Dodaj do ulubionych

OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj

27.12.25, 20:20
Muniek Staszczyk i Sidney Polak się pożarli. A konkretnie: Muniek zwolnił kolegę z zespołu smsem- po tylu latach wspólnego grania i tworzenia. To jest tak brzydkie, bez klasy, że brak mi słów. Niby już od dawna było wiadomo, że Staszczyk skręca mentalnie w dziwne rejony, ale kurcze, no, przykro. Tlove to są piosenki mojej młodości- "Warszawa", "King", "Ajrisz"- więc mi się smutno zrobiło. Muniek już nie jest "chodnikowym, równym chłopakiem" :/
Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 27.12.25, 20:44
      Muniek przeżył udar, po którym mu się znacznie pogorszyło w wielu obszarach.
      Niestety starość jest fatalna i nigdy nie wiadomo kiedy uderzy.
      • duchprzeszlychswiat Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 27.12.25, 20:54
        borsuczyca.klusek napisała:

> Muniek przeżył udar, po którym mu się znacznie pogorszyło w wielu obszarach.
        > Niestety starość jest fatalna i nigdy nie wiadomo kiedy uderzy.
        Kazik udaru chyba nie miał ;) Sorry, bo zdaje się, że go lubisz, ale od razu mi się przypomniał w kontekście kiepskiego starzenia się. Wtopa na koncercie, potem dziwne zachowanie w socjalmediach, łącznie z selfiaczkami szpitalnymi...
        Ale można się starzec i tak jak, jak Urszula Dudziak, Alicja Majewska- klasa im mam wrażenie wręcz wzrasta z wiekiem. Ja uważam, że na starość w dużym stopniu po prostu zbierasz, co wcześniej zasiałeś...
        • vogon.jeltz Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 27.12.25, 21:11
          > Kazik udaru chyba nie miał

Kazik to, słyszałem, wyszedł naje...y na koncert, ale ponoć po jakichś lekach, które nasiliły działanie alko i nieszkodliwa zwykle dawka okazała się zabójcza. Nie żebym go usprawiedliwiał, jemu też odjechał peron dawno temu.

> Ale można się starzec i tak jak, jak Urszula Dudziak, Alicja Majewska

Ale rockmani prawie zawsze starzeją się kiepsko (ze szczególnym uwzględnieniem Pawła "Szmaty" Kukiza). Dlatego powinni umierać młodo .
          • duchprzeszlychswiat Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 27.12.25, 21:18
            vogon.jeltz napisał:

> > Kazik udaru chyba nie miał
            >
            > Kazik to, słyszałem, wyszedł naje...y na koncert, ale ponoć po jakichś lekach,
            > które nasiliły działanie alko i nieszkodliwa zwykle dawka okazała się zabójcza.
            > Nie żebym go usprawiedliwiał, jemu też odjechał peron dawno temu.
            to jest nic takiego. zdarza sie najlepszym ;) to, co potem wyczyniał, było gorsze. Ogłosił, że osobiście zwróci ludziom kasę za ten koncert, potem się wycofał (bo wiadomo, że to tak nie działa). wyladowal w szpitalu, najpierw lekarzy oskarżył o bład, potem odszczekiwał, że jednak nie lekarzy wina... takie cyrki
            > Ale rockmani prawie zawsze starzeją się kiepsko (ze szczególnym uwzględnieniem
            > Pawła "Szmaty" Kukiza). Dlatego powinni umierać młodo .
            Chyba, że się jest Jaggerem :P
            • borsuczyca.klusek Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 27.12.25, 21:28
              Kazikowi szkodzą SM. Ja już od dawna nie czytuję jego wpisów. Za to dorobek uważam niezmiennie za dobro narodowe.
          • qqbek Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 27.12.25, 21:31
            vogon.jeltz napisał:

> Kazik to, słyszałem, wyszedł naje...y na koncert, ale ponoć po jakichś lekach,
            > które nasiliły działanie alko i nieszkodliwa zwykle dawka okazała się zabójcza.
            > Nie żebym go usprawiedliwiał, jemu też odjechał peron dawno temu.

Kazika to pamiętam sprzed 20+ lat, jak grał na naszych Kozienaliach.
            Już z hotelu przyjechali lekko wcięci, potem kolega sam donosił zgrzewki piwa do garderoby (w AOS się mieściła), a potem wyszli na scenę i dali taki koncert, że aż ciary szły po plecach.

> Ale rockmani prawie zawsze starzeją się kiepsko (ze szczególnym uwzględnieniem
            > Pawła "Szmaty" Kukiza). Dlatego powinni umierać młodo .

Veto!
            Może polscy rockmani.
            Ale weź takiego Lemmy-ego, Ozzy-ego, Jaggera czy Knopflera.
            Ani nie umarli młodo (2-ch pierwszych), ani nie umrą młodo (dwaj pozostali).
            • duchprzeszlychswiat Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 27.12.25, 21:57
              qqbek napisał:

> Kazika to pamiętam sprzed 20+ lat, jak grał na naszych Kozienaliach.
              > Już z hotelu przyjechali lekko wcięci, potem kolega sam donosił zgrzewki piwa d
              > o garderoby (w AOS się mieściła), a potem wyszli na scenę i dali taki koncert,
              > że aż ciary szły po plecach.
              >
              Kult jeszcze na woodstocku (z pięć lat temu chyba) grał rewelacyjnie. Naprawdę, jeden z najlepszych festiwalowych koncertów, jakie pamiętam. Ale dla Kazika czasy ochleju bez konsekwencji już minęły- powinien to wziąć na klatę ;)
              • qqbek Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 27.12.25, 22:09
                Oni zawsze potrafili grać na koncertach.
                Inna sprawa, że nikt nie jest wieczny - ponoć Kilmister na niecały rok przed śmiercią przestawił się z Whisky na rozcieńczaną wódkę, bo stwierdził, że "organizm już nie toleruje".
                • bywalec.hoteli Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 27.12.25, 22:58
                  qqbek napisał:

> Oni zawsze potrafili grać na koncertach.

Kazik, T-Love - żelazne pozycje na juwenalia i inne studenckie imprezy
            • vogon.jeltz Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 27.12.25, 22:12
              > Może polscy rockmani

No polscy, rzecz jasna.
        • borsuczyca.klusek Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 27.12.25, 21:21
          Ogólnie mężczyźni się gorzej starzeją. Zwłaszcza tacy gazujący przez całe życie. Życie po prostu wystawia rachunek i cudów nie ma.
          • boggi_dan Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 27.12.25, 21:27
            Muniek jest w porzo. Chłopak z Rakowa. Znałem jego rodziców. Widuje go czasami na stadionie Rakowa. "Raków zawsze super ma chłopaków,
            Pokoju aleja nigdy nie umiera,
            Sieroszewskiego, Tetmajera
            Siedemnastka w środku gwiazdka.

Częstochowa miasto dziwnych zdarzeń
            Częstochowa jeszcze się pokaże
            Częstochowa Jasną Górę ma
            Częstochowa Polska

Tekst pochodzi z www.tekstowo.pl/piosenka,shamboo,czestochowa.html.
          • bywalec.hoteli Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 27.12.25, 22:59
            borsuczyca.klusek napisała:

> Ogólnie mężczyźni się gorzej starzeją. Zwłaszcza tacy gazujący przez całe życie
            > . Życie po prostu wystawia rachunek i cudów nie ma.

A Metallica? Chyba nieźle się trzymają, choć James to już chyba kilka razy wpadał w alkoholizm, potem odwyk, potem znowu alkoholizm
            • vogon.jeltz Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 27.12.25, 23:04
              Takich jak oni to stać na najlepsze kliniki odwykowe, a nawet na osobistych "dietetyków", którzy ułożą im program bezpiecznego chlania i ćpania. Naszych Muńkazikukizów - niekoniecznie.
              • borsuczyca.klusek Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 27.12.25, 23:07
                vogon.jeltz napisał:

> Naszych Muńka
                > zikukizów - niekoniecznie.

Dokładnie tak, nasze Muńki grają po świętach ziemniaka aż padną albo całkiem wyplują wątrobę.
              • boggi_dan Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 28.12.25, 13:36
                vogon.jeltz napisał:

> Takich jak oni to stać na najlepsze kliniki odwykowe, a nawet na osobistych "di
                > etetyków", którzy ułożą im program bezpiecznego chlania i ćpania. Naszych Muńka
                > zikukizów - niekoniecznie.
                No masz ból tylka, że ciebie nie stać. Muniek w porzo.
    • e-zybi Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 28.12.25, 06:09
      Z T.Love najpierw pożegnał się Jan Benedek, a na początku grudnia Sidney Polak. Wiadomo, że po tylu latach wspólnego grania może przyjść jakieś wypalenie zawodowe, zniechęcenie do siebie, ale tu nie o to chodzi. Rozstań jest wiele w zespołach, ale co ciekawe...w wielu przypadkach są one bez klasy, w atmosferach skandalu i pomówień, a tak niewiele potrzeba. T. Love będzie istniał dalej, będzie grał koncerty, choć po Muńku widać, że jest zmęczony czasem, a może i chorobą. Benedek i Polak poradzą sobie bez Staszczyka, pozostaje jednak niesmak...ale nie oni pierwsi i nie ostatni mają takie "przygody".

----
      Z przyjemnością posłucham Artura...

• duchprzeszlychswiat Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 28.12.25, 09:00
        e-zybi napisał:

> Z T.Love najpierw pożegnał się Jan Benedek
        "pożegnał się' to eufemizm, bo też został przez Muńka wypizgany. i też- smsem. A Sidney wtedy buzi nie potrafił otworzyć i zaprotestować, dopiero jak jego samego to spotkało, odzyskał głos....
        > Benedek i Polak poradzą sobie bez Staszczyka, pozostaje jednak niesmak...ale n
        > ie oni pierwsi i nie ostatni mają takie "przygody".
        Nie pierwsi, nie ostatni, ale przykre to jest. mentalna piaskownica, w dodatku zasikana przez koty ;)
        • kokosowy15 Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 28.12.25, 11:30
          Czy widzisz jakąkolwiek różnice między zatrudnieniem na umowie cywilno prawnej jakiegoś muzykanta lub np elektryka czy ekspedientki? Mamy kapitalizm, nie zatrudnia się na etacie, wywala z roboty z dnia na dzień.
          • duchprzeszlychswiat Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 28.12.25, 12:44
            kokosowy15 napisał(a):

Mamy kapitalizm, nie zatrudnia się na etacie, wywala z roboty z dnia na dzień.
            Ja nie o tym. Pożegnać się przyzwoicie wypada po mięsiącu współpracy, a co dopiero: po latach. I żadne tam trudne charaktery artystów braku klasy nie usprawiedliwiają :P A teraz jeszcze Muniek biega po telewizjach i się tłumaczy. Powiem tak: "reputacja to to co >wiedzą< o tobie inni. Honor- to co ty sam wiesz o sobie"...
            • trypel Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 28.12.25, 16:50
              Wlasnie. Co do okresu wypowiedzenia to ludzie jakos nie biorą pod uwage ze obowiązuje obie strony. Ile raz 30 lat temu dostawałem lepsza propozycje ale musiałem respektować 3 msc termin wypowiedzenia. Jedna firma czekała a inne juz nie. Byłoby idealnie skrócić to do miesiąca ale uczciwie- czyli obie strony tak samo.
          • boggi_dan Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 28.12.25, 13:40
            kokosowy15 napisał(a):

> Czy widzisz jakąkolwiek różnice między zatrudnieniem na umowie cywilno prawnej
            > jakiegoś muzykanta lub np elektryka czy ekspedientki? Mamy kapitalizm, nie zatr
            > udnia się na etacie, wywala z roboty z dnia na dzień.
            Niektórzy dorabiają do końca życia pod nazwą, choć zespół już nie ten sam. Warto oceniać siebie nie innych.
        • wybitniemondry Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 28.12.25, 12:10
          duchprzeszlychswiat napisał(a):
          > Nie pierwsi, nie ostatni, ale przykre to jest. mentalna piaskownica, w dodatku
          > zasikana przez koty ;)

Nimfomania jest bardziej przykra
          • e-zybi Re: OT/ starsi panowie, starsi panowie dwaj 28.12.25, 13:37
            Niby zima, śniegu brak, a liczba bałwanów nie zmalała! ;)
    • wislok1 Straszne 28.12.25, 18:29
      Lubilem Munka i Kazika, ale kolesie powinni zrozumiec, ze ich czas minal

Traz sa emerytami

Zadne rorpaczliwie proby zwricenia na siebie uwagi juz nic nie dadza..

• duchprzeszlychswiat Re: Straszne 28.12.25, 18:36
        muniek-sruniek. Ty mi lepiej powiedz, wislok, kogo typujesz na zwyciezce tcs? Moje serce mowi: Ryoyu, rozum- Domen :/
      • boggi_dan Re: Straszne 28.12.25, 18:59
        wislok1 napisał:

> Lubilem Munka i Kazika, ale kolesie powinni zrozumiec, ze ich czas minal
        >
        > Traz sa emerytami
        >
        >
        >
        > Zadne rorpaczliwie proby zwricenia na siebie uwagi juz nic nie dadza..
        >
        Ty byś każdemu przyklejał latkę. Na każdego przychodzi kres. Tacy na topie celebryci chcą być najdłużej. Patrz na Stinga dużo starszy od Muńka. A ten będzie na Sylwestra z dwójką.
        • e-zybi Re: Straszne 28.12.25, 19:52
          boggi_dan napisał:

> Ty byś każdemu przyklejał latkę. Na każdego przychodzi kres. Tacy na topie cele
          > bryci chcą być najdłużej. Patrz na Stinga dużo starszy od Muńka. A ten będzie n
          > a Sylwestra z dwójką.

Muńkowi do Stinga to jak Tobie do przeora Jasnej Góry. Nie ta klasa, nie ten styl...Sting nie chałturzy ;)
          • borsuczyca.klusek Re: Straszne 28.12.25, 20:04
            No jednak Sylwester w TVP to trochę chałtura 🙄
            • e-zybi Re: Straszne 29.12.25, 11:20
              Sama impreza...tak, bardziej chodziło mnie o klasę wykonawcy.
        • wislok1 Re: Straszne 28.12.25, 22:47
          Ale nie wywoluje skandali ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka