hukers 20.04.25, 22:57 youtube.com/shorts/EQCD2mwrykU?si=nqTWdFj_mgn_2NlB Alleluja i do przodu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 21.04.25, 01:25 Jeszcze pozwol sie ukrzyzowc i masz szanse byc w niebie. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 21.04.25, 02:15 Nie no, ładna sztuka, ale dać się takiej nawrócić z "highway to hell"? No przepraszam - tak się nie da. Wersja przepitego Żyda Cohena i tak ładniej zaśpiewana, a cycem panienka nie szczuje, bo zadekoltowana aż pod kokardę, więc nie ma chyba powodu, żeby się nadmiernie podniecać. Ale buzia ładna, przyznam. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT / Nawrocilem się 21.04.25, 03:34 Podobno to wykonanie jest uznawane za najlepsze: www.youtube.com/watch?v=P_NpxTWbovE Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: OT / Nawrocilem się 21.04.25, 16:20 Nie podobno tylko na pewno. Ostatecznie Cohen był Kanadyjczykiem…więc się znam che che Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Najlepsze jest wykonanie Cohena 21.04.25, 18:54 Leonard Cohen - Hallelujah (Live In London) Reszta to tylko lepiej lub mniej udane wykonania wtorne Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Najlepsze jest wykonanie Cohena 22.04.25, 00:17 Moje uszy sluchaly Leonarda ale moje oczy wpatrywaly sie w jedna z trzech tam w chorku w tle. Perla Batalla. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Najlepsze jest wykonanie Cohena 22.04.25, 01:31 wislok1 napisał: > Reszta to tylko lepiej lub mniej udane wykonania wtorne O holender, zgadzam się z Wisłokiem :) Nie da się zaśpiewać/powiedziec lepiej Cohena od Cohena. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Najlepsze jest wykonanie Cohena 22.04.25, 18:36 bywalec.hoteli napisał: > wislok1 napisał: > > > Reszta to tylko lepiej lub mniej udane wykonania wtorne > > O holender, zgadzam się z Wisłokiem :) > Nie da się zaśpiewać/powiedziec lepiej Cohena od Cohena. Really? On taki spiewak jak Maryla Rodowicz czy Sinatra. Wypromowani przez grupy wplywowe. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Najlepsze jest wykonanie Cohena 22.04.25, 19:03 > Wypromowani przez grupy wplywowe. Iluminatów, reptilian, czy po prostu Silnoręki porozmawiał po swojemu z odpowiednimi ludźmi? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Najlepsze jest wykonanie Cohena 22.04.25, 20:12 vogon.jeltz napisał: > > Wypromowani przez grupy wplywowe. > > Iluminatów, reptilian, czy po prostu Silnoręki porozmawiał po swojemu z odpowie > dnimi ludźmi? Za tym stija Twoi ludzie - Cohen i Maryla to komuna a Sinatra to mafia. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Najlepsze jest wykonanie Cohena 22.04.25, 19:40 engine8t napisał: > On taki spiewak jak Maryla Rodowicz czy Sinatra. Wypromowani przez grupy wplyw > owe. Sinatra był człowiekiem od mafii ale od Rodowicz i Cohena to to ty się Enginie odpier.ol 😀 No była Marylka pieszczoszka władzy, ale miała najlepsze z możliwych teksty od Osieckiej, dobrą muzykę od dobrych kompozytorów i jednak głos i umiejętności śpiewania. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: Najlepsze jest wykonanie Cohena 22.04.25, 19:45 Marilla-godzilla to podobno i u Fidela Castro na kolanach siedziala ;) Co nie zmienia faktu, ze dorobek artystyczny ma przebogaty, glos i talent tez. Jako czlowieka nie szanuje, jako artystke- jak najbardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Najlepsze jest wykonanie Cohena 22.04.25, 19:49 Ile kobiet to nie siedziało na kolanach u takich zbrodniarzy jak Castro, Guevara, Lenin czy Trocki? Jakoś słowo „rewolucjonista” powoduje, że babom same majtki spadają i wskakują na bolca same. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Najlepsze jest wykonanie Cohena 22.04.25, 20:11 bywalec.hoteli napisał: > engine8t napisał: > > > > On taki spiewak jak Maryla Rodowicz czy Sinatra. Wypromowani przez grupy > wplyw > > owe. > > Sinatra był człowiekiem od mafii ale od Rodowicz i Cohena to to ty się Enginie > odpier.ol 😀 > No była Marylka pieszczoszka władzy, ale miała najlepsze z możliwych teksty od > Osieckiej, dobrą muzykę od dobrych kompozytorów i jednak głos i umiejętności śp > iewania. Rodowicz to Komuna PRL. No wez i nie opowiadaj o jej glosie i umiejetnosci. Cohen to zydzi Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: Najlepsze jest wykonanie Cohena 23.04.25, 10:36 Nie kazdy pupilek wladzy jest zarazem beztalenciem. Komuna, nie komuna, ale Rodowicz ma kawal porzadnego wokalu i tyle. Wiesz, cala "Sonata marymoncka" Hlaski to jedna propaganda, a facet talent literacki mial bez watpienia. Przyklady mozna by mnozyc... Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Najlepsze jest wykonanie Cohena 23.04.25, 10:43 Nie wytłumaczysz. Dla takich jak on za sukcesem każdego artysty stoją jakieś ciemne siły. One go wypromowały i bez nich by nie istniał. Taki mindset. No chyba, że chodzi o artystę prawicowego. Tylko szkoda, że takich prawie nie ma. Ale to pewnie dlatego, że te same ciemne siły upierdalają w zarodku te wybitne prawicowe talenty artystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: Najlepsze jest wykonanie Cohena 23.04.25, 10:46 Z talentow prawicowych to Zenka mamy przeciez. Az kurski o nim film zrobil- podobno dzielo wiekopomne, bohemian rhapsody sie chowa normalnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Najlepsze jest wykonanie Cohena 23.04.25, 10:49 fornitta napisał(a): > Nie kazdy pupilek wladzy jest zarazem beztalenciem. Komuna, nie komuna, ale Rod > owicz ma kawal porzadnego wokalu i tyle. Wiesz, cala "Sonata marymoncka" Hlaski > to jedna propaganda, a facet talent literacki mial bez watpienia. Przyklady mo > zna by mnozyc... Oj wiesz - Maryla to akurat lubiła ludzi władzy, a oni lubili ją. Podobno samego Kiszczaka kokietowała, jak wizy na zachód potrzebowała, a jej krótki romans z Jaroszewiczem juniorem był na ustach całej "warsiafki". Ale jak się chciało w latach 70-tych jeździć Porsche, a nie dymać z buta jak zdecydowana większość, to trzeba było też wiedzieć "do kogo i po co się uśmiechnąć". A głos miała, bardzo długo. Teraz i głos już nie ten i odkurzane dowcipy (których obiektem był pierwotnie Miecio Fogg). Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: Najlepsze jest wykonanie Cohena 23.04.25, 10:53 No ja pisalam o jej glosie z przeszlosci. Obecnie ta kobieta mnie lekko przeraza ;) wiec nie widzialam juz cale wieki jej wystepow. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: Najlepsze jest wykonanie Cohena 23.04.25, 12:04 > Podobno samego Kiszczaka kokietowała, jak wizy na zachód potrzebowała, a jej > krótki romans z Jaroszewiczem juniorem był na ustach całej "warsiafki". Ale przecież nie Kiszczak ze starym Jaroszewiczem ją wypromowali. Partyjni bonzowie mogli, owszem, zablokować jej karierę - ale właściwie dlaczego, skoro nie robiła nic kontrowersyjnego artystycznie, a wręcz wnosiła trochę kolorów do szarego i ponurego PRL-u. A władza wtedy dbała, żeby "Polska rosła w siłę a ludzie żyli dostatniej", przynajmniej propagandowo, więc takie osoby były jej potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Najlepsze jest wykonanie Cohena 23.04.25, 13:51 Te Porsche to bylo 914. Gokart. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Najlepsze jest wykonanie Cohena 23.04.25, 13:57 waga170 napisała: > Te Porsche to bylo 914. Gokart. Nie, z 914 przesiadła się potem do 911. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Najlepsze jest wykonanie Cohena 23.04.25, 16:54 qqbek napisał: > Nie, z 914 przesiadła się potem do 911. Zobaczyla mnie przed apteka. Jechala zielonym 914. Zatrzymala sie. Powiedziala Czesc waga, to moj pierwszy samochod, mam nadzieje ze nie ostatni. A ten pan mnie uczy jezdzic. Spojrzalem, a sympatyczny gosciu powiedzial: Bolo jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Najlepsze jest wykonanie Cohena 23.04.25, 13:55 bywalec.hoteli napisał: > engine8t napisał: > > > > On taki spiewak jak Maryla Rodowicz czy Sinatra. Wypromowani przez grupy > wplyw > > owe. > > Sinatra był człowiekiem od mafii ale od Rodowicz i Cohena to to ty się Enginie > odpier.ol 😀 > No była Marylka pieszczoszka władzy, ale miała najlepsze z możliwych teksty od > Osieckiej, dobrą muzykę od dobrych kompozytorów i jednak głos i umiejętności śp > iewania. Miala najlepsze z mozliwych teksty od Osieckiej ale "Autobusy zaplakane deszczem" byly Jonasza Kofty/ Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Najlepsze jest wykonanie Cohena 24.04.25, 14:59 waga170 napisała: > Miala najlepsze z mozliwych teksty od Osieckiej ale "Autobusy zaplakane deszczem" byly Jonasza Kofty/ Ja kiedyś lubiłem piosenkę o Statku do Młocin. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Najlepsze jest wykonanie Cohena 24.04.25, 15:12 A ja tymi statkami jezdzilem (plywalem). Bylo ich kilka, jeden mial boczne kola napedowe(!) i jeden nazywal sie Jaroslaw Dabrowski. Lata 50-te zeszlego wieku. A piosenke o karuzeli na Bielanach co niedziela tez lubiles? :) Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: OT / Nawrocilem się 21.04.25, 08:49 Lucy Thomas-jeden z najpiękniejszych aktualnie głosów na świecie . Najlepsze wykonanie-kiedy śpiewa z siostrą. Ale jest trochę za cukierkowa -taka smętna, zauroczona i zakochana. To nie moja muzyka. Słucham oczywiscie muzyki-jako były muzyk, ale wolę np. Life in 3D . Maitre Gims/genialnie mocny głos i świetne utwory/ czy utwory typu sad slow rock. I nie zapomnijcie, ze dziś sie oblewamy. Rok 1966-walka na wiadra pełne lodowatej wody ze studni z sąsiadami przez ogrodzenie. Wygrywał ten-kto szybciej pompował wodę .To był prawdziwy dyngus a nie jakieś tam zółte jajko. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT / Nawrocilem się 21.04.25, 16:34 bolo2002 napisał: > Słucham oczywiscie muzyki-jako były muzyk, Bolo, moze lista czego w zyciu nie robiles jest krotsza od listy co robiles. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT / Nawrocilem się 21.04.25, 18:28 > Bolo, moze lista czego w zyciu nie robiles jest krotsza od listy co robiles. Więcej tu takich : ) Odpowiedz Link Zgłoś
bolo2002 Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 08:43 Owszem-jako nastolatek grałem w zespole i występowałem publicznie. No i .. jest to uwiecznione w publikacji. To takie początki obcowania z muzyką i karierą, której nie kontynuowałem. No i Cie zaskoczę- napisałem nawet tekst do piosenki pt. Zielony liśc jesieni . Mam go i dziś. A spiewałem wtedy Skaldów/ Hej tam w dolinie.../ i Wożniaka/ żegarmistrz światła purpurowy/. A było to w 1966 r- i wszystko pamiętam do dziś w szczegółach-czego i Tobie życzę. No minęło prawie 60 lat- na razie.. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 11:00 www.youtube.com/watch?v=wtbkNMHrzEcSpoko. Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 W austriackim radiu dzisiaj to czesto puszczali 21.04.25, 17:52 O 10 rano podali, ze nie zyje Franciszek W sumie bardzo mily i dobry czlowiek, godzien szacunku, oczywiscie mozna sie czepiac pewnych spraw, ale moze nie dzisiaj.... Noi potem pusczali to ( w roznym wykonaniu ) i inne tego typu piosenki... Czyli takie refleksyjne... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: ...sprzedam opla 21.04.25, 19:24 wislok1 napisał: > O 10 rano podali, ze nie zyje Franciszek > > W sumie bardzo mily i dobry czlowiek, godzien szacunku, oczywiscie mozna sie c > zepiac pewnych spraw, ale moze nie dzisiaj.... > > Noi potem pusczali to ( w roznym wykonaniu ) i inne tego typu piosenki... > > Czyli takie refleksyjne... Mi to się znow dzisiaj ten stary żydowski dowcip przypomnial jak zobaczyłem to zdjęcie poniżej. Odpowiedz Link Zgłoś
cabron Re: OT / Nawrocilem się 22.04.25, 01:33 Twoja projekcja cnoty mało nas interesuje. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 22.04.25, 01:35 Nie chciałbym wyjść na niemiłego zgreda krytykanta, ale okrągła buzia tej ładnej wokalistki oraz brak pokazania całej sylwetki dają podstawy sadzić, że nie jest najszczuplejsza… Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 22.04.25, 07:12 Sylwetke ma normalną, ale jest straszliwie wręcz generyczna z urody. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT / Nawrocilem się 22.04.25, 07:31 Nu totyz, nie moglem przestac sie patrzec i zadawac sobie pytanie dlaczego Cohen zatrudnil takie paskudztwo, a Wy zaraz mysleliscie ze sie patrze bo taka sliczna. Ale co do wokalistek to na filmikach Boney M tez jest jedna z trzyosobowego chorku, od razu bedziecie wiedziec ktora, nazywa(la) sie Sylvia Tella. Ladna, jebana. Pojawia sie w siedemnastej sekundzie. www.youtube.com/watch?v=l3QxT-w3WMo&list=PLddFG2l9QFSJLegXKOcN0h3sLGeqY5KML Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT / Nawrocilem się 22.04.25, 09:37 To nawet lepiej, że nie jest szczuplejsza od anorektyczek. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 22.04.25, 12:08 Tez sie nawrocilam, tylko jeszcze nie wiem co ;) Czolem ekipa! (foto nr 2- skrot pani Todd) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 22.04.25, 12:33 Ooo! Odbanowali nam Fornittę! Miło widzieć, jak zwykle po dłuższej "odsiadce w czytelni" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta [...] 22.04.25, 12:41 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 22.04.25, 12:56 Tusza OK - wczoraj sobie 10 km spacer do lasu urządziłem, po niedzielnym obżarstwie (w rowerze trzeba przednią piastę przejrzeć, bo coś niedomaga, więc z buta postanowiłem na zrzucanie kalorii wyruszyć). Fundusze? Eee - poproszę kolejny zestaw pytań :P Dusze? Moja jest czarna jak smoła i pogodna jak rzygający tęczą jednorożec - wszystko w normie. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 22.04.25, 13:05 O fundusze to nawet nie pytajcie, właśnie muszę wyskoczyć z kilkudziesięciu patoli na wkład własny... Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta [...] 22.04.25, 13:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT / Nawrocilem się 22.04.25, 12:59 Za komuny oglaszali amnestie i wypuszczali w swieta panstwowe. Teraz najwidoczniej w koscielne. No to witaj w grupie po nawroceniu! Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta [...] 22.04.25, 13:03 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 22.04.25, 18:42 fornitta napisał(a): > Wago, masz wpierdol, bo kolegom zyczen swiatecznych ode mnie nie przekazales! A > engine ma wpierdol, bo tak- za zywota ;) Stesknilam sie za wami, lobuzy! ;* A czego Ty nam zyczylas? Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 22.04.25, 19:04 engine8t napisał: > A czego Ty nam zyczylas? Zdrowej prostaty, pelnego portfela i pustego (bo wystrzelanego) woreczka jajecznego :P nie ma za co, ladaco. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 00:21 fornitta napisał(a): > engine8t napisał: > > A czego Ty nam zyczylas? > Zdrowej prostaty, pelnego portfela i pustego (bo wystrzelanego) woreczka jajecz > nego :P nie ma za co, ladaco. Niestety niz z Twoich zyczen sie nie spelnilo.. widac nieszczere albo za pozno. Wiek i zona maja swoje prawa - wiek co do ciala a zona portfela :) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 22.04.25, 13:03 > Za komuny oglaszali amnestie i wypuszczali w swieta panstwowe To jest swoją drogą niezły paradoks, że komuna była surowa, ale miłosierna - i na 22. lipca regularnie wypuszczała więźniów, nawet politycznych. Gdy tymczasem w wolnej Polsce nie byli jeszcze ani jednej amnestii. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: OT / Nawrocilem się 22.04.25, 19:01 > Gdy tymczasem w wolnej Polsce nie byli jeszcze ani jednej amnestii. Bo nikogo tak serio nie zapuszkowali. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 22.04.25, 18:38 qqbek napisał: > Ooo! > Odbanowali nam Fornittę! > Miło widzieć, jak zwykle po dłuższej "odsiadce w czytelni" :-) > A ja myslem ze wytrzezwiala i przeszla przez AA 12 steps program? LOL Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 22.04.25, 18:37 Wszelki Duch Pana Boga chwali!. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 22.04.25, 19:42 Witaj Fornita z powrotem! A co się stało że zamilkłaś - tani strzelił z ucha? Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta [...] 22.04.25, 19:48 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli [...] 22.04.25, 19:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 22.04.25, 19:55 Poznales, poznales. Jak pisales o banie qbka, to sie do ciebie prul, ze nie w tematyce forum watek. Pamietam, bo to dosyc smieszne bylo, jak wiekszosc, jego popisow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT / Nawrocilem się 22.04.25, 20:30 fornitta napisał(a): > Poznales, poznales. Jak pisales o banie qbka, to sie do ciebie prul, ze nie w t > ematyce forum watek. Pamietam, bo to dosyc smieszne bylo, jak wiekszosc, jego p > opisow ;) Znowu bredzisz od rzeczy. Czego znowu kłamiesz. To nie jest forum Borsuczycy. Tylko od kogoś dostała. Przylazałaś na forum prywatne i zaczęłaś wyzywać od najgorszej kobietę. To cię zakapował. Ty nie potrafisz żyć bez bana, bez wyzwisk. Bez robienia zadymy. Kiedyś się litowałem nad tobą, ale nie potrzebnie. Racz się ode mnie odwalić. Ja się nie bawię w takie klocki. Pewnie za jakiś czas znowu cię zablokują. Bo ty nie potrafisz bez tego żyć. Siemka Kasiu. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 22.04.25, 22:25 bywalec.hoteli napisał: > A to nie zapamiętałem Za to ja tobie i borsuczycy tą walkę o mnie pamiętam, oj spotkamy się znów, to tym razem cię nie wypuszczę z knajpy po raptem 3 piwach :-) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 07:55 qqbek napisał: > Za to ja tobie i borsuczycy tą walkę o mnie pamiętam, oj spotkamy się znów, to > tym razem cię nie wypuszczę z knajpy po raptem 3 piwach :-) Teraz to ja zapamiętuję! :) Z przyjemnością. Ja sobie przygotuję już kaskę na solidny napiwek dla kelnereczki, żeby Borsuk nie marudził na skąpego poznaniaka... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 18:34 bywalec.hoteli napisał: > qqbek napisał: > > > Za to ja tobie i borsuczycy tą walkę o mnie pamiętam, oj spotkamy się znó > w, to > > tym razem cię nie wypuszczę z knajpy po raptem 3 piwach :-) > > Teraz to ja zapamiętuję! :) Z przyjemnością. Ja sobie przygotuję już kaskę na s > olidny napiwek dla kelnereczki, żeby Borsuk nie marudził na skąpego poznaniaka. > .. I Fornicie nie zapomnij. :) Jak was bedzie dwoch to i dwie baby potrzebne bo inaczej bedzie awantura. Tylko ze fornita to chyba potrafi wypc wiec doloz troche do tego planowanego napiwku bo 5% to ciagle malo :) Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 18:40 O jakiego mam rzecznika tutaj 🥰🥰🥰 Ja juz nie pije od dzisiaj, mysle, ze limit na jakies 10 lat wczoraj wyczerpalam :/ Zamiast pic i sie gzic, bede z toba enginek gadac o kobietach. Zaraz jakas ladna znajde na insta i wam tu wkleje 😇 Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 18:46 Prosze- Pani Wiosna, powabna i radosna. Dla bywalca pewnie zbyt pulchna, vogonowi pewnie z twarzy nie pasuje (jemu sie nawet Selena nie podobala! :-O), ale wedlug mnie jest laska, ze mucha nie siada. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 19:22 > vogonowi pewnie z twarzy nie pasuje To jest Kasia Cichopek? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 20:36 Zawsze była jak dla mnie taka słodkopierdząca, ale obiektywnie jak na babkę po czerdziestce wygląda znakomicie. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 20:49 vogon.jeltz napisał: > Zawsze była jak dla mnie taka słodkopierdząca, ale obiektywnie jak na babkę po > czerdziestce wygląda znakomicie. To sie zgadzamy. Ona jest taka w sam raz, zgrabna i na pewno nie przesadza z medycyna estetyczna. Nawet jak cos tam sobie wstrzykuje to z umiarem. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 21:14 fornitta napisał(a): > Tak A kto to taki, bo nie kojarzę? Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 21:25 Kasia Cichopek w skrocie: aktoreczka z m jak milosc, wygrala taniec z gwiazdami. Obecnie partnerka Kurzajewskiego. Bohaterka wielkiej celebryckiej dramy, nekana przez Pauline Smaszcz (byla zona Kurzajewskiego). Tyle chyba Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 21:32 fornitta napisał(a): > Kasia Cichopek w skrocie: aktoreczka z m jak milosc, wygrala taniec z gwiazdami > . Obecnie partnerka Kurzajewskiego. Bohaterka wielkiej celebryckiej dramy, neka > na przez Pauline Smaszcz (byla zona Kurzajewskiego). Tyle chyba Nie no, coś tam słyszałem, w jaskini nie mieszkam. Ale ani buzi z nazwiskiem nie potrafiłem połączyć, ani jakoś specjalnie mnie ta osoba nie obchodziła. Rzeczywiście czas obszedł się z nią dość łaskawie - rocznik mojej żony (zapodałem Wikipedię) i trzyma się podobnie dobrze (żona poszła ostatnio na jakieś spotkanie klasowe "po latach", odebrałem spod knajpy lekko wstawioną i pierwsze co słyszę to "o kurde, ale starcy z nich się zrobili") :P Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 21:38 qqbek napisał: (żona poszła ostatnio na jakieś spot > kanie klasowe "po latach", odebrałem spod knajpy lekko wstawioną i pierwsze co > słyszę to "o kurde, ale starcy z nich się zrobili") :P :D Bo to tak jest, naprawde. Czasem mozna szoku doznac, widzac po latach starych (nomen- omen) znajomych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 22:32 fornitta napisał(a): > Bo to tak jest, naprawde. Czasem mozna szoku doznac, widzac po latach starych ( > nomen- omen) znajomych ;) Ja się regularnie (tj. co roku) spotykam ze starymi znajomymi ze studiów. Ale ostatnio mnie te spotkania zaczynają męczyć - ten ma już wstawioną endoprotezę biodra (no dobra, kolega rok starszy ode mnie - rocznik '77), tamten przepuklinę zoperowaną, jeden młodszy nie potrafi mówić o niczym, jak o swoich "flipach" na rynku nieruchomości (a idzie mu bardzo średnio w tym - przynajmniej według mojej oceny). Ja pierniczę, gdzie ci faceci sprzed nastu lat, gdzie te spotkania były "o dudach i wydarzeniach towarzyskich"? Mam taką teorię, że starzejemy się dlatego, że pozwalamy sobie na zestarzenie się... na przejście od człowieka do piernika. Ten kolega od endoprotezy był całe życie "bardzo średnio aktywny fizycznie" (nawet zwolnienie z WF miał na studiach), poleciało mu to biodro po tym, jak już grubo po 40-tce zaczął biegać - w dosłownie kilka lat, bo chciał coś chyba sobie udowodnić, coś co było w jego przypadku zupełnie nie do udowodnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 00:03 "Mam taką teorię, że starzejemy się dlatego, że pozwalamy sobie na zestarzenie się... na przejście od człowieka do piernika." A ja mam teorie ze nie "pozwalamy sobie na zestarzenie sie", tylko zegar biologiczny tika no matter what. Ale rozne czesci ciala sa roznie czule na tempo tego tikania, biodro u trojskoczka wysiadzie wczesniej na starosc niz u zadnego skoczka, ale serce u zadnego skoczka wysiadzie wczesniej niz u trojskoczka. To nie my pozwalamy sobie na zestarzenie sie, to zestarzenie sie sobie czasem pozwala tak albo siak, koniec przychodzi na nogi? glowe? jelito? itd. A my to sobie mozemy pozwalac ile chcemy. Dziekuje za uwage. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 07:30 Wago- wiadomo, ze czasu nie zatrzymamy. Ale starzec sie mozna roznie. Sa i tacy, co po 90tce metrykalnie, a jeszcze nie spierniczeli. David Attenborough, ty- takie przyklady pierwsze z brzegu ;* Trzeba dbac o umysl i cialo, wtedy one sie nam odwdzieczaja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 14:09 "Trzeba dbac o umysl i cialo, wtedy one sie nam odwdzieczaja ;)" W mojej rodzinie bylo dwoch, nie mieli jakichs wspolnych genow bo jeden byl szwagrem drugiego. Urodzili sie w tym samym roku. Jeden byl rolnikiem, sial, oral, rabal drewno, jezdzil furmanka, same miesnie. Drugi byl inzynierem, pracowal na siedzaco glownie olowkiem i swakiem logarytmicznym. Zadnych miesni, tluszczyk a raczki jak u pianisty. Obaj zmarli tez w tym samym roku, w wiek 88 lat. I teraz sie zastanawiam ktory bardziej dbal o dusze i cialo i ktory bardziej "pozwolil sie zestarzec". Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 14:18 Jeden dbal o cialo, drugi o umysl. Jednego trzymaly przy zyciu miesnie, drugiego- sila ducha. Proste :P Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 14:24 fornitta napisał(a): > Jeden dbal o cialo, drugi o umysl. Ten inzynier dbal o cialo i go nie naduzywal a rolnik dbal o umysl i go nie naduzywal?:)) Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 14:34 waga170 napisała: > Ten inzynier dbal o cialo i go nie naduzywal a rolnik dbal o umysl i go nie nad > uzywal?:)) :D podoba mi sie taka logika. Leniwa jestem, wole sie oszczedzac, niz zajezdzac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 22:41 > żona poszła ostatnio na jakieś spotkanie klasowe "po latach", Mam za miesiąc spotkanie rocznicowe po maturze, lol Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 22:47 vogon.jeltz napisał: > Mam za miesiąc spotkanie rocznicowe po maturze, lol Ja swoje, sprzed kilku lat (ćwierćwiecze) bardzo miło wspominam. Schlaliśmy się jak wieprze (mat-fiz, więc zdecydowana przewaga facetów), po bratersku. Cała masa ludzi z IT, więc do nastej flaszki na stole bywało nudno, ale potem zrobiło się całkiem fajnie. Do domu wróciłem bliżej piątej, bo jeszcze musieliśmy kolegę (z-ca naczelnika US) żonie oddać w stanie "lekko powyżej wegetatywnego" i trochę się zeszło pod furtką u niego, bo zaliczył zgon wyciągając klucze od furtki (dosłownie "ścięło go") i musieliśmy (bardzo nietrzeźwi) jeszcze mu chałupę pootwierać - rabanu narobiliśmy przy tym tyle, że małżonka wstała i przejęła opiekę nad "kontuzjowanym", którego złożyliśmy jej na kanapie w salonie :-) Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 20:32 Tez pomyslalem ze to Kasia Pychotek. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 21:14 fornitta napisał(a): > Prosze- Pani Wiosna, powabna i radosna. Dla bywalca pewnie zbyt pulchna, vogono > wi pewnie z twarzy nie pasuje (jemu sie nawet Selena nie podobala! :-O), ale we > dlug mnie jest laska, ze mucha nie siada. +1 Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 23:15 fornitta napisał(a): > Prosze- Pani Wiosna, powabna i radosna. Dla bywalca pewnie zbyt pulchna, vogono > wi pewnie z twarzy nie pasuje (jemu sie nawet Selena nie podobala! :-O), ale we > dlug mnie jest laska, ze mucha nie siada. To ta babka z serialu co zostawiła trenera dla prezentera? Nie za bardzo jak dla mnie, za pyzata. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 23:22 bywalec.hoteli napisał: > fornitta napisał(a): > To ta babka z serialu co zostawiła trenera dla prezentera? To ta. > Nie za bardzo jak dla mnie, za pyzata. A ja uwielbiam pyzate twarze u kobiet. Takie jak u Mirandy Kerr- na zdjeciu. Pozno juz, dobranoc wam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 23:43 Wiem, że wszystkie Panie są piękne, ale ta Kerr ładna ale Kaśka jakaś przaśna, ma coś takiego tandetnego jakby w swojej urodzie. Pani Kerr jakby poleciała na $$$? :) "In 2015, Kerr began dating billionaire Snapchat co-founder and CEO Evan Spiegel.[78] In July 2016, Kerr announced her engagement to Spiegel, and they married in May 2017." Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 15:53 > Pani Kerr jakby poleciała na $$$? To chyba normalne w tych kręgach (i nie tylko tych). Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 16:23 vogon.jeltz napisał: > > Pani Kerr jakby poleciała na $$$? > > To chyba normalne w tych kręgach (i nie tylko tych). Gdzieś tam kiedyś czytałem, że Cichopkowa z tym tancerzem kupili albo wybudowali jakąś hawirę pod Warszawą, gdzie ceny są niemoralnie wysokie, musieli płacić 18k raty (ileś lat temu), co zachwiało sytuacją w związku. Co innego jakby Hakiel był miliarderem - pewnie by do dzisiaj szczęśliwa rodzinka. Zaś fenomenem dla mnie był Michał Wiśniewski - co kilka lat ten sam skrypt. 1. nowa żona 2. dwójka dzieci o dziwnych imionach typu Vivienne Vienna czy Etienette Etna :D :D :D 3. słodkopierdząca wielka miłośc fotosesja w gali 4. rozwód 5. nowa żona itd.... Podejrzewałem, że te jego małżeństwa to były jakieś kilkuletnie kontrakty na realizację 1-4 Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 17:24 Pani Kerr podobno zdradzila swojego owczesnego meza, Orlando Blooma z... Justinem Bieberem :-O I ponoc Bieber powiedzial do Orlando "twoja zona zrobila ze mnie mezczyzne"... ale moze to tylko ploty, nie wiem. Ale jesli tak bylo, to bardzo nieladnie postapila :/ Zeby Legolasa zdradzac z jakims szczylem... Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 17:59 > Pani Kerr podobno zdradzila swojego owczesnego meza, Orlando Blooma > z... Justinem Bieberem Ładna to ona może i jest, ale gustu nie ma za grosz. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 [...] 22.04.25, 20:37 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 22.04.25, 20:51 No i jest ten dziwny :D Asad i tani to chyba ta sama osoba. Bardzo podobna umyslowosc... albo donosicielskie bratnie dusze, kto to wie. Na dwoje babka wrozyla. Aport tani, lec z donosem ;* Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 09:38 Ale Rura, Ale Rura ... Jak byłem bardzo mały gdzieś we wczesnoprzedszkolnym wieku i w kościele na słuch wyłapywałem zaklęcia tam wypowiadane i wyśpiewywane, to właśnie myślałem, że o jakiejś rurze ludzie śpiewają. Tylko nie byle jakiej, lecz takiej, że wszyscy są zadziwieni tym, że ALE RURA. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 11:22 vogon.jeltz napisał: > Nacudia jest lepsza. No widzisz, człowiek uczy się całe życie. Gdybyś nie napisał o Nacudii to byłbym nieświadomy tego bytu. Zakrawa to wręcz na cud w ogonie. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 13:39 Nie popieram żartów z religii, i ateuszów jak vogon zjadam na śniadanie, ale jako dziecko zapamiętałem śpiewy "naarzawsze" :) "Naarzawsze, naarzawsze, naarzawsze w sercu mym" :D :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 13:46 > ateuszów jak vogon zjadam na śniadanie Tylko się nie udław. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 21:34 vogon.jeltz napisał: > > ateuszów jak vogon zjadam na śniadanie > > Tylko się nie udław. Wybacz ten żarcik. Takich typowych ateistów to nawet szanuję. Nie szanuje takich „wierzących ale niepraktykujących”, co do kościoła nie chce im się chodzić, po Kościele chętnie sobie pojadą ale różne religijne zwyczaje jednak sobie robią, na przykład z koszyczkiem święcić jajka albo ciągną chrzest, bierzmowanie, komunię, ślub kościelny choć z Kościołem nie mają nic wspólnego tylko „tak ładnie biały wygląda w kościele” i można się wystroić i rodzinę pozapraszać na imprezę. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 10:39 bywalec.hoteli napisał: > Wybacz ten żarcik. Takich typowych ateistów to nawet szanuję. Nie szanuje takic > h „wierzących ale niepraktykujących”, co do kościoła nie chce im się chodzić, p > o Kościele chętnie sobie pojadą ale różne religijne zwyczaje jednak sobie robią > , na przykład z koszyczkiem święcić jajka albo ciągną chrzest, bierzmowanie, ko > munię, ślub kościelny choć z Kościołem nie mają nic wspólnego tylko „tak ładnie > biały wygląda w kościele” i można się wystroić i rodzinę pozapraszać na imprezę. Ponieważ nie szanowanie bliźniego stoi w sprzeczności z naukami pana Jezusa Chrystusa, to sam jesteś ateistą, czy takim fałszywym chrześcijaninem jak ci których nie szanujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 11:34 Wszystkich ludzi szanuje - nie szanuje tylko takich postaw jak wymienione. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 15:54 Wszystko spoko, ale co jest złego w święceniu jajek? Jak mnie ktoś zaprosi na Id al-Fitr to też chętnie pójdę. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 15:57 vogon.jeltz napisał: > Wszystko spoko, ale co jest złego w święceniu jajek? Jak mnie ktoś zaprosi na I > d al-Fitr to też chętnie pójdę. Jaki to jest przykład dla dzieci, z którymi to robią? Że religia to jest coś z czego można sobie wybrać najprzyjemniejsze rzeczy i tylko to robić? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 16:15 > religia to jest coś z czego można sobie wybrać najprzyjemniejsze rzeczy i tylko to robić? No, to jest chyba najlepsze podejście do religii, jakie może być. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 13:59 Jest tu ktos netflixowy moze? Podoba sie najnowszy sezon "Czarnego lustra"? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 18:39 fornitta napisał(a): > Jest tu ktos netflixowy moze? Podoba sie najnowszy sezon "Czarnego lustra"? Njet.. K nie sadzilem ze mlodzi ludzie ciagle seriale ogladaja? Juz nie macie co pic czy co? No tak , chyba przesadzilem nazywajc was mlodymi? LOL Ostatnmi serial jaki ogladalme to chyba byl Dallas w latach 80-tych Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 19:23 Oj, engine, wszyscy wiemy, że jesteś starym dziadem odklejonym od współczesnej rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 21:20 vogon.jeltz napisał: > Oj, engine, wszyscy wiemy, że jesteś starym dziadem odklejonym od współczesnej > rzeczywistości. Na bycie satarym dzadem trzeba sobie zasluzyc.. Ty nawet nie wiesz czy doczekasz i jak bedziesz mial ta rzczywwistosc. Ja przynajmnije wiem ze moja byla bardzo dobra i te kilka lat nie jest w stanie ja skrochmalic. No i ja tez rozumiem jak jest dystans pomiedzy moja i wasza rzeczywistoscia. I nie moge sie nadziwic dlaczego tak sie zachwycacie naszym szajsem a nie dobrymi rzeczami? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 21:28 engine8t napisał: > Ja przynajmnije wiem ze moja byla bardz > o dobra i te kilka lat nie jest w stanie ja skrochmalic. Potrzymaj piwo Trumpowi i Vance-owi. > No i ja tez rozumiem jak jest dystans pomiedzy moja i wasza rzeczywistoscia. > I nie moge sie nadziwic dlaczego tak sie zachwycacie naszym szajsem a nie dobry > mi rzeczami? Ja zaś nie mogę się wprost nadziwić, że ty siedzisz tutaj na forum, a nie na forum jakichś petrolheadów z tej twojej Kalifornii - dlaczego? Musisz jakieś kompleksy leczyć, pokazując nam swoją "wyższość", "niezależność" i "wspaniałą sytuację"? Sorry Winnetou, sytuacja w Polsce, przez te ostatnie 45 lat odkąd żeś bohatersko z niej zwiał, odebrawszy wpierw przyzwoitą, PRL-owską edukację techniczną, zmieniła się diametralnie i jak ktoś ma "dwie ręce i chęć" to tutaj też sobie nieźle życie ułoży. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 01:30 qqbek napisał: > engine8t napisał: > > > Ja przynajmnije wiem ze moja byla bardz > > o dobra i te kilka lat nie jest w stanie ja skrochmalic. > > Potrzymaj piwo Trumpowi i Vance-owi. > > > No i ja tez rozumiem jak jest dystans pomiedzy moja i wasza rzeczywistosc > ia. > > I nie moge sie nadziwic dlaczego tak sie zachwycacie naszym szajsem a nie > dobry > > mi rzeczami? > > Ja zaś nie mogę się wprost nadziwić, że ty siedzisz tutaj na forum, a nie na fo > rum jakichś petrolheadów z tej twojej Kalifornii - dlaczego? Musisz jakieś komp > leksy leczyć, pokazując nam swoją "wyższość", "niezależność" i "wspaniałą sytua > cję"? > Sorry Winnetou, sytuacja w Polsce, przez te ostatnie 45 lat odkąd żeś bohatersk > o z niej zwiał, odebrawszy wpierw przyzwoitą, PRL-owską edukację techniczną, zm > ieniła się diametralnie i jak ktoś ma "dwie ręce i chęć" to tutaj też sobie nie > źle życie ułoży. > Ty to takie ostatnio pierdoly i farmozony pitolisz ze mi sie wierzyc nie chce. Raz jeszvze cipodaje do wiadomowsci ze wiem jak sie kraj rozwijal i zmienial ppniewaz go odwiedzalem a ze rozumiem i po polskiemui oczy ma otwarte i uszy i tam i jezdze i smie i pije i ma znajomych i rodzine to wiem wiecej na teat polski ni ty na yemat ameryki... ale Tobie sie wydaje inaczej co tylko potwierdza moja teorie. I potrafie porwnac :niezle ulozenie zycia" tam i tu. No ja o waszych kompleksach nie wspominam a wy ciagle o moich wiec pewnie to ja je mam tylko sobie sprawy z tego nie zdaje ..LOL To prawda ze czasami zapominam ze wsrod Polakow nalezy wszytko ganic i sie ponizac bo pisanie ze tu jest dobrze i zyje sie dobrze to znaczy ze sie czlowiek "wywyzsza" zwlaszcza ze Ty wiesz jak tu jest i wuesz ze jest zle .. Ale sprbuje sie sie porawic i pisac ja mi tu jest zle. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 21:35 > Na bycie satarym dzadem trzeba sobie > zasluzyc.. Ty nawet nie wiesz czy doczekasz i > jak bedziesz mial ta rzczywwistosc Enginku, nie nerwujsja, ja nie wartosciuję, tylko stwierdzam fakt. A jaka będzie rzeczywistość to tego nikt nie wie. Chyba że masz szlanamą kulę? > I nie moge sie nadziwic dlaczego tak sie > zachwycacie naszym szajsem Zachwycamy się czym? Nikt się tutaj niczym amerykańskim nie zachwyca, wręcz przeciwnie. Poza może filmami - te robiliście kiedyś najlepsze na świecie, but not anymore. Zobacz, to jest forum teoretycznie samochodowe i chyba nikt tutaj nie marzy o amerykańskim samochodzie. Nawet ty. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 21:37 Moja Zofia marzy. O chargerze. A ja ją w marzeniach umacniam. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 21:54 Marzy o chargerze do chinskiego elektryka?:) czy Dodge Charger? Pokaz jej tego: www.carfax.com/vehicle/2C3CDBCK1SR536947?store=CDJGLQMIT5&partner=VLA_C&gad_source=1&gbraid=0AAAAADonhpX0Ofgd5eHXZ9OnU4WMngt1j&gclid=CjwKCAjwn6LABhBSEiwAsNJrjj5t1A5WLKIsTvX4CIDo-KvgzLtbfXXYtt9oD3KJdH2IrhbcKFIb3RoCzjwQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 22:04 Kieruje do ogólnej strony carfaxu :( Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 23.04.25, 22:43 > Moja Zofia marzy. O chargerze Żeby się nie rozczarowała. Te muscle cary wyglądają świetnie, ale prowadzą się tak sobie. Szczególnie jakby miała się przesiąść z buni. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 01:52 vogon.jeltz napisał: > > Moja Zofia marzy. O chargerze > > Żeby się nie rozczarowała. Te muscle cary wyglądają świetnie, ale prowadzą się > tak sobie. Szczególnie jakby miała się przesiąść z buni. Widzisz zapominasz ze tu auto sie prowadza tak jak wlasciciel chce. Wladza nie dyktuje jakie masz opony, kol;a, zawieszenie czy silnik. Nawet swoje BMW zadne nie bylo "stock" i kazde mialo usprawnione zawieszenie i dostrojone do Du... i charakteru kierowcy Musialbys sie przejechac stara Policyjna Crown Victoria to bys zobaczyl jak to sie prowadzi. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 16:00 > Widzisz zapominasz ze tu auto sie prowadza tak jak wlasciciel chce. Wladza > nie dyktuje jakie masz opony, kol;a, zawieszenie czy silnik. Nie no, skąd. Niedawno galtom wklejał filmik o starej Camry, która na rynek amerykański musiała mieć dodatkowo udziwniony silnik, żeby spełniać wasze normy emisji. 40 lat temu. A jak stuningujesz samochód tak, że norm homologacyjnych dotyczących emisji nie spełnia, to nie wypuszczą ci go na drogę. Celuje w tym zwłaszcza stan, w którym mieszkasz. Więc nie pitol. > Musialbys sie przejechac stara Policyjna Crown Victoria to bys zobaczyl jak to sie prowadzi. Jeździłem przez dwa lata Polonezem, więc mniej więcej pojęcie mam. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 16:12 vogon.jeltz napisał: > > Musialbys sie przejechac stara Policyjna Crown Victoria to bys zobaczyl j > ak to sie prowadzi. Engine ta jazde policyjna Crown Victoria zle wspomina bo odbyl ja na tylnym siedzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 18:59 waga170 napisała: > vogon.jeltz napisał: > > > > Musialbys sie przejechac stara Policyjna Crown Victoria to bys zoba > czyl j > > ak to sie prowadzi. > > Engine ta jazde policyjna Crown Victoria zle wspomina bo odbyl ja na tylnym sie > dzeniu. Ja musz cie zmartwic ale tylko na przednim jezdzilem i to na miejscu kierowcy i pasazera :) Nawet na torze wyscigowym prowadzilem taka Crown.. a o jezdzie po parkingach i przez te bloczki betonowe to juz chyba pisalem :)) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 18:51 vogon.jeltz napisał: > > Widzisz zapominasz ze tu auto sie prowadza tak jak wlasciciel chce. Wladz > a > > nie dyktuje jakie masz opony, kol;a, zawieszenie czy silnik. > > Nie no, skąd. Niedawno galtom wklejał filmik o starej Camry, która na rynek ame > rykański musiała mieć dodatkowo udziwniony silnik, żeby spełniać wasze normy em > isji. 40 lat temu. A jak stuningujesz samochód tak, że norm homologacyjnych dot > yczących emisji nie spełnia, to nie wypuszczą ci go na drogę. Celuje w tym zwła > szcza stan, w którym mieszkasz. Więc nie pitol. > > > Musialbys sie przejechac stara Policyjna Crown Victoria to bys zobaczyl j > ak to sie prowadzi. > > Jeździłem przez dwa lata Polonezem, więc mniej więcej pojęcie mam. NIe pojmujesz dwoch rzeczy... Kontroli spalin i "wpuszczenia auta na droge" ktore maje w praktyce niewiele wspolnego. Test spalin robi sie wiadomo kiedy (co dwa lata) i jesli sie ma silnik co nie przechodzi to sie tak robi zeby przeszedl. a metod jest mnstwo . Kiedys to wkladali sonde do rury to sie jechalo na stacje "znajomego" i ten wsadzal ta sonde do nowego samchodu obok.. Obecnie juz tylko zczytuja komputer wiec trudniej ale obecne tuningi to zwykle podrasowane turno a to mozna wylaczyc na czas testow. A jakby co to zawsz emoazna zaytac VW jak oni to robili ze ich auta przechodzily :) Ja np mialem dwa czipy - jeden do jazdy a drugi do testow.. otwierales skrzynke z ekeltrtonoka i przekladales chipy z programem. Kolega co mial Porsche a to jeszcze nie mialo czipow to mial dwa silniki tez po to. Co dwa lata przekladal silnik, robil test i znow wracal do normy. Kiedys jak bylem takim tylko toroche podrobionym to ten na stacji najpierw wlazyl swoje urzadzenie nie podlaczone do sieci i sprawdzil czy przejdzie, potem mowi - idz i przejdz go ostro tak zeby silnik i katalizator byl goracy , wrocilem znow sprawdzil i mowi teraz przejdzie, i przechodzil. Na Polonezach sie nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 19:19 > Ja np mialem dwa czipy - jeden do jazdy a drugi do testow.. otwierales skrzynke > z ekeltrtonoka i przekladales chipy z programem. No ale to nie jest tak, że "władza nie dyktuje ci, jaki możesz mieć silnik", tylko że ty łamiesz przepisy i oszukujesz. Więc nie pitol. > Na Polonezach sie nie znam. Mają resory piórowe z tyłu i prowadzą się pewnie jeszcze bardziej chujowo od Forda. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 23:02 vogon.jeltz napisał: > > Ja np mialem dwa czipy - jeden do jazdy a drugi do testow.. otwierales sk > rzynke > > z ekeltrtonoka i przekladales chipy z programem. > > No ale to nie jest tak, że "władza nie dyktuje ci, jaki możesz mieć silnik", ty > lko że ty łamiesz przepisy i oszukujesz. Więc nie pitol. > > > Na Polonezach sie nie znam. > > Mają resory piórowe z tyłu i prowadzą się pewnie jeszcze bardziej chujowo od Fo > rda. Wladza lewacka wiec podchdze tak jak sie podchodzilo do komuny... Wymyslili sobie durne zasady. A to ze je "lamie" ale nikogo nie oszukuje.. LOL Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 23:32 > Wladza lewacka wiec podchdze tak jak sie podchodzilo do komuny... > Wymyslili sobie durne zasady. Czyli kłamałeś twierdząc, że "władza nie mówi, jako możesz mieć silnik". Poza tym - nie żadna "władza", tylko obywatele, którzy tę władzę wybierają, bo widocznie chcą mieć takie zasady. Macie w końcu demokrację, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 23:49 vogon.jeltz napisał: > > Wladza lewacka wiec podchdze tak jak sie podchodzilo do komuny... > > Wymyslili sobie durne zasady. > > Czyli kłamałeś twierdząc, że "władza nie mówi, jako możesz mieć silnik". Poza t > ym - nie żadna "władza", tylko obywatele, którzy tę władzę wybierają, bo widocz > nie chcą mieć takie zasady. Macie w końcu demokrację, nie? Pitolisz jak jakis socjalista. Wladza mnie na ulicy ani nigdzie nie sprawdza jaki mam silnik ani nawet nie sprawdza w czasie kontoli spali czy mam silnik taki jaki powinienem wg wladzy miec.. Top samo dotyczy kol, zawieszenia, swiatel, zarowek etc Jak np "odzyskasz " auto zze zlomu to aby bylo dopuszczone do ruchu potrzebujesz 3 testy - smog - brakes - lights Ale ani w czasie normlnego uzytkowania ani po tym pozytywneym tescie juz nikt nigdy ci hamulcow i swiatem nie sprawdza (chyba ze masz spalona i policjant widzi to da ci "fix it" mandat czyli masz iles czasu aby to skorygowac) Wladz jedynie dba o to aby silniki nie smrodzily i nie byly za glosne i ludzi nocy nie budzily. I co 2 lata masz to sprzwdzic a co robisz pomiedzy sprzwdzeniami to juz nikogo to nie interesuje. Mozesz sobie do malucha wlozyc 8-culindrowy ssilnik ktory bedzie wystawal metr ponad karoserie..byle nie "smrodzil" Chyba ze to classic to ni emusi nawet juz tego robic/ Demokracji to nie mamy ani my ani wy.. Wybieramy wladze a wladza [po wyborach robi co chce i wprowadza przepisy jakie chce. Jedynie czego nie moze nasza robic to podwyzszac podatkow bo na te musi wyborca zaglosowc. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 00:03 > Wladza mnie na ulicy ani nigdzie nie sprawdza jaki mam silnik ani nawet nie > sprawdza w czasie kontoli spali czy mam silnik taki jaki powinienem wg wladzy miec.. O, to tak samo jak w Polsce. Ale sprawdź warunki swojego ubezpieczenia i listę wyłączeń (opartą, oczywiście, o warunki ustanowione przez władzę). > Mozesz sobie do malucha wlozyc 8-culindrowy ssilnik ktory bedzie wystawal > metr ponad karoserie Kurwa, engine, ty nawet nie znasz prawa stanu w którym mieszkasz. California Vehicle Code section 27156 (c) No person shall install, sell, offer for sale, or advertise any device, apparatus, or mechanism intended for use with, or as a part of, a required motor vehicle pollution control device or system that alters or modifies the original design or performance of the motor vehicle pollution control device or system. Jasne, że jak sobie zamontujesz do Malucha silnik V8 z Camaro, to zmieniasz "original design or performance" systemu kontroli zanieczyszczeń silnika. Generalnie NIE MOŻESZ w Kalifornii zeswapować silnika na inny niż pochodzący z tego samego modelu. To nawet bardziej restrykcyjne prawo niż u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 02:02 vogon.jeltz napisał: > > Wladza mnie na ulicy ani nigdzie nie sprawdza jaki mam silnik ani nawet n > ie > > sprawdza w czasie kontoli spali czy mam silnik taki jaki powinienem wg wl > adzy miec.. > > O, to tak samo jak w Polsce. Ale sprawdź warunki swojego ubezpieczenia i listę > wyłączeń (opartą, oczywiście, o warunki ustanowione przez władzę). > > > Mozesz sobie do malucha wlozyc 8-culindrowy ssilnik ktory bedzie wystawal > > > metr ponad karoserie > > Kurwa, engine, ty nawet nie znasz prawa stanu w którym mieszkasz. > > California Vehicle Code section 27156 > (c) No person shall install, sell, offer for sale, or advertise any device, app > aratus, or mechanism intended for use with, or as a part of, a required motor v > ehicle pollution control device or system that alters or modifies the origin > al design or performance of the motor vehicle pollution control device or syste > m. > > Jasne, że jak sobie zamontujesz do Malucha silnik V8 z Camaro, to zmieniasz "or > iginal design or performance" systemu kontroli zanieczyszczeń silnika. Generaln > ie NIE MOŻESZ w Kalifornii zeswapować silnika na inny niż pochodzący z tego sam > ego modelu. To nawet bardziej restrykcyjne prawo niż u nas. > Nie rozumiesz english.. To ci przetlumacze Nikomu nie wolno instalować, sprzedawać, oferować do sprzedaży ani reklamować żadnego urządzenia, aparatury lub mechanizmu przeznaczonego do albo jako czesc wymaganego w samochodzie urządzenia lub systemem kontroli emisji zanieczyszczeń które zmieniają lub modyfikują orginalna konstrukcje lub działanie samochodowego urządzenia lub układu do kontroli emisji zanieczyszczeń Zauwaz ze dotyczy to tylko i wylacznie modyfikacji systemu zanieczyszczen spalin orginalnie zamontowaanym w danym silniku. A wiec jak zmieniasz silnik z kompletem urzadzen wymaganych do czystosci spalin to ten przepis ci tego nie zabrania. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 02:09 Oczywiscie po wymianie - bedziesz musial zrobic test spalin aby byc w zgodzie z prawem poiewaz inspektor mozze zauwazzyc ze silnik zostal zmieniony bar.ca.gov/consumer/smog-check-program/engine-changes Zmany i wymiany silnikow sa tu na porzadku dziennym Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 13:51 Doskonale rozumiem English, podejrzewam nawet, że lepiej od ciebie. W przypadku tego przepisu to jest kwestia do interpretacji, ponieważ macie jak zwykle mętne prawo: czy "original design" dotyczy układu kontroli zanieczyszczeń dla silnika, który chcesz zeswapować, czy też dotyczy oryginalnej konstrukcji dla danego modelu samochodu. Dla mnie to jest ta druga wersja i oczywiście w tym przypadku przełożenie silnika wraz z układem kontroli spalin to zmiana oryginalnej konstrukcji, jako taka nielegalna. Tak czy owak, z tego co czytam, są ze swapami u was niezle cyrki. Z praktycznego punktu widzenia natomiast wygląda to tak, że zeswapowanie silnika wraz z kompletnym układem wydechowym, katalizatoramj i resztą elementów odpowiedzianych za kontrolę spalin (bo do tego się to sprowadza w przypadku pierwszej interpretacji) jest niezwykle trudne technicznie, jeżeli swapujesz silnik z innego zupełnie innego pojazdu (typu twoje "V8 do Maulcha" - to jest po prostu technicznie niewykonalne). Hell, nawet głupiego turbochargera nie możesz sobie legalnie zamontować (a przynajmniej nie bez ciężkich prawnych korowodów), bo to zmienia charakterystykę układu kontroli spalin. Być może jest u was sporo swapów ale jeśli tak, to podejrzewam, że dotyczy to głównie starszych samochodów, które nie podpadały pod tą regulację. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 19:25 vogon.jeltz napisał: > Doskonale rozumiem English, podejrzewam nawet, że lepiej od ciebie. W przypadku > tego przepisu to jest kwestia do interpretacji, ponieważ macie jak zwykle mętn > e prawo: czy "original design" dotyczy układu kontroli zanieczyszczeń dla silni > ka, który chcesz zeswapować, czy też dotyczy oryginalnej konstrukcji dla danego > modelu samochodu. Dla mnie to jest ta druga wersja i oczywiście w tym przypadk > u przełożenie silnika wraz z układem kontroli spalin to zmiana oryginalnej kons > trukcji, jako taka nielegalna. Tak czy owak, z tego co czytam, są ze swapami u > was niezle cyrki. > > Z praktycznego punktu widzenia natomiast wygląda to tak, że zeswapowanie silnik > a wraz z kompletnym układem wydechowym, katalizatoramj i resztą elementów odpow > iedzianych za kontrolę spalin (bo do tego się to sprowadza w przypadku pierwsze > j interpretacji) jest niezwykle trudne technicznie, jeżeli swapujesz silnik z i > nnego zupełnie innego pojazdu (typu twoje "V8 do Maulcha" - to jest po prostu t > echnicznie niewykonalne). Hell, nawet głupiego turbochargera nie możesz sobie l > egalnie zamontować (a przynajmniej nie bez ciężkich prawnych korowodów), bo to > zmienia charakterystykę układu kontroli spalin. > > Być może jest u was sporo swapów ale jeśli tak, to podejrzewam, że dotyczy to g > łównie starszych samochodów, które nie podpadały pod tą regulację. Zadna kwestia interpretacji - niekumasz wiec sie nie wycofuj rakiem. A jak nasz certyfikat tlumacza to go oddaj. Jest to tam jakno powiedziane ze dotyczy to jedynie systerm smrodzenia a nic o silniku czy go mozesz zmenic. A oficjalny dokument jaki zalinkowalem mowi co rabic jak zmieniasz - i jak na inny to musisz isc aby zweryfikowali ci wymagania tego silnika (jk masz VIN donora to prosto) przykleili nowa nalepke pod maska aby potem stacja wiedziala jakie warunki spelnia "nowy" silnik bo sie moze okazac ze wlazyles silnik ktry wogolenie podlega kontroli. Oczywiscie z Maluchem to przesada ale ludzie cuda wymyslaja i takie jezdza po drogach - zwykle tam gdzie meksykanie mieszkja ale widzialem No i u was by to nie przeszlaobo kraj cywilizowany ale nasz dziki i wolny Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 20:35 > A oficjalny dokument jaki zalinkowalem mowi co rabic jak zmieniasz - i jak na inny > to musisz isc aby zweryfikowali ci wymagania tego silnika Oficjalny dokument mówi tak: bar.ca.gov/pdf/smog-check-reference-guide.pdf od strony 45 do 48. Nie będę oczywiście przeklejał całości. Ale ważniejsze punkty: 1. Silnik może pochodzić jedynie z tego samego lub nowszego roku modelowego co biorca (IV a), tego samego typu pojazdu (IV b) i mieć taką samą lub bardziej rygorytstyczną certyfikację (IV c) 2. Cały wydech (IV e), wszysktie czujniki (IV f) i system OBD (IV g) muszą być w oryginalnej konfiguracji i niezmienionej pozycji w stosunku do tej, jaką miały w pojeździe, z którego pochodzą. W przypadku pojazdu wyposażonego w OBD-II, musisz przełożyć praktycznie całość: silnik, skrzynię, dolot i wydech: III a. All emission system configurations must be in the original emission control system configuration as the donor vehicle, including, but not limited to, the transmission, evaporative system, exhaust, and intake Czyli u nas możesz sobie połączyć skrzynię z BMW z silnikiem z Mercedesa i włożyć to do Toyoty. U was - nie. W praktyce zatem swap jest wykonalny przy spełnieniu wszystkich wymagań tylko pomiędzy takimi samym lub zbliżonymi modelami. > No i u was by to nie przeszlaobo kraj cywilizowany ale nasz dziki i wolny Oczywiście, że u nas by to nie przeszło. I całe, kurwa, szczęście, bo wypuszczenie czegoś takiego na drogi to bardzo poważne zagrożenie. Ale, zauważ, te przykłady potwierdzają dokładnie to, co podejrzewałem: to są stare gruzy z lat 70, kiedy te nowe normy i przepisy nie obowiązywały. Jak mi znajdziesz przerobiony w ten sposób samochód z ostatnich 20 lat, to odszczekam. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 20:56 vogon.jeltz napisał: > > W praktyce zatem swap jest wykonalny przy spełnieniu wszystkich wymagań tylko p > omiędzy takimi samym lub zbliżonymi modelami. > > > No i u was by to nie przeszlaobo kraj cywilizowany ale nasz dziki i wolny > > Oczywiście, że u nas by to nie przeszło. I całe, kurwa, szczęście, bo wypuszcze > nie czegoś takiego na drogi to bardzo poważne zagrożenie. > > Ale, zauważ, te przykłady potwierdzają dokładnie to, co podejrzewałem: to są st > are gruzy z lat 70, kiedy te nowe normy i przepisy nie obowiązywały. Jak mi zna > jdziesz przerobiony w ten sposób samochód z ostatnich 20 lat, to odszczekam. Oj co ta EU z Toba zrobila? Nie ma nadziei? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 20:57 > Oj co ta EU z Toba zrobila? A coś merytorycznie i w temacie? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 21:56 vogon.jeltz napisał: > > Oj co ta EU z Toba zrobila? > > A coś merytorycznie i w temacie? Szukasz opcji gdzie pokazuje ze to nie jest proste. EU ma obsesje jesli chodzi i przepisy i prawa i zakazy a tu jest to w wielu wypdkach i wielu stanach o wile luzniejsze. W USA biurokracja jest ale w wiekszosci dziala tak ze ma duzy wahlarz opcji aby klienetowi pomoc a nie przeszkadzac. Wszedzie mozna podejsc do tego i znalezc powody aby sie nie dalo ale mozna podejsc aby sie dalo i czasami sie to oplaca czasami nie. Jest Urzad Refree i tam decyduja czy wymiana jest legalna oraz co moze a co musi byc przeniesione czy zmienione aby dali nowy "stikerek" i sa cale listy "legalnych" komponentow ktore moza uzyc jako zamienniki aby wynik byl "legalny" Kazdy stan ma inne wymagania. Sa inne wymagania kiedy modyfikujesz auto - np wkladasz duzy silnik do VW Bug ale on ciagle wyg;lada jak Bug a inne sa jak robisz "custom" - tzn auto nie wyglada jak zadne inne, W okolicy wlasnie widze ze mlody sobie zrobil auto i jest zarejestrowane ktore wyglada jak cos cos moze jezdzic po wydmach. Silnik ma o wiele za duzy na "potrzeby" i wszystko w srodku jak z lat 60 tych co najmnije tzn tylko to co musi byc a by jechac. Oczywiscie przelozenie na taki sam silnik albo bardzo podobny to najlatwiej technicznie i jak zmienisz na nowszy czyli mniej smrodzcy to latwiejsze legalnie a jak zmieniasz na inny to transmisja wcale nie musi byc wymgana po prostu moze nie pasowac mechanicznie. W praktyce to sie robi i robi sie czesto. Nawet w Kaliforni. askmyauto.com/engine-swap/ www.roadandtrack.com/car-culture/buying-maintenance/g6790/coolest-best-engine-swaps/ autofiles.com/blog/what-engines-can-you-put-in-your-vehicle-engine-swap-guide/ low-offset.com/laws/engine-swapping/ Wiecejmi sie szukac po prostu nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 23:35 > Szukasz opcji gdzie pokazuje ze to nie jest proste. Nie szukam na siłę. Zrobiłem szybki risercz po forach typu Reddit i wszyscy piszą, że jest to w CA co najmniej problematyczne. Nie zamyśliłem sobie tego. > Jest Urzad Refree i tam decyduja czy > wymiana jest legalna oraz co moze a co musi > byc przeniesione czy zmienione aby dali nowy > "stikerek" i sa cale listy "legalnych" > komponentow ktore moza uzyc jako > zamienniki aby wynik byl "legalny" Czyli przepisy sobie, a urząd sobie? Wszystko, zależy, czy urząd zechce dać ci "stikerek"? I ty twierdzisz, że to w UE jesteśmy pod władzą urzędników? LOL, przecież to, co opisujesz, to jest trzeci świat. > Kazdy stan ma inne wymagania. To oczywiście wiem, ale uczepiłem się specjalnie Kalafiorni, bo tam mieszkasz. > W praktyce to sie robi i robi sie czesto. Nawet w Kaliforni. Przejrzałem kilkanaście pierwszych swapów z askmyauto i tam, gdzie jest to napisane, mamy m.in.: Ohio, Tennesee, Florydę, Kanadę oraz dwa razy Szwecję (w tym ta pierwsza Crown Victoria z silnikiem z czołgu) i najprawdopodobniej Niemcy (auto na niemieckich blachach) - czyli te "najbardziej przeregulowane" kraje UE. I żadnej, wyobraź sobie, Kalifornii. ROTFL. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 26.04.25, 00:31 vogon.jeltz napisał: Widzisz ty operujesz europejskimi std. Rzad wydaje prawa i zarzadzenie iw szysc je doslownie egzekwuja. A jak cos niejasne to sie robi wiecje i kazdy sprzwdza co mowia przepisy i cytuja.. Tu raczej tak to nie pracuje. > > Jest Urzad Refree i tam decyduja czy > > wymiana jest legalna oraz co moze a co musi > > byc przeniesione czy zmienione aby dali nowy > > "stikerek" i sa cale listy "legalnych" > > komponentow ktore moza uzyc jako > > zamienniki aby wynik byl "legalny" > > Czyli przepisy sobie, a urząd sobie? Wszystko, zależy, czy urząd zechce dać ci > "stikerek"? I ty twierdzisz, że to w UE jesteśmy pod władzą urzędników? LOL, pr > zecież to, co opisujesz, to jest trzeci świat. No przepsisy sa zwykle intrpetowane w ten spsob ze urzd sie zstanawi po co jest przepis, co ma zrobc i co piszcy przepis mial na mysli kiedy go pisal O czywscie ze sie zdzarz ze urzednik interpretuje niekoniecznie doslownie ale czesciej nagina dl nic przecikow klientowi. A wiec mozesz spokojnie zapytac Refree co zorbic aby przeszlo i ci raczej nie rzuci paragrafem ale powi co przejdzi a co nie. I wlasnie to sie widzi ze egzekwowanie przepisow jest inne. > > Kazdy stan ma inne wymagania. > > To oczywiście wiem, ale uczepiłem się specjalnie Kalafiorni, bo tam mieszkasz. > A Kalifornia jest przekrecona i zilona i lewacka pod kazdym wgledem ale ciagle nie czuje sie bata i przepisow nad soba bo nie slysze zeby sie tu ludzi przepisami na codzien zaslaniali a rczej tlumacza dlaczego robia to czy tamto bo to ma sens niz mowienie "bo taki jest przepis" Mowilem ci nieraz ze policja jezdzi najczesciej powyzej ograniczen predkosci, nie zawsze wlaczaja kierunkowskazy i nie stoja na skrzyzowniu gdzie ludzie notorycznie przejezdzja na czerwonym i wcale tego nie zaprzeczaja i mowia wprost "bo tam nie ma wypadkow" a siedza blisko szkoly bo tam potrzeba uwagi jako ze dzieci biegaja i matki jezdza jak chca odbierajc dzieci i ciglae sa problemy jak nie stluczki to klotnie . A ich glowna rola to nie wypisywanie mandatow za to ze ktos nie przestrzega przepisow i mandaty niczego tam nie poprawia ale dbanie aby bylo bezpiecznie. No ale mandaty to jedyny wskaznzik ze cos robia wiec i mandaty musza pisac. A o to nie trudno bo moga za predkosc pisac ile chca a ruch i tak nie nie zwalnia bo jak widzisz ze policjnt pisze mandat tzn ze przez 10 minut zajety LOL > > W praktyce to sie robi i robi sie czesto. Nawet w Kaliforni. > > Przejrzałem kilkanaście pierwszych swapów z askmyauto i tam, gdzie jest > to napisane, mamy m.in.: Ohio, Tennesee, Florydę, Kanadę oraz dwa razy Szwecję > (w tym ta pierwsza Crown Victoria z silnikiem z czołgu) i najprawdopodobniej Ni > emcy (auto na niemieckich blachach) - czyli te "najbardziej przeregulowane" kra > je UE. I żadnej, wyobraź sobie, Kalifornii. ROTFL. Kalifornia jest w tej branzy mniej znana wlasnie dlatego ze tu malo takich entuzjastow a jak sa to na peryferiach i sie nie chwala bo pewnie polowa przerobek nielegalna. Ostatnio jest trudniej poniewaz kiedys po prostu mierzyli poziom zanieczyszczen i reszta byl amniej istotna a teraz odczytuja wyniki z komputera i juz nikt niczego do rury nie wklada a wiec jak nie ma komputera to kiepska sprawa i trzeb szukac wyzej. Tak ze wlasnie podejscie do prxepisow i ich interpretacji czy egzekwowania jest inne tu i w europie Dla mnie najsmieszniejsze jest to ze rowery maja takie same prawa na ulicy jak samochody i na jazde autem potrzeb znac prpeisy i miec prawo jazdy a na jazde rowerem juz nie comlodziez wykorzytuje obecnie z elektrykami ktore jada rownie szybko jak auta (bo przerabiaj je i odblokowuja ograniczniki predkosci) i jada jak chca po ulicy, po chodniku i zadne prawa czy przepsiy ich nie dotycza ani nikt tego nie kontroluje. I ludzi zaczynaj narzekac ale chyba z amalo bo nic si enie dzieja - widac a malo mlodych ginie? No ale to nie "cywilizowana" Europa ale Dziki Zachod i wlasnie to mi sie tu podoba :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 07:09 vogon.jeltz napisał: > > Moja Zofia marzy. O chargerze > > Żeby się nie rozczarowała. Te muscle cary wyglądają świetnie, ale prowadzą się > tak sobie. Szczególnie jakby miała się przesiąść z buni. Charger nie prowadzi się źle. Jezdzilem wynajętym. Ok, gorzej od bmw na pewno. No i jak już z Zofia się dogadaliśmy - mój błąd że kupiłem piątkę bo podniosły się standardy i gorszego chcieć teraz nie będzie wiec lista aut na jakie mogę wymienić (a będę chciał za 2 lata na oewno) uległa skróceniu. I o ile staram się nie racjonalizować swoich wyborów jal niektórzy od razu po zakupie mówiąc jaki on gienialny byl to ciężko będzie przebić pewne zalety bmw. Wsiadłem w domu do zatankowanego auta, wysiadamy w Neumarkt na tankowanie jal zwykle (bo mercedes na oparach już jechal) a tam wchodzi 37 l do baku :D i wciąż zasieg byl 650 km. Ale dotankowalem, dojechałem 200 km do siebie, przez 2 dni 100 wokół komina i wracamy... zatankowałem z przyzwyczajenia w Międzylesiu bo zasieg byl taki ze do domu spokojnie. Po zmianie softu 1200 na baku spokojnie bo wychodzi w trasie 5.5 i nie chce więcej. Przy jeździe 135 na autostradzie w Austrii i 140-145 w Czechach jak pusto. Ideal trasowy, stajesz jak chcesz a nie jak musisz. To wszystko w załadowanym aucie - w jedną stronę wiozlem skrzynie na taras, leżaki, parasole, jakieś stoliki zona wymyśliła i pare sekaczy dla znajomych w Arta. A w drugą 2 szafki nocne i komplet starych mebli tarasowych bo w Polsce mi łatwiej do przoku zawieźć. I wszystko na luziku nawet nie wychodziło w pole widzenia do tyłu. Ale widoczność - jak jedziemy mercedesem czy cytryna przez taki wieden to widzimy Dunaj. Z bmw widzimy barierki na moście. Jak się wyjeżdża z garażu podziemnego to już w porównaniu do suva nic nie widać. No i mimo ze od roku mocno dbam o kwestie rozciągania siebie to pozycja z noga wyciegnieta do przodu nie dla mnie - tylko tempomat na dłużej. Wsiadanie i wysiadanie w trasie mniej boli bo rzadko, na ciasnym parkingu z suva o niebo łatwiej się wysiada. Wszystko ma swoje zady i walety Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 16:04 Wychodzi na to, że mojej Zofii Caddy jest idealnym kompromisem. Siedzisz jak w Mercu, zasięg masz niewiele mniejszy niż w Buni (przed tuningiem), a pojemność ładowni jak w Cytrynie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 16:53 Zawsze byłem pełen uznania dla Caddylaka Kiedys nawet wpadłem na pomysł takiego służbowego w wypasionej wersji ale zarząd się nie zgodził:D Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 17:29 > Kiedys nawet wpadłem na pomysł takiego służbowego w wypasionej wersji > ale zarząd się nie zgodził:D Że niby nie wyglądałbyś wystarczająco reprezentacyjnie? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 28.04.25, 11:59 nie wiedziałem, że siedzę jak w Mercu :D Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 29.04.25, 08:23 Jak masz fotele ergo AGR, to nawet wygodniej (choć regulacja jest w większości ręczna). Ale pewnie nie masz. Tak w ogóle - jesteś zadowolony z zakupu? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 01:46 vogon.jeltz napisał: > > Na bycie satarym dzadem trzeba sobie > > zasluzyc.. Ty nawet nie wiesz czy doczekasz i > > jak bedziesz mial ta rzczywwistosc > > Enginku, nie nerwujsja, ja nie wartosciuję, tylko stwierdzam fakt. > > A jaka będzie rzeczywistość to tego nikt nie wie. Chyba że masz szlanamą kulę? > > > I nie moge sie nadziwic dlaczego tak sie > > zachwycacie naszym szajsem > > Zachwycamy się czym? Nikt się tutaj niczym amerykańskim nie zachwyca, wręcz prz > eciwnie. Poza może filmami - te robiliście kiedyś najlepsze na świecie, but not > anymore. > > Zobacz, to jest forum teoretycznie samochodowe i chyba nikt tutaj nie marzy o a > merykańskim samochodzie. Nawet ty. A ja faktow co do starosci tez nie neguje ale je szanuje bo starsc to zasluga jako ze alternatywy lepse nie sa. Widzisz ja nie marze o zadnym samochodzie. Moze tu jes wlasnie problem. I tak sie jakos ulozylo ze kupowaalem auta bez marzen ale z powdow innych no jak bym marzyl to bym pewnie mial. NMiemieckiego juz chba nie kupie ponewaz aura Niemeickie byly dobre dla tych co lubili prowdzaci ale to sie sknczylo jak zaczeli je produkowac dla mas. O i to jest tu Ch ze nie mam marzen.. spelnily sie zanim zdazylem pmarzyc i pewnie tylko dlatego ze mialem bardzo male.. albo jestem za leniwy aby je miec. :) A o filmach i Hollywoodzie mam swoje zdanie moze dlatego ze jestem troche blizej tego co sie tam dzieje i gdyby w Polsce ludzie z tej branzy mieli wiecej kasy, wiecej inwestorow i wiecej narktykow to by robili o wiele lepsze. Preferuje zyc realiami niz fantazja. Zreszta Przemysl filmowy sie niewiele rozni od innych "produkcji" i przemyslow. A powody dlaczegop powstaja tu a nie np w Polsce sa dokladnie takie same jesli chodzi i filmy i wszytko inne - dostepnosc kasy na ryzykowne inwestycje. A amerykanskie filmy sie Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 15:19 Byla Pani Wiosna, to teraz macie Pania Lato- goraca, jak zar tropikow ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 15:30 Zgadnijcie kto to. Bo jak nie zgadniecie, wrzuce wam fotke jej meza... w neglizu 😇 Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 15:43 fornitta napisał(a): > Zgadnijcie kto to. Bo jak nie zgadniecie, wrzuce wam fotke jej meza... w negliz > u 😇 Znowu nie mam pojęcia - po paznokciach stwierdzam, że żadną normalną pracą to na pewno się nie zajmuje, więc kolejna "celebrytka", albo "z zawodu kobieta bardzo bogatego chłopa". Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 15:48 Dobrze dedukujesz. Kobieta bajecznie bogatego chlopa. Dzisiaj to moze i rowniez celebrytka, ale jesli nawet- wylacznie z powodu bycia ukochana swojego mezczyzny ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 16:13 > Znowu nie mam pojęcia - po paznokciach stwierdzam, że żadną normalną pracą > to na pewno się nie zajmuje, I tu się, qqbek, mylisz. To znaczy, nie wiem, kim jest ta pani i czym sie zajmuje, ale tutaj to co druga kasjerka w supermarkecie ma takie szpony. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 16:21 vogon.jeltz napisał: > I tu się, qqbek, mylisz. To znaczy, nie wiem, kim jest ta pani i czym sie zajmu > je, O tym zaraz - po odpowiedzi Fornitty wrzuciłem ją w Google Lens. > ale tutaj to co druga kasjerka w supermarkecie ma takie szpony. Przypatrz się dobrze - na pewno wystające na cal poza palec? A co do tego, czym się pani z zawodu zajmuje - jest kowbojką. Ujeżdżanym bysiem jest jeden z najsławniejszych piłkarzy na świecie. Z kasjerką w sklepie też trafiłeś - to była jej pierwsza praca. Stała też za barem w knajpie, a potem za kasą w butiku Gucciego w Madrycie, gdzie spotkała swój "osobisty bankomat", po czym stała się influencerką, modelką i wypuściła swoją własną linię ciuchów i kosmetyków. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 17:02 > Przypatrz się dobrze - na pewno wystające na cal poza palec? Tak właśnie, wystające zdecydowanie poza palec. Czy cal - nie mierzyłem, ale wystające zdecydowanie. Przez to one przyciski na kasie naciskają w taki dziwny sposób. I nie są to jednostkowe przypadki. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 17:35 vogon.jeltz napisał: > Tak właśnie, wystające zdecydowanie poza palec. Czy cal - nie mierzyłem, ale wy > stające zdecydowanie. Przez to one przyciski na kasie naciskają w taki dziwny s > posób. I nie są to jednostkowe przypadki. Ta pani na pewno nie pracuje jednak w Żabce. Nie ma tatuaży. Czy pochodzi ona z kraju Messiego? Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 18:02 Ta reka/dlon na piasku, jej palce i pazury wydaja sie jeszcze dluzsze niz te drugie. A tam przyciskanie przyciskow. Mnie intryguje jak one dlubia w nosie i jak sie... podcieraja, hehe. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 18:55 waga170 napisała: > Ta reka/dlon na piasku, jej palce i pazury wydaja sie jeszcze dluzsze niz te dr > ugie. A tam przyciskanie przyciskow. Mnie intryguje jak one dlubia w nosie i ja > k sie... podcieraja, hehe. Jedno i drugie robi ostroznie Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 19:14 Przy niskim wzroscie i odpowiednio dlugich paznokciach robiac to "ostroznie" mozna sie podetrzec i podlubac w nosie jednoczesnie? Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 16:17 Czy to na czole za okularami to jedna wielka gruba brew? No bo nie cien okularow. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 17:00 waga170 napisała: > Czy to na czole za okularami to jedna wielka gruba brew? No bo nie cien okularo > w. Pewnie płatna reklama Royal UNIBREW ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 17:08 qqbek napisał: > Pewnie płatna reklama Royal UNIBREW ;) A qbek jak zwykle myśli o piwie XD Zresztą słusznie: plaża, okrągła baba w kostiumie, to musi być i piwko :D Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 17:10 O czym wy rozmawiacie? Jakie pazury, jaki ostry cien brwi? Ja widze tylko cycki. Tylko ja, czy ktos jeszcze ma podobnie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 17:33 > Ja widze tylko cycki Bo wam, babom, wydaje się, że cycki są najważniejsze. No więc nie, nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 17:42 Mnie to sie wydaje, ze najwazniejsze jest dobre serce. Zaraz potem- ladna twarz. Ale u niej ani serca, ani twarzy nie widac, to patrze na cycki :P Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 17:48 A sam Ronaldo, którego bardzo szanuję jako piłkarza, to na pewno jest hetero? :) Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 17:55 Na pewno, to sie Ziemia wokol Slonca kreci ;) Ronaldo ma chyba tylko w Polsce latke ukrytego homo... w sumie nie wiem czemu. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 18:09 Hihi, bo on taki zadbany :D ja nie jestem z tego klubu, ale jakbym miał wybrać sobie z trójki: Robercik, Ronaldo i Messi z kim zjem kolację i się napiję, to bez wątpienia bym wybrał Cristiano. Messi pomimo że geniusz futboku jest ponoć niezbyt elokwentny a Robercika bym zamęczał pytaniami, dlaczego nie wykorzystał swojego talentu w reprezentacji. Krystyna był skuteczny i w klubach i Portugalię potrafił pociągnąć mocno w góre, jest medialny i prezentuje pozytywny wizerunek dla dzieci i młodzieży w mediach społecznościowych, walczy z niezdrowymi napojami i żarciem, chętnie pomaga innym, potrafi być hojny - kupił ponoć masażystom którzy dobrze go przygotowali na mecz - fajne samochody. Wywodzi on się z konkretnej biedy, jego matka musiała harować po nocach by umożliwić rodzinie przeżycie a synowi trenowanie, chadzali na zaplecze McD, żeby dostać darmowego burgera, no i słynął z bardzo ciężkiej pracy na treningach - pierwszy przychodzi ostatni wychodzi. Robercik i Leo też mieli niełatwo - trzeba im przyznać. ale na kolację poszedłbym z Kryskiem Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 18:25 Tez lubie Cristiano- za to wszystko, co wymieniles. Lewego tez lubie i cenie, ale wydaje mi sie, ze z tak spokojnym, zrownowazonym czlowiekiem bym sie nudzila na kolacji ;) Messi- ogromny talent, geniusz pilkarski, ambitny, pracowity. Ale podobno kiedys byl niekolezenski i zadufany w sobie. No jakos za nim nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 18:36 Nie znałem Cie z tej strony Bywalec. Jakbym miał taki wybór na kolację we dwoje to bym wylaczyl telefon i został w domu. I udawał że mnie nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 18:39 w tym przypadku chodzi o miłość do sportu XD :D Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 18:44 A z Wojtusiem Szczesnym bys Bywalcze poszedl na piwo? Bo ja tak :) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 18:53 fornitta napisał(a): > A z Wojtusiem Szczesnym bys Bywalcze poszedl na piwo? Bo ja tak :) Nie wiem, bo on pali i by śmierdział fajami. Jakoś kojarzy on mi się z zawalonymi szansami, czerwona kartka w meczu otwarcia itp. Mieliśmy wielu wybitnych bramkarzy którzy wyłapywali cudy. Natomiast jestem pod wielkim wrażeniem za to co w starym już wieku po ogłoszeniu skończenia kariery wyczynia w Barcelonie. Więc może jednak tak Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 18:50 Ty sobie nazywaj to jak chcesz. Ale już wiem dlaczego wszystkie laski o kobiecych kształtach są dla Ciebie za grube :D Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 18:54 trypel napisał: > Ty sobie nazywaj to jak chcesz. Ale już wiem dlaczego wszystkie laski o kobiecy > ch kształtach są dla Ciebie za grube :D Nie wszystkie: Monika bellucci nie jest i podoba mi się. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 19:00 Podoba mi się bardzo wiele siatkarek na przykład. A one nie są chude. Biegaczek Itp ogólnie jak mają sport to na plus Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 19:23 > Podoba mi się bardzo wiele siatkarek na przykład. A one nie są chude. Chude nie są, za to bardzo nieproporcjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 19:18 bywalec.hoteli napisał: > trypel napisał: > > > Ty sobie nazywaj to jak chcesz. Ale już wiem dlaczego wszystkie laski o k > obiecy > > ch kształtach są dla Ciebie za grube :D > > Nie wszystkie: Monika bellucci nie jest i podoba mi się. Ratuj sytuację i powiedz z kim byś wolał na kolację- z Belucci czy jednym z tych 3? Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 19:19 trypel napisał: > bywalec.hoteli napisał: > > > trypel napisał: > > > > > Ty sobie nazywaj to jak chcesz. Ale już wiem dlaczego wszystkie las > ki o k > > obiecy > > > ch kształtach są dla Ciebie za grube :D > > > > Nie wszystkie: Monika bellucci nie jest i podoba mi się. > > Ratuj sytuację i powiedz z kim byś wolał na kolację- z Belucci czy jednym z tyc > h 3? > > Na kolacje tylko z zona bo kazda inna opcja skonczylaby sie smiercia lub kalectwem :) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 19:23 trypel napisał: > Ratuj sytuację i powiedz z kim byś wolał na kolację- z Belucci czy jednym z tyc > h 3? Z Belluccci (sorry Cristiano!) Te panie mi się bardzo podobają mimo iż większość jest wyższych ode mnie - mi to nie przeszkadza jeśli nie ma 2M Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 20:48 bywalec.hoteli napisał: > Te panie mi się bardzo podobają mimo iż większość jest wyższych ode mnie - mi t > o nie przeszkadza jeśli nie ma 2M Sorry - ja tu widzę ABC, a to dla mnie dyskwalifikujące u kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 20:56 Ach! Bo ja takie znalazlam... ale cos mi srednio pasowalo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 21:09 trypel napisał: > Absolutny brak cyca? :D > Jeden kumaty. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 21:10 > Jeden kumaty. Ja też nie potrzebowałem objaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 21:06 fornitta napisał(a): > Co to jest ABC?? ABC to kazdy glupi wie. Poprzeskakuje, i bedzie Ewa Figi Gryzie...Mama Noz Oknem Podaje...Romciu Stasiu Tatus Umarl, Jak nie znasz/nie pamietasz to jestes o pokolenie do tylu za mna:))) Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 19:24 > Ratuj sytuację i powiedz z kim byś wolał na kolację- z Belucci czy jednym z tych 3? To chyba zależy, czy kolacja ma być ze śniadaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 19:25 Nie podejrzewam by Monika na mnie poleciała, poza tym chyba oboje jesteśmy żonaci mezaci to jak? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 21:09 > Nie podejrzewam by Monika na mnie poleciała, poza tym chyba oboje > jesteśmy żonaci mezaci to jak? No to lepiej pogadać z kimś, kogo lubisz i cenisz za osiągnięcia sportowe, czy pogapić się na cycki (ale tylko pogapić)? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 21:14 vogon.jeltz napisał: > > Nie podejrzewam by Monika na mnie poleciała, poza tym chyba oboje > > jesteśmy żonaci mezaci to jak? > > No to lepiej pogadać z kimś, kogo lubisz i cenisz za osiągnięcia sportowe, czy > pogapić się na cycki (ale tylko pogapić)? Jeśli by się zgodziła pokazać to w ogóle co to za pytanie. Jasne że cycki Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 21:39 > Jeśli by się zgodziła pokazać to w ogóle co to za pytanie. Jasne że cycki Overrated. Znaczy, samo gapienie się. Pogapić to się możesz w internecie, bez konieczności bulenia za kolację. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 21:50 Są tacy co idą na koncert mimo że w domu albo w aucie słychać lepiej i nie ma tlumu wokół. Ludzie różni są. Obejrzeć cycki Moniki, na żywo? Jestem gotów nawet na ekskluzywna kolację w jednej ze wspomnianych przez kolegę restauracji wrocławskich typu kfc Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 21:58 Myślę że na cycki Moniki to nawet żona pozwoliłaby się pogapić xd Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 23:08 bywalec.hoteli napisał: > Myślę że na cycki Moniki to nawet żona pozwoliłaby się pogapić xd Byles na to wspolnej kasy nie wydawal? Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 22:09 > Obejrzeć cycki Moniki, na żywo? Jestem gotów nawet na ekskluzywna kolację > w jednej ze wspomnianych przez kolegę restauracji wrocławskich typu kfc Nie jest przypadkiem tak, że już raz cycki zawróciły ci w głowie? Be careful! Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 22:14 vogon.jeltz napisał: > > Obejrzeć cycki Moniki, na żywo? Jestem gotów nawet na ekskluzywna kolację > > w jednej ze wspomnianych przez kolegę restauracji wrocławskich typu kfc > > Nie jest przypadkiem tak, że już raz cycki zawróciły ci w głowie? Be careful! Tak było. Moja słabość. Magia cyca Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 22:11 > Są tacy co idą na koncert mimo że w domu albo w aucie słychać lepiej i nie ma tlumu wokół. Ale na koncert idzie się właśnie po to, żeby było słychać gorzej i był ten tłum wokół. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 22:53 I smród. I kurz. I czasem błoto nawet. O to chodzi. No chyba, że ktoś idzie na koncert muzyki klasycznej do filharmonii. Ale tam masz z kolei lepszą akustykę niż w najlepszym zestawie grającym w samochodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 07:04 No widzisz- skoro tacy zboczency się trafiają to na tym tle pogapienie się na cycki Moniki wygląda na całkiem normalne Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 14:53 > No widzisz- skoro tacy zboczency się trafiają to na tym tle pogapienie się na cycki > Moniki wygląda na całkiem normalne Oczywiście każdemu jego porno, ale ja tam żadnych korzyści w lampieniu na cycki Moniki nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 23:12 vogon.jeltz napisał: > I smród. I kurz. I czasem błoto nawet. O to chodzi. > > No chyba, że ktoś idzie na koncert muzyki klasycznej do filharmonii. Ale tam ma > sz z kolei lepszą akustykę niż w najlepszym zestawie grającym w samochodzie. Koncerty dla mnie "skończyły się", jak zamiast zapalniczek w trakcie rockowych ballad publiczność zaczęły rozświetlać ekrany smarkfonów. Koncerty były po to, żeby poczuć wspólnotę, a nie streamować na social media, w zupełnym odosobnieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 26.04.25, 00:27 > Koncerty dla mnie "skończyły się", jak zamiast > zapalniczek w trakcie rockowych ballad > publiczność zaczęły rozświetlać ekrany > smarkfonów Na starych dobrych rockowych dinozaurach nie ma tego aż tyle, bo publika ma specyficzny profil wiekowy i pięćdziesięciolatkowie raczej tyle nie streamują, zresztą taki tatuś z telefonem wyglądałby dziwnie. Poza tym, niektóre zespoły same zabraniają w terms and conditions używania telefonu do filmowania i można za to wręcz zostać wyprowadzonym z koncertu. Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 21:13 trypel napisał: > Ty sobie nazywaj to jak chcesz. Ale już wiem dlaczego wszystkie laski o kobiecy > ch kształtach są dla Ciebie za grube :D > Wpada w samozadowolenie jak słyszy o tuszy kobiet. Tylko że jego zdania nie podzielają E-kobiety😝 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 19:00 fornitta napisał(a): > O czym wy rozmawiacie? Jakie pazury, jaki ostry cien brwi? Ja widze tylko cycki > . Tylko ja, czy ktos jeszcze ma podobnie? ;) Ja zauwazyle duzy tylek.. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 19:33 fornitta napisał(a): > O czym wy rozmawiacie? Jakie pazury, jaki ostry cien brwi? Ja widze tylko cycki > . Tylko ja, czy ktos jeszcze ma podobnie? ;) Cycki? Te biodra grzechu warte - szczupła, a "dupiara i cycówa" na raz, jak by to zauważył dyżurny ruchu Pan Całusek :-) Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 19:38 dzieki qqbek, ratujesz watek hukerskiego od zguby! bo ci juz na temat kalu zaczeli... brrrr! Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 19:45 Zaczęli ale jeszcze nie skończyli. Co masz zresztą do układu wydalniczego? Jest przecież bardzo ważny i lepiej żeby dłonie pomagały w jego higienie a nie przeszkadzały Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 20:39 bywalec.hoteli napisał: > Co masz zresztą do układu wydalniczego? Jest > przecież bardzo ważny i lepiej żeby dłonie pomagały w jego higienie a nie prze > szkadzały Swieta prawda. Ale dlaczego wy o tym musicie w watku o nawroceniu i zbawieniu kolegi? Troche szacunku, dla duchowosci hukersa! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
j_malec Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 15:10 bywalec.hoteli napisał: > Zaczęli ale jeszcze nie skończyli. Co masz zresztą do układu wydalniczego? Jest > przecież bardzo ważny i lepiej żeby dłonie pomagały w jego higienie a nie prze > szkadzały Nie chcę za bardzo wcinać się w okolice układu wydalniczego, ale przy odpowiednim kiblu, nie potrzebujesz angażować rąk, żeby utrzymać higienę na najwyższym poziomie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 18:59 fornitta napisał(a): > Byla Pani Wiosna, to teraz macie Pania Lato- goraca, jak zar tropikow ;) Na Kardashianke mi wyglada Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 18:57 A podcieraja sie papierem zlozonym w pol i trzymanym w obcegach? Bo wedlug mnie watek edukujacy to watek piekny! :) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli [...] 24.04.25, 19:18 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t [...] 24.04.25, 19:21 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 19:25 No właśnie. Dupę po sraniu się myje, a nie rozmazuje kał papierem i tak zostawia. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 19:26 Nawet jak myjesz to nudzi sporo używać rąk żeby to dobrze wyczyścić więc z takimi pazurami i strumieniem wody to tylko rozmażą gówno po całym tyłku Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t [...] 24.04.25, 23:05 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 07:31 Nie z ematki, tylko taniocha juz na innym forum skomli i przezyc nie moze, ze wrocilam ;) Masz enginek jakas obsesje ematki, mnie w to nie mieszaj :P Ja z nimi nic wspolnego juz nie mam i one ze mna pewnie tez :) Odpowiedz Link Zgłoś
hrasier_2 Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 15:03 fornitta napisał(a): > Nie z ematki, tylko taniocha juz na innym forum skomli i przezyc nie moze, ze w > rocilam ;) Masz enginek jakas obsesje ematki, mnie w to nie mieszaj :P Ja z nim > i nic wspolnego juz nie mam i one ze mna pewnie tez :) Ty masz problem z własną osobowością. Tak mnie interesujesz jak zeszłoroczny śnieg. Czy jesteś czy cię nie ma do mało mnie obchodzi. O ile wiem tam dostałaś bana. To kto to usuwa. Zapytaj się moderatora strony. Boś naiwna jak dziecko. Obsesję da się leczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 15:10 Cos tu smierdzi. Szambo wybilo znowu? O ludzie, ale odor :/ Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 19:27 fornitta napisał(a): > Cos tu smierdzi. Szambo wybilo znowu? O ludzie, ale odor :/ Bo dupy sienie wyciera ale myje Odpowiedz Link Zgłoś
waga173 Re: OT / Nawrocilem się 24.04.25, 19:35 vogon.jeltz napisał: > No właśnie. Dupę po sraniu się myje, a nie rozmazuje kał papierem i tak zostawi > a. Ale jak ktos ma robaki to ani papier ani woda nie zastapia dobrych obcegow. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 15:15 Czy to oznacza, że będziesz głosować za NAWROCkiego? Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 15:17 :D to ja sie strzaskalam w takim razie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 19:29 bywalec.hoteli napisał: > Czy to oznacza, że będziesz głosować za NAWROCkiego? A co ten Nawrocki oferuje? Ja popieram tych co pija i rozdaja piwo. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 19:32 Dzis piateczek, w zwiazku z czym na forum bedzie popijawa. Twoje zdrowie, engine! Chlup! Macie babe: tym razem brzydka, ale za to- gola ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 19:33 Przypomina Greczynkę ta rubensowska dama. Zara pewnie Agios i Dodek przylecą Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 19:40 A rzeczywiscie, rysy ma takie greckie. Wyczytalam, ze sa tu koneserzy bioder poteznych, to niech maja ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 19:48 Grek Grecja Peloponez Dodekanez Pireus chałwa Zorba Zobaczymy czy się zleca Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 20:08 A ta chałwa zeby ich wkurzyć czymś niegreckim? Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 20:18 Chalwa i baklava sa chyba popularne w Grecji, chociaz pochodzenia greckiego nie sa... chyba, ze cos mi sie znowu pojebalo ;) Ja bym je zaliczyla po znajomosci jako greckie :P Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 20:21 fornitta napisał(a): > Chalwa i baklava sa chyba popularne w Grecji, chociaz pochodzenia greckiego nie > sa... chyba, ze cos mi sie znowu pojebalo ;) > Ja bym je zaliczyla po znajomosci jako greckie :P Pochodzenie chyba Perskie ale wiele krajow mowi ze to "ichne" Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 20:24 A ryba po GRECKU to czyja? A milosc grecka, a... a dobra, nie idzmy w to. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 20:25 Zara dodek albo agios powie że chałwę czy baklawe to znali Grecy zanim Turcy czy tam Persowie na to wpadli 😀 Albo że najlepsza to jednak grecka a nie turecka. Co do miłości greckiej to pytaj Cristiano czy coś wie na ten temat 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 20:27 bywalec.hoteli napisał: > Zara dodek albo agios powie że chałwę czy baklawe to znali Grecy zanim Turcy cz > y tam Persowie na to wpadli 😀 > Albo że najlepsza to jednak grecka a nie turecka. > > Co do miłości greckiej to pytaj Cristiano czy coś wie na ten temat 😂 Nie budz zydow bo zaraz to opatentuja jako ichne bo wprawdzie wyszly z persji ale to zrobili perscy zydzi... LOL Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 20:26 fornitta napisał(a): > A ryba po GRECKU to czyja? A milosc grecka, a... a dobra, nie idzmy w to. Ryba "po grecku" to jak ruskie pierogi czy fasolka po bretonsku. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 20:40 A jakie sa amerykanskie slodycze narodowe? Moge sie zalozyc, ze cos z kukurydzianym syropem to bedzie. Kukurydza sie tuczylo swinie kiedys tak w ogole, zeby jak najgrubsze byly. Przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 20:44 Ameryka 🇺🇸 pomimo całych śmichów hichow z Enfina to by się przejechało wśród tych bezkresnych pól kukurydzy … jakaś fajna interstate Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 20:49 Pola kukurydzy mi sie z horrorami kojarza ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 21:34 fornitta napisał(a): > Pola kukurydzy mi sie z horrorami kojarza ;) A mi z płaskim stanem Iowa i mostkami drewnianymi w Madison County… i z francesca Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 22:02 bywalec.hoteli napisał: > Ameryka 🇺🇸 pomimo całych śmichów hichow z Enfina to by się przejechało wśród > tych bezkresnych pól kukurydzy … jakaś fajna interstate No podejrzewam ze jakbys jechal przez dwa dni przez pn srodkowe stany typu Dakoty i sasiedzkich i przez dwa dni po obu stronach mial lany kukurydzy i nic wiecej to to przestaje byc juz interesujace i czekasz czy tio sie koncykiedys skonczy? A jak jedziesz wzdloz kotliny rolniczej w Kaliforni co chwila masz farmy z tysiacami krow i smrod ze sie oddycha nie da to ci sie stekow odniechciewa i jak juz tominiesz i sie ciszysz za zaczynasz czyza pach swinskiego gnoju. Moze to fajne dla turystow Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 23:42 > No podejrzewam ze jakbys jechal przez dwa >bldni przez pn srodkowe stany typu Dakoty Mój kolega z pracy pojechał na jakieś sympozjum do South Dakoty. Mówi, że nawet z samolotu widać tylko bezkresne pola kukurydzy. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 20:37 fornitta napisał(a): > Chalwa i baklava sa chyba popularne w Grecji, chociaz pochodzenia greckiego nie > sa... chyba, ze cos mi sie znowu pojebalo ;) > Ja bym je zaliczyla po znajomosci jako greckie :P A w Polsce popularne są kebaby Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 20:41 Kebaby sa polskie :P Tureckie sa kebaPy Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 20:57 Niemieckie sa. Chodzi o to ze popularnosc w danym kraju nie definiuje pochodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 21:02 No jak taki piczek-zasadniczek musisz byc... bywalec nie napisal, ze sa greckiego pochodzenia, a "greckie"- to szerokie pojecie potoczne. Pite bylo, wiec troche improwizuje teraz ;P Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 21:24 Pite jest teraz wiec mi się ni cholery chalwa z Grecja nie kojarzy. Jakby napisał ouzo (mimo ze anyżówkę mają wszyscy obok) albo retsine po której się odbija żywicą. Ale chalwa? Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 21:28 To juz niech on sie tlumaczy ;) Feta grecka na pewno, o. Ch... se dam uciac za to! Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 21:26 fornitta napisał(a): > Dzis piateczek, w zwiazku z czym na forum bedzie popijawa. Twoje zdrowie, engin > e! Chlup! Macie babe: tym razem brzydka, ale za to- gola ;) Kanony piękna mają to do siebie, że są zmienne (choć pyszczek albo paskudny, albo paskudnie oddany) :D Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 20:37 > A co ten Nawrocki oferuje? To alfons i bokser, więc oferuje panienki i strzał w ryja. To drugie za darmo, to pierwsze - raczej nie. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 22:51 To ja ciebie zawrócę na dobre tory: To znalazłem, jak szukałem piosenek tej panny: A Whiter Shade Of Pale - Lucy Thomas - (Official Music Video) Takie zmasakrowanie Procol Harum uważam za dostateczny powód, by smażyła się w piekle, z tymi doklejonymi rzęsami. No sorry, urodzona w 2004 gówniara z Lancs nie powinna się dotykać takiego "sacrum", bez jakiejkolwiek refleksji... Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 23:17 Okropne jest to wykonanie! Trzeba bez dzwieku ogladac ;) Dziewcze przesliczne, przeslodkie, spiewac umie, glos dobry... ale: NIE dla tej wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 25.04.25, 23:30 fornitta napisał(a): > Okropne jest to wykonanie! Trzeba bez dzwieku ogladac ;) Dziewcze przesliczne, > przeslodkie, spiewac umie, glos dobry... ale: NIE dla tej wersji. Ale wiesz, o czym oryginalnie miała mówić ta piosenka? Przynajmniej zdaniem autorów - bo tekst jest dość enigmatyczny? O tym, jak spotyka się pijana para... no i potem wersje są różne - bo w zależności od interpretacji słów, albo jednak dochodzi do długo negocjowanego "barabara", a według innych tylko do mocnego rozczarowania. Jak można coś takiego zaśpiewać z baletnicą wirującą w tle, przyklejonymi rzęsami i buzią niewskazującą na obecność jakiejkolwiek refleksji? No jak? To jest świętokradztwo! Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 26.04.25, 08:37 A bo to malo takich bezmyslnych wykonan? Ja na przyklad nie znosze, jak Steczkowska spiewa "Dziwny jest ten swiat"- efekciarskie wycie, popisywanie sie i doslownie zero interpretacji tekstu ze zrozumieniem. Ale ja ogolnie tej baby nie lubie, wiec moze nieobiektywna jestem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 26.04.25, 11:32 fornitta napisał(a): > A bo to malo takich bezmyslnych wykonan? Ja na przyklad nie znosze, jak Steczko > wska spiewa "Dziwny jest ten swiat"- efekciarskie wycie, popisywanie sie i dosl > ownie zero interpretacji tekstu ze zrozumieniem. Ale ja ogolnie tej baby nie lu > bie, wiec moze nieobiektywna jestem ;) "Dziwny Jest ten Świat" to też w końcu prawie plagiat (Jamesa Browna), ale Niemen zrobił z niego coś więcej, coś co potem uznano nawet za pierwszy polski protest song. Zresztą Niemen głos miał fenomenalny, czego o Steczkowskiej powiedzieć się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 26.04.25, 11:53 Wedlug mnie Steczkowska ma glos interesujacy. I umie nim operowac. Wiadomo, ze kolejnych wykonawcow z Niemenem nie ma co porownywac. Ale niechby te wykonania przynajmniej cos w sobie mialy. Spiewania "dekoracyjnego", plytkiego, naprawde dobrych piosenek nie znosze! Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 26.04.25, 11:56 Do śpiewania głos zasadniczo nie jest potrzebny. Cobain i Dylan głosu nie mieli, a są legendami. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 26.04.25, 12:04 Ze Cobain nie mial glosu, to sie nie zgodze :P Z naszego podworka- Muniek Staszczyk jest wokalista przecietnym, Kuba Sienkiewicz, wrecz slabym. Ale jakie (i ile!) oni przeboje maja na swoim koncie :) Jednak ja osobiscie wybitnych glosow, czyniacych cuda, tez do szczescia potrzebuje czasem, jako sluchacz. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 26.04.25, 14:28 Muniek ma teksty, które rozwalają. Jak słucham "Warszawy", czy "Tego Wychowania" to jest po prostu rozkładające na łopatki. Wokalistą jest średnim, od "I hate rock&roll" naście lat temu nic tak dobrego nie nagrał (no i biorąc pod uwagę stan zdrowia już raczej nie nagra). Ale nawet jak słucham "Ścierwa" to rusza... tylko przebić się nie przebije, bo w radiu wolą papkę, a nie muzykę. Ja mam to szczęście, że w Lublinie i okolicach mamy Akademickie Radio "Centrum", nadawane z kampusu UMCS w centrum miasta - jedyne radio, gdzie leci wszystko - punk, rock progresywny, jazz, rapsy (ale te ambitniejsze) - tylko raczej nie pop-szmira. Inaczej bym pewnie z własną playlistą samochodem musiał jeździć, bo to serwują, Zetki, RMF czy Złote to takie g., że trudno tego słuchać (no dobra, czasem sobie puszczę Złote Przeboje - ale wytrzymam 2-3 piosenki, a potem puszczą coś takiego, że lewy kciuk sam idzie w kierunku przycisku zmiany stacji na kierownicy). Co do Kuby Sienkiewicza - tak, to raczej melorecytacja, niż śpiewanie - ale teksty są tak bezpośrednie, tak wpadające w ucho, że nawet się na to nie zwraca uwagi. Zresztą dziś by się nie przebił, dobrze, że zaczynał w 90-tych (kto by mu dziś w radiu puścił "Wszystko Jarek"?). Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 26.04.25, 14:46 A znasz "To wychowanie" w wykonaniu Soyki? Ja wole oryginal (wiadomo!), ale wersja Soyki tez ma w sobie cos, lekki posmak psychodeliczny jakby... Co do Kuby Sienkiewicza jeszcze. Jego dzieci zalozyly zespol, "Kwiat Jabloni". Przyjemne granie, corka z pewnoscia wokalnie od taty o klase lepsza... i coz z tego, skoro to tata ma w dorobku "Dzieci" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT / Nawrocilem się 26.04.25, 15:18 fornitta napisał(a): > A znasz "To wychowanie" w wykonaniu Soyki? Ja wole oryginal (wiadomo!), ale wer > sja Soyki tez ma w sobie cos, lekki posmak psychodeliczny jakby... Odsłuchałem, bo nie znałem - aranżacja fajna, ale chyba za bardzo jestem przyzwyczajony do oryginału, żeby tą wersję polubić. > Co do Kuby Sienkiewicza jeszcze. Jego dzieci zalozyly zespol, "Kwiat Jabloni". > Przyjemne granie, corka z pewnoscia wokalnie od taty o klase lepsza... i coz z > tego, skoro to tata ma w dorobku "Dzieci" ;) "Dzieci", "Człowieka z Liściem", "Kilera", "Przewróciło się", "Koniec"... długo by tak można. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 26.04.25, 13:52 Hukerski, znalazlam ci dziewczyne. Nie przypomina troche tej twojej biegaczki? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 26.04.25, 18:32 Natalka skończyła karierę sportową i przeszła do show biznesu? Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 26.04.25, 18:43 Na to wyglada... podobno potrafi dziewczyna zgotowac pieklo, nie dajcie sie zwiesc anielskiej buzi ;) Nie no, ale serio uwazam, ze sa podobne te panie :) Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 26.04.25, 22:12 Natalka nie jest u żadnego Basiury tylko w RPA: Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: OT / Nawrocilem się 27.04.25, 00:49 fornitta napisał(a): > Hukerski, znalazlam ci dziewczyne. Nie przypomina troche tej twojej biegaczki? > ;) Jakie biegaczki? Ja jestem team M.Belluci. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 27.04.25, 00:56 Ona juz zajeta przez Bywalca :P Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 28.04.25, 13:36 A ktoz to spfofanowal miejsce kultu przodkow? A fornitta 😈😈😈 Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 29.04.25, 08:12 Dzis podobno DZIEN TANCA. Poprosze wiec o wasze roztanczone fotki. Jak sie wstydzicie pokazac swoje plasy, moga byc zdjecia ulubionych tancerek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 29.04.25, 10:51 youtu.be/_EwFIpKDYLk?si=Wz_JLDCnEE0vWskr Z okazji dnia tanca, poprosze dzis do tanga forumowego cenzora. Ale to bardziej pod wieczor :) Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 30.04.25, 10:50 Jaka to melodia? 1. Zjesc cie moze ciagnacy ulicami tlum... 2. Gdy promocje juz opadna, jak po wieliej orgii ..uj 3. Ona maaaa kile... nie wiesz jak wielka! Ja was najmocniej przepraszam, ale hukersik mi ten watek oddal. Gosc jest nie tylko przystojny i inteligentny, ale tez pozwala kobietom na wszystko- normalnie ideal ;) Milego, slonecznego dnia zycze ;* Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 30.04.25, 15:22 Witaj maj, trzeci maj! U Polakow blogi raj! Ale mi slonce w dekiel przygrzalo, masakra. Nawet nic pic nie musze zeby miec labambe :) Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 01.05.25, 10:21 www.facebook.com/share/r/1Nw9pAj7Bs/ Ten kolo to ja na forum auto-moto 😇 Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 01.05.25, 11:18 No offence, Kaśka, ale robisz z siebie straszną atencjuszkę. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 01.05.25, 12:16 A ty z czym masz znowu problem? Zawsze taka bylam, jak przeszkadza to wygas :P Odpowiedz Link Zgłoś
vogon.jeltz Re: OT / Nawrocilem się 01.05.25, 12:20 Nie mam problemu, po prostu mówię ci, jak to wygląda w odbiorze. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 01.05.25, 12:22 W dupie mam twoj odbior, slonce. Majowka, kwiaty kwitna, ptaki spiewaja, a ten sie nieszkodliwej babki na forum bedzie czepial na forum zamiast piwko wypic. Moj odbior tego jest taki, ze masz najeeeebane pod kopula :) Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 01.05.25, 12:30 Ale wiesz co? Czego by o mnie nie mowic, nie pcham sie tam, gdzie mnie nie chca. Przykrosc mi zrobiles, wiec sie ewakuuje. Milej majoweczki peace&love. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: OT / Nawrocilem się 01.05.25, 19:09 Bez przesady Vogon, krzywdy nikomu nie czyni a są znacznie gorsze przypadki. Fornita nie przejmuj się Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta Re: OT / Nawrocilem się 01.05.25, 19:20 Dzieki, kolego Bywalcze ;* Co by nie mowic, co zlego to nie ty ;) Zamykam temat, kazdy powiedzial co mysli i ok. Odpowiedz Link Zgłoś