galtomone 09.03.25, 22:34 dobrewiadomosci.net.pl/302-ten-samochod-jezdzi-100-lat-na-jednym-tankowaniu/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qqbek Re: Zasięg przez duże Z 09.03.25, 23:04 Bzdura na bzdurze. Tor jest szeroko stosowany jako dodatek stopowy i w elektrodach spawalniczych. Więc 500-krotna redukcja jego ceny jest bardzo mało prawdopodobna. Eksperymentalne reaktory na tor istnieją w kilku ośrodkach badawczych i mają rozmiary normalnych, uranowych (a nawet są trochę większe, bo wymagają więcej paliwa). Prawdopodobieństwo zmieszczenia reaktora torowego w pojeździe lądowym jest więc bliskie ziobrze. Co miałeś Tomku z fizyki w liceum? Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Zasięg przez duże Z 09.03.25, 23:20 "Tor aktualnie kosztuje 5000$/kg, ale jego wysoka cena wynika wyłącznie z niewielkiego (niemal zerowego) popytu. W przypadku masowego użycia cena mogłaby spaść do 10 dolarów za kilogram!" Czy to nowy Talmud? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zasięg przez duże Z 10.03.25, 06:58 qqbek napisał: > Co miałeś Tomku z fizyki w liceum? W jakim liceum? A co do reszty, to TOR (o ile pamiętam) jest też paliwem (jako "pastylka") w eksperymentalnych reaktorach rozszczepieniowych. Ale pamietam też, że coś o torze słyszałem w zakresie reaktorów typu tokamak i stellarator do fuzji jądrowej. A link jest żartobliwą ciekawostką. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zasięg przez duże Z 10.03.25, 09:32 galtomone napisał: > W jakim liceum? Jeszcze lepiej 😒 > A co do reszty, to TOR (o ile pamiętam) jest też paliwem (jako "pastylka") w ek > sperymentalnych reaktorach rozszczepieniowych. Tak, tor jest wykorzystywany w reaktorach rozszczepieniowych. Tylko nie w zwykłych, na Uran 235, a w tzw. reaktorach powielających. Jak to wygląda? A ładują tam tor 232 i czekają, aż (pod wpływem własnej, szczątkowej radioaktywności) zmieni się w Uran 233, który jest materiałem dużo łatwiej rozszczepialnym). Prędkość reakcji w takim reaktorze jest niewielka, w porównaniu z tradycyjnym reaktorem, mniejsza jest też generowana moc, tak więc żeby dostarczyć porównywalnej ilości energii reaktor taki musi być większy, niż "tradycyjny" uranowy. > Ale pamietam też, że coś o torze słyszałem w zakresie reaktorów typu tokamak i > stellarator do fuzji jądrowej. "Za piętnaście lat będziemy mieli kontrolowaną i samopodtrzymującą się fuzję jądrową" - twierdzą naukowcy, tak gdzieś od lat 50-tych ubiegłego wieku. > A link jest żartobliwą ciekawostką. Jest bujdą na resorach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zasięg przez duże Z 10.03.25, 19:08 qqbek napisał: > galtomone napisał: > > > W jakim liceum? > > Jeszcze lepiej 😒 > Co lepiej??? Ty wiesz jak ciężko się robi karierę w neurologii po 7 klasach podstawówki? Musiałem zostać działaczem partyinym. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zasięg przez duże Z 11.03.25, 09:13 galtomone napisał: > Co lepiej??? No to sugeruje, że technikum kończyłeś. > Ty wiesz jak ciężko się robi karierę w neurologii po 7 klasach podstawówki? > Musiałem zostać działaczem partyinym. Aż takiego awansu to nawet Collegium Tumanum nie gwarantowało (że o partyjnej "Sorbonie" z czasów PRL nawet nie wspomnę). Musiałbyś się nakraść jeszcze od wujka przed wstąpieniem w szeregi partii, a potem zostać prezesem największego koncernu w Polsce (po drodze zahaczając jeszcze o stołek wójta jakiegoś Pcimia czy innej pipidówy). Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: Zasięg przez duże Z 09.03.25, 23:16 A ten "samochod" to jest pokazany z tylu, z przodu czy moze z boku? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Zasięg przez duże Z 10.03.25, 07:04 Nie wiem (to Cadillac), ale marni widzę przyszłośc tego projektu obecnie... "Thorium będzie napędzać silnik koncepcyjny skonstruowany przez firmę Laser Power Systems (LPS) z Connecticut w USA." laserpowersystems.com/ 😂😂😂 Ale młodzi Turcy uważają, że to przyszłość.... Car Runs For 100 Years Without Refueling - The Thorium Car Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: Zasięg przez duże Z 10.03.25, 08:30 A dla kogo toto i po co? Dla polskiego Kowalskiego? Odpowiedz Link Zgłoś