Dodaj do ulubionych

Szymi nie popelnij takiego bledu !

IP: *.mtvk.pl 22.01.05, 13:18
obejrzyj to

www.erborrico.com/206raba.wmv
i nie popelnij podobnego bledu
przedni naped nie zawsze jest lepszy (bezpieczniejszy)

a tutaj popis dla fanow kredensa:

www.designtorace.com/fiat125p.wmv

Obserwuj wątek
    • Gość: go Re: Szymi nie popelnij takiego bledu ! IP: *.aster.pl 22.01.05, 13:25
      dobre szkoda tylko ze drugiego nie moza otworzyc
    • kpt_stopczyk Re: Szymi nie popelnij takiego bledu ! 22.01.05, 14:47
      niezle
      fajnie widac moment odpalenia poduszek
      i przy dachowaniu nawet maska sie nie otworzyla

doskonale widac jak nawet suchy asfalt moze byc malo przyczepny co w polaczeniu
      z brakiem umiejetnosci kierowcy doprowadza do baczka i zrobienia bam
    • Gość: indio Re: Szymi nie popelnij takiego bledu ! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.01.05, 15:45
      Robi wrażenie. Koleś spanikował i zamiast dodać gazu puścił go całkowicie. A
      206 bywa nadsterowna...
      Tak wogle to kierowca Peugota musi byc niezłym debilem. Malo nie skasował parki
      na skuterze. Uczyc sie powinno na torze (za granicą), albo chociaż na
      zamkniętym placu (to raczej jedyna możliwość kraju), a później cisnąć na
      drodze. Tu raczej było odwrotnie
      • Gość: MaciekS Nadsterowna??? IP: *.mad.east.verizon.net 22.01.05, 16:01
        Widziales kiedys przednionapedowca nadsterownego? To ciekawe. To ze kazdy
        przednionapedowiec jest podsterowny to jest glowny powod, ze nikt powazny nie
        sciga sie przenionapedowcem na torze.

Owszem kierowca to niedoswiadczony dupek chcacy sie popisac. I owszem nie
        wykorzystal klasycznej podsterownosci przednionapedowca czyli tak jak wlasnie
        wspomniales nie dodal gazu ale spanikowal i do konca trzymal hamulec albo gazu
        zaczal dodawac nerwowo i za pozno. Mam jednak wrazenie ze kierowca chcac sie
        popisac na zakrecie jechal na zablokowanych kolach i to tylnych.

Nauczyc sie tych manewrow mozna tez na symulatorze. Mozna nie wierzyc ale ja
        wlasnie robie te rzeczy ktorych sie nauczylem na symulatorze BMW dokladnie na
        swoim prawdziwym BMW. Naprawde jest taniej :-) Sciany zaliczam tylko na
        symulatorze... czyli granice przekraczam tylko na symulatorze. Poza tym nie
        musze eksperymentowac na prawdziwym samochodzie z jego fizyka. Wiem co sie
        stanie z symulatorem. Rowniez moge sprawdzic swoja reakcje po alkoholu i przy
        zmeczeniu... na symulatorze. Daje wiele do myslenia i poprawilo moja technike
        jazdy w ogromniej mierze przez 4 miesiacy (a mam za soba ponad 20 lat aktywnego
        prowadzenia samochodow).
        • Gość: indio Re: Nadsterowna??? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.01.05, 16:35
          Auta przednionapeędowe są z natury podsterowne, to jest fakt. Tylko że jeżeli
          wejdziesz w zakręt za szybko i przód zaczyna odjezdżać, to większość
          niedoświadczonych kierowców puscza gaz, a czasami wciska dodatkowo chamulec.
          Wtedy ( na środku łuku) pod przechodzi w nadsterowność, co bez kontry z gazem
          kończy się pirutem . W jednych autach jest to bardziej odczuwalne np 206 w
          innych mniej. W poprzednim poscie nie chciało mi się wchodzić w szczegóły.

Mam jednak wrazenie ze kierowca chcac sie
          > popisac na zakrecie jechal na zablokowanych kolach i to tylnych.

Jakość filmu jest kiepska i trudno ocenić, ale mi sie wydaje że najpierw
          puścił gaz a potem poprawił chamowaniem. O używaniu gazu i chamulca razem kolo
          pewnie nawet nie słyszał ;)

> Nauczyc sie tych manewrow mozna tez na symulatorze. Mozna nie wierzyc ale ja
          > wlasnie robie te rzeczy ktorych sie nauczylem na symulatorze BMW dokladnie na
          > swoim prawdziwym BMW. Naprawde jest taniej :-) Sciany zaliczam tylko na

No ale to musi być dobry symulator, dobra kierownica i niezły comp. Ja się
          uczylem starą skoda 105 i kantem. Wartość sprzętu niższa zdecydowanie, a
          wrażenia bardziej realistyczne ;))) Pozdrawiam
        • emes-nju Re: Nadsterowna??? 24.01.05, 17:36
          Gość portalu: MaciekS napisał(a):

> Widziales kiedys przednionapedowca nadsterownego?

Prawie kazdy przednionapedowiec staje sie nadsterowny po gwaltownym zdjeciu nogi z gazu w czasie szybkiego, na granicy lub poza granica przyczepnosci, pokonywaniu zakretu.

> To ze kazdy
          > przednionapedowiec jest podsterowny to jest glowny powod, ze nikt powazny nie
          > sciga sie przenionapedowcem na torze.

A mi sie wydawalo, ze to dlatego, ze tylny naped lepiej radzi sobie z mocami i momentami wystepujacymi w supersportowych autach. Ale tylko na torze! Bo rajdowki sa juz w zasadzie tylko w dwoch rodzajach - oska (przedni naped) i 4x4.
    • Gość: MaciekS Blad popisujacego sie kierowcy a nie przedni naped IP: *.mad.east.verizon.net 22.01.05, 15:49
      Akurat tu byl pokazany glupi blad kierowcy w samochodzie z przednim napedem
      chcacego sie popisac. Zablokowane kola i jazda bez przyczepnosci (choc przod
      mial przyczepnosc co by wskazywalo ze glupiec jechal na zaciagnietym hamulcu
      pomocniczym lub za pozno i zbyt agresywnie chcial przyspieszyc by wyjsc ze skretu.

Przy takich predkosciach nie uzywa sie hamulca pomocniczego w samochodzie z
      przednim napedem tylko hamulca glownego i silnika (czyli "gazu") jednoczesnie.
      Wystarczy potem zwolnic (lagodnie!) hamulec i samochod (przednionapedowy!) jest
      wyciagany na prosta czyli rosnie promien luku.

Jednak wiekszosc kierowcow ligii tramkarzy popisuje sie uzyciem hamulca
      pomocniczego przy o wiele za duzych predkosciach.

Jesli ktos nie wiezry to polecam symulatory samochodow. Na nich mozna sie
      nauczyc wielu taechnik a potem naprawde to sprawdza sie za kierownica
      prawdziwego samochodu. Taniej i bezpieczniej a mozna jeszcze przeprowadzic
      analize tego co sie dzialo z samochodem i co robil kierowca.

Pozdrawiam

• Gość: Mamlas Po prostu auto miał hujowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 16:27
        206 bardzo lubi wywalać tyłem na szybko przejeżdżanych zakrętach,co więcej
        kierowcy testowi m.in. Auto Bild udowodnili,że robi to w tak paskudny sposób,że
        praktycznie niemożliwe jest skorygowanie i wyjście z tego.Dziwne,że nie
        nagłośniono tego procederu tak jak testu losia A-klasy czy "odfruwania" Audi
        TT,w każdym razie szybka jazda 206-stką bez ESP albo full
        przerobionego,sportowego zawieszenia to świetne zajęcie dla samobójców. Nie
        kupujcie tego samochodu,pozdrawiam.
        • wujaszek_joe Re: Po prostu auto miał hujowe 24.01.05, 10:45
          sam jestes hujowy. jeżdże 206tką i mi sie akurat ten bajer z nadsterownością
          podoba. i nic nie robi w paskudny sposób, jest to do opanowania choć czasem
          ręce się potem trzesą:) lepiej zaciesnic zakręt i skontrować niż z niego prosto
          wyleciec jak robia inne polocorsy.
          filmik zajebisty, szkoda że ten drugi nie działa
      • Gość: dn6d6njwsr Re: Blad popisujacego sie kierowcy a nie przedni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 23:11
        o jakich symulatorach mowisz? rzuc jakies linki/nazwy
    • Gość: nie206 Re: Szymi nie popelnij takiego bledu ! IP: 213.199.201.* 22.01.05, 16:50
      a wyatarczylo wpier... trojke i dodac gazu; slaby jakis driver byl;

mialem podobna sytuacje przy prdkosci ok 70km/h z ta roznica, ze jeszcze ciagnalem 3 metrowa przyczepe na ktorej bylo 300kg ladunku; udalo sie wyjsc calo, tylko oba lewe kola przyczepy na chwile zjechaly z asfaltu;

uratowalem sie tylko i wylacznie dzieki czestym treningom na torze (oczywiscie bez przyczepy); niepytajcie gdzie;
      • emes-nju Re: Szymi nie popelnij takiego bledu ! 24.01.05, 17:51
        Gość portalu: nie206 napisał(a):

> a wyatarczylo wpier... trojke i dodac gazu; slaby jakis driver byl;
        >
        > mialem podobna sytuacje przy prdkosci ok 70km/h z ta roznica, ze jeszcze
        > ciagnalem 3 metrowa przyczepe na ktorej bylo 300kg ladunku; udalo sie wyjsc
        > calo, tylko oba lewe kola przyczepy na chwile zjechaly z asfaltu;
        > uratowalem sie tylko i wylacznie dzieki czestym treningom na torze
        > (oczywiscie bez przyczepy); niepytajcie gdzie;

Tja! Jasne...

Wszystko dzieki wspanialej pracy nog. Pocwiczyles na torze bez przyczepy, a potem w sytuacji podbramkowej, za to z przyczepa i na drodze (troche mniej rowna chyba...), szybciutko sobie wszystko przekalkulowales i sie udalo. I z calej tej opowiesci prawdziwe jest to, ze sie udalo.

A potem takie opowiadania sf czytaja szczeniaki i wierza, ze jak przegna to dzieki swietnej wspolprcy lewej i prawej polkuli wyjda z kazdego poslizgu calo.
    • Gość: TO JA Re: Szymi nie popelnij takiego bledu ! IP: *.lax1-4.28.143.27.lax1.dsl-verizon.net 22.01.05, 16:50
      Zaimponowal mi koles na pierwszym motocyklu.
      • wowo5 Re: Szymi nie popelnij takiego bledu ! 22.01.05, 18:43
        Dwie uwagi. Kiepski samochod i jeszcze gorszy kierowca. Przy takich
        umiejetnosciach gosc powinien trenowac na pustyni. Dobrze, ze nikogo innego nie
        puknal.
    • mess220 Dobre :-> 22.01.05, 18:52
      • mess220 Re: Dobre :-> 22.01.05, 18:56
        No i znowu za szybko enter :->

Generalnie chcialem powiedziec, ze wielu z was twierdzi, ze driver z tego filmu
        jest cienki, a jestem ciekaw ilu z was potrafiloby zrobic cos podobnego.
        A co do samego filmu to wydaje mi sie, ze koles normalnie spanikowal i depnal
        sobie po hamulcu - odruch ( moze nie najlepszy). A swoja droga to trzeba miec
        nasrane we łbie zeby robic takie numery w takim miejscu.
    • Gość: makabra Z czego się śmieją ludzie tam stojący ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 19:25
      Mi się wydaje ,że ten kierowca był już nie raz w takiej sytuacji i to nie
      panika . On chyba tym autam szykował się do driftu na tym zakręcie i coś nie
      wyszło ,ale wątpie ,żeby to była panika . Nasz rajdowiec co zginął na torach
      niby przez dróżniczkę ,ale nawet ja szary kierowca nie ufam dróżnikom i
      zwalniam przed torami . Nie mówcie ,że ten kierowca w Peugotecie jest
      kiepski ,bo jak życie pokazuje ,wszystko może się przydarzyc nawet
      profesjonalistom .
    • Gość: hehe.he Re: Szymi nie popelnij takiego bledu ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.05, 22:48
      jakos nie moge sobie wyobrazic tego jak mialby wygladac ten drift poniewaz
      zaraz za zakretem w lewo jest zakret w prawo. nie mial szans sie wyrobic i tak.
      zreszta cale szczescie ze tak walnal bo gdyby to byl rzeczywiscie taki miszczu
      i by mu wyszlo to napewno by ta pare na skuterku walnał
      • Gość: makabra Re: Szymi nie popelnij takiego bledu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.05, 23:35
        Podwójny drift :) . Tak sobie żartowałem .
    • szymizalogowany Re: Szymi nie popelnij takiego bledu ! 24.01.05, 10:31
      Dopiero teraz zobaczyłem ten wątek. Fajny filmik.

Ale najlepsze jest jak się wszyscy tutaj na forum mądrzą: "durny bląd debilnego
      kierowcy, hamowanie i gaz jednocześnie" itd.

Ja to tam nie wiem czemu on wypadł, widać było, że dosyć nieźle przypierniczał.

Ale każdy tutaj się mądrzy, a założę się, że nikt z forum by nie potrafił
      wyprowadzić tego sprzęta z filmu z poślizgu (łącznie ze mną oczywiście) :)
      • Gość: góral Re: Szymi nie popelnij takiego bledu ! IP: *.pwr.wroc.pl / *.wcss.wroc.pl 24.01.05, 10:47
        Jakby 'nieźle przypierniczał' to by wyleciał na zewnątrz...

I nie chodzi o wyprowadzenie sprzęta z poślizgu, tylko o to żeby do niego w tej
        sytuacji nie dopuścić - trzeba było trzymać gaz...
        • szymizalogowany Re: Szymi nie popelnij takiego bledu ! 24.01.05, 10:54
          Gość portalu: góral napisał(a):

> Jakby 'nieźle przypierniczał' to by wyleciał na zewnątrz...
          >
          > I nie chodzi o wyprowadzenie sprzęta z poślizgu, tylko o to żeby do niego w
          tej
          > sytuacji nie dopuścić - trzeba było trzymać gaz...

Tak, tak,

już widzę forumowych "rajdowców" w ich kompaktach 1.6 jak w krytycznych
          sytuacjach trzymają gaz, operują jednocześnie gazem i hamulcem itd. itp.

Łatwo na forum napisać, a zrobić to zupełnie co innego.
          • Gość: góral Re: Szymi nie popelnij takiego bledu ! IP: *.pwr.wroc.pl / *.wcss.wroc.pl 24.01.05, 15:13
            ale o co ci chodzi?

• Gość: indio Re: Szymi nie popelnij takiego bledu ! IP: *.aster.pl 24.01.05, 17:31
            Trzymanie gazu w takich sytuacjach to powinien być odruch, bo raczej nikt nie
            jest w stanie trzeźwo myśleć i kombinowac. Jak sie chce zap.. po drogach
            publicznych to wczesniej powinno sie zlapac troche umiejętności gdzie indziej.
            Kierowca Peugota to dupek, przez chec popisowy prawie zabil dwie osoby.
            Wyszalec sie mozna na KJSie, albo autocrossie (dla obcokrajowcow). Tylko potem
            odechciewa sie glupich zabaw, bo wiesz co sie moze stac z autem jak ci nie
            wyjdzie.
            Jak podobny dzwon zdarzy sie na rajdzie, czy innej zamknietej imprezie to nik
            nie nazywa kierowcy idiotą.

P.S Ja na drodze jestem raczej spokojny. Szybkiej jazdy (ale inaczej niz na
            filmie;) ucze sie od kiedy mam prawko, i ciagle umiem malo.

• Gość: Hołek Re: Szymi nie popelnij takiego bledu ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 17:11
      nie umial operowac jednoczesnie gazem i hamulcem

jest teraz watek kiejstuta o tym

kazdy niech poczyta i w ustronnym miejscu poprobuje
      • hnavi Re: Szymi nie popelnij takiego bledu ! 27.02.05, 01:03
        Według mnie przy tej szybkości na wjeździe, wyrobił by ten zakręt bez problemu.
        Gdyby jechał za szybko wyleciał by w barierki, druga sprawa to musiałby iść
        szerszym łukiem żeby się elegancko wyrobić. Mi to śmierdzi hamulcem ręcznym i
        niudaną próbą driftu co już słusznie zauważyliście. Z drugiej strony, gdyby mu
        manewr wyszedł to walnąłby albo w drugiego skuterka albo w czarną Astrę...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka