Dodaj do ulubionych

Ciekawe drogi

09.03.25, 18:21
Kiedy planuje podróż często zdarza mi się pojechać jakąś lokalną, ale ciekawą drogą. Tak między innymi przejechałem się mała i dużą pętlą bieszczadzką.

W sobotę specjalnie pojechałem z Walimia do Pieszyc przez "patelnię". Muszę zainwestować w lepszy trzymak na telefon ;). Muzyka moja.

Obserwuj wątek
    • trypel Re: Ciekawe drogi 09.03.25, 18:39
      Ostatnio jechałem tamtędy jeszcze foresterem. Chyba z 7-8 lat temu, ale widzę że nawierzchnia wciąż taka sama momentami
    • wislok1 Passo Rombo, wyzej niz Rysy 09.03.25, 20:22
      To jest trasa

Agrafki po wloskiej stronie niesamowite
    • bolo2002 Re: Ciekawe drogi 11.03.25, 08:32
      Jakieś 7czy 8 razy zimą i w nocy pokonywałem 11 km droga do osrodka Jawor nad Zalewem Solinskim. Mróz ca -15 st C, droga zasnieżona. Najpierw masz 5 zakretów pod górę a potem 5 chyba na dół. Jest ca 1 -sza w nocy i próbiję jechac/ Audi z napedem na przód/- niestety nie daje sie , bo bagaznik załadowany na maxa. I zostałem na drodze i koniec. Na szczęście z polowania / z dzikiem na pokładzie/ wracał pan komendant/ wtedy był to wojskowy osrodek/- i na szczęście wziął mnie na hol. To była ciekawa droga i tak kilka razy zimą. I tak poznałem komendanta. Też Bieszczady.
      • trypel Re: Ciekawe drogi 11.03.25, 08:50
        Komendant pewnie jechal, tfu, matizem?
        • qqbek Re: Ciekawe drogi 11.03.25, 09:14
          trypel napisał:

> Komendant pewnie jechal, tfu, matizem?
          >

Obstawiam Ładę z dwoma gaźnikami (i sznurem wokół opon).
          Może być Niva, żeby nie było, że nie terenowa.
          • bywalec.hoteli Re: Ciekawe drogi 11.03.25, 09:56
            myślałem, że Bolo wziął na pokład Poloneza z silnikiem VW i naczelnika i dzika, żeby dociążyć przód
          • trypel Re: Ciekawe drogi 11.03.25, 10:07
            Ej qbek że Ty starych dowcipów nie znasz to bym nie pomyślał
        • bolo2002 Re: Ciekawe drogi 13.03.25, 08:47
          Komendant jechał wojskowym pojazdem z napedem 4x4!
          • qqbek Re: Ciekawe drogi 13.03.25, 09:01
            bolo2002 napisał:

> Komendant jechał wojskowym pojazdem z napedem 4x4!

I granatnikiem!
            Zapomniałeś o granatniku!
            Co to za komendant bez granatnika?
      • waga173 Re: Ciekawe drogi 11.03.25, 10:51
        Kiedys na Tygrysy mieli Visy, dzis na dziki maja granatniki?
      • duze_a_male_d_duze_m Re: Ciekawe drogi 12.03.25, 08:55
        bolo2002 napisał:

> Jakieś 7czy 8 razy zimą i w nocy pokonywałem 11 km droga do osrodka Jawor nad Z
        > alewem Solinskim. Mróz ca -15 st C, droga zasnieżona. Najpierw masz 5 zakretów
        > pod górę a potem 5 chyba na dół. Jest ca 1 -sza w nocy i próbiję jechac/ Audi z
        > napedem na przód/- niestety nie daje sie , bo bagaznik załadowany na maxa. I z
        > ostałem na drodze i koniec. Na szczęście z polowania / z dzikiem na pokładzie/
        > wracał pan komendant/ wtedy był to wojskowy osrodek/- i na szczęście wziął mni
        > e na hol. To była ciekawa droga i tak kilka razy zimą. I tak poznałem komendant
        > a. Też Bieszczady.

Miałem dokładnie tą samą sytuację w tym miejscu, tylko było -20ct.C i więcej śniegu. Audi napęd na przód, ale jedna półośka ukręcona. Bagażnik załadowany na maxa. Obróciłem auto, nie na ręcznym, bo był zblokowany, więc musiałem wystawić nogę. Jakoś wjechałem tam na wstecznym, bo oś napędzana została dociążona!
        • waga173 Re: Ciekawe drogi 12.03.25, 21:47
          duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Miałem dokładnie tą samą sytuację w tym miejscu, tylko było -20ct.C i więcej śn
          > iegu. Audi napęd na przód, ale jedna półośka ukręcona. Bagażnik załadowany na m
          > axa. Obróciłem auto, nie na ręcznym, bo był zblokowany, więc musiałem wystawić
          > nogę. Jakoś wjechałem tam na wstecznym, bo oś napędzana została dociążona!>

A teraz napisz nam jak bylo naprawde.
          • bywalec.hoteli Re: Ciekawe drogi 12.03.25, 22:56
            Na tej nodze wystawionej usiadł waga i dociążył os napędzana
            • waga173 Re: Ciekawe drogi 13.03.25, 03:19
              Moze on jest piratem drogowym i ma drewniana noge jak prawdziwy pirat.
    • skitenis Re: Ciekawe drogi 11.03.25, 11:39
      mi przypadła w tym rejonie taka:
      Autostrada Goeringa Ma długość około 42 km i łączy drogę krajową nr 8 na przełęczy Polskie Wrota z drogą krajową nr 33 w Międzylesiu. Wybudowana w latach 30. XX wieku, jest jedną z najwyżej położonych asfaltowych dróg w Polsce, oferując przepiękne widoki na Kotlinę Kłodzką, Masyw Śnieżnika i Dolinę Orlicy.

Ale wokół Kotlny Kłodzkiej jest mnóstwo ciekawych lokalnych dróg po górach. Szczególnie koło Lądka Zdroju. Niestety w średnim stanie technicznym.
      • tiges_wiz Re: Ciekawe drogi 12.03.25, 08:45
        Wigilię miałem w Mostowicach, więc chyba też tamtędy jechałem niedawno ;)
      • skitenis Re: Ciekawe drogi 14.03.25, 10:09
        Niestety na ładnej drodze koło Lądka Zdroju, 20 lutego 1993 na trasie odcinka specjalnego specjalnego Orłowiec – Złoty Stok zginął Marian Bublewicz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka