Dodaj do ulubionych

Fiat z PSA albo Hondą!

30.11.04, 16:01
GM nie chce wykupić pozostałych 90% akcji w Fiacie i chyba dojdzie do
rozwodu. Tymczasem spekuluje się o mariażu Fiata z Hondą albo PSA. Zwłaszcza
francuski koncern z uwagi na dotychczasową współpracę obu koncernów na polu
miniwanów i samochodów dostawczych wydaje się prawdopodobnym pratnerem. Opel
i Saab zdechną bez dyzli Fiata, który jak na razie niewiele skorzystał na tym
małżeństwie.
Obserwuj wątek
    • niknejm Re: Fiat z PSA albo Hondą! 30.11.04, 16:56
      Byle nie z Hondą.
      Wypluj to słowo.

Pzdr
      Niknejm
      • Gość: Fru fru Re: Fiat z PSA albo Hondą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 17:37
        Dokladnei, wypluj to slowo, bowiem w takim przypadku honda mialaby jak nic
        mistrza swiata w F1 ;-)
        • niknejm Re: Fiat z PSA albo Hondą! 30.11.04, 19:04
          Gość portalu: Fru fru napisał(a):

> Dokladnei, wypluj to slowo, bowiem w takim przypadku honda mialaby jak nic
          > mistrza swiata w F1 ;-)

I może będzie miała. Z tego co wiem, Honda wykupuje team BAR, który korzysta z
          silników Mugena (firma związana z Hondą). BAR sobie nieźle radzi, a Honda
          najwyraźniej chce bardziej zaistnieć w F1. Zobaczymy, jak im pójdzie.

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: Fru fru Re: Fiat z PSA albo Hondą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 19:33
            Pewnie dobrze, juz poszlo ok, choc m.in. dzieki "burdelowi" w renault, anyway,
            jakby honda przejela fiata....to juz by byla mistrzen f1 :)
            • niknejm Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 10:02

> anyway, jakby honda przejela fiata....to juz by byla mistrzen f1 :)

Sądząc ze skali obu biznesów, to Fiat miałby sporo do powiedzenia.
              I tego się bać należy :-)

Pzdr
              Niknejm
              • Gość: Fru fru Re: Fiat z PSA albo Hondą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 10:10
                niknejm napisał:
                > Sądząc ze skali obu biznesów, to Fiat miałby sporo do powiedzenia.
                > I tego się bać należy :-)
                >
                > Pzdr
                > Niknejm
                ee, w obecnych czasach, wcale bym sie nie zdziwil, gdybym nagle sie dowiedzial,
                ze ictdi to konstruckja fiata ;-)
                Pozatym, zgodnie z zasada synergii, mogloby to byc calkiem ciekawe rozwiazanie.
                Takei czasy, toyota z psa kreci jakie ajgoły to i honda z fiatem moze.
                Ja mam tylko nadzieje, ze bedac gdzies na poludniu wloch, ponizej neapolu,
                niegdy nie zobaze na 1 miejscu w menu, sushi:>
    • zubr_zalogowany Re: Fiat z PSA albo Hondą! 30.11.04, 17:28
      do PSA im rzeczywiscie blisko
      tym bardziej ze i fiat i PSA robią raczej samochody popularne
      (lancie i alfe pomijam, tym bardziej ze sa to marki niszowe)

moze taka wspolpraca mialaby sens?
      citroen przez jakis czas byl juz zwiazany z fiatem
      • Gość: Fru fru Re: Fiat z PSA albo Hondą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 17:36
        A honda co robi...popularesy jak nic
        • niknejm Re: Fiat z PSA albo Hondą! 30.11.04, 19:05

> A honda co robi...popularesy jak nic

Zwłaszcza takie jak NSX i nowy Legend, prawda? ;-)
          Nie mówiąc już o tym, że jakość autek Hondy 'nieco' odbiega od jakości Fiata i
          AR (patrz raporty bezusterkowości na przykład). Mam też włąsne doświadczenia z
          Punto I. Brrr....

Pzdr
          Niknejm
          • Gość: Fru fru Re: Fiat z PSA albo Hondą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 19:35
            Wybacz, ale to nadal popularesy:)
            Natomiast chcialbym abys wyjasnil czym jest ta slynna opiewana w pismach
            pokroju as, jakosc..
            aha i ktore raporty bezusterkowosci..zreszta n aich temat nawet nierozmawiam,
            szkoda czasu, kilobajtow, opuszkow palcow/niepotrzebne skreslic.
            • niknejm Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 10:07

> Wybacz, ale to nadal popularesy:)

Jassssne. Tylko RR pewnie nie jest 'popularesem' :-) A może już jest, bo nie
              jest niezależną firmą?

> Natomiast chcialbym abys wyjasnil czym jest ta slynna opiewana w pismach
              > pokroju as, jakosc..

Jakość zastosowanych komponentów i jakość montażu (obok dobrego lub kiepskiego
              projektu) mają bezpośrednie przełożenie na usterkowość.

> aha i ktore raporty bezusterkowosci..zreszta n aich temat nawet nierozmawiam,
              > szkoda czasu, kilobajtow, opuszkow palcow/niepotrzebne skreslic.

ADAC na przykład. Właściciele AR147 i Fiatów Bravo/Brava około cztery razy
              częściej wzywają pomoc drogową niż właściciele Civiców.

Pzdr
              Niknejm
              • Gość: Fru fru Re: Fiat z PSA albo Hondą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 10:34
                niknejm napisał:

> Gość portalu: Fru fru napisał(a):
                >
                > > Wybacz, ale to nadal popularesy:)
                >
                > Jassssne. Tylko RR pewnie nie jest 'popularesem' :-) A może już jest, bo nie
                > jest niezależną firmą?

no coz, rozgryzles mnie, a tak serio, o ile jeszcze wyjatkowosc nsx przyjme do
                wiadomosci o tyle w temacie legenda moge zaproponowac EOT :)

> > Natomiast chcialbym abys wyjasnil czym jest ta slynna opiewana w pismach
                > > pokroju as, jakosc..
                >
                > Jakość zastosowanych komponentów i jakość montażu (obok dobrego lub
                kiepskiego
                > projektu) mają bezpośrednie przełożenie na usterkowość.

Biorac pod uwage, ze dzis, w samochodach najczesciej siada elektronika, ktora
                to z kolej elektroniki w 90% obstawia bosch, to pozwole sobie na byc moze i
                ryzykowne twierdzenie, ze to co 3ma japonczykow z przodu tabelek, to unikanie
                boscha:)_

> > aha i ktore raporty bezusterkowosci..zreszta n aich temat nawet nierozmaw
                > iam,
                > > szkoda czasu, kilobajtow, opuszkow palcow/niepotrzebne skreslic.
                >
                > ADAC na przykład. Właściciele AR147 i Fiatów Bravo/Brava około cztery razy
                > częściej wzywają pomoc drogową niż właściciele Civiców.

eee nei wciagniesz mnie...w tabelkowa debate ;-)))

> Pzdr
                > Niknejm
                • niknejm Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 11:16

> Biorac pod uwage, ze dzis, w samochodach najczesciej siada elektronika, ktora
                  > to z kolej elektroniki w 90% obstawia bosch, to pozwole sobie na byc moze i
                  > ryzykowne twierdzenie, ze to co 3ma japonczykow z przodu tabelek, to
                  > unikanie boscha:)

Szczerze? Wali mnie to, czy producent stosuje Boscha, Delphi, czy Daikin. Dla
                  mnie ważny jest efekt - ma się możliwie mało psuć.

> eee nei wciagniesz mnie...w tabelkowa debate ;-)))

Pewnie, że nie, bo z liczbami ciężko jest dyskutować ;-)

Pzdr
                  Niknejm
                  • grzek Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 11:24
                    Z ostatnich raportów dekry z 2004 w zakresie do 3 lat punto jest lepszy od
                    accorda nie mówiąc o civiku który jest w 4 dziesiątce na poziomie golfa IV,
                    focusa i picasso, ale to tylko przeglądy techniczne.
                    • niknejm Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 11:28
                      grzek napisał:

> Z ostatnich raportów dekry z 2004 w zakresie do 3 lat punto jest lepszy od
                      > accorda nie mówiąc o civiku który jest w 4 dziesiątce na poziomie golfa IV,
                      > focusa i picasso, ale to tylko przeglądy techniczne.

Dasz linka? Z góry dziękuję.
                      Dekra pokazuje dane z przeglądów technicznych. Wolę ADAC (wzywanie pomocy
                      drogowej), choć na ogół obie statystyki są dość zbieżne.
                      Przypomnę, że kiedyś Bravo było przez rok bardzo wysoko w TUV, po czym runęło w
                      dół. Tu może być podobnie.

Pzdr
                      Niknejm
                      • grzek Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 11:35
                        Nie mam linka, ale to było w Auto Świecie z połowy listopada, powołuję się na
                        niego pod warunkiem, że tam była napisana prawda :-)
                      • grzek Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 11:45
                        autoswiat.redakcja.pl/archiwum/artykul.asp?Artykul=9064&Strona=1
                        ale tabelek nie ma nie wiem dlaczego.
                        • niknejm Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 11:50
                          grzek napisał:

> ale tabelek nie ma nie wiem dlaczego.

Nie ma, ale na 3 stronie napisali:
                          "Zdecydowana większość modeli znalazła się poniżej średniej. O dobre imię
                          walczy Peugeot 206 (29 miejsce) i CitroĎn Xantia (53). Podobnie wypadają
                          pojazdy włoskie, z których najmniej awaryjna okazała się Multipla zajmująca 45
                          lokatę. Kiepsko wypadły modele Seicento (74 miejsce) i Punto (93 pozycja). "

Czyli wyglada na to, że Punto jednak kiepsko wypadło.

Pzdr
                          Niknejm
                          • grzek Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 11:54
                            Punto źle wypadło ale w w przedziele chyba powyżej 7 lat, ale jeśli chodzi o
                            nowe go 3 lat to własnie zaskakująco dobrze, chyba, że jest ot pomyłka.
                            • fru.fru Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 12:20
                              no akurat mam pod nosem ten dekrowy numer awto szmaty: jakies pytania?:>
                              Moze tak tytulem wstepu:
                              Wozidel sklasyfikowanych:111
                              najlepszy zawodnik: 92% bez zonkow
                              najgorszy: 63% bez zonkow
                              i w uatach do lat 3 faktycznie punto wysoko, z 84% samochodow bez istotnych
                              usterek klasyfikuje sie na miejscu 24, troszke przed accordem(83,4%) i troche
                              bardziej przed civiciem (82,4%) i miejsce 41.
                              Ale ciekawsza akcja ma miejsce w tabelce dekry Pt. "Auta do lat 5"
                              w ktorej to 206 jest o 0,4% gorsza od accorda i o 1,3% lepsza od civica.
                              Ot i tyle ciekawostek.
                              P.s musialem sie zalogowoc bo jakaslama juz zaczynala sie podszywac pdmoj nick
                              • grzek Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 12:24
                                Dzięki, że to znalazłeś. Wydaje mi się, że w samochodach nowych różnice w
                                usterkowości są minimalne pod warunkiem, że nie weszły dopiero do produkcji.
                                • niknejm Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 12:51
                                  grzek napisał:

> Dzięki, że to znalazłeś. Wydaje mi się, że w samochodach nowych różnice w
                                  > usterkowości są minimalne pod warunkiem, że nie weszły dopiero do produkcji.

Dekra i TUV dają dane z przeglądów. Ryzyko wystąpienia usterki w ciągu roku
                                  jest znacznie wyższe, niż ryzyko nie przejścia przeglądu (bo niektóre
                                  usterki 'nie cofają', a niektóre zdążą się ujawnić i będą naprawione jeszcze
                                  przed przeglądem).
                                  ADAC pokazuje wezwania pomocy drogowej, więc teoretycznie daje to lepszy obraz
                                  (choć znów - ryzyko pojawienia się usterki jest dużo wyższe niż ryzyko, że
                                  będzie potrzebna pomoc drogowa). Ale ogólne trendy są raczej zbieżne jeśli
                                  chodzi o TUV i ADAC.

Co do przypadku Punto, to może się okazać, że wyjdzie jak z bravo/brava - jeden
                                  rok na szczycie TUV, potem gwałtowny spadek. Tymczasem Hondy i Toyoty od lat
                                  trzymają się w górnych strefach tabel.

Pzdr
                                  Niknejm
                                  • grzek Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 13:20
                                    niknejm napisał:

>
                                    > Co do przypadku Punto, to może się okazać, że wyjdzie jak z bravo/brava -
                                    jeden
                                    >
                                    > rok na szczycie TUV, potem gwałtowny spadek. Tymczasem Hondy i Toyoty od lat
                                    > trzymają się w górnych strefach tabel.

Japończycy mieli zawsze bardziej powtarzalny proces produkcyjny, ale czy bedą
                                    mieli w dalszym ciągu, w fabrykach europejskich, to już trudno wyrokować.
                      • Gość: Jarek Re: Fiat z PSA albo Hondą! IP: 217.17.46.* 01.12.04, 12:08
                        niknejm napisał:

> Wolę ADAC (wzywanie pomocy
                        > drogowej), choć na ogół obie statystyki są dość zbieżne.

Pamiętaj, że ogólnie stosowane programy Assistance (nawet do 5-ciu lat) przez
                        poszczególne marki mogą nieco wypaczać obraz ADAC-u. Można by im wierzyć, jeśli
                        Assistance w 100% obsługiwany by był przez ADAC, z czego producenci woleliby
                        nie korzystać, aby jak najzadziej występować w rzeczonym zestawieniu.

W DEKR'ze złe ustawienie świateł jest usterką i z tego chociaż powodu starsze
                        pojazdy z dieslem (większe wibracje) w tym zestwieniu wypadają gorzej niż ich
                        odpowieniki z silnikami ZI.

Dlatego też z liczbami - jak to sam zauważyłeś - trudno dyskutować.

Pozdr
                    • niknejm Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 11:34
                      grzek napisał:

> Z ostatnich raportów dekry z 2004 w zakresie do 3 lat punto jest lepszy od
                      > accorda nie mówiąc o civiku który jest w 4 dziesiątce na poziomie golfa IV,
                      > focusa i picasso, ale to tylko przeglądy techniczne.

Znalazłem dane Dekry 2004 (ilość cofniętych z przeglądu na 1000 pojazdów)

Samochod 0-3 4-5 6-7 lat
                      Honda Accord 13 43 29
                      Honda Civic 36 26 31
                      Fiat Punto 117 109 93

Czyli coś mi się tu nie zgadza z rzekomo wysoką pozycją Punto. Grzek, nie
                      machnąłeś się przypadkiem?

Pzdr
                      Niknejm
                      • Gość: Fru fru Re: Fiat z PSA albo Hondą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 11:37
                        mam adac, od `98 do `03
                        www.oeamtc.at/netautor/na_pro/wrapper/jpegs.php3?
                        • niknejm Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 11:43
                          Podałeś tylko połowę linku, reszta to:

mlay_id=1000600&mdoc_id=1098302&bild=2#

Pzdr
                          Niknejm
                          • Gość: Fru fru Re: Fiat z PSA albo Hondą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 11:54
                            ok,
                            www.oeamtc.at/netautor/pages/resshp/anwendg/1098302.html#
                            tabelensy po lewej
                      • grzek Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 11:37
                        Mogę zeskanować ewentualnie to co widziałem. Przyznam, że też byłem zaskoczony
                        tymi zestawieniami.
                  • Gość: Fru fru Re: Fiat z PSA albo Hondą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 11:26
                    na przykład niknejmy to w 90% debile tabelkowe
                    w tej sytacji nie ma o czym dyskutowac

pie..nie o tabelkach z niemiec

lecz sie chlopie moze jeszcze cos wskorasz
                    • Gość: Fru fru Re: Fiat z PSA albo Hondą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 11:55

> na przykład niknejmy to w 90% debile tabelkowe
                      > w tej sytacji nie ma o czym dyskutowac
                      >
                      > pie..nie o tabelkach z niemiec
                      >
                      > lecz sie chlopie moze jeszcze cos wskorasz
                      no i juz sie jakis jelonek podszywa..ehhh
                  • Gość: Fru fru Re: Fiat z PSA albo Hondą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 11:27
                    niknejm napisał:
                    Szczerze? Wali mnie to, czy producent stosuje Boscha, Delphi, czy Daikin. Dla
                    > mnie ważny jest efekt - ma się możliwie mało psuć.

no jakby mial do sterowania silnikiem uzywac produktow firmy Daikin to mogloby
                    byc niewesolo:>
                    • niknejm Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 11:30

> niknejm napisał:
                      > Szczerze? Wali mnie to, czy producent stosuje Boscha, Delphi, czy Daikin. Dla
                      > > mnie ważny jest efekt - ma się możliwie mało psuć.
                      >
                      > no jakby mial do sterowania silnikiem uzywac produktow firmy Daikin to
                      > mogloby byc niewesolo:>

To akurat sprzęgła. :-)
                      Dobre, nawiasem mówiąc.

Pzdr
                      Niknejm
                      • Gość: Fru fru Re: Fiat z PSA albo Hondą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 11:43
                        niknejm napisał:

To akurat sprzęgła. :-)
                        > Dobre, nawiasem mówiąc
                        łee dainkin to sprzegla, a wydawalo mi sie, ze goscie robia w klimatyzacji..nie
                        chodzilo ci o denso?
                        niewazne:
                        masz tuv za 2003, tylko sie niesmiej z pepićkowego:>
                        tinyurl.com/4mytu
                        • niknejm Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 11:46

> łee dainkin to sprzegla, a wydawalo mi sie, ze goscie robia w
                          > klimatyzacji..nie chodzilo ci o denso?

Denso robi dużo różnych rzeczy (także np. świece i chłodnice).
                          Daikin - na 100% sprzęgła, co jeszcze - nie wiem.
                          Eiken - b. dobre felgi
                          Nisin - b. dobre klocki hamulcowe

> niewazne:
                          > masz tuv za 2003, tylko sie niesmiej z pepićkowego:>
                          > tinyurl.com/4mytu

TUVa sobie ściągnąłem już kiedyś do pliku tekstowego, dzięki.

Pzdr
                          Niknejm
                • szymizalogowany Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 11:36
                  > Biorac pod uwage, ze dzis, w samochodach najczesciej siada elektronika, ktora
                  > to z kolej elektroniki w 90% obstawia bosch, to pozwole sobie na byc moze i
                  > ryzykowne twierdzenie, ze to co 3ma japonczykow z przodu tabelek, to unikanie
                  > boscha:)_

pindolenie

w nowych megane ciekna amory po 40 tys, punto II z przebiegiem 60tys bierze
                  olej w ilosciach 1 litr na 1000 km, trzeszcza plastiki w kabinach,

w wielu nowych samochodach europejskich (fiat stilo itd) paruja klosze
                  reflektorow a czasem nawet widac ze jest odrobina wody na dnie

zapowietrzaja sie w nowych vectrach uklady paliwowe

po 60tys w normalnie jezdzonych samochodach leca przguby zewnetrzne, drozki
                  kierownicze

itd

w japonskich jest troche lepiej ale tez sie juz robi po malu syf (corolla nowa
                  60tys bierze olej - kilka przypadkow znam)

tu nie chodzi o elektronike - psuja sie czesci mechaniczne bo sa marnej
                  jakosci, z marnych materialow i kiepsko skrecone

gdzie te czasy kiedy robiono super trwale japonskie samochody? skonczyly sie
                  okolo 94-95 roku

teraz liczy sie koszt produkcji
                  • niknejm Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 11:38
                    Coś w tym jest Szymi, z drugiej zaś strony japońce i tak wypadają obecnie
                    bardzo dobrze na tle konkurencji (nie licząc Mitsu, które jest przeciętne).

Pzdr
                    Niknejm
            • szymizalogowany Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 10:14

> Wybacz, ale to nadal popularesy:)

heeee

szczegolnie NSX robiacy czasy przejazdow na toru na poziomie gallardo :))

ostatnio patrzylem na ceny

NSX w dobrym stanie z 92 roku kosztuje okolo 25 000 EUR (odpuscilem sobie :))
      • Gość: verte Re: Fiat z PSA albo Hondą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 17:41
        zubr_zalogowany napisał:

> do PSA im rzeczywiscie blisko
        > tym bardziej ze i fiat i PSA robią raczej samochody popularne
        > (lancie i alfe pomijam, tym bardziej ze sa to marki niszowe)
        >
        > moze taka wspolpraca mialaby sens?
        > citroen przez jakis czas byl juz zwiazany z fiatem

Jakość też zbliżona.Doskanele się zrozumieją.
        • Gość: bs Re: Fiat z PSA albo Hondą! IP: *.espol.com.pl 30.11.04, 19:06
          sojusz fiata i hondy byłby o wiele bardziej logiczny, najwiekszy na swiecie
          producent benzynowych silników i jeden z najlepszych producentów dizli, honda
          bierze od fiata dizle a fiat benzynowce i jakosc hehe
          • niknejm Re: Fiat z PSA albo Hondą! 30.11.04, 19:11
            Gość portalu: bs napisał(a):

> sojusz fiata i hondy byłby o wiele bardziej logiczny, najwiekszy na swiecie
            > producent benzynowych silników i jeden z najlepszych producentów dizli, honda
            > bierze od fiata dizle a fiat benzynowce i jakosc hehe

Benzynowce łatwiej wziąć niż jakość ;-)))

Pzdr
            Niknejm
            • Gość: Tomek F. Re: Fiat z PSA albo Hondą! IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 01.12.04, 10:09
              Zwiazek PSA i Fiata bylby bezsensowny. Obaj konkuruja na tym samym rynku, obaj
              robia swietne diesle, uderzaja do tych samych klientow. To polaczenie nic nie
              daje.
              Natomiast zwiazek z Honda ma duzo plusow jak chocby wspomniana wymiana benzyny
              za diesle. Fiat ma styl ktorego brakuje Hondzie i ma odpowiedni wizerunek marek
              sportowych (alfa) i luksusowych (lancia) czego honda nie ma. Technika hondy ze
              sportowym stylem alfy to jest to. Moze wreszcie hondy byly by ladne a nie takie
              karaczany jak Accord Kombi, czy jakies stare CRX.
              • szymizalogowany Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 10:18
                >Moze wreszcie hondy byly by ladne a nie takie
                >
                > karaczany jak Accord Kombi, czy jakies stare CRX.

nowy Accord sedan to najladniejszy samochod klasy sredniej w europie

karaczan to jest multipla, stilo, brava, bravo itd

honda s2000 jest piekna, to samo dotyczy NSX ktora nie zestarzala sie przez 14
                lat produkcji, nowa linia Acury (TL i RL) fiat sie nie umywa

.... no chyba ze dla kogos "dziwne i jednosezonowe = piekne"

alfa jest troche lepsza ale wedlug mnie nowy accord asedna jest znacznie
                ladniejszy niz 156
                • Gość: Tomek F. Re: Fiat z PSA albo Hondą! IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 01.12.04, 10:29
                  szymizalogowany napisał:
                  > >Moze wreszcie hondy byly by ladne a nie takie
                  > > karaczany jak Accord Kombi, czy jakies stare CRX.
                  > nowy Accord sedan to najladniejszy samochod klasy sredniej w europie

zauwaz ze ja mowilem o wersji kombi, co o niej powiesz bo mi sie kojarzy z
                  pogrzebemm, istotnie sedan jest ladny ale to chyba jedyna ladna honda. tak na
                  marginseie pamietam jak w jakiejs gazecie motoryzacyjnej stylisci wypowiadali
                  sie ze nowy accord jest starsznie nieproporcjonalny - male kola male szyby duzo
                  blachy

> karaczan to jest multipla, stilo, brava, bravo itd
                  > honda s2000jest piekna to samo dotyczy NSX ktora ne zestarzala sie przez 14
                  > lat produkcji, nowa linia Acury (TL i RL) fiat sie nie umywa

wszystko jest kwestia gustu, tobie sie podoba wszystko co sportowe, niemniej to
                  fiat jest uznanym producentem jesli chodzi o stylistyke a nie honda

> .... no chyba ze dla kogos "dziwne i jednosezonowe = piekne"

a cos co jest jednosezonowe nie moze byc piekne? tobie podoba sie tylko trwale?

> alfa jest troche lepsza ale wedlug mnie nowy accord asedna jest znacznie
                  > ladniejszy niz 156

jak mowilem kwestia gustu
                  • szymizalogowany Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 10:40

> zauwaz ze ja mowilem o wersji kombi, co o niej powiesz bo mi sie kojarzy z
                    > pogrzebemm, istotnie sedan jest ladny ale to chyba jedyna ladna honda.

kombi mi sie nie podoba (z tylu) - popsuli trudno

tak na
                    > marginseie pamietam jak w jakiejs gazecie motoryzacyjnej stylisci wypowiadali
                    > sie ze nowy accord jest starsznie nieproporcjonalny - male kola male szyby
                    duzo
                    >
                    > blachy

to pewnie byli "genialni" stylisci z citroenoa (C5), Reanult (LagunaII,
                    MeganeII, VelSatis) albo Fiata (Multipla)

Accord ma wlasnie genialna sylwetke - idealnym sztalt klina, szeroki profil
                    drzwi, niska maska, "grozne" niskie reflektory, ladny tyl (sedan) z klasycznym
                    idealnym w proporacjach bagaznikiem

kola sa za male ale to wynika z polityki sprzedazy - accord wyglada genialnie
                    na 17 calowych kolach i wiekszych

male szyby sa wlasnie ladne - daltego audi czy bmw tak dobrze wygladaja miedzy
                    innymi

samochody ktore maja zabuzaona sylwetke to np C5 (za wysoki, za krotki
                    bagaznik, tylna os za daleko z tylu, za wysoko pomiedzy krawedzia nadkola a
                    krawezia maski z przodu - niech to zobaczajak robi mistrz czyli BMW, ogolnie
                    wyglada jak amfibia z czterch pancernych)

o francuskich meganach to wogle nie ma co mowic - ogolnie przypominaja
                    stroje "arkadiusa" (falbanki, siateczki, chusty, spodnie w kwiatki) podczas gdy
                    accord czy BMW to klasyczny garnitur bossa uszyty idealnie i z najlepszych
                    materialow

>
                    >
                    > > karaczan to jest multipla, stilo, brava, bravo itd
                    > > honda s2000jest piekna to samo dotyczy NSX ktora ne zestarzala sie przez
                    > 14
                    > > lat produkcji, nowa linia Acury (TL i RL) fiat sie nie umywa
                    >
                    > wszystko jest kwestia gustu, tobie sie podoba wszystko co sportowe, niemniej
                    to
                    >
                    > fiat jest uznanym producentem jesli chodzi o stylistyke a nie honda

uznanym przez kogo?

>
                    >
                    > > .... no chyba ze dla kogos "dziwne i jednosezonowe = piekne"
                    >
                    > a cos co jest jednosezonowe nie moze byc piekne? tobie podoba sie tylko
                    trwale?

na ogol tylko rzeczy klasycze i proste sa piekne -inne to jednosezonowe zabawki

>
                    >
                    > > alfa jest troche lepsza ale wedlug mnie nowy accord asedna jest znacznie
                    > > ladniejszy niz 156
                    >
                    > jak mowilem kwestia gustu

zgoda
                    • Gość: Tomek F. Re: Fiat z PSA albo Hondą! IP: *.terminus.pl / *.terminus.pl 01.12.04, 11:00
                      szymizalogowany napisał:
                      > to pewnie byli "genialni" stylisci z citroenoa (C5), Reanult (LagunaII,
                      > MeganeII, VelSatis) albo Fiata (Multipla)

he he nie sadze bo to byl polski stylista

> Accord ma wlasnie genialna sylwetke - idealnym sztalt klina, szeroki profil
                      > drzwi, niska maska, "grozne" niskie reflektory ladny tyl (sedan) z klasycznym
                      > idealnym w proporacjach bagaznikiem

kwestia gustu

> o francuskich meganach to wogle nie ma co mowic - ogolnie przypominaja
                      > stroje "arkadiusa (falbanki, siateczki, chusty, spodnie w kwiatki) podczas gdy
                      > accord czy BMW to klasyczny garnitur bossa uszyty idealnie i z najlepszych
                      > materialow

ja mam lepsze porownanie. francuskie auta to takie normalne dzinsy a BMW to
                      najdrozsze dresy adidasa z 4 paskami na boku. Chyba lepiej opisalem.
                      :))))

> > fiat jest uznanym producentem jesli chodzi o stylistyke a nie honda
                      > uznanym przez kogo?

tak sie przyjmuje w prasie motoryzacyjnej podobnie jak powrzechnie wiadomo ze
                      japonskie auta sa trwale

> > > .... no chyba ze dla kogos "dziwne i jednosezonowe = piekne"
                      > >
                      > > a cos co jest jednosezonowe nie moze byc piekne? tobie podoba sie tylko
                      > trwale?
                      > na ogol tylko rzeczy klasycze i proste sa piekne -inne to jednosezonowe
                      zabawki

tego to wogole nie rozumiem. zgadzam sie ze klasyczne i proste sa piekne ale
                      nie wiedzialem ze ich przeciwienstwo to jednosezonowosc. idac tropem ubran
                      kalsyczny i piekny jest garnitur a jego przeciwinestwo to stroj roboczy
                      mechanika ale przeciez stroj mechnika jest 100 razy trwalszy. Tak wiec
                      klasycznosc nie oznacza trwalosci.
                      • szymizalogowany Re: Fiat z PSA albo Hondą! 01.12.04, 11:09

> > Accord ma wlasnie genialna sylwetke - idealnym sztalt klina, szeroki prof
                        > il
                        > > drzwi, niska maska, "grozne" niskie reflektory ladny tyl (sedan) z klasyc
                        > znym
                        > > idealnym w proporacjach bagaznikiem
                        >
                        > kwestia gustu

ok

>
                        > > o francuskich meganach to wogle nie ma co mowic - ogolnie przypominaja
                        > > stroje "arkadiusa (falbanki, siateczki, chusty, spodnie w kwiatki) podcza
                        > s gdy
                        > > accord czy BMW to klasyczny garnitur bossa uszyty idealnie i z najlepszyc
                        > h
                        > > materialow
                        >
                        > ja mam lepsze porownanie. francuskie auta to takie normalne dzinsy a BMW to
                        > najdrozsze dresy adidasa z 4 paskami na boku. Chyba lepiej opisalem.
                        > :))))

frncuskie to zwykle dzinsy? zwykle dzinsy to VW Passat albo Volvo S60

francuzy to sa poudziwniane "apaszki i przezroczyste siateczki arkadiusa" jak
                        napisalem (Megane II z jakims daszkiem z tylu, ksztalt zelazka, velstais- nie
                        wiadomo co, i te wielkie brzydkie refektory po raz pierwszy wprowadzone chyba w
                        dawnym sceniku RX)

BMW - dresy adidasa? w sumei to ja nie mam nic przeciwko dreson - sam chodze do
                        pracy w garniturze ale na trenig w dresie - jak jade sie poslizgac samochdoem
                        to tez w dresie i w adidasach bo wygodnie - przeciez nie bede w garniturze i
                        butach wyjsciowych jezdzil

skoro tak to dresami z najwyzej polki (sportowymi) jest M5 albo M3

piatka czy siodemka to garnitury hugo bossa

>
                        > > > fiat jest uznanym producentem jesli chodzi o stylistyke a nie honda
                        > > uznanym przez kogo?
                        >
                        > tak sie przyjmuje w prasie motoryzacyjnej podobnie jak powrzechnie wiadomo ze
                        > japonskie auta sa trwale

tak tak - w tych "zetelnych" pismach jest tez uznane ze moment obrotowy diesli
                        sie bierze z budowy silnika a nie z turbiny i ze nowe diesle sa superciche oraz
                        ze skoda superb konkuruje z mercedesem E i volvo S80
                        >
                        >
                        >
                        > > > > .... no chyba ze dla kogos "dziwne i jednosezonowe = piekne"
                        > > >
                        > > > a cos co jest jednosezonowe nie moze byc piekne? tobie podoba sie t
                        > ylko
                        > > trwale?
                        > > na ogol tylko rzeczy klasycze i proste sa piekne -inne to jednosezonowe
                        > zabawki
                        >
                        > tego to wogole nie rozumiem. zgadzam sie ze klasyczne i proste sa piekne ale
                        > nie wiedzialem ze ich przeciwienstwo to jednosezonowosc. idac tropem ubran
                        > kalsyczny i piekny jest garnitur a jego przeciwinestwo to stroj roboczy
                        > mechanika ale przeciez stroj mechnika jest 100 razy trwalszy. Tak wiec
                        > klasycznosc nie oznacza trwalosci.

ale ja nie pisalem nic o trwalosci - przeczytaj jeszcze raz
                    • Gość: Jarek Zabić komuś klina... IP: 217.8.186.* 01.12.04, 12:42
                      szymizalogowany napisał:

> to pewnie byli "genialni" stylisci z citroenoa (C5), Reanult (LagunaII,
                      > MeganeII, VelSatis) albo Fiata (Multipla)
                      >
                      > Accord ma wlasnie genialna sylwetke - idealnym sztalt klina,

A propos "stylistów Citroena" - co powiesz o "kształcie klina" w wiekowym
                      SM'emie albo nawet XM'emie? A co z sylwetką Xantii, czy Xsary? Jesteś pewny, że
                      PSA nie korzystało wtedy z włoskich stylistów?

Ale niewątpliwie styliści Xedosa zapomnieli o "kształcie klina".
                      • szymizalogowany Re: Zabić komuś klina... 01.12.04, 13:08
                        oprocz sylwetki tez trzeba miec ladne szczegoly a nie wszsytko jakby reka
                        pijanego narysowane jak w citroenach

a i nie porownuj tego starego kanciastego fortepianu XM z jakimis smiesznym
                        szybkami z roznych trojkacikow z super fajna sportowa linia xedosa

a co do XM to mialem watpliwa przyjemnosc dobyc jazde tym cudem - pierwsze co
                        mnie zirytowalo ze na desce rozdzielczej palilo sie 150 roznych kontrolek wiec
                        myslalem ze cos nie dziala (w japoncach jest tak ze jak wszsytko gra to jest
                        czarno a jak sie zapali to zwraca uwage kierowcy ze cos dziala nie standardowo)

oczywiscie lubujacy sie jak murzyni w swiecidelkach i popierdolkach francuzi
                        zrobili na odwrot co spowodowalo ze deska jest zupenie nie czytelna

potem w trakcie jazdy okazalo sie ze tak wychwalane pod niebieso zawieszenie
                        citroena tojakas kpina - ten samochod jest tak podsterowny ze sie prowadzi jak
                        ceglowka bez kol - zakret ktory xedosem przejde 120kmh XM przy 60kmh musze
                        uwarzac zeby przodem nie wyjechac w pole

zenada
                        • Gość: Jarek Czekam na cd. IP: 217.8.186.* 01.12.04, 13:13
                          Szymi,

czekam jeszcze na jakieś opinie o SM'ie. A może porównasz swojego Xedosa do
                          Xsary np. WRC? W C5 też razi Cię milion konktrolek?
                          • szymizalogowany Re: Czekam na cd. 01.12.04, 13:16
                            Gość portalu: Jarek napisał(a):

> Szymi,
                            >
                            > czekam jeszcze na jakieś opinie o SM'ie.

SM mi sie nie podoba - mam do tego prawo

> A może porównasz swojego Xedosa do
                            > Xsary np. WRC?

a dlaczego Ci to przyszlo do glowy?

(swoja droga skoro fani citroena musza wytaczac samochod WRC do boju z zwykla
                            seryjna mazda to tylko swiadczy na korzysc mazdy)

> W C5 też razi Cię milion konktrolek?

pisalem o XM jak mogles zauwazyc
                            C5 nie kierowalem - ale jak bedzie okazja to chetnie sie przejade

natomiast samochod ten obok nissana primery i kilu modeli renault zajmuje w
                            moim prywatnym rankingu najbrzydszych samochodow jedno z czolowych miejsc

tez mam prawo tak sadzic
                            • szymizalogowany i jeszcze jedno 01.12.04, 13:20
                              Jarek,

zobacz jak wyglada wyswietlacz w nowym citroenie C4 - to jest wlasnei
                              kwintesencja mysli technicznej i stylu "francuzow" a w szczegolnosci citroena

to jest to czego nie cierpie w samochodach - wyswietlacz rozbity w trzy miejsca
                              i to jeszcze zamaist zegarow jakies wyswietlacze ze slabym kontrastem

moge zrozumiec ze sa hardocore'owcy ktorym sie to podoba (chociaz dla mnie jest
                              brzydkie) ale nikt nie podwazy ze to jest 100 razy mniej praktyczne niz
                              zegary !!!
                              • grzek Re: i jeszcze jedno 01.12.04, 13:46
                                Cyfrowe wskaźniki bardzo się rozpowszechniły, mają chyba już chyba wszystkie
                                popularne marki oprócz niemieckich (może nie jestem na bieżąco). Ciekawe, czy
                                prowadzone były jakieś badania marketingowe, czy się to klientom podoba.
                                Przypuszczam że w przeciągu kilku lat, w popularnych samochodach, pojawi się
                                jeden wielki ekran LCD taki jak w laptopie, który będzie obsługiwał wszystko z
                                możliwością ustawienia wskaźników analogowych lub cyfrowych i będzie
                                oczywiście na środku, żeby nie burzyć symetrii :-). A wszystko żeby obniżać
                                koszty. Klasyczne zegary zostaną tylko w sportowych autach.
                              • Gość: Jarek Re: i jeszcze jedno IP: 217.17.46.* 01.12.04, 14:07
                                Ach Szymi, Szymi...

Mój post dotyczył "klina" w sylwetkach SM'a, XM, czy Xsary. Wyraziłem się
                                nieprecyzyjnie? Fakt, że Accord sedan ma bardzo ładną sylwetkę, co przy
                                aktualnie królującym stylu spuchniętego wieloryba (VW Passat, Opel Vetra,
                                Toyota Avensis, czy C5) wydaje się wyjątkiem.

> Jarek,
                                >
                                > zobacz jak wyglada wyswietlacz w nowym citroenie C4 - to jest wlasnei
                                > kwintesencja mysli technicznej i stylu "francuzow" a w szczegolnosci citroena

Zauważ, że nawet w C5 po liftingu masz tradycyjne zegary (z resztą żywcem chyba
                                przeniesione z 407-tki). Po eksperymentach w C3 i C2 przyszedł czas na C4.
                                Przynajmiej autko jest znowu kotrowersyjne, jak na Cytrynę przystało, a
                                nie "rozmyte" jak C5.

> to jest to czego nie cierpie w samochodach - wyswietlacz rozbity w trzy
                                > miejsca i to jeszcze zamaist zegarow jakies wyswietlacze ze slabym kontrastem

Wiesz, na upartego mogę twierdzić, że zegary ze starej Astry Classic też były w
                                dwóch miejscach. ;-) Kontrast też był do d... ;-)

> moge zrozumiec ze sa hardocore'owcy ktorym sie to podoba (chociaz dla mnie
                                > jest brzydkie) ale nikt nie podwazy ze to jest 100 razy mniej praktyczne niz
                                > zegary !!!

Dlatego wole te z RAV'ki, chociaż nie gardzę tymi z AR 156.

Masz swoje gusta i szanuję to. Dlatego też nie staram się Ciebie przekonywać,
                                że najpiękniejszym autem na ziemi jest... Defender. Ten to dobiero
                                ma... "klina".

Pozdr
                • Gość: Fru fru Re: Fiat z PSA albo Hondą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.04, 10:35
                  szymizalogowany napisał:
                  A pozwole sobie przypomnie calkiem sluszna maksyme, De gustibus, non
                  distutandum est...
    • Gość: Siwy Re: Fiat z PSA albo Hondą! IP: *.telia.com 01.12.04, 10:44
      Autor: greenblack
      Data: 30.11.2004 16:01
      GM nie chce wykupić pozostałych 90% akcji w Fiacie i chyba dojdzie do
      rozwodu. Tymczasem spekuluje się o mariażu Fiata z Hondą albo PSA. Zwłaszcza
      francuski koncern z uwagi na dotychczasową współpracę obu koncernów na polu
      miniwanów i samochodów dostawczych wydaje się prawdopodobnym pratnerem. Opel
      i Saab zdechną bez dyzli Fiata, który jak na razie niewiele skorzystał na tym
      małżeństwie.
      ________________________________________________________________________________

... ile Opel diesli sprzedaje nie wiem,w przypadku SAABa zerwanie "malzenstwa"
      z FIATem tragedi nie bedzie,w skandynavi diesle "nie ida" z powodu
      min.pieciokrotnie wyzszego podatku drogowego na spalaczy oleju,export SAABa do
      USA & Canady to przedewszystkiem benzyniaki.
      Opel w szwecji stracil ok.90% swoich bylych i ew.przyszlych nabywców,-nowe Ople
      na naszych drogach to przewaznie auta sluzbowe- taka "wyplata" w garazu od
      której tez trzeba placic podatek dochodowy.
      Jedynym ratunkiem dla Opla jest produkcja aut malych/energooszczednych
      produkowanych w krajach z tania sila robocza np; w Polsce .
      ________________________________________________________________________________

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka