Dodaj do ulubionych

Skąd się bierze ciepło?

IP: 81.190.171.* 07.12.04, 09:08
Witam
Czy ktoś może mi powiedzieć, skąd się bierze ciepłe powietrze w nawiewie. Do tej pory myślałam że gdzieś w środku muszą być grzałki, ale gdzieś przeczytałam, że to podobno ciepło z silnika. W takim razie pytam, jak jest na prawdę, może ktoś wie. Czy włączenie ogrzewania wpływa na zużycie prądu/paliwa?
Pytanie drugie: Co zrobić, żeby w samochodzie było i ciepło i nie zaparowywały szyby?
całusy...
Obserwuj wątek
    • Gość: Zboczony Re: Skąd się bierze ciepło? IP: *.centertel.pl 07.12.04, 09:34
      Ciepło bierze sie z tarcia , a tarcie jest wynikiem ruchu posuwisto-zwrotnego
      tłoka w cylindrze ....
      • Gość: pidżej Re: Skąd się bierze ciepło? IP: *.acn.waw.pl 07.12.04, 10:44
        nie świntuszysz aby?
      • Gość: zgryzliwy Re: Skąd się bierze ciepło? IP: 82.160.63.* 07.12.04, 14:55
        Gość portalu: Zboczony napisał(a):

> Ciepło bierze sie z tarcia , a tarcie jest wynikiem ruchu posuwisto-zwrotnego
        > tłoka w cylindrze ....

czyli jak chcesz mocniej nagrzac to jezdzisz z gorki ,na biegu i z wylaczonym
        silnikiem ?
        to juz lepiej pocierac dupa po fotelu

a o sprawnosci silnikow ( i nie tylko ) slyszal ???

• Gość: Poll Re: Skąd się bierze ciepło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 19:57
        Tylko Ci Kaśka całusy przesłała a Tobie sie w kroku zagotowało?
      • Gość: Molson Re: Skąd się bierze ciepło? IP: *.sympatico.ca 09.12.04, 14:13
        Cieplo w wiekszosci jest spowodowane eksplozjami paliwa w komorach cylindrow.
    • edek40 Re: Skąd się bierze ciepło? 07.12.04, 10:42
      Cieplo pochodzi z plynu chlodzacego silnik. Czesc jest oddawane przez chlodnice z przodu auta, a czesc (jesli wlaczysz ogrzewanie) rowniez przez rodzaj chlodnicy nagrzewajacej powietrze w nawiewach. Ogrzewanie nie wplywa na zuzycie paliwa. Niestety chlodna aura nieco zwieksza to zuzycie, ale ogrzewanie wnetrza nie ma na to wplywu. Szyby paruja jesli masz wylaczony wiatrak dmuchawy i/lub wlaczony zamkniety obieg powietrza lub nawiewy ustawione sa np. tylko na nogi. Jak uruchamiasz zimny samochod w wilgotny dzien zjawisko parowania jest bardzo uciazliwe. Nalezy skierowac powietrze z nawiewow tylko na szyby, ogrzewanie dac na maxa i dosc radykalnie zwiekszyc predkosc wiatraka nawiewu. Po nawet lekkim nagrzaniu auta szyby nie powinny juz parowac i mozna ustawic ogrzewanie i nawiew bardziej "cywilizowany" sposob, choc regulator nawiewu najlepiej pozostawic w pozycji nogi/szyby. Jezeli szyby paruja ciagle pomimo eksperymentowania z nawiewami moze to oznaczac awarie (nieszczelnosc) chlodniczki ogrzewania lub uszkodzenie regulacji nawiewow.
      • Gość: Kokeeno Re: Skąd się bierze ciepło? IP: *.sie.siemens.at / 193.81.246.* 07.12.04, 13:35
        Zawsze jeszcze można włączyć klimę w połączeniu z nawiewem na szyby (no, chyba,
        że klimatyzacji brak...)
        • Gość: niezorientowany Re: Skąd się bierze ciepło? IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 07.12.04, 14:34
          klima ?? czyli należy włączyć chłodzenie ?? nawet w zimie ??
          • klemens1 Re: Skąd się bierze ciepło? 07.12.04, 14:37
            Klimatyzacja niekoniecznie musi chłodzić.
            • Gość: Kokeeno Re: Skąd się bierze ciepło? IP: *.sie.siemens.at / 193.81.246.* 07.12.04, 17:35
              Chłodzi - zawsze jest nieco niższa temperatura po włączeniu klimy. Za to jak
              cudownie wysusza powietrze ;o)
              • klemens1 Re: Skąd się bierze ciepło? 08.12.04, 08:35
                Gość portalu: Kokeeno napisał(a):

> Chłodzi - zawsze jest nieco niższa temperatura po włączeniu klimy.

Nie zawsze. Przynajmniej w Oplu, Renault i BMW, podejrzewam że w pozostałych
                też. Osuszać - osusza, ale powietrze może wydobywać się ciepłe.
                • niknejm Re: Skąd się bierze ciepło? 08.12.04, 10:52
                  klemens1 napisał:

> Gość portalu: Kokeeno napisał(a):
                  >
                  > > Chłodzi - zawsze jest nieco niższa temperatura po włączeniu klimy.
                  >
                  > Nie zawsze. Przynajmniej w Oplu, Renault i BMW, podejrzewam że w pozostałych
                  > też. Osuszać - osusza, ale powietrze może wydobywać się ciepłe.

Bo jeśli włączona jest klima i ogrzewanie, to powietrze jest ciepłe i
                  osuszone :-)

Klima sama z siebie zawsze chłodzi. Ale w połączeniu z ogrzewaniem efekt
                  sumaryczny to ciepłe i suche powietrze.

Pzdr
                  Niknejm
                • Gość: Kokeeno Re: Skąd się bierze ciepło? IP: *.sie.siemens.at / 193.81.246.* 09.12.04, 13:17
                  To teraz włącz ogrzewanie, poczekaj aż będzie ciepło, po czym włącz klimę (u
                  mnie od razu robi się przyjemny chłodek)...
                  • niknejm Re: Skąd się bierze ciepło? 09.12.04, 13:43
                    Gość portalu: Kokeeno napisał(a):

> To teraz włącz ogrzewanie, poczekaj aż będzie ciepło, po czym włącz klimę (u
                    > mnie od razu robi się przyjemny chłodek)...

Tutaj wiele zależy od skuteczności mechanizmu ogrzewania i wielkości agregatu
                    klimatyzacji.

Pzdr
                    Niknejm
                    • Gość: Kokeeno Re: Skąd się bierze ciepło? IP: *.sie.siemens.at / *.siemens.at 09.12.04, 17:31
                      Tak, ale nadal podtrzymuję, że celem agregatu jest chłodzenie wnętrza, a nie
                      jego grzanie (no chyba, że sobie ktoś radiator wmontował do wnętrza pojazdu ;o)
                      • etom Re: Skąd się bierze ciepło? 09.12.04, 23:00
                        Nie spieracie sie czasem o slowa?
                        Klima w samochodzie to w potocznym rozumieniu cos co schladza powietrze,czyli
                        lodowka.Ogrzewanie jest w kazdym aucie a dolozenie "klimy" umozliwia dodatkowo
                        chlodzenie.
                        Klimatyzacja (automatyczna) faktycznie ma za zadanie utrzymywac zadana
                        temperature ,czyli albo grzac,albo chlodzic i zaleznie od warunkow i nastawy
                        moze dzialac jedno ,drugie albo i to i to jednoczesnie.
                        Nie znaczy to jednak,ze "klima" - agregat chlodniczy - moze grzac.!!!

-
                        • Gość: Kokeeno Re: Skąd się bierze ciepło? IP: *.sie.siemens.at / 193.81.246.* 10.12.04, 07:52
                          No jak nie może, jak może - dotknij żeberek radiatora w lodówce ;o)

Swoją drogą ta dyskusja nie ma sensu, bo zadaniem agregatu chłodniczego
                          (potocznie zwanego "klimą") nie jest grzanie i jego obecność nie spowoduje, że
                          nam się szybciej nagrzeje wnętrze samochodu.
                          • klemens1 Re: Skąd się bierze ciepło? 10.12.04, 11:35
                            > Swoją drogą ta dyskusja nie ma sensu, bo zadaniem agregatu chłodniczego
                            > (potocznie zwanego "klimą") nie jest grzanie i jego obecność nie spowoduje, że
                            > nam się szybciej nagrzeje wnętrze samochodu.

Ale mogą szybciej odparować szyby, pomimo że nie będzie chłodzenia.
                            • Gość: kampino Re: Skąd się bierze ciepło? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 10.12.04, 16:28
                              Wskutek spalania mieszanki w cylindrach bardzo intensywnie wydziela sie cieplo,
                              ktorego 25...30% przejmoja elementy ograniczajace ich przestrzenie
                              robocze.Stwarza to koniecznosc odpowiedniego chlodzenia silnika, czyli ciaglego
                              odprowadzania nadmiaru ciepla od narazonych na przegrzanie elementow do
                              powietrza atmosferycznego-albo bezposrednio (tzw.chlodzenie powietrzem),albo za
                              pomoca cieczy nagrzewajacej sie od goracych elementow i chlodzonej powietrzem
                              (tzw.chlodzenie ciecza).-Takie to proste.Pozdrawiam
                            • Gość: Kokeeno Re: Skąd się bierze ciepło? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.12.04, 16:41
                              Tiaa, ale to już było, że suche powietrze jako uboczny produkt schładzania znacznie lepiej działa niż wilgotne (przynajmniej do odparowania szyb). No i znacznie wygodniej się jeździ niż w zaduchu (nawet w zimie)...
                  • klemens1 Re: Skąd się bierze ciepło? 09.12.04, 19:17
                    > To teraz włącz ogrzewanie, poczekaj aż będzie ciepło, po czym włącz klimę (u
                    > mnie od razu robi się przyjemny chłodek)...

Czasami tak będzie, ale jeżeli nastawię wysoką temperaturę albo włączę klimę
                    jak jeszcze nie jest ciepło, to cały czas będę miał ciepły nawiew. Wczoraj
                    specjalnie sprawdzałem.
      • Gość: mac1 Re: Skąd się bierze ciepło? IP: *.katowice.pl 07.12.04, 14:27
        edek40 napisał:

Jezeli szyby paruja ciagle pomimo eksperymentowania z nawiewam
        > i moze to oznaczac awarie (nieszczelnosc) chlodniczki ogrzewania lub
        uszkodzeni
        > e regulacji nawiewow.

To znaczy jedno, że masz OPLA.
        Każdy opel paruje, wiem bo to ćwiczyłem, a najbardziej corsa i astry. Pzdr.
        • Gość: ano drogi edku IP: *.crowley.pl 07.12.04, 15:40
          To znaczy jedno, że masz OPLA.
          > Każdy opel paruje, wiem bo to ćwiczyłem, a najbardziej corsa i astry. Pzdr

miałem commodora, combo, omegę i jakoś mi nie parowały szyby.....pewnie
          neitypowy
          • edek40 Wypraszam sobie!!! 07.12.04, 16:00
            Ja nic o oplu nie pisalem. Wprawdzie obilo mi sie o uszy, ze astry paruja, ale moja mazda w czasie silnego deszczu tez nie jest prymusem. Wiec nie wypowiadam sie.
          • Gość: mac1 Re: drogi edku IP: *.katowice.pl 08.12.04, 07:51
            Gość portalu: ano napisał(a):

> miałem commodora, combo, omegę i jakoś mi nie parowały szyby.....pewnie
            > neitypowy

Czyli wychodzi na moje. Corsy i Astry parują jak lokomotywy. Pzdr.

• Gość: S.N. Re: drogi edku IP: *.zdnet.com.pl 08.12.04, 10:02
              Gość portalu: mac1 napisał(a):
              > Czyli wychodzi na moje. Corsy i Astry parują jak lokomotywy. Pzdr.

Nie. Masz filtr p.pyłkowy do wymiany.

pozdrawiam.
              • Gość: mac1 Re: drogi edku IP: *.katowice.pl 09.12.04, 14:01
                Gość portalu: S.N. napisał(a):

> Gość portalu: mac1 napisał(a):
                > > Czyli wychodzi na moje. Corsy i Astry parują jak lokomotywy. Pzdr.
                >
                > Nie. Masz filtr p.pyłkowy do wymiany.
                >
                > pozdrawiam.

W mojej corsie wywaliłem ten filtr a parowała dalej. Ale to już historia. Pzdr.

• Gość: jolly Re: Skąd się bierze ciepło? IP: *.kim.pl 07.12.04, 14:28
        para osadza sie na najzimniejszem elemencie otoczenia. wewnatrz auta sa to
        powierzchnie szyb. jak je ogrzejesz, pary nie bedzie. ale ma byc niewlaczony
        wew obieg i do odparowania cieplo na max, jak masz klime to wlacz. jesli dalej
        paruja tzn ze masz albo zepsute grzanie albo wilgoc w aucie: pod dywanikami
        czasem nie masz mokro?
      • Gość: kampino Re: Skąd się bierze ciepło? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.12.04, 21:49
        Cieplo pochodzi z plynu chlodzacego silnik.??????
        Edek! cieplo z plynu????? znasz zasady pracy silnika cieplnego?a skad ten plyn
        jest cieply???ja dziekuje co za specjalista.
        -co do klimatyzacji zima, nalezy ja raz w tygodniu wlaczyc na ok,20 min w celu
        przesmarowania uszczelnien.Pzdr.
        • llukiz Re: Skąd się bierze ciepło? 09.12.04, 22:10
          każdy głupi wie czemu plyn chłodzący jest ciepły i nie pisz glupot
          • Gość: kampino Re: Skąd się bierze ciepło? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.12.04, 22:27
            llukiz napisał:

> każdy głupi wie czemu plyn chłodzący jest ciepły i nie pisz glupot
            ...........................................................................
            tak to napisz podyskutujemy
            • llukiz Re: Skąd się bierze ciepło? 09.12.04, 22:51
              jakoś mi się nie chce
    • Gość: Kasia Re: Skąd się bierze ciepło? IP: 81.190.171.* 07.12.04, 16:01
      Wielkie dzięki za pomoc.
      O wewnętrznym obiegu i ustawieniu na szyby wiedziałam, mam też klimę i zauważyłam że przy włączonej znacznie szybciej usówa parę, ale to się wszystko sprawdza do momentu gdy ustawienie temperatuty będzie prawie maksymalne, wtedy to już parują :-/ pokombinuję jeszcze
      jeszcze raz dzięki
      • Gość: Michal Re: Skąd się bierze ciepło? z przeciekow kolo szyb IP: *.fornfyndet.se 07.12.04, 20:24
        Kasiu,
        wilgoc w samochodzie moze pochodzic z mokrych nie wysuszonych dywanikow,w wozie
        juz 5 letnim z przecieku wody w przedniej szybie ,nie musi byc to widoczne.
        Spotkalem sie z zjawiskiem ze w Polsce sa montowane szyby przednie,po wypadku
        lub innej awari nie wedlug receptury fabrycznej,lecz pan jasi daje wiecej kitu
        i bedzie lepiej.Te nie trzymanie sie bardzo dokladnie receptury powoduje
        zbieranie sie ilgoci miedzy masa uszczelniajaca a karosa i szyba i pow pewnym
        czasie wystepuje korozzja i przeciek wody do srodka na posufitke w ilosciach
        malutkich.Ona odparowuje i stad wilgoc w aucie.Szwedzi sa bardzo dokladni
        trzymaja sie receptury scisle i nie odstawiaja bubli ich szyby nie ciekna nawet
        po 8 latach po zalozeniu.tzn nie wystepuje korozja.
        Jezeli zmieniacie szybe warto przy tym zabiegu byc i zobaczyc jak oni to
        robia.Klient tego nie widzi i potem ta fuch w krotkimczasie sie
        rzosypuje.Klientowi sie po przyjacielsku mowi sprzedaj pan zloma on nic nie
        warty.Pzdr.Michal
    • grogreg Re: Skąd się bierze ciepło? 08.12.04, 09:27
      Oczywiscie z silnika.

Aczkolwiek byl taki sowiecki samochod o nazwie Zaporozec. Ta konstrucja miala
      odrebny system ogrzewania z kociolkiem opalanym benzyna.
    • Gość: Trol Re: Skąd się bierze ciepło? IP: 212.33.68.* 08.12.04, 09:40
      Proponuję kupno preparatu w aerozolu przeciwko parowaniu szyb. Potraktować tym
      szyby od wewnątrz, przetrzeć i problem z głowy. Procedurę należy powtarzać co 2-
      3 tygodnie.
      Pozdr.
      • niknejm Re: Skąd się bierze ciepło? 08.12.04, 10:56
        Gość portalu: Trol napisał(a):

> Proponuję kupno preparatu w aerozolu przeciwko parowaniu szyb.

Przede wszystkim - umyć szyby od wewnątrz. Detergentem.

Co do osobnego ogrzewania - poza ciepłem silnika - mają to jeszcze niektóre
        diesle, których silniki rozgrzewają się baaaardzo długo.

Pzdr
        Niknejm
        • Gość: Kasia Re: Skąd się bierze ciepło? IP: 81.190.171.* 09.12.04, 22:07
          ja już kupiłam taki preparat, ale nie działa wcale lepiej niż zwykły płyn do szyb
          • Gość: dowisłysiezruca Re: Skąd się bierze ciepło? IP: *.elartnet.pl / *.elart.com.pl 09.12.04, 22:18
            ciepło,Kasiu ,bierze się z wulkanu...
            • Gość: kampino Re: Skąd się bierze ciepło? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 09.12.04, 22:27
              a w wulkanie skad? co?
              • Gość: czytacz Re: Skąd się bierze ciepło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 22:32
                Cieplo pochodzi z plynu chlodzacego silnik. Czesc jest oddawane przez chlodnice
                z przodu auta,

a jak auto nie ma chłodnicy z przodu?
                to co musi jexdzić tyłem aby chlodzic zagrzane?
                • Gość: mały Re: Skąd się bierze ciepło? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.04, 22:52
                  Skąd się bierze ciepło?

od ru..ia
              • Gość: mobile Re: Skąd się bierze ciepło? IP: *.polsl.gliwice.pl / *.polsl.gliwice.pl 09.12.04, 22:52
                Gość portalu: kampino napisał(a):

> a w wulkanie skad? co?

Ciepło bierze się ze słowa. To do kampino.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka