Dodaj do ulubionych

Zasięg przez duże Z

09.03.25, 22:34
dobrewiadomosci.net.pl/302-ten-samochod-jezdzi-100-lat-na-jednym-tankowaniu/
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Zasięg przez duże Z 09.03.25, 23:04
      Bzdura na bzdurze.
      Tor jest szeroko stosowany jako dodatek stopowy i w elektrodach spawalniczych.
      Więc 500-krotna redukcja jego ceny jest bardzo mało prawdopodobna.
      Eksperymentalne reaktory na tor istnieją w kilku ośrodkach badawczych i mają rozmiary normalnych, uranowych (a nawet są trochę większe, bo wymagają więcej paliwa). Prawdopodobieństwo zmieszczenia reaktora torowego w pojeździe lądowym jest więc bliskie ziobrze.

Co miałeś Tomku z fizyki w liceum?
      • waga173 Re: Zasięg przez duże Z 09.03.25, 23:20
        "Tor aktualnie kosztuje 5000$/kg, ale jego wysoka cena wynika wyłącznie z niewielkiego (niemal zerowego) popytu. W przypadku masowego użycia cena mogłaby spaść do 10 dolarów za kilogram!"

Czy to nowy Talmud?
      • galtomone Re: Zasięg przez duże Z 10.03.25, 06:58
        qqbek napisał:

> Co miałeś Tomku z fizyki w liceum?

W jakim liceum?

A co do reszty, to TOR (o ile pamiętam) jest też paliwem (jako "pastylka") w eksperymentalnych reaktorach rozszczepieniowych.

Ale pamietam też, że coś o torze słyszałem w zakresie reaktorów typu tokamak i stellarator do fuzji jądrowej.

A link jest żartobliwą ciekawostką.
        • qqbek Re: Zasięg przez duże Z 10.03.25, 09:32
          galtomone napisał:

> W jakim liceum?

Jeszcze lepiej 😒

> A co do reszty, to TOR (o ile pamiętam) jest też paliwem (jako "pastylka") w ek
          > sperymentalnych reaktorach rozszczepieniowych.

Tak, tor jest wykorzystywany w reaktorach rozszczepieniowych.
          Tylko nie w zwykłych, na Uran 235, a w tzw. reaktorach powielających.
          Jak to wygląda?
          A ładują tam tor 232 i czekają, aż (pod wpływem własnej, szczątkowej radioaktywności) zmieni się w Uran 233, który jest materiałem dużo łatwiej rozszczepialnym). Prędkość reakcji w takim reaktorze jest niewielka, w porównaniu z tradycyjnym reaktorem, mniejsza jest też generowana moc, tak więc żeby dostarczyć porównywalnej ilości energii reaktor taki musi być większy, niż "tradycyjny" uranowy.

> Ale pamietam też, że coś o torze słyszałem w zakresie reaktorów typu tokamak i
          > stellarator do fuzji jądrowej.

"Za piętnaście lat będziemy mieli kontrolowaną i samopodtrzymującą się fuzję jądrową" - twierdzą naukowcy, tak gdzieś od lat 50-tych ubiegłego wieku.

> A link jest żartobliwą ciekawostką.

Jest bujdą na resorach :-)
          • galtomone Re: Zasięg przez duże Z 10.03.25, 19:08
            qqbek napisał:

> galtomone napisał:
            >
            > > W jakim liceum?
            >
            > Jeszcze lepiej 😒
            >

Co lepiej???

Ty wiesz jak ciężko się robi karierę w neurologii po 7 klasach podstawówki?

Musiałem zostać działaczem partyinym.
            • qqbek Re: Zasięg przez duże Z 11.03.25, 09:13
              galtomone napisał:

> Co lepiej???

No to sugeruje, że technikum kończyłeś.

> Ty wiesz jak ciężko się robi karierę w neurologii po 7 klasach podstawówki?
              > Musiałem zostać działaczem partyinym.

Aż takiego awansu to nawet Collegium Tumanum nie gwarantowało (że o partyjnej "Sorbonie" z czasów PRL nawet nie wspomnę). Musiałbyś się nakraść jeszcze od wujka przed wstąpieniem w szeregi partii, a potem zostać prezesem największego koncernu w Polsce (po drodze zahaczając jeszcze o stołek wójta jakiegoś Pcimia czy innej pipidówy).
    • waga173 Re: Zasięg przez duże Z 09.03.25, 23:16
      A ten "samochod" to jest pokazany z tylu, z przodu czy moze z boku?
      • galtomone Re: Zasięg przez duże Z 10.03.25, 07:04
        Nie wiem (to Cadillac), ale marni widzę przyszłośc tego projektu obecnie...

"Thorium będzie napędzać silnik koncepcyjny skonstruowany przez firmę Laser Power Systems (LPS) z Connecticut w USA."

laserpowersystems.com/ 😂😂😂

Ale młodzi Turcy uważają, że to przyszłość....

• bolo2002 Re: Zasięg przez duże Z 10.03.25, 08:30
      A dla kogo toto i po co? Dla polskiego Kowalskiego?
      • galtomone Re: Zasięg przez duże Z 11.03.25, 06:15
        Nie, dla czeskiego Novaka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka