galtomone
01.02.26, 09:07
.... jesli tak, to chyba tylko po to, zeby glowe amerykanom do dupy wsadzic....
Najpierw kontekst czasowy:
youtu.be/Ub9M4ja8DhI?si=Ou-PKRE7DJrrf8tY&t=515
10.08.2025
Grzegorz Braun: „Mord rytualny to fakt, a dajmy na to Auschwitz z komorami gazowymi to niestety fejk [08:43]. I kto o tym mówi, ten zostanie oskarżony o straszne rzeczy, odsądzony od czci i wiary”.
Reakcja dziennikarza (Łukasza Jankowskiego): Prowadzący początkowo nie dowierza: „Nie wiem czy dobrze usłyszałem...” [09:07] i próbuje polemizować, wspominając o swojej wizycie w obozie oraz świadectwach więźniów, m.in. Mariana Kołodzieja [09:16].
Braun kontynuuje: Twierdzi, że badania komór gazowych są uniemożliwiane przez muzeum [10:24].
Przerwanie audycji: W 10. minucie i 32. sekundzie [10:32] Łukasz Jankowski decyduje się przerwać rozmowę, mówiąc: „Panie pośle, są pewne granice... Dziękuję bardzo za rozmowę”.
A takich "wykwitów" Brauna i akilitów jest cale mnóstwo...
Ale, coz... to nie jest dla Jacka obrzydliwe (poki co)...
youtu.be/qXmwBPTVnCM?si=Mu4s5q0ZAMx_LBBS&t=200
Powyższa rozmowa Jacka Sasina z Konradem Piaseckim odbyła się 9 grudnia 2025 roku (wtorek) w programie „Rozmowa Piaseckiego” na antenie TVN24.
Piasecki: Rozumiem, że pan by się raczej do nurtu konserwatywnego zapisał?
Sasin: Ja na pewno jestem konserwatystą i chciałbym, żeby Prawo i Sprawiedliwość miało jednoznacznie konserwatywny, prawicowy charakter.
Piasecki: A do tego stopnia pan jest konserwatystą, żeby wyobrazić sobie koalicję przedwyborczą albo powyborczą z Grzegorzem Braunem i jego partią?
Sasin: No trudno mi sobie to wyobrazić, powiem szczerze, ale z drugiej strony wiem, jakie są reguły demokracji. A reguły demokracji są takie, że trzeba szanować głosy wyborców. I jeśli wyborcy zdecydują, że partia Grzegorza Brauna znajdzie się w parlamencie i okaże się, że bez tej partii nie da się zrobić większości, to pewnie wtedy trzeba będzie poważnie się nad tym zastanowić, a nie mówić "nie, bo nie". Ale wie pan, z Donaldem Tuskiem w koalicji nie zrobimy – chciałbym to od razu zadeklarować. Żadnej koalicji z Donaldem Tuskiem. Oczywiście, że wolę Grzegorza Brauna, bo Grzegorz Braun opowiada różne głupoty, rzeczywiście, natomiast nie mam takiego przekonania, że gdyby trzeba było mówić o sprawach poważnych, to nie dałoby się być może jakiejś poważnej rozmowy przeprowadzić.
Piasecki: Żeby to wybrzmiało, że pan mówi o sprawach poważnych... Znaczy, moim zdaniem niewiele jest w historii ludzkości spraw bardziej poważnych niż komory gazowe. A Grzegorz Braun mówi, że tych komór gazowych nie było. Wobec czego on o sprawach poważnych mówi rzeczy, które jeżą włos na głowie.
Sasin: No dobrze, tylko panie redaktorze, to zróbmy coś, żeby wyborcy nie chcieli głosować na taką partię, a nie napędzajmy jej jeszcze przez wojnę polsko-polską, co robi Donald Tusk. Bo dzisiaj za to, co się dzieje w Polsce, za to, że tego typu poglądy jak Grzegorza Brauna nie są poglądami, które odrzucają od niego, tylko wręcz przeciwnie – powodują, że część wyborców jest gotowa na niego głosować – odpowiada Tusk przez swoją politykę wojny, politykę nakręcania spirali nienawiści w Polsce. To rzeczywiście radykalizuje pewną część społeczeństwa i powoduje, że Grzegorz Braun ma wyborców dzisiaj. Tu jest ta wina. A ja nawet postawię tezę, że Donald Tusk to robi specjalnie. Robi to specjalnie po to, żeby spowodować, że będzie rzeczywiście bardzo kłopotliwa sytuacja, kiedy on przegra wybory i to prawica w Polsce będzie formułowała większościową koalicję. I dlatego najlepiej by było, żeby Prawo i Sprawiedliwość te wybory wygrało tak, aby mogło być dominujące.
Niedługo póżniej, około połwy grudnia z ambasadorem USA Thomasem Rose spotyka sie Prezes.
Według ustaleń medialnych ambasador przekazuje co następuje:
Prezes PiS miał usłyszeć, że rządy z udziałem Grzegorza Brauna (lub nawet tylko z jego poparciem) oznaczałyby całkowite odcięcie Polski od wsparcia militarnego i politycznego Stanów Zjednoczonych.
www.youtube.com/live/9VofSX3uaE0?si=l-jW_RRmT6iuOh4g&t=2433
Reakcja Kaczyńskiego: Podczas spotkania w Jędrzejowie (styczeń 2026) Kaczyński wprost przyznał:
„Jak byśmy z Braunem chcieli tworzyć koalicję, to nas po prostu nie ma. Nie ma nas w relacjach ze Stanami Zjednoczonymi”.
RMF24 z 27 stycznia 2026
www.youtube.com/live/MyttDcoxrfM?si=KE4YbnxY4R32ZXv9&t=878
Terlikowski: Czy wokół Grzegorza Brauna i jego partii powinien powstać kordon sanitarny? Czy wy taki kordon sanitarny, jako Prawo i Sprawiedliwość, narysujecie?
Sasin: Ten kordon sanitarny wokół siebie Grzegorz Braun zbudował sam. Bo jeśli ktoś głosi takie tezy, jakie głosi – dotyczące negacji zbrodni niemieckich w Polsce – to jest już poza całkowitą ahistorycznością, przede wszystkim jest to fundamentalne uderzenie w polski interes narodowy. To jest dawanie argumentu tym wszystkim, którzy chcą Polskę oskarżać o to, że my te zbrodnie w jakiś sposób relatywizujemy.
Terlikowski: Ale Panie premierze, Grzegorz Braun to jest dzisiaj polityk, który mówi o „fejku” w Auschwitz, o tym, że komór gazowych nie było. To nie jest tylko „ahistoryczność”, to jest wyjście z cywilizacji.
Sasin: Zgadzam się z panem. I to jest powód, dla którego dzisiaj jakakolwiek rozmowa o współpracy z tym politykiem jest niemożliwa. Drugim elementem jest już jawna w tej chwili prorosyjskość Grzegorza Brauna. No trudno lekceważyć tego typu działania, jak chociażby pisanie listu do Ławrowa czy proponowanie jakiegoś porozumienia z Putinem. To są rzeczy, które w dzisiejszej sytuacji geopolitycznej są po prostu niedopuszczalne.
Terlikowski: Ale jeszcze niedawno u Konrada Piaseckiego mówił Pan, że „woli Brauna od Tuska” i że „trzeba będzie się zastanowić”, jeśli braknie głosów do większości.
Sasin: Panie redaktorze, w którymś momencie po prostu miarka się przebrała. Trudno nam rzeczywiście w tej chwili zamykać oczy na to, co robi i co mówi Grzegorz Braun. Tak jak powiedziałem – on sam się z tej debaty publicznej wykluczył.
Gdyby ktos mial watpiwosci, to miarka przebrala sie w grudniu, wizyta ambasadora USA.
I teraz moje pytanie do wybrocow PiS - to jest wg Was suwerennosc?
Pomijam Brauna i to co opowiada... od poczatku usmiechanie sie do niego przez pis bylo i jest pbrzydliwe... ale to co... amerykanie beda wam/nam dyktowac z kim koalicjia i rzad?
BRAWO SUWERENNI WY!