Gość: M Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: *.alstom.pl 20.05.02, 11:40 Jak chcesz, to kup. Link Zgłoś
Gość: pablo Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: 62.148.86.* 20.05.02, 11:42 To lepiej poszukaj egzemplarza 2 letniego, od emeryta, z przebiegiem 30 tys km za 50% ceny:-)) Link Zgłoś
Gość: fiacik Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.05.02, 11:44 a o tym nie pomyślałem- dzięki Link Zgłoś
Gość: pablo Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: 62.148.86.* 20.05.02, 12:11 Gość portalu: fiacik napisał(a): > a o tym nie pomyślałem- dzięki Fiat w tym wieku traci mase na wartosci, a PII powinno byc mechanicznie ok. Jak gp0sc dokupil gwarancje to bedziesz miec jeszcze 2 rok gwarancji, pozytek dodatkowy gosc kupi nowe auto ktore z 2 lata...znow sprzeda. A ty przez nastepne 4 lata stracisz tylko kilka tysiecy:-)))) Poszukaj po dealerach fiata lub innych firm (np peugeot citroen ford) Link Zgłoś
Gość: sknera Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: *.epsa.com.pl 20.05.02, 12:04 30 tyś. od emeryta? To nieźle dawał gazu, pewnie ma daleko działkę albo wnuki. Link Zgłoś
druid_ Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II 20.05.02, 12:08 A czy mozna kupic nowego Fiata Punto I? Link Zgłoś
Gość: Radar Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: *.combidata.com.pl 20.05.02, 15:39 A nie chcesz kupic nowej Fabii ? Link Zgłoś
Gość: malko Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 12:54 Witam, wpadłem tu tylko na chwilę zobaczyć czy cos się zmieniło na lepsze. Kupiłem trzy tygodnie temu nowe punto 1,2 16V 80KM. Wady: - duży promień skrętu - wykładzina w bagażniku jest zupełnie nieprzymocowana (to jakieś grubsze nieporozumienie) - po dwu dniach słychac było stuki. Już zacząłem przeklinać, ale okazało się że to uchwyt gaśnicy się poluzował. Pomogło owinięcie gaśnicy kawałkiem taśmy izolacyjnej w miejscu mocowania. Teraz cisza. - nie ma twardej "podstawki" pod lewą nogę. Na razie nie jest to problem ale jak bedzie mokro to będzie tapicerka nasiąkała wilgocią od buta. - jak dla mnie samochodzik jest trochę za wysoki, ale teraz wszystkie są takie - ciągle parkuję krzywo bo nie widać maski i nie mam punktu odniesienia. Jak wydaje mi się ze postawiłem prosto to jest krzywo i odwrotnie. - do ostrzejszego wyprzedzania warto wyłączyć klimatyzację - kiepskie uchwyty na napoje i płytkie kieszenie w drzwiach - tryb wspomagania "city" jest do bani i nie daje czucia na kierownicy (najchętniej kupiłbym bez wspomagania bo jest zbyteczne, ale nie ma takiej możliwości) - słaba widoczność do tyłu - brak możliwości powieszenia gajerka na wieszaku (wersja 3d) - przeciętne plastiki (ale nic nie skrzypi) - ostatnio oglądałem leksusa is 200 i uważam, że pokrętła i niektóre elementy deski rozdzielczej w punto są lepszej jakości Zalety: - wygodny fotel i regulacja kierownicy - przestronny jak na klasę B - rewelacyjne światła - spory bagażnik - przyzwoite spalanie - po wyłaczeniu klimy wystarczająco dynamiczny, aczkolwiek pozostawia niedosyt - uchylne okna z tyłu - rewelka (dlaczego w stilo nie ma?) - kluczykiem włączam i wyłączam światła (nie musze o nich pamiętać) - dostałem dość dobre opony Michelin Energy, ucieszyłem się jak okazało się że na mokrym są o niebo pewniejsze od droższych Fulda Assuro które mam w służbowym samochodzie Uwagi: - żeby jeździć dynamicznie trzeba utrzymywać ponad 3000 rpm - po pierwszych 2000km sprawdzałem olej, który tylko nieznacznie zmienił kolor (w poprzednim samochodzie był czarny po takim przebiegu), zero ubytków - po pierwszych 500km spadło zużycie paliwa o 1 litr/ 100km - dealer nie zrobił przeglądu przedsprzedażnego i w oponach było ponad 3 atm!!! - zawieszenie mogłoby byc trochę twardsze zważywszy na sporą wysokość samochodu - przez pierwsze dwa dni biegi wchodziły tak sobie, potem bez najmniejszych problemów - średnio podoba mi się przekrój kierownicy, wolałbym okrągły zamiast owalnego - komputerek pokładowy jest trochę za ubogi i trzeba sobie zrobić w excellu tabelkę z przelicznikiem spalania z km/l na l/km, przydałoby się jeszcze spalanie chwilowe i przynajmniej jeszcze jednen licznik dzienny - nadmuchy są całkiem fajne - wydajne i nie hałasują - trochę nie odpowiada mi design całego samochodu, ale w klasie B chyba tylko peugot 206 jest ładniejszy - teraz fiat daje klimę w cenie Spalanie - spalanie na trasie w szczycie z dużą ilością wyprzedzania (kręcę na razie tylko do 5tys. rpm - nowy samochód) 5,4litra (cały czas włączona klimatyzacja, prędkości do 140 km/h, przeważnie 80-120) - po mieście jak do tej pory najwyższy wynik to 7,4 (z klima) W rodzinie pojawił się też yaris (tydzień później), pewnie będzie trwalszy ale ja bym się nie zamienił. Porównałem na spokojnie oba auta i punciak daje mi więcej przyjemności z jazdy, pomijajac wielkość i pakowność, przy niższej cenie. Yaris mniej straci na wartości, łatwiej będzie go sprzedać, będzie trwalszy, ale wolę punto. Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 21.05.02, 13:01 Gość portalu: malko napisał(a): > - przeciętne plastiki (ale nic nie skrzypi) - ostatnio oglądałem leksusa is 200 > i uważam, że pokrętła i niektóre elementy deski rozdzielczej w punto są lepszej > jakości Bardzo fajny post, przynajmniej sie czegos dowiedzialem o Punto II. Ale z tym porownaniem do IS200 to przegiales. P.S. Ogladalem ostatnio jakies nowe Ferrari i klima w moim GTP jes znacznie lepszej jakosci :) Link Zgłoś
Gość: malko Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 13:37 Gość portalu: Marek napisał(a): > Gość portalu: malko napisał(a): > > - przeciętne plastiki (ale nic nie skrzypi) - ostatnio oglądałem leksusa i > s 200 > > i uważam, że pokrętła i niektóre elementy deski rozdzielczej w punto są le > pszej > > jakości > > Bardzo fajny post, przynajmniej sie czegos dowiedzialem o Punto II. Ale z tym > porownaniem do IS200 to przegiales. > > P.S. Ogladalem ostatnio jakies nowe Ferrari i klima w moim GTP jes znacznie > lepszej jakosci :) Sorry Marek, ale te pokrętła chyba od klimy i czegoś tam jeszcze w is 200 telepiące się we wszystkie strony nie robią zbyt dobrego wrażenia. Co podobało mi się w leksusie to fotele, chociaż nie dało się ustawić oparcia bardziej do pionu. Zegary trochę festyniarskie i ta srebrna gała od lewarka też wygląda odpustowo. Skóra na kierownicy też taka sobie. Naprawdę ładne skórzane kierownice sa w Alfach. Taki leksus to z pewnością jest fajne autko, ale Japończycy powinni zatrudnić włoskiego designera. Fajna cena 120 tys. pln za podstawową wersję. Jako ciekawostkę podam, że dealerna w której szwagier pracuje sprzedała ostatnio VW golfa za 96 tys. pln (facet ceniący prestiż kupił dla żony, mimo że tłumaczyli mu żeby kupił passata za te pieniądze). Wolałbym jednak dopłacić do najprostszego leksusa dla samej pozycji za kierownicą. Ale w takich tematach to ja sobie mogę jedynie poteoretyzować... Niestety. Link Zgłoś
Gość: gangers Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: *.elsat.net.pl 21.05.02, 19:29 Kiedy zamawiałeś ? Ja czekam na 1.2 16V tez z klimą od marca :-( Link Zgłoś
Gość: malko Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 08:30 Gość portalu: gangers napisał(a): > Kiedy zamawiałeś ? > Ja czekam na 1.2 16V tez z klimą od marca :-( Ja zamówiełem też w marcu i czekałem jakieś 3-4 tygodnie. Samochód stał u dealera 2 tygodnie (przyjechał w połowie kwietnia) bo z przyczyn losowych nie mogłem go odebrać. Dealer kazał mi się nastawić na 8 tygodni oczekiwania, ale okazało się, że samochód przyjechał bardzo szybko. Jeżeli twój dealer nie potrafi ściągnąć takiego samochodu to zanczy, że nie zamówił go "pod klienta" tylko "na plac". W tym pierwszym przypadku zamówienia są realizowane w pierwszej kolejności i dealer ma skrócony termin płatności. Teraz wszyscy mają ciężko więc może chłopakom bardziej zależy na terminie płatności niż na satysfakcji klienta. Cierpliwości życzę. malko Link Zgłoś
Gość: gangers Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: *.elsat.net.pl 22.05.02, 18:10 mozliwe że jest tak jak mówisz ... Ale ponoc moje PUNTO juz jest na cle :-) Ciekawe ile jeszcze poczekam ! Link Zgłoś
Gość: Kicur Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: *.bielsko.msk.pl 21.05.02, 19:39 Gość portalu: malko napisał(a): > - komputerek pokładowy jest trochę za ubogi i trzeba sobie zrobić w excellu > tabelkę z przelicznikiem spalania z km/l na l/km, przydałoby się jeszcze > spalanie chwilowe i przynajmniej jeszcze jednen licznik dzienny No właśnie: co za debil to wymyślił: na co i po co komu wskazanie "ile km można przejechać na 1 litrze paliwa" - podczas gdy nie ma chwilowego, a przede wszystkim też nie ma wskazania typu ile km można jeszcze przejechać na tym paliwie, co jest w baku?? Ja mam w Focusie obydwa wymienione - choć tego ile km na litrze paliwa - nie mam. BO PO CO???? KICUR Link Zgłoś
Gość: malko Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 08:15 Gość portalu: Kicur napisał(a): > Gość portalu: malko napisał(a): > > > - komputerek pokładowy jest trochę za ubogi i trzeba sobie zrobić w excell > u > > tabelkę z przelicznikiem spalania z km/l na l/km, przydałoby się jeszcze > > spalanie chwilowe i przynajmniej jeszcze jednen licznik dzienny > > No właśnie: co za debil to wymyślił: na co i po co komu wskazanie "ile km można > > przejechać na 1 litrze paliwa" - podczas gdy nie ma chwilowego, a przede > wszystkim też nie ma wskazania typu ile km można jeszcze przejechać na tym > paliwie, co jest w baku?? Akurat zasięg komputer w punto podaje. malko Link Zgłoś
Gość: vipR Malko: Bardzo fajny post IP: *.altkom.com.pl 22.05.02, 12:19 To lubie - konkrety, a nie zawracanie ... glowy. Inni forumowicze powinni brac przyklad i tez pisac konkrety, a nie zasmiecac forum nikomu niepotrzebnymi glupotami w stylu "jak chcesz to kup" - przeciez autor postu wie ze jak chce to moze kupic, ale prosil o rade czy warto. Pozdraviam vipR. Link Zgłoś
Gość: malko Re: co jeszcze przychodzi mi do głowy IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 13:17 Jest w punto trochę wodotrysków jak: - centralny zamek - follow me home (po wyłączeniu silnika można ustawić czas przez który będą świecić światła - oświetlac droge do domu - mieszkam w bloku więc...) - po zgaszeniu silnika zaświeca się światło na suficie, to samo dzieje się po otworzeniu drzwi kluczem Brakuje mi natomiast oświetlenia bagażnika. Uchwyty na kubki nie przyjmują puszek 0,2l (redbulowatych). Pozytywne jest, że fotele w 3d mają pamięć ustawienia. Nie ma tego polo i nawet civic 3d. Komputer pokładowy co prawda skromny, ale podaje spalanie zgodne z tym co wyliczam na podstawie wskazań dystrybutora i przebiegu. Silnik dość szybko się nagrzewa. Tak ze trzy razy szybciej niż SC 1,1 i do tego pomimo, że zimny to dobrze ciągnie. Nie jestem audiofilem, ale radio fabryczne jak dla mnie gra bardzo fajnie. Można je kupić za 540pln (w cenniku opcji coś ok. 1000pln), a montaż polega na wsunięciu we wnękę. Nic więcej nie trzeba robić. Nie zakupiłem alarmu, ale kto wie czy tego nie zrobię. Punto ma gotową fabrycznie instalację alarmową, a alarm podłącza się podobnie jak radio. W cenniku opcji chcą za niego 1600 pln. U uczciwego dealera można go kupić za 650- 700pln. Można dokupić siatki do bagażnika: na podłoge, hamak na ciuchy (fajna rzecz) i dwie boczne na wnęki nad nadkolami. Ceny to odpowiednio: 160, 120, 60 pln. Trochę chłopaki przesadzają, ale wiem że można z tych cen sporo urwać. Siatkę (oryginalną, zaawansowaną technologicznie :-)) na podłogę widziałem za 110 pln. Posiadaczom punto i jakiegokolwiek innego fiata polecam program serwisowy fiata CCompakt'98. Są w nim wszystkie fiaty (jest tez wersja z AR i lancią) rozebrane na cześci, z opisami i z sugerowanymi cenami detalicznymi. Co ciekawe dealerzy często windują ceny cześci sporo powyżej tego co sugeruje fiat. Program kupiłem za 15 pln, od jakiegoś chłopaczka przez internet (ma też do samochodów grupy VW, opla i coś jeszcze). Wyniki spalania jakie podałem w poprzednim poscie dotyczą jazdy w trasie w 2,5 osoby (z dzieckiem i żoną) i pełnym bagażnikiem. Miasto to w 60% samotna jazda. Pozdrawiam właściciela citroena gti (znaczek wyglądał na oryginalny), z którym ostatnio szliśmy równo spod świateł do 80 km/h kiedy to właśnie zorientowałem się, że chce się ścigać. Sorry wodzu, ale nie ścigam się na ulicy. Tym bardziej w mieście. Poza tym miałem wtedy dopiero 300km przebiegu i szkoda mi było wysilać niedotarty silnik. Pomijam fakt, że mam silniczek tylko 1,2 a Ty masz chyba sporo większy. Acha, zastanawiałem się też nad corsą 1,2 16V i nad 206 mistral z 1,4 niestety 8V. Corsa jest chyba ładniejsza w środku, ale nigdzie nie można było zobaczyć jak jeździ inna wersja silnikowa niż 1,0 a nie zamierzam wydawać dużych jak dla mnie pieniędzy w ciemno. Na dodatek regulację fotela i kierownicy można było zamówić za dopłatą 1000pln!!!! W peugocie nie przekonuje mnie silnik 8V (klimę dają w bez dopłaty - promocja). 206 jest zdecydowanie ciaśniejsza od punto, corsa niewiele mu ustepuje pod względem przestronności. Oczywiście w przypadku obydwu tych samochodów trzeba było wydać większe pieniądze niż za punto. Link Zgłoś
Gość: ja Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 21.05.02, 13:15 Mam punto I z 99 z 42 tyś km przebiegu i pożal się Panie Boże. Link Zgłoś
Gość: Witek Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: 217.96.16.* 21.05.02, 17:20 Gość portalu: ja napisał(a): > Mam punto I z 99 z 42 tyś km przebiegu i pożal się Panie Boże. Może trochę konkretów ? W czym problem? Link Zgłoś
Gość: jenk Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: *.lubin.dialog.net.pl 21.05.02, 23:23 Gość portalu: Witek napisał(a): > Gość portalu: ja napisał(a): > > > Mam punto I z 99 z 42 tyś km przebiegu i pożal się Panie Boże. > Może trochę konkretów ? W czym problem? no własnie!!!!!???????? Link Zgłoś
Gość: ptica Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 22.05.02, 14:58 Punto '98, 90 tys km - porszę oto moje konkrety: 3 razy wymieniane amortyzatory z tyłu, raz z przodu, wahacz - 2 razy, alternator - raz, akumulator. Sporo rzeczy wymieniłem jeszcze wramach gwarancji. Ale faktycznie jeździ się nim bardzo fajnie. Link Zgłoś
Gość: Wojciech Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 22.05.02, 15:20 W sprawie Corsy (parę postów wyżej): Jeździłem Corsą 1.4 i, krótko mówiąc, było beznadziejnie. Tzn. głośno i powoli. Auto krótko mówiąc mnie rozczarowało. Po zapaleniu silnik jest cichutki, natomiast przy próbie ruszenia i w czasie jazdy hałasuje jakby była jakaś dziura w tłumiku. Dodając do tego ceny i znaną ostatnio awaryjność Opli (ach, te paski rozrządu...), nie polecam. Link Zgłoś
Gość: Niknejm Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: 5.1R2D* / *.pg.com 22.05.02, 19:16 Miałem Punto I. Samochód dobrze pomyślany, miał sporo użytecznych drobiazgów (np. wspomniana wyżej 'pamięć' prawego fotela, lampka do czytania map, uchylne tylne szyby itp.). Jeździło się dobrze, auto praktyczne w mieście, poręczne i dość zwinne. Spalanie OK, przy silniku 1.1 od 7.5 do 8L w warszawskich korkach. Łatwo wsiadało się i wysiadało. Natomiast uprzykrzały życie awarie. Szybko rozleciało się sprzęgło (podobno egzemplarze ze sprzęgłem produkcji włoskiej 'tak miały'), zaczęło się przy niewielkim przebiegu tłuc tylne zawieszenie. Zaproponowano mi kosztowną naprawę, z perspektywą kolejnej, takiej samej za 10000km ;-)) Tyle. Od siebie radzę - dokup przedłużoną gwarancję, jeśli możesz. Opłaci się na pewno. ;-)) Pozdrawiam, Niknejm Link Zgłoś
Gość: ingo Re: DO MALKO IP: *.ien.com.pl / 192.168.100.* 23.05.02, 09:30 POZWÓL, ŻE DODAM SWOJE UWAGI JAKO, ŻE JEŻDŻĘ PUNTO II JUŻ DWA LATA Wady: - duży promień skrętu – NIE MASZ CHYBA RACJI - wykładzina w bagażniku jest zupełnie nieprzymocowana (to jakieś grubsze nieporozumienie)- ALE TRZYMA SIĘ DOBRZE I ŁATWIEJ JĄ ODKURZAĆ - po dwu dniach słychać było stuki. Już zacząłem przeklinać, ale okazało się, że to uchwyt gaśnicy się poluzował. Pomogło owinięcie gaśnicy kawałkiem taśmy izolacyjnej w miejscu mocowania. Teraz cisza. STUKI I CHROBOTANIE TO NORMALKA WE FIATACH, ALE W TYM MODELU AKURAT NIE JEST AŻ TAK ŹLE. - nie ma twardej "podstawki" pod lewą nogę. Na razie nie jest to problem, ale jak będzie mokro to będzie tapicerka nasiąkała wilgocią od buta?- KUP SOBIE DOBRE DYWANIKI I TRZYMAJ NOGĘ NA DYWANIKU-MOŻNA SIĘ PRZYZWYCZAIĆ - jak dla mnie samochodzik jest trochę za wysoki, ale teraz wszystkie są takie – ZGODA, ALE TO SAMOCHÓD GŁÓWNIE MIEJSKI - ciągle parkuję krzywo, bo nie widać maski i nie mam punktu odniesienia. Jak wydaje mi się ze postawiłem prosto to jest krzywo i odwrotnie. – TO KWESTIA PRZYZWYCZAJENIA. JA NIC TAKIEGO NIE ZAUWAŻYŁEM. - do ostrzejszego wyprzedzania warto wyłączyć klimatyzację- NIE WIEM, BO NIE MAM KLIMY-NIE MAM PROBLEMÓW Z WYPRZEDZANIEM 80 KM WYSTARCZY DLA TEGO AUTKA - kiepskie uchwyty na napoje i płytkie kieszenie w drzwiach- KIESZENIE KIEPSKIE, ALE UCHWYTY NA NAPOJE SĄ O.K. KAWA OD MCDONALDA TRZYMA SIĘ DOBRZE, STANDARDOWE PUSZKI 0.33LTEŻ - tryb wspomagania "city" jest do bani i nie daje czucia na kierownicy – TU JUŻ ZUPEŁNIE NIE MASZ RACJI. UKŁAD CITY DAJE TO, ŻE MOŻESZ PARKOWAĆ KRĘCĄC KIEROWNICĘ MAŁYM PALUSZKIEM. (najchętniej kupiłbym bez wspomagania, bo jest zbyteczne, ale nie ma takiej możliwości) - słaba widoczność do tyłu- WIDAC JAK WE WSZYSTKICH HATCHBACKACH. - brak możliwości powieszenia gajerka na wieszaku (wersja 3d)- NIE WIEM CO TO GAJEREK, WIĘC NIE ODPOWIADAM - przeciętne plastiki (ale nic nie skrzypi) - ostatnio oglądałem leksusa is 200 i uważam, że pokrętła i niektóre elementy deski rozdzielczej w punto są lepszej jakości- PLASTIKI SĄ TAKIE SOBIE, ALE TO PRZECIEŻ NIE LEXUS. Zalety: - wygodny fotel i regulacja kierownicy- REGULACJA FOTELA SZWANKUJE, FOTEL PO JAKIMS CZASIE OPADA I TRZEBA GO CO JAKIŚ CZAS PODNOSIĆ-ALE MOŻE TO TYLKO U MNIE - przestronny jak na klasę B- ZGODA - rewelacyjne światła- TAK ALE SĄ NIESZCZELNE I BĘDĄ CI ZACHODZIĆ PARĄ WODNĄ A ŻARÓWKI PADAĆ BĘDĄ JEDNA ZA DRUGĄ-KUP SOBIE CAŁY ZAPAS (JEDNA KOSZTUJE OK.25 PLN) I MIEJ CIERPLIWOŚĆ, BO ICH WYMIANA TO ISTNE PIEKŁO-BRAK DOSTĘPU-BLOKUJE SKRZYNKA BEZPIECZNIKOWA - spory bagażnik-ZGODA - przyzwoite spalanie ZGODA - po wyłączeniu klimy wystarczająco dynamiczny, aczkolwiek pozostawia niedosyt - uchylne okna z tyłu - rewelka, (dlaczego w stilo nie ma?) ALE TYLKO W 3D - kluczykiem włączam i wyłączam światła (nie musze o nich pamiętać)-TAK JEST WE WSZYSTKICH FIATACH. - dostałem dość dobre opony Michelin Energy, ucieszyłem się jak okazało się, że na mokrym są o niebo pewniejsze od droższych Fulda Assuro które mam w służbowym samochodzie- MASZ SZCZĘŚCIE, ŻE NIE DOSTAŁEŚ GOOD YEAR- PISZCZĄ NIEMIŁOSIERNIE NA ZAKRĘTACH LATEM. Uwagi: - żeby jeździć dynamicznie trzeba utrzymywać ponad 3000 rpm-te silniki lubią duże obroty, ale bez przesady- NIE KRĘĆ 5000 BO ROZWALISZ SILNIK - po pierwszych 2000km sprawdzałem olej, który tylko nieznacznie zmienił kolor (w poprzednim samochodzie był czarny po takim przebiegu), zero ubytków- MASZ WLANĄ SELENIĘ A ONA NIE CIEMNIEJE TAK SZYBKO- ZMIEŃ NA MOBIL TO ZOBACZYSZ JAK SZYBKO ŚCIEMNIEJE. - po pierwszych 500km spadło zużycie paliwa o 1 litr/ 100km-DZIWNE - dealer nie zrobił przeglądu przedsprzedażnego i w oponach było ponad 3 atm!!!- A POWINNO BYĆ 2 ATM – PRZÓD I 1,9ATM TYŁ. - zawieszenie mogłoby być trochę twardsze zważywszy na sporą wysokość samochodu- BYLE TYLKO BYŁO TRWAŁE, JA DO ZAWIESZENIA NIC NIE MAM, CHYBA LEPSZE NIŻ W STARYM MODELU, GDZIE CO 30 TYS KM TRZEBA BYŁO TYLNĄ BELKĘ WYMIENIAĆ - przez pierwsze dwa dni biegi wchodziły tak sobie, potem bez najmniejszych problemów- SKRZYNIA PRACUJE SUPER - średnio podoba mi się przekrój kierownicy, wolałbym okrągły zamiast owalnego KWESTIA GUSTU - komputerek pokładowy jest trochę za ubogi i trzeba sobie zrobić w excellu tabelkę z przelicznikiem spalania z km/l na l/km, przydałoby się jeszcze spalanie chwilowe i przynajmniej jeszcze jeden licznik dzienny- ŚWIĘTA RACJA, JA MAM TAKA TABELKĘ I SPRAWDZAM, ALE TO PRZECIEŻ IDIOTYZM - nadmuchy są całkiem fajne - wydajne i nie hałasują- U MNIE HAŁASUJĄ, ALE NIE NA WSZYSTKICH POZYCJACH. - trochę nie odpowiada mi design całego samochodu, ale w klasie B chyba tylko peugeot 206 jest ładniejszy-tu nie masz racji-NIE MASZ RACJI-TO NAJPIĘKNIEJSZY SAMOCHÓD W TEJ KLASIE. - teraz fiat daje klimę w cenie JAK JA KUPOWAŁEM NIE DAWAŁ Spalanie - spalanie na trasie w szczycie z dużą ilością wyprzedzania (kręcę na razie tylko do 5tys. rpm - nowy samochód) 5,4litra (cały czas włączona klimatyzacja, prędkości do 140 km/h, przeważnie 80-120)-NIE KRĘĆ TYLE, BO PRZEKRĘCISZ-4000 MAX - po mieście jak do tej pory najwyższy wynik to 7,4 (z klima)- ZIMĄ BĘDZIE GORZEJ, ALE NIE PRZEKROCZY 9,5 L Jest w punto trochę wodotrysków jak: ALE TO KWESTIA WERSJI JAKĄ KUPUJESZ, GENERALNIE PODSTAWOWA WERSJA JEST BOGATO WYPOSAŻONA - centralny zamek follow me home (po wyłączeniu silnika można ustawić czas, przez który będą świecić światła - oświetlać drogę do domu - mieszkam w bloku, więc...) - po zgaszeniu silnika zaświeca się światło na suficie, to samo dzieje się po otworzeniu drzwi kluczem Brakuje mi natomiast oświetlenia bagażnika.- U MNIE JEST,CHOĆ SŁABE, ALE JA MAM HLX Uchwyty na kubki nie przyjmują puszek 0,2l (redbulowatych)- A KTO BY TAM PIŁ TAKIE ŚWIŃSTWO Pozytywne jest, że fotele w 3d mają pamięć ustawienia. Nie ma tego polo i nawet civic 3d.MAM 5D WIĘC SIĘ NIE WYPOWIADAM Komputer pokładowy, co prawda skromny, ale podaje spalanie zgodne z tym, co wyliczam na podstawie wskazań dystrybutora i przebiegu.- ZGODA Silnik dość szybko się nagrzewa. Tak ze trzy razy szybciej niż SC 1,1 i do tego pomimo, że zimny to dobrze ciągnie. – NA PEWNO ZAUWAŻYSZ, ŻE ZIMNY SILNIK PRACUJE JAK DIESEL, ALE TO PODOBNO NORMALNE W PUNTOII Nie jestem audiofilem, ale radio fabryczne jak dla mnie gra bardzo fajnie. Można je kupić za 540pln (w cenniku opcji coś ok. 1000pln), a montaż polega na wsunięciu we wnękę. Nic więcej nie trzeba robić.- JA KUPIŁEM RADIO ZA 300PLN I TEZ JEST FAJNE, BO ORYGINALNE GŁOŚNIKI SĄ DOŚĆ DOBRE. Nie zakupiłem alarmu, ale kto wie czy tego nie zrobię. Punto ma gotową fabrycznie instalację alarmową, a alarm podłącza się podobnie jak radio. W cenniku opcji chcą za niego 1600 pln. U uczciwego dealera można go kupić za 650- 700pln.- PUNTO MA FABRYCZNIE TYLKO IMMOBILIZER, COS CI SIĘ POMERDAŁO TO TYLE MOICH UWAG. OGÓLNIE SAMOCHODZIK JEST O.K.- PRZEDE WSZYSTKIM JEST NOWOCZESNY-NIE TO CO CORSA CZY POLO, KTÓRE TRĄCĄ MYSZKĄ I SĄ SŁABO WYPOSARZONE A PSUJĄ SIĘ PEWNO TAK SAMO CZĘSTO JAK PUNTO II. POZDRAWIAM I ŻYCZE MIŁEJ JAZDY. ingo Link Zgłoś
Gość: malko Re: DO MALKO IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 23.05.02, 10:51 Gość portalu: ingo napisał(a): ) ) POZWÓL, ŻE DODAM SWOJE UWAGI JAKO, ŻE JEŻDŻĘ PUNTO II JUŻ DWA LATA ) Wady: ) - duży promień skrętu – NIE MASZ CHYBA RACJI mój służbowy lanos jest zwinniejszy, a przecież dłuższy ) - wykładzina w bagażniku jest zupełnie nieprzymocowana (to jakieś grubsze ) nieporozumienie)- ALE TRZYMA SIĘ DOBRZE I ŁATWIEJ JĄ ODKURZAĆ Dokładnie chodzi mi o "podłogę" bagażnika - miękki filc bez usztywnień zapadający się na nierównościąch pod nim i zwijajacy się z przodu bagażnika. Raczej trudno powiedzieć że trzyma się dobrze - może w hlxach jest lepiej ) - po dwu dniach słychać było stuki. Już zacząłem przeklinać, ale okazało się, ) że ) to uchwyt gaśnicy się poluzował. Pomogło owinięcie gaśnicy kawałkiem taśmy ) izolacyjnej w miejscu mocowania. Teraz cisza. STUKI I CHROBOTANIE TO NORMALKA ) WE FIATACH, ALE W TYM MODELU AKURAT NIE JEST AŻ TAK ŹLE. W moim poprzednim trzyletnim fiaciku nic nie skrzypiało, w samochodzie ojca też nie, więc mam nadzieję, że w tym też będzie ok. ) - nie ma twardej "podstawki" pod lewą nogę. Na razie nie jest to problem, ale ) jak będzie mokro to będzie tapicerka nasiąkała wilgocią od buta?- KUP SOBIE ) DOBRE DYWANIKI I TRZYMAJ NOGĘ NA DYWANIKU-MOŻNA SIĘ PRZYZWYCZAIĆ W SC mogli wyłożyć nadkole kawałkiem gumy, więc nie rozumiem dlaczego w punto nie ) - jak dla mnie samochodzik jest trochę za wysoki, ale teraz wszystkie są takie ) – ) ZGODA, ALE TO SAMOCHÓD GŁÓWNIE MIEJSKI ) - ciągle parkuję krzywo, bo nie widać maski i nie mam punktu odniesienia. Jak ) wydaje mi się ze postawiłem prosto to jest krzywo i odwrotnie. – TO KWEST ) IA ) PRZYZWYCZAJENIA. JA NIC TAKIEGO NIE ZAUWAŻYŁEM. ) - do ostrzejszego wyprzedzania warto wyłączyć klimatyzację- NIE WIEM, BO NIE ) MAM KLIMY-NIE MAM PROBLEMÓW Z WYPRZEDZANIEM 80 KM WYSTARCZY DLA TEGO AUTKA ) - kiepskie uchwyty na napoje i płytkie kieszenie w drzwiach- KIESZENIE ) KIEPSKIE, ALE UCHWYTY NA NAPOJE SĄ O.K. KAWA OD MCDONALDA TRZYMA SIĘ DOBRZE, ) STANDARDOWE PUSZKI 0.33LTEŻ chodzi mi o to że nie trzymają puszek 0,2l. Macdonalda omijam z daleka. Fuj... ) - tryb wspomagania "city" jest do bani i nie daje czucia na kierownicy – ) TU JUŻ ) ZUPEŁNIE NIE MASZ RACJI. UKŁAD CITY DAJE TO, ŻE MOŻESZ PARKOWAĆ KRĘCĄC ) KIEROWNICĘ MAŁYM PALUSZKIEM. Daje to dużo radości kolegom oglądaczom, ja zupełnie nie używam trybu city i nie męczy mnie to. Normalne wspomaganie mi wystarcza. Bez wspomagania siły na kierownicy przy manewrowaniu są nieznaczie większe niż ze wspomaganiem. Podobno jest zebatka zamiast ślimaka. ) (najchętniej kupiłbym bez wspomagania, bo jest zbyteczne, ale nie ma takiej ) możliwości) ) - słaba widoczność do tyłu- WIDAC JAK WE WSZYSTKICH HATCHBACKACH. ) - brak możliwości powieszenia gajerka na wieszaku (wersja 3d)- NIE WIEM CO TO ) GAJEREK, WIĘC NIE ODPOWIADAM Gajerek to inaczej garnitur ) - przeciętne plastiki (ale nic nie skrzypi) - ostatnio oglądałem leksusa is 200 ) ) i uważam, że pokrętła i niektóre elementy deski rozdzielczej w punto są lepszej ) ) jakości- PLASTIKI SĄ TAKIE SOBIE, ALE TO PRZECIEŻ NIE LEXUS. ) Zalety: ) - wygodny fotel i regulacja kierownicy- REGULACJA FOTELA SZWANKUJE, FOTEL PO ) JAKIMS CZASIE OPADA I TRZEBA GO CO JAKIŚ CZAS PODNOSIĆ-ALE MOŻE TO TYLKO U MNIE ja mam na samym dole więc nie powinien już opaść, a gdyby nawet to bym się ucieszył ) - przestronny jak na klasę B- ZGODA ) - rewelacyjne światła- TAK ALE SĄ NIESZCZELNE I BĘDĄ CI ZACHODZIĆ PARĄ WODNĄ A ) ŻARÓWKI PADAĆ BĘDĄ JEDNA ZA DRUGĄ-KUP SOBIE CAŁY ZAPAS (JEDNA KOSZTUJE OK.25 ) PLN) I MIEJ CIERPLIWOŚĆ, BO ICH WYMIANA TO ISTNE PIEKŁO-BRAK DOSTĘPU-BLOKUJE ) SKRZYNKA BEZPIECZNIKOWA Wiedziałem o tym przed zakupem, ale nie ma wyboru. ) - spory bagażnik-ZGODA ) - przyzwoite spalanie ZGODA ) - po wyłączeniu klimy wystarczająco dynamiczny, aczkolwiek pozostawia niedosyt ) - uchylne okna z tyłu - rewelka, (dlaczego w stilo nie ma?) ALE TYLKO W 3D ) - kluczykiem włączam i wyłączam światła (nie musze o nich pamiętać)-TAK JEST WE ) ) WSZYSTKICH FIATACH. Tak powinno być we wszystkich, a nie jakieś brzęczyki. ) - dostałem dość dobre opony Michelin Energy, ucieszyłem się jak okazało się, że ) ) na mokrym są o niebo pewniejsze od droższych Fulda Assuro które mam w służbowym ) ) samochodzie- MASZ SZCZĘŚCIE, ŻE NIE DOSTAŁEŚ GOOD YEAR- PISZCZĄ NIEMIŁOSIERNIE ) NA ZAKRĘTACH LATEM. ) ) Uwagi: ) - żeby jeździć dynamicznie trzeba utrzymywać ponad 3000 rpm-te silniki lubią ) duże obroty, ale bez przesady- NIE KRĘĆ 5000 BO ROZWALISZ SILNIK ) - po pierwszych 2000km sprawdzałem olej, który tylko nieznacznie zmienił kolor ) (w poprzednim samochodzie był czarny po takim przebiegu), zero ubytków- MASZ ) WLANĄ SELENIĘ A ONA NIE CIEMNIEJE TAK SZYBKO- ZMIEŃ NA MOBIL TO ZOBACZYSZ JAK ) SZYBKO ŚCIEMNIEJE. W poprzednim na początku tez miałem selenię. ) - po pierwszych 500km spadło zużycie paliwa o 1 litr/ 100km-DZIWNE ) - dealer nie zrobił przeglądu przedsprzedażnego i w oponach było ponad 3 atm!!! ) - ) A POWINNO BYĆ 2 ATM – PRZÓD I 1,9ATM TYŁ. Wiem, czytałem instrukcję. ) - zawieszenie mogłoby być trochę twardsze zważywszy na sporą wysokość samochodu ) - ) BYLE TYLKO BYŁO TRWAŁE, JA DO ZAWIESZENIA NIC NIE MAM, CHYBA LEPSZE NIŻ W ) STARYM MODELU, GDZIE CO 30 TYS KM TRZEBA BYŁO TYLNĄ BELKĘ WYMIENIAĆ ) - przez pierwsze dwa dni biegi wchodziły tak sobie, potem bez najmniejszych ) problemów- SKRZYNIA PRACUJE SUPER Zgadza się ) - średnio podoba mi się przekrój kierownicy, wolałbym okrągły zamiast owalnego ) KWESTIA GUSTU ) - komputerek pokładowy jest trochę za ubogi i trzeba sobie zrobić w excellu ) tabelkę z przelicznikiem spalania z km/l na l/km, przydałoby się jeszcze ) spalanie chwilowe i przynajmniej jeszcze jeden licznik dzienny- ŚWIĘTA RACJA, ) JA MAM TAKA TABELKĘ I SPRAWDZAM, ALE TO PRZECIEŻ IDIOTYZM ) - nadmuchy są całkiem fajne - wydajne i nie hałasują- U MNIE HAŁASUJĄ, ALE NIE ) NA WSZYSTKICH POZYCJACH. Jak dam na max to faktycznie jest głośno, ale to chyba normalne. ) - trochę nie odpowiada mi design całego samochodu, ale w klasie B chyba tylko ) peugeot 206 jest ładniejszy-tu nie masz racji-NIE MASZ RACJI-TO NAJPIĘKNIEJSZY ) SAMOCHÓD W TEJ KLASIE. To kwestia gustu. Osobiście wolę bardziej zaokrąglone kształty, ale wersja 3d w odpowiednim kolorze jest naprawdę ładna. 5d podoba mi sie tylko czerwony z czarnymi zderzakami. Nic na to nie poradzę... ) - teraz fiat daje klimę w cenie JAK JA KUPOWAŁEM NIE DAWAŁ ) Spalanie ) - spalanie na trasie w szczycie z dużą ilością wyprzedzania (kręcę na razie ) tylko do 5tys. rpm - nowy samochód) 5,4litra (cały czas włączona klimatyzacja, ) prędkości do 140 km/h, przeważnie 80-120)-NIE KRĘĆ TYLE, BO PRZEKRĘCISZ-4000 MA ) X Czasem nie da się tego uniknąć. ) - po mieście jak do tej pory najwyższy wynik to 7,4 (z klima)- ZIMĄ BĘDZIE ) GORZEJ, ALE NIE PRZEKROCZY 9,5 L ) ) Jest w punto trochę wodotrysków jak: ALE TO KWESTIA WERSJI JAKĄ KUPUJESZ, ) GENERALNIE PODSTAWOWA WERSJA JEST BOGATO WYPOSAŻONA ) - centralny zamek ) follow me home (po wyłączeniu silnika można ustawić czas, przez który będą ) świecić światła - oświetlać drogę do domu - mieszkam w bloku, więc...) ) - po zgaszeniu silnika zaświeca się światło na suficie, to samo dzieje się po ) otworzeniu drzwi kluczem ) Brakuje mi natomiast oświetlenia bagażnika.- U MNIE JEST,CHOĆ SŁABE, ALE JA MAM ) ) HLX ) ) Uchwyty na kubki nie przyjmują puszek 0,2l (redbulowatych)- A KTO BY TAM PIŁ ) TAKIE ŚWIŃSTWO Czasem trzeba. Ja za to nie pijam coli i tym podobnych. ) ) Pozytywne jest, że fotele w 3d mają pamięć ustawienia. Nie ma tego polo i nawet ) ) civic 3d.MAM 5D WIĘC SIĘ NIE WYPOWIADAM ) ) Komputer pokładowy, co prawda skromny, ale podaje spalanie zgodne z tym, co ) wyliczam na podstawie wskazań dystrybutora i Link Zgłoś
Gość: malko Re: DO INGO IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 23.05.02, 10:59 Witam, napisz jeżeli możesz jak długo użytkujesz "kanciaka", jaki masz przebieg i jakie miałeś z nim problemy. pozdrawiam malko Link Zgłoś
Gość: ingo Re: DO MALKO IP: *.ien.com.pl / 192.168.100.* 23.05.02, 11:33 Gość portalu: malko napisał(a): > Witam, > napisz jeżeli możesz jak długo użytkujesz "kanciaka", jaki masz przebieg i > jakie miałeś z nim problemy. > > pozdrawiam > > malko Punto II mam dwa lata, 30 000km. Generalnie poza wymianą chłodnicy, która zimą zaczęła przeciekac nic się poważnego nie działo. Zimą miałem tez problemy z odpalaniem, jak mróz zszedł poniżej - 15 deg C ale to wina słabej pojemności akumulatora- radzę wymienić na 50tkę. Zabrudziły się tez czujniki ABS i trzeba było czyścić. A poza tym NIC. Jak na fiata to rewelka. Mam porównanie do poprzedniego modelu którym jeździłem 3 lata i w którym psuło sie dosłownie wszystko: wałek rozrządu, tylna belka, alternator, uszczelka pod głowica, sonda lambda, skrzynia biegów itp. itd. Zwariowac można było, choc serwis sprawny. Acha, koniecznie wykup gwarancę na drugi i trzeci rok. To podstawa. Link Zgłoś
Gość: Kicur Re: DO INGO IP: *.bielsko.msk.pl 27.05.02, 00:20 Te opony Michelin Energy są faktycznie super - także na mokrym, mam je w Focusie! Wadą jest cena, choć ostatnio i tak potaniały, ale.... i tak są drogie!!! Link Zgłoś
Gość: fiacik Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: *.lubin.dialog.net.pl 23.05.02, 17:54 No i widzę że chłopaki rozpisali się, ale jestem zadowolony bo z postów wynika sama subiektywna ocena tego auta. Dodam jeszcze że w salonie ujest promacja 50% na 50% i -13% upustu ceny dla śłużb mundurowych (czyżby chodziło o kolejarzy?) Promacjoa 50?50 polega na tym żę wpłłaca sie połowć ceny pojazdu przy zakupie - 13% upustu np 14500 zł i za rok o tej samej porze należy włacić nastepne 14500 zl.Tak że oferta kusząca. Pozdrawiam i dzieki za posty. Link Zgłoś
Gość: fs Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: *.czajen.pl 23.05.02, 18:39 Gość portalu: fiacik napisał(a): > No i widzę że chłopaki rozpisali się, ale jestem zadowolony bo z postów wynika > sama subiektywna ocena tego auta. Dodam jeszcze że w salonie ujest promacja 50% > > na 50% i -13% upustu ceny dla śłużb mundurowych (czyżby chodziło o kolejarzy?) > Promacjoa 50?50 polega na tym żę wpłłaca sie połowć ceny pojazdu przy zakupie > - > 13% upustu np 14500 zł i za rok o tej samej porze należy włacić nastepne 14500 > > zl.Tak że oferta kusząca. Pozdrawiam i dzieki za posty. chyba nie za rok tylko już w styczniu 2003 trzeba wpłacić drugie 14500 Link Zgłoś
Gość: fiacik:- Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.05.02, 12:57 A ile kosztują przeglądy gwarancyjne tego samochodu? Link Zgłoś
Gość: Kicur Re: Chcę kupić nowego Fiata Punto II IP: *.bielsko.msk.pl 27.05.02, 00:22 Gość portalu: fiacik:- napisał(a): > A ile kosztują przeglądy gwarancyjne tego samochodu? Dużo. Ja mam Focusa i w moim ASO płacę za przeglądy mniej (sic!!) niż siostra ze swoim Punto II. Ale i tak płacimy mniej niż... Skoda i VW. ;) Link Zgłoś