Dodaj do ulubionych

Zjedzony przez rdzę numer silnika Opel Astra I

20.02.05, 22:24
Witam. Mam problem, otóż w moim oplu astrze I z 99 roku rdza zjadła numer
silnika. Jest on w tej chwili nieczytelny. Czy musze się starać o wybicie
nowych numerów, jeżeli posiadam nowy dowód rejestracyjny, w którym nie jest
on już wpisywany? Jeżeli jednak jest konieczność wybicia takiego numeru, to
do kogo, gdzie muszę się zgłosić? Ile trwa i kosztuje załatwienie tych
wszystkich formalności? Jeżeli to ma jakieś znaczenie, to auto to od nowości
jest tylko w moim posiadaniu, więc nie ma możliwości, że auto to ma jakiś
lewy silnik. Dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • albercik7 Re: Zjedzony przez rdzę numer silnika Opel Astra 20.02.05, 22:33
      witam , sa wyznaczone stacje kontroli poj, one maja uprawnienia do odczytania lub jezeli to nie mozliwe to do nabicia nowych numerow.pozdrawiam
    • mejson.e Re: Zjedzony przez rdzę numer silnika Opel Astra 20.02.05, 23:01
      Jeś li w dowodzie numeru nie masz, to pewnie nie wystąpi konieczność nabicia
      nowego numeru.
      Ja przeżyłem horror gdy tak samo skorodowany numer nie mógł być odczytany przez
      stację diagnostyczną i musiałem:
      1.Uzyskac opinie rzeczoznawcy, że numer nie został zniszczony celowo.
      2.Z opinią rzeczoznawcy zgłosić się do Wydziału Komunikacji po skierowanie na
      nabicie nowych numerów.
      3.Zapłacić w/w stacji diagnostycznej za nabicie/naklejenie nowych numerów.
      4.Zapłacić w/w za wykonanie badania technicznego
      5.Zgłosić się z zaświadczeniem o wykonaniu badania do Wydziału Komunikacji po
      decyzję o zmianie numeru silnika
      6. Zgłosić się od w/w stacji diagnostycznej po pieczątkę o przedłużeniu dowodu
      rejestracyjnego

Pozdrawiam,
      Mejson
      --
      Automobil
      Forum pozytywnie zakręconych automaniaków.
      • magnum666 Re: Zjedzony przez rdzę numer silnika Opel Astra 20.02.05, 23:09
        Dzięki za odpowiedzi. Czy możesz mi powiedzieć ile Ci to zajęło czasu i ile
        kasy na to wybuliłeś? Czy ten rzeczoznawca szybko określi powód zniknięcia
        numeru, czy trzeba mu auto zostawić? Chcę jednak te numery wybić, żeby nie było
        problemu przy sprzedaży auta.
        Pozdrawiam
        • mejson.e Formalności 21.02.05, 00:50
          1.Nabicie/naklejenie numerów - 60 zł/1 godzina
          2.Badanie techniczne - standardowe (co 3, 2 i 1 rok) - 120 zł z LPG/15 minut
          3.Opinia rzeczoznawcy - 130 zł/10 minut oględziny, odbiór opinii po 3 godzinach
          4.Jedna kolejka do Wydziału Komunikacji, drugi raz bez kolejki - u mnie 2 godziny.

Pozdrawiam,
          Mejson
          --
          Automobil
          • magnum666 Re: Formalności 21.02.05, 09:28
            Dziękuje za pomoc. Mam nadzieję, że u mne też tak to szybko pójdzie.
            Czy ten rzeczoznawca musi byc jakiś specjalny,mieć jakieś specjalne uprawnienia?
            Pozdrawiam
            • mejson.e Rzeczoznawca 21.02.05, 10:19
              Mój rzeczoznawca był członkiem miedzynarodowej organizacji FIEA (mam kontakty do
              biur w całej Polsce) ale wystarczy pewnie rzeczoznawca PZM.

Pozdrawiam,
              Mejson
              --
              Automobil
              • magnum666 Re: Rzeczoznawca 21.02.05, 10:27
                Wielkie dzięki Mejson. Bardzo mi pomogłeś. Jak tylko zejdą śniegi idę to
                załatwiać. Jak będę miał jeszcze jakiś problem z tym, to zwrócę się do Ciebie o
                pomoc.
                Pozdrawiam
                • mejson.e Re: Rzeczoznawca 21.02.05, 11:13
                  magnum666 napisała:

"Wielkie dzięki Mejson. Bardzo mi pomogłeś. Jak tylko zejdą śniegi idę to
                  załatwiać. Jak będę miał jeszcze jakiś problem z tym, to zwrócę się do Ciebie o
                  pomoc."

Nie ma sprawy - w razie czego pisz na priva.

Pozdrawiam,
                  Mejson
                  --
                  Automobil
    • emes-nju Re: Zjedzony przez rdzę numer silnika Opel Astra 21.02.05, 10:31
      A probowales zeskrobac te rdze zwykla druciana szczotka? Samochod nie jest na tyle stary, zeby rdza zdarzyla wezrec sie na tyle gleboko, zeby calkowicie zniszczyc numer. Byc moze wystarczy solidne, mechaniczne odrdzewienie.
      • magnum666 Re: Zjedzony przez rdzę numer silnika Opel Astra 21.02.05, 10:32
        Niestety to nic nie daje. Już próbowałem. Taką kichę wyprodukowali w Gliwicach :
        (
        • emes-nju Re: Zjedzony przez rdzę numer silnika Opel Astra 21.02.05, 10:37
          Hm... To faktycznie dziwne.

Cwiczylem zardzewiale numery w moim pierwszym aucie. Bylo to wtedy, kiedy mialo 18 lat. Szczotka pomogla... A mowia, ze ford g... wort.
          • mejson.e Szczotka 21.02.05, 11:11
            Niestety - Astra i Lanos mają takie numery, które po prostu znikają po paru latach.
            Mój próbowali przeczytać fachowcy ze stacji diagnostycznej ale gucio.
            Mimo, ze wiedzieli, co tam byc powinno.

Pozdrawiam,
            Mejson
            --
            Automobil

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka