chuj, ni > ch strace. > Dla ludzkości warto sie poswiecić 🙄 Właśnie. Zawsze się chętny znajdzie coś wezmie na siebie ten ciężar i zdejmie go z innych. I nawet nieraz początkowo kierują nim "wartosci" Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 10:10 Pełna zgoda. Dej mi władze ja Ci zrobię tak dobrze jak Ci jeszcze nigdy nie było i nigdy nie będzie!!! - zeby nie bylo potem ze klamalem 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 10:14 Obiecuje to samo. Bez wahania i szczerze. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 20:21 > Chyba tylko u nas można odrzucić z > prezydenta wynik wyborów jak się nie podoba > unijnym władzom (rumunia) Demokracja sracja. Mamy, kurwa, wojnę. I jeżeli wróg wystawia albo wspiera kandydata, lub sam kandydat opowiada się po stronie wroga, to takiego typa należy ujebać. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 20:23 Pytanie jak wyżej, czyli demokracja ma granice? I jeśli działa źle to kto ma decydować? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 20:25 No, w Rumunii to sąd konstytucyjny zdecydował. Od tego jest. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 20:28 Bez dowodów. Dlatego Rumunii na ulicę wyszli Teraz próbują nie pozwolić mu wystartować ponownie i szukają haka. Jak wystartuje to prawdopodobnie wygra. I co robić? Zastrzelić? Zabronić na podstawie sfabrykowanych dowodów? Zamknąć w domu wariatów (stare ale wciąż skuteczne)? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 20:43 Nie wystartuje, bo go aresztowali I dowody, ze mial poparcie fiutina sa takie, ze glowa boli... Sa MIAZDZACE, twarde fakty, to byl rosyjski kandydat w Rumunii.... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 20:47 Abstrahując od faktu że wypuścili go po 5 h przesłuchania to wciąż żadnych zarzutów nie przedstawiono. Żadnych dowodów nie ma. Chyba że jakieś znasz i możesz przedstawić rumunskim władzom bo desperacko ich szukają Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 00:36 wislok1 napisał: > Nie wystartuje, bo go aresztowali > > I dowody, ze mial poparcie fiutina sa takie, ze glowa boli... > Sa MIAZDZACE, twarde fakty, to byl rosyjski kandydat w Rumunii.... Ale bzdety. To samo będzie w Polsce jak orzaegra ten bezbarwny Trzaskowski. Już teraz aresztują posłów opozycji. UE chce robić okrągły stół w wyborach na prezydenta. Urzędasy z Brukseli milczą na wydarzenia w Rumunii, to samo w Polsce, co Bondarowcy wprawiają. Nie może taki być by było łamane prawo, bo ponad 8 milionów ludzi głosowało na to ugrupowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 20:48 > Bez dowodów Dowody podobno były. Ale szczegółów nie znam. > Dlatego Rumunii na ulicę wyszli Oj tam, oj tam. Może CIA zorganizować Majdan na Ukrainie, to KGB nie da rady zmontować demonstracji w Rumunii? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 20:55 vogon.jeltz napisał: > > Bez dowodów > > Dowody podobno były. Ale szczegółów nie znam. > > > Dlatego Rumunii na ulicę wyszli > > Oj tam, oj tam. Może CIA zorganizować Majdan na Ukrainie, to KGB nie da rady zm > ontować demonstracji w Rumunii? Cieszy mnie ze ktos też to rozumie :) To o organizacji różnych spontanicznych protestów;) Zarzuty przedstawili ale bez dowodów wypuścili i zakazali w SM tekstów antysemickich i ksenofobicznych. Najgorsze że to zaczyna działać odwrotnie - ludzie którzy byli przeciwko niemu teraz widząc nagonke bez dowodów zaczynają go wspierać. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 21:35 Czy na prawdę nie widzisz, że realizowana jest bezwzględna polityka 'dziel i rządź' i kto za tym stoi? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 21:45 Repitalianie jakby Vogon powiedzial? Wytlumacz to Rumunom teraz. Ok, może trzeba w takim razie jasno powiedzieć że na razie odwołujemy demokrację bo nam efekty nie pasują Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 21:51 > Ok, może trzeba w takim razie jasno > powiedzieć że na razie odwołujemy > demokrację bo nam efekty nie pasują Ej, ale w prawie każdej cywikizowanej demokracji (poza może amerykańską) masz ograniczenia i zakazy dla partii i programów ekstremistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 22:00 vogon.jeltz napisał: > > Ok, może trzeba w takim razie jasno > > powiedzieć że na razie odwołujemy > > demokrację bo nam efekty nie pasują > > Ej, ale w prawie każdej cywikizowanej demokracji (poza może amerykańską) masz o > graniczenia i zakazy dla partii i programów ekstremistycznych. Czy konfederacja jest czy nie jest ekstremistyczna? Czy to że kandydat rumunski jest proruski jest ekstremistyczne? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 22:30 > Czy konfederacja jest czy nie jest ekstremistyczna? Niektóre składowe Konfederacji (bo to nie jest jedna partia przecież) są ekstremistyczne. Problem jest taki, że w Polsce nie ma tego kto stwierdzić. > Czy to że kandydat rumunski jest proruski jest ekstremistyczne? Jak jest finansowany przez rosyjskie źródła, to w sytuacji, gdy mamy de facto wojnę z Rosją, jest on ekstremistyczny, choćby programowo był wzorcowym liberałem. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 22:42 Właśnie tego udowodnić się nie udało. Stąd wkurw na wladze Czekam na nasze wybory. Ciekawe co bedzie Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 00:28 > Właśnie tego udowodnić się nie udało. Jak operacja jest dobrze przeprowadzona przez służby, to takie rzeczy bardzo trudno jest udowodnić. Tak czy owak, skądś ten hajs na kampanię na tiktoku Georgescu miał (a twierdził, że "nie wydał ani grosza", co samo w sobie jest podejrzane). Ewentualny argument z cyklu innocent until proven guilty będzie z prezydenta. To nie jest proces karny i inne zasady mają tu zasrtosowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 22:09 vogon.jeltz napisał: > > Ok, może trzeba w takim razie jasno > > powiedzieć że na razie odwołujemy > > demokrację bo nam efekty nie pasują > > Ej, ale w prawie każdej cywikizowanej demokracji (poza może amerykańską) masz o > graniczenia i zakazy dla partii i programów ekstremistycznych. A wiec podales definicje "cywilizowanej demokracji" ktora tak to oburzylo jaki im ktos to w oczy powiedzial. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 22:27 > A wiec podales definicje "cywilizowanej > demokracji" ktora tak to oburzylo jaki im ktos > to w oczy powiedzial. Nie, nie to ją tak oburzyło. Znowu nic nie zrozumiałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 21:52 Poproszę w takim razie o konkretną odpowiedź, czy w Rosji demokratycznie został wybrany prezydent i czy potencjalnych konkurentów (jak na przykład Nawalny) zabijają Repitalianie? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 21:59 A w rosji jakąś demokracja jest? Od kiedy? Nie odpowiadaj pytaniem na pytanie. To nieładnie Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 22:45 trypel napisał: > A w rosji jakąś demokracja jest? Od kiedy? Jak na moje rozeznanie to co powyżej napisałeś wydaje się mieć formę pytającą. > Nie odpowiadaj pytaniem na pytanie. To nieładnie Czyli sam przyznałeś, że zdarza Ci się stosować coś co uważasz za nieładne. A teraz wracając do meritum. Pytanie na początku jakie zadałeś wydaje się powątpiewać w mechanizmy demokratyczne w Rosji które dają mandat Putinowi do sprawowania urzędu prezydenta. Czyli chyba można określić go jako dyktator. Czy to dyktatura oświecona, która prowadzi do powszechnego dobrobytu obywateli, czy raczej system przypominający mafię? Mafię, która za mordę trzyma swoich obywateli i próbująca terrorem wpływać na inne kraje, czasem posuwając się do bandyckiego rabowania innym krajom ziemi? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 06:53 Ale Ty zacząłeś pierwszy ;) Nie wiem naprawdę jak mam pisać żebyś Ty a nikt inny nie stosował mechanizmów ze szkoły typu co poeta chciał powiedzieć. Wszyscy wiedzą że wybory w krajach typu rosja, Korea Północna czy bialorus to farsa i z demokracja nic wspólnego nie mają. Zadałem pytanie gdzie są granice demokracji w Europie i czy kandydat który jawnie Europie nie pasuje powinien być tępiony na wszelki możliwy sposób (patrz rumunia), gdyż ciekawy jestem czy takie coś może się zdarzyć za parę msc w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 09:24 www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/wybory-prezydenckie-w-rumunii-kandydatura-georgescu-zostala-uniewazniona/r7se5md,79cfc278 No i proszę bardzo. Kandydat mający 40-45% poparcia w społeczeństwie zostaje niedopuszczony do wyborów. Demokracja. Chyba już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 11:19 "Skrajnie prawicowy polityk, który m.in. chwalił faszystowskich przywódców Rumunii z lat 30. i wyrażał podziw dla polityki prezydenta Rosji Władimira Putina, jest nadal faworytem sondaży opinii publicznej." Czyli są podstawy, żeby zablokować kandydaturę kogoś takiego. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 11:41 O to właśnie pytałem. Gdzie są granice demokracji i czy można większości powiedziec ' mamy wasze zdanie w prezydencie :) A jakby jakiś kraj w Afryce chciał sobie wybrać prezydenta faszyste to mamy prawo wysłać armie czy nie? Rozumiem że widzisz że to nieco podważa sens demokracji Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 13:00 > O to właśnie pytałem. Gdzie są granice demokracji i czy można większości > powiedziec ' mamy wasze zdanie w prezydencie Po pierwsze: 40% to jeszcze nie większość. Po drugie: wiedząc, co może nastąpić (a przecież powinniśmy wyciągać wnioski z historii, choć podobno historia uczy, że historia niczego nie uczy) pozwoliłbyś kandydować np. Łukaszence (on swoje pierwsze wybory wygrał całkowicie demokratycznie), albo - wiem, że zgrane - Hitlerowi? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 14:02 vogon.jeltz napisał: > > O to właśnie pytałem. Gdzie są granice demokracji i czy można większości > > powiedziec ' mamy wasze zdanie w prezydencie > > Po pierwsze: 40% to jeszcze nie większość. Po drugie: wiedząc, co może nastąpić > (a przecież powinniśmy wyciągać wnioski z historii, choć podobno historia uczy > , że historia niczego nie uczy) pozwoliłbyś kandydować np. Łukaszence (on swoje > pierwsze wybory wygrał całkowicie demokratycznie), albo - wiem, że zgrane - Hi > tlerowi? Nie pozwoliłbym. Zresztą temu Rumunowi też nie. Tylko w takim razie nie nazywajmy naszej rzeczywistości demokracją. W sumie nie wiadomo jak to nazwać. Jeśli ktoś (tylko proszę nie mów że to rumunski TK, już wolę repitalian) uzurpuje sobie prawo do mówienia kto ma prawo być wybierany albo nie to czym to się różni od Łukaszenki? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 14:11 > Jeśli ktoś (tylko proszę nie mów że to rumunski TK, już wolę repitalian) uzurpuje > sobie prawo do mówienia kto ma prawo być wybierany albo nie to czym to się różni > od Łukaszenki? Tym się różni, że u takiego Łukaszenki czy Putina nikt nic nie może, dopóki dyktator sam jednoosobowo i bez żadnej kontroli nie zadecyduje, że może (np. objąć jakieś stanowisko). U nas - w tym w Rumunii - domyślnie wszyscy mogą wszystko (uproszczenie oczywiście), dopóki właściwy organ nie zadecyduje w konkretnym przypadku (od której to decyzji przysługuje zwykle odwołanie), że dana jednostka nie może. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 14:41 A myślałem że to ja jestem niepoprawnym optymistą, bo ja jednak widzę tu poczatek sowieckiego "dajcie mi człowieka a paragraf się znajdzie" I mogę być przeciwko gościowi ale w tym wypadku bronie jego praw Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 15:22 > I mogę być przeciwko gościowi ale w tym wypadku bronie jego praw Sam przed chwilą napisałeś, że byś jego ani Łukaszenki do startu w wyborach nie dopuścił. No to może uzgodnij to sam ze sobą. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 15:42 Ja, jakbym był dyktatorem to bym go nie dopuścił. Ale jako członek demokratycznego podobno społeczeństwa mogę nie zgadzać się na ograniczanie jego praw. Nie muszę niczego ze sobą uzgadniać- to już chyba ktoś kiedyś powiedział mądrze-"I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it." Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 16:36 > Ale jako członek demokratycznego podobno społeczeństwa mogę > nie zgadzać się na ograniczanie jego praw. Jako członek demokratycznego podobno społeczeństwa godzisz się na ograniczanie różnych praw różnych ludzi: od braku możliwości wybudowania co ci się podoba na swojej ziemi, w szczególności jeśli miałoby to zaszkodzić sąsiadom, po odbieranie praw rodzicielskich ludziom, którzy stanowią niebezpieczeństwo dla swoich dzieci. Że o prawie karnym nie wspomnę. > Nie muszę niczego ze sobą uzgadniać- to już chyba ktoś kiedyś powiedział mądrze- > "I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it." Po pierwsze, to zdanie w oryginale było po francusku, więc lepiej zrobiłbyś cytując je w polskim tłumaczeniu niż w angielskim. Po drugie, to zdanie w ogólności wcale nie jest mądre. Zresztą, w historii wypowiedziano wiele podobnie "mądrych" sentencji: "od każdego według zdolności, każdemu według potrzeb" albo "jak ktoś uderzy cię w jeden policzek, nadstaw mu drugi" etc. Wszyscy dobrze wiemy, że są to utopijne założenia nie do zrealizowania w praktyce. A ja jestem prosty inżynier, a nie odjechany filozof, i myślę w pierwszej kolejności jak zrobić, żeby system działał w realnym świecie, a nie w wydumanej utopii. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 16:46 Evelyn Beatrice Hall byla francuska? Bo to nie Voltaire powiedział:) Ty jesteś inżynier a ja humanista więc jeden myśli o ograniczaniu praw a drugi o utopii. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 22:09 vogon.jeltz napisał: > Po pierwsze, to zdanie w oryginale było po francusku, więc lepiej zrobiłbyś cyt > ując je w polskim tłumaczeniu niż w angielskim. Po drugie, to zdanie w ogólnośc > i wcale nie jest mądre. Zresztą, w historii wypowiedziano wiele podobnie "mądry > ch" sentencji: "od każdego według zdolności, każdemu według potrzeb" albo "jak > ktoś uderzy cię w jeden policzek, nadstaw mu drugi" etc. Wszyscy dobrze wiemy, > że są to utopijne założenia nie do zrealizowania w praktyce. A ja jestem prosty > inżynier, a nie odjechany filozof, i myślę w pierwszej kolejności jak zrobić, > żeby system działał w realnym świecie, a nie w wydumanej utopii. Od niepamiętnych czasów działał system pd tytułem: prawo silniejszego. Ten ma rację, kto potrafi oponenta przekonać (lub zastraszyć), że ma większe możliwości w uśmiercaniu. Czasem ludzie zmęczeni takim podejściem wymyślili papier na którym coś tam napisano, kto ma jakie i do czego prawo. Do czasu aż nie znalazł się ktoś kto postanowił pokazać, że tym papierem to podetrzeć się można. Aż pojawiła się broń atomowa przetestowana dwukrotnie na żywo i ludzkość doszła do wniosku, że wielkie wojny nie mają sensu, bo nikt wygrać nie może, gdy gracze z przeciwnych stron dysponują taką bronią. Gdyby Ukraina nie dała się wyfrajerować w memorandum budapesztańskim, to by tej wojny nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 13:22 trypel napisał: > O to właśnie pytałem. Gdzie są granice demokracji i czy można większości powied > ziec ' mamy wasze zdanie w prezydencie :) > A jakby jakiś kraj w Afryce chciał sobie wybrać prezydenta faszyste to mamy pra > wo wysłać armie czy nie? > Rozumiem że widzisz że to nieco podważa sens demokracji > Sens cywilizacji zaś podważa prawo silniejszego. Bo bardziej z naturą zgodne. Czy w takim razie przy założeniu, że kacapy mają większą siłę i są w stanie do nas wleźć, to chciałbyś aby wleźli i zrobili nam kilka imprez w stylu Bucza? Wszak silniejszy może robić co chce zgodnie z prawem. Demokracja ma tą wadę, że to przypomina trochę układ: jak wszyscy będą grzeczni i chętni do współpracy, to będzie lepiej się żyło. No ale wiadomo, że wystarczy, że ktoś będzie miał złe zamiary i umiejętnie zmanipuluje tłum i lipa z początkowych dobrych chęci. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 09:49 vogon.jeltz napisał: > Demokracja sracja. Mamy, kurwa, wojnę. I jeżeli wróg wystawia albo wspiera kand > ydata, lub sam kandydat opowiada się po stronie wroga, to takiego typa należy u > jebać. Ale dlaczego Trump mialby ruskich uwazac za wroga... toz z Baidenem kolaborowali ukraincy, to oni sa wrogiem. Z p. widzenia USA dzis wrog to chiny a ruskie to potencjalny sprzymierzeniec - nie maja racji, ale to inna dyskusja. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 22:04 wislok1 napisał: > Ku.,wa, masz obsesje z Niemcami, wiekszosc obywateli USA juz go nie chce, narob > il takiego bu,delu, ze glowa boli... > > Jescze miesiac i bardzo duzo republikaniw go nie bedzie trawic.... > > No, tylko jak tego swira usunac ? > > Bedzie sie desperacko bronil Nie dzieje sie nic oczekiwanego Trump wygral przeciez nie 100% wyborcow ale troche ponad 50% a ze demokraci nawet jakby ich zlotem obsypal to i tak beda przeciwni i czesc tych co glosowal zostanie razona odlamkami obnizania kosztow i korupcji to nic dziwnego ze "wiekszosc" jest niezadowolna. Ale dopiero minelo kilka tygodni i takie oceny mozna snuc moze po 2 latach kiedy zaczna byc widoczne benefity tego co robi Trum i jego gang.. Tak ze moze usiadz na D i przestan sie osmieszac, obetrzyj piane nienawisci i zastap ja piana z piwa Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 08:08 Przykro mi, ale musi z tym żyć, parę lat jak i pozostali. Także ja z tym rządem koalicji, choć na niego nie głosowałem. Czym się przejmować. Widzisz lewactwo wyje na wszystkich forach. A karawana się toczy dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 08:19 Bo zamiast przywódcy świata- mamy wariata ! Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 08.03.25, 18:01 bolo2002 napisał: > Bo zamiast przywódcy świata- mamy wariata ! Coscie sobie wybrali to macie a czegoscie nie wybietali to juz nie wasz zmartwienie i inie wasz przywodca. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 00:12 engine8t napisał: > Coscie sobie wybrali to macie a czegoscie nie wybietali to juz nie wasz zmartw > ienie i inie wasz przywodca. Tu moje wielkie Like 👍 To wasz przywódca i martwcie się o konsekwencje sami. Takiego sobie wybraliście i wara wam od nas. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 00:26 engine8t napisał: > bolo2002 napisał: > > > Bo zamiast przywódcy świata- mamy wariata ! > > Coscie sobie wybrali to macie a czegoscie nie wybietali to juz nie wasz zmartw > ienie i inie wasz przywodca. Ty to musisz na wszystkich forach udowadniać swoją rację. Tu nikogo nie przekonasz. Do niczego, oni wszyscy wychowani na gazecie pl. Mają gdzieś. Przecież pamiętasz wpisy. Jak niby miala wygrać Harris. To.są J-PIS. Wszystko negują. Choćby się waliło to i tak napiszą co mnie to obchodzi. Zbędna dyskusja. Trzeba poczekać, aż się naleje do tyłka woda. Trzeba być cierpliwym. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 10:14 Jesteś ruskim agentem, czy tylko pożytecznym idiotą? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Tu coś ciekawego o geniuszu 09.03.25, 17:08 Proszę państwa: Tylko dla ludzi o mocnych nerwach. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 18:24 Dzisiaj ładna kłótnia Zdradka z ludźmi Trumpa. Czy ten pajac musi wszystko zepsuć. Marco Rubio bezpośrednio zwrócił się do Radosława Sikorskiego, by podziękował USA za Starlinki, używane przez Ukrainę, bo w innym przypadku Rosja opanowałaby polskiego sąsiada. Z kolei Elon Musk poradził polskiemu MSZ, by, siedział cicho. Nazwał go też "małym człowiekiem". Ta ekipa nie nawiąże dobrych kontaktów z Trumpem. wiadomosci.radiozet.pl/news/awantura-o-starlinki-elon-musk-atakuje-sikorskiego-maly-czlowieczku Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 19:58 Pajacem to ty jesteś. Jeśli Musk śle groźby odcięcia wykupionej komercyjnie usługi, to każdy użytkownik Tesli (obecny lub rozważający jej nabycie) w zasadzie usłyszał coś w stylu "mogę unieruchomić wam samochód jak mnie najdzie ochota". Po takim oświadczeniu na pewno mu wzrośnie sprzedaż. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 20:05 Fakt Musk przegina. W komunikację to on nie umie. I za to zaplaci Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 20:34 Musk to dazy to samozaglady swojej i swojej firmy Ciekawy kolo Zdolny biznesmen, od kiedy poparl tramka mu calkiem odje.alo... Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 21:52 Zdolny biznesmen przyssany do państwowego cycka. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 22:11 Jak trampkowi sie znudzi jego poparcie, to go wypier.oli z roboty i jescze oblozy takimi karami, ze sie mask ze.ra w gacie.... No, ale na razie to trampek napuszcza wazjemnie na siebie Rubio i maska, tak jak adolf napuszczal wzajemnie na siebie Göringa i Goebbelsa, czy innych pacholkow... I ma z tegp ubaw, tak jak mial ubaw adolf... ALe wszystko do czasu... USA DRAMATYCZNIE traci poparcie sojusznikow majac takiego swira za prezydenta i jeszcze glupszych jego pomocnikow... GWALTOWNIE rosna akcje Chin w Azji i Afrce oraz Ameryce Poludniowej... Europa prosi trampka, zeby sie opamietal i doszedl do rozumue, ale to tylko dyplomacja... Wie doskonale, ze to jest swir i nie zmadrzeje... Europa MUSI troaszczyc sie o siebie... Tylko w PL politycy oraz sympatycy kaczej partii i konfederacji dalej wierza w trampka, ich glupota jest BEZDENNA, 100 PROCENTOWA TOTALNI IDIOCI Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 13:04 > Jak trampkowi sie znudzi jego poparcie, to go wypier.oli z roboty i jescze oblozy takimi karami, > ze sie mask ze.ra w gacie.... Ja się obawiam, że Trump nie ma takiej możliwości. Już o tym pisałem, tości mnie wzięli za wariata i nieomal wyznawcę teorii spiskowych, ale gdyby Trump wystąpił przeciwko technobogolom reprezentowanym przez Muska, to szybko przestałby być prezydentem (w ten czy inny sposób) i zastąpiłby go DżejDi, który będzie ich posłuszną marionetką. Zauważ, że wiceprezydent już jest obecny prawie wszędzie i "dyskutuje" tak, jakby to od niego zależały decyzje. Tego wcześniej nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 19:18 No, to jest ciekawa teoria... Moze tak byc.... Normalnie wyiceprezydent NIGDY sie nie pokazywal razem z prezydentam, jak byly panstwowe narady czy uroczystosci, zawsze byl w innym miejscu.... Powod byl bardzo prosty, jakby kropneli prezydenta, to wiceprezydent od razu stawal sie prezydentam i rzadzil... Tak bylo, jak zginal Kennedy.. A tyn kretyn vence sie pokazuje bardzo czesto z tramkiem i podjudza , jatryz i szczuje Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 20:12 wislok1 napisał: > No, to jest ciekawa teoria... > > Moze tak byc.... > > Normalnie wyiceprezydent NIGDY sie nie pokazywal razem z prezydentam, jak byly > panstwowe narady czy uroczystosci, zawsze byl w innym miejscu.... > > Powod byl bardzo prosty, jakby kropneli prezydenta, to wiceprezydent od razu st > awal sie prezydentam i rzadzil... > Tak bylo, jak zginal Kennedy.. > > A tyn kretyn vence sie pokazuje bardzo czesto z tramkiem i podjudza , jatryz i > szczuje Na tym chyba polega rola VP aby zawsze byl w stanie wskoczyc na stolek kiedy zajdzie potrzeba? Pogrzeby moze zalatwiec ktos inny. A to ze porzednicy wypychali VP na tyly aby sie im nie mieszali to inna sprawa. Jak np Biden mogl pozwolic Kamali sie odzywac albo cos sugerowac a bron boze decydowac? On ja wybral tylko w cely wygrania wyborow i dla swojego bezpieczenstwa aby narod go nie wywalil bo wtedt Kamal bylaby prezydentem a tego sie nawet demokraci bali. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 20:32 Vance nazwal trampka PSYCHICZNIE CHORYM i go strasznie krytykowal ... Potem trampek kolesia przekupil i teraz jest wiceprezydentem.. Ale Vance nadal pamieta, jak go trampek wtedy uwazal za wroga i odwrotnie.... Skomplikowane..... Nie wiemy, co putin zaoferowal maskowi, jaki dostep do kasy w Rosji..... Ale musiala to byc BARDZO BOGATA oferta , bo mask atakuje jak wsciekly Ukraine, atakuje jak wsciekly Sikorskiego, jest NAPALONY na ten cash z Rosji I trampke takiego kutafona i sku.wiela z RPA dopuscil do wladzy w USA Obaj sobie rowni zdrajcy USA... Za kase sprzedadza USA putinowi.... Kazdego sprzedadza Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 23:31 wislok1 napisał: > Nie wiemy, co putin zaoferowal maskowi, jaki dostep do kasy w Rosji..... > > Ale musiala to byc BARDZO BOGATA oferta , bo mask atakuje jak wsciekly Ukraine > , atakuje jak wsciekly Sikorskiego, jest NAPALONY na ten cash z Rosji > > I trampke takiego kutafona i sku.wiela z RPA dopuscil do wladzy w USA > > Obaj sobie rowni zdrajcy USA... > > Za kase sprzedadza USA putinowi.... > Kazdego sprzedadza Ty serio zastanow sie nad wizyta u lekarza bo Twoje reakcje nie sa normalne. Wyglada ze ci sie swiat zawalil? Odpowiedz Link Zgłoś
thorpe Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 20:57 Kiedyś ministrowi spraw zagranicznych przysługiwał tytuł ekscelencji. Dzisiaj taki Musk może go wyzywać w imieniu nawet nie swojego kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 21:28 thorpe napisał: > Kiedyś ministrowi spraw zagranicznych przysługiwał tytuł ekscelencji. Dzisiaj t > aki Musk może go wyzywać w imieniu nawet nie swojego kraju. No bez przesady, Waszczykowskiego to też bym nie traktował inaczej niż Musk potraktował Sikorskiego. Ale nazwanie Sikorskiego "small man" to już pokazuje, jakie rozdęte ego ma ten dekownik z RPA. Sikorskiego można lubić, lub nie. Ale jednego odmówić mu nie można - cojones to ma chłop spore. No i na pewno lepsze wykształcenie niż Musk. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 21:38 Ale bierzesz oczywiście pod uwagę jego aspergera i jego nieumiejetnosc w normy społeczne? Dlatego powinien mieć kogoś kto będzie gadał w jego imieniu. Niestety jego komunikaty są niepotrzebnie analizowane Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 21:59 trypel napisał: > Ale bierzesz oczywiście pod uwagę jego aspergera i jego nieumiejetnosc w normy > społeczne? Dlatego powinien mieć kogoś kto będzie gadał w jego imieniu. Niestet > y jego komunikaty są niepotrzebnie analizowane Tu racja. Powinien sobie kogoś zatrudnić do tłumaczenia z Muskowego na angielski, a sobie założyć blokadę na "socjale". Inaczej, tak jak się obecnie sytuacja rozwija, szybko pójdzie z torbami. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 22:01 Właśnie. Bo to co dla niego jest komunikatem dla 99% ludzi jest groźba. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 23:42 qqbek napisał: > thorpe napisał: > > > Kiedyś ministrowi spraw zagranicznych przysługiwał tytuł ekscelencji. Dzi > siaj t > > aki Musk może go wyzywać w imieniu nawet nie swojego kraju. > > No bez przesady, Waszczykowskiego to też bym nie traktował inaczej niż Musk pot > raktował Sikorskiego. > Ale nazwanie Sikorskiego "small man" to już pokazuje, jakie rozdęte ego ma ten > dekownik z RPA. > Sikorskiego można lubić, lub nie. > Ale jednego odmówić mu nie można - cojones to ma chłop spore. No i na pewno lep > sze wykształcenie niż Musk. > > K wyksztalcenie sie liczy tylko aby dostac pierwsza prace a reszta to juz zycie i Twoje osobiste zaslugi i osogniecia. Zastanow sie czy czasami nie tak sie tu postrzega Sikorskiego? I punkt widzeni zelezy od punktu siedzenia. Wg Was Rdek to moze madry czlowiek a wg naszych ( i ja podzielam ta opinie) to taki wyksztalciuch i przyglup ktory sie dostal do rzadu dzieki temu ze byl w USA i ktoremu sie wydaje ze rozumie Swiat i polityke bo ma zone - amerykanska zydowke i kase. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 09.03.25, 23:47 Tu się j..nij. Musk, dekownik, który zwiał z RPA, żeby w wojsku nie służyć, mu pisze per "small guy", a Sikorski strzelał do sowietów, jak ty zwiewałeś bohatersko na zachód, a Musk chodził jeszcze z tornistrem do szkoły. Obaj mają niewyparzone gęby. Ale Sikorski ma "słusznego", a Muskowi ze "słusznego" zostało tylko "ego". Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 00:09 qqbek napisał: > Tu się j..nij. > Musk, dekownik, który zwiał z RPA, żeby w wojsku nie służyć, mu pisze per "smal > l guy", a Sikorski strzelał do sowietów, jak ty zwiewałeś bohatersko na zachód, > a Musk chodził jeszcze z tornistrem do szkoły. > Obaj mają niewyparzone gęby. > Ale Sikorski ma "słusznego", a Muskowi ze "słusznego" zostało tylko "ego". > K. kiedy wy zmadrzejecie. Who F cares ze Sikorski strzelal do Sowietow? Liczy sie kto teraz ma power an ie kto 20 lat temu robil "dobre rzeczy" Odrobine pokory i rozsadku please.... Sikorski powinien podkulic ogon i udawac ze nie zauwazyl Musk ma wystarczjaco power aby wam zrobi krzywde wiec nie igrajcie z ogniem. Nie zdajesz sobie strawy ze jak ugryziesz reke ktora ci karmi to karmiacy do tej reki wezmie bat i wam dupe zloi? Niedlugo bedziesz sie dziwili co sie stalo ze Patrioty z Jasionki pakuja na samolot. Polska na globalnej szachownicy to cigale pionek ktory moze i konia zwalic ale zanim sie gra skoncy to zostannie poswiecony i spadnie z szachwnicy a wiec jedyna opcjha to spokojnie, po cichu i niezauzomym dojsc na druga strone szachownicy Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 00:16 Tylko za Starlinki dla Ukrainy płaciła Muskowi Polska (i to niemało). Powtórzę - tu się j..nij. To Musk gryzie rękę, która go karmi, nie na odwrót. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 17:07 qqbek napisał: > Tylko za Starlinki dla Ukrainy płaciła Muskowi Polska (i to niemało). > Powtórzę - tu się j..nij. > To Musk gryzie rękę, która go karmi, nie na odwrót. > Polska placila Muskowi za Starlinki dla Ukrainy? Zdurnieli zupelnie... Tym wiecej sie ciesze ze tam nie mieszkam :) Mam nadzieje ze teraz sie czegos od Trumpa nauczyliscie i wystawicie Ukrainie rachunki? Czy tez znow sie potwierdzi z tym byciem madrym po szkodzie i przed szkoda? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 18:05 qqbek napisał: > Tylko za Starlinki dla Ukrainy płaciła Muskowi Polska (i to niemało). > Powtórzę - tu się j..nij. > To Musk gryzie rękę, która go karmi, nie na odwrót. > Akurat Marka Budzisza szanuje bo ma bardzo zdrowe podejscie youtu.be/M9_VJNunuuY Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 21:04 engine8t napisał: > Nie zdajesz sobie strawy ze jak ugryziesz reke ktora ci karmi to karmiacy do te > j reki wezmie bat i wam dupe zloi? No ale przecież amerykańskie wartości ... Czy też może jesteście takimi samymi zjebami, jak kacapy? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 22:25 > Czy też może jesteście takimi samymi zjebami, jak kacapy? Przecież są. Cała zachodnia półkula ich z tego powodu nie lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 23:33 klemens1 napisał: > engine8t napisał: > > > Nie zdajesz sobie strawy ze jak ugryziesz reke ktora ci karmi to karmiacy > do te > > j reki wezmie bat i wam dupe zloi? > > No ale przecież amerykańskie wartości ... > Czy też może jesteście takimi samymi zjebami, jak kacapy? "wartosci" chlip chlip..... Nasze Wartosci...... chlip chlip.... Wo matko jak oni tak mogli, chlip chlip...... a my im tak ufalisny chlip chlip... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 10.03.25, 23:53 Najrozsądniej tego kacapa zablokować. Już od dawna bredzi jak z czytanki dla kacapskich szpiegów i propagandystów. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 00:19 tbernard napisał: > Najrozsądniej tego kacapa zablokować. Już od dawna bredzi jak z czytanki dla ka > capskich szpiegów i propagandystów. Absolutnie.. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 06:55 tbernard napisał: > Najrozsądniej tego kacapa zablokować. Już od dawna bredzi jak z czytanki dla ka > capskich szpiegów i propagandystów. I zabronić startowania w wyborach. Co to za durnoty żeby ludzie mieli prawo wyrażania swojej opinii. Przeciez wszyscy wiedzą że słuszna opinia jest tylko jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 07:51 trypel napisał: > tbernard napisał: > > > Najrozsądniej tego kacapa zablokować. Już od dawna bredzi jak z czytanki > dla ka > > capskich szpiegów i propagandystów. > > > I zabronić startowania w wyborach. Co to za durnoty żeby ludzie mieli prawo wyr > ażania swojej opinii. Przeciez wszyscy wiedzą że słuszna opinia jest tylko jedna. Sugerujesz, że u nas są kandydatów niewygodnych traktuje się jak w ojczyźnie engina, na przykład to co z Nawalnym zrobiono? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 08:39 Nawalny to chyba nie usa. Ale mogę się mylić. Wydawało mi się ze uciszanie inaczej myślących to Twoje ciągotki Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 09:57 trypel napisał: > Nawalny to chyba nie usa. Ale mogę się mylić. > Wydawało mi się ze uciszanie inaczej myślących to Twoje ciągotki A czy ja pisałem, że Nawalny to USA? A odnośnie uciszania to własnie przykład z Nawalnym pokazuje, gdzie tak na prawdę się ucisza. Co ciekawe miłośnicy kraju, który go uciszył bardzo zmartwieni są wolnością słowa, gdy tylko coś wspomni się aby ich trollowanie nieco przytemperować. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 10:06 Owszem tak napisales - "Sugerujesz, że u nas są kandydatów niewygodnych traktuje się jak w ojczyźnie engina, na przykład to co z Nawalnym zrobiono?" Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 12:04 Ojczyzną engina był od samego początku i jest nadal kacapstan. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 12:18 A Twoja Korea Północna skoro chcesz decydować kto co może pisać i myśleć? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 17:24 tbernard napisał: > Ojczyzną engina był od samego początku i jest nadal kacapstan. Tobie tez dekielek juz wybilo? Z wislokiem sobie rece podajcie Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 17:58 On tylko stwierdzil, ze popierasz putina i Rosje, do tego zachwycasz sie sojuszem trampka z putinem , zdrade Ukrainy przez USA.... Dla Polski to moze byc SMIERC, dla ciebie glupia zabawa i kretynskie dyskusje w internecie Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 18:00 Jak sie ku.wa mieszka w Kalifornii, to sie ANI TROCHE nie rozumie Europy Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 18:46 wislok1 napisał: > Jak sie ku.wa mieszka w Kalifornii, to sie ANI TROCHE nie rozumie Europy Nie trzeba mieszkac a Kaliforni zeby widziec co Europa robi tego sienie da zrozumiec. Bo jak mozna nie zauwazyc co sie dzieje na swiecie aby sobie uswiadomic jak dzecinnie w tej sytuacji EU sie zachowuje. Europie sie wydaje ze stary oparty na wartosciach swiat przeciez powroci i wszytko ebdzie dobrze jak bylo poprzednio. Europa udaje milosc do Ukrainy a tak naprawde to w bezczelny sposob ja wykorzystuje sytuacje aby upiec swoj kawalek miesa na tym ogniu i do tego strzel sobie w kolano boksujaac sie z USA od ktorych jey i bedzie przez jakis czas bardzo zalezna i zamiast osdoagnac swoj cel zjednoczenia to moze sie rownie dobrze rozleciec jak ZSRR. Bo co Europa zrobi jak Trum sie dogada z Putinem i nie tylko Ukraine ale Polske i kraje baltyckie znow stana sie strefa buforowa pomiedzy Rosja i zachodem i do tego wypusci powierze z NATO? Zamiast dbac o to aby sie tak nie stalo to europa podskakuje i probuje pokazac USA ze mamy was w D i sami sobie rde damy... Go ahead! Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 19:07 Czyli trampke sprzeda Ukraine, Polske, kraje baltyckie putinowi i powinnismy sie z tego cieszyc, ze Polska bedzia czescia Rosji Jestes Z D R A J C A Polski i ruskim .... ( niecenzuralne ) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 19:13 wislok1 napisał: > Czyli trampke sprzeda Ukraine, Polske, kraje baltyckie putinowi i powinnismy si > e z tego cieszyc, ze Polska bedzia czescia Rosji > > Jestes Z D R A J C A Polski i ruskim .... ( niecenzuralne ) 3 x już przeczytałem to co endzin napisał i kompletnie nie widzę tego co ty wywnioskowałeś. Czyli znow wymyślasz. Masakra. Może ta lektura w czymś pomoze www.taniaksiazka.pl/czytanie-ze-zrozumieniem-marta-kurdziel-p-506599.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=shopping&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=&utm_adgroup=&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIz9yUvtCCjAMVN1GRBR0JXj08EAQYASABEgILd_D_BwE Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 19:32 Ty nic nie widzisz, jak chodzi o trampka i jego ZDRADE wobec NATO i UE oraz popracie dla putina, jak robisz sobie jaja, to jest to niesmieszne.... A juz obrona tego starego debila z Kalifornii jest wyjatkowo niesmieszna.... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 19:45 wislok1 napisał: > Ty nic nie widzisz, jak chodzi o trampka i jego ZDRADE wobec NATO i UE oraz pop > racie dla putina, > > jak robisz sobie jaja, to jest to niesmieszne.... > > A juz obrona tego starego debila z Kalifornii jest wyjatkowo niesmieszna.... A co uwazasz ze Trump powinien robic? To samo co Biden skoro wiadomo ze to nieczego nie zmienilo i Putin posuwal siem posuwa i bedzie posuwal na zachod. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 20:10 putin wyrucha trampka jak male dziecko...... Rozmowy z putinem to skrajny idiotyzm, tak jak rozmowy z wygrywajacym hitlerem, tylko pokonanie putina w Ukrainie go zmusi do normalnego pokoju, wycofanie wojsk z Ukrainy i podpisania pokoju Nie ma inne opcji Kapitulacja przed putinem i oddanie mu Ukrainy, potem PL u panstw baltyckich to samobojstwo USA PS: przepraszam za debila Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 22:30 wislok1 napisał: > putin wyrucha trampka jak male dziecko...... > > Rozmowy z putinem to skrajny idiotyzm, tak jak rozmowy z wygrywajacym hitlerem, > tylko pokonanie putina w Ukrainie go zmusi do normalnego pokoju, wycofanie wojs > k z Ukrainy i podpisania pokoju > > Nie ma inne opcji > > Kapitulacja przed putinem i oddanie mu Ukrainy, potem PL u panstw baltyckich to > samobojstwo USA > > PS: przepraszam za debila Czyli maj sie bic do usranej smierci? liczac z ePutin w koncu podkuli ogon i sie podda? Ciekawe skad takie wnioski? Raczej Putin w koncu nie widzac wyjscia walnie mala atomowa gdzies w Lwow, Rzeszow czy Poznan i swiat sie zesra w portki i skonczy sie tak ze Putin zabierze cal Ukraine i wymusi wycifanie wojsk z Polski Lotwy i Estoni bo kto bedzie chcial zaczynac wojne atomowa? Moze Europa bo USA raczej nie. Tzn w jakim sensie to smobojstwo USA? Jakos nie kojarze? I raczej by sie wydawalo ze gdyby sie sprawdzilo najgorsze to USA zrobi biznes w Rosja kosztem krajow sasiadujacych z Rosja. No i Niemcy znow wpadna w objecia Rosji ... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 09:53 Putin gówno może a nie ot tak gdzieś przywalić z broni atomowej. Aby to doszło do skutku, to jeszcze fachowa kadra musiałaby wykonać taką dyspozycję. A to raczej uruchomiłoby procedurę neutralizacji osobnika psychicznie zbyt niezrównoważonego. Ponadto USA już w tej wojnie jasno oznajmiło, że jeśli kacapy choćby najmniejszy ładunek jądrowy użyją, to udzielone zostanie takie wsparcie konwencjonalne Ukrainie, że kacapów zmiażdżą i nagle kacapy przestały szantażować jądrami. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 15:03 BTW, w temacie "jąder" Macron ma ciekawą propozycję z tym "parasolem atomowym". Jakiś straszak to by był na kacapów, gdyby u nas stacjonowały samoloty z możliwością przenoszenia małych nuke'ów. Angole takiej broni nie mają, tam tylko wyrzutnie z opcją "ostatecznej zagłady". Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 18:22 nousecomplaining napisał(a): > BTW, w temacie "jąder" Macron ma ciekawą propozycję z tym "parasolem atomowym". > Jakiś straszak to by był na kacapów, gdyby u nas stacjonowały samoloty z możli > wością przenoszenia małych nuke'ów. Angole takiej broni nie mają, tam tylko wyr > zutnie z opcją "ostatecznej zagłady". To byloby mniej wiecej taki straszak jak pistolet typu "straszak" ma sie do normalnego np 9mm Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 18:35 Generalnie ciekawe rzeczy sie dzieja Ukraina odzyskala pomoc wojskowa USA, jest propozycja zawieszenia broni... Wyglada na to, ze za plecami trampka frakcja antyrosyjska reprezentowana przez Rubio stara sie uratowac Ukraine i kontrolowac szalonego szefa z alzheimerem... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 19:04 Taaaa To jest dokładnie taki scenariusz jak opisany wcześniej i dokladnie zaplanowany przez Trumpa. Wszystko toczy się zgodnie planem Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 19:50 > Wszystko toczy się zgodnie planem O qrwa, serio? 🤣😂😂 Szkoda, że Monty Python już się skończył. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 20:10 Przeczytaj sobie art of the deal. Mało poważnie o biznesie ale dużo o zachowaniu Trumpa. Dla niego chaos jest metoda i o ile mi się nie do końca podoba co robi o tyle jest to zgodne z tym jak prowadził interesy. Warto oceniać obiektywnie stojąc z boku. A nie emocjonalnie Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 20:56 Ci 2 to sa wariaci I koniec Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 21:01 No Musk jako asperger jest w spektrum autyzmu ale nie używa się już określania wariat wobec takich osób Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 21:09 A trampek ma wczesny poczatek choroby alzheimera.... Swietnie sie dobrali.... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 21:11 No widac masz w tym doświadczenie. Ja tego nie widzę. Ale smutne to że osoby z Alzheimerem nazywasz wariatami Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 21:18 wislok1 napisał: > A trampek ma wczesny poczatek choroby alzheimera.... > > Swietnie sie dobrali.... > O tak? Za pierwszej kadencji zdiagnozowali go ekperci lewaccy ze ma zaawansowanego Parkinsona poniewaz szedl ostroznie po stromym podescie a teraz musieli cos innego wymyslec? Alzheimer mozna kazdemy przypisac. Za to Biden do konca byl w super kondycji i zdrowy jak ryba i to tak ze nwet nie musila sobie robic badan. Biedactowo sie miota jak ryba bez wody.. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 21:24 Biden to podobny problem 2 tetrykow na czele USA, koszmar..... Biden sam zrezygnowal, chwal mu... A trampka to beda na sile sciagac ze stolka Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 22:13 wislok1 napisał: > Biden to podobny problem > > > 2 tetrykow na czele USA, koszmar..... > > Biden sam zrezygnowal, chwal mu... > A trampka to beda na sile sciagac ze stolka Tylko ze Trumpek zrobil duzo wiecej w niecale dwa miesiace niz Biden w 4 lata. Biden nic nie robil poza odpoczynkiem a rzadzil Deep State pod dyrekcja Obamy. Sprobuj sam popracowc w takim tempie i zobaczymy jak dlugo wytrzymasz. Jak widzisz za Trumpem nie sposob nadazyc. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 22:17 No ale przyznaj ze mlody to on nie jest. Jest prawie tak stary jak prezydent Austrii czy Włoch. I ledwo 10 lat młodszy od papieża a ten już bez wspomagania to by poranka nie doczekał. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 23:45 trypel napisał: > No ale przyznaj ze mlody to on nie jest. > Jest prawie tak stary jak prezydent Austrii czy Włoch. I ledwo 10 lat młodszy o > d papieża a ten już bez wspomagania to by poranka nie doczekał. > Zelenski mlody i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 13.03.25, 00:07 engine8t napisał: > Zelenski mlody i co z tego? Co za brednie. Co z tego, że młody jeżeli napadło go stado banderowców nasłanych przez starego. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 13.03.25, 12:40 Nic. Po prostu mając 78 lat człowiek nie jest w pełni sił. Tylko tyle. Ale są starsi politycy jak wspomniałem wiec pare lat pociągnie Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 21:40 trypel napisał: > Przeczytaj sobie art of the deal. Mało poważnie o biznesie ale dużo o zachowani > u Trumpa. > Dla niego chaos jest metoda i o ile mi się nie do końca podoba co robi o tyle j > est to zgodne z tym jak prowadził interesy. > Warto oceniać obiektywnie stojąc z boku. A nie emocjonalnie > Nie wiem co ludzie bajdurzą o tych interesach jego. Odziedziczył majątek i zaliczył kilka bankructw i go musieli kacapy finansowo zastrzykami wspierać. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 21:51 Ja też nie wiem co ludzie w tym widzą. Dlatego też o tym nie pisze Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 19:16 wislok1 napisał: > Generalnie ciekawe rzeczy sie dzieja > > Ukraina odzyskala pomoc wojskowa USA, jest propozycja zawieszenia broni... > > Wyglada na to, ze za plecami trampka > frakcja antyrosyjska reprezentowana przez Rubio stara sie uratowac Ukraine i ko > ntrolowac szalonego szefa z alzheimerem... Ty Trumpa nic a nic nie rozumiesz? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 19:18 wislok1 napisał: > Generalnie ciekawe rzeczy sie dzieja > > Ukraina odzyskala pomoc wojskowa USA, jest propozycja zawieszenia broni... > > Wyglada na to, ze za plecami trampka > frakcja antyrosyjska reprezentowana przez Rubio stara sie uratowac Ukraine i ko > ntrolowac szalonego szefa z alzheimerem... A jeszcze zapytam Czy mze wiesz dlaczego rozmowy pokojowe odbywaja sie w Riyadzie? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 20:03 I jeszcze doje.ac maskowi... Ale tak niezle doje,ac... mask juz tak wku.wil ludzi w USA; ( i nie tylko ) ze bardziej sie nie da Klasyczne walki buldogow pod dywanem, na razie gora jest Rubio, ale znajac trampka i jego idiotyczne pomysly, to sie jeszcze bedzie 100 razy zmieniac... Jedno jest pewne z tymi swirami trampkiem i maskiem, ze nic nie jest pewne... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 20:20 wislok1 > Jedno jest pewne z tymi swirami trampkiem i maskiem, ze nic nie jest pewne... Permanentna zmiana. Panta rhei. I to jest cała przyjemność z życia. Codzienne prezenty pod choinkę. Raz trafione raz nie. Ale zawsze czekasz na kolejny. Inaczej można by było sobie w łeb strzelić od razu Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 20:35 trypel napisał: > wislok1 > > Jedno jest pewne z tymi swirami trampkiem i maskiem, ze nic nie jest pewn > e... > > Permanentna zmiana. Panta rhei. I to jest cała przyjemność z życia. Codzienne p > rezenty pod choinkę. Raz trafione raz nie. Ale zawsze czekasz na kolejny. Inacz > ej można by było sobie w łeb strzelić od razu > > Dobry Boże temat rzeka. Argumenty niektórych to porażka. Wołodymyr Zełenski ostrzegł, że jeśli Rosja nie zgodzi się na zawieszenie broni. On ma coś jeszcze do dodania po występach w gabinecie owalnym. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 21:01 Sytuacja jest rozwojowa, poki co nie ma odpowiedzi Rosji,,,,,,,,,,,,, I nie ma reakcji tramkpa na odpowiedz Rosji trampek z maskiem narobili juz tyle KOSMICZNYCH idiotyzmow, gaf, kretynskich wypowiedzi, tyle juz nabroili w polityce, ze to madrzejsi republikanie zaczeli ich kontrolowac i zmieniac polityke USA , jest jasne Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 12.03.25, 18:20 tbernard napisał: > Putin gówno może a nie ot tak gdzieś przywalić z broni atomowej. Aby to doszło > do skutku, to jeszcze fachowa kadra musiałaby wykonać taką dyspozycję. A to rac > zej uruchomiłoby procedurę neutralizacji osobnika psychicznie zbyt niezrównoważ > onego. Ponadto USA już w tej wojnie jasno oznajmiło, że jeśli kacapy choćby naj > mniejszy ładunek jądrowy użyją, to udzielone zostanie takie wsparcie konwencjon > alne Ukrainie, że kacapów zmiażdżą i nagle kacapy przestały szantażować jądrami > . Widzisz go. Naraz wierzy w to co USA "juz w tej wojnie jasno oznajmilo"? A czasami nie bylo to za Bidena? To sie nie liczy :) I ty naprzwde wierzysz ze USA ryzykowaloby swoja egzystencje a moze i globalna dlatrego ze ruskie walnely mala atomowa na jakies tam male panstewko europy wschodniej? Oj naiwny Ty naiwny.. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 19:38 trypel napisał: > wislok1 napisał: > > > Czyli trampke sprzeda Ukraine, Polske, kraje baltyckie putinowi i powinni > smy si > > e z tego cieszyc, ze Polska bedzia czescia Rosji > > > > Jestes Z D R A J C A Polski i ruskim .... ( niecenzuralne ) > > 3 x już przeczytałem to co endzin napisał i kompletnie nie widzę tego co ty wyw > nioskowałeś. Czyli znow wymyślasz. > Masakra. > Może ta lektura w czymś pomoze > > www.taniaksiazka.pl/czytanie-ze-zrozumieniem-marta-kurdziel-p-506599.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=shopping&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=&utm_adgroup=&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIz9yUvtCCjAMVN1GRBR0JXj08EAQYASABEgILd_D_BwE Mowie CI tylko co bedzie jak Polska i Europa nie zmienia taktyki i strategii swojej polityki. Bo to co robia to zmuszja USA aby jak najszybciej zmienilo sie z kolacjanta na odwersarza. Trump jasno postawil sprzwe ze chce zakonczyc wojne. I to zrobi. To nie kwestuiaa CZY ale jak i kiedy. A europa ma opcje albo sie z nim zgodzic i wspolracowc aby sama na tym nie ucierpiala albo go zmusic do posuniec bardziej drastycznych i mnie przyjemnych dla Europy. Im ten proces trwa dluzej tym bedzie gorszy wynik i dla Ukrainy i dla Europy ale widac EU jeszcze tego nie zrozumila i musi zabolec aby dotarlo. I to co pisze to nie jest to czego ja chce ale to sa realia. Ja tez bym bardzo chcil aaby Rosja sie wycofal na tereny sprzed 2014 i zgodzila na rekompensate zniszczen Ukrainy i pokoj na wieki wiekow etc. Ale mozna marzyc albo dzialac rozsadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 19:59 Ale ja wiem ze Ty opisujesz rzeczywistosc a nie ze o nią zabiegasz :) Naprawdę nieraz się dziwię ze dorośli ludzie nie umieją czytać ze zrozumieniem To mniej więcej tak jakbyś napisał- jak wejdziesz na ruchliwe przejście na czerwonym świetle to prawdopodobnie wpadniesz pod samochód. A debil rozumie to w ten sposób- aha, życzysz mi żebym wpadł pod samochód i się z tego cieszysz:) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 19:44 wislok1 napisał: > Czyli trampke sprzeda Ukraine, Polske, kraje baltyckie putinowi i powinnismy si > e z tego cieszyc, ze Polska bedzia czescia Rosji > > Jestes Z D R A J C A Polski i ruskim .... ( niecenzuralne ) Nie powinniscie sie cieszyc ale zaczac myslec rosadnie, ocenic mozliwosci i szance oraz dzialac rosadnie. Zdrajca bo nie popiera durenej polityki ktora do niczego dobrego nie prowadzi a kazdy dzien opoznienia to nasteny kilometr Ukrainskich granic przesuniety na zachod i nastepne dziesiatki Ukriancow zabitych i miliony euro, $ i PLN wyrzuconych w bloto? Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 18:07 > Dla Polski to moze byc SMIERC, dla ciebie glupia zabawa i kretynskie dyskusje w internecie Daj spokój, szkoda nerwów. Dla mnie przykre bardzo jest to, że (inni) inteligentni ludzie na tym forum od pewnego czasu piszą tak, jak każe narracja trumputińska. Mózgi coraz podatniejsze z wiekiem na durną propagandę albo co... Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 18:40 To jest dopiero dramat... Ludzie durnieja maksymalnie, co pokazuje poparcie dla konfy.... A w Rosji jeszcze gorzej.... www.fakt.pl/wydarzenia/rosjanie-przyjechali-do-polski-sa-zachwyceni-ich-rodacy-sie-wsciekli-zdrajcy/hr9y3j6 Te debile z konfy, inni zwolennicy trampka, sa slepi i nie widza, ze jak putin pokona Ukraine, to potem zaatakuje PL i trampek jak juz udzieli pomocy, to tylko pomoze putinowi Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 18:51 nousecomplaining napisał(a): > > Dla Polski to moze byc SMIERC, dla ciebie glupia zabawa i kretynskie dysk > usje w internecie > Daj spokój, szkoda nerwów. Dla mnie przykre bardzo jest to, że (inni) inteligen > tni ludzie na tym forum od pewnego czasu piszą tak, jak każe narracja trumputiń > ska. Mózgi coraz podatniejsze z wiekiem na durną propagandę albo co... Najwyzszy czas sie zaczac uczyc dwch obecnie waznych jezykow - chinskiego i trumpijskiego Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 11.03.25, 18:49 wislok1 napisał: > On tylko stwierdzil, ze popierasz putina i Rosje, do tego zachwycasz sie sojusz > em trampka z putinem , zdrade Ukrainy przez USA.... > Dla Polski to moze byc SMIERC, dla ciebie glupia zabawa i kretynskie dyskusje w > internecie Bo on pierd glupoty wiuec szkoda czasu na glupie dyskusje.. Ale do ciebie pewnie warto bo zachowujesz sie podobnie. Polska musi zmienic polityke w stsunku do sasiadow - bo z nimi zoastanie na zawsze , oraz USA bo na najpblizszy czas ci moga zdecydowac o jej byciu Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 14.03.25, 09:07 Ameryką rządzi teraz trójgłowy potwór i nie poznacie jej-bo narcyzm to choroba i postępuje. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Kanda i USA, fajny filmik 15.03.25, 23:48 THE DEVIL’S BRIGADE (1968) | The New Combat Instructor | MGM Bardzo dobry, trampke z tego i tak nic nie skojarzy, tak jak engine Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 00:06 wislok1 napisał: > > > Bardzo dobry, trampke z tego i tak nic nie skojarzy, tak jak engine Bo engine probuje kojarzyc fakty a ty fikcje. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 14:43 A co powiesz na naziste maska ? next.gazeta.pl/next/7,151243,31773178,musk-udostepnil-szokujacy-wpis-hitler-nie-zabil-milionow-ludzi.html#do_w=450&do_v=1372&do_st=RS&do_sid=2287&do_a=2287&s=BoxCzytImg2&do_upid=1372_ti&do_utid=31773178&do_uvid=1742128148899 Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 14:50 Szokujące. Jak jakiś debil pismak może napisać w ten sposób- "Musk stanął w obronie Hitlera" bez żadnych podstaw? Jak nie lubię Muska to za ten komentarz poszedłbym do sądu na jego miejscu i wydał każde pieniądze żeby goscia udupić. Znow debile nie skupiają się na czystym przekazie opisującym fakty tylko na tym "co mogl mieć na mysli" I oczywiście goownojady z wybiórczej powtarzają narracje Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 14:59 mask dosc jasno uniewinnil adolfa, mao i stalina Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 15:33 W którym miejscu? Czytam i nie widzę. Może ja mam problem z czytaniem Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 15:55 Miedzy wierszami, 99 procent tak to zrozumialo, tylko ty nie Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 16:04 Bo on ma musk zamiast mózgu w pewnych obszarach. Socjopata i zyeb. Może nie do końca wiadomo o co takiemu chodzi ale również przez to jest niebezpieczny. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 17:51 www.onet.pl/informacje/visegradinsighteu/musk-nazywa-radio-wolna-europa-radykalna-lewica/krde3s2,30bc1058 Nu, ruskij sawietskij Eljoniku. Sawietskij Sajuz eta prawicowyj był! A durnaja Solidarnoscj protiw prawicowemu Sawietskiemu Sajuzowi była! Idź ryju wykrzywiony Eloniku pomnik Breżniewa stawiać, szurze sqrwiały. Szurze i szczurze. Eljonik ruskij takowyj. Przyznać mu medal bohatera Związku Radzieckiego! Takaja durnaja sawietskaja logikaja! Do komsomołu! Do komsomolskiego Artieka, Eljoniku! Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 18:31 Zapewne ma autyzm, ale to tylko swiadczy o jego szefie, co mianowal chorego maska na takie stanowisko.... mask I obraza chamsko ludzi, ktorzy sa panstwowymi urzednikami, traktuje ich jak smieci Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 18:12 wislok1 napisał: > Miedzy wierszami, 99 procent tak to zrozumialo, tylko ty nie Nie ma czegoś takiego jak "miedzy wierszami' w komunikatach aspergera. Jak po całym dniu łażenia po górach spotkasz asperegra w schronisku i powiesz ze nóg nie czujesz to on zasugeruje kontakt z neurologiem. Bo brak czucia może być objawem choroby. I to nie będzie ani niegrzeczne ani złośliwe. Po prostu komunikacja na poziomie 100% logiki bez odczytywania czegokolwiek między wierszami. Jego wszystkie wypowiedzi są oparte na 100%, a że ludzie tego ie rozumieją to właśnie dlatego jego własną firma powinna zabronić mu publicznych wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 18:20 NIkt mu nie kaze zajmowac sie polityka, powinien wrocic tylko do biznesu---- Pie.doli jak potluczony wypowiadajac sie w sprawach politycznych............. Sam jest sobie winien-------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 18:25 Najgorsze jest to, ze KRZYWDZI niewinnych urzednikow USA masowo zwalniajac ich z pracy, choc ich praca jest NIEZBEDNA dla USA.... Powoduje totalny chaos w urzedach Nie lubie biurokracji, ale urzednicy sa potrzebni, tak samo jak wojskowi, policjanci, nauczyciele, pocztowcy, itd., cala budzetowka.... Mozna oczywiscie dkonywac oszczednosci, ale z glowa, po dokladnej analizie, co wymga kilku miesciecy pracy, bez CHAMSKIEGO obrazania, jak to robi mask Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 18:30 wislok1 napisał: > Najgorsze jest to, ze KRZYWDZI niewinnych urzednikow USA masowo zwalniajac ich > z pracy, choc ich praca jest NIEZBEDNA dla USA.... > > Powoduje totalny chaos w urzedach > > Nie lubie biurokracji, ale urzednicy sa potrzebni, tak samo jak wojskowi, polic > janci, nauczyciele, pocztowcy, itd., cala budzetowka.... > > Mozna oczywiscie dkonywac oszczednosci, ale z glowa, po dokladnej analizie, co > wymga kilku miesciecy pracy, > > bez CHAMSKIEGO obrazania, jak to robi mask On nie obraza. Samo słowo obrażać jest przez niego niezrozumiale. Jeszcze jeden przykład- dziecko asperger daje kwiaty matce na dzień kobiet, razem z ojcem, ojciec mowi - dla najpiękniejszej mamy na świecie, dziecko prostuje- mama nie jest najpiękniejsza, pani x jest piękniejsza bo zajęła 3 miejsce w konkursie piękności a mama żadnego. Logiczne do bólu. Czy obraźliwe? Nie, bo żeby obrazić trzeba mieć świadomość co się robi i po co. A to było stwierdzenie faktu Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 18:33 Nie obraza, tylko ich bardzo kocha I bardzo lubi A poza tym jest przeuroczy ( sarkazm i ironia ) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 18:52 wislok1 napisał: > Nie obraza, tylko ich bardzo kocha > > I bardzo lubi > > A poza tym jest przeuroczy > > ( sarkazm i ironia ) Masz podobne ograniczenia jak on. Nie jesteś w stanie zrozumieć myślących odmiennie i traktujesz ich własną miarą Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 18:48 trypel napisał: > Jeszcze jeden przykład- dziecko asperger daje kwiaty matce na dzień kobiet, raz > em z ojcem, ojciec mowi - dla najpiękniejszej mamy na świecie, dziecko prostuje > - mama nie jest najpiękniejsza, pani x jest piękniejsza bo zajęła 3 miejsce w k > onkursie piękności a mama żadnego. > Logiczne do bólu. Czy obraźliwe? Nie, bo żeby obrazić trzeba mieć świadomość co > się robi i po co. A to było stwierdzenie faktu Powiedzieć o radiu Wolna Europa lewacy - to i obraźliwe, i nielogiczne. Musk to amerykański Kononowicz, nieświadomy i wykorzystywany przez patoli, którzy chyba mu podpowiadają co nieco co mówić, pisać i robić. Gdyby przyjąć Twoją logikę że Musk pisze bardzo dosłownie to "mały człowieku" bardziej by do Kaczora niż Sikorskiego pasowało :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 18:51 Masz racje. To jest niekonsekwencja i brak logiki. Asperger sam by takiego określenia nie użył z uwagi na nielogiczność, w języku polskim. Bo w angielskim słowo tyczy się nie tylko rozmiaru ale i nieistotności, nieważności Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Kanda i USA, fajny filmik 17.03.25, 00:00 wislok1 napisał: > Najgorsze jest to, ze KRZYWDZI niewinnych urzednikow USA masowo zwalniajac ich > z pracy, choc ich praca jest NIEZBEDNA dla USA.... > Blad #1 ta praca nie jest niezbedna dla USA. Ty pojeci o tym nie masz. > Powoduje totalny chaos w urzedach > Normalne.. Nikt nie chec any mu zabierali opcje dorabiania na boku oraz dobra pensje z kieszeni pdatnika ktora nie przynosci zadnych efektow. > Nie lubie biurokracji, ale urzednicy sa potrzebni, tak samo jak wojskowi, polic > janci, nauczyciele, pocztowcy, itd., cala budzetowka.... Bzdura. To pogla soclistyczny, Niektorzy uderzednicy s apotrzebni ale zasada im mniej tylm lepeij jest bardzije zasadna. Rzad i biuraokraja im mniesdz tym panstwo lepiej pracuje > > Mozna oczywiscie dkonywac oszczednosci, ale z glowa, po dokladnej analizie, co > wymga kilku miesciecy pracy, > > bez CHAMSKIEGO obrazania, jak to robi mask I wlasnie dflaetego redukuje si eglwy co przeszkadzaj i traca moja kase jako podatnika. Jakie chamskie obrazanie? Pytanie czy istneijesz i czy pracujesz to juz chamstwo? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Kanda i USA, fajny filmik 17.03.25, 01:17 Engin coś ostatnio pesymistyczny jesteś. Zdrówko słabiej? Inwestycje w dół? Lewactwo zalewa Kalifornię? Czy ból dupy? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Kanda i USA, fajny filmik 17.03.25, 01:26 bywalec.hoteli napisał: > Engin coś ostatnio pesymistyczny jesteś. > > Zdrówko słabiej? > > Inwestycje w dół? > > Lewactwo zalewa Kalifornię? > > Czy ból dupy? Wszytko powyzej z wyjatkiem inwestycji LOL Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 18:26 To prawda Skoro zdaje sobie sprawę że swoich ograniczen umysłowych to powinien zdawać sobie sprawę że skutków jakie to może przynieść A już osobnicy tego typu o zerowej empatii powinni mieć z zasady zabronione zajmowanie stanowisk we władzach, które jednak wiążą się z myśleniem o innych i wchodzeniem w czyjeś buty. On tego nie potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 22:20 > Nie ma czegoś takiego jak "miedzy wierszami' w komunikatach aspergera. Trypel, wal się z tym aspergerem. Było kiedyś takie powiedzenie: nie potrafisz - nie pchaj się na afisz. Jak masz deficyty w komunikacji, to się kurwa nie zabieraj za obwieszczanie prawd objawionych w posiadanym przez siebie medium aspołecznym, do chuja pana. Sam jesteś z tych, co dostają gula na wszelkie przejawy "woke" (czymkolwiek to jest), ale aspergera będziesz zawsze usprawiedliwiał, bo "to jest, panie doktorze, ta wyjątkowa sytuacja" (a jest wyjątkowa, bo akurat masz z nią styczność osobiście). No więc nie, nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kanda i USA, fajny filmik 17.03.25, 06:42 No przecież właśnie piszę po raz kolejny że gosc powinien mieć zabronione wypowiadanie się publiczne. Tego już nie doczytałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 17:46 wislok1 napisał: > A co powiesz na naziste maska ? > > next.gazeta.pl/next/7,151243,31773178,musk-udostepnil-szokujacy-wpis-hitler-nie-zabil-milionow-ludzi.html#do_w=450&do_v=1372&do_st=RS&do_sid=2287&do_a=2287&s=BoxCzytImg2&do_upid=1372_ti&do_utid=31773178&do_uvid=1742128148899 A ja mysle ze ty sie nad tym nie zastanowiles ale bronisz sektora publicznego ? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 18:13 Właśnie o to chodzi Endzin że nikt nie czyta tego co mówi tylko od razu myśli co autor chciał powiedzieć. A to wystarczy przeczytać żeby się zgodzić z nim w 100% jak w przypadku tego tematu Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 20:17 Nie no, Hitler to w zasadzie wspaniały człowiek, który pośmiertnie powinien dostać pokojową nagrodę Nobla. On tylko miał jakiś tam zespół. Powiedzmy, że cierpiał na zespół Adolfa. No przecież to nie jego wina, że był Adolfem. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 20:19 Sprowadzanie dyskusji do Hitlera z zasady pokazuje brak argumentów i poddanie się:) Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 22:23 trypel napisał: > Sprowadzanie dyskusji do Hitlera z zasady pokazuje brak argumentów i poddanie s > ię:) > A właśnie qrde trzeba czasem przypomnieć kim był Stalin, Hitler itd. Bo już w tym momencie tak niektórzy potrafią kota ogonem odwracać że aż strach. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Kanda i USA, fajny filmik 17.03.25, 08:40 trypel napisał: > Sprowadzanie dyskusji do Hitlera z zasady pokazuje brak argumentów i poddanie się:) > Musk wyskoczył pierwszy z Hitlerem, więc to jego uważasz za kogoś komu brakuje argumentów? Czy może dotyczy ten brak argumentów tych, którzy o Hitlerze wypowiadają się negatywnie, czy ironicznie jak ja? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kanda i USA, fajny filmik 17.03.25, 08:43 On w ogóle nie nadaje się do komunikacji z ludźmi. Tacy ludzie sprawdzają się w innych miejscach. I to co mówię wynika z osobistych doświadczeń z bliskimi z aspergerem. I zdaje sobie sprawę że dla 99% jego komunikacja jest nieczytelna albo (co gorsza) zaczyna być "interpretowana" Teraz to było do Ciebie :) Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Kanda i USA, fajny filmik 17.03.25, 17:40 trypel napisał: > On w ogóle nie nadaje się do komunikacji z ludźmi. To niech powie famie że jest głupia i vice versa :) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Kanda i USA, fajny filmik 17.03.25, 19:23 dodekanezowiec napisał: > trypel napisał: > > > On w ogóle nie nadaje się do komunikacji z ludźmi. > > To niech powie famie że jest głupia i vice versa :) Fama zwlaszcza europejska potrebuje przeprogramwania poniewaz nie pojmuje ze stary swiat oparty na starych teoriach gdzie slowa Hitler, Stalin i Mao byly tabu juz sie skonczyl i teraz mozna mowic i analiuzowac wszystko. Teraz w nowym Swiecie - konserwatywnym i oprtym na interesach i sile, do ktorego EU jeszcze nie dolaczyla (i jak nie dolaczy to zostnie w tyle) , juz tych slow nie cenzoruje i wlsnie takie wpisy pokazuja (czy tez puszcja pare w eter ) ze populizm i nacjonalizm to nie takie glupie idee a nawet Stalin, Hitler czy Mao robili nie tylko zlych rzeczy i pomijanie roli "Systemu" czy proba wymazania ich z historii sie nie udala. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Kanda i USA, fajny filmik 17.03.25, 20:14 Hajlowal jak ostatni swir.... Lapa mu latala Musk verstört mit an Hitlergruß erinnernder Geste | AFP..... Nawet adolf tak nie robil.. Jednak hajlowal elegancko... Poparl neonazistow z AFD, stwierdzil, ze NIemcy nie powinni przepraszac za adofla, teraz powiedzial, ze adolf jest niewinny Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 I co jest najweselsze 17.03.25, 20:22 Chocby mask z WIELKA APROBATA niemieckiego trampka zbudowal dla adolfa oltarz i sie tam modlil, zeby idee germanskie adolfa zdobyly swiat, to i tak CALA kacza partia, dudus, kaczor, caly pisuar, dalej bedzie maska bronil i uwazal go za spoko kolesia... Za to dziadek Tuska pod przymusem wcielony do Wehrmachtu bedzie symbolem zla, tak jak Tusk Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Kanda i USA, fajny filmik 17.03.25, 21:12 wislok1 napisał: > Hajlowal jak ostatni swir.... > Lapa mu latala > > ..... > > Nawet adolf tak nie robil.. > Jednak hajlowal elegancko... > > Poparl neonazistow z AFD, stwierdzil, ze NIemcy nie powinni przepraszac za adof > la, teraz powiedzial, ze adolf jest niewinny A coz mozna zrobic jak niektorym sie wszystko z Dupa kojarzy? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Kanda i USA, fajny filmik 17.03.25, 21:25 Ja tylko stwierdzam fakty.... A ze ze swoja obsesja antyniemiecka popierasz niemieckiego trampka i germanskiego afrykanera maska, wielbiciela adolfa, to jest twoj problem.... Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Kanda i USA, fajny filmik 16.03.25, 22:24 > A to wystarczy przeczytać żeby się zgodzić z > nim w 100% jak w przypadku tego tematu Nie, nie wystarczy. Nawet jak ktoś jest aspergerem z ujemną empatią, to powinien przyswoić sobie obiektywny fakt, że istnieje coś takiego jak sprawstwo kierownicze (czy jakkolwiek się to w dziczy za Atlantykiem nazywa) i za działania podwładnych odpowiada ich przełożony, w szczególności jeśli wydał takie polecenie. Tak w sektorze publicznym, jak i prywatnym. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Kanda i USA, fajny filmik 17.03.25, 01:53 Ciekawe ze jak juz kilknasaci elat temu Obama widzzila bezsens niektorych wydatkow i zaplanowal redukcje wydatkow oraz wysnaczyl nie kogo innego jak Bidena za to odwiedzilanym to to byl program demokrstyczny a wiec dobry I to spelzlo na niczym poniewaz wlasnie ten ccly Deep State a wiec caly srodek biurokracji na to nie pozwolil Ale jak sie z to wzial znienawidzony Trump i ten wyweal tych co wlasnie w redukcji wydatkow przeszkadzjaja to pomimo iz to kontynuacj pprogramow demokratow ale bardzije skuteczna to juz jest zlo najgorsze Ot spojrzyj na to youtu.be/5hpd61WfMvk Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kanda i USA, fajny filmik 17.03.25, 06:43 vogon.jeltz napisał: > > A to wystarczy przeczytać żeby się zgodzić z > > nim w 100% jak w przypadku tego tematu > > Nie, nie wystarczy. Nawet jak ktoś jest aspergerem z ujemną empatią, to powinie > n przyswoić sobie obiektywny fakt, że istnieje coś takiego jak sprawstwo kierow > nicze (czy jakkolwiek się to w dziczy za Atlantykiem nazywa) i za działania pod > władnych odpowiada ich przełożony, w szczególności jeśli wydał takie polecenie. > Tak w sektorze publicznym, jak i prywatnym. A gdzie on napisał ze tak nie jest albo że nie zgadza się z tym stwierdzeniem. Tylko nie "między wierszami" ale faktycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Kanda i USA, fajny filmik 18.03.25, 11:45 > A gdzie on napisał ze tak nie jest albo że nie zgadza się z tym stwierdzeniem. Napisał "Stalin i inni nie zamordowali milionów, zrobili to podlegli im funkcjonariusze publiczni". Wg każdej obowiązującej obecnie doktryny prawa wydanie polecenie zamordowania jest równoważne z zamordowaniem. Poza tym - King Leopold II did not murder millions in Belgian Kongo. His private mercenaries did. Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Kanda i USA, fajny filmik 18.03.25, 15:51 vogon.jeltz napisał: > Napisał "Stalin i inni nie zamordowali milionów, zrobili to podlegli im funkcjo > nariusze publiczni". Wkrótce jeszcze napisze: Mam w doopie jakakolwiek etykę. I co mi zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kanda i USA, fajny filmik 18.03.25, 17:39 No i dla mnie dalej stwierdzenie jest poprawne - w przypadku króla również. Ponoszą wine za zbrodnie ale nikogo osobiście nie zamordowali. Wydanie rozkazu to wciąż nie jest bezpośrednie morderstwo. I zauwaz ze nie mówię o odpowiedzialności tylko o fakcie zabicia kogoś lub nie Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Kanda i USA, fajny filmik 18.03.25, 18:11 trypel napisał: > No i dla mnie dalej stwierdzenie jest poprawne - w przypadku króla również. Pon > oszą wine za zbrodnie ale nikogo osobiście nie zamordowali. > Wydanie rozkazu to wciąż nie jest bezpośrednie morderstwo. I zauwaz ze nie mówi > ę o odpowiedzialności tylko o fakcie zabicia kogoś lub nie > > No wlasnie... o przyklad. Biden jest odpowiedzialny za dziesiatki uniewinnien (Pordons) a w rzeczywistosci ani jedego nie podpisal bo pracownicy uzyli autopen. A ze nie mozna znalezc prawa na nielegalnosc uzycia autopen to dokumenty sa legalne nawet jak Biden nie ma pojecie kogo to uniewinnil a kogo nie a wszytko to Bidena odpwiedzilanosc ale robota "systemu" Ale gdyby chcial to pewnie moze sie wyprzec ze on tego przeciez nie podpisywal tylko to byla decyzja i wykonanie biurokracji. I z tym Musk m in walczy i pokazuje ze zly i skorumpwany system jest winny wiekszosci problemow poniewaz Krol nie jest w stanie wszystkiego ani analizowac ani kontrolowac a co dopiero wykonywac i w wiekoszosci "podpisuje" to co mu na biurku poloza i we wlasciwy spsob - prosto i zwiezle (niekonicznie zgodnie z prawdziwa prawda) wyjasnia co podpisuje. I jeszcze jak sam podpisuje to pol biedy a tu sie pkazuej ze to robi "maszyna do pisania". Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Kanda i USA, fajny filmik 18.03.25, 21:51 > No i dla mnie dalej stwierdzenie jest > poprawne - w przypadku króla również. > Ponoszą wine za zbrodnie ale nikogo > osobiście nie zamordowali. Nie wiem jak w prawie amerykańskim, które jest zbiorem osobliwości, ale u nas zlecenie morderstwa (podżeganie) jest traktowane w prawie karnym na równi z samym morderstwem. Oczywiście w sensie dosłownym zleceniodawca nie pozbawia nikogo życia, ale sformułowania typu "Dżyngis Chan wymordował x milionów ludzi" są używane, akceptowane i powszechnie zrozumiałe. To po pierwsze. Po drugie: przykład z królem Leopoldem miał pokazać, że tak to się możemy licytować, kto był gorszy: "publiczni" czy "prywatni" (czy siepacze jakiegoś średniowiecznego króla byli publiczni czy prywatni, skoro w wielu przypadkach państwo stanowiło w zasadzie prywatną własność władcy?). Tak że "trochę" mu z tym przyjebaniem się do funkcjonariuszy publicznych nie wyszło, a taki przecież był cel tego rzygu. I wreszcie, jak ktoś słusznie gdzieś zauważył, jak chodzi o Teslę czy rakiety kosmiczne to Elmo pierwszy wypina pierś do orderów, chociaż sam nie przyłożył ręki (w sensie dosłownym) do skonstruowania zadnej z tych rzeczy. Zrobili to pracujący dla niego ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Kanda i USA, fajny filmik 19.03.25, 18:35 Dokladnie wlasnie tak to jest.... Tlumaczenie oskarzonych w Norymberdze, ze oni osobiscie nikogo nie zabili, byly uwazane za kiepski dowcip... Komendant Auschwitz Rudolf Höss twierdzil, ze zadnego wieznia nawet nie pobil, a co dopiero zabil.. Niewiele mu to pomoglo... Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Kanda i USA, fajny filmik 19.03.25, 19:08 > I zauwaz ze nie mówię o odpowiedzialności tylko o fakcie zabicia kogoś lub nie Mam nadzieję, że według Ciebie ten co tylko "jest odpowiedzialny", ale osobiście nie zabił, nie jest mniej winny? Jak dla mnie jest winny bardziej. Tak samo jak śmierci np. rodziny zabitej przez kacapską rakietę winny jest bardziej skurwiel z Kremla niż operator wysyłający rakietę na cel. Jak trzech skurwieli zgwałci kobietę, ale dwóch się tłumaczy, że "tylko ją trzymali", to dla mnie wszyscy są tak samo winni. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kanda i USA, fajny filmik 19.03.25, 20:19 Jest zdecydowanie bardziej winny. Ale nie można zdjąć przez to winy z wykonawców. Oczywiście nie wiemy co byśmy zrobili zyjac w Niemczech w latach 40 jakbyśmy dostali rozkaz pacyfikacji czeskiej wsi będąc w armii.. Ale oni to robili dość często. I było ich robiących takie rzeczy dużo, nie wiem czy jest duzo przypadkow zanotowanych ze zolnierz niemiecki odmowil zabicia cywila, albo dziecka. Wiec zrzucanie winy na hitlera to tylko nieudolna proba wybielania niemcow . Wiec efekt był jaki był. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Kanda i USA, fajny filmik 20.03.25, 02:04 Akurat czeskie wsie to byly pacyfikowane rzadko..... Pomijajac Lidice, Lezaky Odmowa wykonania rozkazu dla zwyklego zolnierza to smierc Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kanda i USA, fajny filmik 20.03.25, 06:56 wislok1 napisał: > Akurat czeskie wsie to byly pacyfikowane rzadko..... > Pomijajac Lidice, Lezaky > > Odmowa wykonania rozkazu dla zwyklego zolnierza to smierc No jasne, albo straflager. I oczywiście odmawiali. Ale mimo wszystko nie ogarniam w jaki sposób robili te wszystkie masakry cywilnej ludności. Byli można powiedzieć, niezwykle kreatywni w sadyzmie nad pobitymi narodami. I to nie były rozkazy Hitlera tylko krewtywnosc lokalnych wykonawców Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Kanda i USA, fajny filmik 20.03.25, 09:51 > Ale mimo wszystko nie ogarniam w jaki > sposób robili te wszystkie masakry cywilnej > ludności. Byli można powiedzieć, niezwykle > kreatywni w sadyzmie nad pobitymi narodami Akurat żołnierze Wehrmachtu a nawet Einsatzgruppen SS (nie mówię o oddziałach SS-Totenkopf w obozach) byłi dość mało kreatywni. Szli przeważnie na ilość, nie na "jakość", więc najczęściej po prostu zabijali z broni palnej, co jest stosunkowo niewymyślnym i mało okrutnym sposobem zadawania śmierci. W porównaniu do tego, jak pastwili się najemnicy króla Leopolda we wspominamym wcześniej Kongo, czy choćby oddziały UPA na Wołyniu to był przeważnie mały pikuś. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kanda i USA, fajny filmik 20.03.25, 10:03 Kreatywność w wymyślaniu odpowiedzialności zbiorowej też się liczy. Czyli co zrobimy komu i za co Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Kanda i USA, fajny filmik 20.03.25, 10:17 > Kreatywność w wymyślaniu > odpowiedzialności zbiorowej też się liczy. > Czyli co zrobimy komu i za co Tutaj też nie odbiegali od standardów obowiązujących w wojnach od tysiącleci, a jeśli już - to raczej "pozytywnie". Kiedyś np. zupełnie normalne było, że jak oblegane miasto nie chciało się poddać, to po jego zdobyciu wyrzynano wszystkich mieszkańców jak leci (ew. kobiety i dzieci sprzedawane jako niewolników). Ogólna duża liczba trupów z rąk oddziałów niemieckich to wynik bardziej możliwości technicznych i nowoczesnej broni niż jakiegoś kreatywnego okrucieństwa (w dalszym ciągu pomijam obozy, rzecz jasna). Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Kanda i USA, fajny filmik 20.03.25, 12:07 Czy w Iwś ginęło tyle cywili? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Kanda i USA, fajny filmik 20.03.25, 14:38 > Czy w Iwś ginęło tyle cywili? 1wś miała zupełnie inny charakter. Ciężko, żeby ginęli cywile, skoro linia frontu miesiącami czy wręcz latami stała w miejscu, a na zapleczu toczyło się prawie normalne życie. Nie było też bomb lotniczych, nalotów dywanowych itp. o nuke'ach nie wspominając. W 1wś strony zwyczajnie nie miały, jak wspomniałem wcześniej, środków technicznych, żeby masowo uśmiercać cywilów. Za to liczba poległych żołnierzy jest w obu wojnach porównywalna: kilkanaście milionów w jedynce i dwadzieścia-kilka w dwójce - tylko weźmy pod uwagę, że w drugiej liczone są Japonia i Chiny, które nie występowały w pierwszej oraz że 2wś trwała o połowę dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Kanda i USA, fajny filmik 20.03.25, 15:42 vogon.jeltz napisał: > Za to liczba poległych żołnierzy jest w obu wojnach porównywalna: kilkanaście m > ilionów w jedynce i dwadzieścia-kilka w dwójce - tylko weźmy pod uwagę, że w dr > ugiej liczone są Japonia i Chiny, które nie występowały w pierwszej oraz że 2wś > trwała o połowę dłużej. Cała 2wś to 70-85 mln ofiar Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Kanda i USA, fajny filmik 20.03.25, 17:10 > Cała 2wś to 70-85 mln ofiar Dziękuję, Kapitanie Oczywisty, ale ja nie o tym pisałem. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Kanda i USA, fajny filmik 20.03.25, 09:41 wislok1 napisał: > Akurat czeskie wsie to byly pacyfikowane rzadko..... > Pomijajac Lidice, Lezaky > > Odmowa wykonania rozkazu dla zwyklego zolnierza to smierc Jeśli rozkaz to zbrodnia, to ma obowiązek zastrzelić wydającego rozkaz. Jeśli wykonał rozkaz będący zbrodnią, to po wojnie powinien dostać rozkaz od sądzących go aby sam się powiesił a jak go nie wykona, to za niewykonanie rozkazu zostanie wrzucony żywcem do krematorium. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Kanda i USA, fajny filmik 20.03.25, 18:35 Generalnie to ja PRAWIE nie znam przypadku, ze zolnierz KAZDEJ armii odmowil wykonania rozkazu zabicia cywilow na polu walki, w czasie dzialan zbrojnych... I nic by mu nie zrobili....W 99 przypadlach na 100 za odmowe strzelania by go od razu oficerowie zabili... Oczywiscie zalezalo to od armii, niektore takich rozkazow nie wydawaly albo wydawaly bardzo rzadko... Masakry w Wietnamie tez sie zdarzaly i zolnierze cywilow zabijali... Np. My Lai Tak samo w KAZDEJ armii zabijano jencow... W niektorych bylo to sporadyczne... W Dachau Amerykanie wyrznelii SS-manow po oswobodzeniu obozu i sie potem okazalo, ze nie tych co w tym obozie sluzyli... Co zdarzyli spier.olic wczesniej... Cala sprawe zatuszowano... Tak samo zatuszowano to, ze PO masakrze w Malmedy oddzialy US Arym SS-manow wzietych do niewoli po prostu rozwalaly, bez bawienia sie w branie do niewoli.... Nie strzelasz, jestes zaraz zastrzelony, armia to nie klub dyskusyjny Natomaist ZUPELNIE cos inne to akcje mordowania cywilow przez SS w Lidicach czy Lezakach, to nie mialo nic wspolnego z dzialaniami wojennnymi... I ci SS-mani bylo ochotnikami, wstapili do SS dobrowolnie, wiedzieli, ze beda mordowac Czechow albo w wiezieniach, albo w pacyfikacjach.... Przewaznie rekrutowali sie z Niemcow Sudeckich, ktorzy Czechow nie trawili.... Tak samo winni sa ci, co sluzyli w obozach koncentracyjnych... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Kanda i USA, fajny filmik 19.03.25, 22:58 nousecomplaining napisał(a): . Jak trzech skurwieli zgwałci kobietę, ale dwóch się tłumaczy, > że "tylko ją trzymali", to dla mnie wszyscy są tak samo winni. A wiec sugerujesz ze jak juz masz byc winny tak samo to i nalezaloby okazje wykorzystac i poznije kolegow poprosic aby potrzymali bo tak czy siak taka sam kara? Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Kanda i USA, fajny filmik 17.03.25, 20:17 Dokladnie wlasnie tak, dalsze usprawiedliwianie dzialan takich swirow jak mask czy trampek to jest juz absolutna zenada............. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Kanda i USA, fajny filmik 18.03.25, 01:44 wislok1 napisał: > Dokladnie wlasnie tak, dalsze usprawiedliwianie dzialan takich swirow jak mask > czy trampek to jest juz absolutna zenada............. Hey, obejrzyjs sbie to moze pomoze? youtu.be/nTIfU4zMQWY Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 18.03.25, 09:53 Dziś rozmowa Trumpka z Putinem, czyli naiwniaka z kłamcą. Podobno Jałta 2 się szykuje . A pamiętacie- w kampanii wyborczej- w 24 godziny wojnę miał zakończyć. Niczego nie załatwią dla Ukrainy - poza aneksją Krymu , no i może Trumpek podaruje Putinowi tego bourbona z Kentucky, co to miliony butelek za chwilę zostaną w magazynach, bo cła idioty załatwia sprawę. Wojnę w Ukrainie może zakończyć tylko dobry snajper! Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT - fajny wywiad w zakresie sytuacji na swie 18.03.25, 16:57 bolo2002 napisał: > Dziś rozmowa Trumpka z Putinem, czyli naiwniaka z kłamcą. Podobno Jałta 2 się s > zykuje . A pamiętacie- w kampanii wyborczej- w 24 godziny wojnę miał zakończyć. > Niczego nie załatwią dla Ukrainy - poza aneksją Krymu , no i może Trumpek pod > aruje Putinowi tego bourbona z Kentucky, co to miliony butelek za chwilę zostan > ą w magazynach, bo cła idioty załatwia sprawę. Wojnę w Ukrainie może zakończyć > tylko dobry snajper! Nastepnym razem nie glosuj na niego a na tych co cie obronia lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Panie Majster, ruskie zatonęli w łodzi podwodnej 27.03.25, 14:27 - wszystkie? - nie, sześć - to co mi prezydenta zawracasz, podaj młotek. Tak mi się skojarzyło z dzisiejszym njusem Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Panie Majster, ruskie zatonęli w łodzi podwod 27.03.25, 15:52 a to ruskie były? ich główny szef powinien był zatonąć Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Panie Majster, ruskie zatonęli w łodzi podwod 27.03.25, 16:09 Cala łodz pełna ruskich. A Ty też uważasz że jedna osoba odpowiada za wszystko? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Panie Majster, ruskie zatonęli w łodzi podwod 27.03.25, 16:41 wszyscy nie, więc może też gierasimow, ławrow, pieskow, zacharowa i szojgu? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Panie Majster, ruskie zatonęli w łodzi podwod 27.03.25, 16:45 A taki zwykły ruski który w komentarzu pod jakims artykułem pisze ze trzeba ukraincow zabijać a miasta i wioski palić? Tez czy nie? Ja tam się cieszę że każdego ruskiego mniej Odpowiedz Link Zgłoś
dodekanezowiec Re: Panie Majster, ruskie zatonęli w łodzi podwod 27.03.25, 20:22 - Czy ktoś zamawial ruskie? - Nie! Same przyszli! Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Panie Majster, ruskie zatonęli w łodzi podwod 27.03.25, 20:32 Na szczęście wyszli. To że sobie poszli możemy dziś oceniać jako super rzecz. ipn.gov.pl/pl/historia-z-ipn/archiwum/120896,28-lat-temu-wycofala-sie-z-Polski-ostatnia-rosyjska-jednostka-bojowa-Swinoujscie.html Odpowiedz Link Zgłoś