galtomone
24.04.25, 08:12
Ostatnio kolega usiłował mi udowodnić, że "bez sensu, że jeździsz autem do Krakowa. To drogo i pociąg lepszy".
No to - może ma rację - zacząłem sprawdzać.
Podróż pociągiem (w zalezności od wyboru pociągu) to 1 - 1,30h samej jazdy.
Muszę dojśc z domu na dworzec + 15/20 min lub (gdy będzie zła pogoda) dojechac wyrobem UberoBolto podobnym - ale teraz to pomijam.
Muszę dojść z dworca do pracy - nie pracuję w centrum KRK, mam gdzie pod biurem parkować za free boto jeszcze nie strefa + mamy spory parking - kolejne 15 min (ile z Kraków Centralny, nawet nie wiem, ale znów musiałaby być taksówka).
Cena biletu na taki pociąg to teraz 21,5 zł w jedną stronę.
Czyli podroż kosztuje mnie ponad 21 zł, trwa około 2h (od - do) i jestem ciut uwięxiony/uzależniony. Nie ma opcji, żeby zostać 5 min dłużej w biurze jak trzeba coś jeszcze przegadać, albo wyjść wcześniej jak wszystko ogarnięte - no bo poiąg będzie wtedy kiedy ma być.
A4 nie jeżdżę, bo to 32 zł za przejazd w jedną stronę, czas z korkami na bramkach też ponad godzinę, wyższe spalanie, bradziej nerwowa jazda - bo albo sie omija TIRa, albo jadąc te 130 - 140 co chwole trzeba uciekac z lewego bo ktoś mruga światłami.
Jadę przez Olkusz (czasem alternawynie Jaworzno) - czas przejazdu to między 1,10h - 1,40h ( a będzie szybciej, bo Olkusz cały rozkopany).
Patrze na spalanie na trasie dom/biuro - niecałe 80 km
I mam takie wartości spalania na 100 km
3,4l/100
3,5l/100
3,6/100
3,5l/100
Miesiące zimowe to ok 4,2 - 4,5l/100
Czyli jak jest powyżej 10C to średnio 3,5l/100 jak jest poniżej to 4,5l/100.
Przyjmuje cene benzyny na poziomie 6 zł/l
Czyli przejazd autem KAT - KRK - KAT to koszt:
"lato" - 33,6 zł
"zima" - 43,2 zł
Pociąg - 42 zł
Ni jak mnie to nie przekonuje do tego, zeby być bardziej eko czy po prostu, żeby wybrać pociąg.
Wydaje mi sie to dziwne, że jazda autem jest u nas tańsza od jazdy pociagiem. Coś tu chyba z cenami biletów jest nie tak...