Dodaj do ulubionych

Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo

IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 20.05.02, 19:52
Widzialem dzis oba i postanowilem skompletowac liste samochodow za ktorymi
tesknie:
- Toyota Supra
- Nissan 300 ZX
- BMW 850
- Mitsubishi 3000 GT
- Subaru SVX (?) (ten z polowa szyby)

To byly takie ladne samochody. Komu one przeszkadzaly ze je z produkcji
zabral??!?!?!
Obserwuj wątek
    • Gość: Niknejm Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: 5.1R2D* / *.pg.com 20.05.02, 20:11
      Gość portalu: Marek napisał(a):

> Widzialem dzis oba i postanowilem skompletowac liste samochodow za ktorymi
      > tesknie:
      > - Toyota Supra
      > - Nissan 300 ZX
      > - BMW 850
      > - Mitsubishi 3000 GT
      > - Subaru SVX (?) (ten z polowa szyby)
      > To byly takie ladne samochody. Komu one przeszkadzaly ze je z produkcji
      > zabral??!?!?!

O! To widzę, że mamy podobne gusta... Do listy dorzuciłbym Mitsubishi Eclipse...
      Jak mawiali w kabarecie Laskowika "cholera, Panie, komu to przeszkadzało" ;-)

Pozdrawiam,
      Niknejm

• Gość: Marek Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 20.05.02, 20:14
        Moim zdaniem nowe Eclipse jest nawet ladniejsze od poprzedniego modelu :) Ale
        stracilo turbo...
        • Gość: Michal Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.telia.com 20.05.02, 20:20
          Nic straconego Dobra Supre z konca lat 89 mozna kupic w Reichu za 5000
          Euro.Tutaj to ludzie robia szczegolnie mlodziesz i jezdzi i szpanuje i po
          autostradzie 240 itp.Naprawde sliczne auta te o ktorych Marku
          pisales.Pzdr.Michal
          P.S nowe wytyczne dla ludzkosci,aby za szybko niepodazali.
          • Gość: is300 Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.dyn.optonline.net 20.05.02, 20:25
            UMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMM, Supra
            Piekne autko. Sporo razy bylem na "Import Car Shows", i zawsze Supra wpada w
            oko. Mysle ze powodem zawieszenia produkci w Stanach bylo takie ze te
            samochody nie mialy najlebszego spalania " Emission Standards" tak gdzies to
            kiedys wyczytalem.
          • Gość: Marek Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 20.05.02, 20:25
            A wszystko przez to ze dzis widzialem Supre Turbo "jak nowka" w kolorze
            zajadliwie niebieskim. A jak juz po nej ochlonalem to zaparkowalem kolo
            zielonego BMW 850... Az wstyd mojego Pontiaca kolo takiego samochodu parkowac.
            • Gość: Michal Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.telia.com 20.05.02, 20:30
              Tak masz racje IS300.Ten 6-cio cyl,rzedowy motor nie nalezy do
              najnowoczesniejszych.Jesli idzie o emisje spalin jest w klasie 3.Napewno cos
              Toyocia wymysli nowego zbieraja fantastyczne doswiadczenia z formula 1 to
              zobaczysz jak za rok co napewno jest trzymane w tajemnicy i wyskoczy cos.
              Pzdr.Michal
              • Gość: Marek Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 20.05.02, 20:34
                Gdzies cos czytalem o lepszej wersji IS300 konkurujacej z BMW M3. Silnik V8
                4.3L + duzo, ale to duzo mocy.
                • Gość: Niknejm Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: 5.1R2D* / *.pg.com 20.05.02, 20:38

> Gdzies cos czytalem o lepszej wersji IS300 konkurujacej z BMW M3. Silnik V8
                  > 4.3L + duzo, ale to duzo mocy.

Łojrety! I napęd na tył? Toż to gumę do druta zjedzie - no chyba, że jest ASR.
                  Ciekawe ile takie coś ma mocy... 300KM jak w SC430? Tam chyba jest system
                  antypoślizgowy zapobiegający 'buksowaniu'...

Pozdrawiam,
                  Niknejm

• Gość: robert Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 20.05.02, 20:41
                    Bez obaw. W moim M3 nie ma żadnych gadżetów typu ESP ITP ITD ETC TVN PRL
                    NRD ... i samochód jeździ jak żyleta. Komuś kto chce jeździć takimi samochodami
                    wystarcza szpera.
                    • Gość: Niknejm Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: 5.1R2D* / *.pg.com 20.05.02, 20:45
                      Gość portalu: robert napisał(a):

> Bez obaw. W moim M3 nie ma żadnych gadżetów typu ESP ITP ITD ETC TVN PRL
                      > NRD ... i samochód jeździ jak żyleta. Komuś kto chce jeździć takimi samochodami
                      > wystarcza szpera.

U mnie też takie coś jest. Rzeczywiście pomaga, zwłaszcza na mokrym. Dobry
                      wynalazek, ale wymaga przyzwyczajenia. W przednionapędowcu trzeba pamiętać o tym,
                      że kierownica w przypadku zadziałania szpery sama się nie odkręci, trzeba ją
                      cofnąć samemu, auto zacieśnia skręt. A u Ciebie (w tylnonapędowcu) jakie są
                      wrażenia w takich sytuacjach?

Pozdrawiam,
                      Niknejm

• Gość: Marek Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 20.05.02, 20:50
                        Co to jest szpera? U mnie zalozyli "traction control", ale nic to nie daje.
                        Zanim sie komputer polapie ze ma poslizg, to kola dobre pol sekundy sie kreca...
                        • Gość: Niknejm Szpera IP: 5.1R2D* / *.pg.com 20.05.02, 22:12

> Co to jest szpera? U mnie zalozyli "traction control", ale nic to nie daje.
                          > Zanim sie komputer polapie ze ma poslizg, to kola dobre pol sekundy sie kreca..

Szpera to mechanizm różnicowy o zwiększonym tarciu (zwany też LSD, ale nie o
                          narkotyki tu chodzi ;-)). Najbardziej znana szpera jest produkcji Torsena (może
                          zasłyszałeś).
                          Szpera jest po to, zeby auto jechało w zakręcie bez zarzucania (oczywiście w
                          rozsądnych zakresach prędkości, fizyki nie oszukasz). W przednionapędowcu bez
                          szpery (oczywiście przy jeździe sportowej - nie polecam na ulicy) osiąga sie to
                          dohamowując lewą nogą przy delikatnie wciśniętym gazie.
                          Samochód przednionapędowy w czasie jazdy ulicznej (a nie sportowej)
                          jast lekko wyrzucany z zakrętu. Szpera przeciwdziała temu zjawisku 'wciągając'
                          samochód w zakręt.

Pozdrawiam,
                          Niknejm
                          • Gość: Marek Dzieki! IP: *.atlanta-48-49rs.ga.dial-access.att.net 20.05.02, 22:56
                            W moim Pontiac'u tego nie zalozyli. Ale dzieki temu niezliczone rzesze
                            naprawiaczy i ulepszaczy tego samochodu maja zajecie. Okazuje sie ze Pontiac
                            zalozyl te malutkie kolka w mechanizmie roznicowym na lozyskach slizgowych.
                            Burnout konczy sie to zwykle zatarciem mechanizmu i kosztowna wymiana. Ale w
                            koncu nie do tego zaprojektowano samochod...
                      • Gość: robert Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 20.05.02, 23:05
                        Jest to bardzo piękna rzecz jeśli chce sie człowiek nauczyć jazdy w poślizgu.
                        Pozwala bardzo płynnie prowadzić auto w uślizgu, utrzymując stałą (tzn. bardzo
                        zbliżoną) prędkość obrotową obu kół. Unika się wtedy nerwowości związanej z
                        gwałtowną utratą przyczepności tylko jednego koła. Między innymi też takie auto
                        nie piszczy przy ruszaniu, co najwyżej pojawia się szorstki odgłos obracanych
                        obu kół na asfalcie. Fajna rzecz, w nowej M3 jest podobno o regulowanej
                        elektronicznie sile tarcia aż do pełnej 100% blokady mechanizmu różnicowego.
                        Jeśli chodzi o twoje pytanie Niknejm - jak sie tym jeździ:
                        Auto prowadzi się dobrze, trzeba tylko (aby utrzymać poślizg) zwalczyć odruch
                        zdejmowania nogi z gazu. Jeśli noga przy poślizgu schodzi z gazu - auto od razu
                        wraca posłusznie na tor. Jeśli sie tylko trochę ujmie gazu to można się pokusić
                        o piękna jazdę w dryfie. I to jest to co kocham w autach tylnonapędowych, a
                        czego nie da mi żadne 300 konne Volvo T6. Kiedyś było jeszcze dostępne BMW
                        Alpina B8 4,6, czyli takie M3 ale z silnikiem 330-340KM od 540 (zwiększona
                        przez Alpinę pojemność i moc). No i tu poza mocą dochodził jeszcze moment
                        obrotowy silnika 8 cylindrowego (coś koło 500Nm). Nie muszę mówić co sie działo
                        z tyłem takiego niewielkiego wózka jak BMW 3. Tam to już można było gazem
                        dokonywać wirtuozerii:)
                        Pozdro.
                        • Gość: Niknejm Dzięki za fajny opis! (n/t) IP: 5.1R2D* / *.pg.com 20.05.02, 23:14
    • Gość: Mirek Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 20.05.02, 20:37
      Powiem więcej, SVX to ja nawet miałem!
      • Gość: Marek Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 20.05.02, 20:43
        Napisz cos wiecej o tym samochodzie - badzo mnie zawsze ciekawil - piekna
        sylwetka, niekonwencjonalne rozwiazania (jak to w Subaru)...
        • Gość: Mirek Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.lodz-marysin.sdi.tpnet.pl 20.05.02, 21:00
          Jest o nim dużo na listach dyskusyjnych bo ma swoich zagorzałych fanatyków. Z
          punktu widzenia technicznego po tych 11 latach nie ma już w nim nic
          nadzwyczajnego. No oczywiscie poza karoserią która nadal jest "kosmiczna". Auto
          perfekcyjnie wykonane, np. zawiasy nie jakieś wytłaczane z blachy jak w
          pospolitym wozidle klasy S tylko kute z aluminium. Dokładnie jak w samolocie.
          Kupiłem je używane od młodego "biznesmena" 195 cm/140 kg spod Warszawy
          (prywatnie nawet sympatyczny). W trakcie gruntownego sprzątania w bagażniku
          znalazłem nabój. Nie znam się więc nie wiem czy z kałacha czy z Glocka. Auta
          nawet nie zamykałem :-) Jak mi się urodził syn zrobiło się zbyt niepraktyczne.
    • Gość: seba5700 Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: 195.205.239.* 20.05.02, 22:30

> Widzialem dzis oba i postanowilem skompletowac liste samochodow za ktorymi
      > tesknie:
      > - Toyota Supra
      > - Nissan 300 ZX
      > - BMW 850
      > - Mitsubishi 3000 GT
      > - Subaru SVX (?) (ten z polowa szyby)
      >
      > To byly takie ladne samochody. Komu one przeszkadzaly ze je z produkcji
      > zabral??!?!?!

Byly piekne, niestety zabila je chyba moda na rajdy, na takie rozne EVO , Imprezy
      i.t.p. wynalazki ala tjunning z Boydrome'a :-((
      • Gość: Adam W. Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.acn.pl / 10.128.137.* 20.05.02, 22:39
        U mnie na Ursynowie nader często miewam okazję objeżdżać ( dosłownie)
        moją "kosiarką" na ulicy czerwoną suprę majestatycznie sunąca wśród innych aut
        ulicą Pileckiego . Na czerwonym świetle , gdy staje na pasie obok , to przez
        podłogę yarisa czuję drżenie asfaltu od pracującego motoru.
        Często pojawia się też supra niezwykle zadbana w kolorze czarnym ( metalik) i w
        takich chwilach czuję się dumny , że choć znaczki firmowe mamy takie same.
        PZDR.
        • Gość: is300 IS430 IP: *.dyn.optonline.net 20.05.02, 22:54
          Tak masz racje Marek;
          Slyszalem o tym aucie, podobno bylo na wystawie w Frankfurcie.
          IS300 z silnikiem od GS430. Nazywal sie IS430.
          Supra jest piekna, jest to samochod ktory ma duzo mozliwosci tunningowych.
          A z silnika mozna wycisnac zwarjowane osiagi.
          Takze slyszalem o Prototypie nowego Super Samochodu Toyoty.
          Nie wiem czy moze ktosc z was o nim slyszal, byl o na okladce "Road & Track"
          okolo roku temu, piekne autko nazwa chyba Toyota 3000GT, musze jeszcze
          poszukas tego magazynu, to wiecej cosc bede mogl powiedziec.
          PZRW.
        • Gość: Marek Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.atlanta-48-49rs.ga.dial-access.att.net 20.05.02, 23:00
          No wlasnie. Supra to najpiekniejszy model Toyoty wszechczasow (choc Lexus
          SC430 dzielnie walczy o moje serce). A duzy silnik z pieknym brzmieniem jest
          niezbedny w samochodzie sportowym :)
    • Gość: ARAFAT Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: 2.4.STABLE* / 10.10.10.* 20.05.02, 23:09
      Panowie zgadzam sie z wami w 100 procentach. Ale ja mam śrube na cos nieco
      innego zobaczcie sami co prawda trzeb aposklejac ale naprawde warto!!!
      www.mobile.de/cgi-bin/search.pl?
      CountOff=102&DataNr=97&DisplayDetail=27345597&DoSearch=1&FormCategory=0&FormColo
      r=%2e%2e%2ebeliebig&FormDate=0&FormDurchmesser=0&FormEZ=%2d&FormKilometer=%
      2d&FormLand=%2e&FormMake=2&FormModel=rs4&FormPLZ=&FormPower=%2d&FormPrice=%
      2d&FormSort=0&Page=1&SearchCat=bereich%3dpkw%26sprache%
      3d1&bereich=pkw&sprache=1&x=45&y=16
      Marzę o takim diable jak to juz nawet parę groszy odłozyłem na nie i kupie
      sobie żeby wozic swoja rodzinke i mieszac absolutnie wszytkich nawet tych panów
      z Porsche turbo...
      Zeby było prościej wpiszczie www.mobile.de a potem PKW suchen wybrac Audi
      modell wpisać RS4 i wszytko jasne... To nie jest fabryczne Rs4...
      Jeśłi ktos z was czuje ten sam klimat to gratuluję
      Pozdrawiam ARAFAT
      • Gość: is300 Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.dyn.optonline.net 20.05.02, 23:16
        Gość portalu: ARAFAT napisał(a):

> Panowie zgadzam sie z wami w 100 procentach. Ale ja mam śrube na cos nieco
        > innego zobaczcie sami co prawda trzeb aposklejac ale naprawde warto!!!
        > <a href="http://www.mobile.de/cgi-bin/search.pl?"target="_blank">www.mobile.de/
        > cgi-bin/search.pl?</a>
        > CountOff=102&DataNr=97&DisplayDetail=27345597&DoSearch=1&FormCategory=0&FormCol
        > o
        > r=%2e%2e%2ebeliebig&FormDate=0&FormDurchmesser=0&FormEZ=%2d&FormKilometer=%
        > 2d&FormLand=%2e&FormMake=2&FormModel=rs4&FormPLZ=&FormPower=%2d&FormPrice=%
        > 2d&FormSort=0&Page=1&SearchCat=bereich%3dpkw%26sprache%
        > 3d1&bereich=pkw&sprache=1&x=45&y=16
        > Marzę o takim diable jak to juz nawet parę groszy odłozyłem na nie i kupie
        > sobie żeby wozic swoja rodzinke i mieszac absolutnie wszytkich nawet tych panów
        >
        > z Porsche turbo...
        > Zeby było prościej wpiszczie www.mobile.de a potem PKW suchen wybrac Audi
        > modell wpisać RS4 i wszytko jasne... To nie jest fabryczne Rs4...
        > Jeśłi ktos z was czuje ten sam klimat to gratuluję
        > Pozdrawiam ARAFAT

Piekna rzecz;
        Ale tylko ten extra bagaznik nie podszebny.
        Ale jak z rodzinka to sie przyda.
        Czy jestes pewien co do GT2?
        Widzialem kila takich monsterow na Manhattanie( mowie o GT2).
      • Gość: robert Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 20.05.02, 23:18
        Ja już składam (jeszcze trochę). Tylko dla rodziny musisz kupić pasy szelkowe
        zintegrowane z torbami chorobowymi (zamiast aibagów), bo ja nie chciałbym być
        pasażerem takiego auta:)
      • Gość: szatan Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.acn.pl / 10.133.131.* 20.05.02, 23:53
        Masz rację Arafat! ja też preferuję raczej taki klimacik.
    • Gość: ARAFAT Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: 2.4.STABLE* / 10.10.10.* 20.05.02, 23:19
      Ma ono 571 koni!!! i gna 320 km/h a kosztruje 64 tys Euro. żeby je łatwo znalezc
      prosze wpiszcie w oknie Postleitzahl 66126 po wybraniu
      www.mobile.de/cgi-bin/search.pl?bereich=pkw&sprache=1 a potem kolor Rot
      i Klilometerstand bis 30000. ALe jestem napalony na taka ognista audicę...
      Czy wyobrażacie sobie co to za piekło? Jest tez taka która ma ponad 800 koni
      ale to juz straszna przesada...
      Pozdrawiam ARAFAT
      • Gość: is300 1000hp HRS Supra IP: *.dyn.optonline.net 20.05.02, 23:21
        • Gość: ARAFAT Re: 1000hp HRS Supra IP: 2.4.STABLE* / 10.10.10.* 20.05.02, 23:31
          Daj jakis link do tej Supry chetnie sie podjaram
          • Gość: is300 Re: 1000hp HRS Supra IP: *.dyn.optonline.net 20.05.02, 23:37

> Daj jakis link do tej Supry chetnie sie podjaram

mkiv.virtual.net.nz/articles/hpi15_2.htm
            • Gość: robert Re: 1000hp HRS Supra IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 20.05.02, 23:40
              A jest homologacja na ciężarówkę? Bo widziałem kratkę:)
              To bydle ma 1500KM.
              • Gość: ARAFAT Re: 1000hp HRS Supra IP: 2.4.STABLE* / 10.10.10.* 21.05.02, 00:08
                Fajny diabeł ale jak dla mnie to juz przesada. Ja lubie subtelny wyglad który
                nie zdradza mocy. Dlatego rs4 to jest to. Chociaz najbardziej skromnym autem w
                relqcji do osiągóe jest dla mnie VolVO T4 które mozna zamówic na felgacg które
                przypominaja stalówki a z tyłu znajdziesz tylko mały napis T4 i oto chodzi. Bo
                pomyśl kto sie bedzie chciał poscigac np. Z GT2 tylko posiadacz Ferrari albo
                innego podobnego czorta. Skromne tez jest nowe Clio 172 konie w którym gdybym
                przyczepuił z boku na listwie 1.2 wiekszośc by się absolutnie dała nabrac. Bo
                nie poweisz najwieksza satysfakcje ma sie wtedy kiedy staje koło ciebie
                dresiarz z walacą muzą ze spojlerem że aż szok z kapciami takimi że mu wystaja
                i rurami az do przesady a ty wioząc swoje dziecko do Mc donalda na frytki przy
                ruszaniu ze swiateł objezdzasz takiego cwaniaka...
        • Gość: jurek o 300zx IP: *.ny5030.east.verizon.net 30.05.02, 06:25
          300zx model 90 z T top 5 speed posiadalem osobiscie i uzytkowalem go nawet
          w Polsce. Na samym poczatku lat 90 robil duze wrazenie nawet w niemczech
          i milo bylo poprzeganiac niemiaszkow z lewgo pasa. W tamtych czasach byl
          to jedyny piekny nissan, do dzis wyglada swietnie. troche niepraktyczny
          ale kogo bym nie przewiozl, wysiadal ze scisnietymi poldupkami. swietny sprzet
          boze. deptany na trasie spalal 20l/100km-miasto 16l. super staranne wykonczenie
          i jakosc. nie polecam na snieg.
          pzdrbn
      • Gość: robert Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 20.05.02, 23:22
        Kosztuje, ale 74 euro.
      • Gość: ARAFAT Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: 2.4.STABLE* / 10.10.10.* 20.05.02, 23:23
        GT2 robi do 100 4,1 sekundy wiec sprawa jest otwarta. Tutaj mozna byłoby
        powalczyć. Jest tam rs4 co ma "tylko" 470 koni i właściciel chwali sie że kręci
        3,8 do setki. Wyobrażam sobie miny cwaniaków z Golfów Vr6 Imprez itp. kiedy
        mając dzieci z tyłu w fotelikach bym im dał potężne baty...
        • Gość: ARAFAT Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: 2.4.STABLE* / 10.10.10.* 20.05.02, 23:25
          74900 pomyliłem sie przy pisaniu... To chyba dobra cena jak za takiego
          belzebuba... Popatrz sobie tez inne Rs4 a jest tego troche do wziecia Nawet ten
          najsłabszy co ma 280 kw czyli 400 koni to do paki kręci 4,9 sekundy...
          • Gość: is300 Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.dyn.optonline.net 20.05.02, 23:30

> 74900 pomyliłem sie przy pisaniu... To chyba dobra cena jak za takiego
            > belzebuba... Popatrz sobie tez inne Rs4 a jest tego troche do wziecia Nawet ten
            >
            > najsłabszy co ma 280 kw czyli 400 koni to do paki kręci 4,9 sekundy...

GT2 jak sie nie myle ma 3.6s do setki.
            Przeciez to nie ma nic do rzeczy, jezeli myslisz o samochodzie co robi ile do
            setki to nie ma o czym mowic o Audi czy tam GT2, Civic po dobrym tunningu
            spokojnie spali te dwa auta. Zero to setki nie jest wszystkim.
          • Gość: robert Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 20.05.02, 23:35
            Auto rzeczywiście warte grzechu, nawet w wersji podstawowej (380kucy:). Choć z
            hamulcami i układem jezdnym ciągle za M3. Audi mimo większej mocy i lepszych
            przyspieszeń odstaje ciut w próbach na torze. W takiej sytuacji tuner powinien
            popracować bardziej nad zawieszeniem a efekty będą większe niż horendalne
            zwiększanie mocy. To drugie jest jednak łatwiejsze - w końcu to tylko turbo.
            • Gość: is300 Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.dyn.optonline.net 20.05.02, 23:44

> Auto rzeczywiście warte grzechu, nawet w wersji podstawowej (380kucy:). Choć z
              > hamulcami i układem jezdnym ciągle za M3. Audi mimo większej mocy i lepszych
              > przyspieszeń odstaje ciut w próbach na torze. W takiej sytuacji tuner powinien
              >
              > popracować bardziej nad zawieszeniem a efekty będą większe niż horendalne
              > zwiększanie mocy. To drugie jest jednak łatwiejsze - w końcu to tylko turbo.

Nie jara drugiego zdania. kto jest ciagle za M3, GT2 czy Audi
              Napewno nie GT2.
              GT2 tez nie jest warte, bo kosztuje za duzo.
              Za takie jedne GT2 to kupisz dwie M3.
              Jeszcze co jedne slyszalem ze w 2002 M3kach silniki padaja jak muchy.
              Juz podobno 20silnikow zostalo zajezdzonych przez ich wlascicieli.
              Powodem podobno bylo zaduze przeciaganie na wysokich obrotach(overreving)
              • Gość: robert Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 21.05.02, 10:35
                Gość portalu: is300 napisał(a):

> Gość portalu: robert napisał(a):
                >
                > > Auto rzeczywiście warte grzechu, nawet w wersji podstawowej (380kucy:). Ch
                > oć z
                > > hamulcami i układem jezdnym ciągle za M3. Audi mimo większej mocy i lepszy
                > ch
                > > przyspieszeń odstaje ciut w próbach na torze. W takiej sytuacji tuner pow
                > inien
                > >
                > > popracować bardziej nad zawieszeniem a efekty będą większe niż horendalne
                > > zwiększanie mocy. To drugie jest jednak łatwiejsze - w końcu to tylko turb
                > o.
                >
                > Nie jara drugiego zdania. kto jest ciagle za M3, GT2 czy Audi
                > Napewno nie GT2.
                > GT2 tez nie jest warte, bo kosztuje za duzo.
                > Za takie jedne GT2 to kupisz dwie M3.
                > Jeszcze co jedne slyszalem ze w 2002 M3kach silniki padaja jak muchy.
                > Juz podobno 20silnikow zostalo zajezdzonych przez ich wlascicieli.
                > Powodem podobno bylo zaduze przeciaganie na wysokich obrotach(overreving)

Pisząc 380 kucy miałem na myśli RS4, bo o tym pisał Arafat.
                GT kosztuje 340-350DM, M3 120-130DM
                Co do zajeżdżania M3 to nie znam tematu, natomiast nie chce misię w to wierzyć,
                poniważ jeszcze nigdy na rynku wtórnym M3 tak mocno nie trzymało ceny. Modele z
                2001 roku są w cenie M5 i przekraczają ceną RS4. I to jest ogromny powód do
                smutku:(
        • Gość: robert Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 20.05.02, 23:30
          Z GT2 to raczej się niczym nie pościgasz. Problem w tym, że ono drugą setkę
          robi w 8 sekund a tyle to żadne kombi nie pogoni. No i jeszcze te hamulce
          ceramiczne (kiedyś trzeba się zatrzymać). Te 320km/h też jest chyba zbyt
          optymistyczne, choć na liczniku tyle może wskazywać. Wszystkie testy jaki
          widziałem dla RS4 (a było ich z 7-8) po tuningu (wersje 440 - 480KM) kończyły
          się przed 300km/h. W takiej sytuacji dodatkowe 30-40KM nie przyspieszy auta o
          20km/h. Aby tyle jechać to juz trzeba kalibru Lambo Diablo lub Maranello, a to
          juz trochę inna półka z zabawkami. GT2 też kończy zabawę przy 315-:)
          Tradycyjnie najostrzejsze wersje Porsche robi RUF: tam zdarzaja się wyniki 3,7
          do stu, 11 do dwustu i max na 340. Tam silnik kręci 490-550KM w zależności od
          modelu.
          • Gość: ARAFAT GT2, TURBO RS4 M3 i Corvetta IP: 2.4.STABLE* / 10.10.10.* 20.05.02, 23:51
            Jasne ze do setki to nie wszystko. Istotne jest prowadznei w zakręcie łatwośc
            opanowania w drift (lecenie bokiem) ale i hamulce. mam przed soba porównanie
            911 turbo kontra nowe GT 2 (odpowiednio 462 i 420 konie) 100 osiaga Gt2 w 4,1
            turbo w 4,2 200 Gt2 w 12,8 sekundy a Turbo w 14,7 hamują ze 100 na zimno Gt2
            35,5(opoznienie 10,9) metra Turbo 36,1 na ciepło (i tu ceramika daje ciała)
            Gt2 36,7 (opóznienie 10,5) Turbo o metr krócej natomiast ceramiczne hample
            sprawdzaja sie przy hamowaniu z 200 km/h gdzie osiagaja opóznienie uwaga aż
            11,7 m/s kwadrat! gdzie Turbo "tylko 11,0. Żeby było ciekawiej znalazłem tez
            test Rs4 w fabryvcznej wersji (380 koni) i do 100 potrzebuje 4,9 do 200 17,8
            sekundy hamuje ze 100 na zimno 36,1 metra na ciepło 38 metrów. żeby lepiej
            porównac to 1000 metrów ze startu zatrzymanego robi w 23,9 sekundy gdzie Turbo
            22,6 a Gt2 22,6 dorzucam tez nowe M3 z wynikiem 24,7 i do 100 od zera w 5,1
            (wersja 343 konie) hamulce nie schodzą u BMw ponizej 38 metrów.. Co tu jeszcze
            porównac? Spójrzmy na slalom o długosci 18 metrów czas przejazdu dla Audi bez
            obciażenia to 62,1 km/h Gt2 - 69,5 (spora różnica) Turbo - 68,6 BMW M3 - 67,8
            km/h. Dla was z ziemi amerykańskiej podaje wynik nowej Corvetty z silnikiem 344
            koni Slalom 18m - 60,5 od 0 - 100 5,8 do 200 - 20,8 1000 metrów ze stary
            zatrzymnanego w 25 sekund. Bez bicia przyznaje racje ze Gt2 to mistzrostwo
            swiata aczkolwiek wyglad mocno prowokuje a plusem Audi jest jego niepozornośc
            czyli tzw. Wilk w owczej skórze. Troche sie zmęczyłem
            pozdrawia ARAFAT
            • Gość: ARAFAT Re: GT2, TURBO RS4 M3 i Corvetta IP: 2.4.STABLE* / 10.10.10.* 20.05.02, 23:56
              Przepraszam GT2 robi 1000 metrów w 21, 8 sekundy a nie jak napisałem 22,6 które
              to nalezy do turbo. Podaje jeszscze cene Turbo - 121 tys Euro GT2 173 Tys EURO
              jest to spora różnica a w osiągach turbo a Gt2 nie ma jakis strasznych różnic
              zatem mój wybór to Turbo i 50 tys Euro na skormne RS4 z 380 koni.
              • Gość: ARAFAT Re: GT2, TURBO RS4 M3 i Corvetta IP: 2.4.STABLE* / 10.10.10.* 20.05.02, 23:58
                W końcu do Rs4 zmiescza sie dwie skrzynki piwa plus karkówka na grilla i co
                ważne szybko moge je zawieśc. Nie wspomne jak żona bedzie chciała pojechac po
                jakąs lampe do domu...
            • Gość: seba5700 Re: GT2, TURBO RS4 M3 i Corvetta IP: 195.205.239.* 21.05.02, 01:28
              Dla was z ziemi amerykańskiej podaje wynik nowej Corvetty z silnikiem 344
              >
              > koni Slalom 18m - 60,5 od 0 - 100 5,8

0-100 w 5.8 jest mozliwe gdyby to niemcy testowali wersje z automatem i pewno
              jeszcze po mokrym asfalcie, zreszta porownywanie GT turbo do zwyklej vetki jest
              nie fair chocby ze wzgledu na cene sporo nizsza nawet od M3. Od biedy mozna
              bybylo porownywac je z Z06 ktore robi 0-60 mil w 3.9 sekundy. Czy to czasem nie
              ten test w ktorym cieszyli sie ze jakies francuskie maluchy objezdzaja szosowki
              typu M5 w slalomie ze slupkami rozmieszczonymi co 5 metrow, gdzie zadne auto nie
              rozpedzilo sie nawet do 70 km/h ??? :-)))
              • Gość: ARAFAT Re: GT2, TURBO RS4 M3 i Corvetta IP: 2.4.STABLE* / 10.10.10.* 21.05.02, 10:20
                Zgadza się jest to wersja z automatem a co do tego testu to nie ten który
                sugerujesz
              • Gość: robert Re: GT2, TURBO RS4 M3 i Corvetta IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 24.05.02, 18:00
                Muszę oddać Niemcom honor, ze robili testy Z06 i wyglada, ze zrobili je
                uczciwie. Przyspieszenie nie wyszło takie jak napisałeś (bo takie nie może
                wyjść) przy masie auta 4kg/KM ale już 200 w 17 sekund to bardzo przyzwoity
                wynik (lepszy od RS4 i M3). Prawie jak Ferrari 360:)
                Natomiast ocenili znakomicie właściwości Z06, objeżdżając pętle w Hockenheim w
                1'15". To jest naprawdę szokujący wynik, biorąc pod uwagę, że M3 ma 1'17",6 a
                RS4 1'18",2. Seryjna korweta Z05 osiąga 1'19",5. A 3 sekudy w tych wynikach to
                są dwwa światy!
                Nie wiem tylko jak można osiągnąć taki wynik na torze, nie osiągając
                jednocześnie nadzwyczajnych prędkości przy slalomach? Tam Z06 jeździło co
                najwyżej bardzo dobrze (64km/h). A wynik 1'15" jest z poziomu Porsche Turbo i
                Lamborghini Diablo - może to jednak był chochlik drukarski?:)
          • Gość: Art Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: 213.158.197.* 23.05.02, 07:20
            Jeśli chodzi o Porsche, to RUF nie jest "najsilniejszym" tunerem tej marki.
            Warto wspomnieć firmę Strosek czy TechArt żyłujące te silniki do 600KM. Nie
            jest to najwyższa wartość. Miłośnicy ekstremalnych mocy oddają swe autka do
            Koeniga. Z tego co pamietam to oferuje on zwiększenie mocy aż do 800 KM i
            przyspieszenia 0-100 chyba 3.1 s, natomiast max to 330km/h.

Art
            • Gość: robert Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 23.05.02, 13:41
              Pewnie masz rację. Ja pisząc o RUF miałem na myśli "najszybsze cywilne". Jak
              każde turbo można z niego zrobić i wersję 1000KM, jednak pisałem o takich
              autach, które można kupic jakby z półki. RUF choć nie ma największej mocy (np.
              Gemballa i Techart robią bardziej wysilone) to zapewnia najlepsze
              przyspieszenia (3,7 do setki i 11 sek do 200). Gemballa GTR, mimo, że ma 600KM,
              to z pierwszą setką radzi sobie słabiej (może dlatego, że ma napedzaną tylko
              tylną oś). Choć to właśnie na Gemballi GTR został pobity rekord okrążenia toru
              w Nurburgring. Oczywiście w kategorii aut dopuszczonych do ruchu drogowego:)
              • Gość: Art Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: 213.158.197.* 24.05.02, 17:28
                > Gemballa GTR, mimo, że ma 600KM,
                > to z pierwszą setką radzi sobie słabiej (może dlatego, że ma napedzaną tylko
                > tylną oś). Choć to właśnie na Gemballi GTR został pobity rekord okrążenia toru
                > w Nurburgring. Oczywiście w kategorii aut dopuszczonych do ruchu drogowego:)

A w kiedy został pobity ten rekord? I co to za wersja Gemballi. Jej dawcą jest
                GT3, Turbo czy GT2?

Art
                • Gość: robert Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 24.05.02, 17:41
                  Gość portalu: Art napisał(a):

> A w kiedy został pobity ten rekord? I co to za wersja Gemballi. Jej dawcą jest
                  > GT3, Turbo czy GT2?
                  >
                  > Art

Rekord był ustanowiony 24 października 2000. Bazową wersją auta było Porsche GT3.
                  Sprężarki dał KKK a reszta tuningu została wykonana w Gemballi. Koszt
                  przygotowania auta 300 tyś DM + 180 tyś DM za GT3. Na pólnocnej pętli przejechała
                  20,6km w 7'44",7.
                  Średnia prędkość wychodzi cos koło 160km/godz. Ale co to dla KR$ - on swoją s2000
                  kułby tam 250 na twardo:)) Trzeba tylko dać mu bejce przed maską:)
                  • Gość: Marek Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.atl.ec.equifax.com / 172.18.118.* 24.05.02, 17:47
                    > Średnia prędkość wychodzi cos koło 160km/godz. Ale co to dla KR$ - on swoją s20
                    > 00 kułby tam 250 na twardo:)) Trzeba tylko dać mu bejce przed maską:)

Z tego zdania wynika zalozenie ze ta bejca tez by 250 na twardo jechala...
                    • Gość: robert Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 24.05.02, 18:04
                      Nie, on by ja pożarł na pierwszym zakręcie, a potem by ją zostawił otumanioną w
                      gwiździe silnika i oparach spalin:))
                  • Gość: Art Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: 213.158.197.* 29.05.02, 18:43
                    No to teraz trzeba czekać na następny rekord.
                    Ciekaw jestem jakie auto go pobije. Czy Gemballa była przypadkiem
                    najmocniejszym pojazdem, czy po prostu miała najlepszy stosunek moc/waga itp.
                    Tym samym jak wypadł by Bugatti Veyron, Lotec Sirius, Koenig C 62 i inne
                    potwory ponad 1000KM? Są to bądź co bądź pojazdy seryjne...
                    No i pytanko - gdzie można znaleźć więcej info na temat wyników oraz
                    rekordzisty?

Art
                    • Gość: robert Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 29.05.02, 19:03
                      Czytaj Sport Auto (niemieckie). To taki młodszy brat AMS, wydawany w cyklu
                      miesięcznym. Skupia się na aspektach sportowej motoryzacji: testach takich aut,
                      porównaniach, wersjach wzmocnionych etc.
                      Od paru miesięcy jest również obecny na antenie DSF pod tym samym tytułem.
                      • Gość: Art Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: 213.158.197.* 29.05.02, 19:21
                        Jesteś moderatorem tego forum i cały czas je przegladasz? ;-)
                        Kurna znowu błyskawiczna opowiedź. Dzięki...
                        Swoją droga SportAuto na DSFie póki co podoba mi sie, ale odnosze wrażenie iż
                        informacje podawane są w sposób mniej fachowy niż w Motorvision - a może
                        dlatego że niemieckiego już nie uczylem się z 10 lat. A jeśli chodzi o to
                        czasopismo to czy jest do kupienia w Polsce (Empik, itp)?

Art
                        • Gość: robert Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 29.05.02, 19:49
                          Gość portalu: Art napisał(a):

> Jesteś moderatorem tego forum i cały czas je przegladasz? ;-)
                          > Kurna znowu błyskawiczna opowiedź. Dzięki...
                          > Swoją droga SportAuto na DSFie póki co podoba mi sie, ale odnosze wrażenie iż
                          > informacje podawane są w sposób mniej fachowy niż w Motorvision - a może
                          > dlatego że niemieckiego już nie uczylem się z 10 lat. A jeśli chodzi o to
                          > czasopismo to czy jest do kupienia w Polsce (Empik, itp)?
                          >
                          > Art

Nie, moderatorem nie jestem. Po prostu charakter mojej pracy wymaga praktycznie
                          ciągłej obecności w sieci (mam stałe łącze). Dlatego, jeśli w danej chwili się
                          nic nie dzieje, to z nudów zagladam tu i tam, i akurat przeczytałem twoje posty:)

Co do Sport Auto i Motorvision to różnica polega, że Motorvision jest
                          profesjonalnym programem o wieloletniej tradycji, prowadzonym przez wyćwiczone
                          małpy, natomiast Sport Auto wyglada na bardziej "pasjonackie" przedsięwzięcie
                          paru zawodowców (ale rajdowo wyścigowych a nie dziennikarskich). Między innymi
                          redaktorem naczelnym SA jest kierowca wyścigowy (Horst von Saurma), który bije te
                          wszystkie rekordy na torze "własnoręcznie". Dlatego wygląda to trochę bardziej
                          szorstko. Jest mniej beletrystyki i układności a więcej esencji wyścigowej. Ale
                          mi sie podoba - mniej sie dłuży niż pogadanki Dannera nt. jazdy po zmroku w
                          Hiszpanii:)
                        • Gość: robert Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 29.05.02, 19:52
                          Aha, zapomniałem - kupic to można w każdym kiosku w wiekszym supermarkecie
                          (Geant, Auchan etc), czasem hotelu i oczywiście w Empiku. Kosztuje coś koło
                          16zeta. W RFN oczywiście taniej, bo Niemiec nie ma:))
                          • Gość: Art Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: 213.158.197.* 31.05.02, 01:53
                            Serdeczne dzięki za info.
                            A wracając do Motorvision, czy też odnosisz wrażenie, że tor na którym
                            przeprowadzane są czasówki nie jest zbyt krótki? Z tego co pamiętam najlepszy
                            czas ma Lancer Evo VI tj. około 17,5 s. Jego konkurenci mają czasy różniące się
                            o dziesiąte części sekundy. Tym samym wyniki choć są chyba średnią z 4
                            przejazdów mogą byc ciu wypaczone. Może warto byłoby zmienic tor na jakiś inny?
                            Moze Nordschleife?

Art
                            • Gość: robert Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.acn.pl / 10.129.132.* 31.05.02, 09:23
                              Ten tor chyba jest wybrany do zmierzenia możliwości samochodu w kategorii
                              zwrotności (ew. zwinności). Składa sie właściwie z samych zakrętów i górek, tak
                              więc eliminowany jest wpływ mocy na osiągane czasy. Jeśli przenieść pomiar na
                              tor profesjonalny, to pojawiają się składowe zwiazane z względną mocą aut. I w
                              takich warunkach trudno porównywać auta słabe z mocnymi. A na takim małym torze
                              można się przekonać, że np. Peugeot 206 S16 dokopał Subaru Imprezie:))
                              To sie u nich nazywa Handling Kurs.
                              Poza tym, pewnie jest taniej powywijać na krótkim torze niż wynajmować całą
                              20km pętlę. Dlatego też, częściej mierzą czas przejazdu na Hockenheim - tam
                              okrążenie ma 2,6km.
                              Od dwóch tygodni rekordzistą handling kurs jest Evo 7, z czasem 18,92. Potem
                              jest Evo 6 (19,35), RS 4, TT, 911 i M3 (19,6-19,7). A czas Evo rzeczywiscie
                              robi wrażenie. Żeby ten samochód był choć trochę ładniejszy i mniej samurajski:)
                              • Gość: Art Re: Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: 213.158.197.* 01.06.02, 03:58
                                I tu właśnie nie jestem przekonany do słuszności koncepcji mającej na
                                celu "wyrównanie szans" mocniejszych i słabszych. A nawet jeśli pozostać przy
                                takim traktowaniu aut tor powinien być dluższy - tak jak pisałeś różnice są
                                niewielkie. Wg nieuaktulanionych informacji pierwsze 20 samochodów ma czas
                                różniący się najwyżej o 1,7 sekundy. (No i dobry przykład - Megane Ide wypada
                                lepiej niż CL 55 AMG lub Corvetta ...mózg się lasuje jak się to czyta). Idąc
                                tym tropem mogli zrobić tor składający się z 2 zakrętów i średni czas wynosił
                                by 8 sekund, a maksymalne różnice byłyby na poziomie ćwierci sekundy. Takie
                                wyniki nie są czytelne dla odbiorców i zatracają powoli sens porównania. Nie
                                mówiąc już o tym że nawet niewelki błąd może mieć kluczowe znaczenie dla wyniku
                                testu, nawet jeśli brana jest średnia z paru przejazdów.
                                Czy Hockenheim jest lepszym wyborem? Też nie jestem przekonany. Bądź co bądź
                                jest to tor bardzo szybki, gdzie każda przewaga w stosunku KM/kg powiększa
                                gwałtownie różnicę czasową. No chyba, że Hockenheim także ma kilka możliwości
                                konfiguracji trasy i dla potrzeb testów wykorzystywany jest ciut bardziej kręta
                                jego odmiana. Moim zdaniem interesującym torem jest.....tor w Monaco
                                No ale wtedy koszt wynajmu poszedł by wyraźnie w górę :)
                                Swoją drogą chyba koszt godzinnego ujeżdzania Nurburgringu nie przekracza z
                                tego co pamiętam kilkuset Euro (oczywiście nie na wyłączność, w tym czasie
                                jeździ sporo innych ludków).
                                A wracając do Evo 7, to w 100% się z Tobą zgadzam. Piękny silnik, w delikatnie
                                rzecz ujmujac mało urokliwym nadwoziu.

Art
    • Gość: MoRpHeOs Toyota Supra, BMW 850 - komu to przeszkadzalo IP: *.wh12.tu 22.05.02, 20:19
      byly to swietne auta,ale niestety nie sprzedawaly sie najlepiej.bmw wytrzymalo
      10 lat,potem zaprzestano produkcji bo nie bylo chetnych na ten model.zreszta
      od samego poczatku nie sprzedawal sie tak jak by chcialo kierownictwo BMW w
      Monachium z siedziba.subaru SVX to niezwykle orginalne auto ale niestey
      zaorginalne aby moglo sie spodobac szerszej klijenteli.supra,najbardziej udane
      auto z wymienianych,ale coz kierownictwo toyoty chcialo zaoszczedzic i
      zaprzestalo produkcji.z 2 strony w europie zachodniej supra nie byla
      hitem,podobnie rzecz ma sie z nissanem 300zx.
      miejmy nadzieje ze w przyszlosci powroca auta o oznaczeniach 300zx,SVX czy o
      nazwie supra.
      nastepca 850 jest Z8 ktore sprzedaje sie jak swierze buleczki i prowadzi sie
      wysmienicie(mialem okazje pracowac na fabrycznym parkingu BMW w Garching-
      Hochbrück pod Monachium).
      • Gość: jurek o 300zx IP: *.ny5030.east.verizon.net 30.05.02, 06:26
        300zx model 90 z T top 5 speed posiadalem osobiscie i uzytkowalem go nawet
        w Polsce. Na samym poczatku lat 90 robil duze wrazenie nawet w niemczech
        i milo bylo poprzeganiac niemiaszkow z lewgo pasa. W tamtych czasach byl
        to jedyny piekny nissan, do dzis wyglada swietnie. troche niepraktyczny
        ale kogo bym nie przewiozl, wysiadal ze scisnietymi poldupkami. swietny sprzet
        boze. deptany na trasie spalal 20l/100km-miasto 16l. super staranne wykonczenie
        i jakosc. nie polecam na snieg.
        pzdrbn
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka