vogon.jeltz
16.01.26, 13:31
Wiem, że tematy motoryzacyjne - jak przystało na forum auto-moto - nie cieszą się tutaj specjalną popularnością, ale postanowiłem wrzucić jeden dla rozrywki. Pewnie zreszą był już podobny, może nawet nie raz, ale co tam.
Otóż: jakie znajdujecie głupie a powszechnie stosowane rozwiązania w samochodach - ale takie nieoczywiste na pierwszy rzut oka (czyli np. nie chodzi o tabletozę i rezygnację z fizycznych gałek)? Na początek dwa ode mnie.
1. We wszystkich samochodach, gdzie tylna kanapa dzielona jest w proporcjach 2/3 - 1/3 (a przynajmniej we wszystkich, które miałem), większa część jest umiejscowiona za kierowcą. Nawet w Caddylaku tak jest - oprócz tego, że nie ma, jak przystało na porządnego vana, trzech oddzielnych foteli z tyłu, co jest jedną z niewielu wad tego samochodu.
To było w sumie inspiracją do powstania tego posta, bo ostatnio wożę dużo długich i często przy tym szerokich przedmiotów (meble) i kurde często nie wystarczy po prostu złożyć / wyjąć tylny prawy fotel i przesunąć przedni fotel pasażera do przodu - trzeba zwalać cały tył. Co oznacza, że nie można zabrać ze sobą nikogo do pomocy, bo nie będzie miał jak wrócić - z przodu przy maksymalnym przesunięciu i/lub złożeniu oparcia się nie zmieści, a tyłu nie ma. Co szkodziłoby, gdyby 2/3 były za pasażerem? Przynajmniej pomocnik mógłby usiąść za mną podczas jazdy z ładunkiem.
2. Regulacja klimy co pół stopnia. Po jaki grzyb? Co ja, kurna, grzechotnik jestem, żeby wyczuwać zmiany temperatury rzędu 0,01 stopnia? Pół biedy, jeśli jest tradycyjna regulacja, ale na macanych tabletach jest to 2x więcej kliknięć wymagających trafienia w odpowiedni punkt na ekranie. jak dla mnie to w ogóle wystarczyłyby 4 ustawienia: zimno (chłodzenie), neutralnie (temperatura otoczenia), ciepło, gorąco.